Lines_Background
وبینار آنلاین خانه‌سرمایه
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایهآموزش ترید از صفر صفر

فرابورس

بازار دوم فرابورس
بازار دوم فرابورس ایرن کجاست و...

در بازار دوم فرابورس همانند بازار اول معاملات سهام شرکت های سهامی عام انجام می شود اما شرایط پذیرش در بازار دوم فرابورس، منعطف تر از بازار اول می ­باشد. در این بازار سهام شرکت های زیان­ده، تازه تاسیس، شرکت های سهامی خاص که قصد اجرای افزایش سرمایه و تبدیل به سهامی عام را دارند و شرکت های کوچک پذیرفته شده مورد مبادله قرار می گیرند. در بازار دوم سهام شرکت ­هایی معامله می شوند که آخرین سرمایۀ ثبت شدۀ آن حداقل یک میلیارد ریال ومشمول مادۀ ۱۴۱ لایحۀ قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت نباشد.

تاریخچه بازار دوم فرابورس ایران

پس از برگزاری مجمع فوق العاده بانک آرین، این شرکت به عنوان نخستین بانک در بازار دوم فرابورس داد و ستد شد. بانک آرین دی ماه ۱۳۸۹ پذیره نویسی خود را در بازار سوم فرابورس انجام داده بود و به این ترتیب معاملاتش به عنوان نخستین شرکت در بازار دوم سهام فرابورس آغاز شد. بازار دوم فرابورس با شرایط آسان تر این امکان را ایجاد کرده که شرکت های سهامی که به تازگی تاسیس شده اند از امکانات بازار سرمایه بهره مند شوند. با توجه به ماده ۹۹ برنامه پنجم توسعه که تمام شرکت های سهامی عام باید معاملات آن ها در بورس یا فرابورس انجام شود، برای تعداد بیشتری از سرمایه گذاران و صاحبان بنگاه ها امکان فعالیت در بازار سرمایه فراهم می شود.

خلاصه معیارهای مهم مورد نیاز برای پذیرش شرکت ها در فرابورس ایران Top of Form

در بازار دوم فرابورس همانند بازار اول معاملات سهام شرکت های سهامی عام انجام می شود اما شرایط پذیرش در بازار دوم فرابورس، منعطف تر از بازار اول می­ باشد. به منظور پذیرش در بازار دوم احراز شرایط ذیل لازم است:

  1. حداقل یک سال از تأسیس آن گذشته باشد،
  2. حداقل ۵ درصد از سهام ثبت شده آن شناور باشد،
  3. آخرین سرمایۀ ثبت شدۀ آن حداقل یک میلیارد ریال باشد،
  4. در صورتی که شرکت مشمول مادۀ ۱۴۱ لایحۀ قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت باشد، به تشخیص هیئت پذیرش از برنامۀ عملیاتی مناسبی برای خروج از شمول مادۀ یادشده برخوردار باشد.
  5. دعاوی دارای اثر با اهمیت بر صورت های مالی، له یا علیه شرکت وجود نداشته باشد.
  6. آخرین صورت های مالی آن باید مطابق مقررات قانونی، استانداردهای حسابداری و گزارشگری مالی و آیین نامه ها و دستورالعمل های اجرایی ابلاغ شده توسط سازمان تهیه شده باشد.
  7. در صورتی که حسابرس شرکت از بین مؤسسات حسابرسی معتمد سازمان انتخاب نشده باشد، باید در اولین مجمع عمومی بعد از ثبت نزد سازمان، حسابرس خود را از میان مؤسسات حسابرسی معتمد سازمان انتخاب نماید.
  8. اظهار نظر حسابرس در خصوص آخرین صورت های مالی حسابرسی شده، «مردود» یا «عدم اظهار نظر» نباشد.
  9. اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت دارای سابقه محکومیت قطعی کیفری یا تخلفاتی مؤثر طبق قوانین و مقررات حاکم بر بازار اوراق بهادار یا سوء شهرت حرفه ای نباشند.
  10. مطابق اظهارنظر حسابرس، از سیستم اطلاعات حسابداری مطلوب و متناسب با فعالیت خود و شرایط پذیرش در فرابورس جهت افشاء مناسب اطلاعات برخوردار باشد. در بازار دوم، شرکت های زیان ده و شرکت های کوچک نیز امکان پذیرش دارند.
ادامه مطلب
بازار دارایی فکری بورس چیست؟
بورس ایده یا بازار دارایی فکری...

ایده تشکیل بازار دارایی فکری فرابورس به عنوان یکی از بازارهای جدید فرابورس، به هدف تنوع بخشی ابزارهای مالی در سال ۱۳۹۱ مطرح شد. از این بازار به عنوان بورس ایده” یاد می شود. این بازار، حلقه واسطه ای برای ارتباط فناوری با تولید و خدمات است. در این فضا، شرایطی جهت استفاده از ظرفیت های علمی مخترعان و مبتکران و تجاری سازی ایده های آن ها فراهم می شود. به عبارتی فرابورس با ایجاد این بازار، حمایت خود را از این قشر اعلام کرده است. بورس ایده می تواند پلی میان علم و صنعت باشد و روزبه روز پله های ترقی و پیشرفت را طی کند. ایده های جدید و جذاب درصورتی که دارای ارزش اقتصادی و قابل دادوستد باشد، در این بازار فرصت ارائه خواهند داشت.

اهداف تشکیل این بازار شامل تسهیل انتقال تکنولوژی، تسهیل قیمت گذاری منطقی اوراق بر پایه یک بازار رقابتی و بهبود شاخص ثبت اختراعات در عرصه بین المللی است. همچنین در پی راه اندازی این بازار، سازوکار ثبت و راه اندازی اختراع ساماندهی می شود و اطلاعات قیمتی و کیفیتی کالا شفاف تر ارائه می گردد. حقوق مالکیت فکری که در غالب کشورها قابلیت طرح و معامله در بازار هستند به شرح زیر است:

  1. طرح های فناورانه ای که با هدف توسعه محصول یا دانش فنی مطرح می شوند. این طرح ها باید به صورت ماکت یا نمونه اولیه ارائه شوند تا پس از آزمایش و بررسی وارد بازار شوند.
  2. طرح های نیمه صنعتی که علاوه بر ویژگی های طرح فناورانه باید توجیه فنی و اقتصادی نیز داشته باشند. این امر با ارائه مدارک و مستندات و بررسی توسط کارشناسان صورت می گیرد.

دارایی فکری فرابورس یا بورس ایده

منظور از دارایی فکری آن دسته از تولیدات افراد و سازمان ها است که حاصل خلاقیت ذهنی آن ها بوده و به شکل محصولی منحصربه فرد، با حمایت قانون، برای صاحب خود ارزش ایجاد می کند. این دارایی می تواند در قالب اختراع، برند تجاری، طرح صنعتی، اسرار تجاری و کپی رایت باشد. در ادامه به توضیح هرکدام از قالب های دارایی فکری می پردازیم:

۱- حق ثبت اختراع

حق انحصاری است که در قبال اختراع ثبت شده به مخترع یا نماینده قانونی او اعطا می شود. اختراعی قابل ثبت است که حاوی ابتکار جدید و دارای کاربرد صنعتی باشد. به عبارتی قبلاً در صنعت وجود نداشته باشد.

بازار دارایی فکری فرابورس چیست؟

۲- علائم تجاری/برند تجاری

نشانه شاخصی است که معرف کالا یا خدمات معین ایجادشده توسط شخص یا شرکت خاصی است. طبق ماده ۳۱ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات، به ثبت رسانده باشد. این علامت باید قابل تمایز باشد. همچنین نباید فریبنده و در تعارض با سایر علائم تجاری موجود در بازار باشد. تفاوت اختراع با برند تجاری آن است که اختراع ممکن است پس از مدتی قدیمی شود و از ارزش آن کاسته شود ولی علامت تجاری این خاصیت را دارد که روزبه روز ارزشمندتر شود.

به عنوان مثال: برند مک دونالد

بازار دارایی فکری فرابورس چیست؟

۳- طرح های صنعتی

طرح صنعتی جنبه تزیینی یا زیبایی شناسی کالا را نشان می دهد. طرح می تواند شامل خصوصیات سه بعدی مثل شکل کالا یا خصوصیات دوبعدی مثل الگوها، خطوط و رنگ باشد. طرح هایی که صنعتی و تزئینی هستند ولی تغییری در ظاهر آن ها ایجاد نشده مشمول حمایت قانون نیستند. طرح صنعتی زمانی ثبت می شود که اصیل یا جدید باشد.

بازار دارایی فکری فرابورس چیست؟

۴- حق انحصاری یا کپی رایت

عبارت از حقوق اعطاشده به پدیدآورندگان آثار و کارهای ادبی و هنری باشد. به عبارتی صاحب آثار چاپ شده ادبی و هنری، صنایع دستی، نمایشنامه و نرم افزارهای رایانه ای دارایی حقوق منحصربه فردی است و کسی حق ندارد آن را بدون ذکر نام اثر جایی کپی و استفاده کند.

بازار دارایی فکری فرابورس چیست؟

۵- سایر موارد بورس ایده

ارقام گیاهی، نوآوری، علائم جغرافیایی، مالکیت صنعتی، تحقیق بنیادی و کاربردی، اختراعات و غیره.

مراحل ورود به بورس ایده

شخصی که قصد دارد، حقوق مادی ناشی از ایده خود را در این بازار ارائه دهد باید به یکی از شرکت های مشاور سرمایه گذاری یا تأمین سرمایه یا کارگزار عضو فرابورس مراجعه کند و مدارکی به شرح زیر ارائه کند:

  • اوراقی که ثابت کند مخترع طرح کیست؟
  • اوراق شناسایی مالک حقوق مادی ناشی از دارایی فکری (شخص ارائه دهنده ایده می تواند حقیقی یا حقوقی باشد)
  • اوراق مربوط به ثبت دارایی فکری نزد مرجع ذیصلاح ثبت کننده

شرکت موردنظر (مشاور سرمایه گذاری/تأمین سرمایه/کارگزار عضو فرابورس) این مدارک را به همراه درخواست تقاضاکننده به فرابورس ارسال می کند. مرحله بعدی احراز هویت مخترع و اختراع وی از مرجع ثبت مربوطه است. همچنین باید تاییدات فنی طرح توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت گیرد. همچنین فرد باید طرح کسب و کار نمونه (Business Plan) تهیه و ارائه نمایند. پس از طی کردن این مراحل، کارگزار عضو فرابورس گزارش ها و تاییدیه های لازم را تکمیل و درنهایت موافقت فرابورس با این تقاضا صادر می شود.

بورس ایده

سرفصل هایی که برای طرح کسب و کار نمونه لازم است به شرح زیر است:

معرفی دارایی فکری و ابعاد حقوقی و قانونی آن

در این سرفصل، شخص حقیقی/حقوقی باید به تاریخچه شکل گیری دارایی فکری و معرفی صاحب آن بپردازد. همچنین میزان حمایت قانونی و مدت زمان لازم را اعلام کند. درنهایت به کاربردهای دارایی فکری موردنظر بپردازد.

معرفی ابعاد تکنولوژیکی بورس ایده

در این سرفصل، شخص حقیقی/حقوقی صنعت و جایگاه دارایی فکری خود را مشخص می کند. درج مشخصات دارایی فکری و ظرفیت های تولیدی و فنی آن از دیگر ویژگی های این بخش است.

معرفی شرایط بورس ایده

هر محصول تولیدی دارای رقبا و بازار هدف خاص خود است. تعیین مواد اولیه و تأمین کنندگان آن، معرفی بازارهای هدف، ازجمله مواردی است که در این سرفصل مطرح می شود.

معرفی ابعاد مالی و اقتصادی بورس ایده

در مهم ترین سرفصل، شخص حقیقی/حقوقی به قابلیت های طرح جهت تجاری شدن و عایدی های آن می پردازد. نگارش سناریوهای مختلف در اجرای طرح، پیش بینی عملکرد اقتصادی، خلاصه گزارش ارزش گذاری دارایی فکری که توسط شرکت مشاور سرمایه گذاری، تأمین سرمایه یا کارگزار مجاز عضو فرابورس تهیه شده از دیگر مباحث این بخش است.

انواع عرضه اوراق مبتنی بر دارایی فکری در بازار سوم فرابورس

  1. عرضه اوراق بهادار شرکت های سهامی خاص مبتنی بر دارایی فکری
  2. عرضه مستقیم و بی واسطه اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری
  3. عرضه حق بهره برداری اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری برای مدت زمان معین
  4. عرضه حق بهره برداری اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری برای مقدار معین

پس از انتخاب یکی از روش های فوق، درخواست عرضه توسط متقاضی که همان صاحب اثر است به فرابورس ارسال می شود. برای انجام عرضه های فوق چند روش تأمین مالی وجود دارد:

  • نوع اول: مشارکت در قالب شرکت سهامی خاص

در این حالت باید شرکت سهامی خاص مطابق با اساس نامه فرابورس توسط شرکت مشاور سرمایه گذاری، تأمین سرمایه یا کارگزار عضو فرابورس نزد مرجع ثبت شرکت ها تأسیس شود. پس از ثبت شرکت موردنظر، مالکیت حق اختراع که قرار است عرضه شود از طریق تنظیم سند در دفاتر اسناد رسمی، به شرکت مربوطه انتقال می یابد. سپس آگهی روزنامه رسمی جهت معرفی اعضای هیئت مدیره منتشر می شود. سند انتقال مالکیت دارایی فکری که قبلاً در دفتر اسناد رسمی تنظیم شد به همراه سایر مدارک موردنظر به فرابورس ارائه شده تا موافقت آن را جلب کنند. درنهایت پس از کسب موافقت فرابورس، فرآیند عرضه صورت می گیرد.

نکته: اگر عرضه کننده مایل باشد، ارزش گذاری دارایی توسط شرکت های مشاور سرمایه گذاری، تأمین سرمایه یا کارگزار عضو فرابورس صورت می گیرد.

  • نوع دوم: عرضه مستقیم دارایی فکری

در این حالت درخواست واگذاری و انتقال قطعی دارایی فکری بر اساس دستورالعمل سپرده گذاری و معامله اوراق بهادار مبتنی بر دارایی فکری در فرابورس ایران و مطابق با دستورالعمل اجرایی فرابورس در این زمینه توسط متقاضی به فرابورس ارائه می شود. این انتقال از طریق بیع یا صلح حق مالی به خریداران جدید انجام می شود.

  • نوع سوم: عرضه حق بهره برداری اوراق مبتنی بر دارایی فکری برای زمان معین

در این حالت نیز مثل حالت دوم درخواست متقاضی با این عنوان، بر اساس دستورالعمل های موجود ارسال می شود و انتقال از طریق معاوضه یا صلح انجام می شود.

  • نوع چهارم: عرضه حق بهره برداری اوراق مبتنی بر دارایی فکری برای مقدار معین

فرآیند این عرضه نیز همانند نوع سوم صورت می گیرد.

جمع بندی

ایده های خلاقانه، به خودی خود ارزش اقتصادی ندارند. تبدیل ایده ها به محصولات و خدمات نوآورانه می تواند منجر به کسب سود شود. ثبت اختراعات می تواند تحکیم جایگاه شرکت در بازار، بازگشت سریع تر سرمایه گذاری ها، فرصت فروش اختراع، افزایش قدرت چانه زنی کمک شایانی کند. ازجمله مشکلاتی که پژوهشگران و شرکت های دانش بنیان در فرآیند دست یابی به حمایت های مالکیت فکری با آن مواجه هستند می توان به کمبود نیروی انسانی متخصص، بالا بودن هزینه ثبت اختراع و عدم دانش کافی در این زمینه اشاره کرد.

ادامه مطلب
بازار شرکت های کوچک و متوسط در فرابورس
SME یا شرکت های کوچک و...

SME مخفف عبارت Small & Medium Enterprises است و در برگیرنده کلیه شرکت ­های کوچک و متوسط اعم از بنگاه ­های صنعتی، خدماتی، بازرگانی و کشاورزی می ­باشد. اتحادیه اروپائی در سال ۱۹۹۶ ضوابط شناسایی SME را چنین بیان کرد:

  • دارا بودن کمتر از ۲۵۰ نفر کارمند
  • حداکثر۴۰ میلیون یورو گردش مالی سالیانه
  • حداکثر ۲۷ میلیون یورو ترازنامه سالیانه
  • حداقل ۷۵% دارایی بنگاه در مالکیت مدیران باشد.
  • مالک (مالکین) ویا بستگان ایشان، شخصاً بنگاه را مدیریت کنند.

شرکت های کوچک و متوسط (SME)

اما در ایران بر حسب تعریف وزارت صنایع و معادن و وزارت جهادکشاورزی، SME ها عبارتند از تشکیلات اقتصادی خدماتی و صنعتی منطقه ای با کمتر از ۵۰ نفر کارمند، بانک مرکزی ایران فقط مؤسسات دارای کمتر از ۱۰ نفر کارمند را به عنوان SME تعریف می کند، اداره آمار ایران فقط بنگاه های با کمتر از ۱۰ نفر کارمند را به عنوان SME منظور می کند و تمام انواع دیگر بنگاه ها را به عنوان مؤسسات تولیدی بزرگ می شناسد. اما در طبقه بندی دیگر، بنگاه های صنعتی ایران برحسب اندازه بنگاه به چهار گروه ۴۹-۱۰ نفر پرسنل، ۹۹-۵۰ نفر پرسنل، ۱۴۹-۱۰۰ نفر پرسنل و بیشتر از ۱۵۰ نفر تفکیک شده اند که از این میان، سه گروه نخست در زمره بنگاه های کوچک و متوسط محسوب شده اند. بنگاه های کوچک و متوسط محرک اصلی تحقق کارآفرینی هستند، کارکنانشان از انگیزه بالایی برخوردارند و فعالیت ها و ابتکار عمل افراد در این بنگاه­ها سریعاً به نتیجه می ­رسد. بنگاه ­های کوچک و متوسط سهم بسزایی در تبدیل اقتصاد به اقتصادی رقابتی، پویا، مبتنی بر دانش و نیز توانایی رشد مداوم، ایجاد شغل و تحکیم انسجام اجتماعی دارند.

اقتصادهای پیشرفته و در حال توسعه هردو شاهد فرایند تغییرات ساختاری هستند که طی آن نقش اقتصادی و اجتماعی بنگاه ­های کوچک و متوسط متحول شده و این دسته از شرکت­ ها با چالش­های جدیدی در زمینه توسعه و رشد خود مواجهند. شرکت فرابورس ایران با راه اندازی بازار سرمایه شرکت های کوچک و متوسط (SME) امکان حضور شرکت ­های دانش بنیان را برای برخورداری از مزایای مالی فراهم کرده است. در بازار سرمایه کشور معاملات بیشتر برپایه سهام شرکت­ های بزرگ صنعتی صورت می گیرد و جای حضور شرکت­ های کوچک و متوسط در بازار سرمایه خالی است. هدف طرح SME، رشد و تعالی شرکت های کوچک و یافتن جایگاه واقعی این شرکت ها در اقتصاد کشور، باعث ایجاد بازار سرمایه SME شده است. قوانین و مقرراتی که در بازارهای دیگر فرابورس و بورس وجود دارد، در بازار سرمایه SME اعمال نمی شود و بیشتر عملکرد آتی شرکت ­ها مورد بررسی قرار می گیرد نه عملیات مالی حال حاضر آنها. شرکت ­ها پس از آن که وارد این بازار می شوند، از مزایای این طرح مانند امکان ارتقاء به بازارهای بالاتر و رشد و افزایش تامین مالی و برندینگ برخوردار خواهند شد. در بازار سرمایه شرکت هایی که جمع حقوق صاحبان سهام آنها کمتر از ۵۰ میلیارد تومان است در دسته شرکت های کوچک و متوسط طبقه بندی می شوند.

نحوه انجام معاملات در بازار شرکت های کوچک و متوسط فرابورس

دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات سهام و حق تقدم خرید سهام در این بازار در تاریخ دوم اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ به تصویب رسید. طبق این دستورالعمل معاملات بازار شرکت های کوچک و متوسط در دو تابلوی “رشد” و “دانش بنیان” قایل انجام است. در حال حاضر دو شرکت در این  بازار درج شده است. خرید سهام این شرکت ­ها، صرفا توسط اشخاص حقوقی و سرمایه­ گذاران نهادی صورت می­ پذیرد و سرمایه­ گذاران خرد حق خرید سهام این شرکت­ ها را ندارند. به دلیل این که هدف از سرمایه گذاری در این بازار کوتاه مدت نیست بلکه با یک دید بلند مدت و به دور از هرگونه سفته بازی خواهد بود. طبق ماده دو دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات سهام و حق تقدم خرید سهام در بازار شرکت های کوچک و متوسط فرابورس، خرید سهام در این بازار صرفاً توسط اشخاص زیر امکان پذیر است:

  • گروه اول: کلیۀ اشخاص حقوقی
  • گروه دوم: سرمایه گذاران نهادی موضوع بند ۳ مصوبه ۲۸ شهریور سال ۸۶ و اشخاصی که با خرید سهام شرکت به سرمایه گذار نهادی مذکور تبدیل می شوند.

سرمایه گذاران نهادی موضوع بند ۳ مصوبه ۲۸ شهریور سال ۸۶ هیات مدیره سازمان بورس با اصلاحات بعدی آن و اشخاصی که با خرید سهام شرکت به سرمایه گذار نهادی مذکور تبدیل می شوند که شامل بانک ها و بیمه ها، هلدینگ ها؛ شرکت های سرمایه گذاری؛ صندوق بازنشستگی؛ تامین سرمایه و صندوق های سرمایه گذاری ثبت شده نزد سازمان بورس، و اشخاص حقیقی که بیش از ۵ درصد یا بیش از ۵۰۰ میلیون تومان از ارزش اسمی اوراق بهادار در دست انتشار ناشر را خریداری کند. نحوه معاملات در این بازار بدین صورت است که معاملات بدون دامنه نوسان قیمت انجام می شود و همچنین معاملات صورت گرفته در بازار شرک ­ های کوچک و متوسط (SME) توافقی خواهد بود.

ادامه مطلب
بازار سوم فرابورس
بازار سوم فرابورس یا بازار عرضه...

بازار عرضه یا بازار سوم محلی ایمن، شفاف و سودمند برای انجام معاملات عمده اوراق بهاداری است که امکان یا شرایط پذیرش در فرابورس را ندارد. انجام پذیره نویسی انواع اوراق بهادار از جمله شرکت ­های سهامی عام در شرف تاسیس، دیگر ویژگی مهم بازار عرضه به حساب می آید. انجام عرضه در این بازار مستلزم گذراندن فرایند پذیرش نبوده و با انجام تشریفات اداری در فرابورس، امکان پذیر است.

بازار سوم (بازار عرضه) فرابورس

بازار عرضه محلی ایمن، شفاف و سودمند برای انجام معاملات عمده اوراق بهاداری است که امکان یا شرایط پذیرش در فرابورس را ندارد. انجام پذیره نویسی انواع اوراق بهادار از جمله شرکتهای سهامی عام در شرف تاسیس، دیگر ویژگی مهم بازار عرضه به حساب می آید. انجام عرضه در این بازار مستلزم گذارندن فرایند پذیرش نبوده و با انجام تشریفات اداری در فرابورس، امکان پذیر است. در بازار عرضه فرابورس بلوک های سهام شرکت های سهامی (عام، خاص، تعاونی و …)، حق تقدم خرید سهام شرکت های سهامی عام، سهام ناشی از افزایش سرمایۀ شرکت های سهامی عام،پذیره نویسی سهام و اوراق مشارکت، پذیره نویسی گواهی سپرده سرمایه گذاری بانک ها، املاک و مستغلات، امتیاز بهره برداری و حق ثبت اختراعات در قالب سهام شرکت های سهامی خاص می ­تواند مورد معامله قرار بگیرد.

به طورکلی عرضه در بازارهای فرابورس ایران بشرح ذیل صورت می پذیرد:

  • عرضه اولیه، که نخستین عرضه اوراق بهادار پس از پذیرش و درج بوده و در بازار اول و دوم فرابورس ایران صورت می ­پذیرد.
  • عرضه یکجا، عرضه خرد، و پذیره نویسی که در بازار سوم فرابورس ایران صورت می پذیرد.

عرضه یکجا، خرد، و پذیره نویسی در بازار سوم فرابورس

بازار سوم، بازار عرضه اوراق بهاداری است که در بورس یا بازار خارج از بورس دارای مجوز پذیرفته نشده باشد. در این بازار اوراق بهادار مورد پذیرش قرار نگرفته و صرفا عرضه این اوراق مد نظر است. به عبارت دیگر، این بازار شامل معاملات دست دوم اوراق نمی باشد. در بازار سوم فرابورس ایران سه نوع عرضه به شرح ذیل انجام می شود:

  • عرضه یکجای اوراق بهادار
  • عرضه خرد اوراق بهادار (جمع آوری سهام)
  • پذیره نویسی اوراق بهادار

عرضه یکجای اوراق، مربوط به عرضه اوراق از طرف سهامدار عمده می باشد. در این حالت، سهامدار عمده قصد عرضه یک جای درصدی از سهام شرکت مورد نظر را به عموم دارد. عرضه خرد، مربوطه به جمع آوری اوراق از سهامداران جزء می باشد. در عرضه خرد، متقاضی خرید شخصی است که خریدار حجم معینی از اوراق بهادار مشخص از سوی مالکان آن است. پذیره نویسی اوراق بهادار، مربوط به پذیره نویسی اوراق بهادار ازجمله سهام شرکت های سهامی عام،اوراق مشارکت و گواهی سپرده می باشد که بر اساس مجوز صادره ازسازمان و مفاد بیانیه ثبت انجام خواهد شد. درخصوص اوراق مشارکت، پذیره نویسی این اوراق در بازار سوم انجام شده و معاملات دست دوم آن نیز در بازار اوراق مشارکت صورت می پذیرد.

طبق ماده ۱۱ دستورالعمل پذیرش و عرضه اوراق بهادار در فرابورس ایران، اوراق بهادار قابل عرضه در بازار سوم فرابورس ایران عبارتند از:

۱- سهام شرکت های سهامی

۲- حق تقدم خرید سهام شرکت های سهامی عام

۳- سهام بی نام شرکت های سهامی عام

۴- سهام ناشی از افزایش سرمایۀ شرکت های سهامی عام

۵- گواهی های سپرده بانکی

۶- اوراق مشارکت

۷- اوراق مشارکت رهنی

۸- اوراق مشارکت اجاره

۹- صکوک

۱۰- واحدهای سرمایه گذاری آن دسته از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و صندوق های زمین و ساختمان که در سایر بازارهای فرابورس پذیرفته نشده اند.

(تبصره پذیره نویسی شرکت های سهامی عام در شرف تأسیس می تواند در بازار سوم فرابورس انجام شود.) لازم به ذکر است که اوراق بهادار عرضه شده در بازار سوم تا یک ماه بعد از معامله در بازار سوم فرابورس، قابل عرضه مجدد در این بازار نمی باشد. عرضۀ این اوراق پس از این مدت، منوط به احراز مجدد شرایط یاد شده در دستورالعمل مذکور می باشد.

مزایای عرضه اوراق بهادار از طریق بازار سوم

از جمله مهمترین مزایای عرضه در بازار سوم فرابورس ایران، بهره مندی از معافیت مالیاتی برای متقاضیان عرضه می باشد. با تصویب و ابلاغ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم شرکتها در بورس یا بازار خارج از بورس دارای مجوز (فرابورس ایران)، مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول خواهد شد. از دیگر مزایای بازار سوم فرابورس ایران، شناسایی شرکت توسط فعالان بازار سرمایه، ایجاد فضای رقابت جهت تعیین قیمت عادلانه اوراق بهادار مورد عرضه از طریق سیستم عرضه و تقاضا، سهولت فرآیند نقل و انتقالات سهام و تسویه وجوه را می توان نام برد. مضافاً اینکه، پذیرش آتی شرکت در فرابورس یا بورس (در صورت تمایل مالکان آن)، با توجه به شناخت بوجود آمده، سهل تر صورت خواهد پذیرفت.

 فرآیند عرضه

متقاضی عرضه در بازار سوم می بایست از طریق کارگزار عضو فرابورس ایران، فرم درخواست عرضه اوراق بهادار خود را حسب مورد به انضمام مدارک، مستندات و اطلاعات مورد نیاز (موارد ارائه شده در ضمیمه فرم مذکور)، به مدیریت بازار فرابورس ایران تسلیم نماید. مدیریت بازار پس از دریافت درخواست عرضه و مدارک مورد نیاز و پس بررسی اولیه آنها، اقدام به تشکیل جلسه کمیته عرضه می نماید. درخواست های تکمیل شده عرضه به همراه مدارک و اطلاعات در کمیته عرضه مورد بررسی قرار گرفته و درصورت تایید عرضه اوراق توسط کمیته عرضه، مجوز عرضه به کارگزار عرضه کننده ارسال می گردد. در متن مجوز عرضه، شرایط عرضه و مدت اعتبار آن ذکر شده است. پس از احراز تمامی موارد خواسته شده از طرف کمیته عرضه، نام اوراق در فهرست عرضه در بازار سوم درج می گردد.

عرضه اوراق بهادار در بازار سوم می بایست حداقل ۵ روز و حداکثر یکماه پس از تارخ درج در فهرست عرضه اوراق بهادار، صورت پذیرد. درصورت عدم عرضه اوراق بهادار ظرف مدت تعیین شده، مجوز عرضه لغو و عرضه مجدد آن منوط به طی فرآیند مربوطه خواهد بود. در صورت لغو مجوز عرضۀ اوراق در فرابورس در مرحلۀ درج، متقاضی عرضه می تواند مجدداً تقاضای عرضه را با پرداخت کارمزد عرضه اوراق بهادار به فرابورس ارائه دهد. همچنین درصورت لغو مجوز پس از درج نام اوراق بهادار در فهرست عرضه، متقاضی می تواند پس از گذشت ۲ ماه مجدداً تقاضای عرضه را به فرابورس ارائه نماید.

 کارمزد عرضه

حق عرضه در بازار سوم معادل دو در هزار (۰٫۰۰۲) ارزش اسمی سهام قابل عرضه و تا سقف ۵۰ میلیون ریال می باشد. این مبلغ قابل واریز به حساب شماره ۱۰۶-۸۷۲۸ بانک مسکن، شعبه مستقل مرکزی، بنام شرکت فرابورس ایران می باشد. کارمزد معاملات سهام در بازار سوم فرابورس ایران (شامل کارمزد شرکت فرابورس ایران، کارگزاران، سپرده گذاری مرکزی، حق نظارت سازمان، و مالیات بر ارزش افزوده) معادل ۰۰۴۸/۰ از خریدار تا سقف ۳۸۰ میلیون ریال و معادل ۰۰۵۲/۰ از فروشنده تا سقف ۵۲۰ میلیون ریال می­ باشد. قابل ذکر است که فروشنده ملزم به پرداخت مالیات به میزان ۰۰۵/۰ ارزش اسمی معامله نیز می باشد.

مزایای عرضه اوراق بهادار از طریق بازار سوم

از جمله مهمترین مزایای عرضه در بازار سوم فرابورس ایران، بهره مندی از معافیت مالیاتی برای متقاضیان عرضه می باشد. با تصویب و ابلاغ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم شرکت ها در بورس یا بازار خارج از بورس دارای مجوز (فرابورس ایران)، مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول خواهد شد. از دیگر مزایای بازار سوم فرابورس، شناسایی شرکت توسط فعالان بازار سرمایه، ایجاد فضای رقابت جهت تعیین قیمت عادلانه اوراق بهادار مورد عرضه از طریق سیستم عرضه و تقاضا، سهولت فرآیند نقل و انتقالات سهام و تسویه وجوه را می توان نام برد. مضافاً اینکه، پذیرش آتی شرکت در فرابورس یا بورس (در صورت تمایل مالکان آن)، با توجه به شناخت به وجود آمده، سهل تر صورت خواهد پذیرفت.

ادامه مطلب
بازار پایه فرابورس چیست؟
بازار پایه فرابورس و قوانین آن...

اگر شرکتی شرایط عضویت در بورس و بازارهای اول و دوم فرابورس را نداشته باشد، عضو بازار پایه می شود. این بازار در پایین ترین سطح بازار فرابورس قرار دارد که شرایط عضویت شرکت ها در آن ساده تر است.

قوانین بازار پایه فرابورس

۱- بازار پایه از جمله بازارهای فرابورس است که مطابق با ماده ۴ “دستورالعمل پذیرش، به منظور عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران” راه­ اندازی گردیده است. پس از ثبت شرکت ها نزد سازمان بورس و اوراق بهادار، مدارک ارائه شده از جانب شرکت ها در کمیته عرضه فرابورس مورد بررسی قرار می گیرد و سپس در فهرست نرخ های با زار پایه فرابورس درج می شوند. لازم به ذکر است این شرکت ها فرایند پذیرش را طی نمی کنند. شرکت های درج شده در بازار پایه در سه دسته طبقه بندی می گردد: شرکت هایی که درخواستی مبنی بر پذیرش ندارند و به دلیل الزام قانونی طبق ماده ۹۹ برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران بایستی در این بازار درج گردند. مطابق با ماده ۹۹ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقاء جایگاه بازار سرمایه در اقتصاد کشور و ساماندهی بازار متشکل اوراق بهادار کلیه اشخاصی که تاکنون نسبت به انتشار اوراق بهادار اقدام کرده اند مکلفند نسبت به ثبت آن نزد سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام نمایند و عدم ثبت، تخلف محسوب می شود. ناشران اوراق بهادار ثبت شده نزد سازمان مذکور باید اطلاعات مالی خود را براساس ترتیبات مقرر در ماده (۴۵) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران منتشر نمایند و معاملات اوراق بهادار ثبت شده در سازمان فقط در بورس ­ها و بازارهای خارج از بورس دارای مجوز و با رعایت مقررات معاملاتی هر یک از آن ها حسب مورد امکان پذیر بوده و معامله اوراق بهادار مذکور بدون رعایت ترتیبات فوق فاقد اعتبار است.

۲- شرکت هایی که نزد سازمان بورس ثبت شده اند، اما شرایط پذیرش در بازار بورس را ندارند.

۳- شرکت هایی که به دلیل از دست دادن شرایط بازارهای بورس یا فرابورس از بازار مربوطه لغو پذیرش می شوند، در باز ار پایه درج می گردد. مقررات ارائه اطلاعات در این بازار به مراتب ساده تر از بازار اول و دوم است. با توجه به شرایط شرکت معاملات با زار پایه به شکل عادی (دارای دامنه نوسان و در عملیات عادی بازار) یا توافقی (فاقد دامنه نوسان و بر اساس توافق خریدار و فروشنده) انجام می شود.

طبق قوانین جدید، شرکت های این بازار در سه باز ار پایه زرد، نارنجی و قرمز دسته بندی شده اند و دامنه نوسان روزانه آن ها، به ترتیب، ۳، ۲ و ۱ درصد است. این بازار قبلاً (که خود عضوی از فرابورس است) به سه تابلوی الف، ب و ج تقسیم می شد. هرچه در این بازار به پایین تر برویم، ریسک سرمایه گذاری در شرکت های آن بیشتر می شود. به طوری که قبلاً دامنه نوسان بازار پایه (به جز تابلوی ج که نامحدود بود) روی عدد ۱۰ درصد قرار داشت. اما چندی پیش، قوانین این بازار تغییر کرد که در ادامه این قوانین جدید را بیان خواهیم کرد. دلیل تفاوت تابلوهای مختلف بازار پایه، میزان سرمایه شرکت ها و معاملات آن ها است. جالب است بدانید که تقریباً یک سوم ارزش فرابورس به با زار پایه تعلق دارد. پیش تر، دامنه نوسان بالای این بازار، سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری در این بازار جذب می کرد. البته، از طرف دیگر برخی سودجویان با همین نوسان بالا افراد و سهامداران مختلف را فریب می دادند و ضرر و زیان فراوانی را بر سهامداران خرد وارد می کردند. به همین دلیل، مسئولان فرابوس تصمیم به تغییرات اساسی در بازار گرفتند. همان طور که اشاره شد، این باز ار قبلاً شامل سه تابلوی الف، ب و ج بود. در قانون جدید، تابلوها به سه رنگ زرد، نارنجی و قرمز دسته بندی شده اند. دامنه نوسان در تابلوی زرد سه درصد، در تابلوی نارنجی دو درصد و در تابلوی قرمز یک درصد است. براساس تغییرات جدید، روزهای دوشنبه قیمت پایانی تعیین و تا دوشنبه هفته بعد، همان قیمت به عنوان قیمت پایانی در نظر گرفته می شد. اما این قوانین تا حدی جذابیت را برای سرمایه گذاران کاهش می داد. بنابراین، قوانین مذکور مجدداً اصلاح شد. جدیدترین تغییرات در قوانین باز ار پایه به شرح زیر است:

تغییرات جدید قوانین بازار پایه

۱- اگر صف خرید و فروش در سه روز متوالی و در یک جهت برقرار باشد و در پایان هر جلسه معاملاتی حداقل دو ده هزارم تعداد سهام شرکت معامله شود، در روز بعدی، دامنه نوسان تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز، به ترتیب، به ۵، ۴ و ۲ درصد افزایش خواهد یافت (این دامنه نوسان در حالت عادی برای تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز، به ترتیب، ۳، ۲ و ۱ درصد است). پس از آن، دامنه نوسان به شرایط پیشین باز می گردد.

۲- صندوق سرمایه گذاری مختلط و سهام مجازند تا ۱۰ درصد از دارایی های تحت مدیریتشان را در باز ار پایه سرمایه گذاری کنند.

۳- در صورتی که ارائه اطلاعات ناشران بازار پایه قابل اتکا بوده و به موقع منتشر شود، فرابورس می تواند پیشنهاد افزایش سرمایه گذاری صندوق ها را در بازار پایه ارائه کند.

 

ادامه مطلب
بازار اول فرابورس چیست و سهام چه شرکت هایی در آن معامله می شود؟
بازار اول فرابورس چیست و سهام...

دستورالعمل پذیرش و عرضه اوراق بهادار در بازار اول فرابورس ایران، فعالیت آن را در قالب چهار بازار مجزا بیان کرده است. «در بازار اول، دوم و اوراق مشارکت، انواع اوراق بهادار پذیرفته و در بازار سوم، تنها عرضه اوراق بهادار انجام می شود».

بازار اول فرابورس

در بازار اول، معاملات سهام شرکت­ های سهامی عامی که شرایط دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس را احراز کرده باشند، انجام می شود. پذیرش شرکت در بازارهای اول و دوم فرابورس منوط به تهیه امیدنامه و ارسال مدارک و مستندات کافی به منظور شناخت از وضعیت شرکت می­ باشد. پس از تکمیل مدارک یاد شده هیات پذیرش اوراق بهادار ضمن بررسی وضعیت مالی و عملیاتی، در صورت احراز شرایط زیر با پذیرش شرکت موافقت می نماید:

۱- حداقل ۱۰ درصد از سهام ثبت شده آن شناور بوده و تعداد سهامداران آن حداقل ۲۰۰ نفر باشد.

۲- حداقل دو سال از زمان بهره­برداری عملیات یا ارائه خدمات آن گذشته باشد.

۳- آخرین سرمایۀ ثبت شدۀ آن حداقل ده میلیارد ریال باشد.

۴- زیان انباشته نداشته باشد.

۵- گزارش حسابرس برای آخرین دوره/سال مالی منتهی به پذیرش در خصوص صورت های مالی آن، عدم اظهار نظر یا اضهار نظر مردود نباشد.

۶- مطابق اظهار نظر حسابرس، از سیستم اطلاعات حسابداری مطلوب و متناسب با فعالیت خود و شرایط پذیرش در فرابورس جهت افشاء مناسب اطلاعات برخوردار باشد.

۷- در دوره/ سال مالی منتهی به پذیرش سودآور بوده و همچنین چشم­انداز روشنی از تداوم سودآوری و فعالیت شرکت و صنعت مربوطه وجود داشته باشد.

۸- براساس آخرین صورت­های مالی سالانۀ حسابرسی شده، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی­های آن حداقل ۱۵ درصد باشد.

۹- دعاوی دارای اثر با اهمیت بر صورت های مالی، له یا علیه شرکت وجود نداشته باشد.

۱۰- آخرین صورت ­های مالی آن باید مطابق مقررات قانونی، استانداردهای حسابداری و گزارشگری مالی و آیین­نامه­ ها و دستورالعمل­ های اجرا یی ابلاغ شده توسط سازمان تهیه شده باشد. همچنین در زمان ارائۀ درخواست پذیرش و آخرین دوره/ سال مالی قبل از ارائه درخواست، حسابرس شرکت باید از میان حسابرسان معتمد سازمان انتخاب شده باشد.

۱۱- اعضای هیات مدیره و مدیرعامل آن دارای سابقه محکومیت قطعی کیفری یا تخلفاتی مؤثر طبق قوانین و مقررات حاکم بر بازار اوراق بهادار یا سوء شهرت حرفه­ ای نباشند.

لازم به ذکر است که در بازار اول فرابورس هم سهام شرکت­ ها و هم واحدهای صندوق های سرمایه گذاری با نام پذیرش و معامله می شوند. نوسان سهام شرکت ها و اوراق پذیرفته شده نیز در این بازار ۵ درصد با حجم مبنا معادل ۴ در ده هزار تعداد سهم شرکت پیش بینی شده است.

ناشران پذیرفته شده

بازار اول فرابورس

ادامه مطلب
فرابورس
فرابورس چیست؟ مشارکت در ثروت آفرینی

بازار بورس به عنوان مأمنی برای کسب سود و سرمایه گذاری، بیش از ۵۰ سال قبل پایه ریزی شد. آن زمان تقسیم بندی های فعلی وجود نداشت و صرفاً بازاری تشکیل شد تا خریداران و فروشندگان بتوانند هدف کسب درآمد را دنبال کنند. طبقه بندی که در مقطع زمانی فعلی مشاهده می کنید، حاصل سال ها تجربه و تدوین مقررات است. زمانی که مؤسسین با انجام معاملات دریافتند که تقسیم بندی بازار می تواند در روند معاملات بهبود ایجاد کند، کم کم زیرمجموعه هایی از بورس از جمله فرابورس پیدا شد.

در حال حاضر، چهار بورس بزرگ کشور تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می کنند:

  • بورس اوراق بهادار تهران که در آن، سهام شرکت ها و سایر اوراق بهادار مانند اوراق مشارکت خرید و فروش می شود.
  • فرابورس ایران که در آنجا هم سهام شرکت هایی که بنا به دلایلی موفق به پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران نمی شوند، مورد داد و ستد قرار می گیرد.
  • بورس کالای ایران که در آن انواع کالاها مانند محصولات پتروشیمی، فلزات، محصولات کشاورزی و قراردادهای آتی سکه و … خرید و فروش می شود.
  • بورس انرژی که به تازگی تأسیس شده و در آن، حامل های انرژی با محوریت برق، به عنوان یکی از مهم ترین حامل های انرژی، خرید و فروش شود.

در مقاله پیش رو قصد داریم توضیحات مفصل تری از دومین طبقه بازار بورس و اوراق بهادار با عنوان “فرابورس” در اختیار شما قرار دهیم.

پیدایش و کارکرد فرابورس

شرکت ها جهت ورود به بازار سرمایه مسیرهای متعددی پیش رو دارند. برخی شرکت ها نیازمند مسیری بودند تا بتوانند با سرعت بیشتر و آسان تر وارد فضای بازار سرمایه شوند. بنابراین محیطی به نام فرابورس ایجاد شد که ازنظر ساختار و جایگاه قانونی مشابه بورس بوده ولی شرایط پذیرش شرکت ها در این حوزه آسان تر از بورس باشد. برخی فرابورس را به نام OTC  می شناسند. جالب است بدانید که نام این بازار در ایران از معادل انگلیسی آن یعنی Over The Counter گرفته شده است. در تعریف جهانی فرابورس، سهام شرکت هایی که شفافیت کافی یا وضعیت سودآوری مناسب ندارند به صورت توافقی میان خریدار و فروشنده معامله می شوند. در فرابورس سازمان بورس نظارت محدودتری بر معاملات دارد و صرفاً برای جلوگیری از کلاه برداری ها معامله شرکت هایی که شرایط لازم برای ورود به بورس را ندارند در این بازار انجام می دهند.

فرابورس ایران از شکل اصلی خود در دنیا متمایز شده و خود در حد یک بورس فعالیت می کند. به عبارتی، فرا بورس ایران صرفاً جایی برای معاملات توافقی سهام نیست و بسیاری از شرکت ها در این بازار حضور دارند و مشابه معاملات سهام با مکانیزم عرضه و تقاضا و به صورت برخط معامله می شوند. همچنین تعداد قابل توجهی اوراق بدهی در فرابورس ایران معامله می شوند و درنتیجه این شرکت را به یک بورس کامل تبدیل کرده است. بر اساس قانون بازار اوراق بهادار مبنی بر اداره بازارهای خارج از بورس توسط نهادی متمرکز، شرکت فرا بورس ایران در سال ۱۳۸۷ تأسیس شد. شرکت فرابورس ایران نیز همچون سایر بورس های فعال کشور با مجوز شورای عالی بورس ایجادشده و تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار قرار دارد. فرابورس ایران کارکردهای مفید و متعددی دارد و می تواند نیاز تأمین مالی بنگاه های اقتصادی را مرتفع سازد. یکی از حوزه های مهم فعالیت فرابورس، پذیرش سهام شرکت های سهامی عام در فرابورس است. ضوابط حاکم بر پذیرش شرکت ها در فرا بورس ایران به گونه ای است که طیف وسیعی از شرکت ها، قادر به احراز شرایط و پذیرش در آن هستند.

طبقه بندی فرابورس به لحاظ پذیرش

شرکت های فرابورسی به لحاظ طی کردن فرآیند پذیرش به دو دسته تقسیم بندی می شوند:

  • شرکت هایی که باید فرآیند پذیرش را طی کنند
  • شرکت هایی که نیازی نیست فرآیند پذیرش را طی کنند

شرکت هایی که فرآیند پذیرش را طی می کنند شامل چهار دسته هستند:

  • بازار اول
  • بازار دوم
  • بازار شرکت های کوچک و متوسط
  • بازار ابزارهای نوین مالی

فرابورس

نکته در مورد بازار اول و دوم

در بازار اول، معاملات سهام شرکت های سهامی عامی که شرایط دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرا بورس را احراز کرده باشند، انجام می شود. پذیرش شرکت در بازارهای اول و دوم فرابورس منوط به تهیه امیدنامه و ارسال مدارک و مستندات کافی به منظور شناخت از وضعیت شرکت می باشد.

بازار اول

شرکت هایی که حداقل ۲۰۰ میلیارد ریال سرمایه داشته باشند و حداقل ۲ سال از آغاز فعالیت آن ها گذشته باشد در این دسته قرار می گیرند. سود ده بودن شرکت، نداشتن زیان انباشته، داشتن شناوری حداقل ۱۰ درصد نیز جز دیگر ویژگی های این بازار است. لازم به ذکر است نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی های شرکت در این شرکت ها باید حداقل ۱۵ درصد باشد.

بازار دوم

بازار دوم شرط حداقل سرمایه بازار اول را دارند. ولی به لحاظ مدت فعالیت حداقل ۱ سال از آغاز فعالیت آن ها باید گذشته باشد. حداقل شناوری قانونی، برای شرکت های حاضر در بازار دوم ۵ درصد است.

بازار شرکت های کوچک و متوسط (SME)

شرکت هایی هستند که جمع حقوق صاحبان سهام آن ها حداقل یک میلیارد ریال و حداکثر ۵۰۰ میلیارد ریال است. همچنین یک سال از آغاز فعالیت آن ها باید گذشته باشد. شرط ثبت نزد سازمان، حداقل شناوری سهام و حداقل سال های فعالیت برای پذیرش شرکت های این بازار الزامی نیست.

 بازار ابزارهای نوین مالی

این بازار شامل اوراق مشارکت، صکوک، گواهی سرمایه گذاری، اسناد خزانه اسلامی و سایر ابزارهای مالی می باشد.

شرکت هایی که نیازی نیست فرآیند پذیرش را طی کنند شامل سه دسته هستند:

  • شرکت های بازار پایه
  • بازار سوم
  • بازار مشتقه

بازار پایه نیز به سه دسته زرد، نارنجی و قرمز تقسیم بندی می شوند.

گفتنی است مطابق با ‏دستورالعمل جدید که ابلاغ و از ۲۰ خرداد سال جاری اعمال شده، از ۱۸۱ شرکت موجود در بازار ‏پایه، ۱۲۵ شرکت به تابلوی زرد، ۴۲ شرکت به تابلوی نارنجی و ۱۴ شرکت به تابلوی قرمز منتقل شده اند. همچنین در تابلوی نمادهای بازار پایه، کنار نام هر نماد (بر اساس قانون جدید) عنوان هایی درج شده است که بررسی این عنوان ها در بازار پایه بیانگر این موارد است:

انحلال: شرکت هایی که تمامی فعالیت هایشان متوقف شده است و موجودیت خود را به صورت کامل از دست داده اند.

ورشکستگی: شرکت هایی که بر اثر زیان های وارده قادر به پرداخت دیون خود نباشند.

عدم اظهارنظر: شرکت هایی که در آن ها حسابرس به دلیل وجود محدودیت قابل ملاحظه در دامنه رسیدگی (یا وجود ابهام عمده) قادر به اظهارنظر درباره مطلوبیت صورت های مالی نباشد.

لغوپذیرش شده: شرکت هایی که قبلاً در یکی از بازارهای اصلی بورس یا فرابورس حضور داشته اند اما به دلیل عدم رعایت استانداردهای پذیرش، لغو پذیرش شده و به بازار پایه منتقل شده اند.

اظهارنظر مردود: شرکت هایی که در آن ها حسابرس نقص های صورت های مالی را چنان بااهمیت ببیند که کلّیت صورت های مالی از نظر وی گمراه کننده باشد.

قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور: شرکت هایی که در آن ها بر اساس ماده ۳۶ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب ۱۶/۰۱/۱۳۹۶ ناشرین موظف به انتشار اطلاعات و اسناد مالی مؤثر باشند.

بازار سوم

عرضه سهام شرکت های سهامی در این بازار به صورت یکجا صورت می گیرد. همچنین پذیره نویسی سهام و سایر ابزارهای مالی در این بازار صورت می گیرد.

بازار مشتقه

این بازار شامل اوراق اختیار خرید و اوراق اختیار فروش است.

مزایای پذیرش در فرابورس چیست؟

به صورت کلی مزایای پذیرش در فرابورس را می توان در موارد ذیل خلاصه کرد:

معافیت مالیاتی

شرکت های پذیرفته شده در فرا بورس ایران امکان برخورداری از معافیت مالیاتی تا ۱۰ درصد درآمد خـود را پس از پذیرش و عرضه سهام در فرابورس دارا هستند. شرکت های حاضر در بـازار پایـه از شـمول ایـن معافیت مستثنی هستند.

فرابورس

معرفی شرکت به بازار

با توجه به انعکاس اخبار و قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در سایت رسـمی فرابـورس، رسانه ها و سایر پایگاه های اطلاع رسانی، نام و برند شرکت های حاضر در فرا بورس به صورت روزانـه منتشـر شـده و موجب معرفی شرکت به آحاد جامعه، سرمایه گذاران، مشتریان و سایر افراد ذینفع می شود.

فرابورس

شفافیت اطلاعاتی

با توجه به انعکاس اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در سایت رسمی سازمان بورس و اوراق بهـادار و شرکت فرا بورس ایران و دسترسی عموم علاقه مندان به اطلاعات قابل اتکا و استانداردشده، مخاطبـان شرکت افزایش یافته و افراد حقیقی یا حقوقی بیشتری به سرمایه گذاری در شرکت ترغیب می شوند.

فرابورس

تأمین مالی

مهم ترین کارکرد بورس اوراق بهادار، امکـان تأمین مـالی ارزان قیمت و در دسـترس، از عمـوم مـردم و سرمایه گذاران است. شرکت های پذیرفته شده در بازار اوراق بهادار علاوه بر تأمین مـالی از طریـق فـروش سهام خود، در صورت نیاز به منابع مالی جدید، امکان صدور سهام جدید و واگذاری آن به مردم را دارا هستند؛ منـابع مالی حاصل از افزایش سرمایه ارزان قیمت بوده و ریسک فعالیت شرکت را افزایش نمی دهد.

فرابورس

کشف قیمت عادلانه

قیمت شناسایی شده در مبادلات سهام در بورس ها از برآیند عرضه و تقاضای سهام توسط عمـوم فعـالان بازار به دست می آید و قیمتی رسمی محسوب شده و مبنایی برای تعیین ارزش شرکت محسوب می شود.

فرابورس

توثیق سهام

شبکه بانکی کشور، سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران یا فرابورس ایران را به عنوان دارایـی قابل قبول به منظور وثیقه گذاری و اخذ تسهیلات به رسمیت می شناسد؛ از ایـن رو سـهامداران عمـده و سایر سهامداران شرکت ها می توانند از طریق توثیق سهام شرکت مطبوع خود، نسبت بـه اخـذ تسـهیلات اقدام کنند.

فرابورس

ادامه مطلب