بسیاری از معاملهگران بازار فارکس، فعالیت در کارگزاری آلپاری را توصیه میکنند اما «شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری» در گذشته، همچون لکهای سیاه بر ردای سپید این کارگزاری، تا حدودی ویژگیهای مطلوب آن را تحت الشعاع قرار میدهد. این شایعه، افسانه است یا واقعیت؟
کارگزاری آلپاری (Alpari) یکی از بزرگترین و مهمترین بازیگران در میان بروکرهای بازار فارکس است که خدمات تجارت در بازارهای مالی را به معاملهگران ایرانی ارائه میدهد. این بروکر تاکنون میزبان بیش از ۲ میلیون مشتری بوده و هماکنون نیز بیش از یک میلیون کاربر فعال دارد. اکثر تریدرهای مبتدی که تازه با بازار فارکس آشنا شده و قصد ثبت نام در یک بروکر معتبر و معروف را دارند، انتخاب بروکر آلپاری جزو اولین گزینههایی است که به آنها پیشنهاد میشود اما مشکل زمانی رخ میدهد که آنها درباره سابقه و عملکرد این کارگزاری در اینترنت به جستجو میپردازند و شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری در گذشته باعث میشود تا اندکی تردید بر تصمیم آنان سایه افکند.
به راستی، شایعه این ورشکستگی تا چه اندازه واقعیت دارد و از کجا نشات میگیرد؟ مشتریان آن چقدر متضرر شده و چه میزان سرمایه را از دست دادند؟ برای پاسخ این سوالات و رفع شبهات دیگر، در ادامه با «خانه سرمایه» همراه باشید تا به طور خلاصه و با نگاهی به بررسی بروکر آلپاری از زمان تاسیس و سپس اوج و فرود آن، موضوع «شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری» را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
بررسی تاریخچه بروکر آلپاری از آغاز
برند آلپاری که امروزه شرکتهای آن در سراسر جهان در حال فعالیت هستند، برای اولین بار در تاریخ 24 دسامبر 1998 توسط چند سرمایهگذار روسی و در شرایط دشوار اقتصادی روسیه، در شهر کازان (Kazan) این کشور تاسیس شد. در همین زمان، دولت نکول اقتصادی خود را اعلام کرد که درنتیجه نرخ روبل به سرعت کاهش یافت و بازار اوراق بهادار سقوط کرد. با این حال، کارگزاری آلپاری که یکی از شرکتهای زیر مجموعه برند Alpari Comoros است، نخستین گامهای شروع به کار خود را در بازارهای جدید مالی و با اولویت فعالیت در بازار فارکس برداشت، اما معاملات در این بروکر از طریق برخی از پلتفرمهای تجارت الکترونیکی بسیار ابتدایی و نرمافزارهای نمودارگیری (Charting Software) که در آن زمان در دسترس بودند، انجام میشد.
هنگامی که در ماه مارس ۱۹۹۹ اولین مشتری آلپاری، اولین معامله خود را در بازار فارکس انجام داد، به عنوان اولین گام آلپاری به سوی موفقیت قلمداد شد. سال ۲۰۰۰ پلتفرم معاملاتی شرکت متاکوتس (MetaQuotes) که تازه نوشته شده بود، برای استفاده کاربران این شرکت معرفی گردید. در ماه اگوست سایت جدید آلپاری ثبت و راه اندازی شد و در ماه نوامبر نیز اولین معامله مشتری شرکت Alpari Comoros به صورت آنلاین انجام گردید.
بررسی پلههای ترقی بروکر آلپاری
بروکر آلپاری در نوامبر سال ۲۰۰۲ مدرنترین پلتفرم معاملاتی آن زمان یعنی Meta Trader را برای حسابهای آزمایشی معرفی کرد و یک سال بعد نیز آن را با روش اجرای Instant Execution (اجرای آنی اردر، در مقابل market execution یا اجرای بازار) به حسابهای معاملاتی واقعی مشتریان تعمیم داد. دو سال بعد نیز این پلتفرم را برای تلفنهای همراه عرضه کرد اما پس از معرفی پلتفرم متاتریدر ۴ از سوی متاکوتس (MetaQuotes) در سال ۲۰۰۵، بروکر آلپاری نیز آن را برای مشتریان خود ارائه داد و علاوهبر این، معاملات آنلاین فارکس، CFD و فلزات گرانبها را به این پلتفرم افزود که مورد استقبال گسترده عموم مشتریان این کارگزاری قرار گرفت و میزان اعتماد و محبوبیت آن را نزد مشتریان افزایش داد. این عوامل باعث گردید تا بروکر آلپاری پلههای نردبان ترقی را دو تا یکی طی کند.
افتتاح بروکر آلپاری انگلستان
ستاره اقبال بروکر آلپاری هر روز فروزانتر میشد و این کارگزاری بیش از آنچه انتظار میرفت، درمیان مردم اعتبار و محبوبیت به دست میآورد. موفقیتهای بیوقفه، آلپاری را به این واداشت که دفاتر مختلفی در چندین کشور افتتاح کند، بنابراین، در سال 2004 نیز دفتر یا بهتر است گفته شود «بروکر آلپاری انگلستان» تاسیس شد. این شرکت، عضوی از زیرمجموعه شرکت بزرگ و جهانی آلپاری بود و هرچند که Alpari UK مستقل از شرکت مادر تلقی میشد و در ظاهر به صورت کاملا غیر وابسته عمل میکرد ولی همه مدیران آن از شرکت مادر و دیگر شرکتهای تابعه آن بودند.
Alpari UK، برند آلپاری را به اوج فرستاد
پس از تأسیس Alpari UK، این شرکت جدید حتی مجوز رگولاتوری FCA (Financial Conduct Authority) بریتانیا را نیز در سال 2006 به دست آورد که یک مرجع نظارتی یا رگولاتوری مهم در انگلستان است و تحت نظر وزارت خزانهداری و پارلمان بریتانیا قرار دارد. کسب مجوز این نهاد نظارتی که به عنوان یک رگولاتوری بسیار معتبر و تراز اول در اروپا و حتی سایر نقاط دنیا شناخته میشود، به شرکت بینالمللی آلپاری اجازه داد تا دفاتر و شعب دیگری را در چندین کشور اروپایی دایر کنند. Alpari UK با استانداردهای حرفهای بالا کار میکرد و مشتریان آن نیز از عملکرد این کارگزاری آنچنان رضایت بالایی داشتند که نام آلپاری به عنوان بهترین کارگزاری در تمام بازارهای مالی پیچید و در مدت زمانی اندک، بسیاری از تریدرهای مبتدی تا حرفهای، بانکها، موسسات مالی و حتی شرکتهای بزرگ و بینالمللی نیز به این بروکر پیوستند و نام آلپاری در میان فهرست 15 بروکر برتر جهان جای گرفت، اما این پایان راه نبود، بلکه آغازی بود تا آلپاری گامهای خود را برای رسیدن به قله محکمتر بردارد.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
گسترش دفاتر آلپاری در سایر نقاط جهان
آلپاری، مسلما بدون دلیل و با بخت و اقبال تا فراز ستارگان اوج نگرفت بلکه پلن بسیار قوی و هدفمندی را طراحی کرده بود. این کارگزاری روند ارائه خدمات خود را سرعت بخشید؛ خدماتی مانند روند باز کردن حساب، اجرا، فرآیند تامین مالی برای برداشت مشتریان بسیار سریع بود، به طوری که ظرف نهایتا ۲۴ ساعت، وجوه درخواستی به حساب مشتری واریز میشد. بروکرهای این مجموعه به سرعت از پلتفرمهای معاملاتی MT4 و MT5 استفاده کردند و بسیاری از ویژگیها و خدمات جدید را به مشتریان خود ارائه کرده و به رضایتمندی مشتری نیز بها میدادند.
این موضوعات به سرعت در جامعه تجاری پخش شد و پایگاه مشتری آلپاری شروع به گسترش کرد. اعتبار رگولاتوری FCA، که برخی از بالاترین استانداردها را برای اعضای خود تعیین میکند، آنها را قادر ساخت تا اعتماد بیشتری ایجاد کنند و جامعه مشتریان خود را بیش از پیش گسترش دهند. این مجوز به آلپاری اجازه داد تا شعبههای تابعه Alpari UK را در سایر کشورها مانند بمبئی هند و شانگهای چین (2008)، فرانکفورت آلمان و توکیو ژاپن را در سال 2011 افتتاح کنند.
آلپاری، بر تارک ستارگان یا آرامش قبل از توفان؟!
در سال 2012، سرانجام، ۱۴ سال فعالیت و تلاش مستمر، برنامهریزی دقیق و مدیریت بسیار کارآمد، نتیجه داد و بروکر آلپاری، لقب پرافتخار و رشکبرانگیز بزرگترین کارگزاری جهان را به دست آورد و نام آن بر فراز نامهای تمام بروکرهای جهان حک شد! افتخاری تاریخی که شاید دیگر هرگز تکرار نشود!
آلپاری به کارگزاری محبوب همه نوع معاملهگر از Retail Trader (معاملهگر مبتدی و خرده سرمایه) گرفته تا Professional Trader (تریدر حرفهای)، شرکتی، سازمانی تا موسسات بزرگ مالی جهان تبدیل شده بود و انگار میرفت تا همچون اژدهایی غولپیکر بازار مشتریان فارکس سراسر دنیا را قبضه کند. در این مدت، آنها ابزارهای بسیاری را برای بررسی بازار در دسترس مشتریان خود قرار داده بودند که ارائه انواع اندیکاتورها و اسیلاتورهای تحلیل تکنیکال و حتی سیستم سیگنالدهی اتوچارتیست نیز در این فهرست قرار دارند. آلپاری برای از دست ندادن قله و به دست آوردن موفقیتهای باز هم بیشتر، هر روز بر خدمات خود میافزود و مشتریان زیادتری را جذب میکرد. دیگر هیچ چیز و هیچکسی نمیتوانست مانع پیشرفت آلپاری شود.
خدماتی که مشتریان آلپاری در این صنعت تجربه کردند، بینظیر بود و خدمات مدیریت حساب نیز بسیار حرفهای انجام میگرفت. این شرکت با پیشنهاد قابلیت «Spread Betting» به مشتریان بریتانیا، بار دیگر غوغا به پا کرد و در صدر اخبار و تحلیلهای بازارهای مالی قرار گرفت. Spread Betting یعنی معاملات دارای لوریج یا اهرم که با استقبال فراوان روبهرو شد و بار دیگر نام این بروکر را بر سر زبانها انداخت. آلپاری در سپتامبر 2013 گزینههای باینری را برای فارکس اعلام کرد و همچنین نمادهای فلزات گرانبها را نیز به فهرست خدمات خود افزود. این برند حتی خدمات اسپانسری بسیاری را نیز برعهده گرفت که بزرگترین آنها حمایت مالی از تیم وستهام یونایتد اف سی (West Ham United F.C) بود. Alpari UK pjd قصد داشت در سال 2015 سهامی عام شود و یک IPO یا (Initial Public Offerings) عرضه اولیه، برای بورس اوراق بهادار لندن داشته باشد. تمام این ماجراها برای آلپاری، آرامش قبل از توفان بود زیرا پیش از این که این خواب آلپاری تعبیر شود، این ستاره اوج آسمان مالی جهان در کمال ناباوری، در ژانویه 2015 فقط طی کمتر از چند دقیقه، از عرش به فرش سقوط کرد…
۵ شنبه سیاه، کابوسی که هرگز فراموش نمیشود!
در روز ۵ شنبه 15 ژانویه 2015، بانک ملی سوئیس (SNB) تصمیم عجیبی را اعلام کرد که پایههای بازارهای مالی جهان و فارکس را به لرزه درآورد. این ۵ شنبه سیاه، برای آلپاری به کابوس وحشتناکی تبدیل شد که هرگز آن را فراموش نخواهد کرد!…اعلام خبر از سوی بانک ملی سوئیس همچون سونامی قدرتمندی بازار فارکس زیر و رو کرد. این زلزله برای آلپاری چنان وحشتناک و شدید بود که شعبه انگلیسی بزرگترین بروکر دنیا دچار ورشکستگی شد…
SNB (بانک ملی سوئیس) پس از سه سال و نیم، که نرخ یورو به فرانک سوئیس (EURCHF) را معادل 1.20 کاملا ثابت نگه داشته بود، به ناگهان تصمیم گرفت سقف نرخ را بردارد. با توجه به این که بانک مرکزی اروپا (ECB) در آستانه آغاز بزرگترین برنامه چاپ پول خود (یورو) بود، هیچ کس تصور نمیکرد که SNB چنین اقدامی را انجام دهد، بنابراین اکثر تریدرها که به تصور رشد قیمت، پوزیشن Buy داشتند، به طور ناگهانی غافلگیر شدند. تنها کمتر از چند دقیقه زمان لازم بود تا EUR/CHF از 1.20 به 0.75 سقوط کرده و USD/CHF نیز از 1.02 به 0.61 کاهش یابد. کسانی که قبل از این رویداد فقط یک پوزیشن بسیار کوچک در EUR/CHF در نرخ 1.20 باز داشتند، درست پس از حذف سقف قیمتی، ناباورانه دیدند که حساب آلپاری آنها به چند هزار دلار بدهی رسید.
بسیاری از مشتریان دیگر نیز که در این جفت ارز پوزیشن خرید باز داشتند و امیدوار بودند که SNB جلو این فاجعه را بگیرد، فقط نظارهگر افزایش میزان زیان خود بودند، زیرا سیستم قفل شده و پوزیشن به صورت دستی نیز بسته نمی شد و کاری از دست آنها برنمیآمد. هزاران حساب با ضررهای هنگفت در رنگ قرمز شناور بودند و با این که تمام موجودی آنها صفر شده بود اما افعی زیان بیمحابا پیچ و تاب میخورد و در موجودی منفی و زیر صفر همچنان با سرعت پیش میرفت.
بسیاری از کارگزاریها مجبور شدند معاملات باز خرید EUR/CHF را ببندند اما پوزیشنهای مشتریان زمانی بسته میشد که اکثرا آنها ماندههای منفی داشتند یعنی علاوهبر از دست رفتن سرمایه، باز هم کلی به بروکر بدهکار بودند. تعداد زیادی از این مشتریان قادر به پرداخت این زیان نبودند یا تمایل نداشتند تا لااقل ماندههای منفی را پرداخت کنند زیرا کارگزاریها را مقصر این زیان میدانستند.
ستارهای که همچون شهاب سنگ سقوط کرد!
آن روز، مدیران آلپاری انگلستان گیج، حیران و متحیر به تکاپو افتاده بودند. هرکس به سویی میدوید. مدام در بخش فنی بر سر مهندسین داد میکشیدند که: «علت چیست؟» اما هیچکس نمیدانست. البته که بسیاری میدانستند اما در آن لحظه جرات اعلام آن را نداشتند. علت، «سیستم کند و قدیمی شرکت» بود که استفاده همزمان «تعداد بسیار زیاد و بیش از اندازه مشتریان» نیز مزید بر علت شده و عملکرد آن مختل شده بود!
چرا بانک ملی سوئیس سقف قیمت را برداشت؟
تصمیم بانک ملی سوئیس در روز پنجشنبه برای کنار گذاشتن تثبیت نرخ فرانک سوئیس در برابر یورو منجر به افزایش 30 درصدی «فرانک سوئیس» شد. این نوسان عجیب احتمالاً بزرگترین حرکت یک روزه یک ارز اصلی از زمان جنگ جهانی اول بوده است. دلیل این اقدام ترس سوئیس از چاپ و ارائه ارز یورو توسط کشورهای عضو آن بود که قرار بود بزودی انجام شود. سوئیس تقریباً مطمئن بود تصمیمی که گرفته بود، ارزش یورو را کاهش میدهد و ارزش ارزهای امن مانند فرانک را تقویت میکند، هرچند که عواقب آن به زیان این کشور نیز تمام شد، زیرا هزینه صادرات آنها افزایش یافت و پس از آن روز، خریداران کشورهای مختلف اگر میخواستند یک ساعت سوئیسی زیبا را بخرند، باید حدود ۱۵ درصد بیشتر هزینه میکردند که این افزایش قیمت باعث کاهش خرید محصولات سوئیسی شد.
آلپاری در این روز چقدر زیان کرد؟
بسیاری از کارگزاریها با ضررهای هنگفتی مواجه شدند، زیرا مجبور بودند خود ماندههای منفی را پوشش دهند، حتی برخی از آنها ورشکست شدند! آلپاری انگلستان (Alpari UK) تاکنون بزرگترین نام در فهرست کارگزاریهایی است که اعلام ورشکستگی کرد. با این حال، بروکر IG حدود 45 میلیون دلار ضرر کرد. FXCM پس از سقوط 98 درصدی سهام آن، با بدهی 225 میلیون دلاری، نجات یافت و توسط Jefferies تصاحب شد.
با این که بروکرها از مشتریان خواستند که بدهیها را پرداخت کنند، اما معاملهگران به سرعت در گروههایی سازماندهی شدند و از رگولاتوریهای ملی خواستند تا تحقیقات خود را در این زمینه آغاز و شرکتهای حقوقی را استخدام کنند تا وکالت آنها را در برابر بروکرها برعهده گیرند.
هنگامی که موجودی حساب مشتریان منفی گردید و بروکر نیز موفق به وصول بدهی مشتریان نشد، شرکت بینالمللی آلپاری اعلام کرد زیان منفی مشتریان را این شرکت پرداخت خواهد کرد. آلپاری در این زمینه، حتی روی مشتریان بدهکار فشار وارد نکرد زیرا نمیخواست مشتریان سایر شعبههای خود را از دست بدهد و حتی سعی کرد تا خسارتهای فراوانی را که به مشتریان آن شعبه وارد شده بود، به طرق مختلف جبران کرده و رضایت مشتریان را به دست آورد. این شرکت نزدیک به ۹۶ میلیون دلار خسارت دید که حدود ۷۸ میلیون دلار را جبران کرد و ۱۸ میلیون دلار دیگر نیز سهم سهامداران این بروکر شد.
ترکشهای سقوط پرفروغترین ستاره آسمان مالی جهان
بررسی بروکر آلپاری شعبه انگلستان نشان میدهد که این کارگزاری از نظر عملکرد مالی یک شرکت مستقل بود اما ترکشهای شایعه ورشکستگی آن دامان دیگر شعبههای آلپاری را نیز گرفت و بسیاری از مشتریان شعبههای دیگر با عجله سعی کردند تا موجودی حسابهای خود را برداشت کنند. دقیقا یک روز پس از این اتفاق، برخی از مهمترین شعبههای آلپاری در شهرهای دبی امارات، توکیو ژاپن، نیویورک آمریکا و برخی دیگر نقاط دنیا نیز تعطیل شدند.
با این حال، این حادثه را کارگزاریهای بسیاری مانند Dukascopy نیز تجربه کردند اما با حداقل ضرر آن را پشت سر گذاشتند و حتی، برخی دیگر از بروکرها به هیچ عنوان دچار ضرر نشدند. زیرا آنها به طور سیستماتیک سیستمهای خود را ارتقا میدادند و معاملات مشتریان به صورت خودکار و در نقاط مورد نظر برای حد سود یا حد توقف ضرر بسته شده بودند.
آیا آلپاری شعبه ارائه دهنده خدمات به ایرانیان نیز زیان دید؟
در آن روز که برای بروکرها به ۵ شنبه سیاه معروف است، کارگزاریهای زیادی از آن حادثه در امان نماندند و زیانهایی را تجربه کردند اما میزان ضرر در بروکرهای مختلف، متفاوت است. بروکر آلپاری شعبه روسیه که به معاملهگران ایرانی خدمات ارائه میداد نیز دچار زیان نسبتا ناچیزی شد اما مقدار آن خیلی زیاد نبود که مشکل خاصی برای این شعبه به وجود آورد، با این وجود، شاید شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری که باعث خروج مشتریان قدیمی و انصراف ثبت نام مشتریان جدید در این بروکر شده، بیش از میزان زیان آن روز به این بروکر، خسارت وارد کرده باشد.
چرا تریدرها به چنین وضعیتی گرفتار شدند؟
وقتی پوزیشنی را باز میکنید، همیشه حد ضرر یا استاپلاس (Stoploss) برای آن قرار میدهید، زیرا هرگز نمیدانید چه اتفاقی ممکن است در فارکس بیفتد. معاملات فارکس به صورت خودکار انجام میشود و زمانی که در یک معامله، قیمت به حد سود (Take Profit) یا حد توقف ضرر (Stoploss) میرسد، سیستم باید به طور خودکار معامله را ببندد اما در چنین مواقعی که در عرض چند ثانیه قیمت با جهشهای بزرگ هزاران پیپ حرکت میکند، از روی اهداف (حد سود یا حد توقف ضرر) شما میپرد، به خصوص زمانی که سیستم مورد استفاده بروکر جدید و پرسرعت نباشد و تعداد مشتریان در حال فعالیت نیز بیشمار و خارج از توان سرویسدهی آن باشد، چنین اتفاقی میافتد.
بروکر آلپاری به رغم این که میزان خدمات ارائه شده به مشتریان خود را افزایش داده و از نظر تعداد مشتری، حجم سرمایه و ترید موفق شده بود در صدر جدول بزرگترین بروکرهای جهان قرار گیرد، اما شعبه انگلستان به دلیل استفاده از سیستم کند و قدیمی نسبت به آن زمان و همچنین تعداد مشتریان بسیار زیاد که بیش از ظرفیت چنین سیستمی بود، نتوانست پوزیشنها را به صورت خودکار مدیریت کرده و ببندد.
آیا اکنون میتوان به آلپاری اعتماد کرد؟
شاید سوال بسیاری از کسانی که شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری را شنیدهاند و برای ثبت نام در این بروکر تردید دارند، این باشد که «آیا اکنون میتوان به آلپاری اعتماد کرد؟»… درپاسخ باید گفت ورشکستگی بروکر آلپاری شعبه انگلیس هیچ ربطی به مواردی مانند کلاهبرداری، دزدی و عمل خلاف قانون ندارد بلکه یک حادثه غیرمنتظره بود که برای تمام بروکرها رخ داد اما کارگزاریهایی که مشتریان آنها روی فرانک سوئیس تعداد پوزیشن باز کمتری داشتند، کمتر لطمه دیدند. با این حال، شرکت آلپاری بینالمللی موفق شد خیلی سریع این موضوع را مدیریت کرده و خسارت آسیب دیدگان را پرداخت و رضایت مشتریان را نیز به دست آورد. امروزه، اگرچه ممکن است برخی برای اهداف خاصی به شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری دامن بزنند اما بررسی بروکر آلپاری نشان میدهد که این کارگزاری کاملا موفق شده تا آب رفته را به جوی بازگرداند و هماکنون با میزبانی از ۱ میلیون مشتری جهانی، در ایران نیز به انتخاب اول معاملهگران تبدیل شود.
سخن پایانی
بررسی شایعه ورشکستگی بروکر آلپاری نشان میدهد که این بروکر اگرچه از تهیه سیستمهای جدید غفلت کرده بود اما هیچ مورد تعمدی وجود ندارد و بررسی بروکر آلپاری نیز گویای این واقعیت است که این کارگزاری موفق شده از شوک بزرگ ۵ شنبه سیاه خارج شده و این پیشامد را به خوبی مدیریت کند. بنابراین، اگر در بازارهای مالی و بهویژه در بازار فارکس فعالیت میکنید، سعی کنید بروکری را برای فعالیت انتخاب کنید که از جدیدترین و پیشرفتهترین سیستمها بهره ببرد.
کارگزاریهایی مانند بروکر آلپاری انگلستان که با ارائه خدمات کمنظیر به مشتریان در تهیه سیستمهای پر سرعت و استفاده فناوریهای جدید صرفهجویی یا غفلت کردند، هم خود دچار ورشکستگی مالی شدند و هم به مشتریان خود کلی زیان وارد کردند و علاوهبر این، اعتمادی را که در طی سالیان دراز به دست آورده بودند، به یکباره از دست دادند. این موضوع نشان میدهد که وقتی میخواهید در یک کارگزاری ثبت نام کنید، بهتر است سعی کنید، عملکرد و نوع سیستمهای مورد استفاده آن را نیز بررسی کنید تا یکی از پیشرفتهترین فناوریها را داشته باشد.