Lines_Background
وبینار آنلاین خانه‌سرمایه
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایهآموزش ترید از صفر صفر

فرصت های سرمایه گذاری در اقتصاد

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها
مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس...

فرصت های سرمایه­ گذاری زیادی در چهارچوب اقتصاد داخلی وجود دارد، هم چون بانک، بورس، مسکن، سکه، طلا و ارز که در این مقاله، طی یک دسته ­بندی کلی، به بررسی مقایسه انواع فرصت­ های سرمایه­ گذاری و ویژگی­ های هر بازار خواهیم پرداخت. سرمایه ­گذاری در راستای کسب “بازدهی” انجام می شود، ریسک نیز بخش جدایی ­ناپذیر بازدهی است، بدین معنا که کسب بازدهی های بالاتر به واسطه پذیرش ریسک های بیشتر اتفاق می ­افتد و این موضوع مهم ­ترین فاکتور تفاوت بین فرصت های سرمایه ­گذاری است، گرچه فاکتورهای مهم دیگری نیز همچون افق سرمایه­ گذاری، حجم سرمایه ­گذاری، میزان نقد شوندگی (به معنی سهولت در تبدیل به نقد شدن) و… از سایر عوامل موثر در سرمایه ­گذاری هستند. مقایسه بازده دارایی های مختلف بایستی با در نظر گرفتن “ریسک” سرمایه گذاری آن ها باشد و مقایسه تنها به واسطه بازده دارایی ها اشتباه هست.

مقایسه بازارهای سرمایه گذاری

با همین استدلال مقایسه بازدهی سپرده بانکی با بازده بورس صحیح نیست چون سپرده بانکی در دسته دارایی های بدون ریسک قرار می گیرد. در اقتصادهایی هم چون اقتصاد ایران که از یکسو با نوسانات زیادی در متغیرهای کلان اقتصادی همچون نرخ بهره و نرخ تورم روبرو هستیم و از سویی دیگر رشد شاخص قیمت­ ها، رقم بالایی است، موضوع سرمایه­ گذاری اهمیت دوچندان می­ یابد. با توجه به تورم موجود در اقتصاد ایران و کاهش ارزش پول ملی، پیدا کردن راه کاری مناسب برای حفظ ارزش پول در مقابل تورم بسیار مهم است. شرایط تورمی همیشه این نگرانی را برای عموم افراد به دنبال دارد که بتوانند دارایی های خود را در برابر ریسک تورم و کاهش ارزش مصون نگاه دارند.

میزان بازدهی بازارهای سرمایه گذاری

بررسی آمار در سال های اخیر نشان می دهد که بازار سرمایه اغلب بازدهی بسیار بالاتری نسبت به تورم داشته است. اما نکته آن است که شاخص کل بورس را نمی توان با دلار، سکه، مسکن و… سنجید. این مقایسه ای اشتباه است که یک فرد بازدهی یک کالایی که می تواند داشته باشد (دلار، سکه، مسکن و…) را با یک شاخص کل (که نمی تواند داشته باشد) مقایسه می کند. ما دلار، سکه، مسکن می خریم اما شاخص کل را خیر. در بازار سرمایه آنچه خریداری می شود سهام است. مردم عادی شاید کمتر از دلال های بازارهای موازی سود کسب کنند و بیشتر زیان کنند، چرا که وضعیت بازارهای موازی با بازار سرمایه با عدم شفافیت رو برو است. اما شفافیت در بازار سرمایه به مراتب بهتر از سایر بازارها است و این که چگونه از ساختارهای طراحی شده برای شفافیت بازار سرمایه استفاده کنیم بستگی به سطح دانش سرمایه گذاران دارد. با سرمایه گذاری مناسب و آگاهانه در بورس، ارزش دارایی افراد در مقابل تورم حفظ می شود. زیرا فرد به نسبت سهام خود، در دارایی شرکت سهیم است و با رشد ارزش دارایی های شرکت به مرور زمان، ارزش سهام او نیز افزایش می یابد.

در ادامه به بررسی مقایسه ای بورس و بازارهای سرمایه گذاری دیگر خواهیم پرداخت، سعی شده است در رویکردی مقایسه ای ویژگی های هر بازار لیست شود تا تفاوت های بورس و سایر فرصت های سرمایه گذاری به مرور تا انتهای مطالعه مطلب برای شما مشخص شود.

۱- سرمایه گذاری در بورس

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها

در بازار سرمایه، اوراق بهادار با سررسید بیش از یک سال به فروش می­ رسند. از جمله ابزارهایی که در این بازار ارائه شده­ است می ­توان به سهام، اوراق مشارکت، صکوک، اوراق تسهیلات مسکن، قراردادهای اختیار معامله و قرارداد آتی اشاره کرد. سرمایه­ گذاری در بورس یکی از مرسوم ترین روش های سرمایه ­گذاری در دنیا است. شرکت های معتبر در صنایع مختلف، سهام خود را در بورس اوراق بهادار عرضه می کنند تا افراد مختلف، سهام دار آن شرکت شوند. در رابطه با سرمایه­ گذاری در بازار سرمایه باید به این نکته مهم اشاره داشت که، این نوع سرمایه­ گذاری یک فعالیت سوداگرانه مانند خرید سکه فیزیکی و ارز نیست، بلکه با سرمایه گذاری در بورس، به اقتصاد کشور و تامین مالی شرکت ها کمک می شود و شاید بتوان این شاخصه را مهم­ترین فاکتور متمایزکننده این روش سرمایه ­گذاری تلقی کرد. تفاوت بین سفته ­بازی و سرمایه گذاری می تواند دقیق و باریک باشد.

سرمایه مورد نیاز

عدم نیاز به سرمایه های کلان برای خرید سهام و ورود به بورس، یکی از دلایل جذابیت این بازار برای سرمایه­گذاری است.

ریسک سرمایه گذاری

در رابطه با آن چه که برخی از افراد جامعه در مورد ریسک بالای سرمایه ­گذاری در بورس بیان می کنند، باید گفت، ریسک موجود در این روش سرمایه ­گذاری بیش از آن که از ذات خود بازار ناشی شود، از رویکرد سرمایه­ گذاران آن ناشی می­شود، حتی در بورس نیز، می ­توان با به کارگیری روش های تحلیلی، بررسی اطلاعات شرکت ها و اقدام به سرمایه­ گذاری براساس تحلیل و شناخت، ریسک سرمایه ­گذاری را کاهش داده و تعدیل کرد.

رویکرد سرمایه گذاری

برخی گمان می کنند که سرمایه­ گذاری بر روی شرکت های بزرگ، سودآوری بیشتری دارد. این در حالی است که آمارها نشان از رشد بالای ارزش سهام شرکت های کوچک در مدت زمان کوتاه می دهند. اما باید گفت، درواقع این تنها اندازه شرکت ­ها نیست که تعیین کننده ارزش و متعاقبا قیمت آن ها در بازار است، بلکه آن چه اهمیت دارد عمکرد شرکت­ ها، سودآوری و قابلیت اولا ثبات و تکرار سودآوری و ثانیا رشد در سودآوری است. اگر بتوانید به موقع سهام مناسبی خریداری کنید، با یک سرمایه ­گذاری کوچک به رشد بالایی از ارزش سهام دست پیدا خواهید کرد. در نتیجه سعی کنید سبد سرمایه ­گذاری خود را متنوع کرده و تنها شرکت ­های بزرگ را در نظر نگیرید.

نقدشوندگی

یکی دیگر از مزایای سرمایه ­گذاری در بورس نسبت به بسیاری از روش های سرمایه گذاری در ایران، قابلیت نقد شوندگی سهام است. شما با خرید سهام در بورس نگرانی بابت نقد شدن پول خود نخواهید داشت. تمام آنچه که سرمایه ­گذاری می کنید را در هر زمانی که بخواهید (در بازه زمان معاملات بازار) بسیار راحت ­تر از سایر بازارها می توانید به فروش برسانید. نکته قابل توجه دیگر موضوع سهولت دسترسی است، درواقع قابلیت معامله سهام در بورس از طریق اینترنت نیز امکان ­پذیر است. در واقع حتی شما نیازی به حضور فیزیکی نیز ندارید و به سادگی می توانید سهام مد نظر خود را خریداری کنید و یا سهام خود را به فروش برسانید.

دو روش مستقیم و غیرمستقیم سرمایه گذاری

سرمایه­گذاری در بازار سرمایه، به دو صورت می­تواند انجام شود. در روش مستقیم، سرمایه گذار شخصا وارد معاملات بورس و خرید و فروش سهام می شود و لذا نیازمند آگاهی، دانش و تجربه کافی در مورد بازار، صنایع و اقتصاد کشور است. در روش مستقیم، سرمایه گذار می بایست از طریق شرکت های کارگزاری اقدام به خرید سهام مورد نظر کند. در روش غیرمستقیم، سرمایه گذار با بررسی وضعیت بازدهی و ریسک صندوق ها و سبدهای مختلف و همچنین سابقه مدیران این صندوق ها و سبدها، در یکی از این صندوق ها و سبدها سرمایه گذاری کرده و عملا به طور مستقیم خود اقدام به سرمایه ­گذاری نمی­ کنند. مهم ­ترین تفاوت صندوق و سبد در مالکیت سرمایه­ گذار است. در صندوق، پول سرمایه ­گذاران به صورت یک کل جمع شده و هر سرمایه ­گذار متناسب با سهم خود از کل سرمایه صندوق از سود و زیان بهره­ مند می ­شود و این در حالی است که در سبد شما همچنان مالکیت دارایی خود را دارید و صرفا امکان خرید و فروش را به افراد متخصص واگذار می ­کنید. این روش سرمایه­ گذاری در هر دو حالت کلی آن (صندوق یا سبد) برای افرادی که از دانش و تخصص کافی برخوردار نیستند، بهترین روش سرمایه ­گذاری در بازار سرمایه است. لذا می­ توان ویژگی ­های این فرصت سرمایه­گذاری را به شرح زیر دانست:

  • می توان با هر مبلغی در آن سرمایه گذاری کرد و این کار را از هرجای دنیا که هستید فقط با داشتن یک اتصال اینترنت و یک لپ تاپ، موبایل یا کامپیوتر می­توانید انجام دهید.
  • در بورس ابزارهای بسیار متنوعی وجود دارد که هر سرمایه گذار می تواند با توجه به توان مالی خود، سطح انتظارات از منافع آتی سرمایه گذاری و همچنین میزان ریسک پذیری خود بهترین گزینه را انتخاب نماید. به عبارت دیگر برای هر فرد ابزار مناسب سرمایه گذاری با سطح ریسک پذیری او وجود دارد.
  • شفافیت اطلاعاتی در بورس، یکی از مهم­ ترین ویژگی های شرکت های پذیرفته شده در این بازار است، اطلاعات شرکت ها در بورس به لحاظ قابلیت اتکا و به موقع بودن بررسی می ­شوند.
  • برای خرید و فروش اینترنتی سهام نیازی نیست شرایط سخت و یا امکانات پیشرفته داشته باشید، تنها دانش و مهارت آن نیاز است.
  • امکان نقد کردن سریع سرمایه در بیشتر مواقع وجود دارد و فقط زمانی که نماد یک شرکت به دلایلی مانند برگزاری مجمع، تعدیل سود و… موقتا بسته می شود امکان فروش سهام نیست.
  • در این روش سرمایه­ گذاری دو نوع سود یا عایدی قابل دریافت است، سود ناشی از تغییرات قیمت سهام(capital gain) و سود ناشی از دریافت سود تقسیمی(dividend gain). بنابراین در عین حال که سهام خود را نگهداری کرده اید و ارزش آن ممکن است رشد کند، سود نقدی نیز دریافت می کنید.

در سال ۹۸ بازار سرمایه توانست با رشد بالغ بر ۱۸۷ درصد، بالاترین بازدهی را در بین بازارهای مالی به خود اختصاص دهد. در سالی که گذشت حرکت جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه در سایه رکود بازارهای موازی از مهم ترین عوامل موثر بر رشد بازار بوده است. از این منظر می توان این سال را نقطه عطفی در نگاه عموم مردم به بازار سرمایه ایران دانست. در سالی که گذشت، علاوه بر رشد اسمی قیمت ها، ضریب نفوذ بازار سرمایه با ورود پول های تازه به نحو چشمگیری افزایش یافت و رکورد میزان مشارکت در عرضه های اولیه با صدور فزاینده کدهای بورسی شکست. رکوردهای بورسی در این سال درحالی جابه جا شدند که ریسک های محیطی فعالیت بنگاه ها را به شکل بی سابقه ای تحت الشعاع قرار داد. افزون بر تداوم و تشدید تحریم ها، می توان به افزایش ریسک های سیاسی به ویژه در نیمه دوم سال اشاره کرد .با این حال طی سال گذشته دو فاکتور ورود نقدینگی حقیقی و تورم انتظاری را می توان از جمله مهم ترین عوامل موثر بر رشد شاخص دانست. اگر مذاکراتی در زمینه تحریم ها انجام نشود و تحریم ها به همین صورت باقی بمانند باعث افزایش قیمت دلار و تورم در کشور می شود و با توجه به اینکه افزایش قیمت دلار و افزایش تورم باعث رونق بازار سرمایه می شوند احتمالا شاهد افزایش قیمت سهام در بورس خواهیم بود.

۲- سرمایه گذاری در بانک

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها

یکی از راهکارهای سرمایه­ گذاری که درصد بالایی از حجم سرمایه ­گذاری ها در ایران را به خود جذب کرده، سپرده بانکی است. در این روش، پول به بانک سپرده می ­شود و به صورت ماهانه مبلغی به­ عنوان سود سپرده دریافت می شود. بهره بانکی به عنوان سرمایه گذاری بدون ریسک در نظرگرفته می شود. مهم ­ترین ویژگی این سودآوری، تضمینی و قطعی بودن آن است. در حال حاضر میزان سود یا نرخ بهره بانکی بر اساس ضوابط و بخشنامه های بانک مرکزی، مشخص و ابلاغ می شود. سرمایه گذاری در بانک به لحاظ افق زمانی به دو دسته زیر قابل تقسیم است:

سرمایه گذاری کوتاه مدت

ویژگی های کلی این سرمایه گذاری به شرح زیر است:

  • شامل سپرده ای است که به صورت نامحدود قابل واریز و برداشت باشد. درواقع، این حساب قابل افزایش و یا کاهش می باشد.
  • این نوع سپرده سرمایه گذاری از جمله منابع ارزان قیمت محسوب می شود.
  • سپرده کوتاه مدت در هر زمانی قابل برداشت است.
  • با درخواست مشتری ، سود سپرده گذاری کوتاه مدت ، به صورت ماهانه از طرف بانک واریز می شود.

سرمایه گذاری بلند مدت

سپرده سرمایه گذاری بلند مدت ، سپرده ای است که افراد به منظور سرمایه گذاری و دریافت سود بیشتر به مدت معینی مثلا دو، سه، چهار و یا پنج سال نزد بانک گذاشته و به میزان سرمایه خود در سود حاصل از سرمایه گذاری بهره مند می شوند. ویژگی های کلی این سرمایه گذاری به شرح زیر است:

  • از طریق سپرده سرمایه گذاری بلند مدت ، افراد سرمایه خود را به مدت طولانی در بانک سپرده گذاری می کنند و می توانند در فعالیت های بلند مدت شرکت کنند.
  • برداشت به صورت نامحدود نبوده و فرد نمی ­تواند هر زمانی که بخواهد وجه سپرده خود را برداشت کند.
  • در سپرده بلند مدت فرد نمی تواند مبلغ سپرده گذاری شده را از یک بانک به بانک دیگر انتقال دهد.

در سرمایه ­گذاری در بانک ها، هرچه مدت زمان طولانی ­تر باشد، میزان سودآوری بیشتر است، برای مثال حساب پس انداز پنج ساله بیشتر از سپرده یک ساله سود می کند، اما از طرفی اگر سرمایه گذار بخواهد قبل از سررسید حساب خود را ببندد با نرخ شکست (termination fee) روبه رو می شود. برای همین سپرده بانکی بلند مدت، مورد سرمایه گذاری مناسبی برای همه شرایط (به خصوص شرایط نااطمینانی) نیست، چراکه در حالت عادی تا پنج سال امکان تغییر و انتقال آن به سایر بازارها وجود ندارد و این در شرایطی است که در اقتصاد تورمی و نوسانی همچون ایران، بلوکه شدن پول در چنین حسابی ریسک بالایی دارد. لازم به ذکر است، در شرایط فعلی اقتصاد ایران با توجه به دو رقمی و بیش از ۲۵% بودن تورم، رقم بهره­ی بانکی اولین نقش یک فرصت سرمایه ­گذاری یعنی حفاظت از پول در برابر تورم و کاهش قدرت خرید را هم نمی ­تواند ایفا کند.

۳- سرمایه گذاری در مسکن

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها

مسکن از گذشته تا امروز، به عنوان یکی از کالاهای سرمایه ای شناخته شده است. در ایران به دلیل وجود عوامل فرهنگی و اقتصادی، به مسکن و مستغلات در سرمایه گذاری اهمیت بسیاری داده می شود. مسکن به عنوان یک کالای سرمایه ای می تواند در درجه اول باعث حفظ و سپس باعث افزایش ارزش سرمایه شود. بسیاری از مردم بهترین روش های سرمایه گذاری در ایران را خرید مسکن می دانند. چراکه مسکن هم کالایی مصرفی است و هم به مرور زمان قیمت آن افزایش پیدا می کند. سرمایه ­گذاری در مسکن را می ­توان از دو جنبه مورد بررسی قرار داد، خرید به قصد فروش و دیگری خرید به قصد اجاره.

  • خرید مسکن به عنوان یک کالای سرمایه­گذاری، مشکلاتی نیز در پی دارد. در بسیاری از کشورها خرید و رها کردن یک واحد آپارتمانی، مالیات زیادی برای خریدار به ارمغان می آورد. در این کشورها اجاره دادن ملک بهترین راهکار برای کاهش هزینه های مالیاتی است. با این حال، در ایران هنوز به صورت دقیق چنین قوانینی وجود ندارد. هرچند زمزمه هایی برای تصویب چنین قوانینی نیز به گوش می رسد. همچنین خرید مسکن بسیار پرهزینه و دارای ریسک زیادی بوده و ممکن است سود مورد انتظار را در کوتاه مدت به همراه نداشته باشد. به علاوه اینکه، نقدشوندگی پایین بازار مسکن یکی از معایب سرمایه گذاری در این حوزه است.
  • پیش فرض صاحب خانه ها این است که قیمت خانه متناسب با تورم رشد می کند. اجاره هر مبلغی که باشد سود است، چون بالای خط تورم قرار می گیرد اما این پیش فرض درست نیست. اجاره خانه در مجموع چسبنده تر از قیمت خانه است و معمولا به همان اندازه رشد نمی کند. همچنین از جنبه ­ی دیگر، با بالارفتن عمر بنا، استهلاک بر رشد قیمت غلبه می ­کند. برای همین اگر قصد داریم از اجاره خانه کسب درآمد کنیم، بهتر است افق زمانی خود را بیش تر از ده سال در نظر نگیریم. یعنی خانه هفت تا ده سال ساخت را با خانه نوساز عوض کنیم.

لذا می­ توان ویژگی­ های این فرصت سرمایه­ گذاری را به شرح زیر دانست:

  • اطمینان از ثبات سرمایه
  • ریسک نسبتاً پایین برای حفظ سرمایه
  • سرمایه گذاری بلند مدت
  • قابلیت استفاده یا درآمدزایی با سکونت یا اجاره
  • قابلیت ضعیف نقدشوندگی سرمایه به پول (ممکن است شما برای فروش مسکن خود مدت ها منتظر بمانید)
  • در چند دهه گذشته در ایران بازار مسکن از جمله بازارهای درگیر در رکودهای شدید این سال ها بوده است.
  • مسکن از روش های سرمایه گذاری در ایران است که نم ی توان به آن به عنوان یک سرمایه­ گذاری کوچک نگاه کرد. فردی که قصد ورود به این بازار را داشته باشد، نیاز به سرمایه زیادی خواهد داشت.

نکته مهمی که در آینده بازار مسکن می تواند اثرگذار واقع شود حجم تسهیلات دولت در راستای افزایش توان خرید است، چرا که کاهش قدرت خرید متقاضیان به دنبال رشد قیمت هر متر واحد مسکونی در دو سال اخیر از فاکتورهای مهم رکود این بازار است. در بازار مسکن چسبندگی قیمت وجود دارد و نمی توان انتظار ریزش شدیدی از این سطوح قیمتی را داشت، اما با توجه به پیش بینی کاهش تقاضا، بنظر می رسد قیمت ها تمایلی به رشد پرشتاب نداشته و در سال پیش رو در محدوده کمتر از تورم حرکت کنند که این خود به معنی کاهش قیمت حقیقی و نه اسمی مسکن خواهد بود.

۴- سرمایه گذاری در بازار ارز

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها

شاید یکی از اصلی­ت رین گزینه های سرمایه گذاری بازار ارز باشد که به دلیل نوسانات قیمتی زیاد این بازار، بازار مطلوبی به نظر برسد اما باید توجه کرد که کار کردن در این بازار دارای “ریسک زیاد” هست و از شفافیت معاملات برخوردار نیست و در اصل یک نوع فعالیت در یک بازار سیاه هست. دلال هایی که دلار را با فرکانس بالا معامله می کنند، می توانند سود کنند. آن ها امروز دلار را می خرند و چند دقیقه بعد به قیمتی بالاتر می فروشند. سود آن ها از ما به تفاوت خرید و فروش به دست می آید، نه از انبارکردن و نگه داشتن ارز. حجم و فرکانس بالای معامله باعث می شود سود اندک برای آن ها ارزنده باشد. هرچند خرید و فروش ارز یکی از پر سودترین روش های سرمایه گذاری در ایران محسوب می شود؛ اما به دلایل زیادی این کار نمی ­تواند به عنوان یک سرمایه گذاری پایدار شناخته شود.

افرادی که در سال های اخیر سرمایه ریالی خود را به دلار یا یورو تبدیل کردند، سود فوق العاده ای کسب نمودند، البته بسیاری نیز در تلاطم های ارز دچار ضرر و زیان فراوانی شدند. آنچه مشخص است این است که، این نوع سرمایه گذاری ریسک نسبتاً زیادی دارد. ممکن است بر اثر اتفاقات و تحولات داخلی و دنیا، قیمت ارز بالا یا پایین رود. در نتیجه انتخاب زمان مناسب برای خرید ارز بسیار مهم است. اصولاً استفاده از ابزارهای تحلیلی نیز نمی تواند به صورت دقیق به سرمایه گذاران در این بخش کمک کند و پیش بینی نرخ ارز همواره با ابهام روبرو است. به طور کلی این روش سرمایه گذاری باید با دقت و وسواس انتخاب شود. همچنین مشکلات و محدودیت های قانونی موجود در این زمینه ممکن است مشکلاتی را برای سرمایه گذاران ایجاد کند. میزان تورم واقعی، تحریم های صورت گرفته، افزایش قیمت نفت و دیگر فاکتورهای اقتصادی همگی دلیلی بر افزایش دوباره قیمت ارز است، اما بانک مرکزی با اتخاذ تصمیماتی، سعی در آروم نگه داشتن فعلی این بازار دارد.

حال باید دید که این اقتصاد بیمار و بدون برنامه ریزی به کجا خواهد رسید، ولی چیزی که واضح است این است که فاکتور و عامل اقتصادی مبنی بر کاهش و یا ثبات در بازار ارز وجود ندارد و این سیاست های کنترلی تنها در بازه زمانی مشخصی قادر به ایجاد ثبات نسبی در بازار ارز و دیگر بازارهای مالی خواهد بود. اما به صورت کلی یک نکته مهم را باید در نظر داشت که تعیین ارزش ذاتی نرخ ارز ارتباط مستقیمی با طرف های عرضه و تقاضای آن دارد، طرف عرضه که بخش عمده آن در ایران را صادرات بخصوص صادرات نفت تشکیل می دهد و طرف تقاضا که شامل تقاضا رسمی و غیررسمی ارز است. در خصوص ارز به نظر می رسد که سیاست های بانک مرکزی در این بخش، افزایش نرخ ارز، هم گام با تورم، یا در حدود آن باشد.

۵- سرمایه گذاری در طلا و سکه

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها

طلا از جمله دارایی­ های امن در سرتاسر جهان محسوب می شود و مامن امن سرمایه ­گذاران در هنگام بحران­ های اقتصادی بوده ­است. این بازار پر ریسک تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد عواملی مانند قیمت جهانی طلا، وجود انتظارات تورمی، نوسانات نرخ ارز، نوسانات شاخص سهام و تحریم های بین المللی. در این بین از دو فاکتور داخلی و خارجی تأثیرپذیر است. فاکتور داخلی تأثیرگذار نرخ برابری دلار به ریال بوده و فاکتور خارجی قیمت اونس جهانی است. از دیگر مزیت های سرمایه گذاری در طلا، نبود محدودیت زمانی هست و در هر زمان می ­توان اقدام به خرید و یا فروش کرد. انتخاب روش سرمایه گذاری در طلا بسیار حساس است. انتخاب از بین طلای ساخته شده یا ساخته نشده یکی از اصلی ترین دغدغه های افراد است. البته سرمایه­ گذاری های کلان عموماً بر روی طلای ساخته نشده صورت می گیرد. جذابیت بازار طلا به عنوان یک بازار سودده در کل دنیا و حتی کشورهای پیشرفته نیز مطرح است.

صندوق طلا

یکی دیگر از روش های سرمایه‎گذاری در ایران ورود به صندوق های سرمایه گذاری است. صندوق هایی که با قوانین مشخص و منعطف خود امکان سرمایه گذاری را ساده­تر می کنند. یکی از جذاب ­ترین انواع صندوق سرمایه ­گذاری، نوع طلایی آن (همانند صندوق پشتوانه طلای لوتوس، صندوق سرمایه گذاری زرافشان امید ایرانیان، و صندوق سرمایه­گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه طلای مفید) است. در واقع بدون درگیر شدن برای خرید طلا، از طلای ساخته شده گرفته تا انواع سکه، به صورت دقیق بر روی آن ها سرمایه­ گذاری می کنید. با این کار ارزش سرمایه شما بر اساس قیمت طلا محاسبه می شود. این روش، یکی از بهترین روش های سرمایه­گذاری در ایران است. با توجه به وجود محرک هایی مانند افزایش قیمت دلار و افزایش تورم در سال ۹۹ احتمالا استقبال زیادی از بازار طلا شود، شاید طلا از دیگر بازارهای مالی مانند بورس بازدهی کمتری داشته باشد اما بازار طلا برای افرادی که ریسک پذیری بالایی ندارند و اطلاعات اقتصادی زیادی هم از دیگر بازارهای مالی ندارند بازار خوبی می باشد.

نقدشوندگی

چیزی که همیشه باعث شده تا به سکه به عنوان یکی از بازارهای سرمایه گذاری نگاه شود، این است که خاصیت «نقد شوندگی» بالایی دارد. سرمایه گذاری در سکه در مقایسه با موارد دیگر به سرمایه کمتری نیاز دارد. برای همین عده بسیاری برای حفظ ارزش پول خود، سکه طلا خریداری می ­کنند. اما کسب سود مستمر از آن مستلزم برخورداری از دانش و مهارت است که هرکسی از پس آن برنمی آید. خرید گواهی سپرده کالایی سکه طلا نیز از ابزارهایی است که بسیار هوشمندانه تر از خرید سکه فیزیکی و نگهداری آن است.

مقایسه بازدهی بازارها

در سال ۹۸، شاخص کل با ثبت بازدهی ۱۸۷ درصدی با اختلاف، بازار سکه با بازدهی ۳۱ درصدی، دلار با بازدهی ۲۲ درصدی و مسکن با بازدهی۲۳ درصدی و طلا با بازدهی ۴۰٫۵ درصدی را پشت سر گذاشته ­است. همچنین طبق گزارش مرکز آمار تورم سالیانه ۳۴٫۸% گزارش شده ­است و این نشان می ­دهد سرمایه­­ گذاری در بازارهای مسکن، دلار و سکه در سال قبل همانند نرخ بهره بانکی در سالیان اخیر، دیگر پاسخگوی حداقل ی­ترین کاربرد یک فرصت سرمایه ­­گذاری، یعنی پوشش تورم نیز نبوده ­اند.

مقایسه سرمایه گذاری در بازار بورس و سایر بازارها

چشم انداز بورس در سال ۹۹

برای برآورد وضعیت بازار سرمایه در سال آتی می­ توان چند “فرض” اساسی تعریف کرد:

  • تداوم تحریم ها، کسری بودجه و کاهش درآمد ارزی دولت و روند رو به رشد دلار نیمائی با شیب ملایم
  • افزایش حجم نقدینگی با رشد ۲۵ درصد (متوسط رشد سالیان اخیر) و نرخ تورم انتظاری در حدود ۳۰%
  • تاثیر پذیری از قانون تجدید ارزیابی ­ها و معافیت مالیاتی و دیدگاه ارزش جایگزینی در ارزش گذاری
  • حذف نرخ دلار ۴٫۲۰۰ یارانه ­ای در صنایع مرتبط
  • کاهش و یا ثبات در سود بانکی و اوراق بدهی
  • رکود سرمایه­ گذاری در بازارهای موازی

با در نظر گرفتن مفروضات بالا، بازار سرمایه می­ت واند همچون سال ۹۸، گزینه جذابی برای سرمایه گ ذاری در سال۹۹ در مقایسه با بازارهای موازی باشد.

نقش اساسی حمایت دولت از بازار سرمایه در سال ۹۹

دولت در راستای کنترل نرخ ارز و اثرات تورمی ناشی از آن بر کل اقتصاد، ناگزیر باید نقدینگی را به سمت بازار سرمایه هدایت کند. اگر واقعاً دولت تصمیم داشته باشد اقتصاد کشور در مسیر درست حرکت کند و در آینده شاهد رونق اقتصادی باشیم باید از بانک محوری به سمت بورس محوری تغییر مسیر دهد و نقدینگی را از مسیر بازارهای غیر مولد به سمت بازار سهام سوق دهد که این مهم نیز در حال رخ دادن است لذا در صورت عرضه سهام شرکت های جدید در بازار سرمایه و تامین مالی از این محل، در آینده ای نزدیک شاهد بزرگ شدن سهم بازار سرمایه در اقتصاد کشور خواهیم بود. بنابراین در سال ۹۹ احتمال فروش سهام شرکت­ های دولتی و همچنین سهم دولت در شرکت های حاضر در بازار بورس برای تامین کسری بودجه وجود دارد که تحقق این امر مستلزم ادامه رونق بورس است.

بازار سرمایه در کنار بازارهای موازی

بازار مسکن

با توجه به کاهش قدرت خرید و احتمال وضع مالیات بر این بازار، به نظر می ­رسد در سال پیش رو شاهد افزایش بیش از نرخ تورم قیمت ­ها در بازار مسکن نباشیم.

بازار طلا و سکه

ازآن جایی که دو پارامتر نرخ جهانی انس طلا و نرخ دلار در تعیین قیمت این کالا دخیل ­اند، “در صورت کنترل ویروس کرونا”، می­توان انتظار بازدهی در محدوده تورم را از طلا، سکه و صندوق های فعال در این حوزه داشت. با این حال در صورت عدم بهبود شرایط و تداوم رکود جهانی اقتصاد، امکان رشد نرخ جهانی انس طلا و کسب بازدهی بالاتر از تورم در این بازار وجود دارد. باید توجه داشت که در داخل کشور مهم ­ترین محرک بازار طلا و سکه، نرخ ارز می ­باشد که نرخ ارز در صورت رشد بازار سرمایه را نیز به صورت مثبت تحت تاثیر قرار خواهد داد.

ادامه مطلب
مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟
۱۱ مورد کاربردی مزایای سرمایه گذاری...

مزایای سرمایه گذاری در بورس شامل چه مواردی می باشد؟

بی شک یکی از انتخاب های مهم هر سرمایه گذار، انتخاب بازار مناسب برای سرمایه گذاری است. این بازار با توجه به ریسک پذیری فرد، میزان سرمایه و دانش و مهارت فرد، متفاوت است. در میان بازارهای موازی موجود، یکی از انتخاب های جذاب برای سرمایه گذاری، بورس است. ورود به بازار طلا و ارز با توجه به ماهیت پر ریسک و مبهم آن و نوسانات بالا، برای همه افراد جذابیت ندارد. بازار مسکن نیز به واسطه مشکلات نقد شوندگی و دیر بازده بودن، در گزینه های اول مزایای سرمایه گذاری در بورس قرار نمی گیرد. درمطلب پیش رو، قصد داریم به مزایای سرمایه گذاری در بورس بپردازیم.

۱- کسب سود

مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟

مهم ترین هدف افراد از ورود به بازار بورس کسب سود است. سود موردنظر از دو محل می تواند حاصل شود. هرگاه سهمی با افزایش قیمت همراه شود، سهامداران از محل اختلاف قیمت خرید و قیمت جدید سود کسب می کنند. نوع دیگری از سود، سود نقدی است که در صورت نگهداری سهم تا برگزاری مجمع سالانه به سهامداران تعلق می گیرد. مجموع این دو بازده، بازده کل سهم را تشکیل می دهد. از آنجایی که بازار سهام، توام با ریسک است و نمی توان تغییرات قیمت را به صورت دقیق پیش بینی کرد، میزان بازده موردنظر به طور دقیق، قابل محاسبه نیست. از آنجایی که بازار بورس پتانسیل بسیاری برای کسب سود دارد و برای بسیاری از افراد جذاب است.

۲- حمایت و شفافیت قانونی

کلیه فعالیت سهامداران و تغییرات ایجادشده در بازار بورس، زیر نظر سازمان بورس انجام می شود. معاملات غیرقانونی و خارج از چارچوب سازمان، انجام نمی شود. بورس بازاری قانونی است، بنابراین کلیه افرادی که در بورس سرمایه گذاری می کنند، از حمایت قانونی برخوردار هستند که یکی از مزایای سرمایه گذاری در بورس به حساب می آید.

۳- حفظ سرمایه در مقابل تورم

مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟

با رشد نرخ تورم، پول کشور در معرض کاهش ارزش قرار می گیرد. اگر افراد نقدینگی خود را در بازار مناسب سرمایه گذاری کنند می توانند این کاهش ارزش را پوشش دهند. بازارسرمایه این هدف را می تواند به خوبی محقق کند. با سرمایه گذاری در بازار بورس، ارزش دارایی فرد در مقابل تورم حفظ می شود. زیرا با گذر زمان، دارایی های شرکت نیز مشمول تورم شده و ارزش آن افزوده می شود درنتیجه ارزش سهام شرکت افزایش می یابد.

۴- سهولت نقد شوندگی

یکی از مهم ترین مزایای بورس نسبت به بازارهای موازی، سهولت نقد شوندگی است. اگر شما سرمایه ای داشته باشید و آن را وارد بازار مسکن کنید یا کسب و کاری راه بیاندازید، مدتی طول می کشد تا بتوانید سرمایه اولیه خود را بدست آورید و نقد کنید. اما در بازارسرمایه به راحتی می توانید سهام خود را بفروشید و پول خود را به حساب بازگردانید. زمان لازم برای برگشت پول به حساب بانکی شما، حداکثر دو روز کاری است. محدودیت هایی که ممکن است درفروش سهام وجود داشته باشد، توقف یا تعلیق نماد است. به جز این موارد شما قادرید توانید در کوتاه ترین زمان ممکن سهام خود را نقد کنید.

۵- عدم وجود محدودیت برای میزان سرمایه گذاری

برای ورود به بازار سهام نیاز به سرمایه بالا نیست. شما با حداقل سرمایه ۱۰۰ هزار تومان می توانید معاملات خود را آغاز کنید. بنابراین شما می توانید، سرمایه گذاری در بورس را با مبالغ کم آغاز کنید. این در حالی است که شما برای شروع یک کسب و کار، غالباً نیاز به سرمایه، ابزار یا وسایل کار دارید. یا برای ورود به بازارهای دیگر، مبالغ بالاتری را باید مدنظر داشته باشید.

۶- مشارکت در اداره شرکت

مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟

اگر بخواهید شرکت تأسیس کنید و صاحب آن باشید و از مزایای آن بهره ببرید، قطعاً لازم است امور اداری و قانونی زیادی را پشت سر بگذارید. مضافاً بر اینکه سرمایه کافی برای تشکیل شرکت لازم دارید. بورس سهامداری و مالکیت شرکت را از طریق خرید سهام، امکان پذیر کرده است.سهامداران به نسبت سهام خود، مالک شرکت محسوب می شوند، بنابراین می توانند به همان اندازه، در تصمیم گیری درخصوص نحوه اداره شرکت، انتخاب مدیران و… مشارکت نمایند. هرچه شما سهم بیشتری در شرکت داشته باشید، حق رأی و تصمیم گیری شما بیشتر است. به مرورزمان و افزایش سهم خود در شرکت، می توانید خود را به کرسی های مدیریتی شرکت نزدیک کنید. یک شخص عادی با سرمایه محدود نمی تواند شرکت بزرگ تأسیس کند ولی می تواند با خرید سهام یک شرکت بزرگ در تصمیم گیری و سودآوری آن شرکت، سهیم شود.

۷- بهره گیری از معافیت مالیاتی

مالیات جز معیارهایی است که در صورت های مالی اهمیت ویژه ای دارد. نقش این عامل در هزینه های شرکت و تأثیر بر کاهش سود، بر کسی پوشیده نیست. خوشبختانه قانون معافیت مالیاتی، شرکت ها را جهت الحاق به بازار بورس تشویق می کند. به عبارت دیگر، سود حاصل از مزایای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار در بسیاری از کشورها از مالیات معاف و یا مشمول تخفیف مالیاتی است. همچنین شرکت های پذیرفته شده در بورس نیز از مزایای معافیت درصد مالیاتی استفاده می نمایند.

۸- تنوع بازه زمانی سرمایه گذاری

بورس به لحاظ بازه زمانی سرمایه گذاری متنوع است و یکی از مزایای سرمایه گذاری در بورس این است که هر سرمایه گذار با هر دید زمانی می تواند به آن ورود کند. عده ای به قصد سرمایه گذاری کوتاه مدت و کسب سودهای دوره ای وارد بازار می شوند. آن ها می توانند با خرید سهام های مدنظر خود که در بازه ی زمانی کوتاه موردتوجه هستند، به کسب درامد بپردازند. سهامداران میان مدتی وقت و مهارت بیشتری برای انتخاب سهام خود بکار می گیرند و با نگهداری سهم در بازه ی زمانی حداقل ۶ ماهه می توانند کسب سود کنند. درنهایت عده ای قصد دارند پول خود را برای مدت طولانی در بورس، سرمایه گذاری کنند. افق بلندمدت و صبوری این سهامداران، می تواند بازده مطلوبی برای آنان رقم بزند.

۹- سهولت سرمایه گذاری

راه های مختلفی جهت معامله در بورس وجود دارد. معاملات حضوری، معاملات تلفنی، سپردن سرمایه به مدیران پورتفو، و معاملات اینترنتی توسط شخص سرمایه گذار ازجمله راه هایی است که شما می توانید در بازار بورس حضورداشته باشید. شما با مراجعه به کارگزاری های بورس و انجام مراحل لازم که وقت چندانی نمی گیرد کد بورسی دریافت کنید و به راحتی وارد این بازار شوید. ساده ترین راه برای سرمایه گذاری، استفاده از سامانه های معاملاتی به صورت اینترنتی است. این بازار نیاز به سرمایه سنگین یا فرآیند پیچیده ای برای ورود نیست و با فراگیری مهارت لازم می توان در این بازار موفق شد و به سرمایه گذاری سودآور دست یافت.

۱۰- جذب سرمایه ها در صنایع کارآمد

مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟

صاحبان سرمایه حداکثر تلاش خود را می کنند که سرمایه های خود را به سوی شرکت هایی هدایت کنند که کارایی بهتری دارند و فعالیت آن ها در رابطه با صنایع شکوفاتر و سودآورتر باشد. همین امر باعث پیشرفت شرکت هایی می شود که فعالیت مناسب تر و مدیریت بهتری دارند و عاملی برای تشویق شرکت ها می گردد تا برای جذب بیشتر سرمایه ها بهتر عمل کنند. بازار بورس این امکان را فراهم می آورد، سرمایه ها به سمت صنایع موردنظر هدایت شوند. هرچه ارزش گذاری شرکت ها دقیق تر و افراد موجود در بازار حرفه ای تر باشند، امکان هدایت سرمایه ها به سمت صنایع هدف و افزایش توسعه بیشتر است.

۱۱- کشف صحیح قیمت

از آنجایی که بازار بورس شباهت زیادی به بازار رقابت کامل دارد، قیمت سهام با توجه به عرضه و تقاضای آن در بازار شکل می گیرد. حضور تعداد زیاد خریداران و فروشندگان به شکل گیری این بازار کمک می کند. کشف قیمت در این حالت با تصمیم نه یک شخص و به صورت دستوری بلکه توسط خریداران و فروشندگان تعیین می گردد.

مزایای سرمایه گذاری در بورس و یا بازار سرمایه را از دید کلان نیز می توان طبقه بندی کرد:

  • بورس به مثابه یکی از مراکز انباشت سرمایه و مامن سرمایه گذاری، نقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصادی دارد. جمع آوری پس اندازهای خرد و به کارگیری آن در تولید و تامین مالی، می تواند نقش واسطه ای بورس را پررنگ کند. با به کارگیری پس اندازهای کم حجم و راکد و سرمایه گذاری در شرکت ها، زمینه رشد اقتصادی فراهم می شود.
  • دولت در شرایط تورمی به منظور کنترل تورم، می تواند اقدام به انتشار اوراق مشارکت نماید. دولت سیاست انقباضی خود را از طریق فروش این اوراق و جمع آوری نقدینگی از جامعه اعمال و تورم را کنترل می کند.
  • بازارسرمایه، با ایجاد مشارکت عمومی آحاد جامعه به توسعه فرهنگ سرمایه گذاری کمک می کند. خرید و فروش سهام شرکت ها، به افزایش سرعت گردش پول و درجه نقد شوندگی ثروت در سطح جامعه کمک می کند.
  • با هدایت مناسب سرمایه ها به شرکت های توسعه محور، توزیع ثروت و تعادل اقتصادی افزایش می یابد.
  • بازار سرمایه با گسترش مالکیت عمومی و مشارکت سهامداری، توزیع ثروت را عادلانه تر می کند.
  • بورس به عنوان بازار رقابت کامل می تواند معرفی گردد و ویژگی های تعداد زیاد مشارکت کنندگان، آزادی ورود و خروج خریداران و فروشندگان، شفافیت اطلاعاتی و تخصیص بهینه منبع را داشته باشد.

 

ادامه مطلب
bazarpolchist-1-header
بازار سرمایه یا بازار مالی چیست...

علم اقتصاد با وجود تمام بزرگی و گستردگی خود و علیرغم آنچه به نظر می رسد علمی ساده است. بازار سرمایه (بازار مالی) مانند بازار پول، بازار بورس، بازار طلا و مسکن، بورس کالا و بورس اوراق بهادار از جمله اصطلاحات رایج در این عرصه هستند. شاید گستردگی همین اصطلاحات در اقتصاد باشد که آنرا پیچیده و سخت جلوه می دهد.

همه ما افرادی را می شناسیم یا زندگینامه افرادی شنیده یا دیده ایم که موفقیت های بزرگی در هر یک از بازارهای بزرگ اقتصادی کسب کرده اند و به چهره ای ثروتمند، موفق و شناخته شده تبدیل شده اند. برای موفقیت در هر یک از این بازارهای مالی ابتدا باید نسب به آنها آگاهی پیدا کرد، پس اجازه دهید در گام اول با مفهموم ابتدایی هر یک از آنها آشنا شویم.

بازار مالی یا بازار سرمایه چیست؟

بازار مالی چیست

بازار مالی (Financial Market) اصطلاحی گسترده است که برای طیف وسیعی از بازارها به کار می رود. هر بازاری که در آن تجارتی صورت می گیرد یک بازار مالی محسوب می شود. حتی بازارهایی که در آنها تجارت اوراق بهادار شامل سهام، اوراق قرضه، ارز، فلزات و مشتقات آنها انجام می شود هم بازار مالی هستند.

بازار پول چیست؟

بازار مالی چیست

یکی از بازارهای مالی، بازار پول است که در آن از هر ابزار یا دارایی با توان نقد شوندگی بالا یا ابزارها و دارایی های خرد برای تبادل استفاده می شود. این ابزارها معمولا توسط شرکت ها، اشخاص، بنگاه های تجاری و شرکت ها استفاده می شوند و در واقع نوعی جانشین پول هستند که سررسید کمتر از یک سال دارند.

عدم نیاز به هم زمانی دریافت پول و انجام مخارج یکی از اصلی ترین دلایلی است که اشخاص و بنگاه ها از بازار پولی استفاده می کنند. از جمله ابزارهای بازار پول می توان به سپرده ها، وام با وثیقه، حواله و بروات اشاره کرد.

 بازار سرمایه چیست؟

بازار مالی چیست

یکی از بازارهای مالی، بازار سرمایه است که با نام بازار بورس اوراق بهادار نیز شناخته می شود، بازاری برای خرید و فروش اوراق قرضه و اوراق مالکیت است. کار اصلی بازار سرمایه ایجاد پلی ارتباطی بین تامین کننده سرمایه های خرد و کلان، چه حقیقی و چه حقوقی و متقاضیان سرمایه مثل شرکت هاست.

بازار سرمایه در واقع تسهیل کننده فرآیند خرید و فروش ابزارهای مالی (اسناد خزانه، اوراق تجاری و گواهی سپرده) است. شاخص ترین ابزار مالی این بازار اوراق مالکیت که اکثرا با نام سهام شناخته می شود و اوراق قرضه یا مشارکت است.

برخلاف بازار مالی پول، بازار سرمایه محلی برای عرضه و فروش سهام و اوراق قرضه برای بازه های زمانی بیش از یک سال است.

 تفاوت های بازار پول و بازار سرمایه

بازار مالی چیست

برخلاف تصور بسیاری از افراد، بازار پول و بازار سرمایه یکی نیستند و تفاوت های اساسی و چشمگیری به عنوان بازار مالی با هم دارند. همانطور که قبل تر اشاره کردیم یکی از بارزترین این تفاوت ها این است که بازار سرمایه منحصرا به سرمایه گذاری میان مدت و بلند مدت (یک ساله و بیشتر) می پردازد و بازار پول غالبا به خرید و فروش ابزارهای مالی با سررسید کمتر از یک سال محدود است.

دیگر تفاوت بزرگ بازار پول و بازار سرمایه ابزارهای مالی متفاوت آنهاست؛ در حالی که بازار پول از سپرده ها، وام با وثیقه، حواله و بروات استفاده می کند، بازار سرمایه از اوراق بهادار (سهام) و اوراق مشارکت استفاده می کند.

بازار سرمایه محلی برای عرضه و فروش و سهام و اوراق قرضه برای بازه های زمانی بیش از یک سال و سرمایه گذاری های میان مدت و بلند مدت است، در حالی که تمرکز بازار پولی بر سرمایه گذاری های کوتاه مدت کمتر از یک ساله.

 بازار طلا یا بورس طلا چیست؟

بازار مالی چیست

وقتی به نواسانات بازار سرمایه سکه و طلا بخصوص در سال های اخیر نگاه می کنیم و عدم وجود ثبات اقتصادی و کاهش ارزش پول ملی را هم چاشنی آن کنیم، تبدیل سرمایه راکد به طلا و سکه عملی عقلانی به نظر می رسد.

اما وقتی درباره بازار طلا و سکه و خرید و فروش آنها صحبت به میان می آید، اکثر ما تصویری مشخص از آن در ذهن داریم؛ مراجعه به بازار و یا صرافی ها برای خرید و فروش طلا و سکه.

در حالی که این کار نه تنها راه معامله و خرید و فروش طلا و سکه نیست، بلکه راه کم ریسک تر و مناسب تری هم وجود دارد. خرید طلا (صندوق طلا) در بورس یکی از راه ها مناسب، به صرفه و کم ریسک برای سرمایه گذاری در این بازار است.

صندوق طلا یکی دیگر از راه های سرمایه گذاری در بورس است

بازار مالی چیست

اما صندوق طلا چیست؟ دارایی های جمع آوری شده از سرمایه گذاران که در گواهی سپرده هایی نظیر طلا، اوراق مبتنی بر طلا و گواهی سپرده طلا سرمایه گذاری می کنند. صندوق طلا علاوه بر اینکه نسبت به سکه طلا از ریسک پایین تری برخوردار است، افراد با سرمایه به مراتب کمتری هم قادر به سرمایه گذاری در آن هستند.

گواهی سپرده طلا ورقه بهاداری است که نشان می دهد مالک آن مقدار معینی از سکه سپرده شده در انبار است. انباری که واقع در خزانه داری پردیس بانک رفاه است. سکه های مورد تائید همگی ضرب سال ۱۳۸۶ و با وزن ۸٫۱۳۳ گرم و عیار ۹۰۰ هستند.

هر شخص می تواند با دریافت کد بورسی از طریق بازار سرمایه، اقدام به خرید طلا، سکه و دیگر مشتقات آن بکند. سرمایه گذاری برای خرید سکه باید سفارش های خود را در مضرب ۱۰ وارد سامانه کند. یعنی اگر قصد خرید ۴ سکه دارد باید ۴۰ سفارش وارد سامانه کند.

معاملات در حال حاضر از ۱۲:۳۰ تا ۱۵:۳۰ انجام می شود. بدین صورت که تا ساعت ۱۳ مرحله پیش گشایش است که در آن قیمت تعیین می شود و سپس معاملات عادی تا ساعت ۱۵:۳۰ به جریان می افتند.

در حال حاضر چهار صندوق طلا به نام های طلا، گوهر، عیار و زر مشغول فعالیت هستند که اشخاص پس از دریافت کد بورس خود به راحتی می توانند در آنها مشغول به داد و ستد و سرمایه گذاری شوند.

با مطالعه این مطلب قدم ابتدایی برای آشنایی با بازارهای مختلف و اصطلاحات رایج در اقتصاد آشنا شدید. حالا اگر بدنبال دلیل می گردید یا هنوز برای حضور در دوره های آموزشی و سرمایه گذاری در بازار بورس شک دارید، ما با ارائه چند دلیل شک شما را برطرف می کنیم.

عکس ۶

 بهره مندی کل کشور و جامعه: بسیاری ازسهم ها و اوراقی که در بازارهای سرمایه و دیگر بازارها عرضه می شوند مربوط به طرح های بزرگ ملی هستند. این طرح ها علاوه بر درآمدزایی و اشتغال زایی، به چرخه تولید و رونق ملی هم کمک می کنند.

 سود ده بودن نسبت به دیگر سرمایه گذاری ها: ملک، خودرو، ارز، طلا و سکه و بازارهای دیگر پرنوسان و اغلب غیر قابل پیشبینی هستند. اما بازار بورس و آگاهی از چگونگی خرید و فروش سهام راهی سودبخش برای سرمایه گذاری محسوب می شود.

 قانونی بودن: سرمایه گذاری در بورس شیوه ای قانونی با قوانینی مکتوب و مشخص برای کسب سود و خرید فروش است. در نتیجه نگرانی های قانونی و تبصره های مختلف و یا قوانینی که هر روز تغییر می کنند در مورد آن صدق نمی کند.

 شفاف و همواره در دسترس بودن: بازار بورس بازاری شفاف است که در هر زمان می توان در مورد آن اطلاعات کسب کرد. تاریخچه هر سهم و نحوه رشد و نزول آن شفاف و قابل ردگیری است.

 مثل پول نقد: سهام درست مثل پول نقد است و هر روزی که اراده کنید می توانید آنرا تبدیل به پول کنید. برعکس بازارهای مالی مثل ارز و سکه و مسکن با رکودهای فصلی و شوک های ناگهانی به خواب زمستانی می روند.

در این مطلب با اصطلاحات و معانی بازارهای مالی مختلف به صورت سطحی آشنا شدید و همچنین بررسی کردیم که چرا بورس محلی امن و مطمئن برای سرمایه گذاری محسوب می شود.

اگر می خواهید به یک حرفه ای در بازار بورس تبدیل شوید و از مزایای آن بهره ببرید، می توانید با ثبت نام در دوره نوین نخبگان خانه سرمایه طی شش ماه علاوه بر فراگیری زیر و بم این بازار، در آزمون فنی شرکت کرده و مدرک معتبر بین المللی کسب کنید.

نویسنده: محمدرضا احمدی

ادامه مطلب
direct-investmen
سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم...

سرمایه گذاری در بورس روش های متفاوتی دارد.هر فردی که قصد سرمایه گذاری در بورس را دارد،باید این کار را بر اساس برخی معیارها انجام دهد.یک سرمایه گذار بورس باید قبل از سرمایه گذاری ابتدا شرایط خود را برای این کار بسنجد و برخی فاکتورها را بررسی نماید.این فاکتورها شامل میزان آشنایی فرد با بورس،سطح اطلاعات مالی فرد،میزان ریسک پذیری فرد،مقدار زمانی که می تواند به بررسی و تحلیل اختصاص دهد و همچنین مهارت های فرد در سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام است.

شما باید بعد از بررسی این فاکتورها تصمیم بگیرید که به چه روشی در بورس سرمایه گذاری کنید.در این مقاله قصد داریم روش های سرمایه گذاری در بورس را مورد بررسی قرار دهیم.به صورت کلی می توان گفت که شما برای سرمایه گذاریدر بورس می توانید به دو روش سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم وارد بورس شوید.

سرمایه گذاری مستقیم چیست؟

در روش سرمایه گذاری مستقیم شما شخصا اقدام به خرید و فروش سهام می نمایید.این کار به دلیل ماهیت نوسانی بورس نیاز به مهارت بالایی دارد.پس در وهله اول شما برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس باید به اندازه کافی از مهارت سرمایه گذاری در بورس و همچنین دانش مالی کافی برخوردار باشید.در غیر این صورت هم مجبور خواهید شد استرس بالایی را تحمل کنید و هم امکان ضرر کردن شما بالا می رود.

پس سرمایه گذاری مستقیم برای افرادی مناسب است که از اطلاعات مالی و مهارت کافی برای این کار برخوردار هستند.ضمن اینکه شما باید علاوه بر مهارت،زمان کافی را برای تحلیل و بررسی شرکت ها داشته باشید تا بتوانید گزینه های سرمایه گذاری مناسب را انتخاب نمایید.شما از طریق مراجعه حضوری به کارگزار،خرید و فروش آنلاین و همچنین خرید و فروش اینترنتی سهام می توانید سرمایه گذاری مستقیم در بورس را انجام دهید.برای آشنایی بیشتر با این روش ها می توانید مقاله آموزش خرید و فروش آنلاین و اینترنتی سهام در بورس را نیز مطالعه نمایید.

سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟

این نوع از سرمایه گذاری مناسب افرادی است که به دلایل مختلف نمی توانند به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام نمایند.مثلا فرصت،اطلاعات و یا مهارت کافی را برای بررسی و تحلیل و خرید و فروش سهام ندارند.به این دسته از افراد توصیه می شود که به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری نمایند.در روش غیر مستقیم،فرد سرمایه گذار مدیریت سرمایه خود را به دست افرادی می سپارد که هم مهارت و دانش مالی بالایی دارند و هم بیشتر وقتشان را مستقیما صرف بررسی  تحلیل گزینه های مختلف سرمایه گذاری می کنند.در نتیجه سرمایه شما توسط یک تیم حرفه ای مدیریت خواهد شد.

انواع سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس

همانطور که گفته شد در روش سرمایه گذاری غیرمستقیم،فرد سرمایه گذار دیگر به صورت مستقیم خرید و فروش سهام انجام نخواهد داد.بلکه مدیریت سرمایه خود را به افرادی می سپارد که هم اطلاعات و مهارت کافی برای انجام این مار دارند و هم بیشتر زمان خود را تحلیل و بررسی شرایط بازار و گزینه های مختلف سرمایه سرمایه گذاری اختصاص می دهند.در حال حاضر دو روش برای سرمایه گذاری به صورت غیر مستقیم در بورس وجود دارد.سرمایه گذاری از طریق صندوق های سرمایه گذاری و سرمیه گذاری با استفاده از شرکت های سبدگردان.هرکدام از این روش ها مزایا و معایب خودشان را دارند.در ادامه درباره این روش ها بیشتر توضیح خواهیم داد.

سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری

یک صندوق سرمایه گذاری مجموعه ای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار است. در واقع شما می توانید آن را به صورت شرکتی در نظر بگیرید که در آن افراد مختلف پول های خود را روی هم می گذارند و در سبدی از اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند.هنگامی که شما در یک صندوق سرمایه گذاری سرمایه گذاری می کنید،سرمایه شما بخشی از کل سرمایه صندوق خواهد شد.در نتیجه هرچقدر صندوق سود یا زیان بدست آورد،شما نیز به نسبت سرمایه خود از کل سرمایه صندوق،در این سود یا زیان سهیم هستید.این صندوق ها انواع مختلفی دارند که هرکدام از آنها وبژگی های مخصوص به خود را دارند.برای اینکه با صندوق های سرمایه گذاری بیشتر آشنا شوید می توانید مقاله صندوق سرمایه گذاری چیست؟آشنایی با انواع صندوق های سرمایه گذاری را نیز مطالعه نمایید.اما سرمایه گذاری در یک صندوق سرمایه گذاری چه مزایا و معایبی دارد؟

مزایای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری

به طور خلاصه می توان از موارد زیر به عنوان ویژگی های سرمایه گذاری در یک صندوق سرمایه گذاری نام برد:

  • مدیریت حرفه ای دارایی ها : نخستین مزیت صندوق سرمایه گذاری ، مدیریت حرفه ای پول شماست.به این مغنی که سرمایه شما توسط یک تیم حرفه ای و آشنا به مسائل مالی و سرمایه گذاری مدیریت خواهد شد.
  • کاهش ریسک سرمایه گذاری ها : . تشکیل سبدی از دارایی ها که اصطلاحا متنوع سازی دارایی ها نام دارد باعث کاهش ریسک سرمایه گذاری می شود.صندوق سرمایه گذاری نیز با متنوع سازی سرمایه گذاری های خود ریسک سرمایه گذاری شما را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد.
  • نظارت و شفافیت اطلاعاتی : صندوق های سرمایه گذاری در بازه های زمانی مشخصی توسط سه نهاد سازمان بورس و اوراق بهادار،متولی و حسابرس  مورد بازرسی قرار می گیرند و تمامی فعالیت های آنان به صورت شفاف اطلاع رسانی می شوند.در نتیجه خیالتان راحت است که بر سرمایه گذاری ها و فعالیت های صندوق نظارت کاملی صورت می گیرد.
  • نقد شوندگی بالا : سرمایه گذاری در صندوق این امکان را به شما می دهد خیلی زود پول خود را نقد کرده .شما برای فروش واحدهای سرمایه گذاری  خود با هیچ مشکلی مواجه نمی شوید.این کار توسط ضامن نقد شوندگی صندوق انجام می شود و شما هرزمان که تصمیم به نقد کردن دارایی خود بگیرید ضامن نقد شوندگی صندوق این وظیفه را به عهده می گیرد.
  • صرفه جویی نسبت به مقیاس : با توجه به اینکه صندوق های سرمایه گذاری از گردآوری سرمایه های خرد تشکیل می شوند،بنابراین امکان استفاده از مزایای یک مجموعه سرمایه گذاری بزرگ برای دارندگان آن فراهم می شود.شما شاید با ۱ میلیون تومان توانایی سرمایه گذاری در گزینه های متنوعی را نداشته باشید.اما با توجه به حجم بالای سرمایه در صندوق سرمایه گذاری،این امکان برای شما فراهم می شود.ضمنا به دلیل حجم بالای سرمایه صندوق ها هزینه هایی از قبیل تحلیل ،بررسی ، ارزش گذاری ،خرید و فروش و سایر هزینه ها در بین سرمایه گذاران سرشکن می شود و برای سرمایه گذار صرفه جویی زیادی خواهد داشت.

اگر تمایل دارید که بیشتر درباره این ویژگی ها بدانید می توانید مقاله صندوق سرمایه گذاری چیست؟آشنایی با انواع صندوق های سرمایه گذاری را نیز مطالعه نمایید.

معایب صندوق های سرمایه گذاری

اما بد نیست در کنار مزایای گفته شده بدانیم که در صورتی که در یک صندوق سرمایه گذاری سرمایه گذاری کنیم چه ریسک هایی سرمایه ما را تحت تاثیر قرار می دهد.نخستین ریک این است که سود اوراق با درآمد ثابت تغییر کند.صندوق ها همیشه درصدی از سرمایه خود را به اوراق بهادار با درامد ثابت اختصاص می دهند.این درصد به توجه به نوع و ماهیت صندوق های مختلف،متفاوت است.پس اگر سود این اوراق تغییر کند می تواند برروی سود و بازده صندوق های سرمایه گذاری نیز تاثیر داشته باشد.ریسک دیگر یک صندوق سرمایه گذاری کاهش ارزش سهام های موجود در پورتفوی صندوق است.البته بازهم میزان سهام هر صندوق بسته به نوع و ماهیت آن صندوق متفاوت است.

سرمایه گذاری با استفاده از شرکت های سبدگردان

یک روش دیگر سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس،سرمایه گذاری با استفاده از شرکت های سبدگردان است.سبدگردانی ، چیدمان صحیح داراییها در قالب یک سبد مشخص است که میزان هـر یـک از دارایی هـا و زمـان خرید و فروش آن ها به دقت تعیین و پایش میشود.سبدگردان با توجه به نیـروی انسـانی متخصص و بـه کارگیری روش های مناسـب جهـت تجزیـه و تحلیل مسائل بازار، توانایی ارائه خدمات در زمینه تشکیل سبدهای سـرمایه گذاری و مدیریت آن را دارد.در این روش سرمایه شما مستقیما و براساس سطح ریسک پذیری و علایق شما توسط سبدگردان مدیریت می شود .

مزایای استفاده از سبدگردانی

مزیت عمده سبدگردانی در استفاده از توان حرفه ای مدیر سبد و مشاوره های تیم مدیران سرمایه گذاری شرکت سبدگردانی است. این مساله باعث می گردد که تمام تصمیمات برای سبد هر شخص با توجه به ویژگی های شخصیتی سرمایه گذار انجام پذیرد.همچنین در سبدگردانی مالکیت شما به شکل مستقیم است.به این معنی که سهام و سایر دارایی ها به نام خود شما خریداری می گردد ولی توسط سبدگردان مدیریت می شود.این باعث می شود که مدیریت سرمایه شما اختصاصی تر شود.در نتیجه یک مدیریت بر روی دارایی هایی که به نام خود شما ثبت می شوند انجام می پذیرند.

معایب استفاده از سبدگردانی

بزرگترین عیبی که سبدگردانی می تواند داشته باشد،انتخاب یک سبدگردان نامناسب است.اگر شما سبدگردان مناسبی را انتخاب نکنید ممکن است باعث زیان های سنگینی برای شما بشود.چرا که مستقیما سرمایه شما توسط سبدگردان مدیریت می شود و هر زیانی که حاصل شود مستقیما از سرمایه شما خواهد بود.یک سبدگردان غیرحرفه ای می تواند به راحتی سرمایه شما را به خطر بیاندازد.اگر سبدگردان مناسبی را انتخاب نکنید،ممکن است در آینده به خودتان بگویید ای کاش روش سرمایه گذاری مستقیم را انتخاب می کردم.

تفاوت سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری و استفاده از سبدگردانی

در نهایت می توان گفت مهم ترین تفاوت بین سبدگردانی و سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری،در نوع مالکیت شماست.شما در فرایند سبدگردانی مستقیما مالک دارایی های خود هستید و سهام و سایر دارایی های شما توسط سبدگردان و به نام خود شما خریداری می گردد.مثلا سهام به اسم شما خرید و فروش می شود .اما در صندوق سرمایه گذاری شما مالک واهدهای صندوق هستید.یعنی کل سرمایه صندوق توسط مدیر صندوق مدیریت می شود و هر فرد با توجه به میزان سرمایه ای که نسبت به کل سرمایه صندوق دارد،از منافع آن بهره مند می شود.به عبارت دیگر می توان گفت تمام سرمایه گذاران صندوق به صورت یکسان سود و ضرر می کنند.اما در سبد گردانی با توجه به اینکه دارایی ها بر اساس سلایق سرمایه گذار خریداری می شوند،می تواند برای هر فرد متفاوت باشد.در نتیجه ممکن است سود و زیان برای ۲ فردی که سرمایه یکسانی داشته اند،متفاوت باشد که در صندوق سرمایه گذاری اینگونه نیست.

ادامه مطلب
۲۰۱۳۰۵۰۵۰۹۵۹۲۹cb-20130314132100_1
سرمایه گذاری در بانک یا بورس،کدام...

افراد زیادی با شغل های متفاوت وجود دارند که در مورد بازار بورس، چیز زیادی نمی دانند. به همین دلیل، پرسش های زیادی در ذهن آنها شکل می گیرد. یکی از همین پرسش ها این است که تفاوت سرمایه گذاری در بانک و بورس در چیست و اینکه آیا بازار بورس واقعا محل مناسبی برای کسب سود است؟ در این مقاله از خانه سرمایه، تفاوت سود بانکی و سود بورس را به زبانی ساده، توضیح خواهیم داد.

چگونه در بانک سود می کنیم؟

 وقتی پول خود را در بانک سپرده گذاری می کنید، سالیانه مبلغی را به عنوان بهره از بانک می گیرید. این بهره در واقع همان اجاره پول شما است که بانک در عوض مدت زمانی که از پولتان استفاده کرده به شما پرداخت می کند. مثلا اگر یک میلیون تومان در حساب بانکی خود سپرده گذاری کنید با نرخ بهره فعلی (۱۸%) در انتهای سال مبلغ ۱۸۰ هزار تومان به عنوان بهره یا همان سود بانکی دریافت خواهید کرد. یعنی با گذشت یک سال ۱۸% بازدهی از پول خود به دست می آورید. اما این مقدار سود برای افرادی که در بورس فعالیت می کنند به هیچ عنوان جذابیتی ندارد. آنها با هدف کسب بازدهی بیشتر از این مقدار پول، اندوخته خود را وارد بازار بورس می کنند. در ادامه به مقایسه بازدهی بورس و بانک خواهیم پرداخت، اما قبل از آن بد نیست با روش های کسب سود از بورس آشنا شوید.

چگونه در بورس سود می کنیم ؟

اولین روش: نوسان قیمت سهام

 اولین روش سود کردن در بازار بورس، نوسان قیمت سهام است که امروزه نسبت به گذشته رواج بیشتری پیدا کرده است. اگر سهام یک شرکت را به قیمت ۱۰۰ تومان خریداری کنید و بعد از مدتی به قیمت ۱۴۰ تومان آن را بفروشید، طی این مدت که ممکن است از چند روز تا چند ماه طول بکشد توانسته اید ۴۰% بازدهی از پول خود به دست آورید. به عنوان یک مثال واقعی، همان طور که در تصویر زیر می بینید سهام بانک صادرات در تاریخ ۱۹ دی ماه ۱۳۹۴ ۸۹۰ قیمت ریال داشت و پس از یک ماه به قیمت ۱۰۷۸ ریال رسید که البته بعد از آن بیشتر هم رشد کرد. یعنی شما در مدت یک ماه به حدود ۲۲% سود رسیدید که اگر پول خود را در این مدت در بانک گذاشته بودید ۱٫۸% سود می کردید. در واقع، این سود حدود ۱۲ برابر بیشتر از سود بانک بوده است.

دومین روش: سود نقدی سالیانه

این روش برای افراد حرفه ای بورس جذابیت کمتری نسبت به روش اول دارد. در پایان هر سال مالی، شرکت های بورسی درصدی از سود سالیانه خود را به عنوان سود نقدی بین سهام دارانشان تقسیم می کنند. اگر شما می خواهید از این روش سود کسب کنید باید شرکت هایی را مد نظر قرار دهید که سود نقدی بالایی پرداخت می کنند. البته در برخی مواقع، همین سود نقدی می تواند به اندازه سود بانکی بازدهی داشته باشد؛ یعنی حتی اگر قیمت سهام شما در طول یکسال رشدی نکند – که اگر شما توانایی خرید و فروش به موقع سهم را داشته باشید این اتفاق تقریبا غیر ممکن است – باز هم بازده ای نزدیک به بازده بانکی بدست آورده اید.

مثلا سهم همراه اول که درصد تقسیم سود بالایی دارد در اوایل سال ۹۴ قیمتی نزدیک به ۲۶۰۰ تومان داشت و بعد از یکسال در مجمع خود ۶۰۲ تومان سود بین سهامدارانش تقسیم کرد. قیمت سهم نیز بعد از مجمع سال ۹۵ حدود ۲۹۰۰ تومان بود. در نتیجه، اگر شما این سهم را اوایل سال ۹۴ می خریدید و یک سال نگهداری می کردید، با احتساب سود مجمع حدود ۳۵% بازدهی کسب می کردید.

021

سود بانکی و سود در بازار بورس چه تفاوتی با هم دارند؟

به صورت کلی می توان تفاوت بین سودی که از سپرده گذاری در بانک بدست می آورید و سودی که می توانید از طریق بورس کسب کنید را به دو شکل زیر بیان کرد:

تفاوت اول: تضمین سود

 بانک به سپرده شما سودی تضمین شده ولی در مقایسه با بازه زمانی که این پول در اختیار بانک است، سودی پایین پرداخت می کند. اما سودی که می توانید از بورس به دست بیاورید، در مقایسه با بانک بسیار بالاتر بوده ولی مثل بانک تضمینی برای کسب آن وجود ندارد.

تفاوت دوم: وابستگی سود

دومین تفاوت بین سود بانکی و سود حاصل از خرید و فروش سهام در وابستگی سودآوری بورس به خود شما است. به این معنی که اگر یک میلیون تومان در بانک سپرده گذاری می کنید فارغ از اینکه چه توانایی ها یا شرایطی دارید، مبلغ ثابتی را به عنوان سود سپرده گذاری دریافت خواهید کرد. اما در بورس قضیه کاملا متفاوت است. در بورس به ندرت می توانید ۲ نفر را پیدا کنید که از یک میلیون تومان سرمایه بازدهی یکسانی به دست آورده باشند. این تفاوت در بازدهی به دلیل تنوع گزینه های سرمایه گذاری در بورس و همچنین تفاوت در مهارت و توانایی تصمیم گیری افراد است. در حقیقت می توان گفت تفاوت اصلی که سرمایه گذاری در بورس با بانک دارد در این است که بازدهی سرمایه گذاری در بورس تا حد بسیار زیادی به خود فرد سرمایه گذار و توانایی های او وابسته است. در نتیجه، هر چقدر توانایی و مهارت های خود را افزایش دهید قابلیت کسب سودهای بیشتری از بورس خواهید داشت.

تفاوت سوم: بازدهی در این دو بازار

برای درک بهتر بازدهی و میزان سود در بازار بورس و بانک هر کدام را به صورت جداگانه بررسی می کنیم:

بازدهی واقعی بانک چقدر است؟

بر اساس آمارهای روزنامه دنیای اقتصاد نرخ سود سپرده بانکی از سال های ۹۰ تا ۹۴ به ترتیب برابر با ۱۷%، ۱۷%، ۲۳٫۵%، ۲۲% و ۲۱% بوده است. بر اساس این نرخ ها اگر در ابتدای سال ۹۰ مبلغ یک میلیون تومان را در بانک سپرده گذاری می کردید در انتهای سال ۹۴ پول شما تقریبا ۲٫۵ میلیون تومان می شد؛ یعنی پول بعد از ۵ سال تقریبا ۲٫۵ برابر رشد می کرد. از طرفی بر اساس همین آمار روزنامه دنیای اقتصاد، متوسط نرخ تورم در این سال ها به ترتیب ۲۱٫۵%، ۳۰٫۵%، ۳۴٫۷%، ۲۱٫۱% و ۱۴٫۸% بوده است. این اعداد بدان معنی هستند که در ۵ سال گذشته برای حفظ ارزش یک میلیون تومان، این پول باید به مبلغی بیش از ۳ میلیون تومان تبدیل شود تا فقط ارزش خود را حفظ کرده باشد. در نتیجه، اگر فردی در ۵ سال گذشته پول خود را در بانک سپرده گذاری کرده باشد نه تنها بازدهی بدست نیاورده است بلکه حدود ۱۶% از ارزش واقعی پول خود را نیز از دست داده است.

 بازدهی واقعی بورس چقدر است؟

تصویر زیر بیانگر روند رشد شاخص کل بورس تهران از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ است. تغییرات شاخص به این معنی است که اگر شما سرمایه خود را در تمام شرکت های بورسی پخش کنید، درصد تغییرات سرمایه شما به طور متوسط به اندازه درصد تغییرات شاخص کل بورس خواهد بود.

همان طور که در تصویر نیز مشخص است شاخص کل بورس با وجود تمام فراز و نشیب هایش از ابتدای سال ۱۳۹۰ تا ابتدای سال ۱۳۹۵ بیش از ۳۰۰% رشد داشته است. یعنی حتی اگر در بدترین روزهای بورس در سال های ۹۳ و ۹۴ هم سهام خود را به فروش نرسانده باشید باز هم سرمایه شما رشدی بیش از ۳۰۰% را تجربه کرده است.

در تصویر زیر نیز روند تغییرات یکی از سهم های بورس یعنی «بانک ملت» نمایش داده شده است. این تصویر نشان می دهد که اگر فردی به جای سپرده گذاری در بانک ملت، سهام این بانک را خریداری کرده بود از اسفند ماه سال ۱۳۸۸ تا فروردین ماه سال ۱۳۹۵ چه میزان بازدهی بدست می آورد.

همان طور که در تصویر نیز مشخص است بازدهی سهام این بانک با احتساب افزایش سرمایه ها و سودهای نقدی که در طی این ۶ سال به سهام دارانش داده، حدود ۹۵۰% بوده است.

نتیجه گیری

تمام آمارها و ارقام نشان می دهند که در دو دهه گذشته، بازدهی بازار بورس در ایران بیشتر از سایر بازارها و گزینه های رایج سرمایه گذاری بوده است. اما این بازار یک تفاوت اساسی با گزینه هایی مثل بانک و مسکن دارد و این تفاوت در میزان بازدهی آن بر اساس نحوه عملکرد شخص سرمایه گذار است. در شکل زیر نیز میزان بازدهی بانک و بورس طی سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ نمایش داده شده است.

Untitled

آنچه اندازه بازدهی شما در بازار بورس را مشخص می کند میزان توانایی، اطلاعات و تجربه مالیتان است. با وجود بازدهی مناسب بورس، افراد بسیاری نیز وجود داشتند که ضررهای بسیار سنگینی را در این بازار متحمل شده اند. اگر بدون آگاهی و اطلاعات وارد این بازار شوید نباید به غیر از برخی سودهای تصادفی انتظار بیشتری از این بازار داشته باشید و بدون شک زیان های سنگینی در انتظار شما خواهند بود. پس به یاد داشته باشید که اگر مشتاق به سرمایه گذاری در بازار بورس هستید قبل از هر چیزی ابتدا باید روی آموزش خود و توانایی هایتان سرمایه گذاری کرده و پس از آن، پولتان را وارد بازار کنید.

1

با ثبت نام و شرکت در کلاس آموزش بورس نخبگان می توانید بورس را به صورت کاملا حرفه ای و کاربردی زیرنظر بهترین اساتید ایران آموزش ببینید.

ادامه مطلب