در حال حاضر قیمت هر یک از توکن های ارز دیجیتال فانتوم معادل ۳۲/۱ دلار آمریکا تخمین زده می شود. طبیعی است که این قیمت ممکن است در طی روزها و هفته های آتی تغییر یافته و بنابراین برای آگاهی از قیمت لحظه ای این رمز ارز بهتر است به وب سایت های ارائه دهنده قیمت لحظه ای رمز ارزها مانند CoinMarketCap مراجعه کنید.
در این مطلب به شما ارز دیجیتال فانتوم Fantom را معرفی می کنیم؛ رمز ارزی که در طی سال گذشته توانست رشد قیمتی تقریباً معادل ۱۰۰۰۰ درصد را به نام خود ثبت نماید. اخیراً پلتفرم های قرارداد هوشمند رمز ارز به مرکز توجه ها مبدل شده اند. علت این موضوع، گرایش سرمایه گذاران به ساخت شبکه ای جایگزین برای اتریوم (ETH) است. افراد اغلب در جستجوی رمز ارزهایی با سرعت، امنیت و قیمت مناسب بوده و فانتوم (FTM) تمامی این امکانات را برای کاربران خود فراهم می کند.
این موضوع یکی از دلایلی است که قیمت ارز دیجیتال فانتوم امسال توانست تا ۹۷۱۰ درصد افزایش یابد. در این مطلب می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که چرا فانتوم رمز ارزی رو به رشد بوده و اهمیت قراردادهای هوشمند در چیست. بنابراین اگر می خواهید در مورد پروژه ارز دیجیتال فانتوم و توکن های FTM بیشتر بدانید، ما به شما خواندن ادامه این مقاله را پیشنهاد می کنیم.
معرفی ارز دیجیتال فانتوم (Fantom)
فانتوم یک پشته فناوری (Tech stack) دفتر کل توزیع شده است که یک پلتفرم مبتنی بر DAG یا نمودار هدایت شده غیرمدور را شکل داده و از آن به منظور تأمین انرژی برای شهرهای هوشمند و دیگر خدمات مشمول آن استفاده می نماید. توکن شبکه برای ارز دیجیتال فانتوم، FTM نامیده می شود که می توان آن را به منظور استیک کردن، اقدامات حاکمیتی، پرداخت ها و کارمزدهای شبکه به کار برد.
بنیان گذار ارز دیجیتال فانتوم، دکتر آن بیونگ ایک (Dr. Ahn Byung Ik) یکی از دانشمندان مطرح در زمینه رایانه با پیش زمینه فناوری مواد غذایی است. پس از کناره گیری او از پروژه فانتوم، مدیر ارشد فناوری اطلاعات این پروژه، مایکل کونگ (Michael Kong) که تجربه کار بر روی چندین پروژه بلاکچین را در سابقه خود داراست، به سمت مدیر عاملی منصوب گردید. اگرچه مدیر عامل تمامی اختیارات کمپانی را برای خود محفوظ دارد، اما نباید از معمار defi/’>دیفای این مجموعه، آندره کرونیه (Andre Cronje) نیز غافل شد. وی که به عنوان توسعه دهنده شبکه دیفای به فعالیت می پردازد، سمت بنیان گذاری Yearn.Finance را نیز برعهده دارد
تاریخچه ارز دیجیتال فانتوم
توکن FTM یک توکن ERC-20 است که به منظور استیکینگ و پاداش دهی به گره های ناظر فانتوم به کار برده می شود. علاوه بر آن، نسخه های BEP-2 و Xar Network نیز به منظور تقویت هم کنش پذیری شبکه توسعه یافته اند.
شبکه اصلی فانتوم در دسامبر سال ۲۰۱۹ شروع به فعالیت نمود. در همین زمان یک بریج نیز به منظور فراهم سازی امکان تبدیل دیگر توکن ها به توکن بومی Opera FTM شکل گرفت. این در حالی است که فرآیند تکمیل ادغام کیف پول برای توکن بومی FTM در بایننس تا ماه مارس سال ۲۰۲۱ به انجام نرسید. بایننس همچنین از توکن های ERC-20 و Bep-2 نیز پشتیبانی می کند.
عرضه اولیه سکه (ICO) ارز دیجیتال Fantom در ماه ژوئن سال ۲۰۱۸ صورت گرفت و در آن ۴۰ درصد از عرضه کل فانتوم فروخته شد. این عرضه کل معادل سه میلیارد و صد و هفتاد و پنج میلیون توکن FTM بود. قیمت ICO برابر با ۰۴۳۰۶/۰ دلار تخمین زده شد و تیم فانتوم توانست در طی عرضه اولیه خود ۳۹۶۵۰۰۰۰ دلار به دست آورد.
متأسفانه صدور توکن ها چندین ماه به طول انجامید و تا آن زمان (اکتبر سال ۲۰۱۸) بازار خرسی (Bear Market) کاملاً بر رمز ارز فانتوم حاکم گردید. این امر موجب شد که قیمت اولیه رمز ارز FTM در حدود ۰۲/۰ دلار و معادل نصف قیمت ICO تصویب گردد.
ویژگی های توکن FTM
ارز دیجیتال Fantom با برخورداری از زیرساخت های قوی و تیم مدیریتی با تجربه، سرمایه گذاران به نامی چون Alameda Research و HyperChain Capital را به خود جلب نموده است.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
پروژه عظیم رمز ارز بیت کوین فاقد قابلیت مقیاس پذیری بوده و الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof-of-Work) آن با محدودیت هایی ذاتی در زمینه پشتیبانی از تمرکززدایی و بهبود امنیت رو به روست. به همین جهت اغلب سرعت، قربانی توان عملکردی می شود. این در حالی است که پلتفرم های بلاکچین امروزی درصدد رفع این مشکل در بلاکچین برآمده اند. فانتوم یکی از این پلتفرم هاست و با هدف تمرکززدایی و برقراری امنیتی در سطح امنیت بانک ها شکل گرفته است. علاوه بر آن، فانتوم انجام سریع تراکنش ها را نیز میسر می سازد.
فانتوم از Lachesis که یک سازوکار اجماع aBFT شناخته شده و ساختارشکنانه است استفاده می کند. به کمک این سازوکار فانتوم قادر به عملکرد با سرعتی بسیار بالاتر و با هزینه ای کمتر نسبت به فناوری های قبلی خواهد بود.
به طور خلاصه پروتکل اجماع aBFT فانتوم فواید زیر را به طور همزمان به دنبال خواهد داشت:
- سرعت
- امنیت
- مقیاس پذیری
مزایا و معایب
ویژگی هایی که باعث تمایز رمز ارز مبتنی بر قرارداد هوشمند فانتوم از دیگر نمونه های مشابه می گردند عبارتند از:
- سرعت و هزینه ها: به استناد وب سایت فانتوم، شبکه ارز دیجیتال FTM قادر است هزاران تراکنش را در عرض یک ثانیه مورد پردازش قرار دهد. هر یک از این تراکنش ها هزینه ای معادل کسری از یک سنت را در بر خواهند داشت.
- میزان پذیرش: کاربرد رمز ارز در جهان واقع، یک جزء ضروری برای پلتفرم های قرارداد هوشمند به شمار می رود. فانتوم همکاری های جالب توجهی را در این زمینه برقرار کرده است. برای مثال در ماه ژوئن اعلام شد که ازبکستان جهت نوسازی زیرساخت های فناوری اطلاعات کشور خود از این پلتفرم استفاده خواهد کرد. همچنین چندین پروژه دیفای نیز مشارکت خود را با فانتوم اعلام نموده و ارزش کل قفل شده (TVL) در سیستم معادل ۸۵۰ میلیون دلار تخمین زده شده است.
- فناوری: فانتوم ادعا می کند که از طریق فراهم آوردن بلاکچین مخصوص برای هر اپلیکیشن، مشکل مقیاس پذیری شبکه اتریوم را برطرف نموده است. به این ترتیب فانتوم به یک شبکه متشکل از شبکه های گوناگون بدل شده است. نمودار هدایت شده غیرمدور آن متفاوت با دیگر بلاکچین ها بوده و علت آن پردازش موازی تراکنش هاست؛ در حالی که در ارزهای دیجیتال قدیمی تنها یک پردازنده واحد مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه به توضیح خطرات پروژه ارز دیجیتال فانتوم می پردازیم:
علاوه بر رقابت تنگاتنگ با دیگر رمز ارزهای مبتنی بر قراردادهای هوشمند و امکان سقوط قیمت ها در کوتاه مدت، خطرات بلندمدت مهمی که پروژه فانتوم را تهدید می کنند عبارتند از: افزایش رگولیشن سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi)، موانع فنی و پیشرفت های فنی گسترده تر.
فانتوم جایگاه خود را به عنوان یک هاب دیفای تثبیت نموده و توانسته با پروژه های متعددی همکاری شکل دهد. با این حال، دیفای حوزه ای است که موجب نگرانی رگولاتورها در سراسر جهان می گردد. در حقیقت بیم آن می رود که پروژه های دیفای محصولات بانکی را بدون برخورداری از سطحی از صیانت مصرف کننده، مشابه با بانک های واقعی عرضه نمایند. بنابراین اقدامات قانونی علیه دیفای می توانند اپلیکیشن های موجود بر شبکه فانتوم را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
علاوه بر آن، فناوری به کار رفته در پلتفرم فانتوم نیز کما بیش تست نشده بوده و بنابراین یک نقص فنی کوچک می تواند اطمینان سرمایه گذاران را تخریب نماید. فانتوم یکی از چندین کریپتوکارنسی جدید است که به منظور رفع مشکلات اتریوم روی کار آمده است. اما باید دقت داشته باشید که فانتوم بهترین پروژه موجود در این زمینه نبوده و در سال های آینده ممکن است فناوری های نوپدید دیگری بر راهکارهای فانتوم پیشی جویند.
ارز دیجیتال Fantom چگونه کار می کند؟
فانتوم راهکاری پنجره واحد (One-stop) جهت ارتقای تمرکززدایی، امنیت و مقیاس پذیری بوده و به همین واسطه از دیگر پلتفرم های بلاکچین رقیب مانند سولانا، ETH 2.0، کاردانو و غیره متمایز می گردد. بنابراین عملکرد فانتوم را می توان در چهار حوزه زیر مورد بررسی قرار داد:
- ماژولار بودن(Modularity)
- مقیاس پذیری (Scalability)
- امنیت (Security)
- متن باز بودن
در ادامه به معرفی هر یک از مفاهیم فوق می پردازیم.
ماژولار بودن (Modularity)
هر محصول فناوری برای مقیاس پذیری احتیاج به ماژولار بودن دارد. ماژولار بودن فانتوم توسط Lachesis که یک لایه بلاکچین و سازوکار اجماع ماژولار است امکان پذیر می گردد. ماژولار بودن فانتوم این امکان را برای توسعه دهندگان فراهم می آورد که اپلیکیشن های غیرمتمرکز (DAppهای) مبتنی بر اتریوم خود را در عرض چند دقیقه بر روی شبکه اصلی اپرای فانتوم انتقال دهند. به این ترتیب قابلیت اجرایی آن به طور چشمگیری افزایش یافته و هزینه ها کاهش می یابند.
مقیاس پذیری (Scalability)
پلتفرم فانتوم متضمن آن است که هر یک از شبکه های مبتنی بر بلاکچین به طور مستقل از هم عمل نموده و به این ترتیب مقیاس پذیری این شبکه ها جهت عملکرد مستقل و بدون نگرانی از ازدحام شبکه افزایش می یابد. DAppهای شبکه اتریوم متأثر از سرعت پایین شبکه و کارمزدهای بسیار بالای گس بوده و فانتوم این مشکل را از طریق فراهم آوردن بلاکچین مستقل برای هر یک از این Dappها رفع نموده است. بنابراین مانند این است که هر اپ کامپیوترهای مخصوص به خود را داشته و این کامپیوترها جزئی حیاتی از همان شبکه محسوب می گردند.
امنیت (Security) از طریق سازوکار امنیتی اثبات سهام (Proof-of-Stake)
اخیراً مناقشات بسیاری در خصوص مصرف بی رویه انرژی برای ماینینگ بیت کوین شکل گرفته است. این موضوع تا حد زیادی ناشی از سازوکار اثبات کار (Proof-of-Work) جهت اعتبارسنجی و تأیید تراکنش هاست. این در حالی است که فانتوم برخلاف بیت کوین و اتریوم ۱.۰ بر سازوکار اجماع اثبات سهام (PoS) متکی است. بنابراین می توان فانتوم را در رویکرد آن نسبت به امنیت تراکنش های صورت گرفته در شبکه، یک پلتفرم دوستدار محیط زیست به حساب آورد.
Lachesis از سازوکار اجماع اثبات سهام بدون لیدر (Leaderless) بهره می جوید. این سازوکار از طریق حذف لیدرهای معتمد، سطح بالاتری از امنیت را برای کاربران رقم می زند.
فانتوم کاملاً متن باز و جامعه محور است
همانند اکثر پلتفرم های بلاکچین، فانتوم نیز متن باز بوده و با این هدف شکل گرفته که اجزای سازنده ماژولار را جهت استفاده و تغییر در اختیار افراد قرار دهد. فانتوم همچنین بدون نیاز به مجوز (Permissionless) بوده و به همگان این امکان را می دهد که به عنوان یک گره اعتبارسنج به فعالیت بپردازند.
کاربردهای ارز دیجیتال فانتوم
در شکل بالا برخی از موارد استفاده فناوری فانتوم را مشاهده می کنید.
به عنوان یک پلتفرم پرسرعت و با عملکرد بالا، فانتوم بر این ادعاست که می تواند به ستون فقرات زیرساخت فناوری اطلاعات برای شهرهای هوشمند نو پدید مبدل گردد. هدف این پروژه انجام ۳۰۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه بوده و فانتوم از قابلیت برقراری ارتباط میان چندین تأمین کننده خدمات نیز برخوردار است. همین امر موجب شده است که فانتوم در مسیر شناخته شدن به عنوان یکی از راهکارهای ذخیره ایمن برای حجم بالایی از داده قرار گیرد.
فانتوم این دستاورد را مرهون دسترسی بالای ذینفعان به این پلتفرم برای قراردادهای هوشمند و DAppهای مبتنی بر داده شهرهای هوشمند خواهد بود. تیم فانتوم پیش بینی می کند که پلتفرم آن در بخش های مختلف از قبیل تسهیلات عمومی، سیستم های خانه هوشمند، مراقبت های بهداشتی، آموزش، مدیریت ترافیک، مدیریت منابع و پروژه های پایداری زیست محیطی مورد استفاده قرار گیرد.
کیف پول های فانتوم
توکن FTM در لیست شماری از صرافی های معتبر از قبیل بایننس، کوکوین، MXC.com و… یافت می شود. با این حال نزدیک به ۵۵ درصد از حجم معاملاتی کل ارز دیجیتال فانتوم به صرافی بایننس اختصاص یافته است. بعد از اینکه توکن های FTM خود را خریداری نمودید، بهتر است آن ها را از صرافی خارج نموده و به یک کیف پول مطمئن منتقل کنید. با توجه به اینکه سه نسخه مختلف از توکن FTM وجود دارد، بایستی بدانید که کدام نسخه را خریداری کرده و مطابق با آن کیف پول مناسب را برای ذخیره توکن های خود انتخاب نمایید.
توکن های رایج و قدیمی تر ERC-20 را می توان در هر یک از کیف پول های سازگار با توکن های ERC-20 از قبیل متامسک یا MyEtherWallet/MyCrypto ذخیره نمود. در عوض، توکن های جدید BEP-2 نیازمند ذخیره سازی در کیف پول بایننس چین بوده که باید آن را پیش از استفاده از بایننس بریج به منظور تبدیل توکن های ERC-20 به BEP-2 ایجاد کنید. در نهایت توکن بومی Opera FTM را می توانید در کیف پول بومی fWallet ساخته فانتوم ذخیره کنید
قیمت توکن های Fantom
توکن FTM از زمان معرفی و در بازه زمانی سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ سیر قیمت نسبتاً ثابتی را در محدوده ۰۲۴/۰ دلار تجربه نمود. تنها در اواخر ژاویه سال ۲۰۲۱ بود که قیمت توکن فانتوم رو به رشد گذاشت و توانست در مدت کوتاهی چند پیک حاد قیمت را در ماه های نخست سال به نام خود ثبت کند. برای مثال توکن FTM در ۹ می ۲۰۲۱ با قیمتی معادل ۹۱۶/۰ دلار مورد خرید و فروش قرار گرفت. البته مجدداً قیمت این رمز ارز در طی ماه های بعد کاهش پیدا کرد تا اینکه در ماه آگوست دوباره سیر آن رو به افزایش گذاشت و توانست در نیمه نخست ماه سپتامبر رکورد قیمتی معادل ۶۶/۱ دلار را به ازای هر توکن فانتوم ثبت نماید. برای مشاهده قیمت لحظه ای و سیر تغییرات قیمت توکن FTM در طول زمان می توانید به وب سایت CoinMarketCap مراجعه کنید. نمودار زیر نیز از این وب سایت آورده شده است.
عوامل تأثیرگذار بر قیمت
اگر به امید یک رشد ۹۷۱۰ درصدی دیگر در قیمت ارز دیجیتال فانتوم اقدام به خرید توکن های FTM نموده اید، باید به شما بگوییم که احتمالاً از نتیجه دلسرد خواهید شد. به احتمال زیاد سیل گمانه زنی های مرتبط با قراردادهای هوشمند، قیمت فانتوم را به بالاترین سطح اخیر خود رسانده و بنابراین هیچ گونه تضمینی از بابت ثابت ماندن قیمت آن وجود ندارد. با توجه به اینکه روند بازار در کوتاه مدت به شدت غیرمنتظره است، بهتر است مبنای خود را بر تغییرات درازمدت قیمت فانتوم قرار دهید.
پروژه های ارز دیجیتال فانتوم
پروژه ارز دیجیتال فانتوم (FTM) با هدف ایجاد یک پلتفرم قرارداد هوشمند روی کار آمده و قصد دارد نقش سیستم عصبی شهرهای هوشمند را ایفا نماید. این پروژه با استفاده از فناوری نمودار هدایت شده غیرمدور (DAG)، مقیاس پذیری نزدیک به بی نهایت و انجام آنی تراکنش ها را با مبلغی ناچیز امکان پذیر می سازد. سازندگان فانتوم همچنین درصدد ارائه یک ماشین مجازی با عملکرد بالا، امنیت و قابلیت اطمینان در اجرای قراردادهای هوشمند هستند. اما تنها زمان تعیین می کند که فانتوم تا چه حد در جامه عمل پوشاندن به این اهداف موفق عمل خواهد کرد.
برخی از پروژه هایی که از فانتوم استفاده می کنند عبارتند از:
-
تراولا (Travela):
تراولا یک پلتفرم رزرو سفر مبتنی بر بلاکچین است و از پلتفرم بلاکچین فانتوم برای رزرو بیش از ۳ میلیون خدمات مسافرتی گوناگون از قبیل هتل، خانه، پرواز، تور و… استفاده می کند. به کارگیری پلتفرم فانتوم توسط تراولا موجب پذیرش هرچه بیشتر این پلتفرم می گردد.
-
DABS:
فانتوم پیش تر تفاهم نامه ای را نیز با DABS امضا نموده است. DABS کمپانی رو به رشد و بین المللی تولید برق افغانستان بوده و در زمینه تولید، واردات، انتقال و توزیع برق در سراسر کشور ایفای نقش می کند. فانتوم و DABS در خصوص مشارکت در زمینه دیجیتالی سازی و اجرای نرم افزار حسابرسی پیشرفته در تأسیسات DABS توافق نموده اند. این مشارکت مهم از فناوری انرژی هوشمند در افغانستان پشتیبانی نموده و می تواند منجر به پذیرش و اعتبار بیشتر پلتفرم فانتوم گردد.
-
اتاق بازرگانی و سرمایه گذاری افغانستان (ACCI):
فانتوم همچنین یک همکاری دیگر را با اتاق بازرگانی و سرمایه گذاری دولت افغانستان امضا نموده است. این دو در راستای ارتقای نرم افزار کنونی خود با استفاده از ابزارهای رمزنگاری و بلاکچین از قبیل احراز هویت اسناد برای گواهی های مبداً و کیفیت به همکاری می پردازند.
-
مشارکت با شرکت دارویی Royal Star:
رویال استار یکی از بزرگ ترین توزیع کنندگان دارو در افغانستان بوده و به منظور حل مشکل داروهای تقلبی رایج در این منطقه با فانتوم همکاری می کند.
آینده فانتوم
فانتوم یکی از ارزهای دیجیتالی است که از لحاظ فاندامنتال پتانسیل بالایی را از خود نشان داده است. فناوری به کار رفته در پلتفرم فانتوم، تیم قدرتمند آن و همکاری های متعدد با کشورها و سازمان های جهانی در حیطه غذا و دارو و سایر بخش ها موجب گردیده که اکوسیستم فانتوم به یک اکوسیستم آینده دار مبدل گردد.
بنابراین اگر به دنبال سرمایه رمز ارزی هستید که در درازمدت رشد قیمتی بی سابقه را از خود نشان دهد، توصیه ما به شما این است که نیم نگاهی به توکن های FTM داشته باشید. علی رغم پتانسیل بالای این رمز ارز، فانتوم همچنان از سوی بسیاری مورد غفلت قرار می گیرد. این در حالی است که Fantom از تمامی ابزارهای لازم جهت تبدیل به یک اکوسیستم موفق بلاکچین برپایه دیفای برخوردار بوده و از شبکه در حال رشد دیفای و Dappها نیز پشتیبانی به عمل می آورد.
نتیجه گیری
در این مقاله به توضیح نحوه کارکرد و ویژگی های منحصر به فرد پلتفرم ارز دیجیتال فانتوم و توکن های FTM پرداختیم. فانتوم یک پلتفرم قرارداد هوشمند DAG با امنیت و مقیاس پذیری بالاست که به منظور فائق آمدن بر محدودیت های پلتفرم های نسل قدیم بلاکچین طراحی شده است.
اگر به دنبال پلتفرمی هستید که بتواند مشکلات بلاکچین را در حوزه تمرکززدایی، برقراری امنیت و مقیاس پذیری برطرف کند، فانتوم گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. پیش بینی ها حاکی از آنند که در درازمدت پروژه ارز دیجیتال Fantom پتانسیل بالایی را از خود نشان داده و قادر خواهد بود جایگاه خود را در میان برترین پلتفرم های قرارداد هوشمند در جهان تثبیت نماید.
سؤالات متداول
زنجیره اپرای فانتوم در ۲۷ دسامبر سال ۲۰۱۹ وارد فاز عملیاتی گردید.
بله، شبکه اپرای فانتوم کاملاً با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار بوده و از رابط برنامه نویسی Web3JS و RPC نیز پشتیبانی می کند.
شما می توانید توکن های Opera FTM را در کیف پول رسمی PWA فانتوم بر روی موبایل و یا کامپیوتر خود ذخیره کنید. دقت داشته باشید که این کیف پول ها تنها از FTM شبکه اپرا پشتیبانی می کنند و نمی توان توکن های ERC20 یا BEP2 را بر روی آن ها ذخیره کرد. برای ذخیره این توکن ها می توانید از دیگر کیف پول های معتبر رمز ارز با قابلیت سازگاری با توکن های ERC20 و BEP2 استفاده کنید.
با اینکه توکن های FTM در کوتاه مدت ممکن است سود چندانی را در بر نداشته باشند، اما سرمایه گذاری درازمدت بر روی ارز دیجیتال فانتوم می تواند پتانسیل های بالای این پلتفرم را برای سرمایه گذاران آشکار سازد.