Lines_Background
وبینار آنلاین خانه‌سرمایه
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایهآموزش ترید از صفر صفر

آنچه برای شروع سرمایه گذاری در بورس باید بدانیم

TSETMC چیست؟
TSETMC چیست؟ معرفی سایت TSETMC

بدون شک یکی از پرکاربردترین سایت های سهامداران و کاربران بورسی، سایت TSETMC (Tehran Securities Exchange Technology Management Co) یا مدیریت فناوری بورس تهران است. شاید بد نباشد قبل از توضیح، معرفی و آموزش سایت TSETMC شمای کلی از این شرکت و خدمات آن ارائه دهیم. “شرکت مدیریت فناوری بورس تهران” به عنوان یکی از شرکت های مجموعه ی سازمان بورس و اوراق بهادار برای ارائه خدمات به چرخه ی کامل “معاملات الکترونیکی” ابزارهای مالی به ارکان بازار سرمایه فعالیت می کند. این شرکت باهدف بهبود کیفیت خدمات و افزایش رضایت مشتریان بازار سرمایه و بهبود پیوسته ی فعالیت ها و فرایندهای خود، سامانه ی مدیریت کیفیت بر اساس استاندارد ISO9001-2008 را برگزیده است. اگر بخواهیم به زبان ساده تر فرآیند و هدف این سایت را توضیح دهیم می توانیم بگوییم که معاملات سهامداران بازار، در این پنل نمایش داده می شود و شما می توانید به سادگی فرآیند معاملات را از ابتدا تا انتهای زمان معاملات مشاهده نمایید.

این سایت از بخش های مختلفی تشکیل شده که در ادامه مقاله به معرفی تک تک آن ها می پردازیم:

بخش های مختلف سایت TSETMC

وقتی شما آدرس سایت TSETMC را در نوارابزار وارد و به سایت متصل می شوید، نمای کلی از اطلاعات سایت را در صفحه “خانه” مشاهده می کنید. در این صفحه، شما اطلاعات کلی بازار بورس و فرابورس شامل اطلاعات شاخص ها، نمادهای پربیننده و نمادهای موثر بر شاخص های بورس و فرابورس را مشاهده می کنید. اگر وقت چندانی برای بررسی سایت TSETMC ندارید و صرفاً می خواهید نمای کلی بازار را ببینید، با مشاهده تغییرات شاخص و ارزش بازار و نمادهای موثر در صفحه خانه به این اطلاعات دست می یابید.

TSETMC چیست؟در قسمت بالای سایت ۷ تا زبانه مشاهده می کنید که با کلیک کردن روی هرکدام شما به اطلاعات بخشی از بازار، دست پیدا می کنید.

TSETMC چیست؟همچنین در قسمت بالا سمت چپ سایت نیز نمایش فهرست و هفت زبانه دیگر را مشاهده می کنید که امکانات دیگر سایت را در اختیار شما قرار می دهد. مهم ترین این زبانه ها دیده بان بازار و جستجوی نماد است که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.

TSETMC چیست؟ابتدا به معرفی زبانه های بالای سایت TSETMC می پردازیم.

TSETMC در یک نگاه

با کلیک روی این زبانه شما به صفحه خانه منتقل می شوید و اطلاعات کلی نمایش داده می شود.

بورس اوراق بهادار تهران TSETMC

در این زبانه شما اطلاعات مربوط به بازار بورس اوراق بهادار تهران را مشاهده می کنید. این بخش از ۸ زبانه تشکیل شده که اولین زبانه همه اطلاعات و مابقی اطلاعات جزئی تر را نمایش می دهد. در زبانه شاخص، شما قادرید اطلاعات مربوط به شاخص ها، نمودارهای آن، برترین گروه های صنعت را مشاهده نمایید. اطلاعات ارزش بازار روزهای اخیر نیز در این زبانه قابل دسترس است.

  •  در زبانه قیمت ها، اطلاعات قیمت ها مانند بیشترین افزایش و بیشترین کاهش قیمت نمادها نمایش داده می شود. همچنین حق تقدم های بورسی، ابزارهای نوین مالی و معاملات عمده نمادهای بورسی نیز در این زبانه دیده می شوند.
  • در زبانه عرضه و تقاضا، شما برترین عرضه و برترین تقاضا را مشاهده می نمایید. درواقع برترین صفوف خرید و فروش در این زبانه قابل دسترس است.
  • اگر فعال بازار مشتقه و آتی هستید، زبانه ابزارهای مشتقه و اوراق بدهی، اطلاعات خوبی در اختیار شما قرار می دهد. این اطلاعات شامل تعداد، حجم معاملات، ارزش معاملات، پیام های ناظر بازار، عرضه و تقاضای آتی، عرضه و تقاضای اختیار معامله، عرضه و تقاضای اختیار تبعی و درنهایت عرضه و تقاضای اوراق بدهی است.
  • زبانه افزایش ها و تغییرات، تعدیلات قیمتی، تغییرات ارزش بازار، بیشترین حجم و ارزش معامله و افزایش سرمایه ها را به شما نمایش می دهد.
  • زبانه نمادهای مشمول تعلیق نیز نماد معلق را با علت آن نشان می دهد.
  • زبانه آخر که همه اطلاعات است، همه این اطلاعات را به صورت یکجا نمایش می دهد.

بورس اوراق بهادار TSETMC

فرابورس ایران TSETMC

این قسمت از ۱۰ زبانه تشکیل شده که ۷ زبانه آن مشابه بورس اوراق بهادار تهران است. سه زبانه متفاوتی که در این قسمت وجود دارد شامل شرکت های کوچک و متوسط، بازار پایه، مشتقه است.

  • در زبانه شرکت های کوچک و متوسط، نمادهای پربیننده این قسمت که شامل شرکت های رشدی و شرکت های دانش بنیان است را مشاهده می نمایید.
  • در زبانه بازار پایه، نمادهای پربیننده یه تابلوی زرد، نارنجی، قرمز را به همراه اطلاعات قیمتی آن ها قابل دسترس است.
  • در زبانه مشتقه، معاملات اختیار معامله و عرضه و تقاضای آن همراه با حجم و قیمت آن درج می شود.

TSETMC چیست؟

بورس انرژی ایران TSETMC

این بخش شامل ۶ زبانه است:

  • در زبانه بازار فیزیکی (نفت، گاز و سایر حامل های انرژی)، اطلاعات حجم، قیمت و تاریخ عرضه های مربوط به این بازار (عرضه های پیش رو، عرضه های در حال برگزاری، عرضه های مازاد و عرضه های انجام شده) ارائه داده می شود.
  • در زبانه بازار عمده فروشی برق، اطلاعات مربوط به پیام های ناظر، فهرست معاملات و برترین قیمت عرضه و تقاضا درج می شود.
  • در زبانه بازار مصرف کنندگان بزرگ برق، جزئیات عرضه های پیش رو، فهرست معاملات سلف و برترین قیمت عرضه و تقاضا نمایش داده می شود.
  • در زبانه سلف استاندارد، قراردادهای فعال و سررسید شده مربوط به سلف را می توانید مشاهده کنید.
  • در زبانه بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله، صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و اوراق گواهی ظرفیت را می بینیم.
  • و درنهایت زبانه مظنه یابی را مشاهده می کنیم، مظنه یابی نرخ عرضه های پیش رو و انجام شده درج شده است.

TSETMC چیست؟

شبکه کدال TSETMC

گزارش های ارائه شده شرکت ها به ترتیب تاریخ در این زبانه درج شده اند. البته با مراجعه مستقیم به سایت کدال می توانید به اطلاعات دقیق تری دست پیدا کنید.

شبکه کدال TSETMC

صندوق های سرمایه گذاری TSETMC

اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری در این بخش درج شده است.

صندوق های سرمایه گذاری TSETMC

بورس کالا TSETMC

این بخش از ۱۰ زبانه شامل سلف استاندارد، صندوق های کالایی، گواهی سپرده کالایی، نمای بازار آتی، نمای بازار-اختیار معامله، اطلاعیه عرضه بازار فیزیکی، قیمت نمادهای فیزیکی، معاملات بازار فیزیکی، پیام ناظر، اعلانات و اطلاعیه ها می باشد. نوبت آن فرارسیده تا به معرفی ابزارهای دیگر سایت که مهم ترین آن ها دیده بان بازار است، بپردازیم. در سمت چپ بالای صفحه اصلی، ۸ زبانه را مشاهده می نماییم.

بورس کالا

آشنایی با منو سمت چپ سایت tsetmc

نمایش فهرست در سایت  tsetmc

اطلاعاتی که در این بخش می توانید بدست آورید شامل تغییر مالکیت حقیقی ها و حقوقی ها و سهامداران فعال در هر نماد است. شما قادرید از این اطلاعات خروجی اکسل تهیه کنید. همچنین می توانید گروه های یک صنعت و مقایسه شرکت ها را به لحاظ روزهای معاملاتی، مثبت و منفی بودن را مشاهده نمایید.

TSETMC چیست؟

 

زبان ها در سایت tsetmc

سایت مدیریت فناوری بورس تهران به چندین زبان قابل دسترسی است.

خانه در سایت tsetmc

همان صفحه اصلی سایت است. با کلیک روی این زبانه به عنوان میان بر به صفحه خانه بازگردید.

دیده بان بازار

به مهم ترین و اصلی ترین بخش سایت TSETMC رسیدیم. شما در صفحه دیده بان قادرید نمای کلی از معاملات صنایع مختلف با جزئیاتی همچون: حجم، تعداد، ارزش، قیمت و میزان تغییرات را ببینید. در بالای صفحه دیده بان ۹ زبانه مشاهده می شود که شما قادرید از طریق زبانه قالب نمایش، نحوه مشاهده اطلاعات را تغییر و به صورت سطری، کارتی و کلاسیک مشاهده نمایید. همچنین می توانید قالب شخصی برای مشاهده اطلاعات برای خود ایجاد کنید.

  • در زبانه جستجو می توانید نماد موردنظر خود را بیابید و اطلاعات دقیق تری از آن کسب نمایید.
  • در زبانه تنظیم ها، شما می توانید اطلاعاتی که مایل به مشاهده هستید را انتخاب نمایید.
  • در زبانه مرتب سازی می توانید اطلاعات را برحسب اولویتی که مدنظرتان است مرتب نمایید؛ مثلاً اگر بخواهید معاملات به ترتیب از حجم بیشتر به کمتر مشاهده شوند، در این قسمت می توانید تنظیم کنید.
  • زبانه مشاهده سریع، صفحه دیده بان را به صورت تمام صفحه با تمام اطلاعات نمایش می دهد. یکی از بخش های کاربردی دیده بان، زبانه فیلتر است. شما می توانید فیلترهایی که خودتان تهیه کردید یا فیلترهای آماده را در این بخش وارد نمایید. به عنوان مثال فرمول صف خرید را در قسمت شرط تایپ می کنید و نامی برای آن انتخاب می کنید و سپس آن را ثبت می کنید. با انتخاب این فیلتر صرفاً نمادهایی که صف خرید دارند در صفحه دیده بان نمایش داده خواهند شد.
  • زبانه خروجی نیز از اطلاعات دیده بان به شما خروجی اکسل یا HTML می دهد و درنهایت زبانه راهنما که به معرفی این بخش می پردازد. با کلیک و انتخاب هر نماد شما می توانید اطلاعات دقیق آن را در سمت چپ دیده بان به صورت ستونی مشاهده نمایید.

TSETMC چیست؟

آموزش تابلوخوانی در سایت TSETMC به تفکیک نماد

شما قادرید هم از صفحه اصلی و هم از صفحه دیده بان، از گزینه جست و جو نماد مدنظر خود را بیابید. پس از پیدا کردن نماد موردنظر صفحه ای با سه بخش اصلی را مشاهده می نمایید. در سمت راست شما اطلاعات کلی نماد شامل تعداد، حجم معامله، ارزش بازار، ارزش معاملاتی، وضعیت نماد، قیمت پایانی، قیمت معامله را مشاهده نمایید.

TSETMC چیست؟در وسط صفحه بازه های قیمتی مجاز، میزان شناوری سهم، حجم مبنا در دسترس شماست.

TSETMC چیست؟درنهایت در سمت چپ شما میزان خرید حقیقی و حقوقی را مشاهده می نمایید. در بالای این قسمت تعدادی گزینه موجود است که می توانید در خرید و فروش به شما کمک نماید. یکی از مهم ترین این گزینه ها اطلاعات تکمیلی است که ریز معاملات سهم با حجم های آن ها به نمایش گذاشته می شود.

TSETMC چیست؟شما می توانید از طریق کلیدهای میان بر، اطلاعاتی را به این صفحه اضافه یا کم نمایید. صفحه سفارش خرید و فروش، نمودار قیمتی روزانه سهم، اطلاعیه های منتشرشده در کدال، سهم های هم گروه و سابقه قیمتی جز مواردی است که به صورت اختیاری می توانید مخفی یا در حالت نمایش بگذارید.

TSETMC چیست؟در بالای صفحه هر نماد تعدادی زبانه مشاهده می کنید که هرکدام اطلاعات جزئی تر از نماد در اختیار شما قرار می دهد. سهامداران، سابقه، پیام ناظر و تغییر وضعیت جز زبانه های پرکاربرد برای هر نماد هستند. در قسمت سابقه شما با دبل کلیک کردن روی هرروز معاملاتی می توانید اطلاعات جزئی تر از معاملات آن روز را نیز دریافت کنید. همچنین در قسمت سهامداران با دبل کلیک کردن روی هر سهامدار می توانید درصد تغییرات سهامداری آن شرکت را طی روزهای مختلف مشاهده نمایید. گفتنی است اطلاعات شاخص کل بورس و فرابورس، ارزش بازار و حجم معاملات به صورت مختصر در بالای صفحه دیده بان و صفحه مربوط به هر نماد قابل دسترس است. همچنین اطلاعیه جدید کدال، توقف و بازگشایی نمادها و پیام های ناظر به صورت میان بر در پایین صفحه دیده بان و صفحه مربوط به هر نماد قابل مشاهده است. شما با کلیک روی آن ها می توانید به اطلاعات دقیق تر دست یابید.

TSETMC چیست؟

نتیجه گیری

مطالبی که عنوان شد، معرفی و شمای کلی از سایت TSETMC یا مدیریت فناوری بورس تهران بود. بسیاری از گزینه های موجود در این سایت در پنل های معاملاتی مختلف قابل دسترسی است ولی درنهایت مرجع اصلی برای مشاهده معاملات همین سایت است. شما با بررسی دقیق تر گزینه های مختلف سایت TSETMC می توانید به مهارت بیشتری در معاملات دست یابید.

ادامه مطلب
آموزش سایت کدال
آموزش کامل استفاده از سایت کدال

کدال مخفف عبارت انگلیسی Comprehensive Database Of All Listed Companies می باشد. در این بستر دیجیتالی، گزارش های شرکت ها در قالب اکسل و پی دی اف منتشر و در دسترس عموم قرار می گیرد. اطلاعاتی که در کدال منتشر می شود، اطلاعات رسمی است اما صحت و سقم آن نیاز به بررسی بنیادی و راستی آزمایی دارد. برای آشنایی با سایت کدال و نحوه ورود به آن، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

کدال چیست؟

طبق ماده ۲ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه ۱۳۸۴)، “سازمان بورس اوراق بهادار” حمایت از حقوق سرمایه گذاران و باهدف سامان دهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراق بهادار و نظارت بر حسن اجرای قانون و بر اساس ماده ۷ همان قانون، اتخاذ تدابیر لازم جهت پیش گیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نیز نظارت بر افشای اطلاعات بااهمیت توسط شرکت های ثبت شده نزد “سازمان” بر عهده هیئت مدیره این سازمان می باشد. در این خصوص سامانۀ یکپارچۀ گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به نشانی www.codal.ir به منظور مکانیزه کردن جمع آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکت های ثبت شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی شده است.

منظور از ناشران بورسی چیست؟

تمامی شرکت هایی که نماد آن ها در سازمان بورس درج شده است جزو ناشران بورسی می باشند که ملزم به انتشار گزارش های مصوب سازمان بورس هستند تا از این دریچه بتوانند به حیات خود در بورس ادامه دهند.

آدرس سامانه کدال

آدرس سایت سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران www.codal.ir است که مرجع کامل اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس هست. لازم به ذکر است که کدال مخفف Comprehensive Database Of All Listed Companies است.

کاربردهای اصلی سامانه عبارتند از:

  • آماده سازی و ثبت گزارش ها به وسیله ناشران
  • دریافت و پذیرش گزارش ها توسط سامانه
  • ذخیره و بازیابی گزارش های دریافتی
  • تحلیل و نظارت بر گزارش ها توسط کارشناسان سازمان
  • استخراج گزارش های متنوع از اطلاعات ارسالی توسط ناشران
  • انتشار اطلاعات به عموم

مزایای سایت کدال چیست؟

اهداف اصلی طراحی و به کارگیری این سامانه عبارتند از:

  • تسریع در ارائه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
  • ایجاد ساز و کاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
  • ایجاد ساز و کار های بهینه و مناسب گزارش گیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی برای فعالان بازار سرمایه
  • فراهم آوردن امکان دسترسی آسان استفاده کنندگان به اطلاعیه ها
  • فراهم آوردن امکان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارائه و افشای اطلاعات
  • افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترل ها
  • افزایش هماهنگی واحدهای درون سازمانی و برون سازمانی و ارتقای سطح اطلاع رسانی

آموزش نحوه استفاده از سامانه کدال

خانه، ناشران، نهادهای مالی، سامانه سنم، سامانه تِـدان، سامانه صورتحساب، اخبار، درباره ما و ارتباط با ما که در ادامه به توضیحات مربوط به آن ها پرداخته خواهد شد. موارد ذکر شده به صورت زیر می باشند:

در زیرمجموعه این بخش، قسمت های اطلاعیه ها، نماد، نام شرکت، وضعیت نماد (برای مثال تحت احتیاط و مشمول فرآیند تعلیق)، عنوان اطلاعیه، کد، زمان ارسال و زمان انتشار به ترتیب آخرین گزارشات منتشرشده نشان داده می شود. در بخش جستجوی اطلاعیه ها با فیلتری به شکل تصویر زیر روبرو هستیم:

آموزش سایت کدال

در قسمت نام نماد می توان با واردکردن نماد موردنظر به صفحه اطلاعات منتشرشده ی یک سهم خاص مراجعه کرد، همچنین، همانطور که در تصویر نشان داده شده است می توان با واردکردن سایر مشخصه ها همچون وضعیت ناشر، گروه اطلاعیه، نوع شرکت و نوع اطلاعیه می توان سریع تر به اطلاعیه مدنظر دسترسی پیدا کرد. در بخش وضعیت ناشر می توان یکی از موارد زیر را انتخاب نمود:

آموزش سایت کدال

در بخش گروه اطلاعیه نیز می توان یکی از موارد زیر را انتخاب نمود:

آموزش سایت کدال

در بخش نوع شرکت نیز می توان یکی از موارد زیر را انتخاب نمود:

آموزش سایت کدال

در بخش نوع اطلاعیه نیز می توان انواع مختلف صورت های مالی میان دوره ای و سالانه، گزارشات، تصمیمات مجمع و… را انتخاب نمود.

قسمت ناشران کدال

شرکت هایی که نماد آن ها در سازمان بورس درج شده است جزو ناشران بورسی می باشند که ملزم به انتشار گزارش های مصوب سازمان بورس هستند.

نهادهای مالی در سایت کدال

این قسمت، اطلاعات مربوط به شرکت های تأمین مالی، کارگزاری های سراسر کشور، اطلاعات شرکت های سبد گردان، اطلاعات شرکت های سرمایه گذاری، معرفی صندوق سرمایه گذاری، معرفی شرکت های هلدینگ، معرفی مؤسسات رتبه بندی و نهادهای واسطه، ارائه می شود.

سامانه سنم

سامانه نظارت مکانیزه صندوق های سرمایه گذاری (سنم) باهدف نظارت مستمر بر صندوق های سرمایه گذاری توسعه یافته است. مطابق با بخشنامه سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه مدیران صندوق های سرمایه گذاری مکلف هستند به صورت روزانه فایل اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری (XML) تحت مدیریت خود را که توسط نرم افزار صندوق های سرمایه گذاری تولید می شود را در سامانه سنم بارگذاری نمایند.

سامانه تِـدان

سامانه «تـحلیل داده های ناشران – تـدان» در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ راه اندازی شد. سامانه تدان از زیرمجموعه های سایت کدال است که مأموریت آن دریافت گزارشات تحلیلی از مشاوران و تحلیل گران و پرسش های تحلیل گران از ناشران در راستای برگزاری کنفرانس خبری بوده و هم اینکه پذیرای سؤالات متعدد سرمایه گذاران و تحلیل گران است.

سامانه صورتحساب

امور مالی سازمان به عنوان یک واحد نظارتی و اجرایی وظیفه و مسئولیت تطبیق دریافت ها و پرداخت ها با قوانین و مقررات مالی و تهیه اطلاعات مالی موردنیاز جهت تصمیم گیری مدیریت سازمان و ارائه عملکرد مالی و پاسخگویی به دستگاه های نظارتی را به عهده دارد. در راستای این اهداف این سایت برآن است تا با افزایش دقت، سرعت، صحت و نظارت در انجام فرآیندهای مالی و اتخاذ تدابیر مناسب و بهره گیری از شیوه های نوین، اطلاعات موردنیاز را برای تصمیم گیری مدیریت سازمان و سایر استفاده کنندگان فراهم نماید.

اخبار، درباره ما و ارتباط با ما

بخش های اخبار، درباره ما و ارتباط با ما نیز سه بخش دیگر برای آموزش سایت کدال هستند، که نیازی به توضیح محتوای آن ها نیست. همچنین در بخش اطلاعیه های قدیمی نیز می توان به اطلاعیه های قدیمی منتشرشده در سایت سازمان بورس seo.ir که از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۹ به صورت فایل های پیوست منتشرشده اند، دسترسی پیدا کرد. پس از بررسی ساختار کلی سایت لازم به ذکر است که جهت دسترسی به اطلاعیه مدنظر می توان با استفاده از فیلتر های صفحه اول سایت به صورت مستقیم اطلاعیه مدنظر را جستجو کرد یا پس از ورود به صفحه نماد موردنظر اطلاعیه درخواستی را از طریق فیلترهای معرفی شده جستجو کرد، داده های مربوط به هر گزارش به فراخور موضوع آن ممکن است در قالب های پی دی اف، اکسل یا تحت وب ارائه شده باشند.

اطلاعات کاربردی کدال برای سهام داران

با توجه به اهمیت گزارشات منتشرشده و تأثیر آن بر تصمیمات سرمایه گذاران، طی یک دسته بندی کلی می توان اطلاعات قابل استخراج در سایت کدال را به شرح زیر دانست:

اطلاعیه های مربوط به درآمد هر سهم

  • سود پیش بینی شده / سود تحقق یافته
  • گزارشات پیش بینی درآمد هر سهم
  • سود TTM هر سهم
  • افشای اطلاعات بااهمیت – گروه الف
  • افشای اطلاعات بااهمیت – گروه ب

اطلاعیه های مربوط به عملکرد ماهانه

  • گزارش وضعیت ماهانه
  • NAV شرکت های سرمایه گذاری
  • صورت وضعیت پرتفوی

اطلاعیه های مربوط به صورهای مالی

  • ترازنامه
  • صورت سود و زیان
  • صورت گردش وجوه نقد
  • اطلاعات پیوست صورت های مالی

اطلاعیه های مربوط به مجامع

  • مجمع عمومی عادی سالیانه
  • مجمع عمومی فوق العاده
  • آگهی دعوت به مجمع
  • تصمیمات مجمع

اطلاعیه های مربوط به پرداخت سود سالانه سهام

  • ساز و کار پرداخت سود نقدی
  • زمان بندی پرداخت سود
  • نحوه دریافت سود

اطلاعیه های مربوط به افزایش سرمایه ها

  • مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه
  • تصمیمات هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه
  • گزارش توجیهی افزایش سرمایه
  • انواع افزایش سرمایه ها
  • مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام
  • نتایج حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده
  • اعلام پذیره نویسی عمومی
  • آگهی ثبت افزایش سرمایه

نامه نگاری ها

  • افشای اطلاعات بااهمیت
  • شفاف سازی در خصوص نوسان قیمت سهام
  • شفاف سازی در خصوص شایعه، خبر یا گزارش منتشرشده
  • اطلاعات حاصل از برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی

گزارش فعالیت هیئت مدیره

سایر اطلاعیه ها

  • معرفی یا تغییر در ترکیب اعضای هیئت مدیره
  • مشخصات کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی
  • تعلیق ورقه بهادار ناشر
  • دلایل عمده توقف نماد شرکت های بورسی
  • لغو پذیرش اوراق بهادار

رایج ترین گزارش ها در سامانه کدال

در تاریخ تهیه این مقاله گزارش های متنوعی در سامانه کدال منتشر می گردد که هر کدام کاربردهای ویژه و خاصی دارد که در این متن به معرفی اولیه آن ها بسنده می کنیم:

الف) صورت های مالی میان دوره و پایان دوره

بر طبق الزامات سازمان بورس و اوراق بهادار با هدف کسب اطلاعات به موقع و شفاف از فعالیت ها، شرکت های بورسی ملزم هستند تا صورت های مالی خود را به همراه جزییات اطلاعات در بازه های زمانی ۳ ماهه منتشر نمایند. بنابراین گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورت های مالی میان دوره ای ۳، ۶ و ۹ ماهه را از شرکت ها مشاهده خواهیم کرد. هم چنین اطلاعات و صورت های مالی ۱۲ ماهه نیز گزارش سال مالی شرکت را در اختیار عموم قرار می دهد.

ب) گزارش های ماهیانه

از دیگر اطلاعات مهم و حیاتی که از سال ۱۳۹۵ توسط سازمان بورس برای تمامی شرکت ها الزامی گردید گزارش یک ماهه از فروش شرکت ها بوده است. در این گزارش شرکت ها آمار فروش خود و یا ارائه خدمات انجام شده طی یک ماه گذشته را همراه با حجم و نرخ فروش و در نهایت ارزش ریالی فروش کل، ارائه می کنند تا شفافیت اطلاعاتی از شرکت های بورسی افزایش پیدا نماید.

پ) گزارش فعالیت هیئت مدیره

هنگامی که شرکت ها گزارش اطلاعات و صورت های مالی ۱۲ ماهه خود را منتشر می کنند جهت برگزاری مجمع عمومی عادی ملزم هستند تا گزارش حسابرسی شده آن را در سامانه کدال منتشر نمایند. پس از انتشار این گزارش، اعضای هیئت مدیره شرکت با توجه به اتفاقات سال گذشته و وضعیت آتی، گزارش های مهم و حیاتی از وضعیت و جایگاه شرکت در زمان فعلی و آتی شرکت منتشر می کنند و تمامی این اطلاعات را در قالب گزارش فعالیت هیئت مدیره در سامانه کدال منتشر می کند و سهامداران از این طریق اطلاعات مهم و حیاتی را به دست می آورند.

ت) گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف

تا قبل از بهمن ۱۳۹۶ شرکت های بورسی در صورت بروز اتفاقات مهم که بر روی سود هر سهم آن اثرگذار بود و اثر آن موجب تغییر بیش از ۲۰ درصدی در EPS شرکت می شد گزارشی تحت عنوان پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۱۳xx/xx/xx منتشر می کردند و در آن اطلاعاتی را منتشر می کردند. ولی از بهمن سال ۱۳۹۶ سازمان بورس این گزارش ها را حذف و به جای آن مصوب کرد تا شرکت ها اطلاعات مهم و اثرگذار بر سود هر سهم خود را در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف منتشر نمایند و در آن تغییرات سود هر سهم را گزارش کنند.

ث) گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب

هم چنین اطلاعات بااهمیت دیگر را که مستقیماً موجب تغییر سود هر سهم نمی شوند ولی جزو اطلاعاتی است که سهامداران باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه ب منتشر می گردد(برای مثال برنده شدن یک شرکت تولیدی در یک مناقصه و …).

ج) گزارش تفسیری مدیریت

در گذشته تمامی انتظارات مدیریت در قالب گزارش پیش بینی درآمد هر سهم منتشر می شد ولی در حال حاضر در گزارشی تحت عنوان گزارش تفسیری مدیریت  که در دو قالب تحت وب و فایل متنی PDF منتشر می گردد و انتظارات مدیریت از فروش(به طور خاص فروش مقداری محصولات) منتشر می گردد. عموماً این گزارش همراه با صورت های مالی میان دوره ای منتشر می گردد.

چ) یادداشت های همراه صورت های مالی

بر طبق قانون سازمان، تمامی شرکت های بورسی ملزم هستند تا برای گزارش های ۶ ماهه و ۱۲ ماهه خود گزارش حسابرسی شده شرکت را منتشر کنند. لازم به ذکر است که تمامی شرکت های بورسی دارای حسابرس داخلی هستند و گزارش مزبور توسط حسابرس مستقل خارج از شرکت که مورد تائید سازمان بورس هست تهیه می گردد. گزارش حسابرس مستقل در گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورت های مالی ۶(۱۲) ماهه منتهی به ۱۳XX/XX/XX منتشر می گردد. لازم به ذکر است که عنوان اصلی این گزارش عموماً یادداشت های همراه صورت های مالی است.

ح) فرایند انجام افزایش سرمایه

در نهایت یکی از مهم ترین گزارش ها که سرمایه گذاران به آن توجه ویژه دارند گزارش افزایش سرمایه شرکت ها هست. لازم به ذکر است که برای برگزاری مجمع فوق العاده جهت انجام افزایش سرمایه شرکت ها بایستی چندین گزارش ارائه بدهند که تمامی آن ها در قالب اطلاعیه های کدال در اختیار عموم قرار بگیرد.

ابتدا گزارش طرح توجیهی افزایش سرمایه در گزارشی تحت عنوان پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه منتشر می گردد. پس از آن این گزارش برای حسابرس و بازرس قانونی ارسال می گردد و پس از تائید توسط این دو، گزارشی تحت عنوان اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در خصوص افزایش سرمایه در کدال درج می گردد و گزارش مزبور برای سازمان بورس ارسال می گردد.

نظر سازمان بورس در گزارشی با عنوان مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه در سامانه درج می گردد. پس از طی تمامی مراحل شرکت موظف است طی ۶۰ روز مجمع فوق العاده را برگزار نماید.

کدال برای سهامداران و سرمایه گذاران چه کاربردی دارد؟

همان طور که می دانید کسب سود در بازار بورس از دو طریق به دست می آید، اول از طریق افزایش قیمت سهام و دوم از طریق تقسیم سود نقدی مصوب مجامع عمومی عادی سهام.  لازم به ذکر است که در بیش از ۹۰ درصد اوقات رشد قیمت سهام ناشی از یک خبر یا اتفاق در درون شرکت ایجاد می شود که این علت را سرمایه گذاران از طریق گزارش های منتشر شده شرکت ها در سامانه کدال به دست می آورند.

هم چنین طبق قانون حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی، شرکت ها ملزم به برگزاری مجمع عمومی عادی هستند و در صورتی که عملیات سال پیش آن سودآور بوده باشد در مجمع ملزم هستند تا حداقل ده درصد از آن را بین سرمایه گذاران تقسیم نمایند. طبق قانون بورس شرکت ها موظف هستند تا ده روز پیش از برگزاری مجمع عمومی عادی آگهی دعوت به مجمع را در سامانه کدال درج نمایند تا سرمایه گذاران بتوانند تصمیم دقیقی را اتخاذ نمایند. هم چنین هم زمان با انتشار آگهی، بایستی زمان پرداخت سود نقدی مصوب مجمع را اعلام نمایند تا از این دریچه سرمایه گذاران با آگاهی کامل نسبت به تمامی جزییات، تصمیم گیری نمایند.

ادامه مطلب
در بورس ضرر کردم چه کنم؟ ٧ گام موثر
جبران ضرر در بورس؛ فرمول محاسبه...

زیبایی بازار سهام این است که فرصت های زیادی را در اختیار شما قرار می دهد. حتی کسانی که می گویند: «در بورس ضرر کردم» نیز فارغ از باخت های قبلی خود، فرصت های زیادی برای کسب درآمد دارند. اما متاسفانه تعداد کمی از مردم این موضوع را درک می کنند و پس از ضرر احساس ناامیدی در وجودشان زبانه می کشد. کنترل احساسات شما در این موقعیت حساس اهمیت زیادی دارد. از این رو باید زمانی را به خود اختصاص دهید و در آن بازه، اشتباه های خود را ارزیابی کنید. در این قسمت از خانه سرمایه، 7 گام موثر برای جبران ضرر در بورس را برایتان مهیا کرده ایم. اگر می خواهید پس از زمین خوردن در بورس، زودتر از جایتان بلند شوید، تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.

در بورس ضرر کرده ام؛ نگاهی به رفتارهای احتمالی و اشتباه

شاید پیشگیری از ضرر بسیار مهم باشد، اما زمانی که ضرر می کنیم، واکنش ما در برابر ضرر بسیار مهم تر از میزان ضرر است. بسیاری از سرمایه گذارانی که ضرر می کنند، مغلوب احساس شکست خود می شوند و با انکار این احساس سعی در معاملات بیشتر دارند که در نهایت بیشتر به ضررشان تمام می شود.
این در حالی است که بسیاری از افراد عقب نشینی می کنند، زیان خود را بقچه پیچ کرده و در گوشه ای می گذارند تا مبادا به آن فکر کنند. برخی از سرمایه گذاران نیز به دنبال معاملات بهتر می گردند؛ این ها همان افرادی هستند که برای جبران خسارات خود دست به کار می شوند.
اما هیچ کدام از این واکنش ها سازنده نیستند. در حقیقت اگر شما یاد نگیرید که چگونه معاملات خود را از دست ندهید، این ضررها دوباره تکرار خواهند شد. ولی چرا این حرف را می زنیم و اصلا چرا پای جبران ضرر در بورس را وسط کشیده ایم؟
تصمیماتی که سرمایه گذاران بعد از ضرر و زیان می گیرند، معمولا مملو از احساسات است. این احساسات افسار معاملات شما را در دست می گیرند و حالت های متفاوتی را برایتان رقم می زنند؛ مثلا:

• رفتار نامنظم در معاملات
• کاهش معاملات زودرس
• اضافه کاری
• باقی ماندن در موقعیت های غیر سودآور به مدت طولانی
• انجام اقدامات بدون هیچ سود

شاید این موقعیت ها دور به نظر برسند، اما واقعیت این است که سرمایه گذاران کم تجربه این کارها را از ترس ضررهای دیگر انجام می دهند.

در بورس ضرر کردم چه کنم؟ ٧ گام موثر

مانند یک سرمایه گذار حرفه ای رفتار کن!

تفاوت عمده ای میان یک معامله گر موفق و بازرگانان شکست خورده وجود دارد؛ این تفاوت در شیوه رسیدگی به ضررهای معاملاتی به چشم می آید.
اولین تفاوت میان این دو دسته از سرمایه گذاران در این است که افراد باتجربه ضررها را فرصتی برای یادگیری و بهبود معاملات خود می دانند.

همه شما می دانید که جبران ضرر در بورس، بسیار چالش برانگیز است، به ویژه اگر این ضررها بزرگ هم باشند؛ اما موفقیت هیچ گاه با انکار، کنار کشیدن یا نادیده گرفتن ضررها به دست نمی آید.
بنابراین بهتر است که به این ضررها به چشم یک فرصت طلایی نگاه کنید، مطمئن باشید با این دیدگاه تبدیل به یک تاجر ماهر خواهید شد.

فرمول جبران ضرر در بورس

برای اینکه بدانید در ازاری ضرری که کرده اید، چه مقدار باید سود کنید تا جبران ضرر شود، از فرمول زیر استفاده کنید:

A=((B-C)/C)100

  • A: قیمت خرید اولیه
  • B: قیمت کنونی
  • C: درصد سود لازم برای جبران زیان

جدول جبران ضرر در بورس

با توجه به فرمول بالا، برای جبران ضرر در بورس، باید مطابق با جدول زیر سود کنید. بر اساس این جدول، هرچه میزان ضرر شما بیشتر باشد، برای جبران ضرر باید مقدار بیشتری سود کسب کنید.

درصد ضرر درصد سود برای جبران ضرر در بورس
5% 5%
10% 11%
15% 18%
20% 25%
25% 33%
30% 43%
40% 67%
50% 100%
60% 153%

7 گام موثر برای جبران ضرر در بورس

زمانی که می گویید در بورس ضرر کردم، دنیا به آخر نرسیده است. اگر می خواهید از لحاظ احساسی قوی تر و منظم تر شوید و در بورس موفق تر گام بردارید، با ما همراه باشید. تنها هفت قدم با آن چه که می خواهید، فاصله دارید.

1. مسئولیت ضرر و زیان خود را بپذیرید

اولین گام این است که ضرر خود را بپذیرید و قبول کنید که مسئولیت این ضرر، تمام و کمال با خود شما است. هیچ فردی مسئولیت ضرر و زیان شما را در بورس قبول نخواهد کرد.
زمانی که مسئولیت ضرر خود را قبول می کنید، دقیقا همان جایی ایستاده اید که باید باشید.
بسیاری از سرمایه گذاران می گویند در بورس ضرر کردم و مقصر این ضرر، مشاوران بورس بوده اند. اما واقعیت این است که مشاوران فقط شما را در این مسیر راهنمایی کرده اند و خودتان با علم به خطرات بازار بورس در این راه قدم گذاشته اید.

در بورس ضرر کردم چه کنم؟ ٧ گام موثر

2. معاملات را متوقف کنید

معمولا افرادی که در بورس ضرر می کنند، یا بازار را برای همیشه کنار می گذارند یا با شدت مضاعفی مشغول معامله می شوند. هر دو روش اشتباه است و قطعا راهی برای جبران ضرر در بورس پیش پای شما نمی گذارند. برای جبران ضررهای خود سریع دست به کار نشوید.

زمانی که با ضرر مواجه می شوید، هرگز نباید سعی کنید که این ضرر را در یک معامله یا یک روز جبران کنید. بهتر است مدتی دست نگه دارید و به خاطر داشته باشید که ضررهای عمده را نمی توان با سودهای کلان جبران کرد.

از این رو بهترین کار این است که کمی صبر کنید. این مدت برای شناسایی اشتباهات بهترین فرصت است؛ برای این کار تنها باید وقایع و اتفاقات را به دقت ارزیابی کنید.
باید بفهمید که در کدام مرحله کوتاهی کرده اید؛ آیا بیش از حد ریسک کرده اید؟ آیا برنامه ریزی درستی برای تجارت خود نداشته اید؟ در معاملات خود به اندازه کافی تیزبین نبوده اید یا برای جبران ضررهای قبلی دوباره ضرر کرده اید؟

3. اشتباه های خود را تکرار نکنید

در زمان استراحتتان، تمام معاملات گذشته را با دقت بررسی کرده و اشتباه های خود را پیدا کنید. بعد از کشف این اشتباه ها نوبت به برنامه های آینده می رسد. برای معاملات آینده خود و جبران ضرر در بورس یک برنامه دقیق بریزید؛ برنامه شما باید شامل تمام کارهایی باشد که باید انجام دهید و کارهایی که دیگر انجام نخواهید داد.

4. برنامه ریزی بهتری داشته باشید

معمولا سرمایه گذاران موفق ضرر را به یک موقعیت طلایی تبدیل می کنند؛ آن ها منتظر فرصت بعدی برای سوددهی می مانند. آیا شما هم می توانید عواملی که شیوه تجارت شما را معکوس می کند، تشخیص دهید؟
این همان کاری است که معامله گران با تجربه انجام می دهند. آن ها از شرایط بازار، بهره می گیرند و نه تنها ضرر اولیه را جبران می کنند، بلکه سودی قابل توجه نیز به سود اصلی خود می افزایند.
آیا شما امکان شناسایی اصلی ترین فاکتورهای بازار را دارید؟ اقداماتی مانند تغییر در نوع حرکت و قیمت ها که با شناسایی روند تغییر آن ها سوددهی دور از انتظار نخواهد بود. اگر از چنین امتیازی برخودار باشید، معیارهای روشنی برای تجارت غیرفعال دارید. با این امتیازات احتمال خسارات در آینده بسیار کم خواهد بود.

در بورس ضرر کردم چه کنم؟ ٧ گام موثر

5. ضرر خود را در چشم انداز قرار دهید

به خاطر بسپارید که ارزش شما با یک ضرر تجاری مشخص نمی شود؛ حتی اگر این ضرر تجاری بسیار بزرگ باشد. یادتان باشد که شما نقش های دیگری بیش از یک سرمایه گذار در بورس دارید. یادآوری نقش ها به شما کمک می کند که بهتر برای تعادل چرخه معاملات خود گام بردارید.
پس از آن که دوباره به چرخه سرمایه گذاری بازمی گردید، همواره محدودیت های خود را به یاد داشته باشید. هیچ گاه در سرمایه گذاری افراط نکنید و سرعت خود را با سرمایه ای که دارید، همگام سازید. این یکی از بهترین راه ها برای جبران ضرر در بورس است.

6. الهام بگیرید

به ضرر خود به چشم یک انگیزه نگاه کنید و مدام با خود تکرار نکنید که در بورس ضرر کردم. این شکست را پله ای برای موفقیت بیشتر و بهتر خود بدانید و در یادگیری مهارت های جدید تلاش کنید. یادتان باشد که با چه هدفی وارد بورس شدید. مطمئن باشید این مهارت ها، انگیزه ای قوی برای ادامه تجارت شما خواهند بود.
درست مانند ورزشکاران حرفه ای عمل کنید. بهترین ورزشکاران با شناخت ضعف های خود هیجان زده می شوند. آن ها از ضعف خود به عنوان یک کاتالیزور برای بهبود موقعیتشان استفاده می کنند.

7. به بازی برگردید

حال که تمام اقدامات لازم را برای بازیابی انجام داده اید، قدرتمندتر از قبل به تجارت خود بازگردید. شما از نظر ذهنی قوی تر و آماده تر از قبل خواهید بود. ضرر خود را رها کنید و هدف های بزرگتری را در ذهن بپرورانید. این هدف ها شما را با سرعت بالایی به جلو هل می دهند.

در بورس ضرر کردم چه کنم؟ ٧ گام موثر

8. جبران ضرر در بورس با بهترین روش

آن هایی که می گویند در بورس ضرر کردم، باید به یاد داشته باشند که داشتن یک برنامه قوی برای بازگشت به عرصه سرمایه گذاری از ضرر آن ها بسیار مهم تر است. سود و زیان بخشی از معاملات بازار سهام هستند. بهترین قسمت از معاملات روزانه یک سرمایه گذار خوش بینی و امید او است. امیدواریم که اقدامات مطرح شده در این مقاله برای بازیابی و جبران ضرر در بورس شما موثر باشند.

ادامه مطلب
مالی درمانی چیست؟
مالی درمانی چیست؟ از مفهوم تا...

مالی درمانی چیست؟ به چه کاری می آید و چرا پای «درمان» به داستان «پول» کشیده شده است؟ در پاسخ باید بگوییم پول، دو چهره دارد؛ چهره ای از آن ما را به تمام آرزوهایمان می رساند و رفاه، آرامش و حتی سلامتی را برایمان به ارمغان می آورد.

چهره دیگرش با غرق کردن ما در ترس و پریشانی، زندگی را به کاممان تلخ می کند. این دو چهره چه زمانی که پول داشته باشیم و چه نداشته باشیم حضور دارند. درواقع ما با رفتار خود چهره دلخواه پولی مان را انتخاب می کنیم. در این قسمت از خانه سرمایه، به سراغ ماجرای «مالی درمانی» می رویم و با آن بیشتر آشنا می شویم؛ پس با ما همراه باشید.

«مالی درمانی» یا «Financial Therapy» اصطلاحی است که عمر زیادی ندارد، اما به دنبال چاره ای برای مشکلات چند صد ساله بشر با پول و مفهوم آن است. Financial Therapy رشته ای است که برای راه اندازی آن سه گروه از افراد متخصص شامل «روان شناس ها»، «روان درمانگرها» و «متخصصان مالی» دور هم جمع شده اند.

به زبان ساده، مالی درمانی به دنبال این است که هم زمان با افزایش سلامت مالی ما راهی برای بالابردن کیفیت زندگی مان هم پیدا کند. این رشته بر پایه «اقتصاد رفتاری» ساخته شده است و کمتر از 20 سال دارد.

چرا به Financial Therapy نیاز داریم؟

وقتی پای «پول» در میان باشد، بسیاری از ما دقیقاً نمی دانیم چطور باید با این موضوع برخورد کنیم. شاید در قسمت «پول درآوردن» عملکرد خوبی داشته باشیم و درآمدمان بالا باشد، اما از علم خرج کردن، مدیریت پول و حتی شیوه پس انداز کردن در ایران چیز زیادی نمی دانیم.

به همین دلیل، دچار اشتباه می شویم، پولمان را از دست می دهیم و سلامت مالی خود را به خطر می اندازیم؛ در این صورت مالی درمانی وارد می شود تا با آموزش و رفع مشکلات، بین ما و پولمان صلح برقرار کند.

بزرگ ترین هدف رشته مالی درمانی چیست؟

هدف اصلی این رشته به وجود آوردن نگرشی مثبت درباره پول و تمام امور مالی است؛ زیرا مانند تمام بخش های زندگی، وقتی دیدگاه خودمان را از منفی به مثبت تغییر می دهیم، می توانیم با ساخت یک شبکه فکری جدید و رفتارکردن براساس الگوهای تازه ای که در ذهنمان ساخته ایم، در مسیر ثروت سازی قدم بگذاریم.

افزون بر این، مالی درمانی به انسان ها کمک می کند تا اعتمادبه نفس خردشده خودشان را دوباره ترمیم کنند و ایمان به توانایی هایشان را بالا ببرند. به دنبال این ماجرا فرد می تواند با پشت سر گذاشتن احساس های منفی جامانده از مشکلات مالی گذشته اش، تصمیم گیری درستی برای آینده مالی خود داشته باشد.

متخصص مالی درمانی کیست و چه وظایفی به عهده دارد؟

یک متخصص مالی درمانی به دنبال بهبود چه چیزهایی است؟

چنین متخصصی می خواهد به اهداف زیر دست پیدا کند:

  • او راه حل مالی را به بیمارش نمی دهد؛ چون بهترین پاسخ ها نزد خود فرد هستند. او به آن ها کمک می کند تا با پیداکردن پاسخی درست برای مشکلاتشان، یک بار دیگر احساس امنیت مالی را تجربه کنند
  • درمانگران مالی از روش ها و تکنیک هایی که روی واقعیت فعلی زندگی افراد تکیه کرده اند، برای بهترکردن شیوه تفکر، احساس و عمل افراد در مورد پول و امور مالی شان استفاده می کنند.
  • آن ها به بیمارانشان ثابت می کنند بسیاری از مشکلات و سوءتفاهم های مالی به دلیل نگاه به شدت منطقی و معامله گری به ماجرای پول است؛ مثلاً «کار کن، پول بگیر!» یا «پول بده کالا بگیر!» درحالی که شیوه واقعی رفتارمان با پول، کاملاً احساسی است!
  • درمانگران مالی به بیمارانشان کمک می کنند با بخش های عاطفی، احساسی و روانی مدیریت پول آشنا شوند و ریشه رفتارهای ناسالمشان در امور مالی را کشف کنند. این موضوع به آن ها کمک می کند برنامه های مالی موفقی را برای خودشان به وجود بیاورند.

چه کسانی بیشتر از همه دچار مشکلات استرس مالی می شوند؟

اگر بخش اضطراب مالی جهانی را نادیده بگیریم که به دلیل شیوع «ویروس کرونا» سبب بیکاری و کاهش دستمزد بسیاری از مردم شده است، می توان گفت افراد زیر که بیشتر از بقیه زیر بار استرس مالی می روند، باید حتماً درباره دریافت مشاوره مالی درمانی، فکر کنند:

  • افراد متأهل
  • کسانی که بین 45 تا 54 سال دارند.
  • افراد فارغ التحصیل که هنوز کاری پیدا نکرده اند.
  • کسانی که پس انداز ندارند یا پس اندازشان بسیار کم است.

در کنار این موارد نداشتن «امنیت شغلی»، «نوسان در میزان درآمد»، «نوسان در میزان قیمت ها»، سیاست های اقتصادی دولت ها و… بر آتش استرس مالی می افزایند!

مشاوره مالی کیست و چه وظیفه ای به عهده دارد؟

چه زمانی باید به سراغ مشاوره مالی درمانی برویم؟

اگر حالت ها و احساس های زیر را در خودتان سراغ دارید، حتماً باید به یک متخصص مالی درمانی مراجعه کنید:

  • وقتی به دلیل خسارت های مالی، رفتارهای نادرست مالی یا خاطرات بد و ناخوشایندی که از کودکی درباره پول داشتید، هنگام فکر کردن به پول یا خرج کردن آن دچار پریشانی یا ناراحتی شدید می شوید.
  • وقتی دلتان نمی خواهد پول زیادی داشته باشید؛ چون می ترسید شما را تغییر دهد یا آن را از دست بدهید.
  • هنگامی که احساس می کنید لیاقت دریافت خواسته های مالی خودتان را ندارید و مدام احساس گناه می کنید.
  • وقتی پول را منبع قدرت و هویت خودتان می دانید، نه ابزاری برای رساندن شما به اهدافتان
  • وقتی نگرش منفی شما درباره پول، از برداشتن قدم های واقعی برای سر و سامان دادن به اوضاع مالیتان جلوگیری می کند.
  • وقتی مشکل مالی سبب ایجاد اختلاف عمیق میان اعضای خانواده یا به خطر افتادن ازدواجتان می شود.
  • وقتی عادت های بدتان درباره پول خرج کردن، رفاه مالی و احساسی خانواده یا اطرافیانتان را به خطر می اندازد؛ مثل «قمارکردن» یا «رفتارهای خرید اجباری».
  • اگر اطلاعات مالی خودتان را از شریک زندگی تان مخفی می کنید.
  • اگر بیش از اندازه کار می کنید؛ چون فکر می کنید هر چقدر هم که پول در بیاورید باز هم کافی نیست.
  • اگر به احتکارکردن پول عادت دارید؛ درحالی که چالش های بزرگ مالی در زندگی تان موج می زنند.
  • اگر مدیریت مالی بسیار ضعیفی دارید و نمی توانید اولویت بندی مالی درستی را انجام دهید.

در این گونه موارد رد پای رفتارها و الگوهای منفی در شما به چشم می خورند که برای اصلاح آن ها باید به یک روان درمانگر متخصص در زمینه مالی درمانی سر بزند.

پ. ن: اختلال خرید اجباری، نوعی «وسواس فکری» است که با ناتوانی در برابر عطش شدید به خرید هر چیزی، حتی چیزهایی که هرگز به آن ها نیازی پیدا نمی کنید، خودش را نشان می دهد. این ماجرا تا حدی پیش می رود که فرد از نظر مالی و ذهنی دچار پریشانی بسیار شدیدی می شود.

عادت های پولی از کجا سرچشمه می گیرند؟ آیا می توان آن ها را تغییر داد؟

بیشتر عادت های پولی و طرز نگاه افراد به پول از دوران کودکی سرچشمه می گیرند؛ مثلاً شاید شما دیده باشید که وقتی مادر یا پدرتان دچار استرس می شدند، برای فراموش کردن این ماجرا به خرید می رفتند یا شاید در دوران کودکی با محرومیت مالی رو به رو بودید و حالا دلتان می خواهد بیشتر پول در بیاورید و آن را بیشتر از آنکه صرف خورد و خوراک یا مخارج زندگی تان کنید، برای روز مبادا کنار بگذارید.

باید به یاد داشته باشیم که احساسات، اصلی ترین محرک تصمیم های مالی هستند. پاسخ های احساسی، چیزی در مایه های سیلی زندگی به گوش ذهنمان هستند. وقتی یکی از آن سیلی ها به گوش ما زده شود، ذهنمان برای پیش بینی روند کار جهان به مدل سازی می پردازد. خوشبختانه نتیجه آخرین تحقیقات متخصصان این ماجرا نشان می دهد ما در یادگیری عاطفی، انعطاف پذیر هستیم.

این بدان معنا است که می توانیم آگاهانه، رفتارهای مالی جدیدی را برای خودمان انتخاب کرده و واکنش های عاطفی مالی مان را در رابطه با پول، بازسازی کنیم و این کار را تا زمانی ادامه دهیم که احساسمان در راستای اهداف مالی مان قرار بگیرد.

روش های مالی درمانی چیست؟

چند راهکار ساده مالی درمانی شخصی در ایران

شاید با خواندن گفت وگوهای بالا فکر کنید تنها راه برای حل مشکلات مالی مراجعه به یک متخصص مالی درمانی است. از آنجا که فعلاً و تا زمان نگارش این مقاله، در ایران چنین متخصصی نداریم (اگر چنین فردی را می شناسید که تحصیلاتش در این زمینه است، لطفاً در بخش کامنت ها او را به ما هم معرفی کنید) به سراغ یکی از روش های قدیمی حل کردن مشکلاتمان در ایران می رویم؛ یعنی خوددرمانی! در ادامه این تکنیک ها را بیان کرده ایم:

  • زمین خورید؟! دوباره بودجه بندی کنید!

اولین گام شما پس از هر شکست مالی، تلاش برای یک بودجه بندی جدید است. این کار به شما کمک می کند هم زمان با جبران ضررهای به وجودآمده راهی برای شروع دوباره پیدا کنید.

  • خودتان را زیر نظر بگیرید

بهترین کار برای پیشگیری از تکرار شکست های مالی گذشته، کشف عادت های مالی مخربتان است. شما می توانید با استفاده از یک قلم و کاغذ یا یک برگه اکسل، خریدها یا تصمیم های مالی خود را یادداشت کنید. بررسی این یادداشت ها کمک بسیاری در کشف عادت های مالیتان می کند.

  • به دنبال جایگزینی

    عادت های منفی با نمونه های مثبت آن باشید

تنها کشف کردن عادت های منفی مالی به خودی خود تغییری در زندگی تان به وجود نمی آورد. باید سعی کنید با تمرین و تکرار، رفتارهای مالی درست را جایگزین آن ها کنید؛ مثلاً به جای چند بار خرید غذا از بیرون، تعداد آن را محدود کرده و پول حفظ شده از این ماجرا را در حساب پس اندازتان بریزید.

  • هوشمندانه پس انداز کنید

بهترین پیشنهادی که در این قسمت می توانیم به شما بدهیم این است که پس انداز خود را به چهار بخش تقسیم کنید؛ «پس انداز ضروری»، «پس انداز پشتوانه به اندازه یک سال مخارج زندگی تان درصورتی که اصلاً کار نکنید»، «پس انداز سرمایه گذاری» و «پس انداز شادی برای خرید چیزهایی که رنگی به زندگی تان می بخشند». در این میان بهتر است تمرکز خود را روی سه پس انداز اول بگذارید و در پس انداز شادی، میانه رو باشید.

  • قبل از هر خرید، 24 ساعت صبر کنید

درباره خریدهایی جز خرید چیزهای ضروری زندگی، دست کم یک روز صبر کنید. در این صورت، اگر بعد از این بازه زمانی که هیجان شما کمی پایین می آید باز هم در مورد خرید آن چیز مطمئن بودید، آن را بخرید.

  • خشمتان را به گوش کسی برسانید

وقتی درباره پول و شیوه خرج کردن یا مدیریت آن دچار نگرانی یا خشم هستید، درد و دل کردن و در میان گذاشتن آن با دیگران می تواند بسیار به شما کمک کند. شاید با این روش، مشکل مالی یا مدیریتی شما حل نشود، ولی دست کم می دانید که در این مورد تنها نیستید. همین موضوع، احساس خوبی به شما می دهد تا بیشتر صبوری کرده و یک بار دیگر هم تلاش خودتان را کنید.

  • نگاه خودتان به جهان و جریان پول را مثبت کنید

داشتن هر نوع نگاه و نگرش منفی به پول، نه تنها زندگی را برایتان سخت و دردناک می کند، بلکه گاهی بیش از شما، اطرافیانتان را آزار می دهد و حتی به آن ها آسیب می رساند. یادتان باشد در ماجرای مالی درمانی، پول هم مثل تمام چیزهای خوبی که در زندگی وجود دارند، یک نعمت است و یکی از بهترین راه ها برای سپاسگزاری از نعمتی که نصیبتان شده، لذت بردن از آن است.

خودتان را از شر فکرهایی که مدام «تئوری کمیابی» را در گوشتان زمزمه می کنند یا داشتن پول را نوعی گناه و وسیله ای برای رفتن به جهنم در نظر می گیرند خلاص کنید. پول، تنها یک ابزار است. اینکه هرکس با استفاده از آنچه نتیجه ای می گیرد، به خود او بستگی دارد نه به خوب یا بدبودن ابزار.

  • یک برنامه مالی برای خودتان درست کنید

داشتن یک برنامه مالی واقع بینانه، یعنی چیزی که واقعاً بتوانید در شرایط فعلی به آن برسید و ذهنتان از شنیدن این برنامه، شما را مسخره نکند، چیزی است که می تواند وضعیت مالیتان را به شدت تغییر دهد.

بهترین کار این است که در این مواقع، برنامه های سخت و پیچیده مالی را کنار بگذارید؛ زیرا این کار به راحتی می تواند حجم زیادی از استرس را به شما وارد کند و حتی شما را از ادامه دادن مسیر پیشرفت مالیتان دلسرد کند. همان طور که گذشتگان ما می گفتند، آهسته و پیوسته حرکت کردن همیشه شما را به نتیجه می رساند؛ بنابراین عجله نکنید و تنها در جایی که هستید، بهترین خودتان را نمایش دهید.

  • به عزیزانتان اعتماد کنید

اهداف مالی خود را با خانواده خودتان یا کسانی که شما را دوست دارند و درکتان می کنند در میان بگذارید. این موضوع، نه تنها بار به دوش کشیدن این ماجرا را برایتان سبک تر می کند، بلکه می توانید در طول مسیرتان از حمایت های احساسی خانواده تان هم بهره مند شوید.

دلیل اختلاف درمانگران مالی با مشاوران مالی چیست؟

ماجرای اختلاف درمانگران مالی با مشاوران مالی چیست؟

همان طور که گفتیم، مالی درمانی یک تخصص «میان رشته ای» است. همین موضوع سبب می شود میان افراد فعال در رشته های مشابه، بر سر حضور داشتن یا نداشتن در این رشته، اختلاف هایی به وجود بیاید. یکی از پررنگ ترین اختلاف ها در این زمینه، میان روان شناس ها یا روان درمانگرها و مشاوران مالی به وجود آمده است.

روان شناس ها و روان درمانگرها درس این رشته را خوانده اند و مدرک رسمی دانشگاهی دارند. آن ها مالی درمانی را به چشم یکی دیگر را شاخه های روان شناسی می بینند که بعد از گذراندن یک دوره تخصصی اضافی می توانند به طور رسمی در آن به فعالیت مشغول شوند و مشاوره «Financial Therapy» ارائه دهند.

در مقابل، گروه دیگری به نام مشاوران مالی حضور دارند که تخصصی در زمینه روان درمانی یا مشاوره روانی ندارند، اما به خوبی می توانند در زمینه مالی و سرمایه گذاری به دیگران مشاوره دهند یا با آموزش بودجه بندی به آن ها بیاموزند چطور با پولشان رفتار کنند. برخی از مشاوران مالی با گذراندن دوره های مالی درمانی و گرفتن مدرک این دوره به سراغ مشاوره در این زمینه رفته اند.

دقیقاً از همین جاست که مشکل و اختلاف آغاز می شود؛ زیرا روان شناس ها و روان درمانگرها بر این باورند که اگر روان درمانگر نباشید هرگز نمی توانید مشاوره مالی درمانی را ارائه دهید. هنوز هم بحث و اختلاف این دو گروه بالاست.

مالی درمانی، خدمتی تازه نفس به بشریت

وجود بحران های مالی شخصی، ملی و جهانی می توانند خیلی بیشتر از آنچه فکرش را می کنیم به ما آسیب برسانند. مالی درمانی برای درمان این آسیب ها و ارائه راهکار درمانی واقعی به وجود آمده است؛ خدمتی که می تواند میانه دار عقل و احساس ما در میدان بازی با پول باشد.

خلاصه ای از آنچه با هم در مالی درمانی گفتیم:

  • «مالی درمانی» یا «Financial Therapy» رویکرد جدید میان رشته ای در دو تخصص روان شناسی و امور مالی است که به افراد کمک می کند مشکلات احساسی خود با پول را حل کنند و برای پیشرفت مالی شان به اقدام عملی اثربخشی بپردازند.
  • ما به Financial Therapy نیاز داریم، زیرا تقریباً بیش از 80 درصد رفتار و واکنش های ما به پول از نوع احساسی است تا عقلی!
  • اگر با احساساتی مانند «پریشانی هنگام فکرکردن به پول»، «ترس از پول»، «احساس گناه به داشتن پول»، «در نظر گرفتن پول به عنوان منبع هویت و شخصیت»، «عادت به قمارکردن یا اختلال خرید اجباری»، «پس انداز کردن بیش از اندازه پول حتی درصورت دچارشدن به مشکلات مالی» و «مدیریت ضعیف پول» در زندگی تان کلنجار می روید، باید به یک روان درمانگر مالی سر بزنید.
  • بیشتر عادت های پولی ما یا از دوران کودکی مان سرچشمه می گیرند یا در اثر پاسخ های احساسی شدیدی که از رفتار با پول گرفته ایم ایجاد شده اند.
  • برای خوددرمانی مالی می توانید به سراغ راهکارهایی مثل «بودجه بندی دوباره»، «کشف و اصلاح عادت های مالی مخرب»، «ایجاد و تقویت عادت های مالی خوب و مثبت»، «هوشمندانه پس اندازکردن»، «تخلیه درست خشم و نگرانی» و «داشتن یک برنامه مالی مشخص» بروید.

پرسش های متداول

  • مالی درمانی چیست؟

این رشته شاخه ای از روان درمانی است که تمرکزش را بر تأثیرات عاطفی و روانی پول گذاشته است و می خواهد با ریشه یابی این مشکلات، آن ها را برطرف کند.

  • Financial Therapy برای چه کسانی مناسب است؟

این نوع تراپی، بیشتر برای کسانی مناسب است که سواد مالی خوبی دارند و می توانند درآمد قابل توجهی داشته باشند، اما چون عادت های مالی بدی دارند، مرتب دچار مشکلات مالی می شوند. همین ماجرا به دنبال خود، مشکلات روحی و روانی را برای فرد به دنبال می آورد.

  • هدف نهایی مالی درمانی چیست؟

این رشته به دنبال این است که با به وجود آوردن دیدگاه مثبت درباره پول و امور مالی، مشکلات احساسی را که هنگام مواجهه با پول داریم حل کرده و ما را به سمت برنامه ریزی مالی سوق دهد.

ادامه مطلب
بهترین فیلترهای کاربردی بورس
معرفی بهترین فیلترهای کاربردی بورس

بهترین فیلترهای کاربردی بورس

تحلیل کردن بازار بورس و سهام های موردنظر امکان ریسک را کاهش می دهد و با برخی تحلیل ها مانند تحلیل های تکنیکال و تحلیل های فاندامنتال، می توان ریسک کم تری را در انتخاب سهام متحمل شد اما گاهاً انتخاب سهام بر اساس این نوع تحلیل ها کارآمد نیست. بنابراین، به روش دیگری برای به حداقل رساندن ریسک آن سرمایه گذاری نیاز است. فیلترهای کاربردی بورس به سهام داران کمک می کند با ریسک کم تر و دقت  بیش تر و در مدت زمان کوتاه تری سهام دلخواه را پیدا، تحلیل و انتخاب کنند تا درنهایت منجر به سوددهی شود.

در ادامه ی مطلب، کامل ترین مجموعه ی فیلترهای کاربردی بورس تهیه شده است که با توجه به نیاز و نوع سهام خود می توانید فیلتر مناسب را انتخاب کنید.

مقدمه ای بر فیلتر های بورس

همه ی سرمایه گذاران بازار بورس به دنبال سود و پروژه های سوددِه هستند؛ زیرا هدف اصلی آن ها رسیدن به سود است. آن ها می دانند که ریسک در انتخاب سهام بسیار بالا است و با کوچک ترین خطایی ممکن است سرمایه ی آن ها به خطر بیفتد.

سهام های متعددی در بورس قابل معامله هستند که هر کدام سوددهی قابل توجهی دارند، اگر که با بررسی انتخاب شوند. هر سرمایه گذاری می تواند در هر نهادی سرمایه گذاری کند اما باید این اصل را درنظر داشته داشت که هر سهامی مناسب هر سرمایه ا ی نیست.

از بین صدها سهام و نهاد موجود در بازار بورس، انتخاب مناسب ترین آن ها کار دشواری است. با گذر زمان به تعداد این نهادها نیز افزوده می شود. مقایسه و آنالیز سهام های مختلف با یکدیگر کاری زمان بر است و زمان فاکتوری مهم برای سهام داران و سرمایه گذاران است.

بنابراین، برای انتخاب بهترین سهام، سرمایه گذاران نیاز به استراتژی دارند؛ استراتژی هایی که همسو با بازار سهام موردنظر و همچنین شخصیت آن ها است. فیلترهای کاربردی بورس در کنار انواع تحلیل های دیگر در انتخاب سهام نقش بزرگی را ایفا می کنند و ریسک انتخاب اشتباه سهام را کاهش می دهند.

این فیلترها توسط چه کسی تهیه می شوند؟

 فیلترها توسط دیده بان بازار برای سرمایه گذاران طراحی و آماده می شوند اما گاهاً خود سرمایه گذاران اگر دانش فیلترنویسی داشته باشند، با اتکا به دانش و تجارب خود اقدام به فیلتر نویسی هم می کنند.

فیلترهای بورس نوعی کد هستند؛ به عنوان مثال، در بورس تهران با وارد کردن آن ها در قسمت «فیلتر، مدیریت و ساخت فیلتر»، سهام های موردنظر در آدرس اینترنتی tsetmc.com به صورت مرتب و دسته بندی نمایش داده می شوند؛ همچنین، دسترسی به آن سهام ها به راحتی در اختیار سهام داران قرار می گیرد.

معرفی بهترین فیلترهای کاربردی بورس

معرفی بهترین فیلترهای کاربردی بورس

بهترین فیلترها به سرمایه گذاران بورس این امکان را می دهند تا انتخاب بسیار دقیق تری در بین سهام های موردنظر داشته باشند. در بیانی شیواتر، اعمال فیلترها به سهام داران کمک می کند تا بتوانند به سهام هایی که ویژگی های خاص دارند دسترسی بهتری داشته باشند. درنتیجه، با اعمال آن فیلترها سایر سهام ها دیگر در دیده بان آن افراد نمایش داده نمی شوند.

جالب است بدانید بسیاری از سرمایه گذاران از سهام های مدنظر نوسان گیری می کنند و اغلب بخاطر سود بیش تر در نوسان گیری، از فیلترهای کاربردی استفاده می کنند.

مراحل استفاده از فیلتر های بورس در بورس تهران

  • مرحله ی 1: ورود به سامانه ی بورس تهران آدرس اینترنتی tsetmc.com؛
  • مرحله ی 2: ورود به بخش «دیده بان» در نوار بالای سایت؛
  • مرحله ی 3: انتخاب گزینه ی «فیلتر»؛
  • مرحله ی 4: نمایش فهرستی از نتایج فیلترهای قبلی در جدول (درصورت اعمال کردن فیلتر در گذشته) و انتخاب گزینه ی «فیلتر جدید» جهت اعمال فیلتر دیگر؛
  • مرحله ی 5: نوشتن و یا وارد کردن کدهای دستوری در باکس مربوط و فشردن دکمه ی «ثبت»؛
  • مرحله ی 6: آماده سازی و نمایش جدول سهام های مربوط به فیلتر اعمال شده.

مزایا و معایب فیلترهای بورس

استفاده از فیلتر های کاربردی بورس همانند سایر تحلیل های دیگر مزایا و معایب متعددی دارد. تهیه ی لیستی سریع از سهام های موردنظر و عدم نیاز به نرم افزارهای دیگر جهت فیلتر نویسی ازجمله مزایای فیلترهای بورس است. از دیگر مزایای اعمال فیلترها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انتخاب فیلتر بر اساس فاکتورهای موردنظر؛
  • استفاده از سایر روش های تحلیلی ازجمله تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال در نتایج فیلترهای اعمال شده؛
  • امکان فیلترنویسی و ورود فیلترها در فضایی بسیار راحت و ساده.

در کنار دانستن مزایای فیلترهای بورس بهتر است سرمایه گذازان از معایب آن ها هم مطلع باشند تا با دقت بیش تری به این فرایند بپردازند:

  • محدود یت زمانی و امکان استفاده از فیلترها فقط در تایم فریم روزانه؛
  • عدم امکان استفاده ی فیلترهای بورسی در سایر بازارهای مالی؛
  • محدودی لینک فیلترها به نرم افزارهای دیگر جهت گزارش گیری؛
  • فاقد امکان بک تست و دسترسی به اطلاعات گذشته در شرایطی مشابه (حداکثر دسترسی تا 21روز گذشته است).  

انواع فیلترهای کاربردی بورس

سرمایه گذاری و انتخاب سهام برای هر شخص به نسبت دانش، تجربه و شخصیت وی متفاوت است. بله! شخصیت هر فرد سرمایه گذار تأثیر بسزایی در روند انتخاب سهام ، تحلیل بازار سهام و درنهایت سرمایه گذاری دارد. اما در روند تحلیل بازار و انتخاب سهام، فاکتوری به عنوان فیلترهای بورس وجود دارد که به سهام داران این امکان را می دهند که بتوانند با دقت بیش تر سهام دلخواه را در بین سهام های مدنظر انتخاب کنند.

به بیانی دیگر، فیلترها سهام های مد نظر سهام داران را به صورت مرتب از مابقی سهام ها جدا کرده و بر اساس فاکتورهای انتخابی دسته بندی می کنند. در ادامه، کاربردی ترین فیلترهای بورس معرفی خواهند شد.

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 1:

نمایش سهام هایی که RSI بالای 80 و زیر 20 دارند.

true==function() { var CalculateRSI =function(period){ var len=20; for (var i = 0; i < len ; i++) { var rec=[ih][len-1-i]; var change=rec.PClosing-rec.PriceYesterday; if (change> 0) { rec.gain=change; rec.loss=0; } else { rec.gain=0; rec.loss=-change; } } // Calculate first “average gain” and “average loss” var gainSum=0; var lossSum=0; for (var i = 0; i < period; i++) { var rec=[ih][len-1-i]; gainSum += rec.gain; lossSum += rec.loss; } var averageGain=gainSum /period; var averageLoss=lossSum / period; // Calculate subsequent “average gain” and “average loss” values for (var i = period + 1; i < len; i++) { var rec=[ih][len-1-i]; averageGain=(averageGain* (period – 1) + rec.gain) / period; averageLoss=(averageLoss* (period – 1) + rec. loss)/ period; rec.averageGain=averageGain; rec.averageLoss=averageLoss; } // Calculate RSI var RS = 0; // Relative strength var RSIndex = 0; // Relative strength index for (var i = period + 1; i < len; i++) { var rec=[ih][len-1-i]; RS = rec.averageGain/ rec.averageLoss; RSIndex = 100 – 100 / (1 + RS); rec.rsi=RSIndex; } }; if(typeof [ih][0].rsi==”undefined”) CalculateRSI(14); (cfield0)=Math.floor([ih][0].rsi); if( [ih][0].rsi>80 || [ih][0].rsi<20) return true; else return false; }()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 2:

نمایش سهام هایی که قیمت آن ها در شش روز اخیر از قیمت آخرین معامله ی روز کم تر بوده است.

var a=0 var i=0 true==function() { for (i=0;i<=5;i++) { if((pl)<=[ih].PriceMin) { a++ } } if (a==6) { return true; } else { return false; } }()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 3: 

نمایش سهام هایی که حجم معاملات آن ها در سه روز اخیر بیش از 30میلیون تومان  و نمایش سهام هایی که حجم معاملاتی بالایی دارند.

true==function()
{
var i;
var a=0;
for(i=0;i<=2;i++)
{
a=a+[ih][i].QTotTran5J;
}
if(a>30000000)
{
return true;
}
else
{
return false;
}
}()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 4: 

نمایش سهام هایی که دوبرابر حجم مبنا صف فروش دارند. 

(po1)==(tmin)&&(qo1)>=2*(bvol)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 5: 

نمایش سهام هایی که بالای خط میانگین متحرک 26روزه قرار دارند. عدد 26 در فیلتر قابل تغییر است. 

true==function()

{

var PriceN=function(){

var price=[ih][0].PClosing ;

var D=26 ;

var N=D-1 ;

var n ;

for(n=1;n<=N;n++)

price=[ih][n].PClosing + price ;

if(n=N)

{

price = price /(n+1) ;

}

return price ;

};

if((pl) > PriceN())

{

(cfield2)= Math.round(PriceN())

return true;

}

else

{

return false;

}

(cfield2)= PriceN()

}()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 6:

نمایش سهام هایی که قیمت کنونی آن ها نسبت به 20روز پیش، 10درصد کم تر است.


[ih][20].PClosing < (pl) – ((pl) * 0.1)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 7: 

نمایش سهام هایی که صف خرید بالای دومیلیون تومان را داشته اند.

(pd1)==(tmax)&&(qo1)==0&&(qd1)>=2000000

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 8: 

نمایش سهام هایی که صف خرید زیر دومیلیون تومان را داشته اند.

(po1)==(tmin)&&(qd1)==0&&(qo1)<2000000

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 9: 

نمایش سهام هایی که در کف ماهیانه ی بازار هستند. 

true==function()

{

//Calculate the Min Price of Month

var MinPriceOfMonth=function()

{

var minimum=[ih][0].PriceMin;

var n;

for(n=1; n<29; n++)

if(minimum>[ih][n].PriceMin)

minimum=[ih][n].PriceMin;

(cfield0)= minimum;

(cfield1)=(pc)-minimum;

(cfield2)= Math.round(((pc)-minimum)/(pc)*100*100)/100;

return minimum;

};

if((cfield2)<3 && MinPriceOfMonth() !=0)

{

return true;

}

else

{

return false;

}

}()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 10: 

نمایش سهام هایی که قیمت نهایی آن ها 3درصد از آخرین معامله بزرگ تر است. 

1.03*(pl)<=(pc)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 11: 

نمایش سهام هایی که صف خرید کم حجمی دارند. 

(pd1) == (tmax) && (qd1)>=0.2*(bvol) && (qd1)<=(bvol)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 12: 

نمایش سهام هایی که بیش ترین درصد ریزش را دارند. 

function rizesh(day){ var max=0 for (var i=0; i<day; i++){ if ([ih][i].PriceMax>max){ max= [ih][i].PriceMax } } return 100*( (pl)/max-1 ) } (cfield0)=rizesh(60)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 13: 

نمایش سهام هایی که در آستانه ی صف خرید هستند. 

(po1)<= (tmax) && (po1)>= (tmax)-1 && (pd1)<(tmax)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 14:

نمایش سهام هایی که قیمت آخرین معامله ی آن ها از کم ترین قیمت معامله در 21 روز اخیر کم تر است. 

true==function()
{
var MinPrice=function(){
var min=[ih][0].PriceMin;
var ipos;
for(ipos=0;ipos<21;ipos++)
if(min>[ih][ipos].PriceMin)
min=[ih][ipos].PriceMin;
return min;
};
if((pl)<MinPrice())
{
return true;
}
else
{
return false;
}
}()

فیلتر کاربردی بورس شماره 15: 

نمایش سهام هایی که کوچک اما صعودی هستند و اخیراً افزایش حجم معاملاتی داشته اند. 

true==function()
{
//Calculate the Min Price of Month
var MinPriceOfMonth=function()
{
var minimum=[ih][0].PriceMin;
var n;
for(n=1; n<29; n++)
if(minimum>[ih][n].PriceMin)
minimum=[ih][n].PriceMin;
return minimum;
};
// Calculation Volume of 3 days
var VolumeOf3Days=function()
{
var V3D=[ih][0].QTotTran5J;
var n;
for(n=1; n<2; n++)
V3D=(V3D+[ih][n].QTotTran5J)/2;
return V3D;
};
// Calculation Volume of 14 days
var VolumeOf14Days=function()
{
var V14D=[ih][0].QTotTran5J;
var n;
for(n=1; n<13; n++)
V3D=(V14D+[ih][n].QTotTran5J)/2;
return V14D;
};
//Calculation Stochastic
var Stochastic=function()
{
var HighestHigh=0;
var LowestLow=0;
var x;
var Stoch=0;
for (x = 0; x <14; x++)
{
if ([ih][x].PriceMax > HighestHigh)
{
HighestHigh=[ih][x].PriceMax;
}
if ([ih][x].PriceMin > LowestLow)
{
LowesLow=[ih][x].PriceMin;
}
}
Stoch = 100*((pc)-LowesLow)/(HighestHigh-LowesLow);
return Stoch;
};
if(
// soudi
(((pl)-MinPriceOfMonth())/MinPriceOfMonth()*100)<4
// afzayesh hajm
&& VolumeOf3Days() >= VolumeOf14Days()
// estok paeen
&& Stochastic()<=20
// tedad moamele
&& (tno)>20
// hajm mabna
&& (bvol)<=100000)
{
return true;
}
else
{
return false;
}
}()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 16:

نمایش سهام هایی که اخیراً اصلاح شده اند و فرایند صعودی پیش رو دارند. 


true==function()
{
var MaxPriceOfMonth=function()
{var maximum=[ih][0].PriceMax;  var n;
for(n=1; n<29; n++)if(maximum<[ih][n].PriceMax) maximum=[ih][n].PriceMax; return maximum;
};
var IncrementalVolume=function()
{ var V3D=[ih][1].QTotTran5J; var n;
for(n=1; n<4; n++) V3D=(V3D+[ih][n].QTotTran5J)/2; if ([ih][0].QTotTran5J>=3*V3D)
{return 1;
}
};
if(IncrementalVolume()==1 && (tvol)>= (bvol) && ((MaxPriceOfMonth()-(pl))/MaxPriceOfMonth()*100)>=6 && ((MaxPriceOfMonth()-(pl))/MaxPriceOfMonth()*100)<=12 && (py)<=[ih][1].PriceYesterday)
{
return true;
}
else
{
return false;
}
}()

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 17: 

نمایش سهام هایی که تعداد فروشندگان حقیقی آن ها از تعداد خریدان حقیقی کم تر است. 

(qd1)*(pd1)+(qd2)*(pd2)+(qd3)*(pd3)>=2*((qo1)*(po1)+(qo2)*(po2)+(qo3)*(po3)) && (pl)>=(py) && (pl)!=(tmax) && (tno)>30 && (ct).Buy_CountI  >= ((ct).Sell_CountI)

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 18:

نمایش سهام هایی که برای چهارروز متوالی منفی بوده اند. 

[ih][3].Pclosing > [ih][2].Pclosing && [ih][2].Pclosing > [ih][1].Pclosing && [ih][1].Pclosing > [ih][0].Pclosing

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 19:

نمایش سهام هایی که تعداد فروشندگان آن ها دوبرابر تعداد خریدارانشان است. 

2*((ct).Buy_CountI) <= (ct).Sell_CountI

فیلتر کاربردی بورس شماره ی 20:

نمایش سهام هایی که بیش از 60درصد آن ها را خریداران حقوقی خریده اند. 

(ct).Buy_N_Volume >= (tvol) * 0.6

سخن آخر

بازار معاملاتی بورس بازاری بین المللی است که توجه جمع کثیری از سهام داران و سرمایه گذاران را به خود جلب کرده است. سهام های متعددی در بازار بورس به فروش می رسند اما انتخاب بهترین سهام با سود بالا همیشه سخت و پر ریسک بوده است. انتخاب سهام و خرید و فروش آن در زمان مناسب چالشی بزرگ برای سرمایه گذاران است که نیاز به تحلیل دقیق بازار دارد اما تحلیل همه ی سهم های بازار کاری زمان بر و تقریباً غیرممکن است.

فیلترهای کاربردی بورس یک روش تحلیلی جهت تسریع فرایند انتخاب سهام موردنظر در بین صدها سهام هستند. هدف اصلی استفاده از فیلترها، دسترسی سریع و مرتب به لیستی از سهام ها است که بر اساس فاکتورهای مدنظر فردِ خریدار دسته بندی شده اند.

پرسش های متداول

1. فیلترهای بورس چیست؟

فیلترهای بورس نوعی کد هستند که با استفاده از آن ها می توان به سهام های مدنظر دسترسی راحت تری داشت.

2. در چه سامانه ای می توان از این فیلتر ها استفاده کرد؟

در بخش فیلتر، دیده بان سامانه ی بورس تهران به آدرس اینترنتی tsetmc.com می توان از انواع فیلترها استفاده کرد.

3. آیا دسترسی به اطلاعات گذشته توسط این فیلترها میسّر است؟

با اعمال فیلتر، حداکثر می توان به اطلاعات 21روز پیش دسترسی داشت.

ادامه مطلب
سفارش گروهی
سفارش گروهی یا دسته ای در...

سفارش گروهی یا دسته ای به مجموعه ای از سفارشات گفته می شود که به صورت همزمان اجرا می شوند. این نوع سفارش باعث حفظ زمان می شود زیرا تمامی سفارشات خرید و فروش به صورت یک سفارش پردازش می شوند. در آمریکا سفارش گروهی فقط در زمان آغازین باز شدن بازار ثبت میشوند و فقط سفارشاتی به صورت گروهی پردازش می شوند که در زمان تعطیلی بازار ثبت شده اند.

سفارش گروهی چیست؟

سفارش گروهی به مجموعه ای از سفارشات خرید و فروش گفته می شود که به صورت همزمان و دسته ای پردازش می شوند. سفارش گروهی در آمریکا فقط یک بار در روز و در آغاز ساعات معاملاتی انجام می شود. کلیه سفارشاتی که در ساعات تعطیلی بازار بورس ثبت شده اند، در ابتدای روز بعدی به صورت دسته ای پردازش می شوند. در بقیه ساعاتی که بازار باز است تمامی سفارشات به صورت مستمر پردازش خواهند شد.

کارایی این نوع سفارش در زمان باز شدن بازار به وضوح قابل دیدن است. برای مثال شرکت هایی که چندین سرمایه گذار دارند، سفارشات تمامی سرمایه گذارها را در یک سفارش دسته ای ثبت می کنند و ممکن است سرمایه کاربران خودشان را در زمان های بسته بودن بازار هم جابجا کنند. این نوع سفارشات ممکن است خیلی بزرگ باشند اما از طرفی با سفارشاتی که توسط تریدرهای دیگر و شرکت های معاملاتی کوچک ثبت می شوند متعادل خواهند شد.

در این روش در مقابلات تمامی سفارشات خرد می تواند یک سفارش گروهی قرار بگیرد و قدرت آن ها را متعادل کند. در صورتی که سفارشات گروهی وجود نداشته باشند، قیمت ها در ابتدای روز معاملاتی نوسان خیلی بیشتری خواهند داشت.

به صورت کلی سفارشات گروهی در بازارهایی انجام می شوند که حجم بسیار زیادی دارند و ممکن است سفارشات در ساعاتی که بازار بسته است جمع شوند. برای اینکه بتوانید در زمان باز شدن بازار، سفارشات گروهی را ثبت کنید، باید قیمت سفارش شما با قیمت یک سفارش مشابه در زمان باز شدن بازار تطابق داشته باشد. این موضوع باعث می شود تمامی سفارشات دسته ای با قیمت بازار انجام شود.

با این وجود باز هم می توانید از سفارشات محدود یا Stop Order هم در سفارش گروهی استفاده کنید. از آنجایی که سفارشات بازار (Market Orders) هیچ قیمت مشخصی ندارند، هنگام باز شدن بازار بخش بزرگی از سفارشات گروهی را شامل می شوند. سفارشات محدود که قیمت آن ها توسط خریدار مشخص شده است و سفارشات Stop که قیمت آن ها توسط فروشنده مشخص می شود نیز در صورتی که قیمت آن ها با قیمت بازار در لحظه باز شدن تطابق داشته باشد نیز می توانند به صورت دسته ای پردازش شوند.

سفارش مستمر چیست؟

سفارش گروهی

برای اینکه قیمت ها همیشه منصفانه باقی بمانند و سفارش گروهی نتواند قیمت را تحت تاثیر خودش قرار دهد، در آمریکا سفارشات گروهی فقط در زمان باز شدن بازار قابل ثبت هستند. در ساعت های کار عادی بازار، معاملات از طریق روش سفارش مستمر انجام خواهند شد. سفارش مستمر یکی از قابلیت های استانداردی است که هر کارگزار باید داشته باشد و توسط بازارسازها اجرای آن تسهیل خواهد شد.. بازارسازها یا Market Makers خریدارها را به فروشنده ها متصل می کنند و بلافاصله سفارشات را با قیمت اعلام شده توسط خریدار و فروشنده ثبت خواهند کرد.

معاملات مستمر یکی از بخش های خیلی مهم بازار هستند که باعث می شوند قیمت بازار در سطح معقولی باقی بماند. در این نوع سفارشات قیمت توسط پروسه پیشنهاد/درخواست تعیین می شود و مسئولیت اجرای این پروسه هم بر عهده ی بازارساز است. در معاملات روزانه بازارسازها باید خریدارها و فروشنده ها را به هم وصل کنند. بازارساز نیز ممکن است فردی باشد که برای یک صرافی کار می کند یا یک نرم افزار خودکار باشد که توسط صرافی ها طراحی و برنامه ریزی شده اند.

در سفارشات مستمر بازارساز تلاش می کند خریدار و فروشنده را بسته به قیمت پیشنهادی (bid) و قیمت درخواستی (Ask) به هم متصل کند. سود بازارساز هم از طریق تفاوت قیمت بین پیشنهاد و درخواست به دست میاید. بازارساز تلاش می کند که سهام را با قیمت پایین تری نسبت به قیمت پیشنهادی خریدار بخرد و سپس با فروش آن با قیمت پیشنهادی به خریدار، باقیمانده قیمت را برای خودش نگه می دارد. به این ترتیب دو طرف معامله توانسته اند به هدف خودشان برسند و بازارساز هم سود خودش را دریافت خواهد کرد.

سفارش گروهی در بازار سهام ایران

در بازار سهام ایران، سفارشات گروهی به دو صورت «ددد» و «ررر» انجام می شوند. معمولا در صورتی که افراد متقاضی برای خرید سهام یک شرکت خیلی زیاد باشند، به منظور صرفه جویی در زمان، کارگزاری سفارش را به صورت گروهی ثبت خواهد کرد. در معاملاتی که به صورت «ددد» ثبت می شوند، هر دو طرف معامله افراد معمولی هستند اما فروشنده معاملات «ررر» سازمان خصوصی سازی است که اقدام به فروش سهام شرکت های دولتی می کند و خریداران نیز کارگران همان واحد هستند.

شما برای خرید سهام می توانید با مراجعه به کارگزاری ها و انجام یک سری مراحل خیلی ساده، به راحتی نسبت به خرید سهام اقدام کنید. در صورتی که خریداران یک سهام افراد زیادی باشند، معمولا کارگزار به جای خرید انفرادی از روش معامله گروهی استفاده می کند. در این نوع معامله کارگزار لیستی از خریداران را به همراه یک نامه رسمی به شرکت خدمات بورس ارسال می کند. شرکت خدمات بورس نیز پس از تخصیص کد معاملاتی به تمام خریدارها، لیست آن ها را به همراه کد معاملاتی ایجاد شده برای کارگزار ارسال خواهد کرد.

پس از اختصاص کد معاملاتی به خریدارها در صورتی که به تعداد خریدارها، فروشنده نیز برای سهام موردنظر وجود داشته باشد، معامله انجام خواهد شد.

البته برخی اوقات ممکن است شرکت کارگزار، تخصیص سهام را به شرکت خدمات بورس محول کند. در این صورت دیگر پرینت لیست خریدارها برای کارگزار ارسال نمی شود و سهام موردنظر به صورت خودکار از کد فرضی «ددد» به نام خریدار تخصیص خواهد یافت. معاملاتی هم که با کد «ررر» و توسط سازمان خصوصی سازی انجام می شود به دو صورت نقدی و اعتباری قابل انجام هستند.

سخن نهایی

سفارشات گروهی به آن دسته از سفارشات گفته می شود که در طول ساعات بسته بودن بازار تجمیع شده اند و بلافاصله بعد از باز شدن بازار، در همان ساعات ابتدایی پردازش خواهند شد. این نوع سفارشات نقش موثری در متعادل سازی بازار دارند و می توانند قدرت سفارشاتی که به صورت تکی ثبت می شوند را تعدیل کنند.

سوالات متداول

سفارش گروهی به مجموعه ای از سفارشات خرید و فروش گفته می شود که به صورت همزمان و دسته ای پردازش می شوند

معاملات مستمر یکی از بخش های خیلی مهم بازار هستند که باعث می شوند قیمت بازار در سطح معقولی باقی بماند. در این نوع سفارشات قیمت توسط پروسه پیشنهاد/درخواست تعیین می شود و مسئولیت اجرای این پروسه هم بر عهده ی بازارساز است.

ادامه مطلب
ربات سرخطی بورس
سرخطی در بورس چیست؟ معرفی انواع...

معرفی سرخطی در بورس

سفارش سرخطی و یا سرخطی زدن، روشی از معامله در بازار سهام است که سهامدار سفارش خرید و یا فروش خود را رأس ساعت 8:30 صبح ثبت کرده و ارسال می نماید. در واقع، به سفارشی که رأس ساعت آغاز معاملات و در صفوف خرید و یا فروش ارسال می شود، تا بتوانید به جایگاه بهتری در این صفوف دست یابید را اصطلاحأ سرخطی زدن در بورس می گویند.

به مثال زیر توجه کنید:

آقای غفاری تصمیم دارد روز شنبه، سهام شرکت الف را خریداری نماید. سهام این شرکت، به دلیل انتشار اخبار مثبت، بسیار مورد علاقه و توجه سایر سهامداران قرار دارد. بنابراین آقای غفاری احتمال می دهد که شنبه رأس ساعت 8:30 صبح با صف خرید سنگینی روبه رو باشد.

او رأس این ساعت، اقدام به ثبت سفارش می کند. برای این که بتواند سهم شرکت الف را خریداری نماید، باید رأس ساعت 8:30 صبح و با ثبت بالاترین قیمت روز، ثبت سفارش نماید. در اصطلاح بورسی، به چنین حالتی، سرخطی زدن می گویند.

در همان روز، آقای غفوری که همکار آقای غفاری است، پس از بررسی و تحلیل بسیار، به این نتیجه می رسد که بهتر است سهام شرکت ج را به فروش برساند. با توجه به پیش بینی آقای غفوری، در آن روز صف فروش سنگینی برای این نماد شکل می گیرد.

در چنین شرایطی، برای این که بتواند سهم مورد نظر خود را بفروشد، باید رأس ساعت 8:30، پایین ترین قیمت آن روز را ثبت و ارسال کند. در اصطلاح بورسی، به چنین حالتی، سرخطی زدن می گویند.

آیا عوامل مؤثر در سرخطی زدن را می شناسید؟

  1. انتخاب کارگزاری مناسب
  2. استفاده از سرور مجازی بورس
  3. افزایش دقت در سرعت و دقت در زمان ثبت سفارش

آیا با روش های سرخطی زدن در بورس، آشنا هستید؟

برای سرخطی زدن، 2 روش وجود دارد:

روش اول:  سرخطی زدن به شیوه دستی:

در این روش، شما باید چند ثانیه پیش از رسیدن به ساعت 8:30، تعداد سهم و قیمت مد نظرتان را وارد کرده و آن را چندین بار ارسال نمایید تا عمل سرخطی شما انجام شود و سفارشتان در ابتدای صف قرار بگیرد.

روش دوم: سرخطی زدن با ربات سرخطی:

در این روش، برای سرخطی زدن باید از ربات سرخطی استفاده کنید. ربات سرخطی، یک نرم افزار است که ابزار و زیرساخت مناسب را در اختیار معامله گران قرار می دهد تا در زمانی که هزاران سفارش در کسری از ثانیه به سمت هسته معاملات ارسال می شود، سفارششان را در لحظات پیش گشایش به گونه ای به ثبت برسانند که بتوانند به جایگاه بهتری در صفوف خرید و یا فروش دست یابند.

در واقع، ربات سرخطی قابل تنظیم است و به شما کمک می کند تا تعیین کنید:

  1. چه سهمی را بخرید و یا بفروشید.
  2. در چه زمانی شروع به کلیک کردن برای معامله مدنظرتان کنید.
  3. در چه فاصله زمانی، هر کلیک را انجام دهید.

بنابراین در رابطه با ربات سرخطی می توان بیان کرد که با استفاده از این ربات، شما می توانید در ردیف اول صف خریداران عرضه اولیه در روز پس از عرضه اولیه باشید و همین طور جز افرادی باشید که در جایگاه اول سفارش دهندگان برای خرید و یا فروش سهام مدنظرتان هستند.

آیا با رمز موفقیت در سرخطی زدن آشنا هستید؟ربات سرخطی بورس

کسانی که از سرور مجازی استفاده می کنند، از شانس بیش تری برای سرخطی زدن موفق برخوردارند. از دیگر رموز موفقیت می توان به استفاده از اینترنت پرسرعت و پینگ پایین اشاره کرد.

ساعت ثبت سفارش شما، در موفقیت آمیز بودن عملیات سرخطی بسیار مهم است. در نظر داشته باشید که شما باید ارسال سفارشتان را از ساعت 8:44:58 ثانیه آغاز کنید.

آیا می توان به ربات های سرخطی اعتماد کرد؟

با توجه به مزایایی که بیان شد، تمایل سرمایه گذاران به استفاده از ربات های سرخطی بسیار زیاد است و این افزایش تمایل، سبب سوء استفاده سودجویان شده است. به گونه ای که شاهد تبلیغات گسترده تحت عنوان ربات های سرخطی در سایت ها و شبکه های اجتماعی هستیم.

با توجه به این امر که این دست از ربات ها به هسته سازمان و کارگزاری دسترسی ندارند، نمی توانند عملیات سرخطی را انجام دهند ولی با دریافت نام کاربری و رمز عبور شما، امکان کلاهبرداری از پرتفویتان را برای این افراد سودجو فراهم می شود.

ادامه مطلب
بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟
بهترین زمان معامله در بورس چه...

به نظر شما بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟ بسیاری از معامله گران جدید نمی دانند که برخی روزها برای معامله بهتر از روزهای دیگر است. حتی نمی دانند که ساعت های خاصی برای معامله نیز وجود دارد که از آن به عنوان بهترین زمان برای خرید و فروش سهام یاد می کنند.

اما فکر می کنید که چرا برخی از ساعت ها در طول روز برای تجارت بهتر است؟ یا اینکه چرا برخی از خرید و فروش ها را باید در روزهای خاصی انجام داد؟

هر آنچه که تا به حال در این مورد شنیده اید را کنار بگذارید و با ما در این متن همراه شوید. تمام اطلاعاتی که در این مورد لازم دارید را در اختیار شما می گذاریم.

چرا باید بهترین زمان معامله در بورس را بدانیم؟

برای تمام سرمایه گذاران تشخیص درست بهترین زمان برای خرید یا فروش سهام در بورس ضروری است. زیرا یک سرمایه گذار تنها زمانی در کار خود موفق خواهد بود که سهم خود را پایین ترین قیمت بخرد و همان سهم را در بالاترین قیمت بفروشد.

بنابراین زمانی معامله گر در کار خود موفق خواهد شد که زمان های طلایی را برای خرید و فروش سهام شناسایی کرده و در این ساعات اقدام به معامله کند.

اما نکته ای که باید بدانید این است که ساعات طلایی برای معامله در هر کشوری با توجه به ساعات فعالیت بازار در آن کشور متفاوت است. در این مقاله شما را با بهترین زمان ها برای معامله در بازار بورس ایران آشنا می کنیم.

نگاهی به ساعات طلایی در بازار بورس ایران

بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟

اگر جز سرمایه گذاران بازار بورس باشید، با ساعات معاملاتی بازار آشنا هستید. اما چنانچه به تازگی در این حوزه وارد شده اید، باید بدانید که ساعات معاملاتی در بازار بورس و فرابورس از ساعت 8:30 صبح تا 12:30 بعد از ظهر است.

معمولاً در ساعت 8:30 تا 9 صبح هیچ معامله ای انجام نمی شود؛ زیرا این ساعت به سفارش گیری اختصاص دارد. دراین ساعت کاربران سفارشات خرید یا فروش خود را در سامانه معاملاتی وارد می کنند. اما از ساعت 9 تا 12:30 ظهر معاملات اصلی در تالار و بازارهای مختلف آغاز می شود.

بهترین زمان خرید سهام در بورس

در مباحث تحلیل تکنیکال، بهترین زمان برای خرید سهم معمولاً در دو حالت زیر است:

  • زمانی که قیمت سهم از حمایت برگشته باشد؛
  • هنگام شکستن مقاومت.

این دو مورد کمک شایانی به سرمایه گذاران برای تعیین بهترین زمان معامله در بورس می کند. تنها لازم است که با توجه به فنون بازارخوانی زمان مناسب را برای خرید سهام مشخص کنید.

اما در چه زمانی شکستن مقاومت سهام اتفاق می افتد؟ زمانی که کندل قیمتی در آن روز در بالای قیمت مقاومت مورد نظر بسته شود، شکستن مقاومت را مشاهده خواهید کرد.

بگذارید به زبان ساده تری بگوییم؛ فرض کنید که ساعت 10 با این تصور که قیمت در بالای سطح مورد نظر شما بسته و تثبیت شده است، سهام مورد نظر را خریده اید. اما تا زمان پایان معاملات یعنی ساعت 12:30 شاهد افت قیمت سهام بودید؛ در نهایت ممکن است که قیمت پایین تر از سطح مقاومت بسته شود.

در این صورت شما بدون توجه به بهترین زمان معامله در بورس خرید خود را انجام داده اید و منتظر هیچ شکستی نماندید. اینجا همان نقطه ای است که شما با خرید سهام در بالاترین قیمت احتمالاً متحمل ضرر فراوانی خواهید شد.

اما اگر در زمان های طلایی اقدام به خرید سهام کنید، دیگر از بسته بودن قیمت سهام اطمینان خواهید داشت. خلاصه کلام این است که اگر قیمت در بالای سطح مقاومت تثبیت شود، یکی از شروط شکست استاندارد قیمت رعایت شده است.

بهترین ساعت برای خرید سهام در طول روز

زمان مجاز برای معاملات در بازار بورس به طور کلی سه ساعت و نیم است. در برخی از این ساعات حجم زیادی از معاملات را شاهد هستیم و در برخی از ساعات نیز حجم معاملات بسیار پایین می آید.

معمولاً ساعت 9 تا 9:15 صبح بیشترین حجم معاملات را شاهد هستیم؛ البته نباید از ساعت 12:15 تا 12:30 نیز غافل شد.

اما حتماً می پرسید که بهترین ساعت برای خرید سهم در طول روز چه ساعتی است؟ بهترین زمان برای خرید یک سهم ساعت 12:15 تا 12:30 است؛ می پرسید چرا؟

در اکثر روزها شاهد فشار فروش اینترنتی در ساعات پایانی معاملات هستیم که معمولاً منجر به کاهش قیمت سهام می شود. این ساعت بهترین زمان معامله در بورس است که سهام ها با قیمت مناسب تری به فروش می رسند.

بهترین زمان برای فروش سهام در بورس

بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟

برای اینکه بهترین زمان فروش سهام را نیز پیدا کنید، نیاز به مهارت بازارخوانی خواهید داشت. اما به طور کلی فروش سهام معمولاً در یکی از دو حالت زیر اتفاق می افتد:

  • زمانی که سهام به تارگت قیمتی خود نزدیک می شود؛
  • زمانی که حد ضرر فعال می شود.

ساعات طلایی برای فروش سهام

اما حتماً این سوال برای شما پیش می آید که چه ساعتی برای فروش سهام بهترین زمان است؟ معمولاً ساعت های ابتدای بازار یعنی ساعت 9 تا 9:15 را ساعات طلایی برای فروش سهم می دانند.

در صورتی که سهام شما به تارگت قیمتی رسیده باشد، روند سهم صعودی است. در چنین شرایطی بدون شک تقاضا برای خرید سهام زیاد می شود. از این رو امکان فروش سهم در درصدهای مثبت دور از انتظار نخواهد بود؛ البته باید توجه داشته باشید که این فروش پرسود در 15 دقیقه اول بازار اتفاق می افتد.

اما زمانی که حد ضرر فعال می شود، باید هر چه زودتر اقدام به فروش سهام خود کنید. مشکلی که معمولاً فروشندگان با آن سر و کار دارند، منتظر ماندن در صف فروش است.

حتی در برخی از مواقع سرمایه گذاران امکان خارج شدن از سهم را نیز ندارند. به همین دلیل است که توصیه می کنیم هر چه سریع تر برای فروش سهام خود اقدام کنید.

بهترین زمان ها را برای معامله شناسایی کنید!

یافتن سهامی مناسب برای خرید یکی از فعالیت های سرگرم کننده برای سرمایه گذاران به شمار می آید. البته خرید سهام می توان سودآور نیز باشد؛ به شرطی که قیمت سهام خریداری شده افزایش یابد. اما بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟ چه زمانی برای خرید سهام بهتر است؟

در ادامه 5 نکته مهم را با شما در میان می گذاریم. با کمک این 5 نکته بهترین زمان معامله را در بورس تشخیص خواهید داد.

در این صورت شانس شما برای کسب درآمد از سهام های خریداری شده نیز بیشتر خواهد بود.

1. زمانی که سهام به فروش می رسد

بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟

وقتی نوبت به خرید می رسد، مصرف کنندگان همیشه منتظر تخفیف هستند. به عنوان مثال، جمعه سیاه، دوشنبه سایبری و فصل کریسمس نمونه های بارز قیمت پایین محصولات در بازار است. از آن جایی که در این زمان فروش محصولات بالا می رود، تقاضا برای محصولات نیز افزایش می یابد.

اما سرمایه گذاران معمولاً در این زمان ها ترغیب به فروش محصولات خود نمی شوند و از فروش سهام خود با قیمت پایین خودداری می کنند. آن چیزی که اهمیت دارد، کاهش قیمت سهام نیست. مهم این است که شما محدوده زمانی درستی را برای خرید سهام در نظر بگیرید.

برای این کار بهتر است که گزارش های تحلیلگران را به طور مداوم مطالعه کنید. اینکه بدانید تحلیلگران در این باره چه نظری دارند، نقطه خوبی برای شروع تجارت و معامله های شما محسوب می شود. به این منظور پیشنهاد می کنیم به وب سایت های مالی سری بزنید، این سایت ها اعداد و ارقام مربوط به این موضوع را منتظر می کنند.

اگر محدوده زمانی درست برای خرید و بهترین زمان معامله در بورس را ندانید، سود زیادی در انتظار شما نخواهد بود.

2. زمانی که سهام بی ارزش می شود

اگر به دنبال یک محدوده قیمتی مشخص هستید، به اطلاعات زیادی در این مورد نیاز دارید. بهترین روش جهت ارزش گذاری سهام مورد نظر، تخمین چشم انداز آینده شرکت است. اینکه شرکت در آینده به رشد و سود خوبی خواهید رسید یا خیر.

یکی از بهترین روش های ارزیابی، تجزیه و تحلیل جریان نقدی تخفیف است. این روش به این صورت است که جریان های نقدی پیش بینی شده در آینده شرکت را در نظر می گیرند و سپس آنها را با استفاده از یک عامل خطر معقول کاهش می دهند. در نهایت با مجموع این جریانات نقدی به قیمت سهام در آینده می رسند. طبیعی است که اگر قیمت سهام فعلی زیر این مقدار باشد، احتمالاً خرید خوبی خواهیم داشت.

اما روش های دیگری نیز برای ارزیابی شرایط سهام ها و شرکت های مربوط به آنها نیز وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  • بررسی رشد سود سهام شرکت با رقبا
  • مقایسه چند برابر قیمت سهام با سود سهام
  • مقایسه قیمت به فروش و قیمت به گردش پول

تمامی این روش ها به سرمایه گذار کمک می کند که در سنجش قیمت سهام نسبت به رقبای آن راحتتر عمل کند؛ در نهایت نیز بهترین زمان معامله در بورس را تشخیص دهد.

3. برنامه خود را پیش ببرید

اگر چه توجه به قیمت تحلیلگران با حتی توصیه های خبرنامه های مالی نقطه خوبی برای شروع سرمایه گذاری است، اما سرمایه گذاران بزرگ خود در مورد سهام های مورد نظر تحقیق می کنند.

تحقیقات سرمایه گذاران شامل موارد متعددی می شود مانند خواندن گزارش های سالانه شرکت مورد نظر، خواندن اخبار های جدید منتشر شده درباره آن شرکت یا حتی بررسی نمایشگاه های اخیری که در آنها شرکت کرده است.

تمامی این اطلاعات در وب سایت شرکت های بزرگ قابل مشاهده است که به برنامه ریزی شما نیز کمک می کنند.

4.چه زمانی سهام را با صبر نگه دارید

بهترین زمان معامله در بورس چه زمانی است؟

فرض کنید که تمامی بررسی های لازم را انجام داده اید و هدف قیمتی سهام را نیز به درستی مشخص کرده اید؛ در صورتی که ارزش سهام کم شد، بلافاصله اقدام به فروش سهام نکنید.

صبور باشید؛ سهام ها برای رسیدن به ارزش واقعی خود به زمان نیاز دارند. تحلیل گرانی که قیمت سهام را در ماه آینده با حتی سه ماه آینده پیش بینی می کنند، به سادگی حدس می زنند که ارزش سهام به سرعت افزایش می یابد.

به عنوان مثال، ممکن است که دو سال زمان لازم باشد که ارزش سهام به محدوده هدف قیمتی نزدیک شود. حتی در برخی از موارد افزایش ارزش سهام سه الی پنج سال زمان می برد. در این صورت توصیه می کنیم که اگر به رشد سهام خود اطمینان دارید، صبور باشید و در فروش سهام خود هیچ عجله ای نکنید.

سخن آخر

پیتر لینچ یکی از سهامداران معروف است؛ او توصیه می کند که سهامداران هر آنچه را که می دانند درست است را خریداری کنند و در خرید آن تردید نداشته باشند. اما سایر افراد بهتر است که پیش از خرید سهام در مورد شرکت یا سرمایه گذاران آن تحقیق کنند.

اگر چه نکاتی که در این مقاله گفته شد، برای یک خرید مطمئن لازم است اما کافی نیست. در انتخاب بهترین زمان معامله در بورس باید منطقی فکر کنید. خرید در زمان درست در نهایت به سودآورترین نتایج منتهی می شود.

توجه داشته باشید که یک سرمایه گذار حرفه ای بهترین زمان برای معامله را می داند و می کوشد در این زمان تمام معاملات خود را انجام دهد. همچنین از ساعت های طلایی در بورس نیز برای کسب سود بیشتر استفاده می کند.

ادامه مطلب
صفر تا صد بورس
آموزش صفر تا صد بورس!

چند سوال مهم قبل از ورود به بورس

آموزش صفر تا صد بورس و یادگیری تکنیک های معامله گری امری است که خیلی ها تمایل به یادگیری آن دارند.

اما اجازه دهید در ابتدا به یک سوال پاسخ دهیم:

  1. بورس چیست؟
  2. آیا بورس جایی است که شما در آن یک شبه پولدار خواهید شد؟
  3. آیا بورس فضایی بدون ریسک و با بازدهی نجومی است؟
  4. آیا بورس سرمایه گذاری خطرناکی است؟

هیچ کدام این تعابیر، درک درستی از بورس نیستند.

ما در ایران سه نوع بورس داریم:

بورس کالا، بورس اوراق بهادار و بورس انرژی. غالب افراد در بورس اوراق بهادار فعالیت می کنند و سهام را خرید و فروش می کنند.

تصور کنید شما سرمایه زیادی در اختیار دارید و نمی دانید با آن چه کاری انجام دهید.

احتمالاً اولین کاری که به ذهنتان خطور می کند، خرید ملک باشد. یا اینکه با آن خودروی شخصی بخرید و در نهایت بخشی از آن را در بانک سپرده گذاری کنید. این مفروضات در وضعیتی است که شما آشنایی کمی با سرمایه گذاری داشته باشید و ریسک گریز باشید. اگر قدری از ایده های ذهنی خود بهره گیرید می توانید کسب و کار شخصی راه بیندازید. برخی دیگر با دوستان و آشنایان خود شریک شده و سرمایه خود را به کار می گیرند. شاید هم بتوانید با هزاران نفر مثل خودتان شریک شوید و یک شرکت بزرگ را بخرید.

اگر جز دسته آخر هستید، این مقاله می تواند برای شما مفید باشد.

چرا باید وارد بورس شویم؟

صفر تا صد بورس

سه دلیل عمده برای انتخاب بازار بورس به عنوان سرمایه گذاری وجود دارد:

  1. در بلندمدت، شما در هیچ بازار دیگری به اندازه بورس نمی توانید سود کنید. این اصل، حداقل در دوران گذشته برقرار بوده است.
  2. بورس فضای سالمی برای سرمایه گذاری است و مانند بازارهای موازی نظیر ارز، زندگی افراد را دچار اختلال نمی کند.
  3. بورس فضایی برای ثروت سازی است. شما با یادگیری سرمایه گذاری در بورس، منبع ثروت و کسب درآمد برای خود، ایجاد می کنید.

 

فواید سهامداری چیست؟

فواید سهامداری در بورس

کسی که یک سهم از شرکت را بخرد، به اندازه یک سهم در آن شرکت، سهامدار است و حق مالکیت دارد.  پس اگر شرکت، زمین یا ساختمانی بخرد و توسعه یابد، به اندازه یک سهم در همه دارایی های شرکت سهیم است.

اگر شرکت، عملکرد خوبی داشته باشد و سودآور شود، شما نیز به نسبت سهم خود در سود شرکت شریک هستید.

همچنین شما با افزایش درصد سهامداری خود، می توانید حق مشارکت و رای بیشتری در تصمیم گیری های شرکت داشته باشید.

شما با سرمایه گذاری در بازار بورس، می توانید از کاهش ارزش پول خود جلوگیری کنید و سود کسب کنید.

همچنین خرید و فروش سهام در دنیای این روزا، کار ساده ای است و با دسترسی داشتن به اینترنت براحتی می توانید بدون واسطه معامله کنید.

اما نکته مهم در اجرای همه این موارد، آشنایی با اصول سرمایه گذاری و سهامداری است.

 

چرا باید فعالیت در بازار بورس را یاد بگیریم؟

فعالیت در بازار بورس

بازار بورس برای همه افرادی که در پی شغل دوم و یا سرمایه گذاری در یک مکان با بازدهی بالا هستند، ظرفیت های سرمایه گذاری خوبی دارد. بازاربورس برای اشخاص بسیاری شغل دوم و درآمد نخست است. متاسفانه نگاه عمومی به بازاربورس در ایران منفی بوده و اشخاص این گونه می اندیشند که بورس ریسک زیادی دارد و امکان دارد یک روزه سرمایه خود را از دست بدهیم و هر آنچه اندوخته ایم نابود شود.

آنچه در پاسخ به این نوع از تفکر در رابطه با بازارس بورس باید گفت ، این است که چالش ریسک در بازار بورس اجتناب ناپذیر است و علت وجود فرصت های سرمایه گذاری در این بازاردر پی وجود همین ریسک ها می باشد. اما لازم به توضیح است با کسب آموزش ، تجربه و مهارت به راحتی می توان از فرصت های موجود در این بازار استفاده نمود ، اشخاصی که با مهارت های لازم وارد بازاربورس شده اند توانسته اند از بازار بورس سودهای قابل توجه ای را بدست آورند و علاوه بر حفظ ارزش دارایی ، سرمایه خود را توسعه دهند.

نکته دیگری که این بازار را بسیار جذاب می کند آن است که فرصت ها در این بازار برای هر میزان از سرمایه که وارد این بازار می شود یکسان است ، چه بسا سرمایه های اندک مبتنی بر دانش و مهارت از بسیاری از سرمایه های کلان به نسبت، بهره بیشتری از بازار بورس ببرند.

وجود قوانین نظارتی دقیق، نقد شوندگی بالا و همچنین دامنه ای از اطلاعات بسیار وسیع در بازار بورس از دیگر مزیت های این بازار می باشد. چشم پوشی از فرصت های فوق العاده در بازار بورس به صرف وجود ریسک های سرمایه گذاری در این بازار در حالی که با آموزش و کسب مهارت می توان این ریسک ها را مدیریت نمود ، به دور از عقل است.

هدف از  دوره های بورس

هدف از دوره های بورس

مقصود از دوره های بورس شناخت و پیدا کردن مخاطبان تازه کار است. مخاطبینی که هیچ اطلاعی از بازار بورس ندارند و بورس را نمی شناسند ، بورس چطور کار می کند و چگونه می شود برای داد و ستد سهم در بورس آماده شد و برای آن گام برداشت. در واقع شما در این دوره ها، آموزش صفر تا صد بورس را می آموزید.

علی رغم نگاه منفی که به بازار بورس ایران و کسب درآمد و سود از آن وجود دارد، در سالیان اخیر، پیشرفت های بسیاری در حوزه آموزش بورس رخ داده و متخصصین سرمایه گذاری روند رو به رشدی دارند.

برای آموزش مقدماتی نیاز به صرف هزینه ی گزافی نیست. شما می توانید با جست و جو در اینترنت و مطالعه مقالات آموزشی، دانش خود را افزایش دهید.

وبسایت خانه سرمایه، یکی از مراجع معتبر در حوزه مقالات آموزشی است که شما می توانید اطلاعات خوبی در حوزه بازار سرمایه داخلی و خارجی به صورت رایگان بدست بیاورید. همچنین مقالاتی در حوزه روان شناسی بازار، مدیریت سرمایه، تحلیل تکنیکال و بنیادی در این سایت موجود است که می تواند شما را در مسیر سرمایه گذاری یاری کند. مطالب رایگان این وبسایت آموزش صفر تا صد بورس را پوشش می دهد و فرقی نمی کند شما مبتدی باشید یا حرفه ای. در هر صورت مطلب جدید و آموزنده ای برای شما وجود دارد تا از آن بهره مند شوید.

همچنین آکادمی خانه سرمایه، کتاب های مفیدی در حوزه بازار سرمایه منتشر کرده که می توانید از مطالعه آن ها لذت برده و به صورت کاربردی سرمایه گذاری را بیاموزید. این کتاب ها در حوزه تحلیل تکنیکال، بنیادی و روان شناسی بازار به رشته تحریر آمده و از میان آن ها، می توان به کتاب های “10 شاه کلید بزرگان” و “فکر برنده، فکر بازنده” نوشته علی صابریان و علی محمد مرادی اشاره کرد.

چه مهارت هایی را باید قبل از ورود به بورس بیاموزیم؟

مهارت های قبل از ورود به بورس

شما پیش از هر کاری، باید با ویژگی های بازار سرمایه آشنا شوید. سرمایه گذاری شما می تواند مستقیم یا غیر مستقیم از طریق نهادهای مالی صورت بگیرد. در هر صورت شما نیاز دارید بدانید در چه فضایی وارد شده اید و چه شرایطی را پیش رو خواهید داشت. میزان سرمایه ای که شما وارد این بازار می کنید و سطحی از ریسک که متحمل می شوید جز ضروریات ورود به بازار سرمایه است.

شما در دوره های آموزشی می آموزید که حفظ اصل سرمایه اولین مهارت مهم سرمایه گذاری است. نکته مهمی که در خصوص دوره های آموزشی بورس باید بدانید، آن است که در جست و جوی دوره های معتبر و موسسات دارای مجوز بروید و هر فضایی را برای آموزش انتخاب نکنید. دانستن پیشینه مدرسین و تجارب آن ها می تواند در انتخاب دوره مناسب به شما کمک کند.

خانه سرمایه، یکی از موسسات معتبر در حوزه آموزش بورس است که به مدیریت علی صابریان اداره می شود. شما می توانید آموزش های اولیه بورس در این فضا فرابگیرید. یکی از دوره های موثر و مفیدی که در خانه سرمایه ارائه می شود، دوره جامع نخبگان است که صفر تا صد آموزش بورس و معامله گری به شما آموزش داده می شود و توانید توانایی سرمایه گذاری خود را چندین برابر کنید. محدودیتی برای شرکت در این دوره وجود ندارد، و شما با تکنیکی علمی و با تمرین های کاربردی، می توانید یک سرمایه گذار موفق شوید.

صفر تا صد بورس

نتیجه گیری

هر چند که بازار بورس دارای فرصت های طلایی برای سرمایه گذاری می باشد ولی باید به این نکته توجه داشته باشیم ،که فعالیت در بازار بورس باید مبتنی بر دانش و مهارت کافی باشد و ورود به بازار بورس بدون دانش کافی پیامدهای جبران ناپذیری برای سرمایه ما به همراه خواهد داشت . صبر و بردباری و داشتن دانش کافی، برگ برنده سرمایه گذاران موفق در بازار بورس است.

ادامه مطلب
ساعت کار بورس
ساعت کار بورس و فرابورس

معاملات در بازارهای مالی ایران، وابسته به نوع آن اندکی متفاوت است. برای مثال ساعت کاری بازار بورس و فرابورس با ساعت کاری بازار طلا تفاوت دارد. همچنین ساز و کار معاملات در این بازارها نیز با یکدیگر فرق دارد.

ساعت کار بازار بورس

در برخی از بازارها معاملات به صورت پیوسته صورت می پذیرد و بنابراین بازه زمانی برای انجام معاملات اعلام می گردد و در برخی دیگر از آن ها معاملات به صورت گسسته و حراج تک قیمت است و تنها یک زمان برای انجام معامله اعلام می شود. در اینگونه بازارها افراد سفارش خود را به کارگزاری ها اعلام می کنند و کارگزاری ها سفارشات را در ساعت اعلامی ثبت می نمایند.

جداول زیر ساعت کاری بازارهای مالی ایران را به ترتیب ابتدا بازار بورس و فرا بورس و سپس تالارهای مختلف بورس کالا نشان می دهد.

ساعت کار بورس

ساعت کار بورس

ساعت کار بازارهای بورس جهانی

علاوه بر بازارهای مالی ایران، بازارهای مالی زیادی در سراسر دنیا وجود دارد که برخی از مهم ترین آن ها به همراه ساعت معاملاتی در روزهای کاریشان به صورت تطبیق یافته به وقت ایران در جدول زیر گزارش شده است.

ساعت کار بورس

ادامه مطلب
آیا سرمایه‌گذاری در بورس خوب است؟
آیا سرمایه گذاری در بورس خوب...

اگر به دنبال سرمایه گذاری در بستری مناسب هستید، ۵ گزینه پیش روی شما قرار دارد:

  • بازار مسکن
  • بازار سرمایه
  • بازار ارز
  • بازار سکه و طلا
  • بازار پول (سپرده گذاری در بانک)

پربازده ترین بازارهای ۱۵ سال اخیر کدامند؟

بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی نهادهای رسمی، در ۱۵ سال گذشته، بورس در ۶ سال (۱۳۸۸، ۱۳۸۹، ۱۳۹۲، ۱۳۹۴، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹) بیشترین بازدهی را نسبت به سایر بازارها کسب کرده است. پس از آن بازار طلا و سکه با ۵ سال (۱۳۸۵، ۱۳۹۱، ۱۳۹۵، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷) صدرنشینی، در جایگاه دوم ایستاده و بازار مسکن نیز طی سال های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ بیشترین بازدهی را به ثبت رساند. هر کدام از بازارهای ارز (۱۳۹۰) و بانک (۱۳۹۳) در این مدت فقط یک سال صدر جدول پربازده ترین بازار کشور را تصاحب کردند. هر چند اغلب بازارها در سال های اخیر بازدهی چندانی نداشتند اما؛ بازار سهام در بیش از یک سال اخیر با ثبت بازدهی خیره کننده، توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کرده است.

در سال ۱۳۹۸ بورس با ثبت رشد ۱۸۷ درصدی شاخص کل، پربازده ترین بازار کشور لقب گرفت و در بازار طلا شاهد رشد ۴۰ درصدی بودیم. سکه ۳۱ درصد و دلار نیز ۲۱ درصد رشد به خود دیدند. در مدت سپری شده از سال ۱۳۹۹، قیمت طلا و سکه ۸۳ درصد رشد کرده و دلار با حرکت از محدوده ۱۴ هزار تومان به بیش از ۲۳ هزار تومان بازدهی نزدیک به ۵۰ درصدی را ثبت کرده است. قیمت هر متر مسکن در تهران به طور متوسط از ۲۳ میلیون تومان عبور کرده و بازدهی ۲۳ درصدی را عاید سرمایه گذاران در این حوزه کرده است. در این میان، شاخص کل بورس تهران با وجود افت قابل توجه در یک ماهه اخیر، در سال جاری رشد ۲۱۸ درصدی را تاکنون به ثبت رسانده و همچنان پربازده ترین بازار کشور در سال ۹۹ محسوب می شود و بعید به نظر می رسد در ادامه سال بازارهای موازی به گرد پای بورس برسند.

آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است؟

بنابراین، همان طور که آمارها نشان می دهند، در ۱۵ سال اخیر بهترین بازار برای سرمایه گذاری بورس بوده است و همچنان به یکه تازی خود ادامه می دهد.

مشتی نمونه خروار

با توجه به سیاست های دولت ها مبنی بر کنترل نوسان های شدید بازار ارز و طلا در این برهه از زمان، به نظر می رسد همچنان بازار سهام بهترین انتخاب سرمایه گذاران باشد. نکته دیگری که می توان به آن اذعان داشت این است که هر زمان بورس از خود میل به صعود نشان داد و پربازده ترین بازار کشور شد، رقم بازدهی بسیار بالا بوده است؛ به گونه ای که هیچ بازار دیگری از نظر رقم بازدهی نتوانسته رکورد بورس را بشکند. از سوی دیگر، افراد بسیاری از بازار سرمایه سودهای کلان گرفتند و بازدهی بیشتری نسبت به شاخص کسب کردند؛ بنابراین در این بازار می توان حتی جلوتر از سایرین حرکت کرد و با انتخاب درست به سودهایی دست یافت که در هیچ بازاری قابل تجربه نیست. به عنوان مثال، در یک سال اخیر قیمت سهام شرکت «پالایش نفت بندرعباس» از قیمت هایی کمتر از هزار تومان در زمان نگارش مقاله به بیش از ۴ هزار تومان افزایش یافته است و از این دست مثال ها، در بازار سهام به کرات قابل ذکر است.

مزیت بورس نسبت به سایر بازارها

بازار سهام در مقایسه با سایر بازارها مزیت های دیگری نیز دارد؛ در وهله اول این که هیچ گونه محدودیتی در خصوص میزان سرمایه گذاری وجود ندارد؛ افراد از ۱۰۰ هزار تومان تا میلیاردها تومان می توانند در این بازار سرمایه گذاری کنند، در صورتی که در سایر بازارها همچون سکه و مسکن حداقل میزان سرمایه گذاری بسیار بیشتر از این مقدار است. علاوه بر این، در بورس سرمایه گذاران در چند ثانیه می توانند دارایی خود را تبدیل به پول نقد و همچنین پول نقد را به سهام مبدل کنند. این سرعت نقدشوندگی بالا در بورس ناشی از بستر الکترونیک معاملات است که افراد از طریق اینترنت و با چند کلیک می توانند معاملات خود را انجام دهند؛ در حالی که در بازاریی همچون مسکن و طلا چنین بستری وجود ندارد و معاملات بسیار زمانبر است.

آموزش پیش نیاز موفقیت در بورس

در خاتمه این نکته را باید توجه داشت که سرمایه گذاری در بورس نیازمند آموزش درست است و کسب بازدهی بدون آموزش صحیح با ریسک بسیار بالایی مواجه است. در همه کسب و کارها داشتن دانش و اطلاعات کافی از آن حرفه لازم و ضروری است و بدون اطلاعات صحیح و کافی نمی توان چشم انداز چندان روشنی را تصویرسازی کرد. بازار سهام نیز از این قاعده مستثنی نیست و آموزش صحیح پیش نیاز موفقیت در آن است.

چرا ما به شما آموزشگاه خانه سرمایه را پیشنهاد می دهیم؟

آموزشگاه های زیادی در کشور ما وجود دارند که در زمینه بورس و بازارهای مالی مشغول به کار هستند. اما چند ویژگی در خانه سرمایه وجود دارد که آن را نسبت به دیگر آموزشگاه ها متمایز می کند. بیایید نگاهی کوتاه به این ویژگی ها بیندازیم:

۱- مجوز رسمی آموزش

شرکت خانه سرمایه دارای مجوز رسمی آموزش بورس از دو سازمان مهم در این زمینه یعنی سازمان بورس و سازمان فنی و حرفه ای است. این مجوز تضمین می کند که آموزش های بورس این شرکت، معتبر، رسمی و مطابق با آخرین تغییرات بازار سرمایه هستند.

۲- اعطای مدرک معتبر

دانشجویان آموزشگاه خانه سرمایه بعد از گذراندن دوره ۶ ماهه که در قالب ۱۴۰ ساعت کلاس آموزش بورس است از طرف این شرکت به سازمان فنی و حرفه ای معرفی می شوند. بعد از این کار، سازمان فنی و حرفه ای از آنها دو آزمون تئوری و عملی می گیرد. اگر دانشجویان بتوانند نمره های قبولی را از این دو آزمون بگیرند به آنها مدرک بین المللی «تحلیل گر بازارهای مالی» داده می شود. این مدرک از طرف سازمان جهانی کار نیز تایید شده است. گذشته از این، می توانید از این مدرک برای ارتقای شغلی، تبدیل شدن به یک مربی آموزش بورس، ادامه تحصیل در زمینه مالی بدون دادن کنکور و ساخت یک رزومه کاری قوی استفاده کنید.

۳- کارگاه تئوری و عملی

بعد از ثبت نام در کلاس آموزش بورس خانه سرمایه می توانید از همان ابتدا معامله در کنار نخبگان بازار سرمایه را تجربه کنید. اساتید شما در هر لحظه از آموزش کنارتان هستند و به تمام پرسش هایتان پاسخ می دهند. به این ترتیب، تجربه کردن را از همان روز اول آغاز خواهید کرد. گذشته از این، شما تمام مفهوم ها و مهارت های لازم برای انجام یک معامله حرفه ای را فرا خواهید گرفت. مواردی مانند سهام، تابلو خوانی، تحلیل تکنیکال و بنیادی، عرضه اولیه، پذیره نویسی، صندوق سرمایه گذاری، مهارت های سبد گردانی، کار با نرم افزارهای تخصصی، مدیریت سبد سهام، تسلط بر وب‎ سایت های مرجع و … تنها بخشی از سرفصل های آموزشی تان به شمار می روند.

۴- پشتیبانی حرفه ای

در تمام طول دوره آموزش می توانید به صورت تلفنی یا از طریق شرکت در وبینارهای پرسش و پاسخ با پشتیبان های دوره بورس خود ارتباط برقرار کنید.

۵- آموزش آنلاین و حضوری

دوره آموزش بورس خانه سرمایه به دو صورت «حضوری» و «نوین» برگزار می شود. در دوره حضوری، بعد از ثبت نام می توانید طبق برنامه کلاس ها در آنها حاضر شوید. اما در دوره نوین، نیازی به حضور در کلاس ها ندارید. چون این دوره به صورت آنلاین برگزار می شود و فایل های آموزشی بی درنگ پس از ثبت نام در اختیارتان قرار می گیرند. به این ترتیب می توانید در هر زمان و از جایی که باشید آموزش های بورس خود را دنبال کنید. گذشته از این در صورت ثبت نام به صورت نوین، پکیج آموزش بورس جامع را به عنوان هدیه از طرف خانه سرمایه دریافت خواهید کرد.

۶- پرداخت اقساطی هزینه ها

خانه سرمایه این امکان را فراهم کرده است تا هزینه دوره آموزش بورس خود را به صورت اقساطی پرداخت کنید. به این ترتیب، دیگر پرداخت هزینه آموزش نمی تواند مانعی برای تغییر وضعیت مالی شما به حساب بیاید.

ادامه مطلب
سیگنال معاملاتی بورس چیست؟
سیگنال تضمینی بورس قانونی است؟

پس از توسعه همه جانبه بازارهای مالی و حضور گسترده عوام در بورس، نیاز به خدمات مشاوره سرمایه گذاری بیش از پیش احساس شد. در واقع معامله گران کم تجربه و فاقد تخصص مالی نیاز به مشاورانی داشتند؛ تا در راستای سرمایه گذاری صحیح و کم ریسک آن ها را راهنمایی کنند. در گذشته تمام امور بازارهای مالی با مراجعه حضوری و یا تماس تلفنی سرمایه گذاران به تالارهای بورس و شعب کارگزاری ها انجام می گرفت، نتیجتاً اجرای سفارشات معاملاتی سرمایه گذاران نیز از سرعت بالایی برخوردار نبود، اما با توجه به پیشرفت فناوری طی سال های اخیر و پدید آمدن امکاناتی نظیر معاملات برخط، به تدریج اکثر فعالیت های جانبی بازار بورس علی الخصوص مشاوره سرمایه گذاری نیز ماهیت اینترنتی پیدا کرد. استفاده گسترده از فناوری های نوین در بازارهای مالی سبب پیدایش تعداد نامحدودی از مشاوران مالی و سرمایه گذاری در فضای مبتنی بر وب و شبکه های اجتماعی شد. عمده خدمات ارائه شده توسط این مشاوران آنلاین، پیشنهادات خرید و فروش دارایی های مختلف است، که اصطلاحاً سیگنال تضمینی نامیده می شود.

در واقع سیگنال تضمینی بورس یا پیشنهاد معاملاتی در بورس، توصیه به خرید یا فروش یک نماد در زمان و قیمتی مشخص می باشد و ارائه دهندگان آن معتقدند، بهترین فرصت های معاملاتی بازار را به مشتریان خود معرفی می کنند. این گونه افراد که در حال حاضر به صورت حقیقی و حقوقی فعالیت دارند، خود را معامله گران خبره و با سابقه ای معرفی کرده و عموماً مدعی موفقیت در بازار بورس هستند!

سیگنال تضمینی بورس!

در حال حاضر بسیاری از این پلتفرم های انتشار سیگنال های معاملاتی بازار بورس، عنوان سیگنال تضمینی بورس را برای پیشنهادات خود مطرح نموده و از این بابت، مبالغ بسیار هنگفتی از مشتریان خود دریافت می نمایند! اما طبق پژوهش های مالی گسترده ای که توسط تعداد زیادی از معامله گران موفق طی دوره های زمانی مختلف انجام شده است؛ اصولاً بازارهای مالی به دلیل ماهیت پرنوسان خود، امکان پیش بینی قطعی ندارند. متغیرهای آماری فراوان، تعدد معامله گران خرد و کلان و…، پتانسیل نقدشوندگی و تحرک قیمتی بالایی را برای این بازار فراهم آورده است، که همین موضوع سبب شده پیش بینی قطعی و زمان بندی بازار ناممکن باشد. حتی معامله گران موفق و بسیار شناخته شده نیز، هیچ گونه تضمینی در موقعیت های معاملاتی خود نداشته و صرفاً روی برآیند مثبت سرمایه گذاری در بلندمدت متمرکز هستند. در واقع عملکرد معاملاتی هیچ کس عاری از خطا و اشتباه نیست. با این وجود، برخی از افراد مجهول الهویت سیگنال تضمینی در سطح بازار مالی منتشر می کنند!

سیگنال فروشی از نگاه قانون

بر اساس قوانین سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، اقدام به انتشار عمومی پیشنهادات خرید و فروش مرتبط با دارایی های مالی موجود در بازار سرمایه، بدون داشتن مجوزهای مربوط به مشاوره سرمایه گذاری در بورس و اوراق بهادار مصداق عمل مجرمانه بوده و پیگرد قانونی خواهد داشت! به عبارت دیگر، تمام فعالیت های مشاوره سرمایه گذاری پیرامون بازار بورس توسط نهادهای نظارتی نظیر نیروی انتظامی (پلیس امنیت اقتصادی و فتا)، سازمان بورس و… به دقت رصد شده و در صورت مشاهده افراد حقیقی و حقوقی که به صورت غیررسمی اقداماتی نظیر فروش سیگنال تضمینی و سبدگردانی انجام دهند، بر اساس مفاد قانونی با آن ها برخورد خواهد شد.

اهداف سیگنال فروشان غیرمجاز

از عمده دلایل ممنوعیت مشاوره سرمایه گذاری بدون مجوز سازمان بورس، جلوگیری از جهت بخشی به بازار توسط افراد و گروه هایی است، که عمدتاً به هدف سفته بازی و نوسان گیری از سرمایه گذاران مبتدی وارد بازار می شوند. سیگنال فروشان در سطح کلان، معمولاً با دریافت مبالغ سنگین بابت پیشنهادهای به اصطلاح تضمینی و دست کاری قیمت در نمادهای کوچک بازار، سودهای هنگفتی بدست می آورند؛ که این روند در مدت کوتاهی منجر به نابودی سرمایه گذاران تازه وارد به بورس خواهد شد! در واقع فعالیت بدون محدودیت این افراد، ناامنی سرمایه گذاری را در پی دارد. از دیگر معضلات در رابطه با این مشاوران غیرمجاز می توان به ارائه حجم زیادی از اطلاعات، اخبار و سیگنال های معاملاتی در طول روز اشاره نمود، که در عوض راهنمایی سرمایه گذاران، موجب سردرگمی آن ها می شوند! در بسیاری از مواقع، با بررسی دقیق پیشنهادات معاملاتی این افراد متوجه می شویم؛ که بسیاری از سیگنال های منتشر شده توسط آن ها، بر اساس اندیکاتورهای تکنیکالی ساده می باشند، که یادگیری و نحوه استفاده از این ابزار در زمانی کوتاه برای اغلب افراد امکان پذیر بوده و عملاً در این مورد نیازی به پرداخت هزینه نیست، زیرا در تمام پلتفرم های تحلیلی به صورت رایگان و پیش فرض تعبیه شده اند. در تبلیغات این پلتفرم های مشاوره ای نیز، همیشه صحبت از سوابق درخشان و بازدهی معاملاتی عالی است، که با توجه به عدم ثبت در سامانه های رسمی و نظارت از سوی نهادهای مالی ذی صلاح، مرجع مشخصی برای تأیید صحت اطلاعات مذکور در دسترس نمی باشد.

مشاوران سرمایه گذاری رسمی

مشاوران سرمایه گذاری رسمی

فعالان بازار مالی به منظور دریافت خدمات مشاوره ای در راستای سرمایه گذاری صحیح، باید به نهادهای رسمی و قانونی تحت نظارت سازمان بورس مراجعه نمایند؛ که در حال حاضر با توجه به سیاست های توسعه ای سازمان، آمادگی بخش خصوصی، وجود نیروی انسانی متخصص در زمینه مالی و…، شرکت های مشاوره سرمایه و سبدگردانی متعددی در حوزه بازار سرمایه ایران فعالیت می کنند. در صورتی که علاقه مند به خرید و فروش مستقیم سهام و سایر دارایی های مالی هستید، سبدها و پیشنهادات معاملاتی ارائه شده توسط شرکت های مشاوره سرمایه گذاری با افق های زمانی متفاوت اعم از روزانه، هفتگی، ماهیانه و سالیانه برای شما گزینه مناسبی خواهد بود. این شرکت ها در حال حاضر با استفاده از فناوری های نوین و حضور گسترده در فضای اینترنت و شبکه های اجتماعی، نیازهای مشتریان خود را به طور کامل پوشش می دهند. اگر جزء آن دسته سرمایه گذارانی هستید، که زمان کافی برای انجام امور معاملاتی خود ندارید؛ می توانید از خدمات شرکت های سبدگردان یا صندوق های سرمایه گذاری بهره مند شوید، که سبدهای سرمایه گذاری را به صورت اختصاصی و عمومی مدیریت می کنند.

آموزش سرمایه گذاری در بازار مالی

سیگنال معاملاتی بورس چیست؟

در کنار بهره مندی از مشاوران سرمایه گذاری در بدو ورود به بازار مالی، بهترین استراتژی برای افرادی که تمایل به حضور و فعالیت بلندمدت در بورس داشته باشند؛ آموزش تدریجی مفاهیم اساسی تحلیل و معامله گری در بازار سرمایه است. پس از اتمام این فرآیند، علاوه بر این که سرمایه معامله گران به واسطه بهره مندی از توصیه های مشاوران خبره رشد مناسبی را تجربه کرده است؛ خود فرد نیز به سطح معقولی از مهارت سرمایه گذاری در بازار رسیده و نیاز مبرمی به استفاده از خدمات مشاوره ای نخواهد داشت. همانند خدمات مشاوره سرمایه گذاری، به منظور آموزش تحلیل و معامله گری در بازار بورس نیز باید به آموزشگاه های مجاز تحت نظارت سازمان بورس مراجعه نمایید؛ تا مفاهیم بازار به صورت جامع و درست به شما تعلیم داده شوند. در این زمینه، استفاده از دوره های آموزشی تخصصی و عمومی مالی برگزار شده در کلاس بورس خانه سرمایه، با توجه به تدریس توسط اساتید به نام این حوزه و کیفیت بالای محتوای ارائه شده بر اساس نظرات اکثر شرکت کنندگان دوره های قبلی، یکی از بهترین گزینه های آموزش معامله گران و مشتاقان بازار سرمایه در سطوح مختلف می باشد.

ادامه مطلب
۵ روش متداول تشکیل سبد سهام
۵ روش متداول تشکیل سبد سهام

همواره به سرمایه گذاران بازار سهام توصیه می شود، تنوع در تشکیل سبد سهام را رعایت کنند. این مفهوم، همان ضرب المثل قدیمی است که می گوید:

همه تخم مرغ هایتان را در یک سبد نگذارید. داشتن سبد سهام به طورکلی به کاهش ریسک و افزایش بازدهی سرمایه گذاری شما کمک می کند؛ بنابراین تنوع بخشی در سرمایه گذاری کار هوشمندانه ای محسوب می شود، زیرا مطمئناً برای بدست آوردن سرمایه اولیه این کار سختی ها و مشکلات بسیاری را تحمل کرده اید و اصلاً نمی خواهید به راحتی آن را از دست دهید. توجه داشته باشید که داشتن ترکیب بهینه ای از انواع مختلف دارایی ها، نیازمند صرف زمان، تحقیق و مطالعه است؛ اما روش های متفاوتی برای انجام این کار وجود دارد که باعث می شود، سبدهای سرمایه گذاری نیز انواع مختلفی داشته باشند. در این مطلب، تعاریف اساسی و مثال هایی در مورد هرکدام از انواع سبدهای سهام در بازار سهام ارائه شده است.

۱- سبد سهام پرخطر

این نوع سرمایه گذاری، شامل سهامی با ریسک و بازدهی بالا است که معمولاً عدد ضریب بتای بزرگتری نیز دارند؛ بنابراین در این گونه سبدها، سهام پر نوسان بازار به منظور سرمایه گذاری انتخاب می شوند. مثلاً اگر ضریب بتای یک سهم ۲ است، پس انتظار می رود که ۲ برابر میانگین حرکات بازار، تحرک قیمتی داشته باشد. معمولاً شرکت هایی که در مراحل اولیه رشد خود بوده و بازار محصولات منحصر به فردی دارند، در این دسته قرار می گیرند. سرمایه گذاری در این سهام، غالباً توسط افراد خاصی انجام می شود که ریسک ناشناخته بودن و نوپایی کسب و کار شرکت ها را بپذیرند. به عنوان یک سرمایه گذار خطرپذیر، باید به دنبال شرکت هایی باشید که ضریب رشد درآمد بالایی داشته و هنوز موردتوجه بازار قرار نگرفته اند. به طور مثال طی سال های اخیر تعداد زیادی از سهام تکنولوژی و فناوری چنین شرایطی را تجربه نموده اند؛ اما باید توجه داشت که ممکن است در هر گروهی از صنایع چنین سهامی وجود داشته باشند. از مهم ترین موارد حین تشکیل سبد سهام، مدیریت ریسک است. شما باید همواره در راستای کاهش ضرر و محافظت از سودهایتان گام بردارید.

۲- سبد سهام کم خطر

در این روش، سهامی برای سرمایه گذاری انتخاب می شوند که عموماً ضریب بتای بالایی نداشته و نوسانات قیمتی معمولی دارند. گونه ای از سهام به نام سهام چرخه ای وجود دارند که عموماً تحت تاثیر متغیرها و چرخه های کلان اقتصادی هستند. به طور مثال در زمان رکود اقتصادی، شرکت های تولیدکننده کالاهای اساسی و خدمات مربوط به زندگی روزمره مردم، نسبت به شرکت های ارائه دهنده محصولات و خدمات لوکس، عملکرد بهتری دارند. این بدان معنی است و باوجود وضعیت بحرانی اقتصاد، شرکت هایی که مایحتاج ضروری زندگی را فراهم می سازند، همچنان به فعالیت خود ادامه خواهند داد. برای یافتن لیست این سهام کافی است ر زندگی شخصی خود موارد ضروری را بررسی کرده و شرکت های ارائه دهنده آن ها را در اینترنت جستجو کنید. مزیت سرمایه گذاری در سهام کالاها و خدمات ضروری این است که حاشیه امنیت بیشتری در بحران ها و رکودهای اقتصادی دارند. کافی است چنددقیقه ای اخبار اقتصادی را تماشا کنید، همواره مدیران سرمایه گذاری را می بینید که در مورد مسائل مختلف ازجمله (دارو، مسائل نظامی و حتی تنباکو) هم اظهار نظر می کنند. این ها درواقع مدیران سبدگردانی هستند که بر اساس چرخه های تجاری اقدام به سرمایه گذاری نموده و بر اساس مرحله ای که فکر می کنند چرخه تجاری در حال حاضر در آن قرار دارد، اقدام به پیش بینی آینده می نمایند. به خاطر داشته باشید که شرکت های کالا و خدمات ضروری، علاوه بر اینکه همیشه تقاضای کافی برای محصولاتشان دارند، برخی از آن ها سود نقدی سالانه نیز به سرمایه گذارانشان اختصاص می دهند. سبد سهام کم خطر، بیشتر برای سرمایه گذاران ریسک گریز مناسب است.

۳- سبد سهام مبتنی بر سود سهام

این نوع سبد سهام، بر سود سهام یا سایر منابع درآمدی شرکت متمرکز است. شرکت های موجود در این سبدها تا حدودی مثل سهام کم خطر، ریسک کنترل شده اما بازدهی بالاتری نسبت به آن ها دارند. به طورکلی هدف از داشتن یک سبد سهام مبتنی بر سود سهام، ایجاد جریان نقدی مثبت برای سرمایه گذار است. هلدینگ های سرمایه گذاری و تأمین مالی املاک و مستغلات یکی از بهترین نمونه های سازنده جریان نقدی درآمدی هستند، زیرا این شرکت ها به خاطر وضعیت مالیاتی مناسبشان، بخش عمده ای از سود خود را به صورت نقدی بین سرمایه گذاران تقسیم می کنند. این شرکت ها، عموماً پروژه محور بوده و به دنبال مالکیت نیستند، از این رو شرایط سرمایه گذاری آسان تری دارند. در مورد این سهام نیز همواره به خاطر داشته باشید که کاملاً تابع شرایط اقتصادی هستند و قیمت سهامشان عموماً در دوره رکود اقتصادی سقوط می کند، زیرا کاهش میزان ساخت و ساز و تعداد معاملات املاک طی دوران بحران، در روند کاریشان تاثیر منفی می گذارد.

تشکیل سبد سهام

۴- سبد سهام سفته بازان

سفته بازی تقریباً معادل قمار است؛ زیرا نسبت به سایر روش ها، سرمایه گذار ریسک بالاتری را متقبل می شود. متخصصان مالی همواره توصیه می کنند، حداکثر ۱۰% از سرمایه خود را به معاملات سفته بازان اختصاص دهید. سوداگران بازار سهام معمولاً به وسیله انتشار شایعات در مورد عرضه های عمومی اولیه یا سهام عادی، نوسانات قیمتی کاذب در بازار ایجاد می کنند. مثلاً اخبار مربوط به فناوری های جدید شرکت های الکترونیکی، موفقیت یک شرکت دارویی در تولید یک محصول جدید و استراتژیک یا انتشار آمار تولیدات اولیه یک شرکت نوپای نفتی، می توانند نمونه ای از این دست اخبار و شایعات باشند. از دلایل گستردگی فعالیت های سفته بازان در بازارهای مالی می توان به محبوبیت بیش از اندازه ETF (صندوق های قابل معامله در بورس) اهرمی اشاره نمود؛ اما با این اوصاف نیز این نوع سرمایه گذاری برای بسیاری از افراد وسوسه کننده است، زیرا می تواند در کوتاه ترین زمان ممکن به سودهای کلانی منجر شود. شاید سفته بازی منجر به موفقیت زودهنگام شود، اما نباید فراموش کرد که موفقیت در آن، تجربه و ممارست کافی را می طلبد. در سبد سهام سفته بازان، شما سهام را نه به قصد نگهداری و رشد در آینده، بلکه فقط با نیت نوسان گیری و انجام معاملات کوتاه مدت خریداری می کنید، یا اصطلاحاً فقط در حال خرید و فروش هستید.

۵- سبد سهام ترکیبی

در این روش، شما در مواردی غیر از بازار سهام نظیر اوراق قرضه، کالا، املاک و حتی محصولات هنری نیز می توانید سرمایه گذاری می کنید. سبد سهام ترکیبی قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد. در سبد ترکیبی معمولاً سهام شرکت های بزرگ و صنعتی شناخته شده و اوراق قرضه دولتی یا اوراق شرکت های درجه یک ازلحاظ رتبه اعتباری، برای سرمایه گذاری انتخاب می شوند. هلدینگ های سرمایه گذاری مالی، املاک و انرژی گزینه های مناسبی در راستای ایجاد تعادل در سبد سهام ترکیبی هستند. همچنین یک رویکرد سرمایه گذاری بر اساس درآمد ثابت وجود دارد که اوراق بهادار با سررسیدهای مختلف را به منظور متنوع سازی سرمایه گذاری در ابزار مالی، خریداری می کنند. معمولاً سبد سهام ترکیبی، شامل نسبت معینی از سهام و اوراق قرضه است. این استراتژی سودمند است، زیرا سرمایه گذاری در طیف مختلفی از دارایی ها متنوع سازی را رعایت می کند و نکته مثبت قابل تأمل این است که سهام و اوراق قرضه نسبت به یکدیگر همبستگی منفی دارند و پوشش ریسک تا حد زیادی انجام می شود.

کلام پایانی

امیدواریم در پایان مطلب، خوانندگان بتوانند بر اساس سرمایه و روحیاتشان، سبد سهام مناسب خود را انتخاب کنند. تشکیل یک سبد سهام، نسبت به خرید یک شاخص بورسی (مجموعه ای از سهام مختلف) کاملاً متفاوت بوده و نیاز به تلاش و بررسی دقیق بازار دارد. پس از تشکیل سبد سهام شخصی، شما باید همواره سهام و اوراق و… موجود در آن را تحلیل و بررسی کنید و تعادل سبد خود را همواره حفظ کرده و آن را ارتقا دهید که این ثبات سرمایه گذاری به وجود آمده موجب می شود، کمیسیون های پرداختی شما کاهش یابند. سرمایه گذاری روی یک سهم یا هر چیز دیگری به مقدار خیلی زیاد یا خیلی کم، ریسک شما را افزایش می دهد، پس همواره حفظ تعادل و متنوع سازی را به خاطر داشته باشید. گرچه برای تشکیل سبد سهام بهینه، نیاز به تلاش و بررسی فراوان است، اما داشتن یک پرتفوی مناسب، اعتماد به نفس معاملاتی شما را افزایش داده و امکان مدیریت مالی بیشتری برای شما فراهم می آورد.

ادامه مطلب
Port
پرتفوی چیست و چه کاربردی دارد؟

پرتفوی چیست؟

به مجموعه سهام خریداری شده توسط سرمایه گذار، پرتفو می گویند. در واقع، پرتفوی یا سبد سهام به این موضوع اشاره می کند که باید سرمایه خود را بین چندین دارایی مالی مختلف تقسیم کنید تا از این راه بتوانید ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش دهید. اصطلاحی در دنیا رایج است که می گوید: «هیچ گاه تمام تخم مرغ هایت را در یک سبد نگذار» این اصلاح را می توان در مورد پرتفوی به کار گرفت. اجازه بدهید با یک مثال ساده، مفهوم سبد سهام را برایتان روشن تر کنیم. تصور کنید که شما ۲۰ میلیون تومان برای سرمایه گذاری در بورس اختصاص می دهید و آن را بین چهار سهم مختلف تقسیم می کنید. در این حالت شما یک سبد سرمایه گذاری تشکیل داده اید.

معامله گران در بازار سرمایه در مقابل سرمایه گذاری که انجام می دهند (ریسک) باید بازدهی را از بازار کسب کنند (ریوارد). درواقع میزان سرمایه گذاری صورت گرفته توسط هر سرمایه گذار، وابسته به مقادیر بازده و ریسک است. اگر دوشرکت را در نظر بگیرید که یک محصول یکسان را تولید می کنند و در مقاطعی شرکت اول دچار بحران می شود و شرکت دوم در حال بازدهی بیشتری ناشی از تولید بیشتر و کسب سهم بیشتری از بازار می باشد و یا برعکس این قضیه اتفاق بیفتد. فرض کنید که یک سرمایه گذار قصد خرید سهام یکی از این دوشرکت را دارد لذا برای این خریدار دو حالت وجود دارد:

  • حالت اول اینکه اقدام به خرید سهام فقط یکی از شرکت ها کند حالت دوم این است که بخشی از سرمایه خود را به خرید سهام شرکت اول و بخشی دیگر را به شرکت دوم اختصاص دهد. در حالت اول ممکن است که سرمایه گذار بازده قابل توجهی (با توجه به افزایش ارزش سهم شرکت) به دست آورد، ولی از طرفی ممکن است که شرکت دیگر اقدام به اصلاح سازوکار داخلی خود کند تا بتواند در رقابت با شرکت مقابل پیروز شود و درنتیجه شرکت اول دچار کاهش شدید قیمت سهام شود.
  • اما در حالت دوم به دلیل اینکه سرمایه گذار در تخصیص سرمایه های خود به شرکت برتر، به صورت یکجا و کامل عمل نکرده و پیش بینی رشد شرکت رقیب را در نظر گرفته است، اقدام به کاهش ریسک سرمایه گذاری خودکرده است. درواقع سرمایه گذار با خرید بخشی از سهام دو شرکت اقدام به تشکیل پرتفوی سبد سهام (portfolio) کرده است. معنی ساده واژه پرتفوی، سبد سرمایه گذاری به طور عام و سبد سهام از ترکیب دارایی های سرمایه گذاری شده توسط یک سرمایه گذار است.

پرتفوی چیست؟((همه تخم مرغ هایتان را در یک سبد نچینید))

قطعاً همه ما حداقل یک بار این جمله معروف را شنیده ایم و احتمالاً سعی کرده ایم آن را در مدیریت سرمایه خود بکار ببریم، اما نکته مهم آن است که تشکیل سبد سرمایه گذاری یا همان پرتفوی باید دارای یک سری مزایا و ویژگی هایی همچون تنوع بخشی (diversification) باشد تا بتوانیم بگوییم سبد مناسبی را تشکیل داده ایم. پورتفولیو یا پرتفوی در لغت به معنای کیف دستی بوده که درگذشته یک سرمایه گذار، مجموعه ای از اسناد و مدارک خود را در آن حمل می کرده، درواقع سرمایه گذارانی که سهام شرکت های بورسی را در اختیار داشتند هر روز به بازار بورس سر می زدند تا ببینند سرمایه آن ها در چه وضعیتی قرار دارد. در اصطلاح مالی نیز به کنار هم قرار گرفتن ترکیبی از دارایی های مختلف مالی اعم از املاک و مستغلات، سهام شرکت ها، اوراق با درآمد ثابت و سپرده های بانکی باهدف تنوع بخشی و کاهش ریسک سرمایه گذاری را پرتفوی یا سبد سرمایه گذاری می گویند.

ارزش پرتفوی

به ارزش مالی و نقدی پرتفوی هر شخص حقیقی یا حقوقی، ارزش پرتفوی گویند. برای قیمت گذاری شرکت های سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، مهم ترین عامل، ارزش پرتفوی این شرکت ها است.

پرتفوی هیچ گاه تک سهم نباشید

فرض کنید سبد سهام خود را فقط از یک صنعت خاص تشکیل داده اید. در صورت رکود در آن صنعت، در تمامی سهام موجود در پرتفوی خود دچار ضرر خواهید شد؛ بنابراین توصیه می شود حتماً تنوع را رعایت کنید و سبد معاملاتی خود را از سهام شرکت های مختلف پرکنید. البته توجه داشته باشید آن قدر تنوع سهام را زیاد نکنید تا بعد در مدیریت پرتفوی با مشکل مواجه شوید.

پرتفوی صنایع پربازده را شناسایی کنید

در زمان تشکیل پرتفوی ابتدا صنایع پربازده را شناسایی کنید. سپس از میان آن صنایع پرتفوی خود را ایجاد کنید. قابل ذکر است بدون مطالعه شرکت ها و انتخاب سهام های مختلف و تصادفی نیز ممکن است ضرر کنید. پس لازم است با تشخیص صنایع مطلوب جلوی ضرر را بگیرید. با این کار تا حدودی می توانید ریسک سرمایه گذاری در بورس را کاهش دهید.

ادامه مطلب
حد ضرر
حد ضرر در بورس یا استاپ...

معامله گرانی که در بازارهای مالی با دیدگاه کوتاه مدت و میان مدت فعالیت می کنند معمولا برای تعیین زمان خروج خود از معاملات از حد سود و حد ضرر استفاده می کنند. این افراد که بیشتر بر اساس تحلیل تکنیکال به خرید و فروش در بازارهای مالی مانند سهام، ارز و … مشغول هستند، اغلب برای میزان سود و زیان خود محدوده هایی را تعیین می کنند. در این حالت، خروج از معامله با هدف کاهش زیان و افزایش سود انجام می شود. اجازه بدهید مثالی در این زمینه بزنیم. فرض کنید شخصی سهامی را در قیمت ۲۰۰ تومان خریده است. او بر اساس نتایج تحلیلی که روی این سهام انجام داده – که معمولا از جنس تحلیل تکنیکال است – تصمیم می گیرد با رسیدن قیمت به اولین سقف قیمتی مورد انتظار، مثلاً ۲۲۰ تومان سهام خود را به فروش برساند. در صورتی که قیمت سهام به ۱۸۰ تومان کاهش یابد نیز او سهام خود را خواهد فروخت. در این حالت، حد ضرر او ۱۸۰ تومان خواهد بود.

چه عواملی در تعیین حد ضرر تاثیر گذار هستند؟

عامل های گوناگونی بر تعیین حد ضرر، تاثیرگذار هستند. به عنوان مثال می توانیم به ویژگی های سرمایه گذار از نظر ریسک پذیری و دیدگاه زمانی او در سرمایه گذاری اشاره کنیم. اما در کل، عوامل تأثیرگذار بر این فرآیند شامل موارد زیر می شوند:

  • خط روند حمایت مهم یا کف قیمتی سهم
  • فیبوناچی
  • امواج الیوت
  • الگوهای نموداری
  • کف دوقلو
  • الگوی سروشانه
  • جابه جایی حد ضرر

تغییر موقعیت حد ضرر به نقطه ای بالاتر یا پایین تر، به معنی تعیین حد شناور یا متغیر است. مثلا زمانی که یک سهم را روی قیمت ۲۵۰ تومان می خریم، حد ضرر را برای آن در نقطه ۲۳۰ تومان قرار می دهیم. اگر قیمت سهم افزایش یافت و به نقطه ۳۳۰ تومان رسید، حد ضرر را در نقطه بالاتری مثلا روی قیمت ۳۰۰ تومان می گذاریم. به این فرآیند، تغییر حد با توجه به روند قیمت سهام گفته می شود.

نکته هایی اصولی در تعیین حد ضرر که باید همواره به یاد داشته باشید

هیچ قانون کلی برای تعیین حد ضرر وجود ندارد. اما برای تعیین این حد، نکته های قابل توجهی وجود دارند که باید آنها را در نظر گرفت. مثلا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. حد ضرر یا حد توقف زیان به معنی آن است که وقتی کاهش قیمت سهام به حد مشخص و تعیین شده ای رسید، باید آن را بفروشیم تا از ضرر بیشتر جلوگیری شود.
  2. کم شدن سود هم نوعی ضرر است، بنابراین زمانی که قیمت سهام بالا رفت حد ضرر را نیز باید متناسب با قیمت افزایش داد.
  3. یکی از رایج ترین اشتباه ها تغییر حد ضرر بدون دلیل فنی و منطقی است. بدین ترتیب که با نزدیک شدن قیمت به حد ضرر، معامله گر اقدام به تغییر یا حذف آن می کند و منتظر کمتر شدن یا از بین رفتن زیان می ماند. با وجود اینکه ممکن است در مواردی این حرکت موجب جبران یا کمتر شدن زیان شود، اما در بلندمدت نتیجه ای جز از بین رفتن برنامه و استراتژی سرمایه گذاری نخواهد داشت.
  4. حد ضرر نباید بیشتر از ۱۰ درصد مبلغ خرید باشد و این یعنی بیش از ۱۰ درصد مبلغ خریدتان را نباید از دست دهید.
  5. حد را نباید با فاصله خیلی زیاد یا خیلی کم از قیمت خرید قرار دهید.
  6. اگر روند بازار و شاخص صعودی باشد بعد از رسیدن به حد سود بدون اینکه سهم را بفروشیم، فقط حد را تعریف می کنیم. ولی اگر روند بازار نزولی و شاخص در حال اصلاح باشد، باید بعد از رسیدن به حد سود، یا به طور کامل از سهم خارج شویم یا اینکه بخشی از سهام را با سود فروخته و برای مابقی، حد ضرر شناور (trailing stop) را در نظر بگیریم.
  7. در تعیین حد ضرر، دیدگاه زمانی یک سرمایه گذار بسیار اهمیت دارد. مثلا تعیین حد برای معامله های کوتاه مدت با تعیین حد برای معامله های بلند مدت متفاوت است.
  8. در معاملات کوتاه مدت، حد ضرر را روی محدوده حمایت در موج نزولی قبلی قرار دهید. (به شرطی که بین ۸ تا ۱۰ درصد باشد.)
  9. در خریدهای میان مدت و بلندمدت، حد ضرر را روی محدوده حمایتی معتبر تعیین کنید. (بین ۱۰ تا ۲۰ درصد پایین تر از قیمت خرید)
  10. وقتی مقاومت یک سهم شکسته شد و قیمت سهم در بالای محدوده مقاومتی تثبیت گردید، حد را روی مقاومت شکسته شده که حالا به عنوان حمایت عمل می کند، قرار دهید.
ادامه مطلب
خرید سهام در بورس
چطور بورس بخریم؟ آموزش نحوه خرید...

چه کسی گفته که برای خرید سهام در بورس باید از هفت خوان رستم عبور کرد؟ در این مقاله یه صورت ساده توضیح داده شده که بورس قابل خریدن نیست، در واقع بورس مجموعه ای از سهام است و شما باید در بورس، سهام هر شرکت را خریداری کنید و خرید بورس یک غلط مصطلح است!

آیا خرید سهام در بورس برای من امکان پذیر است؟ شاید در گذشته چنین سؤالی را از خود نمی پرسیدید، اما در چند ماه گذشته و مشاهده سودهای آن چنانی هر کسی را به این فکر واداشته که چطور واقعاً می توانیم در بورس سهام بخریم؟ چگونه افراد بسیاری در این بازار در حال سود بردن هستند و سر شما بی کلاه مانده است؟ آیا واقعاً سود گرفتن از این بازار به همین راحتی ها است؟ اگر بخواهم به یک سود مستمر در بورس فکر کنم چه روشی برای آن وجود دارد؟ آیا واقعاً سودهایی که در گوشه و کنار و صفحه مجازی می شنویم راست هستند؟

این ها و بسیاری از سؤالات دیگر از جمله مواردی هستند که اخیرا ذهن بسیاری از مردم ایران را به خود مشغول کرده اند. صف های طویل و دراز آن ها در پشت شعبه های کارگزاری ها برای ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی خود گواه این ادعا است.

خرید سهام در بورس خیلی هم سخت نیست. در قدیم برای خریدوفروش در بورس نیاز به طی کردن هفت خوان رستم داشتید، اما در دنیای پیشرفته امروز تنها کافی است در یک کارگذاری ثبت نام کنید و کد بورسی بگیرید. بعد از آن می توانید هر گوشه از دنیا که باشید، تنها با یک موبایل هوشمند و اینترنت به خرید بورس بپردازید.

خرید سهام در بورس ایران

افراد حاضر در یک جامعه همواره به دنبال افزایش ثروت خود هستند و در این راستا به دنبال بررسی فرصت های پیش رو بوده با از این طریق بتوانند خود را از کاهش ارزش پول ایمن کنند و بتوانند رفاه و آسایش اقتصادی خود را افزایش دهند.

در تمامی جوامع، بورس به عنوان یک ابزار مفید و جذاب در جهت نیل به هدف فوق است. در ایران نیز این موضوع صادق بوده و به تدریج افراد حاضر در جامعه به اهمیت این موضوع بیش از پیش پی می برند.

در این مقاله به شما مطالبی را درباره حضور در آن و نحوه خرید سهام در بورس تهران ارائه خواهیم داد.

یک راهنمایی کوچک جهت خرید سهام در بورس برای مبتدیان

مبتدیان و کسانی که تازه وارد این بازار متلاطم می شوند باید به یاد داشته باشند که بورس هم می تواند سودهای آن چنانی برای شما به دنبال داشته باشد و هم ضررهای هنگفتی را به شما تحمیل کند. شاید در گوشه و کنار و در دنیای اینترنت روش های بسیاری برای کسب سود در این بازار دیده باشید، اما هیچ کس از راه های ضرر کردن و یا ضرر نکردن صحبت نمی کند.

بهترین کار برای کسانی که تازه وارد این بازار می شوند، استفاده از راهنمایی های یک مشاور با تجربه است. مشاوری مسلط به این حوزه، می تواند کلید موفقیت هر کسی در این بازار باشد. البته کسی که خودش در گرداب ضرر گیرکرده است، مشاور خوبی برای شما نخواهد بود.

آیا واقعاً سرمایه گذاری در بازار بورس نسبت به سایر بازارها از قبیل بازار سکه، بازار املاک، بازار طلا و غیره بهتر است؟

خرید سهام در بورس

جدول متوسط رشد نرخ سالانه از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۶

نمودار بالا مشخص کننده میزان رشد بازارهای مختلف اقتصادی در ایران از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۶ را نشان می دهد. به وضوح در این نمودار مشخص است که بورس با اختلاف فاحشی بهترین بازار برای سرمایه گذاری در ایران بوده است.

البته این نمودار در یک بازه ۲۶ ساله تهیه شده است. جالب است که هر چه جلوتر می رویم و بازه های زمانی را کوچک تر می کنیم، بورس اختلاف خود را در سودهی با رقبا بیشتر و بیشتر به ما نشان می دهد. حال بیایید این تفاوت را برای ۱۰ سال گذشته با هم ببینیم.

خرید سهام در بورسجدول بالا که مقایسه میزان بازدهی بازارهای مختلف ایران از آبان سال ۱۳۸۸ تا آبان سال ۱۳۹۸ را نشان می دهد، خود به تنهایی نشان از بهتر بودن بازار سرمایه و بورس نسبت به بازارهای دیگر در این بازه زمانی است.

ورس در ۱۰ سال گذشته با ثبت ۲۳۸۲ درصد از نزدیک ترین تعقیب کننده خود یعنی سکه، اختلاف بسیار زیادی دارد. اگر هنوز با این اعداد نتوانسته اید خود را قانع کنید، بیایید همین روند را در نیمه نخست سال ۱۳۹۸ با هم بررسی کنیم.

خرید سهام در بورس

جدول میزان بازدهی بازارهای مالی در نیمه نخست سال ۱۳۹۸

نمودار بالا بازدهی بازارها را در نیمه نخست سال ۹۸ بررسی کرده است. همان طور که می بینید بورس با ۶۹ درصد سوددهی مثل همیشه سبزِ سبز است. در حالی که در همین بازار دلار و طلا افت داشته اند.

میزان سود دهی بازار مسکن هم در این مدت ۱۷ درصد بوده است. این نمودارها و اعداد نشان می دهد که چرا سرمایه گذاری در بازار بورس بهترین روش سرمایه گذاری در ایران است؛ نمودارهایی که نه فقط برای یک سال بلکه برای سال های بسیار دور هم صحت چیزی غیر از این را اثبات نکرده اند.

مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار بورس

خرید سهام در بورسالبته سرمایه گذاری در بورس هم مانند همه بازارهای سرمایه گذاری دارای مزایا و معایبی است. هر شخصی قبل از ورود به هر بازاری باید مزایا و معایب آن را بررسی نموده و سپس اقدام به ورود نماید. برای کسانی که با چم و خم بازار آشنایی نداشته باشند، این بازار می تواند کمی ریسک داشته باشد.

مزایای بازار بورس:

۱- امکان ورود به این بازار برای هر شخصی وجود دارد.

ورود به بازار بورس برای هر شخصی امکان پذیر بوده و محدودیت زیادی برای افراد در این بازار وجود ندارد. البته محدودیت های ناچیزی مانند حداقل مدرک دیپلم در زمان دریافت کد بورسی برای کاربران در نظر گرفته شده که آن هم باز مانعی برای سرمایه گذاری در این بازار نیست. زیرا به صورت غیرمستقیم هم امکان سرمایه گذاری و خرید سهام در بورس وجود دارد.

۲- با مبالغ ناچیز می توان شروع کرد.

خرید سهام در بورس

برخلاف بسیاری از بازارهای سرمایه گذاری که برای شروع نیاز به مبالغ هنگفت دارند، در حال حاضر شما تنها با ۵۰۰۰۰۰ تومان می توانید در بازار سرمایه اقدام به خرید سهام در بورس نمایید.

۳- همیشه در دسترس است.

خرید سهام در بورس

برای خریدوفروش یک ملک یا حتی سکه و طلا چه روش هایی وجود دارد؟ آیا شما می توانید با نشستن در خانه بهترین ملک منطقه را بخرید؟ بازار بورس برخلاف این بازارها هیچ نیازی به حضور فیزیکی شما در مکانی خاص نخواهد داشت. در واقع تنها ابزار لازم برای خرید سهام در بورس یک موبایل یا لپ تاپِ متصل به اینترنت است.

۴- میزان نقد شوندگی خوبی دارد.

شما هر وقت که اراده کردید می توانید سهامی را خریده و یا آن را به فروش برسانید؛ بنابراین این اجازه را خواهید داشت که به راحتی دارایی های خود را به پول و یا برعکس تبدیل نمایید. از دیگر مزایای بازار بورس هم می توان به:

  • امکان رشد بالای سرمایه در مدتی کوتاه
  • امکان سرمایه گذاری هم زمان در صنایع مختلف
  • کارمزد بسیار پایین آن در مقایسه با سایر بازارها
  • پیشی گرفتن رشد سرمایه ها از نرخ تورم

و مواردی از این دسته اشاره کرد.

یک مزیت جدید در بازار بورس ایران

در میان مزایایی که برای بازار بورس ایران برشمردیم، یک مزیت فوق العاده به تازگی در حال اضافه شدن به این بازار است. سازمان بورس ایران در اقدامی جدید اعلام کرده است که امکان فروش تعهدی برای کاربران فراهم خواهد شد. این به معنی دو طرفه شدن این بازار است.

در واقع با این مزیت شما هم می توانید با بالا رفتن قیمت سهام سود خوبی کسب کنید و هم با پایین آمدن آن؛ امکانی که در هیچ یک از بازارهای دیگر اقتصادی برای شما فراهم نخواهد شد.

معایب بازار بورس

  • با ریسک از دست رفتن مقداری از سرمایه همراه است؛
  • خرید سهام در بورس همیشه منتهی به سود نشده و می تواند ضررهایی نیز با خود به همراه داشته باشد. اما واقعاً کدام یک از بازارهای اقتصادی و روش های سرمایه گذاری هیچ ریسکی ندارند؟

سهام چیست؟

خرید سهام در بورسهر شرکتی که در بازار بورس پذیرفته می شود، دارای ارزش ها و سرمایه هایی است. سازمان بورس ایران بعد از ثبت نام هر شرکت بورسی، میزان سرمایه و دارایی های آن را برآورد نموده و آن را به قسمت های جزئی تقسیم می نماید. هر واحد از ارزش این شرکت ها، در بازار بورس با سهم شناخته می شود. پس هر سهم در بازار بورس معادل با کوچک ترین واحد ارزش یک شرکت می باشد.

البته همه سهام یک شرکت در بازار بورس عرضه نمی شود. بلکه هر شرکتی به فراخور میزان سرمایه و دارایی خود تنها بخشی از سهام خود را در بازار عرضه می نماید.

برای مثال شرکت پالایش نفت بندرعباس با نماد شبندر، در بازار بورس به تعداد ۲۶ میلیارد و ۶۸۸ میلیون سهم تقسیم شده است. در واقع هر سهم از شبندر ارزشی معادل ۱ تقسیم بر ۲۶ میلیارد و ۶۸۸ میلیون از دارایی های شبندر را دارا می باشد؛ اما تنها ۱۰ درصد از سهام این شرکت در بازار بورس عرضه شده و امکان خریدوفروش آن برای افراد میسر است.

سهام چه کاربردی دارد؟

کاربرد اصلی سهام در واقع تقسیم بندی ارزش های یک شرکت به واحدهای کوچک قابل خریدوفروش می باشد. هر شرکتی در بازار بورس ارزش کل دارایی های خود را به قسمت های مساوی تقسیم می نماید. هر واحد از این قسمت های مساوی یک سهم از شرکت مذکور می باشد که هر فرد فعال در بازار بورس برای خرید سهام در بورس می بایست این سهم ها را خرید و فروش نماید.

مفاهیم و اصطلاحات بازار بورس

قبل از ورود به بازار سرمایه مانند هر بازار دیگری شما نیاز خواهید داشت تا با برخی از مفاهیم و اصول اولیه این بازار آشنا باشید. داشتن دانش کافی برای خرید سهام در بورس امری کاملاً ضروری است، مخصوصا برای کسانی که تمایل دارند به صورت مستقیم در این بازار سرمایه گذاری نمایند. موفقیت در بورس مستلزم آشنایی با مفاهیم و اصول بازار سرمایه است. برخی از مهم ترین مفاهیم بازار سرایه عبارتند از:

۱- تعریف کارگزاری

خرید سهام در بورس

کارگزاری شرکتی است که از طرف سازمان بورس ایران به عنوان واسطه انجام معاملات در بازار بورس برای کاربران عمل می نماید. هر کارگزاری با مجوزی که از سازمان بورس دارد، بستر لازم جهت خرید سهام در بورس را برای کاربران فراهم می نماید. این شرکت ها خود در روند قیمتی سهام بورس دخالتی ندرند.

۲- نماد در بازار سهام چیست؟

خرید سهام در بورس

هر شرکتی که در بازار بورس پذیرفته می شود، با یک نماد مشخص می گردد. نماد هر شرکت در بازار تنها معرف آن شرکت بوده و هیچ ارزش دیگری برای آن ایجاد نمی کند. نحوه نمادگذاری شرکت ها هم یک اسلوب ثابت دارد.

این نمادها از دو بخش اصلی تشکیل می شوند:

  • قسمت اول هر نماد بورس یک حرفی است و به نوعی گروه بندی صنعتی که شرکت مورد نظر در آن فعالیت دارد را مشخص می نماید.
  • قسمت دوم هم بخشی از اسم اصلی شرکت است.

برای مثال نمادهای شرکت های وابسته به صنعت خودرو در بورس با حرف خ شروع می شوند و نماد شرکت خودروسازی سایپا خساپا است.

نمادهای شاخص ساز مثبت و منفی چه مفهومی دارند؟

نمادهای شاخص ساز اصطلاحی است در بازار سرمایه و به نمادهایی اطلاق می شود که در یک روز کاری بیشترین تأثیر را بر روی شاخص می گذارند. معمولاً شرکت های بزرگ مانند شرکت های پتروشیمی و یا بانک ها، چون تعداد سهام بسیار زیادی دارند، معاملات انجام شده در آن ها تأثیر زیادی روی شاخص می گذارد.

در یک روز کاری معمولاً اگر این شرکت های بزرگ منفی معامله شوند، شاخص نیز منفی شده و اگر مثبت معامله شوند، شاخص نیز مثبت خواهد بود. البته باید به کلمه معمولاً در این جمله دقت نمایید.

۳- شاخص کل

خرید سهام در بورسشاخص کل که احتمالاً نام آن را در اخبار و رسانه ها زیاد شنیده اید، تعریفی از میانگین کل وضعیت بازار بورس ایران است. تمام سودها و زیان هایی که تک تک نمادهای فعال در بازار ایجاد می نمایند، نمادی با عنوان شاخص بورس را می سازند. مثبت بودن این شاخص معمولاً به معنی مثبت بودن اکثریت نمادهای بورس و منفی بودن آن نیز به معنی منفی بودن اکثریت نمادهای بورسی در یک روز کاری می باشد.

۴- تحلیل تکنیکال و بنیادی

خرید سهام در بورستحلیل تکنیکی و تحلیل بنیادی علمی است که توسط آن یک سرمایه گذار می تواند آینده یک سهم را در بازار بورس پیش بینی نماید. در واقع شما اگر به دنبال خرید سهام در بورس هستید، باید مشخص کنید که چه سهمی در آینده مستعد رشد بوده و چه سهمی منفی معامله خواهد شد. این اصلی ترین کلید بازار سرمایه است که با استفاده از علم تکنیکال و بنیادی می توان آن را تشخیص داد.

مراحل خرید سهام در بورس

خرید سهام در بورس

  • تهیه مدارک لازم برای ثبت نام و دریافت کد بورسی:
    • مراجعه به یکی از کارگزاری های معتبر بورس و پر کردن فرم های مربوطه برای دریافت کد بورسی و سامانه سجام
    • دریافت کد آنلاین از طریق ایمیل
    • مشاهده کد بورسی با ورود به بخش آنلاین
    • دریافت کد بورسی و مجوز معامله در بازار سرمایه پس از یک ماه
    • ورود به بخش آنلاین و خرید سهام در بورس

مرحله اول: دریافت کد بورسی

برای دریافت کد بورسی نیاز به تهیه مدارکی خواهید داشت. مدارک لازم برای دریافت این کد عبارت اند از:

  • مدارک لازم برای دریافت کد بورسی توسط افراد حقیقی:
    • اصل و تصویر صفحه اول و توضیحات شناسنامه
    • اصل و تصویر پشت و رو کارت ملی
    • شماره حساب بانکی به همراه شماره شبای آن
    • تکمیل فرم مشخصات اشخاص حقیقی
    • تکمیل فرم درخواست کد معاملاتی آنلاین
  • مدارک لازم برای دریافت کد بورسی توسط افراد حقوقی:
    • تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس
    • آگهی کلیه تغییرات
    • تصویر اساسنامه
    • کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
    • تکمیل فرم تعهدنامه
    • تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی

ثبت نام در بورس از طریق کارگزاری های معتبر انجام می پذیرد. با مراجعه به دفاتر و شعبات این کارگزاری ها در ساعات اداری و ارائه مدارک بالا می توانید برای ورود به بازار سرمایه ثبت نام نمایید.

سامانه سجام

خرید سهام در بورسبرای دریافت کد بورسی نیاز به ثبت نام سجام هم خواهید داشت. سجام مخفف نام سامانه جامع اطلاعات مشتریان است. سازمان بورس برای مبارزه با پول شویی و کنترل خریدوفروش ها در بازار بورس اقدام به راه اندازی این سامانه نموده است. کسانی که اخیراً برای دریافت کد بورسی به کارگزاری مراجعه می نمایند، در همان زمان ثبت نامِ سامانه ی سجام هم برای آن ها صورت می پذیرد؛ اما به صورت کلی مراحل ثبت نام در این سامانه به شرح زیر می باشد:

  • وارد سایت سامانه سجام شوید
  • از منوی سایت قسمت ثبت نام را انتخاب نمایید
  • شماره موبایل خود را وارد کرده و کد مندرج در سایت را نیز وارد کنید. سپس به مرحله بعد بروید
  • مشخصات خود را در ادامه پرکنید
  • هزینه ۱۰ هزار تومانی دریافت این کد را پرداخت نمایید
  • منتظر دریافت کد سجام باشید
  • احراز هویت غیر حضوری یا الکترونیکی و یا حضوری

البته با مراجعه به یکی از دفاتر پیشخوان دولت هم می توانید تمام این موارد را انجام دهید. برای ثبت نام در این سامانه نیاز به اطلاعات شخصی هویتی، آدرس منزل، موقعیت شغلی، میزان دارایی های فعلی و شماره حساب شبا خود خواهید داشت. ثبت نام در این سامانه برای همه اشخاص حقیقی و حقوقی اجباری خواهد بود.

پس از ثبت نام برای دریافت کد بورسی و سامانه سجام، معمولاً طی ۲ تا ۳ روز کاری این کد برای شما ارسال خواهد شد. کد بورسی در سامانه آنلاین شما قابل مشاهده است. کارگزاری کد آنلاین شما را به آدرس ایمیل شما ارسال می کند و شما با ورود به این فضای آنلاین می توانید کد بورسی خود را در آن مشاهده نمایید.

ورود به بخش آنلاین و خرید سهام در بورس

دقت نمایید که دریافت کد بورسی برای کاربران محدودیت سنی ندارد. افراد بالای ۱۸ سال می توانند با به همراه داشتن مدارک بالا در دفتر هر کدام از کارگزاری ها اقدام به دریافت این کد نمایند. والدین نیز می توانند برای فرزندان زیر ۱۸ سال خود کد بورسی بگیرند. اما افراد زیر ۱۸ سال تنها می توانند کد بورسی آفلاین داشته باشند و امکان حضور آن ها در فضای آنلاین تا رسیدن به سن ۱۸ سالگی وجود نخواهد داشت.

فضای آنلاین هم پلتفرمی است که کاربران می توانند با ورود به این بخش، به صورت آنلاین تمامی سهم های بورس را مشاهده و اقدام به خرید سهام در بورس به صورت آنلاین و غیرحضوری نمایند.

بهتر است با چه مبلغی فعالیت در بازار بورس را شروع کنم؟

فعالیت در بازار سرمایه در کنار همه شیرینی ها و جذابیت هایی که دارد، با ریسک هایی نیز همراه خواهد بود. از این رو کاربران بی تجربه که در حال یادگیری مفاهیم این بازار می باشند، بهتر است با مبالغ کمی وارد بازار شوند و با کسب تجربه در آن کم کم میزان سرمایه گذاری خود را افزایش دهند.

حتی حرفه ای های این بازار نیز معمولاً برای خرید سهام در بورس و ورود به یک سهم به صورت پله ای عمل نموده و کم کم مبلغ سرمایه گذاری خود را افزایش می دهند. حضور با مبالغ کم هر چند ممکن است برای شروع سودهای آن چنانی به دنبال نداشته باشد، اما تجارب خوبی برای شما ایجاد خواهد نمود.

برای فعالیت در بازار بورس و خرید و فروش سهام لازم است چه چیزهایی را یاد بگیرید؟

فعالیت در بازار سرمایه و خرید سهام در بورس نیاز به هیچ مدرک خاصی ندارد و شما یک ماه پس از دریافت کد بورسی می توانید به خرید بپردازید. تمام شرکت های بازار بورس در آدرس سایت رسمی این بازار به نشانی http://www.tsetmc.ir مشخص می باشند.

ریز مشخصات و جزئیات هر کدام از شرکت های حاضر در بازار بورس هم در سامانه ای موسوم به سامانه کدال درج شده است. با ورود به این سامانه، شما می توانید تمام فعالیت ها، دارایی ها و همه گزارشات مربوط به تک تک شرکت های فعال در بازار سرمایه را مشاهده و آن ها را تجزیه و تحلیل نمایید.

اما برای حضور موفق و کسب سود در این بازار نیاز خواهید داشت که با مفاهیم بازار و روش های پیش بینی بازار آشنا شوید. همچنین لازم است تجزیه و تحلیل بازار به صورت بنیادی را یاد بگیرید و در تحلیل تکنیکال به یک فرد حرفه ای تبدیل شوید. تنها در این صورت است که می توانید در این بازار به سود مستمر برسید؛ در غیر این صورت حتی کسب سود در بازار بورس هم موقتی بوده و دائمی نخواهد شد.

در بازار بورس چه کارهایی می توانید انجام دهید؟

با استفاده از کد آنلاین و ورد به سامانه آنلاین معاملات در بازار بورس این امکان برای شما فراهم است تا به خریدوفروش سهم بپردازید. به صورت کلی انجام عملیات زیر در بازار بورس در این سامانه برای شما امکان پذیر خواهد بود:

  • خرید سهام:

نحوه خرید سهام در بازار بر پایه مناقصه پیش می رود. به این صورت که هر سهم در هر روز کاری یک محدوده مشخص برای قیمت گذاری دارد. خریداران می بایست در واقع در یک مناقصه شرکت نمایند و هر کس قیمت بیشتری را برای خرید آن سهم ارائه نماید، در بالای لیست قرارگرفته و خرید برای وی امکان پذیر خواهد شد. برای خرید سهم همه افرادی که قیمت بیشتری از شما ارائه کرده باشند، باید سهام خود را خریداری نمایند تا نوبت به شما برسد.

  • فروش سهام:

فروش سهام در بازار سرمایه طبق اصول مزایده صورت می گیرد. یعنی هر کس در محدوده قیمت روزانه سهام، قیمت پایین تری برای فروش پیشنهاد نماید، در صدر لیست فروشنده ها قرارگرفته و هر کس به نوبت خود سهام خود را به فروش خواهد رساند.

  • خرید عرضه اولیه:

عرضه اولیه به معنی حضور تازه یک شرکت و نماد جدید در بازار سرمایه است. امکان خرید عرضه اولیه برای هر فردی تنها به مقدار مشخصی امکان پذیر می باشد.

خرید سهام در بورس

خرید سهام در این بازار به روش های مختلفی امکان پذیر است. اما مهم تر از خرید سهام در بورس و روش های آن، اطلاع از این مسئله است که چه سهمی باید بخرید؟ انتخاب سهم مناسب برای خرید نیاز به آموزش تجزیه و تحلیل بازار دارد.

برای شروع چه سهامی بخرید؟

خرید سهام در بورسبرای شروع سرمایه گذاری در بورس می توانید با خرید نمادهای عرضه اولیه شروع کنید. خرید این نمادها معمولاً ریسکی نداشته و شما در چند روز ابتدایی سود خواهید کرد. با خرید عرضه اولیه ها می توانید کار با پلتفرم های مختلف را نیز امتحان نموده و در آن ها تجربه کسب کنید.

روش های خرید سهام در بورس

  • خرید آنلاین
  • خرید اینترنتی
  • خرید تلفنی
  • خرید حضوری

خرید سهام از طریق مراجعه حضوری

خرید سهام در بورسهر شخص با مراجعه به کارگزاری که در آن کد بورسی خود را دریافت کرده است می تواند برای خرید سهام اقدام نماید. برای این کار مراحل خیلی ساده ای در پیش خواهید داشت. یک ماه پس از دریافت کد بورسی به کارگزاری مراجعه نموده و تقاضای فرم خرید سهام نمایید. دقت کنید که این فرم باید دقیق و واضح پر شود تا در آینده مشکلی پیش نیاید.

در فرم علاوه بر اطلاعات خود بایستی اطلاعات مربوط به نماد مورد نظر اعم از قیمت، حجم و بازه زمانی این خرید را مشخص نمایید. استفاده از روش حضوری جهت خرید سهام در بورس برای همه افراد به خصوص افراد زیر ۱۸ سال که کد آنلاین ندارند، امکان پذیر می باشد. دقت کنید که برای این خرید باید هزینه لازم برای آن در حساب کاربری شما موجود باشد و یا آن را به حساب کارگزاری واریز نمایید.

خرید سهام در بورس از طریق ارائه سفارش به صورت تلفنی

یکی دیگر از روش های رایج خرید سهام در بازار بورس ایران خرید به صورت تلفنی است. برای این منظور با شماره تلفن کارگزاری خود تماس گرفته و درخواست خرید خود را ثبت کنید. قبل از این خرید باید حساب کاربری خود را به اندازه مقدار مبلغ مورد نیاز برای آن پرکنید.

نحوه خرید و فروش آنلاین یا اینترنتی سهام در بورس

در روش خرید و فروش اینترنتی سهام، شما یک قرارداد خرید و فروش اینترنتی با کارگزار را تکمیل می کنید و پس از آن کارگزار به شما یک کد کاربری و رمز عبور می دهد. شما با داشتن این رمز در هر ساعتی از شبانه روز می توانید به سایت کارگزاری مراجعه کرده و درخواست خرید یا فروش خود را ثبت کنید که پس از تایید توسط کارگزاری معامله گران کارگزاری در اولین زمان ممکن درخواست شما را انجام می دهند.

پس در این روش نیز مثل دو روش اول، خرید و فروش شما توسط معامله گران کارگزاری انجام می شود با این تفاوت که سفارش دهی شما از طریق اینترنت صورت می گیرد.

نحوه خرید و فروش اینترنتی سهام را می توان بر دو قسم تقسیم کرد:

در روش اول کارگزاری به شما نام کاربری و رمز عبوری جدای از اطلاعات ورود به سامانه معاملات آنلاین تخصیص خواهد داد تا شما از این طریق درخواست خرید و فروش خود را در هر ساعتی از شبانه روز ثبت نمایید. البته لازم به ذکر است که هر سفارش خرید یا فروش شما بایستی حداقل ارزش ۵ میلیون ریال را داشته باشد. در هنگام ثبت سفارش خرید کمتر از این عدد سفارش شما ثبت نمی شود و در هنگام ثبت سفارش فروش اینکار تخلف معاملاتی محسوب می شود.

اما در روش دوم کارگزاری به شما نام کاربری و رمز عبور معاملات آنلاین را تخصیص خواهد داد و شما مستقیما به حساب شخصی آنلاین خود متصل می شوید. مهم ترین ویژگی خرید و فروش سهام در بورس بصورت آنلاین سرعت عمل در ارسال و ویرایش درخواست معاملات می باشد. هم چنین می توانید درخواست خرید پلکانی را در کسری از ثانیه انجام دهید. لازم به ذکر است که تدبیر و صحرا رایج ترین سیستم های معاملاتی آنلاین در بین کارگزاری ها هستند و برخی از کارگزاری ها نیز سامانه های معاملاتی خاص خود را راه اندازی کرده اند که نمونه هایی از آن در بازار مشهود هستند.

حداقل سرمایه لازم جهت انجام خرید و فروش آنلاین ۵ میلیون ریال (۵۰۰ هزار تومان) می باشد ولی سقفی به لحاظ ارزش معاملات وجود ندارد (مگر در نماد معاملاتی خاص ناظر برای آن سهم سقف معاملاتی مشخص کند). در واقع هر سفارش خرید شما بایستی به ارزش حداقل ۵ میلیون ریال باشد (مثلا ۵۰۰۰ سهم ۱۰۰۰ ریالی).

این قانون در مورد فروش سهام هم صادق است و نمی توانید سفارش فروش کمتر از ۵ میلیون ریال وارد کنید و این کار تخلف معاملاتی است و امکان مسدود شدن کد معاملاتی شما وجود دارد. البته اگر ارزش ریالی کل سهام یک نماد خاص شما کمتر از ۵ میلیون ریال است می توانید یک سفارش فروش در آن نماد به مبلغ کل دارایی خودتان ارسال کنید وگرنه مشمول تخلف معاملاتی خواهید شد.

ممکن است شما قصد سرمایه گذاری ۲ میلیارد ریالی در بورس داشته باشید. از آنجایی که سقف واریز به حساب کارگزاری در هر نوبت پرداخت معادل ۵۰۰ میلیون ریال می باشد. بنابراین بایستی در ۴ نوبت پرداخت را انجام دهید تا حساب آنلاین شما به مبلغ ۲ میلیارد ریال شارژ شود.

خرید سهام در بورس به صورت آنلاین

خرید سهام در بورس

خرید سهام در بورس به صورت آنلاین یا برخط محبوب ترین روش خریدوفروش سهام در بورس ایران است. در این روش هر کس با ورود به قسمت کاربری خود با استفاده از کد آنلاین، امکان مشاهده جزئیات مربوط به هر نماد اعم از قیمت لحظه ای، بازه قیمت روز، حداقل و حداکثر قیمت مجاز روز، حجم معاملات و سایر موارد لازم وجود دارد.

از ساعت ۹ هر روز تا ۱۲:۳۰ که بازار بورس فعال می باشد، می توانید با مراجعه به این سامانه اقدام به خریدوفروش سهام نمایید. در این سامانه بعد از جستجوی هر نماد فرمی برای خریدوفروش آن به شکل زیر ظاهر خواهد شد.

جلوی آیکون ذره بین جایی که جستجوی سهم را مشاهده می کنید، باید نماد مورد نظر خود را برای خریدوفروش درج نمایید. با تایپ نام نماد و کلیک بر روی آن به صفحه زیر هدایت خواهید شد.

خرید سهام در بورس

در تصویر بالا مشخصات نماد شتران (شرکت پالایش نفت تهران) را مشاهده می کنید. سمت راست این شکل اطلاعات مربوط به معاملات امروز و مشخصات لازم از این نماد درج شده است. این اطلاعات شامل قیمت لحظه ای نماد، حجم معاملات و سایر اطلاعاتی که خریدار به آن ها نیاز دارد، هستند. در قسمت سمت چپ هم قیمت های پیشنهادی خریداری و فروشنده ها را مشاهده می نمایید.

در میانه این تصویر، جدولی وجود دارد که شما بایستی تعداد و قیمت مورد نظر برای خرید نماد شتران را در آن وارد نموده و روی گزینه خرید کلیک کنید. به همین سادگی می توانید اقدام به خرید سهام در بورس نمایید.

گام به گام با خانه سرمایه برای آموزش خرید سهام در بورس به صورت آنلاین

ما در کلاس بورس خانه سرمایه از همان روز ابتدا از اولین خرید و اولین آموزش در کنار شما هستیم. ما با هم می توانیم پله های موفقیت را یکی پس از دیگری طی کنیم. موفقیت هر عضو از خانواده خانه سرمایه مسئولیتی است که روی دوش خود می بینیم.

هیچ مانعی برای موفقیت در بازار بورس ایران پیش روی شما قرار ندارد، جز خود شما. این شما هستید که باید تصمیم بگیرید و اجرا کنید. اگر تا کنون از بیرون نظاره گر سودهای کلانی که بسیاری از افراد در این بازار داشته اند، بوده اید، دیگر زمان آن رسیده است که خود دست به کار شوید. کسانی که تصور می کنند ورود به این بازار سخت و پیچیده و یادگیری مفاهیم مختلف و سامانه معاملاتی آنلاین برای آن ها غیرممکن است، هنوز نمی دانند که چقدر کار می تواند برایشان ساده باشد.

همه کسانی که در حال حاضر در حال فعالیت در این بازار می باشند، روزی مانند شما اطلاعات خیلی زیادی از این بازار نداشته اند. خانه سرمایه از آموزش بورس گام به گام و مرحله به مرحله خرید سهام در بورس به صورت آنلاین تا جایی که خودتان به راحتی سهام های مستعد رشد را شناسایی کرده و برای خرید آن ها اقدام نمایید، در کنار شما خواهد ماند.

سامانه معاملاتی آنلاین کارکرد خیلی ساده ای دارد. هر شخصی به راحتی می تواند با ورود به سامانه معاملاتی با کدی که از کارگزاری دریافت کرده است، اقدام به معامله نماید.

شارژ حساب معاملاتی با استفاده از کارت های عضو شتاب در کمتر از چند دقیقه صورت می گیرد. برداشت پول از این سامانه نیز با چند کلیک ساده قابل انجام خواهد بود. فقط کافی است به قسمت برداشت وجه در سامانه مراجعه کرده و مبلغ و زمان دریافت پول خود را ثبت کنید.

قدم اصلی اما انتخاب سهام شرکت های مستعد رشد است. برای حرفه ای شدن در این بخش نیاز به آموزش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال خواهید داشت. خرید سهام شرکت هایی که از نظر بنیادی در زیر قیمت ارزش خود قرار دارند، می تواند سودهای مناسبی را در مدت زمانی کم برای شما به همراه داشته باشد.

تحلیل بازار سهام بر اساس چه فاکتورهایی انجام می شود؟

تحلیل بازار سهام اصولاً با تکیه بر برخی شاخص های اقتصادی و سیاسی صورت می پذیرد. برای تحلیل اصولی و درست بازار سهام باید به ترتیب طبق موارد زیر عمل نماییم:

۱- تحلیل اخبار اقتصادی جهانی و تأثیر آن بر بازار داخلی

در وهله اول باید اخبار سیاسی و اقتصادی مهمی که در حال انتشار می باشند را بررسی کنیم و تأثیر هر یک از این موارد را در بازار بورس تجزیه و تحلیل نماییم. برای مثال افت ارزش قیمت نفت جهانی می تواند روی بازار بورس تأثیر منفی بگذارد. در طرف مقابل رشد قیمت نمفت جهانی تأثیر مثبت بر روی بورس خواهد داشت. اخباری مانند اخبار جنگ، وضعیت بازار را تحت تأثیر قرار می دهند.

۲- تجزیه و تحلیل اقتصاد داخلی

در مرحله بعد بایستی وضعیت اقتصاد داخلی را رصد نماییم. اینکه در چه عرصه های اقتصاد روند رو به رشد داشته و در چه عرصه های ضعیف عمل نموده در این قسمت مشخص خواهد شد.

۳- تحلیل وضعیت صنایع مختلف

اگر به دنبال خرید سهم خاصی هستید، در این مرحله باید وضعیت آن صنعت را در کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید.

۴- تحلیل بنیادی نماد مورد نظر

در این مرحله ارزش ذاتی شرکت مورد نظر را بررسی خواهید کرد و این ارزش را با قیمت فعلی آن مقایسه خواهید نمود. این تحلیل می تواند آینده نماد را برای ما تا حدودی مشخص کند.

۵- تحلیل تکنیکال نماد

حال در قدم آخر بایستی نمودار حرکتی قیمت برحسب زمان نماد شرکت مورد نظر را نیز تجزیه و تحلیل نمایید.

روش های تحلیل بازار بورس و سهام

به صورت کلی سه روش تحلیل اصلی و مهم در بازارهای مالی جهان مرسوم است. هر کدام از این روش های تحلیل نکات مربوط به خود را داشته و تکنیک های خاص خود را دارا هستند. از این گذشته هر روشی طرفداران و منتقدانی نیز دارد. این روش های تحلیلی عبارت اند از:

۱- تحلیل بنیادی یا فاندامنتال

این روش تحلیل همان طور که از اسمش پیداست، به صورت بنیادی یک نماد را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. برای مثال فرض کنید ارزش ذاتی سهام یک نمادی ۱۰۰۰ تومان باشد. اگر این نماد در حال حاضر به قیمت ۸۰۰ تومان در حال معامله باشد، بنیادی کارها به این نتیجه می رسند که در آینده، این نماد مستعد رشد خواهد بود. اخبار و اطلاعات در این روش تحلیل نقش اساسی ایفا می نمایند.

۲- تحلیل تکنیکال

این روش تحلیلی در بازار بورس به پیشینه رفتار قیمت نماد مورد نظر نگاه می کند. به واقع تحلیل تکنیکال رفتار قیمتی سهم را در تمام طول عمر خود بررسی کرده و با یک تقریب حدودی تعیین می کند که نماد قابلیت رشد دارد یا نه. به افراد تکنیکالیست، چارتیست نیز می گویند. زیرا آن ها فارغ از هرگونه اخبار منتشر شده و یا وضعیت کلی بازار تنها به نمودار و چارت یک نماد نگاه می کنند.

۳- تحلیل تکنوفاندامنتال

تحلیل تکنوفاندامنتال روش تحلیلی بینابینی برای خرید یک سهم است. در این روش علاوه بر تأثیر اخبار و وضعیت بنیادی یک نماد، وضعیت آن در چارت نیز مورد بررسی قرار می گیرد. مجموعه از تمام عوامل برای اعلام مستعدِ رشد بودن یک نماد در این روش تحلیلی باید موجود باشد.

ادامه مطلب
how1
چگونه در سه گام ساده در...

شروع سرمایه گذاری در بازار بورس برای افرادی که در میان دوست و آشنای خود یک بورسی را سراغ ندارند سخت است. زیرا بورس را خوب نمی شناسند و نداشتن این اطلاعات باعث تردید در شروع سرمایه گذاری می شود. در این مطلب سعی می کنیم با یک مثال ساده مناسب ترین شکل آغاز سرمایه گذاری در بورس را به شما معرفی کنیم. 

شباهت بازار بورس و آزمون رانندگی

افراد زیادی گواهینامه رانندگی دارند و به خاطر می آورند که برای آموزش رانندگی چه دوران هایی را طی کرده اند و چه کارهایی را انجام داده اند. در مورد بورس هم همین طور است. یادگیری بورس، مراحلی دارد که بدون طی کردن آنها نمی توان برداشتن قدم ها را آغاز کرد. می توان این مراحل را در سه قدم خلاصه کرد:

۱- آئین نامه راهنمایی و رانندگی، مفاهیم و اصطلاحات بورس

قبل از شروع رانندگی باید قوانین و مقررات آن را بدانید. این اطلاعات و قانون ها که با نام «آئین نامه» شناخته می شوند دروازه ورود شما به مرحله بعد یعنی آموزش اصلی رانندگی هستند. در بورس هم شما باید مرحله آئین نامه را طی کنید؛ یعنی تا حدودی مفاهیم و اصطلاحات بازار بورس را بشناسید تا برای سرمایه گذاری مستقیم در بازار بورس آماده شوید. راه های متعددی برای آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات بورس وجود دارد. مثلا خواندن کتاب های مختلف یا دیدن فیلم های آموزشی متنوع نمونه هایی از این راه ها هستند. شاید آموزش مفاهیم و اصطلاحات بازار بورس چیزی بیش از ۳ ساعت وقت شما را نگیرد. اما در این مدت می توانید مهمترین مفاهیم و اصطلاحات بورسی را بیاموزید. سایر مفاهیم و اصطلاحات را در فرآیند سرمایه گذاری و آموزش های پیشرفته تر فراخواهید گرفت.

۲- آموزش عملی رانندگی و بورس، هر دو در کنار مربیان حرفه ای

در مرحله آموزش عملی رانندگی باید کنار یک مربی که کارش آموزش رانندگی است بنشینید و در محیطی کنترل شده به مرور مراحل مختلف رانندگی را آموزش ببینید. در سرمایه گذاری روی سهام بعد از آموزش مفاهیم و اصطلاحات بورس نوبت آن است که آموزشگاهی خوب انتخاب کنید و دوره ای را همراه با یک استاد حرفه ای بگذرانید. استاد بورس، علاوه بر آموزش تکمیلی شما، خطاهای احتمالی تان را هم برطرف خواهد کرد. حالا پس از طی کردن مرحله آموزش می توانید خودتان رانندگی کنید. یادتان باشد که می توان رانندگی را بدون معلم و استاد رانندگی آموخت اما این کار هم زمان برتر است و هم احتمال خطا و تصادف ما را بالاتر می برد. این موضوع در مورد سرمایه گذاری هم صادق است و اگر بدون آموزش دست به اقدام بزنید، ممکن است بخش بزرگی از سرمایه خود را از دست بدهید.

۳- حالا نوبت تنهایی رانندگی کردن است!

اکنون نوبت شما است که با استفاده از آموزش هایی که دیدید در بورس سرمایه گذاری کنید. اوایل کار، شاید مثل یک راننده تازه کار دچار ترس و استرس شوید یا زمان سختی بر شما بگذرد. اما چند سال بعد، همچون راننده ای حرفه ای که تمام کارهای لازم را بدون فکر و انرژی زیادی انجام می دهد، شما هم یک سرمایه گذاری موفق و حرفه ای را تجربه خواهید کرد.

 

ادامه مطلب