Lines_Background
مینی‌دوره رایگان درآمد روزانه ۱۰۰ دلار از فارکس
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایه
آموزش ترید از صفر صفر

انواع سهام

best-share-to-buy-lon-term
معتبرترین سهام برای خرید بلند مدت...

بهترین سهام برای خرید بلند مدت و سرمایه گذاری در بورس به صورت کلی سهام‌هایی هستند که می‌توان با خرید آنها در طولانی مدت به سود قابل توجهی دست پیدا کرد. توصیه‌های مرتبط با سهام برای خرید بلندمدت بسیار وابسته به شرایط بازار و اقتصادی آن کشور است، اما تحلیل‌ها نشان می‌دهد که بورس برخی از بخش‌های اقتصادی همچون تکنولوژی، بهداشت و درمان، صنایع و انرژی در آینده قابلیت رشد بیشتری در بازار بورس دارند. با این حال هر سرمایه‌گذار باید پیش از هر تصمیمی تحلیل دقیق بازار و ریسک‌های مرتبط با سهام را انجام دهد و به توصیه‌های مالی متخصصان اعتماد کند.

بهترین سهام برای خرید بلند مدت

برای موفقیت در بازار بورس باید سرمایه خود را مدیریت کرده و بخشی از سرمایه را برای خرید بلند مدت ذخیره کنید. در واقع سود سهام برخی از شرکت‌ها در بلند مدت بسیار بالاتر است و شما باید تا آن زمان برای فروش سهام این شرکت‌ها صبر کنید. سهم های بنیادی بلند مدت معمولا بهترین گزینه برای سرمایه گذاری هستند، این نوع سهام معمولا شامل سهام شرکت‌های صنعتی، بخش انرژی و پتروشیمی است. انتخاب بهترین سهام برای سرمایه گذاری در طولانی مدت موضوعی نیست که به توان به سادگی در مورد آن تصمیم‌گیری کرد و نیاز به تحقیق و بررسی شرایط بازار دارد. برای انتخاب بهترین سهام برای خرید بلند مدت توجه به چندین پارامتر بسیار مهم و ضروری است، این موارد عبارتند از:

انواع سهام

  • نسبت P/E پایین: نسبت قیمت به سود (P/E) یک نشانگر ارزش سهام است، هرچه این نسبت کمتر باشد یعنی سهم احتمالا ارزشمندتر است.
  • عملکرد نسبی قیمت: مقایسه عملکرد سهم با دیگران می‌تواند نشان‌دهنده قدرت یا ضعف آن سهم نسبت به رقبا باشد. قیمت پایین نسبت به همتایان ممکن است نشانگر عملکرد ضعیف باشد که در این صورت خرید آن سهام اصلا مقرون به صرفه نیست.
  • نسبت رشد: نسبت رشد PEG در مقایسه با P/E یک شرکت، نسبت دقیق‌تری در نظر گرفته می‌شود.اگر این نسبت کمتر از یک باشد، نشان‌دهنده ارزش زیر قیمت آن سهام در بازار بورس است.
  • سود تقسیمی بالا: شرکت‌هایی با نرخ پرداخت سود سهام بالا ممکن است جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذاران داشته باشند. این نشان‌دهنده توانایی شرکت در توزیع سود به سهامداران است.
  • نسبت بازار به دفتری: نسبت ارزش بازار (قیمت سهم در بازار) به ارزش دفتری (ارزش دفتری سهم) می‌تواند نشانگر ارزش سهام باشد،اگر این نسبت پایین باشد، ممکن است سهم ارزشمندتر باشد.
  • جریان نقدی آزاد: بررسی جریان نقدی آزاد شرکت مهم است، این نشان‌دهنده قدرت شرکت در تولید نقدینگی و مدیریت آن است. سهمی که جریان نقدی آزاد مثبت و قوی داشته باشد، ممکن است جذابیت بیشتری داشته باشد.

بهترین سهام برای خرید بلند مدت

سهم های بنیادی بلند مدت چیست؟

سهام بنیادی به سهام شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که در زمان حال سودآوری قابل توجهی داشته و توانمندی رشد ارزش آنها در آینده وجود دارد. این نوع سهام به سرمایه‌گذارانی که به دنبال سهام برای خرید بلند مدت و استقرار در بازار با کمترین ریسک ممکن هستند، توصیه می‌شود. سرمایه‌گذاری در سهام بنیادی باعث کاهش ریسک نسبت به سایر سهم‌ها می‌شود، زیرا این شرکت‌ها به طور معمول دارای سودآوری پایدار هستند و در معرض ریزش‌های شدید کمتری قرار می‌گیرند. بازدهی قابل قبول این سهام در بلندمدت، به همراه توانایی رشد و توسعه استراتژیک، سهام بنیادی را به گزینه جذابی برای سرمایه‌گذاران تبدیل می‌کند که به دنبال سرمایه‌گذاری پایدار و منطقی هستند. تحلیل بنیادی سهام شرکت‌های تولیدی اغلب از طریق پارامترهای مهمی همچون سود هر سهم (EPS) و نسبت قیمت به سود (P/E) انجام می‌شود. هرچه نسبت P/E فوروارد یک شرکت کمتر باشد، آن شرکت گزینه بهتری برای سرمایه‌گذاری در بازار بورس محسوب می‌شود و سهام آن در لیست سهم های بنیادی قرار می‌گیرد. همچنین در جدول زیر می‌توانید فهرستی از بهترین سهام بنیادی برای خرید در حال حاضر را در جدول زیر مشاهده کنید.

ردیف نماد سال مالی  EPS تحلیلی (ریال) P/E  تحلیلی
۱ شجم ۱۴۰۳/۰۶/۳۱ ۲,۰۴۹ ۳.۶
۲ شبریز ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ ۳,۱۶۴ ۳.۷
۳ سپاها ۱۴۰۳/۰۶/۳۱ ۵,۳۲۲ ۳.۹
۴ فسبزوار ۱۴۰۲/۰۹/۳۱ ۱۰,۷۵۶ ۴.۰
۵ شتران ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ ۱,۰۳۸ ۴.۰
۶ پکویر ۱۴۰۳/۰۹/۳۰ ۱,۵۸۲ ۴.۱
۷ شپدیس ۱۴۰۳/۰۶/۳۱ ۳۸,۲۴۰ ۴.۱
۸ درازک ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ ۲,۹۸۳ ۴.۱
۹ تایرا ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ ۱,۸۳۱ ۴.۱
۱۰ فجر ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ ۲,۰۰۶ ۴.۲

مزیت های خرید سهم های بنیادی بلند مدت

سرمایه‌گذاری در سهم‌های بنیادی با دیدگاه بلندمدت می‌تواند یک استراتژی موفق برای حضور در این بازار باشد. این نوع سرمایه‌گذاری معمولا به اهمیت بخشیدن به ارزش ذاتی شرکت‌ها و نادیده گرفتن نوسانات کوتاه‌مدت بازار تاکید دارد. سهام بلندمدت با ارزش ذاتی بالا ممکن است نیاز به صبر بیشتری داشته باشند، اما در طولانی مدت می‌توانند به سرمایه‌گذاران با بازده قابل توجهی ارائه شوند. از جمله مزایای خرید این نوع سهام می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سهام های پر سود

  1. یکی از مزایای سرمایه‌گذاری در سهم بنیادی این است که این شرکت‌ها عمدتا به دلیل ارزش ذاتی و اساسی خود سودآوری دارند و در نتیجه ممکن است در مقابل نوسانات بازار مقاومت بیشتری از خود نشان دهند.
  2. این سهم‌ها معمولا به میزان کمتری در معاملات روزانه و نوسانات کوتاه‌مدت شرکت می‌کنند که این موضوع یک مزیت برای سرمایه‌گذارانی است که از استراتژی بلندمدت خود استفاده می‌کنند.
  3. سرمایه‌گذاری در سهم بنیادی می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های مداوم برای سرمایه‌گذار شود.
  4. سرمایه‌گذاران معمولا از کاهش هزینه‌های معاملات، مالیات و سایر هزینه‌های مرتبط با معاملات مکرر در بازارهای پویا بهره‌مند می‌شوند، این امر می‌تواند به صورت قابل توجهی به سودآوری سرمایه‌گذاری کمک کند.

بهترین سهام برای خرید

در تحلیل بنیادی شرکت‌ها با هدف خرید سهام آنها در بورس هرچه نسبت P/E فوروارد یک شرکت کمتر باشد، این نشان‌دهنده ارزش نسبی بهتری برای سهم آن شرکت است. در واقع اگر قصد دارید بهترین سهام برای خرید در حال حاضر را پیدا کنید، باید در ابتدا نسبت P به E را بر اساس داده‌های منتشر شده از آن شرکت محاسبه کنید و سپس براساس نرخ P/E فوروارد نسبت به خرید بهترین سهام برای بلند مدت تصمیم گیری نمایید. این اطلاعات به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا شرکت‌هایی را که احتمالا ارزش سرمایه‌گذاری بلندمدت را دارند، خیلی راحت‌تر شناسایی کنند. در ادامه بهترین سهام برای خرید بلند مدت را معرفی خواهیم کرد تا براساس شرایط این سهام‌ها در بورس بتوانید برای سرمایه گذاری تصمیم‌گیری کنید.

بهترین سهام برای خرید

سهام فولاد مبارکه

فولاد همواره جز بهترین سهام برای خرید بلند مدت است، درحال حاضر سهام فولاد مبارکه اصفهان با نماد فولاد در بازار سرمایه عرضه می‌شود که از نظر بسیاری از تحلیلگران بازار بورس این سهام جز بهترین گزینه‌ها برای سرمایه گذاری محسوب می‌شود. مدیران سرمایه‌گذاری بسیاری با وجود توزیع کم DPS (سود هر سهم) نسبت به سود خالص در مجمع عمومی، فولاد را در لیست نمادهای امن بازار برای سرمایه گذاری بلند مدت می‌بینند. ریسک اصلی برای فولاد مبارکه، سقوط قیمت فولاد در بازار جهانی است. اگرچه قیمت ورق گرم فولاد جهانی از میانگین تاریخی خود پایین‌تر رفته، ولی برخی از کارشناسان افت قیمت را زیاد نمی‌دانند. با توجه به عدم تصور از ریسک قیمت جهانی و عدم انتظار جهش ناگهانی در قیمت انرژی مصرفی صنایع داخلی، فولاد مبارکه به عنوان یکی از بهترین سهم‌ها برای خرید محسوب می‌شود.

شپنا

سهم شپنا با پالایش 120 میلیون بشکه نفت سالانه، به عنوان یکی از بهترین سهام برای خرید شناخته می‌شود. این توقع مطرح است که شپنا قادر به کسب سود بیش از ۲۰۰ تومان در سال جاری باشد. با این حال باید توجه داشت که هنوز خبر نهایی از راه‌اندازی طرح تصفیه گازوئیل این شرکت به دست نرسیده و این موضوع ممکن است همانند سال گذشته را برای یک بازه زمانی نامشخص دیگر هم در انتظار نگهدارد. با وجود این نکته در صورت حفظ کرک‌اسپردها در سطوح بالا این سهم همچنان با درآمد جذابی قابل مقایسه است. با این وجود دو ریسک اصلی که باید در نظر گرفت، اختلاف کرک‌اسپردها با میانگین تاریخی و اجرای فرمول قیمت‌گذاری وزارت نفت است که باعث می‌شود جایگاه شپنا در لیست سهم های بنیادی برای مدت طولانی ریسک‌های را برای سرمایه گذاری داشته باشد.

بورس ایران

صندوق پالایشی یکم

استراتژی متداول سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ETF و سرمایه‌گذاری مشترک راجع به پرتفوی متنوع بسیار موثر است. این ابزارها با داشتن ده‌ها یا حتی صدها دارایی مختلف، ریسک سرمایه‌گذاری را پخش می‌کنند و هزینه‌های مدیریت کمتری دارند. به همین دلیل معمولا توصیه می‌شود برای بلند مدت سهام این صندوق‌ها خریداری شود. این راهکار، همچنان که هزینه‌ها را پایین نگه می‌دارند، به سرمایه‌گذار اجازه می‌دهند تا با دقت بیشتری به انتخاب و مدیریت دارایی‌های خود بپردازد. صندوق پالایشی یکم با حدود 65 درصد از خالص ارزش دارایی‌ها معامله می‌شود که برخی معتقدند این ویژگی آن را جذاب‌تر از سهام پالایشی می‌کند. با فرض تقسیم 70 درصد سود پالایشی‌ها و نسبت قیمت به درآمد سهام پالایشی به اندازه 5 نسبت قیمت به سود نقدی صندوق حدود 5 خواهد بود. این ویژگی ممکن است باعث معامله این صندوق در حدود 70 درصد از خالص ارزش دارایی‌ها شود.

کرماشا

طبق نظر بسیاری از تحلیلگران بازار سرمایه کرماشا در فهرست بهترین سهام برای خرید بلند مدت قرار دارد، سهام این مجموعه بزرگ می‌تواند گزینه مناسبی برای کسب سود بیشتر باشد. نماد کرماشا در لیست بهترین سهام برای خرید قرار دارد. با قیمت فعلی اوره بیش از 500 دلار و با توجه به سود گذشته و انتظارات مجمع سالیانه این سهم ارزشمند به نظر می‌رسد. اختلاف قیمت اوره با میانگین تاریخی و ریسک قیمت گاز در بازار جهانی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. کرماشا با توجه به شرایط فعلی و توقعات مثبت، به عنوان یک انتخاب مطرح برای سرمایه‌گذاری در سال جاری محسوب می‌شود.

بورس

بهترین سهام برای خرید بلند مدت در بازارهای جهانی

شرکت‌هایی همچون جانسون و مایکروسافت در بازارهای جهانی به عنوان برترین سهام بلندمدت شناخته می‌شوند. سهام شرکت‌‌هایی خارجی که می‌توان برای بلند مدت روی آنها حساب باز کرد اغلب در حوزه فناوری، بهداشت و انرژی هستند. البته قبل از خرید سهام این شرکت‌ها هم حتما باید نسبت به شرایط بازار اطلاعات کافی داشته باشید و وضعیت آن شرکت را از نظر بازده سود و ارزش بازار بسنجید. به صورت کلی می‌توان لیست بهترین سهام بنیادی در بازارهای جهانی را به شرح زیر بیان کرد:

شرکت ارزش بازار (میلیارد دلار) بازده سود سهام (%) بخش
Johnson & Johnson 448.0 2.9 بهداشت و درمان
AT&T 107.5 7.6 مخابرات
Microsoft 2.6 تریلیون دلار 0.8 فناوری اطلاعات
UPS 161.9 3.5 صنعتی
Prologis 116.9 2.8 املاک و مستغلات
Dominion Energy 45.1 5.2 تاسیسات
Dollar General 36.9 1.4 لوازم مصرفی
Lockheed Martin 114.6 2.7 صنعتی
Enbridge 76.5 7.1 انرژی
BHP 156.5 8.9 مواد

 سخن پایانی

توجه به موارد ذکر شده در این مقاله با تحلیل دقیق مالی و عملکرد کسب‌ و کار به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا سهام برای خرید بلند مدت در بازار بورس را انتخاب کنند. مهم است که هر سرمایه‌گذار قبل از تصمیم‌گیری به دقت تحلیل کند و به نکات مهم بازار و ریسک‌های مرتبط با سهام توجه داشته باشد.

سوالات متداول

سهم‌هایی با کمترین نسبت P/E تحلیلی از ارزنده‌ترین سهم‌های بنیادی بازار سرمایه هستند.

سهام فولاد مبارکه اصفهان با 15 مرتبه، شپنا با 13 مرتبه، وبملت با 13 مرتبه، پالایش، کرماشا و وغدیر با 8 مرتبه، بیشترین تکرار را داشته‌اند.

سهم بنیادی در بورس به سهام شرکت‌هایی گفته می‌شود که ارزش ذاتی مناسبی برای سرمایه‌گذاری داشته و پتانسیل رشد در آینده را نیز دارند.

خیر، افراد باید علاوه بر سهام بنیادی در سبد خرید سهام خود، از سهم‌های غیربنیادی هم داشته باشند. البته کسانی که در نوسان‌گیری مهارت و تجربه کافی ندارید، معمولا به سراغ سهام بنیادی برای سرمایه گذاری می‌روند.

ادامه مطلب
سهام دفاعی
سهام دفاعی چیست؟

سهام دفاعی سهامی است که صرف نظر از وضعیت کلی بازار سود ثابت و مستمری را در اختیار سرمایه گذار می گذارد. از آنجایی که همواره تقاضای ثابتی برای محصولات این سهام وجود دارد، طی فاز های متفاوتی که در چرخه تجاری ایجاد می شود، از ثبات بیشتری برخوردار است. سهام دفاعی را با سهام صنایع دفاعی اشتباه نگیرید. این سهام متعلق به شرکت هایی است در زمینه تولید اسلحه، تجهیزات نظامی و جت های جنگنده فعال هستند.

نکات کلیدی سهام دفاعی

  • این سهام سود ثابت و مداومی را برای سرمایه گذار در پی خواهد داشت و میزان این سود تحت تأثیر وضعیت کلی بازار نخواهد بود.
  • شرکت هایی چون Procter& Gamble ،Johnson & Jahnson ،Philip morris و کوکاکولا ازجمله شرکت هایی هستند که از پایه های قدرتمندی برخوردارند و در زمره سهام دفاعی قرار می گیرند.
  • سهام دفاعی در مقایسه با دیگر سهام ها سود بلندمدتی را با ریسک بسیار کمتر در اختیار سرمایه گذاران می گذارند.
  • نقطه ضعف این سهام آن است که نوسانات پایین سهام دفاعی سودهای ناچیزی را در طول بازارهای گاوی در پی خواهد داشت.

درک بهتر سهام دفاعی

سرمایه گذارانی که به دنبال محافظت از سبد پورتفوی خود هنگام ضعیف شدن بازار هستند یا به دنبال آن هستند که در نوسانات شدید بازار دارایی خود را در امان نگه دارند، میزان استفاده خود را از سهام دفاعی افزایش می دهند. شرکت های شناخته شده ای مانند (PG) Procter & Gamble ،(JNJ) Johnson & Jahnson ،(PM) Philip morris و کوکاکولا (KO) ازجمله سهام دفاعی به شمار می روند. علاوه بر گردش مالی قوی، این شرکت ها به اندازه ای از ثبات برخوردارند که قادر هستند وضعیت اقتصادی را تضعیف کنند. شرکت ها سودی را پرداخت می کنند که هنگام سقوط بازار از قیمت سهام محافظت می کنند.

نکته مهم

احتمال ورشکستگی در این نوع سهام بسیار پایین است؛ چراکه در مقابل روند نزولی بازار بسیار قدرتمند عمل می کنند.

در شرایط دشوار یا در مواقعی که اوضاع با مشکل روبه رو می شود، چرا باید فردی به دنبال در اختیار داشتن سهامی باشد؟ چرا در این مواقع گزینه امنی چون اسناد خزانه را نباید انتخاب کنیم که اساسا از هر خطری به دور است؟ پاسخ این سوال بسیار ساده است، ترس و طمع همواره انگیزه لازم را برای حرکت بازار تأمین می کند.

سهام دفاعی با پرداخت سود بالاتر در مقایسه با سود پرداختی در شرایطی که نرخ بهره پایین است وسوسه را به جان سرمایه گذاران می اندازد. این سهام ترس موجود در بین سرمایه گذاران را تخفیف می دهد و به اندازه سهام های متداول خطرناک نیست؛ چراکه تنها یک اتفاق سهمگین و مهلک قادر است مدل تجاری آنها را به بیراهه بکشاند. سرمایه گذاران باید این موضوع را در نظر داشته باشند که بیشتر مدیران سرمایه انتخاب دیگری جز خرید سهام در اختیار ندارند. اگر آنها به این نتیجه برسند که اوضاع از همیشه بحرانی تر است، به سمت خرید سهام دفاعی سوق پیدا می کنند.

سهام دفاعی در مقایسه با بازارهای بزرگ تر در زمان مواجهه با بحران بهتر عمل می کند. با این وجود در فاز توسعه این سهام ها پایین تر از نرخ بازار عمل می کنند. این امر به دلیل کاهش خطرات و ریسک های احتمالی است که در این شرکت ها مشاهده شده است. سهام دفاعی غالبا از میزان نوسان و ریسکی کمتر از ۱ برخوردار است. برای به نمایش گذاشتن این میزان باید سهامی را در نظر بگیرید که ریسکی برابر با ۰.۵ دارد. اگر بازار ۲ درصد کاهش را تجربه کند، ما باید انتظار داشته باشیم که سهام ما تنها ۱ درصد کاهش قیمت داشته باشد. از سوی دیگر افزایش سود بازار به میزان ۲ درصد در طی یک هفته نیز ۱ درصد افزایش را برای سهام دفاعی با میزان ریسک و نوسان ۰.۵ در پی خواهد داشت.

مزایای سهام دفاعی

سهام دفاعی مزایای بسیاری را در اختیار سرمایه گذار می گذارد. برخی از آنها عبارت اند از دریافت سود ثابت و بلند مدتی که از ریسک کمتری برخوردار است. سهام دفاعی به عنوان گروهی از سهام در بازار در مقایسه با سهام کل بازار از نرخ شارپ بالاتری برخوردار است. نرخ شارپ به میزان سود به دست آمده از یک سهم در مقایسه با خطراتی است که سرمایه گذاری در این سهام ها در پی خواهد داشت.

بحث و جدل های فراوانی بر سر این موضوع وجود دارد که نشان می دهد سهام دفاعی در مقایسه با دیگر سهام موجود در بازار سرمایه گذاری بهتری است. وارن بافت تاحدودی به دلیل تمرکز روی خرید سهام دفاعی به یکی از بزرگ ترین سرمایه گذاران تاریخ تبدیل شده است. نیازی نیست برای شکست بازار ریسک های بزرگی را به جان بخرید. درواقع به حداقل رساندن ضرر ها نیز با استفاده از سهام دفاعی بسیار سودمند خواهد بود.

معایب سهام دفاعی

در سوی مقابل نقطه ضعف هایی نیز برای سهم دفاعی وجود دارد. نوسانات پایین این سهام منجر شده است سودی که در طول بازار گاوی نصیب سهام داران می شوند، پایین تر باشد. متأسفانه بسیاری از سرمایه گذاران به دلیل عملکرد ضعیف این سهام در بازارهای گاوی، این سهام را ترک کرده اند. برخی از اوقات پس از آغاز روند نزولی در بازار و با وجود اینکه دیگر بسیار دیر شده است، سرمایه گذاران به سمت سهام دفاعی هجوم می آورند. این تلاش های ناکام به دلیل اشتباه در زمان بندی بازار و استفاده از سهام دفاعی نیز تا حد زیادی از میزان بازگشت سود سرمایه گذاران می کاهد.

نمونه هایی از سهام دفاعی

سهام دفاعی همچنین به نام سهامی غیر تناوبی شناخته می شوند؛ چراکه آنها در ارتباط مستقیم با چرخه بازار و تجارت قرار ندارند. در ادامه با برخی از انواع سهام دفاعی آشنا می شوید.

سهام شرکت های خدماتی

آب، گاز و تأسیسات الکترونیکی نمونه هایی از سهام دفاعی هستند. چراکه مردم همواره به این سهام نیاز دارند و در تمامی مراحل و شرایط اقتصادی نیاز آنها به قوت خود باقی می ماند. شرکت هایی که در این زمینه فعالیت دارند از شرایط رکود اقتصادی سود می برد؛ چراکه نرخ بهره در این شرایط کاهش پیدا می کند.

کالاهای پر مصرف

شرکت هایی که کالاهای پرمصرف را تولید می کنند در این دسته می گنجند. این شرکت ها کالاهایی را تولید می کنند که مردم به دلیل نیاز مبرم خود و صرف نظر از شرایط اقتصادی برای خرید آنها وارد عمل می شوند. این کالاها شامل کالاهای مواد غذایی، نوشیدنی، محصولات بهداشتی، تنباکو و برخی از لوازم خانگی است. این شرکت ها همواره گردش مالی ثابتی دارند و میزان سود آن ها در وضعیت اقتصادی قوی و ضعیف کاملا قابل پیش بینی است. سهام این شرکت ها در شرایط بد اقتصادی در مقایسه با سهام شرکت های تناوبی که از دگرگونی برخوردار هستند و سهام غیر دفاعی به مراتب بهتر است. اما این سهام در شرایط اقتصادی قوی در مقایسه با دیگر سهام ها عملکرد ضعیف تری خواهد داشت.

سهام درمانی

سهام شرکت های دارویی و سازندگان تجهیزات پزشکی از دیرباز به عنوان سهام دفاعی شناخته می شدند. هرچه باشد، همواره افراد بیماری وجود دارند که به مراقبت های پزشکی و درمانی نیاز داشته باشند. به هر حال افزایش رقابت برای داروهای جدید و عدم قطعیت درباره قوانین موجود به این معناست که این کالاها به اندازه گذشته، سهام دفاعی به شمار نمی روند.

شرکت سرمایه گذاری املاک و مستغلات

این شرکت ها نیز از جمله سهم دفاعی به حساب می آیند؛ چراکه همواره مردم به سرپناهی برای زندگی نیاز دارند. زمانی که به دنبال سهام این شرکت ها هستید از سهام شرکت هایی که در زمینه فروش آپارتمان های گران قیمت فعال هستند، اجتناب کنید. از این گذشته در هنگام کاهش و نزول بازار از سرمایه گذاری روی املاکی که در بخش های صنعتی واقع شده اند و به صورت پیش فرض از وام هایی بهره مند هستند نیز خودداری کنید.

ادامه مطلب
سهام بر مبنای ارزش یا سهام بر مبنای رشد کدام یک بهتر است؟
سهام بر مبنای ارزش یا سهام...

سهام بر مبنای رشد به سهامی اطلاق می شود که از پتانسیل کافی برای پیشرفت و پیشی گرفتن از روند کلی بازار در طول زمان برخوردار است. پتانسیل بالای این سهام در آینده چنین پیامدی را در پی خواهد داشت. این در حالی است سهامی که بر مبنای ارزش معامله می شوند، در دسته سهامی قرار می گیرد که در حال حاضر به قیمت پایین تری از قیمت واقعی خود به فروش می رسند؛ اما درنهایت سود قابل توجهی را در پی خواهد داشت.

کدام یک بهتر است؟ مقایسه تاریخچه و عملکرد این دو نوع سهام نتایج خیره کننده ای را در بر داشته است.

نکات کلیدی

  • انتظار می رود که سهام بر مبنای رشد در طول زمان عملکرد بهتری در مقایسه با روند کلی بازار خواهد داشت؛ چراکه این سهام از پتانسیل بالایی برای حضور در بازار آینده برخوردار است.
  • سهام بر مبنای ارزش ممکن است در شرایط فعلی به قیمتی پایین تر از قیمت واقعی خود به فروش برسد؛ اما در آینده ای نه چندان دور این سهام سود چشم گیری را در پی خواهد داشت.
  • پاسخ به این سوال که انتخاب کدام یک از این دو سهام، سهام بر مبنای ارزش یا سهام بر مبنای رشد برای استراتژی سرمایه گذاری انتخاب بهتری خواهد بود، به زمان سرمایه گذاری هر فرد بستگی خواهد داشت. درواقع زمانی پیش روی هر فرد و میزان نوسانات موجود در بازار و همین طور آستانه تحمل خطراتی احتمالی در تعیین این استراتژی تأثیرگذار خواهد بود.

سهام بر مبنای رشد در مقایسه با سهام بر مبنای ارزش

سهام بر مبنای ارزش یا سهام بر مبنای رشد کدام یک بهتر است؟

اساسا مفهوم سهام بر مبنای رشد در مقایسه با سهامی که به ارزش پایین تر از ارزش واقعی خود فروخته می شود، از تحلیل های بنیادی سهام سرچشمه می گیرد. تحلیل گران بر این باور هستند که سهام بر مبنای رشد از پتانسیل بالایی برای پیشی گرفتن از روند تمام بازار یا بخشی از آن برای یک بازه زمانی مشخص برخوردار است.

سهام بر مبنای رشد در بخش های کوچک، متوسط و بزرگ سرمایه مشاهده می شود و تنها زمانی جایگاه واقعی خود را پیدا می کند که تحلیل گران احساس کنند این سهام به پتانسیل واقعی خود دست پیدا کرده اند. شرکت هایی که این سهام را در اختیار دارند، شانس بالایی برای توسعه ظرف چهار سال آینده دارند.

این امر می تواند به این دلیل روی دهد که چنین شرکت هایی محصولات یا خط تولیدی از محصولات را در اختیار دارد که انتظار می رود بازار خوبی را از آن خود کند یا شرکت های مورد نظر عملکرد بهتری در مقایسه با رقبای خود دارند. انتظار می رود که این شرکت ها در مقایسه با دیگر شرکت های حاضر در بازار سود بیشتری را در پی داشته باشند.

در اغلب موارد سهام بر مبنای ارزش متعلق به شرکت های شناخته شده بزرگی است که در حال حاضر به بهایی کمتر از بهای واقعی خود به فروش می رسند. اما با این وجود تحلیل گران تصور می کنند که این سهام از ارزش بالایی برخوردار است. این امر در ارتباط مستقیم با وضعیت اقتصادی و شاخص ها است.

به عنوان مثال ارزش سهام یک شرکت در دفتر ثبت سفارشات برابر با ۲۵ دلار به ازای هر سهم در نظر گرفته شده است. برای تعیین این ارزش سرمایه کل شرکت تقسیم بر تعداد تمام سهام موجود در شرکت می شود. به این ترتیب اگر این سهام به قیمت ۲۰ دلار برای هر سهم معامله شود، تحلیل گران بسیاری این امر را نشانه ای از ارزشمندی این سهام می دانند.

دلایل متعددی منجر به فروش سهم به ارزشی پایین تر از قیمت واقعی خود می شود. در برخی از موارد پیش فرض های مردم قیمت را به شدت کاهش می دهد، به عنوان مثال اگر یکی از چهره های برتر شرکت در جریان یک افشاگری اخلاقی دستگیر شود، رویکرد مردم به شرکت مورد نظر نیز خراب می شود و همین امر باعث می شود که سهام مورد نظر به قیمتی پایین تر از ارزش واقعی خود به فروش برسد.

اما اگر پشتوانه مالی شرکت از قدرت کافی برخوردار باشد، کسانی که به دنبال سهام های ارزشمند هستند این فرصت را غنیمت می شمارند و سهام شرکت را خریداری می کنند؛ چرا که این سرمایه گذاران به خوبی می دانند که اذهان عمومی به زودی خاطره فاجعه ای را که برای یکی از چهره های شرکت روی داده است، به دست فراموشی می سپارند و قیمت سهام به بازه حقیقی خود می رسد.

سهام بر مبنای ارزش در اکثر موارد با تخفیف در مقایسه با قیمتی که از نظر آورده مالی، ارزشی که در دفتر ثبت سفارش درج شده یا نرخ گردش مالی شرکت به فروش می رسد.

البته هر دو رویکرد کاملا درست است و برخی از سهام ها به عنوان سهامی در نظر گرفته می شوند که در جایی میان این دو دسته قرار می گیرند. در این حالت سهام موردنظر که پایین تر از ارزش واقعی خود فروخته می شود، از پتانسیل خود برای آینده برخوردار است.

شرکت مورنینگ استار (Morningstar) به همین دلیل سهام را در سه طبقه جداگانه دسته بندی کرده است. این سهام بر مبنای ارزش، پتانسیل رشد یا ترکیبی از این دو دسته بندی می شود.

کدام یک بهتر است؟

سهام بر مبنای ارزش یا سهام بر مبنای رشد کدام یک بهتر است؟

زمانی که صحبت از عملکرد و تاریخچه این دو سهام به میان می آید، نتایج متعددی به دست خواهد آمد. اما درواقع تنها زمانی می توان نتایج درستی به دست آورد که این سهام بر اساس افق زمانی، نوسانات موجود در بازار و همین طور میزان تحمل سهام در برابر خطرات احتمالی بررسی شده باشد.

سهام بر مبنای ارزش از نظر تئوری خطرات و نوسانات کمتری را در مقایسه با دیگر سهام در پی دارند. چراکه این سهم معمولا در شرکت های بزرگ و شناخته شده مشاهده می شود. بنابراین حتی اگر این سهام به ارزشی که از سوی تحلیل گران و سرمایه گذاران پیشنهاد شده است نیز دست پیدا نکنند نیز رشد در سرمایه را به همراه خواهند داشت. این سهام در کنار افزایش ارزش سودی را نیز برای مالکان خود به همراه خواهد داشت.

این در حالی است که سهام بر مبنای رشد از پرداخت سود به سهامداران اجتناب می کند و تمام درآمد به دست آمده را برای توسعه و گسترش شرکت به کار می گیرد. ضرر های احتمالی ناشی از سهام بر مبنای رشد به مراتب بیشتر از دیگر سهام است. این اتفاق به خصوص در زمان هایی روی می دهد که شرکت قادر نیست با انتظارات موجود در زمینه پیشرفت های احتمالی هماهنگ شود.

به عنوان مثال شرکتی که با سر و صدای زیاد در نهایت محصولی را به بازار معرفی کند که چندان که باید و شاید ارزشمند نباشد، با افت ارزش سهام روبه رو خواهد بود. ممکن است محصول موردنظر با مشکلاتی در طراحی خود روبه رو باشد که از عملکرد صحیح آن جلوگیری کند. سهام بر مبنای رشد بالاترین میزان سود را در پی خواهد داشت؛ اما در کنار پتانسیل بالای این سهام در سوددهی خطرات و ضرر های احتمالی بسیاری نیز برای این سهام وجود دارد.

تاریخچه عملکرد سهام بر مبنای رشد

سهام بر مبنای ارزش یا سهام بر مبنای رشد کدام یک بهتر است؟

با وجود اینکه در پاراگراف های بالا پیشنهاد می شود که سهام بر مبنای رشد را به کار بگیرید؛ چرا که این سهام در بازه زمانی طولانی مدت سود بهتری را برای شما در پی خواهند داشت؛ اما برعکس این ماجرا نیز درست است. تحلیل گر بازار جان دودی (John Dowdee) گزارشی را در وب سایت Seeking Alpha منتشر کرده است. او در این گزارش سهام را با ذکر جزئیات تشریح کرده، آنها را به دسته بندی های تقسیم کرده است و خطرات و مزایای سرمایه گذاری در هر یک از این سهم ها را به دقت شرح داده است. در گزارش مزبور تمام موارد موردنیاز برای سرمایه گذاری در سهام بر مبنای ارزش و سهام بر مبنای رشد شرکت های کوچک، متوسط و بزرگ درج شده است.

این مطالعه نشان می دهد که از تاریخ جولای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳ که این گزارش تهیه شده است، سهم بر مبنای ارزش از میزان رشد کلی بازار پیشی گرفته است و در هر سه سطح سرمایه گذاری پیشگام بوده است. با وجود اینکه این بازارها از نوسان بسیار بالایی در مقایسه با شرکت های همتای خود برخوردار هستند؛ اما این مسئله در بازه های زمانی کوتاه مدت مطرح نیست.

از سال ۲۰۰۷ تا سال ۲۰۱۳ سهام بر مبنای رشد سود بالایی را به دنبال داشته است. نویسنده این گزارش چاره ای نداشت جز اینکه در نهایت گزارش خود را این گونه به پایان ببرد که پاسخی قطعی برای این سوال که کدام یک از این دو سهام برای استراتژی سرمایه گذاری مناسب تر هستند و ضرر های کمتری را در پی دارند وجود ندارد. او به این موضوع نیز اشاره کرده است که برنده در هر کدام از این سناریوها زمانی انتخاب می شود که سرمایه گذار قصد استفاده از این سهام را داشته باشند. در این حالت با توجه به زمان خرید سهام و وضعیت بازار برنده تعیین می شود.

 مطالعه تفاوت میان این دو سهام

کرگ اسرائیلسن (Criage Israelsen) مطالعه متفاوتی را منتشر کرده است. او دستاوردهای خود را در مجله Financial Planing در سال ۲۰۱۵ منتشر کرد. این گزارش عملکرد سهام بر مبنای ارزش و سهام بر مبنای رشد را در هر سه سطح سرمایه گذاری (کوچک، متوسط و بزرگ) و در بازه زمانی ۲۵ ساله که از سال ۱۹۹۰ آغاز شده و در سال ۲۰۱۴ به پایان رسیده است، به تصویر می کشد.

میزان سود در این نمودار ها نشان می دهد که سهام بر مبنای ارزش در شرکت هایی با سرمایه زیاد میزان سود سالانه را تعیین می کند. این سود به اندازه سه چهارم درصد از میزان سود مربوط به سهام بر مبنای رشد بیشتر بوده است. تفاوت میان سود سهام در شرکت های کوچک و متوسط از این میزان نیز کمتر بوده است. این اطلاعات از بررسی عملکرد شاخص ها به دست آمده است و نتیجه نشان می دهد که برنده این رقابت سهام بر مبنای ارزش است.

اما این مطالعات نشان می دهند که در طی یک بازه زمانی ۵ ساله شرکت های مالک سهام بر مبنای رشد و ارزشی که در مجموع از سرمایه کلانی برخوردار هستند، سود تقریبا یکسانی را تجربه کرده اند. شرکت های با سرمایه محدود در سه چهارم موارد رقبای خود را از نظر میزان گسترش پشت سر گذاشته اند. اما زمانی که رشد واقعی به وقوع پیوست، تفاوت میان این دو سهام از تفاوت حالت قبلی که با پیروزی سهام بر مبنای ارزش همراه بوده است نیز بیشتر است. با این حال ارزش سهام شرکت های با سرمایه محدود در ۹۰ درصد موارد و طی یک بازه زمانی ۱۰ ساله با رشد همراه بوده است. این در حالی است که شرکت های با دارایی متوسط نیز رشد بهتری در مقایسه با همتایان خود داشته اند.

در آخر

تصمیم گیری درخصوص خرید سهام بر مبنای رشد و سهام بر مبنای ارزش به عهده سرمایه گذار است. آنها باید با توجه به ترجیحات شخصی، آستانه تحمل ریسک و اهدافی که برای سرمایه گذاری در نظر گرفته اند سهام موردنظر خود را انتخاب کنند. از این گذشته باید وضعیت زمانی بازار نیز در نظر گرفته شود. چراکه بازار در زمان های متفاوتی عملکرد متفاوتی را از خود به نمایش می گذارد.

توجه به این نکته نیز شایان ذکر است که در بازه های زمانی کوتاه مدت عملکرد سهام رشد و ارزش تا حد زیادی به زمان و شرایط بازار بستگی دارد.

به عنوان مثال بازار سهام تمایل زیادی دارد که هنگام بروز بازار خرسی و رکود اقتصادی عملکرد بهتری را از خود به نمایش بگذارد. این در حالی است که سهام بر مبنای رشد در بازارهای خرسی یا زمانی که اقتصاد در حال شکوفایی است، عملکرد بهتری خواهد داشت.

به همین دلیل سرمایه گذارانی که در بازه های زمانی کوتاه مدت وارد معامله می شوند، باید چنین فاکتورهایی را هنگام انتخاب سهام مورد نظر در نظر داشته باشند. افرادی که به دنبال شناسایی بهترین زمان ممکن برای انجام معامله هستند نیز باید این موضوع را در نظر داشته باشند.

ادامه مطلب
سهام مدیریتی
سهام مدیریتی چیست؟

به حقوق صاحبان سهام مربوط به سهامداران اصلی در یک شرکت سهامی، سهام مدیریتی و یا کنترلی گفته می شود. در شرایطی که شرکت های بورسی بیش از یک کلاس یا رتبه از سهام عادی منتشر کرده باشند، سهامی که حق رأی بیش تر یا رأی با وزن بالاتری نسبت به سهام عادی دارد، به عنوان سهام کنترلی شناخته می شود.

این سهامداران اصلی، یا تعداد سهام منتشرشده زیادی دارند و یا نسبتی از سهام شرکت را دارا می باشند که به شکل قابل توجهی به آن ها اجازه می دهد تا با اعمال نظر و تأثیر بر تصمیمات شرکت آن را کنترل کنند. بنابراین می توان بیان کرد که دارنده سهام کنترلی، اجازه اعمال مدیریت در شرکت را داراست.

در واقع، دارنده سهام کنترلی از دو طریق می تواند در شرکت اعمال نفوذ کند:

  1. تعیین یک یا چند عضو هیأت مدیره
  2. انتصاب مدیر عامل شرکت، با در اختیار گرفتن اکثریت اعضای هیأت مدیره

میزان سهام لازم برای اطلاق سهام مدیریتی به یک سهم چقدر است؟

میزان سهام لازم برای به دست گرفتن کنترل یک یا چند عضو هیأت مدیره یک شرکت، بستگی به ترکیب سهامداران و تعداد اعضای هیأت مدیره شرکت دارد. در حال حاضر تعداد اعضای هیأت مدیره در اکثریت شرکت ها ۵ عضو است.

اگر فرض کنیم ترکیب سهامداران به نحوی باشد که سهم خردی وجود نداشته باشد، در آن صورت میزان سهام لازم برای کسب یک عضو هیأت مدیره ۱۶/۷ درصد است؛ اما اگر تعداد اعضای هیأت مدیره به ۷ عضو افزایش یابد، در آن صورت با میزان کم تری (۱۲/۶ درصد) هم می توان یک عضو هیأت مدیره داشت.

چرا ارزش سهام مدیریتی از قیمت سهام خرد بالاتر است؟

دارندگان سهام کنترلی درخصوص دارایی ها و تصمیم گیری های شرکت دخالت مستقیم دارند. شخص حقیقی یا حقوقی که سهام کنترلی دارد می تواند در تصمیمات هیأت مدیره و راهبری شرکت، دخالت کند.

به بیان دیگر، سهام کنترلی به دارنده بلوک این امکان را می دهد که از آخرین اخبار شرکت سریع تر و دقیق تر اطلاع کسب کند. این اطلاعات به طور قطع در تصمیم گیری مربوط به بازار سهام اثرگذار خواهد بود که البته در چارچوب دستورالعمل دارندگان اطلاعات نهانی کنترل می شود.

 چگونه می توان اعتبار سهام مدیریتی را در محاسبه خالص ارزش دارایی لحاظ نمود؟

محاسبه اعتبار سهام کنترلی در مؤسسه های سرمایه گذاری مشکل است که همین امر، برآورد ریز خالص ارزش دارایی ها را با پیچیدگی هایی روبرو می کند.

در مجموع دو گروه مؤسسه سرمایه گذاری در بورس تهران فعالیت می کنند؛ یک تیم صرفأ مؤسسات سرمایه گذاری هستند که آرمان های کوتاه مدت معامله اوراق بهادار را پیروی می کنند؛ لذا سهام آن ها سهام کنترلی و مدیریتی محسوب نمی شود.

اما هلدینگ ها که با دید نظارتی پا به شرکت ها می گذارند، قسمت عمده ای از سهام مؤسسه های سرمایه پذیر را در اختیار دارند و قطعأ بلوک سهام خود را به نرخ روز معامله نخواهند کرد.

هرچند گاهی اوقات هلدینگ ها نیز دارای اهداف بلندمدت هستند، به این ترتیب سهام زیرمجموعه های خود را جابه جا نمی کنند و از آن جایی که افق سرمایه گذاری هلدینگ ها در مؤسسه های زیرمجموعه درازمدت است، بلوک ها مورد معامله قرار نمی گیرند.

بنابراین بهتر است در محاسبه خالص ارزش داراییِ مجموعه های سرمایه گذاری و هلدینگ ها، ارزش سهام عادی شرکت های سرمایه پذیر لحاظ شود.

ادامه مطلب
one-day-stock
منظور از سهام یک روزه چیست؟...

از زمان تأسیس بازار بورس در ایران حدود ۵۰ سال زمان گذشته و در این برهه زمانی ماجراهای زیادی رخ داده است. اما از سال ۱۳۸۴ با تصویب قانون «بازار اوراق بهادار» در مجلس، توجه ویژه ای به بازار بورس شد. روند این تغییرهای گسترده تاکنون ادامه داشته است. تعداد سهام حاضر در بازار، روز به روز افزایش پیدا می کند و علت آن عرضه های اولیه در بورس است که باعث عمیق تر شدن بازار سرمایه می شود. این روند، زمینه معامله ابزارهای مختلفی را در بازار بورس ایجاد می کند. ابزارهایی همچون اوراق اختیار فروش تبعی، اوراق تسهیلات مسکن و انواع اوراق اجاره (صکوک) نمونه هایی از ابزارهای در حال معامله به شمار می روند. یکی دیگر از ابزارهایی که در بازار سرمایه وجود دارد، «سهام یک روزه» است. در این مقاله از خانه سرمایه به بررسی سهام یک روزه می پردازیم و در مورد این ابزار مالی مفصل صحبت می کنیم. 

منظور از سهام یک روزه چیست؟

منظور از این مفهوم، معاملات سکه طلا در قالب گواهی سپرده کالایی در بازار بورس اوراق بهادار تهران است. یکی از موضوع های رایج در مورد خرید و فروش دارایی های مالی، خرید و فروش سکه از طریق صرافی های موجود در کشور است. در این حالت، افراد باید بر اساس نرخ مظنه ای که از سوی صرافی اعلام می شود در مورد خرید یا فروش خود تصمیم گیری کنند. اما با راه اندازی این مدل از معاملات در بازار بورس امکان قیمت گذاری در بازار آزاد – بر اساس عرضه و تقاضای جامعه بزرگ تری از سرمایه گذاران – امکان پذیر شده است. در نتیجه، نرخ های اعلامی نیز واقعی تر شده اند. در واقع، گواهی سپرده، ورقه بهاداری است که نشان می دهد صاحب آن مالکیت مقدار مشخصی از یک کالا را بر عهده دارد؛ کالایی که این اوراق بابت آن منتشر شده اند. مثلا اگر ۱۰ سکه را به انبار تحویل دهید، گواهی سپرده بابت فروش ۱۰ سکه به شما داده می شود. حالا که با مفهوم کلی سهام یک روزه آشنا شدید به سراغ نکته های ریز پنهان شده در آن می گردیم تا در صورت تمایل از ابزار سهام یک روزه برای خرید و فروش سکه استفاده کنید. 

 سکه قابل معامله چه مشخصات عمومی دارد؟

همان طور که گفتیم معامله روی گواهی سپرده ای انجام می پذیرد که بابت خرید یا فروش سکه منتشر شده است. استاندارد قابل قبول جهت صدور گواهی سپرده عبارت است از:

نوع: سکه تمام بهار آزادی

سال ضرب: ۱۳۸۶

عیار : ۹۰۰ در ۱۰۰۰

وزن: ۸٫۱۳۳ گرم

فرایند عمومی انجام معاملات، تسویه و تحویل فیزیکی کالا چگونه انجام می شوند؟

برای انجام معاملات سهام یک روزه باید با در دست داشتن سکه ای که شرایط بالا را دارد به انبار بورس کالای ایران که در بخش «خزانه داری پردیس بانک رفاه» معرفی شده مراجعه کنید. بعد از احراز شرایط سکه از سوی انبار، پس از یک روز به شما گواهی سپرده سکه طلا داده خواهد شد. پس از دریافت گواهی باید به یکی از کارگزاری های مورد تائید سازمان بورس مراجعه کرده و در آن کارگزاری ثبت نام نمایید. در ضمن، باید در سامانه سجام هم ثبت نام کنید. بعد از این که کد معاملاتی شما صادر شد، باید گواهی سپرده فروش سکه را به کارگزاری خود تحویل دهید. تنها پس از آن می توانید موقعیت فروش را بگیرید و سکه یا سکه های خود را – که بابت آن ها گواهی دریافت کرده اید – به فروش برسانید. پس از انجام معامله، شخص خریدار به کارگزار خود مراجعه کرده و آن گواهی سپرده را از کارگزارش دریافت می کند. آنگاه با ارائه این رسید به انبار بورس کالا می تواند سکه خود را بگیرد.

اوراق گواهی سپرده در چه ساعت هایی معامله می شوند؟

چیزی شبیه به اوراق سهام، این اوراق نیز در ساعت ۸:۳۰ الی ۹ در مرحله پیش گشایش قرار می گیرند و معاملات از ساعت ۹ آغاز می شوند. تنها تفاوت معاملات این اوراق با سهام در نقطه پایان آن یعنی ساعت ۱۵:۳۰ است. 

نکته های معاملاتی مهم پیرامون اوراق گواهی سپرده سکه طلا

شرط لازم جهت خرید اوراق گواهی سپرده طلا، داشتن موجودی کافی در حساب است. از طرفی، شرط لازم برای فروش سکه در بورس، دریافت اوراق گواهی سپرده سکه طلا از انبار بورس کالا و تحویل آن به کارگزار دارای مجوز خرید و فروش این دسته از اوراق است.

سکه هایی که پس از ساعت ۱۲ روز جاری به انبار بورس کالا تحویل داده شوند، گواهی سپرده شان پس از دو روز کاری منتشر خواهد شد.

سکه های اصلی در انبار کالای بورس قرار می گیرند و این یعنی هزینه هایی برای فروشنده اوراق گواهی سپرده ایجاد می شود که به شرح زیر هستند:

      هزینه ارزیابی و کارشناسی هر سکه : ۵۰۰ ریال که به هنگام دریافت سکه در انبار دریافت می شود.

      هزینه انبارداری هر سکه به ازای هر روز ۵۰ ریال است.

هزینه معاملات خرید و فروش اوراق سهام یک روزه ۰٫۱۲۵ درصد معادل ۰٫۰۰۱۲۵ ارزش معامله است.

بابت فروش سهام در بازار بورس و فرابورس، معادل ۰٫۵ درصد ارزش فروش، مالیات کسر می شود. در حالی که بابت فروش اوراق گواهی سپرده، مالیاتی از سوی دولت گرفته نمی شود و تنها هزینه هایی که اعلام کردیم از ارزش ریالی محاسبه ها کسر می گردد.

وقتی شما سهام خود را می فروشید طی دو روز کاری بعد می توانید پول به دست آمده از فروشتان را به حساب بانکی خود منتقل کنید. در حالی که پول به دست آمده از فروش گواهی سپرده سکه طلا طی روز کاری بعد، آن هم در صورت تمایل شما در حساب بانکی تان خواهد بود.

حالا با توجه به نکته هایی که برایتان گفتیم، یک مثال می زنیم تا موضوع روشن تر شود:

تصور کنید ۳۰ سکه طلا دارید که شامل شرایط سازمان بورس است و می خواهید به جای فروش سکه ها در صرافی ، آن را از طریق معاملات بورس به فروش برسانید. بنابراین شما در ساعت ۱۳ روز یکشنبه کل ۳۰ عدد سکه خود را به انبار بورس کالا می برید و کارشناسان، سکه شما را تائید می کنند. برای تحویل کالا به انبار، مبلغ ۱۵۰۰۰ ریال را بابت هزینه کارشناسی پرداخت می کنید. از آنجایی که ساعت ۱۳ روز یکشنبه سکه را تحویل انبار داده اید، در نتیجه، دو روز کاری بعد یعنی روز سه شنبه گواهی سپرده سکه طلا آماده شده و به شما تحویل داده می شود. در روز سه شنبه پس از تحویل گواهی سپرده سکه طلا که نمایانگر مالکیت ۳۰ سکه طلا برای شما است به کارگزاری خود مراجعه کرده و گواهی را تحویل کارگزاری می دهید. از روز چهارشنبه، گواهی سپرده شما در بازار عرضه خواهد شد. حال فرض کنیم که کل سکه های شما سه شنبه هفته بعد به قیمت ۵ میلیون تومان به فروش برسد. بنابراین بدون توجه به هزینه هایی که کردید، مبلغ ۱،۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال در حساب شما قرار می گیرد. اما با این وجود، هزینه های زیر به شما وارد شده است:

۹ روز سکه های شما در انبار بوده است و بابت این ۹ روز باید هزینه انبارداری را پرداخت کنید. در نتیجه:

۴۵۰ = ۹ * ۵۰

بنابراین ۴۵۰ ریال بابت هزینه انبارداری می پردازید. هم چنین ۰٫۰۰۱۲۵ درصد ارزش معامله نیز به عنوان کارمزد از حساب شما به صورت آنی کسر می گردد و در نتیجه کارمزد پرداختی به این صورت محاسبه می شود:

ارزش معامله انجام شده (ریال):

۳۰ * ۵۰۰۰۰۰۰۰ = ۱۵۰۰۰۰۰۰۰۰

کارمزد پرداخت شده (ریال):

۱۵۰۰۰۰۰۰۰۰ * ۰٫۰۰۱۲۵ = ۱۸۷۵۰۰۰

بنابراین کل هزینه پرداخت شده توسط شما عبارت است:

۱۸۷۵۰۰۰ + ۴۵۰ + ۱۵۰۰۰ = ۱۸۹۰۴۵۰

خالص دریافتی شما عبارت است از (توجه فرمایید که هزینه کارشناسی در ابتدای کار پرداخت شده است و درنتیجه در خالص دریافتی محاسبه نمی شود):

۱۵۰۰۰۰۰۰۰۰ – ۱۸۷۵۰۰۰ – ۴۵۰ = ۱۴۹۸۱۲۴۵۵۰

در تاریخ تهیه این مقاله، سکه تحویل یک روزه برای چهار بانک ملت، صادرات، سامان و رفاه در بازار بورس مورد معامله قرار می گیرد که نماد هر کدام به شرح ذیل است:

سکه۰۰۱۲پ۰۱ = سکه تمام بهار تحویل ۱روزه رفاه

سکه۹۸۱۲-۰۲ – سکه تمام بهار تحویل ۱روزه ملت

سکه۹۸۱۲-۰۳ – سکه تمام بهار تحویل ۱روزه سامان

سکه۹۹۱۲پ۰۴ – سکه تمام بهار تحویل ۱روزه صادرات 

لازم به ذکر است که شما به عنوان خریدار گواهی سپرده می توانید طی روز معاملاتی بعد پس از مراجعه به کارگزاری و دریافت گواهی سپرده از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۴ بعدازظهر (ساعت ۱۶) به انبار هر کدام از بانک های فوق مراجعه فرمایید و با تحویل گواهی های سپرده سکه های خود را دریافت نمایید.

دامنه نوسان قیمت برای این اوراق، ده درصدی است. در حالی که برای سهام بازار بورس و فرابورس عادی، پنج درصد است.

برای ارسال سفارش خود پس از انتخاب نماد مربوط به بانک، باید از مضارب ده جهت ارسال سفارش استفاده کنید.

به این ترتیب اگر قصد ثبت سفارش یک سکه را دارید باید از حجم ده استفاده کنید. از طرفی باید قیمت ارسالی را یک دهم کنید. هم چنین اگر می خواهید درخواست را برای ده سکه ثبت نمایید باید حجم ارسالی را ۱۰۰ قرار دهید و قیمت مدنظر خود را به صورت یک دهم قیمت یک سکه وارد کنید. مثلا فرض کنیم که شما خواهان خرید ۱۰ سکه به قیمت ۵۰ میلیون ریال هستید. درنتیجه باید در پنجره ارسال سفارش، اطلاعات زیر را وارد کنید:

حجم ارسالی: ۱۰۰ عدد

قیمت ارسالی: ۵ میلیون ریال

سایر موارد حاکم بر معاملات مشابه معاملات بازار بورس سهام است.

خرید و فروش سکه با این روش، طرفداران زیادی دارد. چون در این صورت برای خرید و فروش سکه نیازی به حمل مداوم آن نیست، نسبت به صرافی ها هزینه پایین تر است، تعیین قیمت در بازار آزاد و بر اساس عرضه و تقاضای واقعی و نه صرفاً قیمت گذاری صرافی یا دلال ها انجام می شود و مالیات در فروش سهام حذف می شود.

ادامه مطلب