Lines_Background
وبینار آنلاین خانه‌سرمایه
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایهآموزش ترید از صفر صفر

مفاهیم مبتدی ارزهای دیجیتال

what-does-liquidity-in-forex-mean
لیکوئیدیتی (Liquidity) یا نقدشوندگی در فارکس...

لیکوئیدیتی (Liquidity) یکی از فاکتورهای مهم در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس است؛ زیرا این فاکتور نشان دهنده میزان نقدشوندگی بازار بوده و تضمینی برای سودآوری معاملات کاربران بازار است.

بی شک افرادی که در بازارهای مالی فعالیت می کنند به دفعات با این اصطلاح روبه رو شده اند؛ چراکه بررسی عناصری همچون لیکوئیدیتی به معامله گران بازار کمک می کند قبل از ورود به یک بازار مالی؛ مانند بازار ارزهای دیجیتال یا فارکس، تصمیم گیری راحت تری داشته باشند. در ادامه این مطلب به طور مفصل با این مفهوم آشنا می شویم.

لیکوئیدیتی (Liquidity) چیست؟

نقدشوندگی یا در زبان انگلیسی (liquidity) شاخصی اقتصادی است که در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس به کار گرفته می شود. در بازار فارکس مفهوم نقدشوندگی در معاملات ارز و کالا استفاده می شود.

به طورکلی نقدشوندگی به امکان تبدیل یک دارایی به پول نقد اشاره دارد؛ ازاین رو هرچه لیکوئیدیتی یک دارایی خاص بالاتر باشد دارایی مورد نظر راحت تر و سریع تر خرید و فروش می شود.

منظور از لیکوئیدیتی دارایی چیست؟

برخلاف باور عموم مردم، میزان لیکوئیدیتی دارایی با سودآوری دارایی مورد نظر ارتباطی ندارد. سودآوری یک مفهوم کاملاً متفاوت است، درحالی که نقدشوندگی بالا سبب می شود معامله گر با حس امنیت و اطمینان خاطر بالایی وارد معامله می شود. درنتیجه هر زمانی که بخواهد می تواند به راحتی دارایی خود را به پول نقد تبدیل کند.

پول نقد نقدشونده ترین دارایی موجود است؛ چراکه به راحتی می توان پول نقد را به یک دارایی خاص تبدیل کرد؛ درنتیجه اگر بدون کسب سود یا ضرر و زیان بتوان یک دارایی را به دارایی دیگر یا پول نقد تبدیل کرد، این دارایی لیکوئیدیتی خوبی دارد. عواملی مانند سرعت انجام معاملات، راحت بودن انتقال مالکیت و ثبات بازار می توانند بر بهبود این موضوع تأثیر مستقیم داشته باشند.

منظور از نقدشوندگی دارایی چیست؟

چرا liquidity مهم است؟

سرمایه گذاری و معامله دارایی هایی که لیکوئیدیتی (Liquidity) بالایی داشته باشند، معاملات سودمندی به حساب می آیند؛ چراکه دارایی هایی با نقدینگی بالا، در هر زمانی امکان تبدیل شدن به پول نقد را دارند. از طرفی اهمیت نقدشوندگی در زمان های بازار ریزشی اهمیت بیشتری پیدا می کند.

در این شرایط دارایی هایی که نقدشوندگی بالایی داشته باشند هنگام ریزش بازار نیز به راحتی فروخته می شوند. این موضوع از ضرر و زیان معامله شما کم خواهد می کند.

تأمین کنندگان نقدینگی در بازار

زمانی که معامله گران بزرگ بازار فارکس، معاملاتی با حجم بالا انجام می دهند، نقدشوندگی به وجود می آید. در بازار بزرگی همچون بازار فارکس، شرکت ها، سازمان ها، بانک ها، هج فاند و سایر معامله گران بزرگ به صورت روزانه میلیاردها دلار معامله انجام داده و نقدینگی زیادی را وارد بازار می کنند.

علاوه بر این، سایر تأمین کنندگان نقدینگی مانند بروکرها و بانک های مرکزی حجم زیادی از دارایی های خود به صورت ارزهای مختلف ذخیره کرده و درصورت لزوم در معاملات خود استفاده می کنند. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت معامله گران بزرگ، اصلی ترین تأمین کنندگان نقدینگی در بازار فارکس هستند، اما سؤالی که مطرح می شود این است که آیا این میزان کافی ا ست؟

جواب این سؤال منفی است. شرایطی را در نظر بگیرید که در آن تقاضا برای خرید یا فروش یک ارز یا دارایی خاص بیشتر از سایر دارایی ها باشد. در این شرایط حجم نقدینگی در مقایسه با تقاضای بازار کمتر بوده و این تعادل از بین می رود. در این شرایط خاص، واسطه ها دارایی مورد نظر را از بانک های بزرگ خریداری کرده و وارد بازار می کنند.

چه کسانی باعث لیکوئیدیتی (Liquidity) می شوند؟

سطوح سیستم نقدینگی در بازار فارکس

اکنون که با تأمین کنندگان نقدینگی بازار فارکس آشنا شدیم، باید بدانیم سیستم لیکوئیدیتی (Liquidity) در بازار فارکس در سه سطح مختلف کار می کند که در ادامه معرفی می کنیم.

سطح اول، پایین ترین سطح: معامله گران کوچک در این سطح قرار می گیرند. معامله گران این سطح، از بروکرها برای انجام معاملات خود استفاده می کنند.

سطح دوم، سطح متوسط: این سطح شامل بروکرها، بانک ها و شرکت های بزرگی هستند که سفارش های معامله گران سطح اول و بروکرهای کوچک را اجرا می کنند.

سطح سوم، بالاترین سطح: غول های جهانی صنعت بانکی اصلی ترین تأمین کنندگان نقدینگی در بازار فارکس هستند. این غول های بانکی عبارت اند از:

  • British Barclays
  • Royal Bank Of Scotland
  • German Deutsche Bank
  • American Bank Of America
  • Swiss Bank Ubs
  • Jpmorgani Citigroup

سطوح مختلف نقدشوندگی

تأثیر liquidity بر جهت روند بازار

در دو حالت نقدینگی بر جهت روند بازار می تواند تأثیر داشته باشد.

نقدینگی بالا: زمانی که نقدینگی بازار بالا باشد، روند حرکت قیمت ها آرام است. در این شرایط در هر لحظه قیمت ها تغییراتی دارند.

نقدینگی پایین: زمانی که نقدینگی بازار پایین باشد، قیمت ها تحت تأثیر اخبار اقتصادی حرکت شدیدی خواهند داشت. در این شرایط اعلام تغییرات قیمت ها در زمان های خاصی انجام شده و پیش بینی حرکت قیمت ها دشوار است.

عوامل تأثیرگذار بر لیکوئیتی بازار

یکی از فاکتورهای مهمی که می تواند میزان نقدینگی بازار را به خوبی نشان دهد، حجم معامله شده در بازار است. درنتیجه هر چه حجم در بازار بالاتر باشد، تفاوت قیمت عرضه و تقاضا کمتر می شود. همچنین عامل دیگری که بر نقدینگی بازار تأثیر دارد، ساعت باز شدن بازار در کشورهای مختلف است.

زیرا تعداد معاملات بازار در ساعت های مختلف متفاوت بوده و این موضوع نیز بر نقدینگی و روند بازار اثرگذار است. از طرفی به دلیل تفاوت زمانی در مناطق مختلف جهان، بازار فارکس به صورت 24 ساعته فعال است و نقدینگی در ساعات مختلف شبانه روز تغییر می کند.

براساس اطلاعات موجود، معمولاً اوج نقدینگی بازار فارکس با باز شدن بازار لندن و اروپا و همپوشانی این بازار با بازار نیویورک اتفاق می افتد. پس از آن نیز در ساعات دیگر شبانه روز نقدینگی مجدداً کاهش پیدا می کند.

عوامل مختلف تاثیرگذار بر نقدشوندگی

نقدترین جفت ارزها

معامله گران حرفه ای بازار با هدف انجام معاملات سودده بخش عمده معاملات خود را روی جفت ارزهایی که نقدینگی بالایی متمرکز می کنند. برای شناسایی جفت ارزهایی که نقدینگی بالایی دارند باید به میزان اسپرد آن ها توجه شود.

به این ترتیب هر چه اسپرد جفت ارز مورد نظر پایین تر باشد، میزان نقدینگی آن بالاتر خواهد بود. نام چهار د

جفت ارز میزان اسپرد
EUR USD 0.5 تا 2 پیپ
USD JPY 0.5 تا 2.5 پیپ
GBP USD 2.5 تا 5 پیپ
AUD USD 2 تا 5 پیپ
  • سایر جفت ارزهای با نقدشوندگی بالا عبارت اند از: USD CHF، NZD USD، EUR GBP و EUR JPY

تفاوت نقدینگی و سودآوری

همان طور که در قسمت های قبل نیز اشاره شد، نقدینگی با سودآوری برابر نیست و این دو مفهومی مجزا از هم دارند. در ادامه به بررسی این تفاوت های می پردازیم:

  1. بهبود حاشیه مالی یک شرکت نشان دهنده سودآوری شرکت است. این بدان معناست که اگر هزینه و حاشیه مالی باهم در ارتباط هستند، یعنی هر چه هزینه بیشتر باشد، حاشیه نیز بیشتر می شود. به این ترتیب سودآوری شرکت نیز افزایش پیدا می کند.

از طرف دیگر، نقدینگی نشان دهنده توانایی شرکت در اجرای تعهدات است. این تعهدات می توانند به یک بازه زمانی کوتاه مدت یا بلندمدت اشاره داشته باشند.

  1. یک شرکت سودآور، لزوماً نقدینگی بالایی ندارد. شرکتی که نقدینگی پایینی داشته باشد در خطر ورشکستگی قرار خواهد کرد؛ چراکه سرمایه در گردش فاکتور مهمی برای انجام تعهدات کوتاه مدت شرکت است.
  2. برای آنکه عملکرد شرکت را در یک بازه زمانی مشخص بررسی کنیم، می توان از فاکتور سودآوری استفاده کرد، اما برای آنکه میزان سرمایه نقدی شرکت را بررسی کنیم، باید از فاکتور لیکوئیدیتی استفاده کنیم. همچنین باید توجه داشته باشید مدیریت ضعیف سرمایه در گردش شرکت، سبب ایجاد نقدینگی بیش ازحد در ترازنامه خواهد شد.
  3. عملکرد مالی شرکت به صورت سود و زیان و تحت عنوان سودآوری، نمایش داده می شود. در بخش دارایی های جاری ترازنامه شرکت نقدینگی شرکت قابل مشاهده است. این موارد شامل اوراق بهادار قابل فروش، هزینه های پیش پرداخت شده و موجودی ها جدا از وجه نقد است.

سخن پایانی

اگر به دنبال سودآوری از بازار فارکس هستید، باید به عامل مهمی به اسم لیکوئیدیتی در فارکس توجه داشته باشید. این مفهوم به میزان نقدشوندگی بازار اشاره دارد. درواقع هرچه مقدار Liquidity بالاتر باشد، شانس شما برای تبدیل دارایی به پول نقد بیشتر است. توجه داشته باشید Liquidity به میزان سودآوری مستقیم از سرمایه گذاری اشاره ندارد و تنها خیال شما را از بابت تبدیل دارایی به پول نقد بدون هیچ چالش و دردسری راحت می کند. در این صورت، احتمال اینکه به دلیل شرایط فروش سخت دچار مشکل شوید، کمتر خواهد بود.

ادامه مطلب
اوردر بوک (Order Book) چیست و چه کاربردی دارد؟
اوردر بوک (Order Book) چیست و...

سالن های برگزارکننده مزایده ها برای خرید و فروش اجناس قدیمی را تصور کنید که در آن ها خریداران قیمت های مختلفی را برای خرید یک شیء پیشنهاد می کردند و درنهایت آن کالا به خریداری می رسید که بهترین قیمت را پیشنهاد داده بود. در بازارهای مالی، اوردر بوک را می توان یک سالن مزایده در نظر گرفت که خریداران و فروشندگان قیمت های پیشنهادی خود را ارائه می کنند و در پایان دارایی نصیب کسی خواهد شد که بهترین قیمت را اعلام کند. اوردر بوک (Order Book) که در این مقاله به طور کامل آن را بررسی کرده ایم، یکی از مفاهیم اصلی در بازار ارزهای دیجیتال است که آن را در برخی پلتفرم های معاملاتی و صرافی های ارز دیجیتال می بینید.

اوردر بوک (Order Book) چیست؟

همان طور که پیش از این نیز اشاره کردیم، صرافی های بازار ارز دیجیتال و البته بسیاری از دیگر پلتفرم های بازارهای مالی لیستی از سفارش های ثبت شده خریداران و فروشندگان را گردآوری می کنند تا به این ترتیب معامله گران بتوانند دیدگاه بهتری به شرایط بازار داشته باشند و هنگام ثبت سفارش قیمت مناسب را وارد کنند.

برای درک این مسئله باید بدانید، زمانی که شما قصد انجام یک معامله را داشته باشید، سفارشی که ثبت می کنید، ابتدا در اوردر بوک ثبت می شود. سپس با رسیدن قیمت به مبلغ مدنظر شما یا به عبارتی پیداشدن معامله گر متناظر (که معامله خرید یا فروش را با قیمت مناسب برای سفارش شما ثبت کرده باشد)، معامله شما صورت می گیرد.

البته اگر پیش از این معاملاتی را در صرافی های مختلف ثبت کرده باشید، احتمالاً با گزینه هایی از جمله limit Order، Market Order، OCO، Post Only و… مواجه شده اید که هرکدام فرمان های متفاوتی را برای اجرای معاملات شما پس از ثبت سفارش به صرافی می دهند که در ادامه مهم ترین آن ها را بررسی کرده ایم، اما برای آنکه بتوانید اطلاعات درون لیست سفارش ها را استخراج و آن ها را تحلیل کنید، لازم است پیش از هر چیز با هریک از این مفاهیم آشنا شوید که در ادامه آن ها را شرح داده ایم.

  • Count

در ستون Count شما متوجه می شوید که چند سفارش در قیمت مورد نظر، این حجم را تشکیل داده اند؛ برای مثال در ردیفی که در تصویر هم مشخص شده است، درمجموع 7 سفارش، حجم 1.400 واحد بیت کوین را در قیمت 23.540 تتر ثبت کرده اند.

  • Amount

حجم سفارش تریدرها در ستون Amount قرار می گیرد؛ برای مثال اگر شما سفارش 5 واحد بیت کوین را ثبت کنید، مقدار 5 را در ستون Amount یا مقدار در ردیف سفارش می بینید.

  • Total

همان طور که در تصویر هم مشاهده می کنید، مقدار Amount و Total در ردیف اول برابر است، اما در ردیف های بعدی مقدار Total از مجموع Amount یا حجم های سفارش های پیشین به علاوه حجم سفارش جاری به دست می آید.

  • Price

زمانی که شما سفارشی را ثبت می کنید، آن سفارش در قیمتی خاص (که معمولاً خودتان آن را تعیین می کنید) ثبت می شود که این مقدار را نیز می توانید در ستون Price مشاهده کنید.

اوردر بوک (Order Book) چیست؟

اجزای اوردر بوک یا دفتر سفارش چیست؟

از آنجا که ممکن است شما در هر صرافی مشغول به معامله گری باشید، باید بدانید اوردر بوک ها همه به یک شکل نیستند و ممکن است آن ها را کمی متفاوت از هم ببینید؛ هرچند شناسایی آن ها بسیار ساده است و معمولاً در بخش مربوط با عبارت Order Book مشخص می شود.

اوردر بوک از دو بخش سفارش های خریداران و فروشندگان تشکیل شده است. سفارش های خریداران را معمولاً با رنگ سبز می بینید که این ویژگی گاهی در قیمت سفارش ها یا نوار متحرکی که حجم سفارش ها در آن قیمت را نشان می دهد، دیده می شود. این ویژگی ها برای سفارش های فروش با رنگ قرمز مشخص خواهد شد.

در برخی صرافی ها نیز شما می توانید در مواقع دلخواه تنها سفارش های خرید، فروش یا هر دو را یکجا (همچون تصویر زیر) مشاهده کنید، که معمولاً در بیشتر اوقات به این ترتیب است. اگر بخواهید تنها سفارش های خرید را ببینید، گزینه وسط و اگر بخواهید تنها به سفارش های فروش دسترسی داشته باشید، باید گزینه سوم را انتخاب کنید.

نمایش قیمت با دقت ها و تعداد اعشار متفاوت قابل بررسی است؛ برای مثال در تصویر زیر عدد یک را انتخاب کرده ایم؛ به این معنا که قیمت ها در لیست خرید باید بدون اعشار به نمایش درآیند؛ درحالی که اگر 0.01 را انتخاب کنیم، قیمت ارز دیجیتال تا دو رقم بعد از اعشار نیز نمایش داده خواهد شد.

زمانی که تریدری قصد معامله در بازه های کوتاه را داشته و به عبارتی اسکلپر باشد که معاملات بسیار کوتاه مدت با سود کم را انجام می دهد، معمولاً به ارقام بعد از اعشار توجه می کند؛ زیرا قرار نیست معاملات بزرگ با تحرکات زیاد را باز کند. شما می توانید در بخش اوردر بوک در برخی صرافی ها این بخش را شخصی سازی کنید.

همچنین معمولاً بین لیست سفارش های فروش و خرید در اوردر بوک یک قیمت به چشم می خورد که میانگین قیمت لحظه ای در بازار است و افرادی که قصد ثبت سفارش را داشته باشند، می توانند قیمت پیشنهادی خود را براساس این قیمت انتخاب کنند. موردی که به آن اشاره شد برای افرادی کاربرد دارد که می خواهند قیمت دارایی را به شکلی کلی بررسی کنند؛ درحالی که اگر استراتژی معاملاتی یک تریدر با بررسی دقیق اوردر بوک آمیخته شده باشد، باید به صورت خیلی دقیق قیمت ها را در لیست خرید و فروش بررسی کند.

اجزای اوردر بوک یا دفتر سفارش چیست؟

مورد دیگری که در ظاهر اوردر بوک مشاهده می شود، عمودی یا افقی بودن لیست سفارش های خرید و فروش است. گاهی و در برخی از صرافی ها بخش سفارش های فروش در بالا و بخش سفارش های خرید در پایین اوردر بوک قرار می گیرند، اما در برخی دیگر از صرافی های بخش های خرید و فروش به صورت افقی و در کنار هم قرار می گیرند.

اجزای اوردر بوک یا دفتر سفارش چیست؟

لیست سفارش های خرید

همان طور که پیش از این نیز اشاره کردیم، ابتدا سفارش هایی از لیست سفارش های خرید برای انجام معامله انتخاب می شوند که قیمت های بالاتری را پیشنهاد داده باشند. همان سالن مزایده قدیمی را در نظر بگیرید که 10 نفر 10 قیمت مختلف را برای خرید یک کالا پیشنهاد داده اند. بدیهی است معامله با طرفی انجام خواهد شد که حاضر باشد برای کالای مدنظر بیشترین قیمت را بپردازد.

در بازار ارزهای دیجیتال و در لیست سفارش های خرید نیز همین شرایط به صورت الکترونیکی در جریان است؛ البته در لیست سفارش های خرید علاوه بر قیمت پیشنهادی، حجم معامله یا مقدار ارز دیجیتالی که تریدر قصد خریداری آن را دارد نیز مشخص شده است.

با توجه به آنچه بیان شد، احتمالاً متوجه شده اید سفارش هایی که در لیست خرید قرار دارند، قیمتی پایین تر از قیمت آخرین معامله را ثبت کرده اند. پیشنهادهای ثبت شده از سوی خریداران در لیست خرید با عنوان Bid هم معرفی می شوند. به منظور انجام یک معامله ، باید فروشنده ای حاضر شود ارز دیجیتال خود را با قیمت آورده شده در سفارش خرید یا کمتر از آن بفروشد.

دیوار خرید (Buy Wall)

اگر با بازار بورس ایران آشنا باشید، احتمالاً عبارت صف خرید را به مراتب شنیده اید. این حالت زمانی پیش می آید که تریدرهای زیادی قصد خرید یک سهام با یک قیمت مشخص را داشته باشند. به دلیل وجود محدوده قیمتی مجاز در طول روز معاملاتی در بورس ایران این اتفاق بسیار رخ می دهد، اما در بازارهای دیگر مالی نیز گاهی اتفاق می افتد که حجم بالایی از سفارش ها در یک قیمت خاص ثبت می شوند.

این حجم بالا می تواند توسط تریدرهای کم، اما با سفارش های سنگین انجام شود یا اینکه تریدرهای بسیار زیادی با ثبت سفارش در آن قیمت سبب شوند حجم سنگینی برای یک قیمت ثبت شود که در چنین شرایطی دیوار خرید یا Buy Wall تشکیل می شود.

باز هم با توجه به اینکه بهترین قیمت موجود در لیست سفارش های خرید، بیشترین قیمت است، با وجود دیوار خرید که به سفارش یا سفارش های با حجم بسیار بالا اشاره دارد، شرایطی پیش می آید که سفارش های ثبت شده با قیمت پایین تر از دیوار خرید، عملاً انجام نخواهند شد تا زمانی که فروشندگان زیادی ارز دیجیتال را با قیمت موردنظر در سفارش های دیوار خرید، به فروش برسانند و نوبت به سفارش هایی با قیمت پایین تر نیز برسد که البته این فرایند کمی زمان بر خواهد بود و در نمودار قیمتی نیز شاهد تشکیل سطح حمایتی خواهیم بود.

برای شناسایی سفارش هایی که ممکن است سبب ایجاد دیوار خرید شوند، باید به ستون Amount دقت کنید. اگر حجم زیادی در این ستون مشاهده کردید، باید در زمان انتخاب قیمت برای ثبت سفارش به آن توجه کنید و همواره به یاد داشته باشید که با واردکردن قیمت پایین تر از این قیمت ممکن است برای مدت طولانی منتظر بمانید تا معامله شما انجام شود.

همان طور که در تصویر زیر هم مشاهده می کنید، با بررسی ستون سایز معاملات می بینیم که متوسط سایز معاملات از 1 تا 10 واحد است؛ درحالی که به یک باره و در یک قیمت دیگر، سفارش یا سفارش هایی در سایز 124.467 در قیمت 23.421 ثبت شده است که این موضوع می تواند سبب ایجاد دیوار خرید شود و در هنگام ثبت سفارش باید به قیمت آن توجه کرد؛ البته اگر فروشنده یا فروشندگانی حاضر باشند این حجم از دارایی را به قیمت مذکور بفروشند، معامله انجام می شود و توقف زیادی صورت نمی گیرد.

اجزای اوردر بوک یا دفتر سفارش چیست؟

لیست سفارش های فروش

زمانی که شما قصد خرید یک دارایی را داشته باشید، به قیمتی که فروشندگان برای آن دارایی در نظر می گیرند، توجه می کنید و بدیهی است به دنبال پایین ترین قیمت برای خرید آن باشید. در صرافی ها نیز شرایط به همین ترتیب است و اولویت برای انجام معاملات در لیست سفارش های فروش با سفارشی است که کمترین قیمت را ارائه داده باشد؛ بنابراین با توجه به آنچه گفته شد، سفارش هایی که در لیست فروش می بینیم، با قیمت هایی بالاتر از آخرین معامله انجام شده، لیست شده اند.

دیوار فروش (Sell Wall)

برای تشخیص تشکیل دیوار فروش با کمک لیست سفارش های فروش در اوردر بوک، باید به ستون حجم معاملات که با عناوینی مثل Amount یا Size مشخص می شوند، توجه کرد. اگر در میان سفارش های فروش با قیمت های مختلف با حجم بسیار بالا مواجه شدید و در سمت سفارش های خرید چنین تقاضایی را با این قیمت مشاهده نکردید، می توانید احتمال دهید دیوار فروش تشکیل شود.

با رسیدن به سفارش دیوار فروش، سفارش هایی با قیمت بالاتر انجام نخواهد شد تا زمانی که کل حجم سفارش در دیوار فروش صورت بگیرد. با تشکیل دیوار فروش در اوردر بوک شاهد ایجاد سطح مقاومت در نمودار قیمتی خواهیم بود؛ بنابراین برای ثبت سفارش و واردکردن قیمت، باید سفارش هایی با حجم بالا را در نظر بگیرید.

کاربردهای اوردر بوک

  • یکی از کاربردهای اوردر بوک که در انجام معاملات می توان از آن استفاده کرد، این است که با بررسی آن امکان تشخیص ادامه روند برای شما فراهم می شود. حتماً شما هم می دانید میزان عرضه و تقاضا در بازار روند را مشخص می کند؛ زمانی که تقاضا برای یک دارایی بیش از عرضه باشد، روند صعودی و زمانی که عرضه بیش از تقاضا باشد، روند نزولی خواهد بود.

گاهی با وجود تعداد بسیار زیاد خریدار یا فروشنده در یک محدوده قیمتی، شاهدیم که کندل در نمودار قیمتی قرمز یا منفی شده است. در لیست سفارش های خرید و فروش حجم خرید کمتر از حجم فروش است؛ برای مثال 100 واحد کالا برای عرضه وجود دارد و با وجود چند خریدار هنوز هم کل واحدها به فروش نرسیده اند.

  • در چنین شرایطی می توان گفت قدرت فروشنده ها بیشتر از قدرت خریداران است؛ بنابراین احتمال افت قیمت وجود دارد. استفاده از این نکات در کنار انواع دیگر تحلیل به شما کمک می کند معاملات موفق تری داشته باشید.
  • از دیگر کاربردهای اوردر بوک، بهینه ترکردن نقاط ورود و خروج و همچنین حد سود و حد ضرر است. برای این کار شما با بررسی لیست سفارش ها متوجه می شوید قدرت در کدام سمت بازار است و درنتیجه در زمان درست وارد معامله می شوید.

همچنین زمانی که حد سود و حد ضرر خود را انتخاب کرده باشید، می توانید با بررسی حجم معاملات در آن محدوده قیمتی مطمئن شوید که حد سود و حد ضرر را به درستی انتخاب کرده اید و برای مثال با حجم سنگین در یک قیمت نزدیک به حد ضرر، استاپ شما فعال نخواهد شد.

  • اوردر بوک به تریدر دید وسیع تری خواهد داد و درواقع تریدر با بررسی سفارش ها می تواند عمق بازار، محدوده قیمتی و دیگر اطلاعات را استخراج کند.

اعمال تغییرات در اوردر بوک (Order Book)

یکی از بدیهی ترین کارهایی که تریدر می تواند انجام دهد و ما در طول مقاله بارها به آن اشاره کردیم، ثبت سفارش است که با انجام آن، یک سفارش به لیست سفارش ها اضافه می شود و در بخش سفارش های خرید یا فروش قرار می گیرد.

از دیگر عملیاتی که تریدر می تواند انجام دهد، حذف سفارشی است که پیش از این ثبت کرده بود. اگر در صرافی ها معامله کرده باشید، حتماً مشاهده کرده اید که پس از ثبت سفارش آن را در پنل معاملاتی خود و در بخش سفارش هایی می بینید که خودتان ثبت کرده اید. ویژگی های مختلف سفارش را می توانید در ردیف مربوط به سفارش خود مشاهده کنید و معمولاً آخرین گزینه به کنسل کردن سفارش پیش از انجام معامله اختصاص یافته است.

تغییر دیگری که می توان انجام داد، این است که تریدر اقدام به تغییر حجم یا قیمت سفارش خود کند که البته در این حالت با توجه به صرافی ای که در آن فعالیت می کنید، ممکن است رتبه سفارش شما جابه جا شود که باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید.

اعمال تغییرات در اوردر بوک (Order Book)

انواع سفارش

  • Market order

یکی از روش های ثبت سفارش در صرافی های ارز دیجیتال، روش مارکت اوردر است که در آن تریدر قیمت خرید یا فروش را تعیین نمی کند، بلکه صرافی دارایی را با قیمت های موجود در صرافی برای تریدر خریداری می کند یا می فروشد. در این روش، تریدر تنها حجم سفارش را تعیین می کند.

نکته ای که ممکن است حتی تریدرهای تازه کار از آن غافل شده باشند، این است که به ویژه وقتی تریدری اقدام به ثبت یک معامله با حجم بالا می کند، ممکن است همه حجم معامله در یک قیمت انجام نشود. در چنین شرایطی اگر سفارش های متقابل بعدی (برای تکمیل معامله) با قیمت نامناسب انجام شوند، تریدر ضرر خواهد کرد.

برای مثال فرض کنید قصد دارید 10 واحد بیت کوین را خریداری کنید. از آنجا که قیمت لحظه ای 15 هزار دلار بود، گمان می کردید کل 10 بیت کوین قرار است با قیمت 15 هزار دلار انجام شود، اما ممکن است صرافی 1 واحد یا حتی کمتر را با قیمت 15 هزار دلار و باقی بیت کوین ها را در قیمت های مختلف و بالاتر برای شما خریداری کند. این مورد به ویژه زمانی که یک هولدر نباشید، معمولاً به ضرر شما خواهد بود.

البته گزینه هایی هستند که امکان تنظیم شرایطی مانند انجام معامله تنها در یک قیمت یا کنسل کردن معامله درصورت انجام نشدن کل سفارش را نیز در صرافی ها دارند که در ادامه آن ها را نیز شرح خواهیم داد.

انواع سفارش در Order Book

  • Limit Order

در روش لیمیت اوردر شما به عنوان تریدر می توانید قیمت مدنظر خود برای انجام معامله را نیز در کنار حجم معامله وارد کنید. در این روش اگر قیمتی مناسب تر از قیمت پیشنهادی شما در اوردر بوک وجود داشته باشد، معامله شما با قیمت بهتر انجام خواهد شد؛ برای مثال اگر سفارش خرید بیت کوین در 15 قیمت هزار دلار را ثبت کرده باشید و 1 اوردر متناظر با قیمت 14.800 دلار در اوردر بوک وجود داشته باشد، معامله شما با قیمت پایین تر انجام می شود.

  • Stop

در روش ثبت سفارش استاپ لیمیت، شما می توانید دو نوع سفارش مارکت یا لیمیت را ثبت کنید، اما تفاوت روش استاپ با دو روش قبل این است که در این روش شما یک شرط را برای فعال شدن سفارش خود تنظیم می کنید؛ برای مثال سفارش شما می تواند این باشد که وقتی قیمت بیت کوین به 14.800 دلار رسید، سفارش شما فعال شود. توجه داشته باشید که با فعال شدن سفارش، سفارش شما در اوردر بوک قرار می گیرد و به یکی از روش هایی که انتخاب کرده بودید (Limit/Market)، انجام می شود.

  • TIF (Time in Force)

علاوه بر روش هایی که در بالا به آن اشاره کردیم، شما می توانید سفارش خود را با جزئیات بیشتری ثبت کنید؛ مثلاً می توانید به صرافی فرمان دهید که تنها درصورت امکان انجام کل معامله در قیمت آورده شده، معامله را برای شما انجام دهد. در ادامه این مفاهیم را بیشتر توضیح داده ایم.

  • GTC (Good Till Cancel)

در این حالت، سفارش شما تا زمانی که کل حجم معامله انجام شود، باز خواهد بود؛ مگر آنکه خودتان آن را کنسل کنید؛ برای مثال فرض کنید قصد خرید 5 واحد بیت کوین در قیمت 20 هزار دلار را ثبت کرده اید. در این حالت اگر در ابتدا 2 واحد بیت کوین در قیمت 20 هزار دلار برای شما انجام شود، حالا یک سفارش با حجم 3 بیت کوین در قیمت 20 هزار دلار را خواهید داشت که وقتی قیمت به 20 هزار دلار هم برسد، باقی سفارش شما انجام خواهد شد.

  • ICO (Immediate Or Cancel)

در این روش برخلاف روش پیش (GTC)، اگر شما سفارش 5 واحد بیت کوین با قیمت 20 هزار دلار را ثبت کرده باشید و بخشی از سفارش شما معامله و درواقع برای شما خریداری شود (البته ممکن است خوش شانس باشید و کل معامله شما در اولین مرحله انجام شود)، باقی سفارش (3 بیت کوین باقی مانده) خودکار و از سوی صرافی کنسل می شود.

به زبان ساده تنها مقداری از حجم سفارش که در دفعه اول رسیدن قیمت به مبلغ مورد نظر شما، معامله شده و باقی سفارش حذف می شود.

  • FOK

در حالت FOK معامله شما فقط زمانی انجام می شود که صرافی بتواند کل حجم سفارش را در یک مرحله برای شما خریداری کند یا بفروشد؛ مثلاً اگر شما قصد خرید 5 واحد بیت کوین در قیمت 20 هزار دلار را داشته باشید، تنها در صورتی معامله انجام می شود که صرافی بتواند در یک مرتبه کل 5 واحد بیت کوین را در قیمت مشخص شده (قیمت بهتر) برای شما خریداری کند یا بفروشد.

  • Post Only

اگر شما حالت Post Only را در سفارش خود انتخاب کنید و تریدری در همان زمان سفارش متناظر شما را ثبت کند، معامله شما بدون اینکه سفارش هایتان در اوردر بوک قرار گیرند، انجام می شود؛ درحالی که اگر این حالت را فعال نکنید و به عنوان مثال روش لیمیت اوردر را انتخاب کرده باشید، حتی در صورتی که تریدری در مقابل شما وجود داشته باشد، باید ابتدا سفارش هر دو شما در اوردر بوک قرار گیرد و سپس معامله انجام شود.

تفاوت این دو حالت شما را به عنوان میکیر یا تیکر مشخص می کند و این موارد می تواند در میزان کارمزد پرداختی شما مؤثر باشد. اگر شما سفارش Post Only را ثبت کنید و شخص متناظر شما هم زمان سفارش مقابلی را ثبت کرده باشد، معامله شما با سرعت بالاتری انجام می شود؛ زیرا در اوردر بوک قرار نمی گیرد.

البته باید توجه کنید که شما به عنوان تیکر شناخته می شوید و کارمزد بیشتری از شما کسب می شود؛ درحالی که اگر حالت Limit را انتخاب کنید، حتی درصورت وجود تریدر مقابل، ابتدا سفارش هر دو شما در لیست سفارش ها یا Order Book قرار می گیرد و شما به عنوان بازارساز یا میکر شناخته می شوید و درنتیجه کارمزد کمتری پرداخت می کنید.

شرح لیست سفارش های Limit Order

به طورکلی شما می توانید در اوردر بوک لیست سفارش های خریداران و فروشندگان را در دو بخش مجزا مشاهده کنید. هر جفت ارز یا دارایی دارای یک اوردر بوک است که سفارش های خرید و فروش تریدرها برای همان دارایی را در خود جای داده است.

با توجه به صرافی یا پلتفرمی که از آن استفاده می کنید، ممکن است نام بخش های مختلف Order Book کمی با هم متفاوت باشند، اما آنچه باید پیش از هر چیز در بررسی اوردر بوک به آن توجه کنید، قرارگرفتن سفارش در بخش سفارش های خرید یا فروش است.

سفارش های Bid به آن دسته از تریدرها اختصاص دارد که با واردکردن قیمت موردنظر، سفارش خرید دارایی را ثبت کرده اند؛ برای مثال اگر یک تریدر قصد خرید 2 واحد بیت کوین در قیمت 23 هزار دلار را داشته باشد، سفارش وی در بخش سفارش های خرید یا Bid قرار می گیرد.

شرح لیست سفارش های Limit Order

از سوی دیگر برخی افرادی قصد فروش دارایی خود را دارند، در چنین شرایطی تریدر سفارش فروش خود را ثبت می کند و صرافی آن را در بخش Ask یا سفارش های فروش قرار می دهد. نکته ای که باید در زمان بررسی اوردر بوک به ویژه برای انجام معامله یا تنظیم حد سود و حد ضرر به آن توجه کرد، این است که مثلاً همه سفارش های فروشی که در لیست فروش مشاهده می کنید، سفارش فروش واقعی نیستند، بلکه ممکن است سفارش تریدری باشند که قصد بستن معامله بازخرید خود را داشته و برای این کار یک سفارش فروش را ثبت کرده باشد.

قیمت در سفارش های لیمیت و محدود به این ترتیب است که شما بهترین قیمت برای خرید یعنی پایین ترین قیمت فروش و همچنین بهترین قیمت برای فروش یعنی بالاترین قیمت خرید را در بر می گیرد. توجه داشته باشید که این قیمت ها در اوردر بوک پویا هستند؛ یعنی با انجام معاملات و ارسال سفارش های جدید این اعداد و ارقام همواره در حال به روزرسانی هستند.

زمانی که شما یا هر تریدر دیگری اقدام به ثبت سفارش کنید، این کار در دو مرحله انجام می شود؛ مرحله اول زمانی است که شما به عنوان تریدر سفارش خود را ثبت می کنید و مرحله دوم زمانی است که صرافی سفارش شما را دریافت و آن را در لیست سفارش ها ثبت می کند. زمانی (Time) که در اوردر بوک مشاهده می شود، مربوط به ثبت سفارش از سوی صرافی است، نه تریدر.

  • Tick Size

تیک سایز (Tick Size) درواقع نوعی محدودیت یا شرط برای انتخاب قیمت در زمان ثبت سفارش را به شما نشان می دهد؛ مثلاً اگر تیک سایز 1 باشد، شما می توانید 20، 21، 100 یا هر مقدار کامل دیگر را در سفارش های خود ثبت کنید، اما در این حالت امکان ثبت 100.5 وجود ندارد. درواقع قیمت باید در این مثال رند باشد.

همچنین اگر تیک سایز تا دو دهم اعشار باشد، شما می توانید قیمت هایی با دقت دو دهم اعشار را در سفارش های خود ثبت کنید؛ برای مثال 100.05 یکی از قیمت های مجاز برای این حالت است، اما باز هم شما نمی توانید قیمت 500.009 را که اعشار بیشتری دارد، به عنوان قیمت در سفارش های خود وارد کنید.

  • Lot Size

لات سایز به حجم سفارش های شما اشاره دارد و این مقدار در سفارش های شما باید همواره با توجه به مقدار لات سایز وارد شود. اگر لات سایز 5 باشد، شما می توانید حجم سفارش های خود را مضربی از 5 انتخاب کنید (مثلاً 20، 50، 30 و…) اما مثلاً عددی مثل 49 مضرب 5 نیست و امکان انتخاب آن برای این حالت وجود ندارد.

اولویت بندی سفارش ها در Order Book

صرافی (و همچنین بسیاری از پلتفرم های معاملاتی) همواره سعی دارند بهترین شرایط برای انجام معامله در بازار را در اختیار شما قرار دهند. زمانی که خریدار باشید، بهترین موقعیت برای شما این خواهد بود که بتوانید دارایی مورد نظر خود را با قیمت پایین تری خریداری کنید؛ به همین دلیل در اوردر بوک معمولاً سفارش های فروش از کمترین قیمت پیشنهادی توسط فروشندگان رتبه بندی شده اند. به این ترتیب شما می توانید بهترین قیمت را برای خرید دارایی موردنظرتان پیدا کنید.

این حالت برای ثبت سفارش فروش نیز وجود دارد؛ برای مثال فرض کنید شما قصد فروش ارز دیجیتال خود را دارید، با بررسی لیست خریداران که قیمت های پیشنهادی آن ها را نشان می دهد، شما متوجه می شوید که تریدرهای خریدار حاضر به پرداخت چه مبلغی برای ارز دیجیتال موردنظر هستند که این قیمت ها معمولاً از بیشترین به کمترین رتبه بندی شده است. بدیهی است هر چقدر بتوانید ارز دیجیتال خود را با قیمت بالاتری بفروشید، سود بیشتری خواهید داشت.

درنهایت باید به این نکته اشاره کرد که گاهی این رتبه بندی به ترتیبی که گفته شد انجام نمی شود؛ زیرا در برخی موارد ممکن است دو سفارش کاملاً هم زمان ارسال شوند که در چنین حالتی، سفارش ها براساس اولویت زمانی و نه براساس قیمت، در اوردر بوک قرار می گیرند.

با وجود تمام اشتراکاتی که در میان اوردر بوک ها وجود دارد، برخی صرافی ها امکان شخصی سازی لیست سفارش ها را برای کاربران خود فراهم کرده اند که در آن ها کاربران می توانند با توجه به استراتژی و نیاز خود، سفارش تریدرها را به همان ترتیب و اولویت بندی که مدنظر دارند، مشاهده کنند.

اولویت بندی سفارش ها در Order Book

فرایند انجام معامله در دفتر سفارش

با توجه به قیمتی که برای سفارش در نظر گرفته می شود، سفارش شما می تواند در دسته انفعالی (Passive) یا تهاجمی (Aggressive) قرار گیرد که در ادامه این دو نوع را بررسی کرده ایم.

سفارش های انفعالی (Passive)

وقتی شما سفارشی را در صرافی ثبت می کنید که نیاز به انتظار برای رسیدن به آن قیمت و سپس انجام معامله باشد، گفته می شود این سفارش از نوع منفعل یا انفعالی است؛ برای مثال اگر قیمتی را در سفارش خرید خود انتخاب کنید که قیمت متناظر یا کمتر از آن در لیست سفارش های فروش وجود نداشته باشد، این سفارش از نوع منفعل (Passive) است که برای آنکه معامله انجام شود، این سفارش در اوردر بوک ثابت و در انتظار باقی خواهد ماند.

این شرایط برای سفارش فروش نیز صادق است؛ به عبارت دیگر زمانی که سفارشی از نوع فروش با قیمتی ثبت می شود که سفارشی با قیمت متناظر یا با بیشتر در لیست خرید وجود نداشته باشد، سفارش به صورت ثابت و منفعل در لیست باقی می ماند.

سفارش های تهاجمی (Aggressive)

گپ قیمتی در میان اولین قیمت های موجود در لیست خرید و فروش وجود دارد. زمانی که قیمت ثبت شده در سفارش از محدوده گپ قیمتی انتخاب شود، گفته می شود این سفارش از نوع تهاجمی یا Aggressive است؛ زیرا به سرعت انجام خواهد شد و نیاز به انتظار برای انجام این معامله نیست.

معاملات تک مرحله ای و چند مرحله ای

با توجه به سفارش هایی که ثبت می کنید و با توجه به این موضوع که در طرف مقابل حجم کافی برای ارائه وجود دارد، سفارش های تریدرها ممکن است یک باره و در یک مرحله یا در چند مرحله انجام شود.

معاملات تک مرحله ای

در معاملاتی که در یک مرحله انجام می شوند، طرف مقابل حجم کافی برای ارائه و انجام معامله را دارد. برای درک این موضوع فرض کنید شما قصد خرید 2 واحد بیت کوین در قیمت 15 هزار دلار را دارید. از طرف دیگر در لیست سفارش های فروش سفارشی به چشم می خورد که حاضر به فروش 4 واحد بیت کوین با قیمت 15 هزار دلار است.

در چنین حالتی از آنجا که قیمت و حجم پیشنهادی شما با سفارشی موجود در لیست فروش هماهنگی دارد، معامله شما به راحتی و در یک مرحله انجام می شود؛ به عبارت دیگر شما قصد خرید یک مقدار از دارایی را دارید که فروشنده یا فروشندگانی هستند که حاضرند آن دارایی را با همان قیمت و حتی در حجم بالاتر (در صورت نیاز) بفروشند.

بعد از انجام معامله شما، اوردر بوک تغییر خواهد کرد؛ زیرا شما قصد خرید 2 واحد بیت کوین را داشتید، معامله شما انجام شده و سفارش از لیست حذف می شود، اما در طرف فروشنده، سفارش برای فروش 4 واحد بیت کوین در این معامله درگیر شده بود؛ بنابراین 2 واحد فروش نرفته دیگر در قیمت 15 هزار دلار هنوز وجود دارد که در لیست سفارش ها به روزرسانی می شود. معامله انجام شده نیز در بخشی به نام Trade Feed ثبت می شود که به معاملات انجام شده اختصاص دارد.

اولویت بندی سفارش ها در Order Book

معاملات چند مرحله ای

معاملات چند مرحله ای در چند مرحله انجام می شوند. در ادامه این مفهوم را با یک مثال شرح می دهیم. فرض کنید قصد خرید 25 واحد اتریوم در قیمت 3000 دلار را داشته باشید. در چنین حالتی سفارشی با حجم 20 و قیمت 3000 دلار را ثبت کرده و سفارش خرید شما در لیست سفارش ها به چشم می خورد.

از سوی دیگر اگر فروشنده ای حاضر به فروش 25 واحد اتریوم یا بیشتر، در قیمت 3 هزار دلار یا کمتر باشد، سفارش شما در یک مرحله انجام می شود، اما اگر به دلیل حجم نسبتاً بالای سفارش، معامله برای انجام شدن به چند سفارش فروش با قیمت و حجم مناسب نیاز داشته باشد، گفته می شود معامله چند مرحله ای است؛ برای مثال سفارش فروشی با حجم 5 واحد اتریوم در قیمت 3000 دلار سبب می شود 5 واحد اتریوم برای شما خریداری شود و حالا حجم سفارش خرید شما از 25، به 20 کاهش می یابد.

باز هم سفارش های فروش بررسی می شوند و برای مثال سفارش فروش 15 واحد اتریوم در قیمت 2.900 دلار سبب می شود 15 واحد اتریوم در قیمت 2.900 دلار برای شما خریداری شود. حالا حجم سفارش خرید شما به 5 واحد می رسد. باز هم سفارش های فروش بررسی می شوند تا قیمتی برابر یا کمتر از 3000 دلار در سفارش های فروش ثبت شود. با وجود سفارش فروش 10 واحد اتریوم در قیمت 2.950 معامله شما به طور کامل و البته در چند مرحله انجام می شود؛ چراکه سفارش فروش، 10 واحد برای فروش ارائه داده است؛ درحالی که شما تنها به 5 واحد آن نیاز دارید.

حالا در لیست سفارش های فروش، سفارش فروش 5 واحد اتریوم در قیمت 2.950 باقی می ماند. همچنین باز هم معاملاتی که انجام شده اند در بخش Trade Feed ثبت می شوند.

فروش خرید
1 سفارش فروش 5 اتریوم در قیمت 3000 سفارش خرید 25 اتریوم در قیمت 3000 1
2 سفارش فروش 15 اتریوم در قیمت 2.900 2
3 سفارش فروش 10 اتریوم در قیمت 2.950 3

همان طور که در جدول فوق می بینید، مجموع حجم های سفارش فروش با قیمت مناسب (برابر یا کمتر از قیمت پیشنهادی در سفارش خرید) در بالای لیست، به 30 واحد اتریوم می رسد (5 + 15 + 10)؛ درحالی که حجم سفارش خرید ما 25 واحد اتریوم است که پس از انجام معاملات در چند مرحله هنوز سفارش فروش آخر البته با 5 واحد اتریوم در اوردر بوک باقی می ماند.

در پایان باید یادآوری کرد که تنظیمات انجام شدن معامله در یک مرحله یا در مراحل متعدد را می توان در زمان ثبت سفارش لحاظ کرد. در بخش مربوط به انواع سفارش ها این مسائل را به طور کامل توضیح داده ایم. درک این مسائل به این دلیل اهمیت دارد که تریدر با توجه به نوع سفارشی که ثبت می کند، باید آگاه باشد زمانی که سفارش در یک مرحله انجام نشود، قیمت معامله میانگینی از معاملات انجام شده در قیمت های متفاوت خواهد بود.

تغییر شکاف قیمتی

حالتی را در نظر بگیرید که اختلاف بهترین قیمت پیشنهادی در لیست خرید و فروش 4 دلار است و پس از انجام چند معامله این شکاف تغییر می کند. توجه به این نکته ضروری است که اوردر بوک پویاست؛ یعنی دائم در حال تغییر است. در ادامه یک بخش از فرایند تغییر شکاف قیمتی در لیست سفارش ها را بررسی کرده ایم. برای این کار ابتدا لیست سفارش هایی را به عنوان نمونه آورده و توضیحات را بر مبنای این ارقام ارائه کرده ایم.

با توجه به آنچه در جدول (لیست سفارش های خرید و فروش) می بینیم، شکاف قیمتی بین بهترین قیمت سفارش های خرید (990) و بهترین قیمت در میان سفارش های فروش (1000) میزان 10 دلار است. اگر خریداری قیمت بالاتری پیشنهاد دهد یا فروشنده ای قیمت پایین ترین پیشنهاد دهد، آن سفارش در بالای لیست قرار می گیرد و شکاف قیمتی تغییر خواهد کرد.

حجم  قیمت قیمت حجم
1  5 1000 990 20 1
2  10 1001 2
3  10 1002 3
4  20 1003 4

 

فرض کنید خریداری سفارش خرید 30 واحد از دارایی موردنظر را با قیمت 1002 دلار ثبت کند. فرایند انجام معاملات و تشکیل گپ قیمتی جدید را در جدولی که در ادامه خواهیم آورد، شرح داده ایم.

معاملات در چند مرحله باید انجام شوند؛ در مرحله اول 5 واحد با قیمت 1000 دلار خریداری می شوند، در مرحله دوم 10 واحد با قیمت 1001 دلار خریداری می شوند، در مرحله سوم نیز 10 واحد با قیمت 1002 دلار خریداری می شوند، اما صرافی حق ندارد ادامه خرید را با سفارش بعدی که قیمت 1003 را پیشنهاد داده است مچ کند؛ زیرا قرار است معامله خرید با قیمت ثبت شده در سفارش (1002) یا قیمت های کمتر انجام شود.

از آنجا که سفارش خرید با حجم 30 واحد ثبت شده بود، سفارش 5 واحد با قیمت 1002 دلار هنوز انجام نشده است و سفارش مناسبی در بخش سفارش های فروش برای انجام شدن معامله وجود ندارد؛ بنابراین لیست اوردر بوک به ترتیبی که در جدول زیر می بینید، تغییر می کند.

حالا فروشنده ها ترجیح می دهند دارایی خود را به خریداری بفروشند که قیمت بهتری را پیشنهاد داده است؛ بنابراین شکاف قیمت از 10 دلار به 2 دلار (1000 – 1002) تغییر می کند.

حجم  قیمت قیمت حجم
1  5 1000 1002 5 1
2  10 1001 990 20 2
3  10 1002 3
4  20 1003 4

 

همان طور که در مقاله مشاهده کردید، مفاهیم مختلفی در کنار انواع تحلیل وجود دارند که می توانند بر تجربه شما در بازار ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارند. استفاده از اوردر بوک در بازار ارزهای دیجیتال بیش از دیگر بازارهای مالی کاربرد دارد، اما برای درک آن و استفاده از اطلاعاتی که می توان از آن استخراج کرد، لازم است اطلاعات و دانش کافی در این زمینه داشته باشید.

گفتنی است بهترین و سریع ترین راه برای رسیدن به این سطح از دانش و مهارت شرکت در یک دوره آموزش ارز دیجیتال است که امروزه هم به صورت حضوری و هم آنلاین در دسترس همه قرار گرفته است.

سخن پایانی

اگر با بازار بورس تهران آشنایی داشته باشید، حتماً می دانید تریدرها در کنار تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی از تابلوخوانی هم استفاده می کنند؛ درحقیقت در زمان انجام معامله با بررسی لیست سفارش ها و بررسی وضعیت بازار، آن ها می توانند متوجه شوند قدرت بازار در سمت خریداران بیشتر است یا در بخش فروشندگان و براساس آن تصمیم خود را نهایی کنند.

استفاده از لیست سفارش ها که در بازار ارزهای دیجیتال به صورت تخصصی تر استفاده می شود، به تریدر کمک می کند بازار را به صورت دقیق رصد کند و تریدرهای موفق تری داشته باشد.

در این میان، باید توجه کنید شما قرار نیست با استفاده از اوردر بوک تحلیل کنید و براساس آن معاملاتی انجام دهید، بلکه باید از راه های مختلف تحلیلی را روی دارایی مورد نظر خود انجام دهید و سپس برای تأییدگرفتن به منظور ورود یا خروج از معامله و پیداکردن قدرت بازار از لیست سفارش های خرید و فروش استفاده کنید.

در این مقاله سعی کردیم اوردر بوک و مطالب پیرامون آن را به طور کامل شرح دهیم تا شما هم بتوانید با کمک اطلاعاتی که از لیست های سفارش قابل استخراج است، معاملات بهتری انجام دهید.

پرسش های متداول

Order Book لیستی از سفارش های خرید و فروش تریدرهاست که پس از ثبت شدن در صرافی لیست خواهند شد. اوردر بوک ها بخش سفارش های خرید و فروش را به صورت افقی و کنار هم یا عمودی (لیست سفارش های فروش بالا و لیست سفارش های خرید پایین) در خود دارند.

همچنین باید بدانید به طورکلی اوردر بوک شامل بخش سفارش های خرید، فروش و گاهی تاریخچه معاملات انجام شده است.

وقتی تریدر یا تریدرهایی با ثبت سفارش خرید در یک قیمت سبب شوند ه حجم سنگینی برای یک قیمت در اوردر بوک وجود داشته باشد، دیوار خرید که معادل عبارت Buy Wall است، تشکیل می شود، اما زمانی که تریدر یا تریدرهایی با ثبت سفارش فروش در یک قیمت سبب شوند حجم سنگینی برای یک قیمت ثبت شود، دیوار فروش که معادل عبارت Sell Wall است، تشکیل می شود.

تشخیص احتمال تشکیل نواحی حمایت و مقاومت، بهینه کردن نقاط ورود و خروج از معامله و ثبت حد سود و حد ضرر بهینه تر، بررسی وضعیت بازار، انتخاب قیمت مناسب در زمان ثبت سفارش از مهم ترین کاربردهای اوردر بوک هستند.

اگر تریدری سفارش خرید یا فروش دارایی خاصی را در حجم بالا ثبت کند؛ طوری که برای انجام کل سفارش، نیاز به چند سفارش متناظر باشد، معامله در چند بخش انجام می شود و به عبارتی برای انجام یک معامله خرید، یک سفارش خرید با چند سفارش فروش مچ می شود.

ادامه مطلب
تفاوت ارز دیجیتال و پول واقعی چیست؟
تفاوت ارز دیجیتال و پول واقعی...

اقتصاد پولی به عنوان یکی از پایه های اقتصاد جهانی، شامل سیاست های پولی، ارزی و بانکی است. در آینده، با توجه به تحولات فناوری مانند ارزهای دیجیتال و بلاکچین، اقتصاد پولی قابلیت های جدیدی را دریافت خواهد کرد که ممکن است بهبود و سادگی در سیستم بانکی و پرداخت ها را فراهم کنند. در کل اقتصاد پولی در آینده، تغییرات سیاسی، اقتصادی و نیازهای اقتصاد جهانی و تحولاتی را با توجه به تحولات فناوری تجربه خواهد کرد. بنابراین، درک و مدیریت درست این تحولات، برای ایجاد پایداری و رشد اقتصادی، بسیار مهم است.

آیندۀ ارز دیجیتال

ارزهای دیجیتال، به عنوان یکی از جدیدترین نوآوری ها در صنعت مالی، در حال رشد و گسترش هستند و در آینده احتمالاً نقش مهمی در اقتصاد جهانی خواهند داشت. در ادامه، چندین پیش بینی مختلف را در مورد آیندۀ ارزهای دیجیتال بررسی خواهیم کرد.

  • رشد استفاده از ارزهای دیجیتال: با افزایش آگاهی و اطلاعات افراد دربارۀ ارزهای دیجیتال و پذیرش بیش تر این فناوری، استفاده از ارزهای دیجیتال در آینده به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
  • توسعۀ فناوری بلاکچین: فناوری بلاکچین با فراهم آوردن قابلیت های جدیدی برای ارزهای دیجیتال، این ارزها را با قابلیت های بیش تری در قبال ارزهای سنتی می دهد. در آینده، با توسعه و بهبود این فناوری، ارزهای دیجیتال بیش تری از امکانات بلاکچین بهره خواهند برد.
  • رشد متفاوت ارزهای دیجیتال: در حال حاضر بیش از ۸.۰۰۰ نوع ارز دیجیتال در دنیا وجود دارد. احتمالاً برخی از این ارزها در آینده نسبت به دیگران بیش تر رشد خواهند کرد و در اقتصاد جهانی نقش بیش تری ایفا خواهند کرد.
  • تنظیم های دولتی: احتمالاً دولت ها و بانک های مرکزی در آینده، بیش تر در مورد نظارت بر ارزهای دیجیتال و تنظیم های لازم برای جلوگیری از کاربردهای غیرقانونی آن ها اقدام خواهند کرد.
  • بالابردن سرعت و کاهش هزینه های تراکنش: استفاده از ارزهای دیجیتال، سرعت و هزینه های تراکنش را در مقایسه با روش های پرداخت سنتی کاهش می دهد.

آیندۀ ارز دیجیتال

تفاوت های پول واقعی و ارز دیجیتال

تفاوت های بسیاری بین پول واقعی و ارز دیجیتال وجود دارد. برای بررسی این تفاوت ها، بهتر است یک مثال کوچک را در نظر بگیریم:

فرض کنید شما پولی را برای خرید یک فنجان قهوه از یک فروشگاه نیاز دارید. در صورت استفاده از پول واقعی، شما ممکن است به فروشنده پول نقد دهید و فنجان قهوه را دریافت کنید.

اما اگر از یک ارز دیجیتال مثل بیت کوین استفاده کنید، این فرایند کاملاً متفاوت خواهد بود. برای این کار، شما باید یک کیف پول دیجیتال (مثل کیف پول بیت کوین) داشته باشید و برای خرید قهوه، بیت کوین را به کیف پول فروشنده ارسال کنید.

بنابراین، تفاوت های اساسی بین پول واقعی و ارزهای دیجیتال شامل شکل فیزیکی، مرجع تنظیم، مالیات و قیمت گذاری است.

  • شکل فیزیکی: پول واقعی شامل اسکناس ها و سکه های فلزی است که ممکن است در دست افراد باشد. از طرفی، ارز دیجیتال ها فاقد شکل فیزیکی هستند و تنها به صورت دیجیتالی در دسترس هستند. درحالی که پول واقعی می تواند به صورت نقدی در بانک ها و سایر مراکز مالی نگهداری شود. برای نگهداری ارزهای دیجیتال نیاز است تا در یک کیف پول دیجیتال ذخیره شوند.
  • مرجع تنظیم: پول واقعی توسط دولت ها یا بانک های مرکزی تنظیم می شود، درحالی که ارزهای دیجیتال توسط سیستم های بلوکچین تنظیم می شوند. این به آن معنی است که ارزهای دیجیتال تحت کنترل هیچ دولتی نیستند و تنها بر اساس الگوریتم های رمزنگاری مورد استفاده قرار می گیرند.
  • مالیات: در مورد پول واقعی، دولت ها و سازمان های مالی می توانند به راحتی به پول هایی که در حال حاضر در جریان هستند، دسترسی پیدا کنند و مالیات را برای آن ها اعمال کنند. در مقابل، ارزهای دیجیتال به دلیل فاقد نظام مرجع بودن و تحت کنترل هیچ کشوری نبودن، برای دولت ها و سازمان های مالی این چالش را ایجاد می کنند که بتوانند به درستی مالیات برای این ارزها اعمال کنند.
  • قیمت گذاری: پول واقعی دارای ارزش نامشخصی نیست و ارزش آن بر اساس تقاضا و عرضه در بازار تعیین می شود. در مقابل، ارزهای دیجیتال دارای ارزش نسبی هستند و معمولاً بر اساس عرضه و تقاضا، ارزش آن ها تعیین می شود. همچنین، با توجه به نوع ارز دیجیتال، این ارزها می توانند با شرایط قانونی و مالی مختلفی همراه باشند.

تفاوت های پول واقعی و ارز دیجیتال

مزایا و معایب پول واقعی

مزایای پول واقعی:

  • پذیرش گسترده: به دلیل وجود چندین نوع پول واقعی تقریباً در هر کشوری، به طور گسترده ای پذیرفته شده است.
  • ارزش پایدار: پول واقعی ارزش پایداری دارد و تحت تأثیر تغییرات نسبتاً کم ارزش نقدی قرار می گیرد.
  • قابلیت استفادۀ آسان: پول واقعی به طور معمول به راحتی قابل حمل و استفاده است.
  • امکان مالیات گذاری: این نوع پول باعث می شود که دولت ها بتوانند به سادگی مالیات کسب و کارها و افراد را اعمال کنند.
  • قابلیت تحت تأثیر قراردادن سیاست های پولی: دولت ها و بانک های مرکزی می توانند با ایجاد سیاست های پولی، اثراتی روی قیمت و ارزش پول واقعی داشته باشند.

معایب پول واقعی:

  • امنیت پایین: پول واقعی از امنیت پایینی برخوردار است و با مشکلات سرقت و تقلب روبرو است.
  • هزینه های بالا: تولید، توزیع، نگهداری و حفظ پول واقعی هزینه های بالایی را به همراه دارد.
  • طیف محدودی از استفاده: پول واقعی برای استفاده در معاملات بین المللی و پرداخت در سطح جهانی مناسب نیست.
  • امکان تحریم های اقتصادی: دولت ها می توانند با اعمال تحریم های اقتصادی، بر ارزش پول واقعی اثرگذار باشند.
  • کنترل ناپذیری: پول واقعی ممکن است به دلیل عدم کنترل، تحت تأثیر تقاضا و عرضه باشد که می تواند منجر به نوسانات و تغییرات نامساعد باشد.

مزایا و معایب پول واقعی

مزایا و معایب ارز دیجیتال

مزایای ارز دیجیتال:

  • امنیت بالا: از آنجایی که ارزهای دیجیتال بر اساس فناوری بلاکچین کار می کنند، اطلاعات تراکنش ها به صورت رمزگذاری شده هستند و امنیت بالایی دارند.
  • تحت تأثیر قرار نگرفتن از سیاست های پولی: ارزهای دیجیتال بدون تأثیر سیاست های پولی هستند و به این علت، نوسانات ارزش آن ها کم تر است.
  • سرعت تراکنش بالا: تراکنش های ارز دیجیتال بسیار سریع و با هزینۀ کم تری انجام می شوند.
  • قابلیت استفادۀ بین المللی: ارزهای دیجیتال قابل استفاده در سطح بین الملل هستند و مرزهای جغرافیایی را نادیده می گیرند.
  • کنترل دقیق تراکنش ها: با استفاده از فناوری بلاکچین، تراکنش های انجام شده در شبکه به طور دقیق و بدون تقلب قابل ردیابی هستند.

معایب ارز دیجیتال:

  • ریسک پذیری بالا: ارزهای دیجیتال به دلیل نوسانات بالایی در ارزش، ریسک پذیری بالایی دارند.
  • نوسانات ارزش: ارزهای دیجیتال در مقایسه با پول واقعی نوسانات ارزش بیش تری دارند.
  • عدم قابلیت بازگشت: در صورت ارسال ارز دیجیتال به اشتباه، امکان بازگشت آن وجود ندارد. این بدان معناست که اگر شما به اشتباه ارز دیجیتالی را برای شخصی فرستاده اید، امکان بازگشت آن را ندارید و این ارز را از دست خواهید داد.
  • عدم پذیرش گسترده: هنوز بسیاری از کسانی که در اینترنت خرید و فروش می کنند، به ارزهای دیجیتال اعتماد ندارند و به عنوان روش پرداخت قابل قبولی در نظر نمی گیرند.
  • عدم پایداری: قیمت ارزهای دیجیتال با شدت تغییر می کند و این می تواند مشکلاتی را برای سرمایه گذاران و کسانی که از آن ها استفاده می کنند، ایجاد کند.

به طور کلی، استفاده از ارزهای دیجیتال باعث ایجاد امکانات و امتیازات بسیاری برای کاربران می شود. به عنوان مثال، این ارزها قابلیت استفاده در تراکنش های سریع و امن را فراهم می کنند. همچنین، با استفاده از آن ها، می توان هزینه های پرداختی را به شکل چشمگیری کاهش داد و به راحتی به صرافی های بین المللی دسترسی داشت. همچنین، ارزهای دیجیتال به عنوان یک سرمایه گذاری نیز مطرح هستند و به دلیل افزایش ارزش آن ها در بازار، سود قابل توجهی به سرمایه گذاران خود ارائه می دهند.

بنابراین، استفاده از ارزهای دیجیتال درصورتی که با رعایت اصول امنیتی صورت گیرد، می تواند به بسیاری از جنبه های زندگی کمک کند و نقاط ضعفی که در پول واقعی وجود دارد را کاهش دهد. به نظر می رسد استفاده از ارزهای دیجیتال در آینده به دلیل سهولت و سرعت تراکنش ها، امنیت بیش تر و کاهش هزینه های پرداختی را در پی خواهد داشت.

 

ادامه مطلب
اسمارت‌ دراپ چیست؟
اسمارت‌ دراپ چیست و چه کاربردی...

قطعأ دریافت جایزه در هر سنی و در هر مرحله ای از زندگی جذاب است. به ویژه این که، شما موفق به دریافت جایزه در جریان یک سرمایه گذاری شوید. در این روزها، سرمایه گذاری و خرید و فروش ارز دیجیتال، به شدت مورد توجه قرار دارد. در این بین، یکی از نکات مورد توجه سرمایه گذاران ارز دیجیتال، دریافت این نوع ارز به صورت رایگان است که در اصطلاح تحت عنوان ایردراپ و  اسمارت دراپ شناخته می شود.

ایردراپ چیست؟

یکی از روش های به دست آوردن ارز دیجیتال رایگان، ایردراپ است. در واقع، ایردراپ، نوعی توزیع توکن و یا ارز دیجیتال به حساب می آید که به صورت رایگان بین سرمایه گذاران ارز دیجیتال، توزیع می شود و در کیف پول اتریومی آن ها، توکن شارژ می شود.

به این نکته توجه داشته باشید که ایردراپ ها، به طور معمول، توکن های اتریومی هستند و به همین دلیل است که در بالا بیان شده ات که ایردآپ ها در کیف پول اتریومی سرمایه گذاران شارژ می شوند.

آیا ایردراپ های معروف و راه های دستیابی به آن ها را می شناسید؟

  1. بیت کوین و یا ارزهای دیجیتال اتریوم
  2. کیف پول نرم افزاری آنلاین و یا سخت افزاری
  3. بیت کوین و یا ارزهای دیجیتال اتریوم

اگر به دنبال دریافت کوین های رایگان در ایردراپ ها هستید، باید اقدام به خرید مقدار مشخصی بیت کوین و یا اتریوم کنید. تا از این طریق، فعال بودن و صحت کیف پول خود را بررسی نمایید.

کیف پول نرم افزاری آنلاین و یا سخت افزاری

اگر شما کیف پول نرم افزاری آنلاین و یا سخت افزاری فعالی داشته باشید، پس از هر خرید، مقداری توکن در کیف پول شما شارژ می شود.

اسمارت دراپ چیست؟اسمارت  دراپ چیست؟

اسمارت دراپ نیز یک نوع توکن و یا ارز دیجیتال رایگان است ولی با این تفاوت که هوشمندانه تر عرضه می شود. در واقع، همان طور که از ترجمه لغوی اسمارت قابل برداشت است، می توان اذعان داشت که اسمارت دراپ ها از ایردراپ ها هوشمندانه تر عمل می کنند. دلیل این ادعا را در زیر مطرح می کنیم:

هدف اصلی اسمارت دراپ، عرضه رایگان توکن و ارز دیجیتال است که با هدف درک دقیق و بهتر کاربر و در نهایت جذب آن ها ارسال می شوند. بنابراین، می توان بیان کرد که Smart Drop ها، نوعی توکن عمومی به حساب می آیند که با هدف افزایش اطلاعات و آگاهی در مورد ارزهای دیجیتال ساخته شده توسط استارتاپ ها، عرضه می شوند و منجر به افزایش کاربران این نوع رمزارزها خواهند شد.

با توجه به توضیحات ارایه شده، قابل حدس است که بین کاربران اسمارت دراپ و ایرداپ، تفاوت وجود دارد. به این ترتیب که کاربران و بازار هدف Smart Drop ها، تحلیل گران و تریدرهای رمزارزها هستند که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می کنند. اما کاربران Air Dropها، تمامی سرمایه گذاران با هر سطحی را شامل می شود.

در اسمارت دراپ، این امکان وجود دارد که تمامی آدرس های شبکه از مزیت برخورداری توکن های توزیع شده رایگان بهره مند شوند که در اصطلاح به این وضعیت، اسمارت دراپ جهانی می گویند.

هدف ارایه توکن های رایگان چیست؟اسمارت  دراپ چیست؟

حتمأ برایتان این سؤال پیش آمده است که به چه دلیلی، توکن های رایگان در کیف پول های دیجیتالی و یا اتریومی شما شارژ می شود؟

بنابراین با ما همراه باشید تا به این سؤال مهم شما پاسخ دهیم.

ایردراپ و اسمارت دراپ، نوعی بازاریابی در دنیای ارزهای دیجیتال به حساب می آیند. در واقع، استارتاپ های فعال در دنیای ارزهای دیجیتال با هدف معرفی این ارزها و توکن به تریدرها، اقدام به ارسال ایردراپ ها و اسمارت دراپ ها در کیف پول های دیجیتالی می کنند.

شرکت های استارتاپی فعال در این حوزه، این نکته را به خوبی می دانند که شرط ادامه حیات در این سرمایه گذاری این است که، ارزهای دیجیتالی تولید شده به طور گسترده بین تریدرها استفاده شود. بنابراین آن ها به روش هایی در تلاش هستند که این ارزها معرفی و خریداری گردند.

توجه داشته باشید که برای دریافت توکن های رایگان معمولأ باید به یکی از روش های زیر اقدام کنید:

  1. مقداری ارز دیجیتال در کیف پول داشته باشید.
  2. ارزهای دیجیتال را در رسانه های اجتماعی تبلیغ کنید.

نکته مهم در رابطه با دریافت رایگان توکن ها این است که مراقب باشید در دام کلاهبرداران نیفتید. بنابراین هرگاه با پیغام هایی مبنی بر این که مقادیری بیت کوین و یا اتریوم را به آدرس ناشناس ارسال کنید، مواجه شدید، این احتمال وجود دارد که این پیغام از طرف کلاهبرداران برای شما ارسال شده باشد؛ بنابراین دقت نمایید.

ادامه مطلب
چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟
هرآنچه که باید درباره پیدایش ارزهای...

اگر محبوبیت ارزهای رمزپایه توجه شما را به خود جلب کرده است و در خصوص نحوه کار با آن ها و پیدایش ارزهای دیجیتال کنجکاو هستید، در ابتدا باید درک درستی از مفهوم پول، نحوه پیدایش آن و تکامل آن توسط بشر داشته باشید و در ادامه با تاریخچه ارز رمزنگاری و چگونگی به وجود آمدن ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و فناوری بلاک چین آشنا شوید.

ما در این مقاله شما را با تمامی این مفاهیم که از پیش نیازهای آموزش ارز دیجیتال است آشنا خواهیم کرد تا در گام های بعدی با ذهنی آسوده و بدون چالش وارد دنیای بزرگ ارزهای دیجیتال شوید.

قبل از بررسی پیدایش ارزهای دیجیتال در ابتدا تاریخچه پول را با هم مرور کنیم.

پول در گذر زمان

در گذر زمان، پول و در واقع مفهوم آن تغییرات بسیاری داشته است، پول ها در طول تاریخ در اشکال و قالب های مختلف و متنوعی وجود داشته اند که به بررسی هر کدام می پردازیم.
مبادله کالا به کالا
انسان های نخستین از ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح از مبادلات کالا به کالا  برای معاملات خود استفاده می کردند. شاید باور این موضوع سخت باشد، اما در آن زمان پول فیزیکی اصلاً وجود نداشته و همه مبادلات بر اساس محصولات صورت می گرفته است.

به طور کلی این مبادلات را اینگونه می توان تعریف کرد:
 “هر معامله ای که در آن دو کالا مستقیماً با یکدیگر مبادله شوند معامله مبادله یا کالا به کالا نامیده می شود.”
همچنین اقتصاددانان برای تعریف این نوع مبادلات از واژه ی ابزار مبادله استفاده می کنند واینگونه معاملات را اینچنین تعریف می کنند:
” معامله کالا به کالا ، معامله ای است که در آن ابزار مبادله مورد استفاده قرار نگیرد.”
برای روشن تر شدن این تعریف از یک مثال استفاده می کنیم:
مثلاً فرض کنید در یک روستا کارگرانی که گندم های یک زمین را درو می کنند به ازای هر 100 مترمربع گندمی که درو می کنند، یک کیلو گندم به عنوان دستمزد دریافت می کنند و در همان روستا در ازای پرداخت 2 کیلوگرم گندم میتوانند غذا بخرند.
طبق تعریف اقتصاددانان در اینجا مبادله ی کالا به کالا صورت نگرفته است چراکه از  ابزار مبادله(گندم) استفاده شده است.

مشکل اساسی مبادلات کالا به کالا

چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟

اول اینکه مثلا فرض کنید شغل شما دامداری بود و شما گوشت داشتید اما نیاز به خرید میوه از یک باغبان داشتید. در مبادله کالا به کالا اگر شما قصد خرید یک کیلو سیب را داشتید باید مقداری گوشت به باغبان در ازای خرید یک کیلو سیب می دادید.
فرض کنید شما یک گوسفند را قربانی کرده اید و مقداری از گوشت این قربانی را به فرد باغبان در ازای خرید یک کیلو سیب داده اید. حال مشکلی که به وجود  می آید این است که با باقیمانده ی گوشت حاصل از قربانی چه می کنید؟( چراکه امکان فاسد شدن آن وجود دارد )، یا مثلاً اگر شخصی که با او قصد مبادله ی کالا به کالا دارید به گوشت احتیاجی نداشته باشد، چه می کنید؟

در این حالت شما ابتدا باید گوشت خود را به کالایی که آن شخص نیاز دارد تبدیل کنید تا بتوانید با او به مبادله بپردازید و خودِ این مبادله با شخص ثالث کار سخت و زمان بری می باشد.
در مثال بیان شده به ازای یک کیلو سیب خریداری شده چه میزان باید گوشت به فروشنده بدهید؟
یک کیلو ، دو کیلو ، 500 گرم، 100 گرم و غیره.
پس عدم امکان ارزشگذاری دقیق مشکل دوم این نوع از تبادلات می باشد.

از پیدایش اولین نوع پول ها تا پیدایش ارزهای دیجیتال

چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟
پول های کالایی

با گذشت زمان  مردم برای حل مشکلات ناشی از مبادلات کالا به کالا، ابزار جدیدی را برای ذخیره ارزش و انتقال آن به آینده ابداع کردند به نام پول کالایی( Commodity Money)
این پول در حقیقت همان کالاهای خاصی بودند که بسیار پرطرفدار و مورد استفاده عموم بودند.
به طور کلی یک پول کالایی باید دارای ویژگی های ذیل باشد:
مورد پذیرش عموم مردم باشد (برای عموم قابلیت استفاده داشته و ارزشمند باشد)
-کمیاب باشد
– قابلیت حمل داشته باشد
– قابل ذخیره باشد (به مرور زمان فاسد نشود)
 – قابلیت شمارش داشته باشد.
طلا ونقره از آنجایی که این ویژگی ها را دارند از گذشته های دور تا کنون به عنوان پول های کالایی مورد استفاده ی بشر قرار گرفته اند. اما پول های کالایی هم به علت سختی ها و خطراتی که در نگهداری و حمل و نقلشان وجو دارد، همواره مشکلات خاص خود را داشته و دارند.

پیدایش پول های کاغذی(اسکناس)

کم کم با گذشت زمان حکومت های مرکزی در شهرها و جوامع جای معتمدان شهر را گرفتند و حواله های سنتی جای خود را به اسکناس های دولتی دادند.
اسکناس هایی از جنس پوست آهو، اولین پول های کاغذی به شمار می آیند که در چین اختراع شد.
در ادامه سفرهای مارکوپولو به آسیای شرقی، علی الخصوص چین ایده پول کاغذی را به  اروپاییان انتقال داد.
تا آن زمان فلورین یعنی یک سکه طلای ضرب شده در شهر فلورانس ایتالیا در سراسر اروپا به شکل گسترده به عنوان پول استفاده میشد.
شاید بتوان مهمترین عیب این نوع از پول را امکان چاپ بی رویه ی آن و همچنین تحت نظارت نهادهای مرکزی بودن آن، دانست.

پیدایش ارزهای دیجیتال یا دیجیتالی شدن پول

چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟

در عصر حاضر که عصر اینترنت و سرعت است نرم افزارها در حال تسخیر دنیا هستند؛ تا جاییکه پول و نوع و انتقال آن نیز شامل این موضوع می شود. از آنجاییکه در عصر حاضر اغلب تراکنش های مالی به صورت دیجیتالی اتفاق می افتد، در سال 2019 تجارت الکترونیک فروش 3.53 تریلیون دلاری را در تاریخ خود ثبت کرد. اما در خصوص تجارت الکترونیک و پرداخت های دیجیتالی نیز مانند روش های سنتی و قدیمی با مشکلاتی روبرو است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

  • نظارت سازمان های واسطه بر روی تمامی پرداخت ها
  • مشاهده تمامی فعالیت های مالی
  • امکان جلوگیری از تراکنش های
  • امکان مصادره کردن وجوه

سوال که در اینجا مطرح می شود این است که آیا دیجیتالی شدن پول زمان همان پیدایش ارزهای دیجیتال است؟ در پاسخ باید گفت که موارد گفته شده در بالا بزرگترین مشکلات پول های متمرکز است و بزرگترین تفاوت این روش با روش پول نقد است که به صورت همتا به همتا، خصوصی و غیرقابل برگشت انجام می شد.

البته این موضوع را نیز نمی توان نادیده گرفت که استفاده از پول نقد نیز نیازمند اعتماد به دولت بوده و پشتوانه اصلی آن دولت است که نباید اجازه دهد با گذشت زمان از میزان ارزش پول رایج کم شود و یا دچار تورم شود.

همچنین از دیگر مشکلات پول نقد این است که امکان مبادله با آن در همان کشوری که این پول رایج است، امکان دارد.

جرقه ای برای شروع و ظهور ارزهای دیجیتال

تا اینجا باید به پاسخ این سوال رسیده باشید و متوجه شده باشید که دیجیتالی شدن پول همان پیدایش ارزهای دیجیتال نیست؛ اما می توان آن را جرقه ای برای شروع و پیدایش ارزهای دیجیتال دانست.

با موارد گفته شده در بالا هم استفاده از پول نقد و هم استفاده از روش انتقال الکترونیک مترکز و نیازمند به واسطه برای نظارت با مشکلات مختلفی مواجه است.

با این حال با اینکه بسیاری از افراد نیاز به یک پول الکترونیکی که معامله آن همتا به همتا نیز باشد را به خوبی درک کرده بودند اما باز هم تلاش های زیادی که در این زمینه صورت می گرفت با شکست مواجه می شد؛ تا اینکه در جریان بحران اقتصادی در اواخر سال 2008، شخصی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، مقاله ای با عنوان “بیت کوین: یک سیستم پولی همتا به همتا” منتشر کرد.

ویجی بویاپاتی در مقاله The Bullish Case for Bitcoin (روند صعودی برای بیت کوین) نوشته است:

“نتایج به دست آمده از پیدایش بیت کوین هم از نظر اقتصادی و هم علوم کامپیوتر، بسیار عمیق هستند و به همین دلیل، ناکاموتو صلاحیت این را دارد که نخستین برنده جایزه نوبل در اقتصاد و همچنین جایزه تورینگ (Turing Award)  باشد.”پ

دلایل پیدایش ارزهای دیجیتال

چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟

حال برای اینکه بدانیم دلیل پیدایش ارزهای دیجیتال چیست؟ بایستی ببینیم چه عامل یا عواملی موجب اقبال عمومی به این ارزها شده است.
به طور کلی انسان ها در صورت مشاهده عیب و نقص در یک سیستم سراغ سیستم ها و روش های جدید دیگر می روند. سیستم های پولی هم طبیعتاً از این قائده مستثنی نبوده و نیستند.
برخوردن به عیوب سایر سیستم های پولی انسان ها را مجاب به ارائه سیستم های جایگزین از جمله ارزهای دیجیتال نموده است.
از همین نشانه ها می توان نتیجه گرفت که دلیل پیدایش ارزهای دیجتال معایب سیستم مالی فعلی دنیا است.

از جمله مهم ترین این کاستی ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

– چاپ بی رویه پول و بی ارزش شدن دارایی افراد جامعه
-توانایی دسترسی نهادهای مرکزی به کل دارایی یک جامعه
-عدم شفافیت سیستم مالی در میان جامعه
-قدرت گرفتن نهادهای متمرکز و تضعیف عموم مردم

هم چنین خطرات و سختی های ناشی از نگهداری و حمل و نقل که در پول هایی که تاکنون مورد استفاده بشر قرار گرفته اند، وجود داشته اند.

تحولی بزرگ با پیدایش ارزهای دیجیتال

چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟

بیت کوین اولین پروژه پیدایش ارزهای دیجیتال بود که تمام مشکلاتی را که سایر پروژه های پول دیجیتال نظیر خرج کردن یک پول در دو جای مختلف با آن روبرو بودند را برطرف کرد.

با ظهور بیت کوین و برطرف شدن بسیاری از مشکلات پول پروژه های دیگری دنباله رو آن شدند؛ به گونه ای که امروزه با تعداد زیادی ارز رمزنگاری شده روبرو هستیم که بیشتر آن ها بر روی بلاک چین پایه گذاری شده اند.

بلاک چین یک فناوری پیشرفته در ارزهای دیجیتال است که از ویژگی های مهم آن می توان به غیرمتمرکز و مستقل بودن، شفاف بودن، مقاوم در برابر سانسور بودن و از همه مهم تر همتا به همتا و خصوصی بودن اشاره کرد.

با پدید آمدن این فناوری این امکان برای مردم فراهم شد تا بدون نیاز به سازمان های واسطه و تایید صلاحیت از سوی سازمان یا ارگانی خاص و همچنین بدون نگرانی در مورد مرزهای یک کشور به آسانی سرمایه خود را در بین یکدیگر جابه جا کنند.

با حذف واسطه ها میزان هزینه جابه جایی یا همان کارمزدها به شدت کم شده و تنها هزینه مورد نیاز برای پرداخت هزینه شبکه ای است که مسئولیت تایید تراکنش هایتان را بر عهده دارد.

بستر امن بلاک چین

با ظهور ارزهای دیجیتال، به دلیل عدم وجود واسطه ها، کسب و کارها نیز دیگر در زمینه پرداخت های مالی خود با محدودیت بانک ها و یا شرکت های پردازش مواجه نیستند. زیرا همه چیز تنها در یک شبکه فراگیر اتفاق می افتد. اما سوالی که ذهن ها را به خود درگیر می کند این است که آیا این شبکه  از امنیت کافی برخوردار است؟

در پاسخ باید گفت که بلاک چین بستری کاملاً امن است که در آن نیازی به ارائه اطلاعات شخصی، افشای اطلاعات مالی و یا پرداخت اضافی هزینه برای دریافت خدمات ندارید و تنها چیز مورد نیاز برای انجام فعالیت یک دستگاه متصل به اینترنت است.

جالب است بدانید که در سراسر دنیا حدود 2 میلیارد از افراد بزرگسال به دلیل نداشتن هیچ حساب بانکی برای نقل و انتقالات مالی خود در بین کشورهای مختلف با مشکلاتی نظیر پرداخت کارمزدهای بسیار سنگین به شرکت هایی مانند وسترن یونیون (Western Union) مواجه هستند.

اما با به وجود آمدن ارزهای دیجیتال این مشکل برای این دسته از افراد نیز کاملاً برطرف شده است و حتی برای نقل و انتقالات نیز به هیچ گونه افتتاح حساب در هیچ بانکی وجود ندارد.

آینده ارزهای دیجیتال

چرا ارزهای دیجیتال به وجود آمدند؟

بسیاری از صاحب نظران و افراد مشهور در حوزه مالی، اقتصاد و… که ارزهای دیجیتال را باور دارند معتقدند که این ارزها می توانند به سادگی گام بعدی در روند تکامل مفهوم پول باشند. زیرا برای اولین بار در طول تاریخ بشریت نوعی ارز در ختیار انسان قرار گرفته است که هیچ بانک یا دولتی آن را صادر نکرده و تنها بر پایه کدهای کامپیوتری و فناوری رمزنگاری پدید آمده است.

همین حذف انسان و واسطه ها از فرآیندهای مالی خود گامی بسیار بزرگ در از بین بردن و به صفر رساندن فسادها و اشتباهات ناخواسته مالی است که توسط انسان به وجود می آید.

در نتیجه می توان گفت:

ظهور و پیدایش ارزهای دیجیتال از آنجایی که می توانند عیوب یادشده برای پول های سنتی را برطرف نمایند طی سالیان اخیر مورد توجه بشر قرار گرفته اند. اکثر رمزارزها بر روی بلاک چین پایه گذاری شده اند.

فناوری پیشرفته بلاک چین موجب می شود مردم جهان بدون نیاز به نظارت سازمان های واسطه ای  و تأیید صلاحیت از سوی آنها و همچنین بدون توجه به مرزهای جغرافیایی، سرمایه خود را بین یکدیگر جابه جا کنند. بنابراین، هزینه های جابه جایی سرمایه نسبتاً پایین بوده و هیچ سازمان واسطه ای وجود ندارد که در این جابه جایی سهم (نظارت و کارمزد) داشته باشد.

تنها هزینه ای که در فناوری بلاک چین پرداخته میشود برای شبکه ای است که مسئولیت تأیید تراکنش های را برعهده دارد.

همچنین کاربران ارزهای دیجیتال علاوه بر اینکه برای پرداخت های مالی خود نیاز به ارائه اطلاعات شخصی، افشای اطلاعات مالی و یا پرداخت هزینه های اضافه ندارند، نیاز به افتتاح حساب در بانک ها و سایر موسسات مالی را هم ندارند.

و  این عدم نیاز علاوه بر صرفه جویی در وقت کاربران می تواند مانع بسیاری از فسادها و خطاهای انسانی در تراکنش ها گردد، چرا که احتیاج آن ها تنها به  یک دستگاه متصل به اینترنت می باشد.

مجموعه ی موارد بیان شده در این نوشتار از جمله علل بوجود آمدن ارزهای دیجیتال می باشند که با فراگیر شدن این فناوری، در ادامه بایستی نظاره گر رفتار جوامع و دول مختلف در مقابله و یا پذیرش آن باشیم.

ادامه مطلب
تفاوت ICO و IPO چیست؟
ICO و IPO چیست و چه...

به لطف افزایش محبوبیت ارز رمزنگاری شده و فناوری بلاک چین با اصطلاحاتی مانند ICO به دفعات مواجه شده ایم. یکی از گزینه های سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال عرضه اولیه سکه (ICO) است. ازآنجایی که ICO شباهت زیادی به IPO دارد بسیاری از افراد این دو اصطلاح را یکسان می دانند؛ اما واقعیت این است که تفاوت های قابل توجهی میان عرضه اولیه سکه (ICO) و عرضه اولیه سهام (IPO) وجود دارد. ICO و IPO با کمک به بیزینس های کوچک و بزرگ سبب رشد آن ها می شوند، اما در نحوه تنظیم و جمع آوری منابع مالی با یک دیگر تفاوت هایی دارند.

این دو اصطلاح به بیزینس های کوچک کمک می کنند تا رشد کنند، ولی در تنظیم منابع مالی و جمع آوری منابع با هم تفاوت هایی دارند. عرضه اولیه سکه (ICO) و عرضه اولیه سهام (IPO) هر دو سبب افزایش منابع مالی یک بیزینس می شوند. درحقیقت این دو روش به افراد فرصت می دهند تا در بیزینس موردنظر سرمایه گذاری کنند. اهداف و مرتبه بیزینس ها تعیین می کند که کدام استراتژی می تواند مناسب باشد.

بیشتر شرکت هایی که سابقه زیادی دارند، از طریق IPO سرمایه لازم را جمع آوری می کنند؛ درحالی که استارتاپ ها و شرکت های تازه تأسیس از طریق ICO از حمایت های مالی استفاده می کنند. به کمک ICO می توان کمک های مالی را با کمترین تعهد دریافت کرده و به اهداف خود دست یافت. اگر شما کسب وکاری را که در دوره بلوغ خود قرار دارد، در دست دارید و دارای ارزش خصوصی بالایی است، می توانید از IPO استفاده کنید.

به طور کلی از طریق تحقیق، مطالعه و آموزش ارز دیجیتال می توانید با مفهوم این دو اصطلاح به خوبی آشنا شوید. در ادامه این مطلب قصد داریم با بررسی جزئیات ICO و IPO توضیح بهتری از نحوه عملکرد این دو ارائه دهیم:

مفهوم ICO و IPO چیست؟

عرضه اولیه سکه و عرضه اولیه سهام  هردو سبب افزایش منابع مالی بیزینس می شوند. درواقع این دو روش به مردم فرصت می دهند تا در یک بیزینس سرمایه گذاری کنند. مرتبه و اهداف بیزینس تعیین کننده چگونگی انتخاب استراتژی مناسب است.

به طور کلی شرکت های باسابقه از طریق IPO سرمایه جمع آوری می کنند درحالی که استارت آپ ها و شرکت های نوپا از طریق ICO از کمک های مالی استفاده می کنند.

با استفاده از ICO می توانید کمک های مالی را با کم ترین میزان تعهد دریافت کرده و به اهداف کوتاه مدت خود برسید. از طرفی اگر کسب و کار بالغی را اداره می کنید که از ارزش خصوصی بالایی برخوردار است IPO گزینه مناسبی برای شما است.

ICO/ عرضه اولیه سکه

تفاوت ICO و IPO چیست؟

ICO مخفف عبارت Initial Coin Offering و به معنای عرضه اولیه سکه است. در طول یک کمپین ICO، می توانید یک توکن رمزنگاری شده را به هرکسی که قصد پشتیبانی و سرمایه گذاری در بیزینس شما دارد، ارائه دهید. برای انجام این کار، لازم است جزئیات کمپین خود را در یک مقاله سفید غیررسمی (white paper) لیست کرده و از طریق آن هدف پروژه و میزان سرمایه موردنیاز خود را مشخص کنید.

درصورتی که قادر باشید نیازهای ICO خود را در چارچوب زمانی تعیین شده برآورده کنید، می توانید از این بودجه برای شروع یا تکمیل پروژه خود استفاده کنید. از طرف دیگر، اگر به هر دلیلی به اهداف تعیین شده نرسیدید، کمپین شما شکست خورده و لازم است پول سرمایه گذاران توکن را به آنها بازگردانید.

در نتیجه اگر یک شرکت تازه تأسیس یا بیزینس نسبتاً جدید را اداره می کنید، ICO برای رسیدن به اهداف کوتاه مدت به شما کمک می کند.

الزامات ICO

در حال حاضر، هیچ گونه الزام رسمی برای افرادی که قصد راه اندازی کمپین ICO دارند، وجود ندارد. درصورتی که در حال اداره یک بیزینس هستید می توانید از این طریق منابع مالی خود را تأمین کرده و بودجه موردنیاز شرکت را به دست آورید. تنها مواردی که به آن ها نیاز دارید، فناوری راه اندازی و زمان کافی برای توصیف پروژه از طریق ایجاد مقاله سفید است. به علاوه داشتن مقداری سرمایه اولیه نیز ضرری ندارد.

الزامات سرمایه گذار

تقریباً هر فرد مشتاقی می تواند در ICO شرکت کند. تا زمانی که سرمایه گذاران ارز موردنیاز را داشته باشند مانعی برای سرمایه گذاری آنها در بیزینس شما وجود ندارد. در حالت ایده آل، این سرمایه گذاران از قبل کیف پول های دیجیتالی بیت کوین و اتریوم خود را راه اندازی کرده اند.

سؤالی که مطرح می شود این است که سرمایه گذاران چطور کمپین های ICO موردعلاقه خود را پیدا می کنند؟ اکثر آنها از اینترنت برای به روز بودن و کسب اطلاعات در مورد پروژه های جدید استفاده می کنند. مابقی افراد نیز با سرمایه گذاران دیگر به صورت آنلاین و حضوری در ارتباط هستند.

ICO چطور کار می کند؟

پس از ایجاد یک مقاله سفید، لازم است مقاله خود را در یک وب سایت و یا اپلیکیشن قرار دهید. با این کار می توانید پروژه خود را تبلیغ کرده و از سرمایه گذاران بخواهید در آن سرمایه گذاری کنند. توجه داشته باشید که پس از موفقیت در جذب سرمایه گذار، این افراد در بیزینس شما مالکیت نخواهند داشت. آنها تنها با افزایش ارزش ارز سرمایه گذاری شده در پروژه درآمد کسب خواهند کرد.

ازآنجایی که ICO تقریباً جدید است بهتر است درروند کار از کمک مشاورین حقوقی استفاده کنید تا شما را از هرگونه مشکل احتمالی آگاه کنند.

مزایای ICO چیست؟

عرضه اولیه سکه

از مهم ترین مزایای ICO برای بیزینس های کوچک و تازه وارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راه اندازی آسان

ازآنجایی که سرویس های متعدد امکان تولید ارز رمزنگاری شده را به افراد مختلف می دهند، بنابراین می توانید بلافاصله شروع به جمع آوری کمک مالی کنید

  • نقدینگی بالا

به طورمعمول سرمایه گذاری سنتی، سرمایه گذاران را مجبور می کند تا برای چندین سال پول خود را دست نخورده نگه دارند؛ اما سرمایه گذاران در ICO می توانند در هرزمانی که مایل هستند پول نقد را واریز و برداشت کنند.

  • بدون نیاز به مقررات رسمی

هیچ ارگان و نهاد رسمی برای تنظیم و تعیین مقررات در ICO فعالیت نمی کند. تا زمانی که برای معرفی پروژه خود مقاله سفیدی تنظیم کرده باشید می توانید از مقررات مندرج در آن پیروی کنید.

  • بازدهی قابل توجه

درصورتی که ارزش توکن هایی که در ICO خریداری کرده اید افزایش یابد، سود قابل توجهی از سرمایه گذاری خود کسب خواهید کرد.

معایب بالقوه ICO چیست؟

در این قسمت به صورت کوتاه و مختصر معایب ICO را بررسی می کنیم:

  • ریسک و خطر بالا

متأسفانه در سال های اخیر تعداد زیادی از ICO ها طی چند ماه اولیه پس از شروع کار شکست خورده اند؛ بنابراین در صورت ورود فقط به یک کمپین ICO نمی توانید انتظار موفقیت داشته باشید

  • پتانسیل کلاه برداری

ازآنجایی که هیچ گونه نظارت رسمی وجود ندارد، ممکن است ICO ها به راحتی به اقدامات کلاه برداری و متقلبانه تبدیل شوند.

  • هزینه اجرا

با در نظر گرفتن تمام هزینه ها ازجمله هزینه های حقوقی و هزینه های روابط عمومی ممکن است اجرای ICO نیازمند سرمایه 500 هزار دلاری باشد.

IPO/ عرضه اولیه سهام

عرضه اولیه سهام چیست؟

IPO مخفف عبارت Initial Public Offering و به معنای عرضه اولیه سهام است. به طورکلی IPO به عمومی شدن بیزینس های مستقر کمک می کند. اگر شما هم می خواهید وارد بورس اوراق بهادار شوید لازم است این فرایند رسمی را طی کنید. به زبان ساده از طریق IPO می توانید سهام شرکت خود را به صورت عمومی به مردم عرضه کرده و وجوهی را جمع آوری کنید

این کار یک گام بلند در بیزینس شما خواهد بود، چراکه به شما امکان دسترسی به مقدار زیادی سرمایه را داده و درنهایت سبب گسترش و رشد بیزینس شما می شود؛ بنابراین تنها درصورتی که به سطح بالایی از بلوغ و ثبات مالی رسیده باشید IPO ایده بسیار خوبی برای بیزینس شما خواهد بود.

الزامات IPO چیست؟

برای ثبت یک IPO، باید بیانیه ای را به کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) ارائه دهید. این بیانیه شامل یک دفترچه راهنما متشکل از ریسک های موجود و صورت های مالی، برای نمایش به سرمایه گذاران بالقوه است. در طول در این مراحل لازم است با متخصصانی مانند وکلا، پذیره نویسان و حسابداران مشورت کنید.

به محض انتشار این دفترچه راهنما برای عموم، شما وارد یک پروسه جدیدی شده و از طریق ملاقات با سرمایه گذاران بالقوه برای فروش سهام خود تلاش خواهید کرد. اساساً دفترچه راهنما مانند رزومه و پروسه های بعدازآن مانند مصاحبه شغلی عمل می کنند.

الزامات سرمایه گذار

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بیزینس هایی که در شرف عمومی شدن هستند، سرمایه گذاران بالقوه مشتاق می توانند فرم های S-1 ثبت شده در SEC را جستجو کرده و در صورت یافتن IPO شرکتی که قصد سرمایه گذاری در آن رادارند لازم است پیش از هر چیزی در یک شرکت کارگزاری ثبت نام کنند.

نحوه عملکرد IPO چگونه است؟

هنگامی که مشخص شد فعالیت شرکت شما از طریق IPO ادامه خواهد داشت لازم است سود سرمایه گذاران را مشخص کرده و منتظر بمانید تا پذیره نویسان قیمت را تعیین کنند. درصورتی که کسب و کار شما با موفقیت در یک IPO ثبت شود، شرکت شما دیگر به صورت خصوصی متعلق به شما نخواهد بود. سرمایه گذارانی که سهام شرکت شمارا خریداری می کنند، به عنوان یکی از مالکین جدید شرکت شناخته می شوند.

مزایای IPO چیست؟

مزایای IPO چیست؟

مزایای اصلی عرضه اولیه سهام عبارت اند از:

  • افزایش فرصت های تجاری

زمانی که شرکت خود را از طریق IPO در عرضه عمومی قرار می دهید، درواقع شرکت را در معرض دید افراد و سازمان هایی قرار می دهید که احتمالاً در غیر این صورت هرگز از وجود بیزینس شما مطلع نمی شدند. این امر سبب افزایش فرصت های تجاری شده و شانس موفقیت شمارا افزایش می دهد.

  • جذب استعدادهای برتر

اگر از طریق IPO سرمایه جمع آوری کنید، می توانید از طریق گزینه هایی مانند ارائه سهام و سایر مزایای چشم گیر، کارمندان باکیفیت استخدام کنید.

  • بهبود اعتبار شرکت

به طورکلی شرکت های عمومی احترام بیشتری نسبت به شرکت های خصوصی در میان مردم دارند. اگر از طریق IPO به یک شرکت تجاری عمومی تبدیل شوید، نسبت به سایر رقبای خصوصی خود بهتر و کارآمدتر به نظرخواهید رسید.

معایب بالقوه IPO چیست؟

تعدادی از معایب IPO عبارت اند از:

  • طولانی بودن پروسه

شاید بتوان گفت یکی از مهم ترین معایب IPO طولانی بودن پروسه آن است، چراکه معمولاً این فرایند شش ماه یا حتی بیشتر از آن نیز به طول می انجامد. طولانی شدن این پروسه به دلیل وجود قوانینی است که قبل از به فروش گذاشتن سهام باید از آنها پیروی کنید.

  • قیمت بالا

اگر مایل به طی کردن مسیر IPO باشید برای تهیه پذیره نویسی، بایگانی، بازپرداخت و موارد دیگر، با هزینه هایی مواجه خواهید شد. این هزینه ها به سرعت جمع شده و ممکن است خسارت مالی به شما وارد کند.

  • فشار بالا برای انجام کار

ازآنجایی که عملکرد شما هر سه ماه یکبار گزارش می شود ممکن است برای راضی نگه داشتن سرمایه گذاران فشار کاری بالایی را متحمل شوید.

تفاوت های بین ICO و IPO

5 مورد از مهم ترین تفاوت های عرضه اولیه سکه ICO و عرضه اولیه سهام IPO عبارت اند از:

1. بلوغ بیزینس

بسیاری از مشاغلی که IPO را دنبال می کنند بیزینس های معتبر و بالغی هستند که برای توسعه و پیشرفت به منابع مالی جدیدی نیاز دارند. اکثر شرکت های عرضه کننده IPO از قبل کالا و خدماتی را در دسترس مردم قرار داده و برای سالیان نسبتاً طولانی در بازار فعال هستند.

تعدادی از شرکت هایی که در سال های اخیر با موفقیت IPO را به پایان رسانده اند عبارت اند از: Airbnb، Uber، Pinterest، Peloton، Slack و Lyft.

اما شرکت های نوپایی که از ICO استفاده می کنند به دنبال جمع آوری کمک مالی برای یک ایده، یک محصول یا خدماتی هستند که می خواهند به کمک سرمایه گذار آنها را راه اندازی کنند.

به طور معمول چشم انداز شرکت های نوپا از طریق یک وب سایت، تصاویر زیبا و نمونه های اولیه، همراه با مقاله سفیدکه بیانگر تحقیقات، نقاط عطف آینده پروژه، پیش بینی های مالی و بودجه آن است، معرفی می شود.

2. توکن در برابر سهام

ICO و IPO

هنگامی که کمپین ICO یک شرکت مبتنی بر ارز رمزنگاری شده به پایان می رسد، به طورمعمول به سرمایه گذاران، توکن شرکت اعطا می شود. ممکن است این توکن ها اهداف مختلفی را دنبال کنند. در بعضی موارد، دارندگان توکن ها این امکان رادارند تا به یک سرویس اشتراکی دسترسی پیدا کنند.

درحالی که در مواد دیگر این توکن ها به صورت یک دارایی سوداگرانه عمل کرده و سرمایه گذار به امید افزایش ارزش توکن، آن را نگه می دارد.

سهام ارائه شده از طریق IPO در برخی موارد مشابه ICO است. معمولاً سرمایه گذاران امیدوار هستند که ارزش سهام آن ها باگذشت زمان افزایش یافته و سود کسب کنند؛ اما تفاوت اصلی سهام IPO ها در چگونگی مالکیت شرکت ها است.

به کسانی که سهام یک سازمان را از طریق IPO به دست می آورند در دوره های معین سود سهام تعلق می گیرد. در برخی موارد نیز سرمایه گذاران IPO از طریق حق رای، می توانند مسیر آینده شرکت را مشخص کنند.

اما هیچ تضمینی برای کسب سود سرمایه گذاران در ICO وجود ندارند، به همین دلیل خواندن دفترچه راهنمای شرکت قبل از تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری بسیار مهم است.

3. بازار هدف

اگرچه ICO ها حداقل مبلغی را در مورد میزان سرمایه گذاری افراد در پروژه تعیین می کنند اما سرمایه گذاری در پروژه های ICO محدودیتی نداشته و برای عموم افراد باز است، بااین وجود لازم است سرمایه گذاران بالقوه موارد اندکی را قبل از شرکت در ICO بررسی کنند. درحالی که فرصت های موجود در IPO تنها برای افرادی باارزش خالص بالا، تجار باتجربه یا مؤسسات مالی در دسترس هستند.

4. نحوه خرید و فروش

ICO در صنعت رمزنگاری محبوب هستند، به این معنی که توکن ها اغلب با استفاده از ارزهای دیجیتال معروف مانند بیت کوین و اتریوم خریداری می شوند. یک استارت آپ مبتنی بر کریپتوکارنسی معمولاً پروژه خود را در صرافی های مبتنی بر ارز دیجیتال لیست کرده و امکان خرید، فروش و تبدیل آنها را به سایر ارزهای دیجیتال به صورت 24 ساعته فراهم می کند.

درحالی که با استفاده از IPO، سهام شرکت های سهامی در بورس اوراق بهادار عرضه شده و پرداخت ها در IPO از طریق سیستم های تسویه حساب توسط ارزهای فیات در عرض چند ثانیه انجام می شود.

5. نوسان

معمولاً حرکات متغیر و نامنظم قیمت یک دارایی با سطح نقدینگی مرتبط بوده و نشان‎دهنده سرعت خریدوفروش آن دارایی در بازار است. خریدوفروش های مکرر می تواند به جذب نوسانات ناگهانی کمک کنند.

ارزهای دیجیتال وتوکن های ICO مستعد سطوح بالاتری از نوسانات هستند، چراکه افراد کمتری مایل به خریدوفروش آنها هستند.

عدم وجود بازاری با قوانین و ضوابط مشخص سبب می شود تا توکن ها مستعد بروز PUMP و DUMP باشند، به این معنا که قبل از سقوط ناگهانی بازار، قیمت ها به طور مصنوعی افزایش یابند.

نتیجه گیری

همان طور که ملاحظه کردید ICO و IPO ویژگی های مثبت و منفی دارند. ICO به شرکت های نوپا این امکان را می دهد تا به سرعت به بودجه موردنیاز دسترسی پیداکرده و سرمایه گذاران نیز با کمترین موانع در این شرکت ها سرمایه گذاری کنند. از طرف دیگر IPO ها شبکه یکسانی از امنیت و مقررات را برای بیزینس ها و سرمایه گذاران ارائه داده و میزان نوسان قیمت و کلاه برداری در آنها بسیار کمتر است.

در صورتی که مایل به سرمایه گذاری در ICO هستید بهتر است ابتدا بامطالعه و شرکت در دوره ارز دیجیتال اطلاعات بیشتری به دست آورده و در آخر با کمک متخصصین تصمیم نهایی را بگیرید.

تفاوت ICO و IPO چیست؟

تفاوت ICO و IPO چیست؟

سخن پایانی

همان طور که مشاهده کردید، ICO و IPO مشخصه های مثبت و منفی دارند. شرکت های جدید این اجازه را می دهد تا به سرعت به بودجه لازم دسترسی پیدا کنند و سرمایه گذاران نیز می توانند با کمترین موانع در این شرکت ها سرمایه گذاری خود را انجام دهند. از طرف دیگر IPO ها شبکه های یکسانی از امنیت و مقررات را برای تجارت ها به سرمایه گذاران عرضه می کنند و مقدار نوسان قیمت و کلاه برداری در آن ها کم است.

اگر مایل به سرمایه گذاری در ICO هستید، بهتر است اول با مطالعه شرکت در دوره ارز دیجیتال اطلاعات لازم را به دست آورید و در آخر به کمک متخصصان تصمیم خود را نهایی کنید.

پرسش های متداول

برای بیزینس ها و سرمایه گذاری های کوچک می توان از آن استفاده کرد و همچنین بیشتر شرکت های تازه تأسیس از این روش استفاده می کنند.

معمولاً IPO مخصوص شرکت های بالغ با درآمد بالاست و سرمایه گذاران در آن بخشی از مالکان شرکت به حساب می آیند.

IPO در شرکت ها به صورت عمومی است و شرکتی که از این طریق ثبت شده است، می تواند اعتماد بیشتری را برای سرمایه گذاران به دست آورد.

ارزها در دسته ICO هستند؛ زیرا اغلب تعداد کمتری سرمایه گذار در مقایسه با سایر بخش های سرمایه گذاری در آن حضور دارند.

شرکت های استارتاپی به دلیل نوپابودن و ریسک پذیری در دسته ICO قرار می گیرند.

ادامه مطلب
بررسی رابطه بیت کوین با یورو
بررسی کامل رابطه بیت کوین با...

کمک گرفتن از شاخص دلار

برای بررسی رابطه بیت کوین با یورو از آنجایی که قیمت بیت کوین بر حسب دلار می باشد (BTC/USD)، می توان به بررسی رابطه یورو با شاخص دلار پرداخت.

رابطه شاخص دلار با یورو

شاخص دلار آمریکا (USDX) ارزش دلار آمریکا را در مقایسه با یک سبد متشکل از ۶ ارز بین المللی دیگر نشان می دهد. ((Euro (EUR) ،Japanese yen (JPY) ،British pound (GBP) ،Canadian dollar (CAD) ،Swedish crown (SEK) ،Swiss franc (CHF)

از آنجایی که بیشترین درصد(وزن) این سبد ارزی مربوط به یورو با 6/57 درصد می باشد، می توان به رابطه معکوس شاخص دلار و یورو پی برد. (مطابق تصویر ذیل که ملاحظه می نمایید، نمودار بالا شاخص دلار و نمودار پایین نمودار یورو می باشد.)

بررسی رابطه بیت کوین با یورو

رابطه شاخص دلار و بیتکوین

بررسی رابطه بیت کوین با یورو

شاخص دلار آمریکا و بیت کوین همواره طی سال های  اخیر رابطه ی معکوس با هم داشته اند. بدین معنی که با صعود شاخص دلار شاهد نزولی شدن بیت کوین و بالعکس بوده ایم.
به عنوان مثال همانطور که در تصویر ذیل ملاحظه می نمایید، (شاخص دلار ( نمودار سبز رنگ)، بیت کوین (نمودار نارنجی رنگ)) در دسامبر 2018 که شاخص دلار در سقف قیمتی خود قرار داشته است، در همان زمان بیت کوین در قعر قیمتی خود قرار گرفته است.

در مارس 2020 هم این اتفاق یک بار دیگر تکرار شده است. سقف شاخص دلار بار دیگر با کف قیمتی بیت کوین همراه شده است و در آخرین مثال یعنی در  فوریه سال 2021 عکس این اتفاق را شاهد بوده ایم ، یعنی کف قیمتی شاخص دلار آمریکا با سقف قیمتی ارز دیجیتال بیت کوین همزمان شده است.

بررسی رابطه بیت کوین با یورو

نتیجه گیری

در نتیجه همانطور که طی سال های اخیر هم شاهد این موضوع بوده ایم (تصویر ذیل) از آنجایی بیت کوین با دلار رابطه ی معکوس دارد و از طرفی دلار با یورو هم رابطه معکوس دارد.
رابطه ی بیت کوین و یورو رابطه ی مستقیم می باشد. یعنی همواره امواج صعودی و نزولی این دو نماد در میان مدت شباهت قابل توجهی به هم دارند.

بررسی رابطه بیت کوین با یورو

https://www.tradingview.com/x/AhWEi1Qr/

ادامه مطلب
نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال به چه کسانی اطلاق میشود؟
نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال...

اگر در بازار ارزهای دیجیتال مشغول فعالیت باشید یا در مورد اصطلاحات آن مطالعاتی کرده باشید، بدون شک اسم نهنگ بازار را در جملاتی مانند یک نهنگ روند بازار را تغیر داد و یا نهنگ ها اقدام به فروش Bitcoin خود کردند و… به گوشتان خورده است. اما منظور از نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال چیست؟

نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال به چه کسانی اطلاق می شود؟ رابطه نهنگ ها و بازار ارزهای دیجیتال چیست؟ و… سؤالاتی است که پس از شنیدن جملات بالا در ذهن شما نقش می بندد. ما در این مقاله از سری مقالات آموزشی خانه سرمایه قصد داریم تا به معرفی نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال، دلیل اهمیت نهنگ ها و… بپردازیم؛ بنابراین اگر شما نیز علاقه مند به شناخت نهنگ ها در بازار ارزهای رمزنگاری شده هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

نهنگ بیت کوین چیست؟

نهنگ ها بزرگ ترین موجودات در اقیانوس ها هستند و در حوزه ارزهای رمزنگاری نیز تفاوتی ندارد. این برچسب برای اشخاص یا نهادهایی اعمال می شود که بیشترین مقدار رمزنگاری را نگه داشته یا از آن استفاده می کنند به گونه ای که با مقدار قابل توجهی از ارز رمزنگاری که در دست دارند می توانند بازار را دست کاری کنند.

یک نهنگ بیت کوین معمولاً به یک آدرس کیف پول منفرد با بیش از 1000 BTC اشاره دارد. با این حال، افرادی که مقادیر زیادی ارز رمزنگاری شده دیگر دارند را می توان با اصطلاح عمومی تر “نهنگ رمزنگاری” نامید.

نهنگ در بازار ارز دیجیتال می تواند یک فرد بسیار ثروتمند، یک شرکت، نهاد و یا سازمان باشد که بخش زیادی از یک ارز رمزنگاری شده را در اختیار دارد به گونه ای که قادر است بازار را به سمت بالا یا پایین جابه جا کند.

از نمونه های قدرتمند نهنگ ها در بازار ارز می توان به صندوق های سرمایه گذاری PanteraCapital و Fortress Investment Group اشاره کرد.

نهنگ ها چه کسانی هستند؟

نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال به چه کسانی اطلاق میشود؟

از آنجا که ارزهای رمز پایه به گونه ای طراحی شده اند که دارای سطح بالاتری از گمنامی هستند، پیوند مستقیم حساب ها با افراد یا نهادهای خاص دشوار است. با این حال، با مشاهده داده های بلاک چین کسانی که آدرس عمومی خود را اعلام کرده اند، می توانید حداقل برخی از افرادی که مقادیر قابل توجهی سکه های مختلف دارند، شناسایی کنید. در واقع، برخی از این نهنگ های بیت کوین بسیار شناخته شده هستند.

تصور می شود Satoshi Nakamoto، خالق بیت کوین حدود 1 میلیون BTC را در اختیار داشته باشد. دوقلوهای وینکلووس، با بازی آرمی هامر در شبکه اجتماعی، در یک زمان مالک 1٪ کل بیت کوین بودند.

همچنین صرافی هایی مانند Huobi ،Binance و Bitfinex به داشتن کیف پول های بزرگ بیت کوین معروف هستند. اگرچه این وجوه بیشتر به کاربران آنها تعلق دارد و انتقال وجوه در مبادلات رمزنگاری تأثیر چندانی در بازار ندارد.

دلیل اهمیت نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال

ارزش سکه های رمزنگاری شده از طریق عرضه و تقاضا به میزان زیادی تعیین می شود. به این معنی که اگر بخش عمده ای از عرضه یک سکه خاص از گردش خارج شود، این باعث افزایش قیمت سکه های در گردش می شود.

از این رو می توان گفت که اگر تعداد زیادی سکه به طور ناگهانی منحل شود، ارزش آن سکه ها کاهش می یابد. به همین دلیل، نهنگ ها توانایی منحصربه فردی دارند که اساساً بازار رمزنگاری را برای منافع خود دست کاری می کنند. برای درک بیشتر اهمیت نهنگ ها در بازار ارزهای رمزنگاری شده به مثال زیر توجه کنید.

روند کار نهنگ ها در بازار ارزهای رمزنگاری

به عنوان مثال، اگر یک نهنگ بخواهد سکه های بیشتری را با قیمت ارزان تری به دست آورد، چه می شود؟ تنها کاری که آنها باید انجام دهند این است که اقدام به فروش بخشی از دارایی های موجود در کیف پول خود کنند.

این باعث فشار نزولی بر بازار می شود و به احتمال زیاد فروش نقره ای را افزایش می دهد که سکه را با قیمت پایین تری افزایش می دهد. آنها سپس می توانند سکه های خود را به راحتی و با قیمت های دیگر پس بگیرند.

سپس می توانند این سکه ها را نگه داشته و عرضه را کاهش دهند. قیمت ها افزایش یافته و ارزش سکه هایی را که اخیراً خریداری کرده اند، افزایش می دهند. این یک نگرش ساده است از قدرت تأثیر نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال است.

مزایا و معایب وجود نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال

نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال به چه کسانی اطلاق میشود؟

نهنگ ها در بلاک چین هایی که مکانیزم اجماع آن ها گواه اثبات سهام است، به دلیل اینکه میزان دارایی ها در این مکانیزم اجماع بیشتر است و این افزایش دارایی سبب بالاتر بردن قدرت رأی دهی آن ها می شود، نقش بیشتری ایفا می کنند. در اینجا وجود نهنگ ها هم دارای مزایا و هم دارای معایب است.

از مزایای آن ها می توان به انگیزه بالای آن ها برای قدرت گرفتن شبکه و شرکت در رأی گیری ها اشاره کرد و در مقابل یکی از بزرگ ترین معایب آن ها بیش بردن بازار به سمت متمرکز بودن است که با فلسفه غیرمتمرکز بودن بلاک چین در تضاد است.

اما سؤالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا روشی برای پیش بینی و کنترل رفتار نهنگ ها در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد؟

پیش بینی و کنترل رفتار نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال

خوشبختانه به دلیل وجود دفترهای عمومی و متن باز بیت کوین و سایر بلاک چین ها، سایت هایی که به منظور ردیابی و تحلیل در این حوزه وجود دارند قادر هستند که عملکرد نهنگ ها را کنترل کنند و همین امر سبب می شود که شرکت های بزرگ و رهبران پروژه ای که در این زمینه فعالیت دارند بتوانند در مقابل مردم پاسخگو باشند و از بودجه خود درست استفاده کنند.

انواع نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال

نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال به چه کسانی اطلاق میشود؟

آیا امکان نهنگ شدن برای همه وجود دارد؟

حتماً با خود فکر می کنید که برای نهنگ شدن باید ثروت زیادی داشته باشید. اما این گونه نیست و فقط لازم است در زمانی که برخی توکن ها با قیمت بسیار کمی به فروش می رسند عاقلانه تصمیم بگیرید، زیرا در این شرایط امکان تبدیل شدن شما به عنوان یکی از نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال زیاد است.

این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که همیشه قبل از سرمایه گذاری در هر پروژه به خوبی تمام جوانب آن را بررسی کنید که از ارزش بالایی برخوردار باشند و پروژه های پانزی یا کلاهبرداری نباشند.

آیا پیگیری رفتار نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال ضرورت دارد؟

پیگیری رفتار نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال برای همه افراد ضروری نیست، زیرا اگر بخواهید رفتار تمامی نهنگ ها و موج هایی که توسط آن ها در بازار ایجاد می شود را بررسی کنید، زمان زیادی از شما گرفته می شود؛ بنابراین اگر می خواهید در این حوزه موفق عمل کنید در وهله اول مطمئن شوید که بازار را به طور کامل تحت نظر دارید.

شما با یک استراتژی بلندمدت و مشخص کردن حد سود و زیان خود در هر معامله یا به عبارت دیگر مشخص کردن اینکه چه زمانی وارد بازار شوید و چه زمانی از آن خارج شوید می توانید جلوی تصمیمات عجولانه خود را گرفته و بدون صرف وقت بر روی بررسی رفتار نهنگ ها درگیر دست کاری آن ها در بازار نشوید.

چگونه نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال را از بین ببریم؟

نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال به چه کسانی اطلاق میشود؟

دست کاری و کلاهبرداری در همه بازارها وجود دارد و تنها به ارزهای دیجیتال اختصاص ندارد. خلاص شدن بازار ارزهای رمزنگاری شده از شر نهنگ ها تنها به دو عامل بستگی عرضه بیشتر و شناخت بستگی دارد. چگونه؟ ازآنجاکه دست کاری بازار ارتباط زیادی با بلوغ صنعت رمزنگاری دارد.

اگر شما درگذشته که قیمت بیت کوین 2 دلار بود و افراد کمی آن را خریداری می کردند مقدار قابل توجهی در آن سرمایه گذاری می کردید در حال حاضر بخش بزرگی ارز بازار را در دست داشتید. اما در آن زمان چه چیزی باعث قیمت پایین بیت کوین شده بود؟ پاسخ تقاضای کم است.

نهنگ ها با بازی کاهش عرضه و تقاضا قیمت بازار را به نفع خودشان دست کاری می کنند؛ بنابراین شما نیز با شناخت درست بازار می توانید در مقابل نهنگ ها بایستید. چگونه؟ به عنوان مثال وقتی افراد بیشتری اقدام به خرید بیت کوین کنند، با کاهش نسبت نهنگ ها به کل دارندگان این ارز نقش نهنگ ها کمتر می شود؛ بنابراین با اینکه ما نمی توانیم بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را از نهنگ ها بگیریم، اما با شناخت بازار و خریدوفروش به موقع در بازار می توانیم تعادل را در بازار برقرار کنیم.

سخن آخر!

همان طور که در این مقاله خواندیم نهنگ ها در بازار ارزدیجیتال به افرادی گفته می شود که توانایی دست کاری بازار را داشته باشند. همچنین نهنگ ها را به 5 دسته مختلف تقسیم بندی کردیم که قوی ترین و غیر قابل مهارترین آن ها کلاهبرداران هستند که تنها با شناسایی و بلاک کردن آدرس آن ها توسط صرافی ها می توان تا حدودی آن ها را کنترل کرد.

در خصوص مفید و مضر بودن نهنگ ها در بازار ارز دیجیتال به طور قاطع نمی توان در مورد مفید و مضر بودن آن ها حرف زد، زیرا در برخی مواقع حضور آن ها بسیار کمک کننده است.

به عنوان نکته پایانی نهنگ شدن کار دشواری نیست و اگر از همین امروز شما به دنبال خرید ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین در زمان اولیه عرضه آن که قیمت مناسبی داشت باشید و مقدار قابل توجهی از آن را خریداری کنید، می توانید در آینده به عنوان یک نهنگ شناخته شوید.

ادامه مطلب
برای محافظت از ارزهای دیجیتال چه نکاتی مهم است؟
برای محافظت از ارزهای دیجیتال چه...

امنیت ارزهای دیجیتال یک چالش اساسی برای سرمایه گذاران در این بازار است. صرف نظر از میزان ارزش رمزارزها، مهم ترین بحث، نگهداری و امنیت دارایی شما است؛ چراکه مانند هر دارایی دیگری در دنیای حقیقی، ارزهای دیجیتال درخطر به سرقت رفتن توسط هکرها هستند. همان طور که می دانید برخلاف بازارهای سرمایه سنتی، فضای کنترلی ارزهای دیجیتال به صورت غیرمتمرکز است. نبود یک نهاد به عنوان شخص ثالث در انجام تراکنش ها تا حد زیادی وظیفه حفاظت از دارایی را بر عهده معامله گران گذاشته است. محافظت از ارزهای دیجیتال و ذخیره ایمن این دارایی ارزشمند به دانش و مهارت کافی نیاز دارد. در این مطلب قصد داریم درباره نحوه محافظت از ارزهای دیجیتال و انتخاب یک کیف پول دیجیتالی مناسب صحبت کنیم

روش های محافظت از ارزهای دیجیتال

امنیت ارزهای دیجیتال با چند اقدام به ظاهر ساده اما تأثیرگذار، به شدت افزایش می یابد که در ادامه به چند مورد اصلی در خصوص محافظت از ارزهای دیجیتال، اشاره می کنیم:

-استفاده از رمز عبور قوی

یکی از راحت ترین روش های محافظت از ارزهای دیجیتال انتخاب پسوردهای قوی برای کیف پول دیجیتال، ایمیل و حساب های کاربری مربوط به ارزهای دیجیتال است. معمولاً هکرها در هنگام هک رمز عبور، از روش های مختلفی استفاده می کنند اما هرچه رمز استفاده شده طولانی و پیچیده تر باشد کار برای هکرها دشوارتر می شود

بهترین روش انتخاب رمز عبور:

  • یک رمز عبور قوی لازم است به اندازه کافی طولانی و پیچیده باشد. در حالت ایده آل بهتر است رمز عبور 12 کاراکتر و ترکیبی از اعداد، حروف انگلیسی (بزرگ و کوچک) و نمادهایی مانند @#&*%>$انتخاب کنید.
  • از یک رمز عبور برای اکانت های پلتفرم های مختلف استفاده نکنید. این امر باعث آسیب پذیری بیشتر در برابر حمله brute-force می شود.
  • همیشه پس از انجام معامله از حساب کاربری خود خارج (Log Out) شوید. این کار باعث محافظت از کریپتوکارنسی در برابر هکرها به خصوص در شبکه های wifi عمومی می شود.
  • برای جلوگیری از احتمال فراموش شدن رمزهای عبور، می توانید از نرم افزار مدیریت پسورد استفاده کنید. در این صورت دیگر نیازی به تایپ مجدد پسوردها نیست. دو نمونه از بهترین نرم افزارهای مدیریت پسورد عبارت اند از: LastPass و Dashlane

-استفاده از احراز هویت دوعاملی

برای محافظت از ارزهای دیجیتال چه نکاتی مهم است؟

سیستم احراز هویت دوعاملی (دومرحله ای) یک روش کارآمد برای افزایش امنیت ارزهای دیجیتال بوده و اکثر افراد آن را با عبارت two-factor Authentication یا two-step verification می شناسند. از این روش به عنوان یک لایه امنیتی بیشتر در سیستم های دیجیتال مختلف استفاده می شود. در صورت فعال بودن سیستم احراز هویت دوعاملی تنها با گذراندن چند مرحله بررسی امنیتی می توانید به سایت یا نرم افزار موردنظر دسترسی پیدا کنید.

بنابراین به غیراز رمز عبور، در هنگام ورود به پلتفرم موردنظر، یک کد امنیتی از طریق پیامک، ایمیل و… به فرد ارسال شده و تنها با واردکردن این کد امکان ورود به پلتفرم وجود دارد. خوشبختانه این کدها پس از چند دقیقه منقضی می شوند بنابراین هکرها امکان استفاده از کدهای منقضی شده و ورود به اکانت را ندارند.

برای امنیت ارزهای دیجیتال و اکانت شخص، تقریباً تمام صرافی های کریپتوکارنسی از احراز هویت دوعاملی پشتیبانی می کنند. برخی از صرافی ها برای فرستادن کد امنیتی از پیامک یا ایمیل استفاده می کنند درحالی که تعدادی از آن ها سطح امنیت را بالاتر برده و از نرم افزارها احراز هویت دوعاملی مانند Google Authenticator استفاده می کنند.

  • پس از راه اندازی سیستم احراز هویت دوعاملی، برای انجام هر یک از اقدامات زیر یک رمز عبور یک بارمصرف دریافت خواهید کرد:
  • ورود (Log in) به اکانت
  • انتقال ارز دیجیتال به فرد دیگر
  • تغییر اطلاعات اکانت
  • تکمیل فرایند برداشت

-امنیت کیف پول دیجیتال

امینت ارز دیجیتال به نوع کیف پول شما بستگی دارد. به طورکلی برای ذخیره رمزارزها می توان از یکی از دو نوع کیف پول های دارای کاستدی یا بدون کاستدی استفاده کنید.

کیف پول دارای کاستدی یا حضانت

کیف پول هایی هستند که برای محافظت از کریپتوکارنسی، توسط اشخاص ثالث مانند کارگزاری و صرافی هایی که کلید های خصوص فرد را در اختیار دارند، کنترل می شود

محافظت از کریپتوکارنسی توسط کیف پول های دارای کاستدی یک گزینه کاربرپسند است، اما ایده خوبی برای نگهداری درازمدت آن ها نیست؛ بنابراین تا حد امکان از ذخیره دارایی خود در این کیف پول ها خودداری کنید. معایب کیف پول های دارای کاستدی عبارت اند از:

  • کیف پول های دارای کاستدی متمرکز هستند. به این معنا که مانند بانک عمل کرده و بر پول شما کنترل وجود دارد.
  • شما به کلیدهای خصوصی خود دسترسی ندارید بنابراین برای دسترسی به ارزهای دیجیتال خود به ارائه دهنده کیف پول وابسته هستید
  • کیف پول های بزرگ طعمه بزرگ تری برای هکرها هستند پس احتمال هک شدن آن ها زیاد است
  • امکان توقیف سرمایه توسط بعضی نهادها وجود دارد

کیف پول بدون کاستدی یا بدون حضانت

کیف پول های بدون کاستدی غیرمتمرکز هستند، به این معنا که شما بدون هیچ واسطه ای حافظ کلیدهای خصوصی خود هستید. کلیدهای خصوصی کنترل ارزهای دیجیتال را به شما داده و کسی بدون اجازه امکان دسترسی به وجوه شما را ندارد.

یک فایل ذخیره سازی کلیدهای خصوصی، عمومی و عبارت های بازیابی در اختیار خواهید داشت. عبارت بازیابی یک توالی مرتب و متشکل از 12 تا 24 کلمه است. لازم است این عبارت را به درستی کپی و ذخیره کرده و در صورت لزوم از آن برای بازیابی کیف پول و رمز ارزهای خود استفاده کنید.

راه های افزایش امنیت کیف پول دیجیتال

روش های محافظت از ارزهای ددیجیتال

کیف پول سرد (cold storage)

امنیت ارزهای دیجیتال با کیف پول سرد افزایش پیدا می کند. کیف پول سرد به کیف پول های دیجیتالی گفته می شود که برخلاف کیف پول گرم، بدون اتصال به اینترنت کار می کنند. کیف پول های سرد دستگاه های فیزیکی الکترونیکی هستند که به منظور ذخیره رمزارزها به صورت آفلاین طراحی شده اند. خوشبختانه هکرها نمی توانند از راه دور به کیف پول های سرد دسترسی پیداکرده و رمز ارزهای شما را به سرقت ببرند.

زمان انجام پروسه تراکنش، لازم است ابتدا کیف پول را به کامپیوتر و یا تلفن هوشمند خود متصل کنید. کیف پول سرد معمولاً گران قیمت است اما گزینه بسیار مناسبی برای محافظت از کریپتوکارنسی است. توجه داشته باشید به همان اندازه که کیف پول های سرد راهی مطمئن برای ذخیره ارزهای دیجیتال هستند به همان میزان در صورت مفقود و یا دزدیده شدن ضرر زیادی به دارنده حساب وارد می شود.

کیف پول های سخت افزاری امن ترین نوع کیف پول های سرد هستند. این نوع کیف پول ازنظر ظاهری شبیه به USB است با این تفاوت که تنها برای ذخیره و نگهداری اطلاعات ارزهای دیجیتال طراحی شده است. محبوب ترین کیف پول سخت افزاری: لجر Nano X و ترزور هستند.

استفاده از کیف پول های دیجیتالی چند امضایی (Multisig)

کیف پول های چند امضایی مانند محل تلاقی کیف پول های دارای کاستدی و بدون کاستدی هستند. در کیف پول های چند امضایی هر یک از طرفین یک کلید خصوصی برای دسترسی به کیف پول دارند، اما برای تائید و اجازه تراکنش های کیف پول به کلیدهای خصوصی طرف های دیگر هم نیاز است.

اساساً در این نوع کیف پول قبل از دسترسی به وجه و یا بارگذاری آن بسته به تعداد کلیدهای موردنیاز، به ارائه هم زمان دو یا چند کلید خصوصی نیاز است. در صورت عدم ارائه کلیدهای خصوصی هیچ یک از طرفین امکان انجام تراکنش را نخواهد داشت

امنیت ارزهای دیجیتال به دلیل اضافه شدن یک لایه امنیتی توسط کیف پول های چند امضایی افزایش می یابد.

-از دست دان کلیدهای خصوصی و عمومی برابر با از دست دان ارز دیجیتال است

محافظت از ارزهای دیجیتال در گروه امنیت کلیدهای خصوصی است. کلید خصوصی رشته ای از اعداد است که نمایش دهنده ارز دیجیتال موجود در کیف پول شما است. در درجه اول، کلیدهای خصوصی دارایی های ارزهای دیجیتال را در یک آدرس بلاکچین خاص اثبات کرده و به شما امکان دسترسی به وجوه را می دهد؛ بنابراین اگر کلید خصوصی به دست افراد ناشناسی بیفتد هکرها امکان دسترسی کامل به کیف پول شما پیدا می کنند.

اکنون که اهمیت کلیدهای خصوصی مشخص شد، برای محافظت از ارزهای دیجیتال تهیه نسخه پشتیبان از کلیدهای خصوصی ضروری به نظر می رسد. یا اینکه عبارت کلید خصوصی خود را بر روی برگه ای نوشته و درجایی محفوظ نگه دارید؛ اما اگر به هر نحوی از کلید خصوصی خود پشتیبان تهیه نکرده و کیف پول خود را گم کردید به راحتی می توانید کیف پول را از طریق mnemonic phrase بازیابی کنید. یک عبارت بازیابی به طورمعمول به این شکل است:

Dad cheap north reopen stomach tribe bamboo tiger volcano soup miracle oven

بااین حال ممکن است در برخی مواقع استفاده از عبارت بازیابی بی فایده باشد:

  • درصورتی که از قبل عبارت را پرینت کرده و اکنون برگه آن را گم کرده اید
  • فعالیت شرکت ارائه دهنده کیف پول متوقف شده باشد
  • یک یا چند کاراکتر را اشتباه یادداشت کرده باشید

درصورتی که هر یک از سه مورد بالا اتفاق افتاد شما کیف پول دیجیتالی خود را ازدست داده و لازم است از یک کیف پول جدید تهیه کنید.

معامله و سرمایه گذاری فقط در پلتفرم های معتبر

امنیت ارزهای دیجیتال به پلتفرم سرمایه گذاری وابسته است. همان طور که می دانید فضای ارزهای دیجیتال در سال های اخیر با سرعت بالایی گسترش پیداکرده و ارزهای دیجیتال و صرافی های جدیدی وارد بازار شده اند. به همین ترتیب طرح های سرمایه گذاری متنوع با سرعت در حال گسترش هستند. محافظت از ارزهای دیجیتال و تشخیص پلتفرم قابل اعتماد نسبت به گذشته دشوارتر شده است.

سه نوع کلاه برداری ارزهای دیجیتال که لازم است از آن ها آگاه باشید عبارت اند از:

برای محافظت از ارزهای دیجیتال چه نکاتی مهم است؟

آگاهی از پلتفرم های جعلی

تعداد بسیار زیادی کیف پول و صرافی جعلی وجود دارد. ظاهر این پلتفرم ها قانونی و محلی امن برای معامله و ذخیره ارزهای دیجیتال به نظر می رسد. ممکن است پاداش و مزایای بسیار جذابی مانند هزینه معاملاتی صفر را به کاربر ارائه دهند؛ اما به محض اینکه بخواهید وجه ذخیره شده را برداشت کنید با دشواری های بسیاری مواجه می شوید. این پلتفرم ها درنهایت حساب شما خالی می کنند.

بهتر است قبل از هر اقدامی بازخورد و نظرات سایر کاربران را در مورد کیف پول و صرافی موردنظر بخوانید و از قانونی بودن آن ها مطمئن شوید.

دوری از طرح های سرمایه گذاری جعلی

برای افزایش امنیت ارزهای دیجیتال لازم است توجه بیشتری به پلتفرم های سرمایه گذاری داشته باشید. این پلتفرم ها در فضاهای اجتماعی مانند اینستاگرام تبلیغات گسترده ای انجام داده و نوید افزایش دو یا سه برابری سرمایه را می دهند. پس از سرمایه گذاری در این پلتفرم ها احتمالاً اولین بازپرداخت را دریافت می کنید اما هیچ تضمینی برای انجام پرداخت های بعدی وجود ندارد.

طرح های پانزی ارزهای رمزنگاری شده

طرح های پانزی از گذشته تاکنون وجود داشته و ترفندی برای کلاه برداری از افراد است. در این طرح به افراد وعده داده می شود درصورتی که دارایی خود را در اختیار طراح پانزی قرار دهند، به صاحبان دارایی سود تضمینی تعلق می گیرد.

شرکت OneCoin یک مثال مهم در این رابطه است. این شرکت افراد بسیاری را برای سرمایه گذاری در یک رمز ارز جدید به نام OneCoin متقاعد کرد. طبق اعلام FBI خالق OneCoin در سال 2017 از زندان فرار کرده و ناپدیدشده است.

  • چند نکته مهم در هنگام انتخاب کیف پول، صرافی و پلتفرم های سرمایه گذاری عبارت اند از:

نکات مهم برای محافظت از ارزهای دیجیتال

ادعای سود غیرواقعی

برای امنیت ارزهای دیجیتال از پلتفرم هایی که ادعای سودهای غیرواقعی می کنند دوری کنید. این پلتفرم ها با ادعاهای غیرواقعی از احساسات شما سوءاستفاده می کنند. همیشه قبل از هر اقدامی در فضای ارزهای دیجیتال تحقیقات کامل و مفصلی انجام دهید. با یک جستجو ساده در گوگل اسم پلتفرم موردنظر را سرچ کرده و فیدبک ها و نظرات را با دقت بخوانید.

بررسی سوابق پلتفرم ها

یکی دیگر از ویژگی های مشترک پلتفرم های غیرقانونی این است که هیچ اشاره ای به سوابق پلتفرم و تیم تشکیل دهنده آن ها نمی شود. بااینکه بسیاری از صرافی های قانونی و مجاز نام تمام افراد دست اندرکار را لیست نمی کنند اما بااین حال تمام کاربران به نام مدیران ارشد دسترسی دارند.

اگر نام مدیران این پلتفرم ها را پیدا نکردید باید بااحتیاط بیشتری وارد عمل شوید. توجه داشته باشید که حتی در صورت ارائه نام افراد گروه سازنده پلتفرم ها لازم است تحقیقاتی راجع به اعتبار این افراد انجام دهید.

دوری از شبکه های ناایمنی مانند Plague

نکته بعدی برای محافظت از ارزهای دیجیتال این است که در هنگام انجام هر فعالیت آنلاین مرتبط با ارزهای دیجیتال به شبکه wifi عمومی متصل نشوید. همیشه معاملات ارزهای دیجیتال را با استفاده از شبکه امن و قابل اعتماد اینترنت انجام دهید.

در سال 2017 فردی فقط برای بررسی میزان ارزش ارزهای دیجیتال خود با استفاده از wifi عمومی یک رستوران، وارد حساب کاربری خود شده و توسط هکر 117 هزار دلار بیت کوین را از دست داد.

همان طور که مشخص شد ورود به اکانت با استفاده از شبکه wifi عمومی برای هرگونه فعالیتی در فضای ارزهای دیجیتال بسیار خطرناک است. چراکه هکرها به راحتی جزئیات و اطلاعات مربوط به ورود را دزدیده و وارد اکانت شما می شوند؛ بنابراین برای افزایش امنیت ارزهای دیجیتال لازم است در مکان های عمومی و زمان هایی که ضرورتی ندارد وارد اکانت خود نشوید.

موارد مهم دیگر برای محافظت از ارزهای دیجیتال

امنیت ارزهای دیجیتال با رعایت نکات ذکرشده به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. در ادامه به سایر اقدامات مهم برای محافظت از کریپتوکارنسی اشاره می کنیم:

1) مراقب تماس ها، پیام ها و ایمیل های مشکوک باشید

ممکن است کلاه برداران ادعا کنند از طرف پلتفرم ها محبوب خبری دارند. برای مثال یک مورد کلاه برداری فیشینگ اخیر مربوط به ایمیل های جعلی CoinDesk است. در این طرح کلاه برداران با طراحی ایمیلی مشابه خبرنامه های CoinDesk یک لینک مخرب ارسال کرده و کاربران با ورود به این لینک به نسخه جعلی وب سایت CoinDesk وارد می شوند.

پس از ورود به این سایت از کاربر می خواهند تا مبلغی را به صورت ارز دیجیتال برای فضای تبلیغات در سایت پرداخت کند. به محض پرداخت، هکرها به حساب شما دسترسی پیداکرده و ناپدید می شوند.

2) باهوش باشید و عاقلانه رفتار کنید

برای حفظ امنیت ارزهای دیجیتال در فضاهای آنلاین و سوشال مدیا درباره رمز ارزهای خود صحبت نکنید. چراکه در این صورت طعمه هکرها، کلاه برادن و مجرمان موجود در همسایگی خود می شوید.

در سال 2017 جنازه پاول نیاشین، سرمایه گذار 23 ساله و روسی ارزهای دیجیتال در منزلش پیدا شد. طی تحقیقات پلیس مشخص شد این فرد در فضای آنلاین و سوشا ل مدیا به دفعات درباره سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال صحبت کرده است. اندکی بعد توسط سارقان نقاب دار کشته و 425 هراز دلار سرمایه او دزدیده شد؛ بنابراین بهتر است همیشه مراقب صحبت های خود در اینترنت باشید.

3) یک آنتی ویروس خوب نصب کرده و مرتباً بدافزارها را بررسی کنید

نکات مهم برای محافظت از ارزهای دیجیتال

قبل از هر چیز، هکرها کامپیوتر شما را با بدافزار Crypto-mining آلوده می کنند. این بدافزار از CPU یا GPU رایانه برای استخراج ارزهای رمزنگاری شده استفاده می کند. سایر روش هایی که هکرها استفاده می کنند عبارت اند از:

  • کی لاگر (Keylogger): با استفاده از آن ها تمام کلیدهای فشرده شده در صفحه کلید را برای بدست آوردن اطلاعات مفید کنترل و ضبط می کنند
  • باج افزارها: این باج افزار فایل های شما را رمزگذاری کرده و برای رمزگشایی فایل ها از تقاضای دریافت باج می کنند
  • بدافزارها: بعضی از بدافزارها با ربودن کلیپ برد (نرم افزاری برای نگهداری داده ها) اطلاعات و آدرس مربوط به کیف پول شما را با آدرس هکر جایگزین می کند.
  • برای محافظت از کریپتوکارنسی و جلوگیری از این اتفاقات هر فایل مشکوکی را مرتبط حذف کرده و برای یافتن بدافزارها مکرراً از سیستم خود اسکن بگیرید.

4) نسبت به هر فردی که قصد دسترسی از راه دور به کامپیوتر شما دارد احتیاط کنید

برای امنیت ارزهای دیجیتال هرگز به کسی اجازه دسترسی از راه دور به موبایل و یا کامپیوتر خود را ندهید. بسیاری از حملات هکرها در سال های گذشته مربوط به هکرهایی بوده که از طریق نرم افزار، امکان دسترسی از راه دور به کامپیوتر قربانی داشته است. با استفاده از این ابزارهای پیشرفته، به محض اینکه به هکرها اجازه دسترسی دهید می توانند به کامپیوتر و اکانت های شما واردشده و رمزارزها را بدزدند.

معمولاً این شیوه کلاه برداری در میان افرادی که خود را به عنوان پشتیبان و تعمیرکار از راه دور امور مربوط به کامپیوتر معرفی می کنند شایع است. آن ها ادعا می کنند که بدافزارهایی در کامپیوتر شما وجود دارند و از شما می خواهند برای انجام خدمات و تعمیرات لازم هزینه را از طریق رمز ارز پرداخت کنید.

همچنین ممکن است از شما بخواهند با نصب یک نرم افزار دسکتاپ از راه دور، مشکل سیستم شما را از راه دور و از طریق کامپیوتر خودشان برطرف کنند. پس از نصب نرم افزار و دسترسی آن ها به کامپیوتر شما، با انجام مراحل بعدی به حساب ارزهای دیجیتال دسترسی پیدا می کنند.

5) مراقب سایت های فیشینگ باشید و درستی آدرس سایت را بررسی کنید

برای محافظت از ارزهای دیجیتال چه نکاتی مهم است؟

برای حفظ امنیت ارزهای دیجیتال، فقط وارد سایت هایی که دارای گواهی معتبر HTTPS هستند شوید. تقریباً تمام سایت های قانونی این گواهی را دارند. برای امنیت بیشتر می توانید از افزونه مرورگر “HTTPS Everywhere” استفاده کنید.

6) دارایی های خود را به صورت جداگانه نگه دارید

برای محافظت از کریپتوکارنسی تمام دارایی های خود را در یک مکان نگه ندارید. بهترین راه این است که یک از یا چند کیف پول سرد برای ذخیره طولانی مدت دارایی و یک کیف پول گرم برای انجام معاملات و تراکنش ها استفاده کنید.

7) از آدرس IP شخصی استفاده کنید

اگر آدرس IP ثابتی دارید برای افزایش امنیت خود از آن آدرس استفاده کنید؛ و مطمئن شوید که فقط شما امکان دسترسی و اکانت خود را دارید.

8) پیش از انجام تراکنش آدرس رمزارزها چند بار چک کنید

بعضی از برنامه های مخرب با ویرایش آدرس تراکنش، هر بار که تراکنشی انجام دهید، مبلغ را به آدرس اشتباه که همان آدرس هکر است، منتقل می کنند؛ بنابراین قبل از انجام تراکنش از درستی آدرس مطمئن شوید.

9) به میزان مناسب از اقدامات امنیتی استفاده کنید

برخی افراد به دلیل وسواس بیش ازحد از لایه های امنیتی بسیار زیاد و پیچیده ای برای افزایش امنیت ارزهای دیجیتال خود استفاده می کنند. فراموش نکنید که ممکن است ارزهای دیجیتال را توسط برخی از ابزارهای امنیتی از دست بدهید. امروزه از دست دان دسترسی به حساب ها، وجوه و کیف پول به دلیل استفاده از ابزارهای امنیتی بیش ازاندازه، به اندازه حمله توسط هکرها رایج شده است؛ بنابراین لازم است امنیت خود را بیش ازاندازه پیچیده نکرده و تعادل را رعایت کنید.

سؤالات متداول

کیف پول دیجیتالی رمزارزها یک نرم افزاری برای ذخیره کلیدهای خصوصی، عمومی، ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال، نظارت بر تعادل آن ها و تعامل با بلاکچین های مختلف است.

کیف دیجیتال برای مدیریت دارایی ارزهای دیجیتال و نگهداری ایمن آن استفاده می شود

کیف گرم به اینترنت متصل شده و در هرلحظه ای امکان دسترسی به آن وجود دارد درحالی که کیف پول سرد سخت افزاری شبیه به USB بوده و به صورت آفلاین استفاده می شود.

برقراری امنیت ارزهای دیجیتال با رعایت چند نکته ساده اما مهم تا حد قابل توجهی افزایش می یابد. ازآنجایی که ارزهای دیجیتال بیشتر از گذشته وارد زندگی روزمره افراد شده و محل مناسبی برای سرمایه گذاری است ورود هکرها و کلاه بردارها در این فضا نیز بیشتر از گذشته دیده می شود. درنهایت در سیستم غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال هر کس مسئول حفظ و نگهداری دارایی خود بوده و لازم است برای محافظت از کریپتوکارنسی و جلوگیری از دسترسی هکرها به حساب کاربری خود باید تلاش کند.

ادامه مطلب
اصطلاحات ارزهای دیجیتال
با اصطلاحات رایج ارزهای دیجیتال آشنا...

آشنایی با اصطلاحات ارزهای دیجیتال، برای افرادی که قصد سرمایه گذاری در بازار رمزارزها را دارند، الزامی است. اصطلاحات به کاربرده شده در این بازار مالی، عمدتاً با سایر بازارهای سرمایه گذاری متفاوت است؛ که این موضوع هم به دلیل نو بودن مفهومی به نام کریپتوکارنسی و هم به دلیل حس شوخ طبیعی افرادی است که در این بازار، فعالیت دارند.

مفاهیم ارز دیجیتال ابداع شده توسط این افراد، در واژگان سایر مردم جهان وجود نداشته و بعضاً غیرعادی و عجیب به نظر می رسند. بسیاری از اصطلاحات کریپتوکارنسی تنها برای افرادی که مدت طولانی در فضای ارزهای دیجیتال فعالیت داشته، قابل فهم و شناخته شده است؛ اما فرقی نمی کند که در کجای مسیر سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال قرار دارید؛ چراکه در این مطلب قصد داریم فهرست کاملی از رایج ترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال را در اختیارتان قرار داریم. همراه ما باشید.

اصطلاحات پایه ارزهای دیجیتال

ارز دیجیتال (CRYPTOCURRENCY)

از اصلی ترین مفاهیم ارز دیجیتال، کریپتوکارنسی، ارز رمزنگاری شده، رمز ارز یا ارز رمز پایه است. رمز ارز و یا ارز دیجیتال به ارزهای مجازی گفته می شود که مستقل از سیستم بانکی و دولت هر کشوری اداره می شوند. این پول های دیجیتال برای جلوگیری از تقلب و افزایش امنیت رمزنگاری شده و تنها در بستر اینترنت و دنیای دیجیتال قابل استفاده هستند. اولین پروژه موفق ارز دیجیتال مربوط به بیت کوین، در سال 2009 است. جالب است بدانید که قبل از آن نیز تلاش های مشابهی برای طراحی و توسعه ارز دیجیتال انجام شده بود که همگی با شکست مواجه شدند.

شیت کوین (SHITCOIN)

یکی از جدیدترین مفاهیم ارز دیجیتال بوده و به رمز ارز بی ارزش اشاره دارد. ارزش شیت کوین ها در آینده به طورکلی از بین رفته و به صفر می رسد. این اصطلاح در چند سال اخیر، با توجه به رشد صعودی تعداد رمزارزها، به وجود آمده است. جالب است بدانید که در حال حاضر، چیزی حدود 22 هزار رمز ارز وجود دارد که بسیاری از آن ها، از نوع شیت کوین هستند.

آلت کوین (ALTCOIN)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

ALTCOIN از دو بخش ALT+COIN تشکیل شده است. ALT (ALTERNATIVE) به معنای جایگزین بوده و بنابراین ALTCOIN به معنای کوین یا سکه جایگزین است. بیت کوین اولین ارز دیجیتالی اختراع شده توسط ساتوشی است. پس از بیت کوین رمزارزهای بسیاری مانند اتریوم، مونرو و ریپل وارد بازار شدند. اصلاح آلت کوین به تمام ارزهای دیجیتال اختراع شده بعد از بیت کوین گفته می شود.

ساتوشی (SATOSHI)

از پایه ای ترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال است. ساتوشی نام خالق بیت کوین، اولین ارز دیجیتال در جهان است. امروزه به کوچک ترین کسری از بیت کوین یک ساتوشی گفته می شود. درواقع یک واحد ساتوشی 0/00000001 بیت کوین، یعنی یک صدم از یک میلیون BTC است.

بیت (BIT)

بیت یک واحد مشترک و یکی از زیر واحدهای بیت کوین است. 1/000/000 بیت، برابر با یک بیت کوین است.

کریپتوگرافی (CRYPTOGRAPHY)

کریپتوگرافی یک عمل ریاضی و کامپیوتری برای رمزگذاری و رمزگشایی داده ها است. در بیت کوین از سه روش مختلف کریپتوگرافی از جمله MINING استفاده شده است.

توکن (TOKEN)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

توکن از اصطلاحات کریپتوکارنسی رایج است. برخی افراد از این اصطلاح اشتباهاً بجای COIN استفاده می کنند. هر کوین بلاک چین یا همان سیستم ثبت داده اختصاصی خود را دارد. از کوین ها برای خریدوفروش کالا استفاده می شود. درحالی که توکن در بستر بلاک چین موجود کوین ها به خصوص اتریوم توسعه یافته و به کاربرده می شوند. برای مثال توکن های ایجادشده در بستر بلاک چین اتریومERC-20 نام دارند.

BTC و XBT

BTC و یا XBT هر دو به BITCOIN اشاره دارند و تفاوتی میان آن ها نیست.

وایت پیپر (WHITEPAPER)

به این اصطلاح در زبان فارسی اوراق سفید گفته می شود. اوراق سفید درواقع یک سند به صورت فایل PDF است که در آن اطلاعات مربوط به تمام جزئیات یک ارز دیجیتال جدید، تکنولوژی موجود در طراحی آن اشاره می شود. به طورکلی WHITEPAPER به مشکلاتی که توسعه دهندگان قصد دارند با رمز ارز خود آن ها را برطرف کنند، اشاره می کند.

ساتوشی ناکاموتو (SATOSHI NAKAMOTO)

ساتوشی ناکاموتو نام مستعار فرد یا افرادی است که بیت کوین را توسعه داده اند. ساتوشی نویسنده «اوراق سفید بیت کوین» و طراحی کننده اولین پایگاه داده بلاک چین است.

تاریخچه: در 31 اکتبر سال 2008 ایمیلی به نام «بیت کوین سامانه پولی همتا به همتا» توسط ساتوشی در فهرست ایمیل رمزنگاری شده منتشر شد.

بلاک چین (BLOCKCAHIN)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

یکی از اصلی ترین مفاهیم ارز دیجیتال که بارها با آن مواجه شده ایم. این کلمه از کنار هم قرار گرفتن دو کلمه BLOCK و CHAIN به وجود آمده است. در هر بلوک اطلاعات جداگانه ای ثبت شده و به زنجیره بلوک های قبلی اضافه می شود. این مفهوم اولین بار با شکل گیری ارزهای دیجیتال استفاده شد. بلاک چین یک سیستم ثبت اطلاعات و داده است که با رمزنگاری انجام شده، امکان هک و دست کاری اطلاعات آن وجود ندارد. اطلاعات بلاک چین با تمام کاربران به اشتراک گذاشته می شود. درصورتی که داده ها و اطلاعات موجود در بلاک چین به صورت عمومی در دسترس باشد به آن PUBLIC BLOCKCAHIN می گویند.

همتا به همتا (P2P)

P2P مخفف عبارت PEER-TO-PEER یا همان مبادله همتا به همتا است. خریداران و فروشندگان ارزهای دیجیتال از طریق پلتفرمP2P به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند.

تاریخچه: این اصطلاح برای اولین بار در دهه 80 میلادی استفاده شد؛ اما در سال 1999 کاربرد آن به اوج خودش رسید؛ در این سال NAPSTER با استفاده از یک شبکه P2P امکان تبادل موسیقی بین کاربران را فراهم کرد.

غیرمتمرکز (DECENTRALIZATION)

یکی از مهم ترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال و معنای غیرمتمرکز است. احتمالاً عبارت غیرمتمرکز را در خصوص ارزهای دیجیتال به دفعات شنیده باشید اما منظور از آن چیست؟ درواقع غیرمتمرکز به معنای این است که اطلاعات و داده ها در یک سازمان خاص متمرکز نشده و در تمام شبکه وجود دارند.

همان طور که اشاره شد در معاملات ارزهای دیجیتال مبادلات به صورت همتا به همتا و غیرمتمرکز انجام می شوند؛ یعنی فروشنده و خریدار به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و واسطه ای (سازمانی) میان آن ها نیست؛ اما در سیستم های بانکداری دولت ها انتقال پول از حساب شماره 1 به حساب شماره 2 توسط یک واسط به نام بانک که به اطلاعات هر دو حساب 1 و 2 دسترسی دارد، انجام می شود.

بلاک (BLOCK)

بلاک بخشی از زنجیره تشکیل دهنده در بلاک چین است. هر بلاک حاوی اطلاعات و داده های مربوط به تراکنش های انجام شده هستند. پس از تکمیل هر بلاک و تائید نهایی آن توسط ماینر، بلاک بسته شده و به زنجیره بلاک های پیشین اضافه می شود. در این صورت امکان تغییر اطلاعات و اضافه و کم نمودن داده ها در این بلاک ها وجود ندارد. اولین بلاک ایجادشده توسط ساتوشی GENESIS BLOCK نام دارد.

الگوریتم های اجماع (CONSENSUS ALGORITHMS)

این عبارت در فارسی به معنای الگوریتم های اجماع است. به روش هایی که بر اساس آن ها اعضای یک شبکه بلاک چین به توافق می رسند، الگوریتم های اجامع می گویند. از اصلی ترین کاربردهای الگوریتم اجامع توافق در تائید یک تراکنش در بلاک است. دو الگوریتم PROOF OF WORK و PROOF OF STAKE در بلاک چین استفاده می شوند.

اثبات کار (PROOF OF WORK)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

در فارسی به معنای «اثبات انجام کار» است. یک الگوریتم استخراج بیت کوین و مبتنی بر محاسبات ریاضی پیچیده است. محاسبات توسط کامپیوترهایی باقدرت پردازش بالا انجام می شوند. این محاسبات اعتبار تراکنش های انجام شده در هر بلوک را تائید می کنند. کامپیوتری که سریع تر بتواند محاسبات را انجام داده و تراکنش های بلاک را تائید کند به عنوان پاداش مقداری بیت کوین دریافت می کند.

اثبات سهام (PROOF OF STAKE)

از دیگر اصطلاحات ارزهای دیجیتال و به معنای «اثبات سهام» است. یکی دیگر از روش های حفظ امنیت بلاک چین است. از این روش به عنوان جایگزین PROOF OF WORK نیز استفاده می شود. در این روش افراد می توانند با خرید بخشی از رمز ارز شبکه را خریداری کرده و برای مدتی به شبکه اختصاص دهند؛ و بر اساس میزان و مدت زمان بلوکه شدن دارایی شان، از شبکه پاداش دریافت می کنند. درنهایت این افراد در فرایند تائید تراکنش های بلاک ها مشارکت می کنند.

هش (HASH)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

هش یک تابع ریاضی است. به طورکلی توابع ریاضی ورودی هایی را دریافت کرده و با انجام تغییراتی آن ها را به خروجی های مجزا تبدیل می کنند. از تابع هش در محاسبات ارزهای دیجیتال استفاده می شود. هش اعداد و حروف مختلف را به صورت داده های ورودی دریافت کرده و آن ها را به خروجی رمزگذاری شده تبدیل می کند. با رمزنگاری اطلاعات توسط هش، امنیت اطلاعات بالا رفته و از آن برای ذخیره داده ها استفاده می شود.

نرخ هش (HASH RATE)

HASH RATE یا HASH POWER از مفاهیم ارز دیجیتال است. هش ریت (نرخ هش) معیار و واحد اندازه گیری است که توسط آن سرعت حل تابع هش توسط ماینر مشخص می شود. هش ریت تعداد تلاش های شبکه برای تکمیل محاسبات را مشخص می کند.

دو بار خرج کردن (DOUBLE SPENDING)

این عبارت به معنای «دو بار خرج کردن پول» است. ازآنجایی که ارزهای دیجیتال پول های فیزیکی نیستند امکان کپی کردن و خرج کردن دومرتبه آن ها وجود دارد؛ اما با استفاده از این سیستم امنیتی امکان کپی کردن ارز دیجیتال یا خرج کردن دومرتبه آن وجود ندارد. با ثبت دقیق تراکنش و دارایی ها در بلاک چین احتمال DOUBLE SPENDING به صفر رسیده است.

حمله 51 درصدی (ATTACK 51%)

زمانی که شبکه از سیستم PROOF OF WORK استفاده می کند ممکن است به حمله 51 درصدی دچار شود؛ اما اصطلاح حمله 51 درصدی چیست؟ حمله 51 درصدی توسط ماینرها انجام می شود. زمانی که یک فرد و یا گروه موفق به گرفتن 51 درصد قدرت شبکه شده و بالاترین HASH RATE را کسب کنند، توانایی حمله به شبکه را پیدا می کنند.

درواقع منظور از حمله، توانایی برگشت زدن تراکنش، دست کاری در تراکنش ها و حذف آن ها است. این افراد می توانند کوین های خارج از پروتکل تولید کرده و کوین های دیگر را به سرقت ببرند. درصورتی که شبکه با حمله 51 درصدی مواجه شود فعالیت و تراکنش ها متوقف شده و بلاک ها بررسی مجدد و تصحیح می شوند.

صرافی ارز دیجیتال (CRYPTO EXCHANGE)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

با پیشرفت دنیای ارزهای دیجیتال در سال های اخیر مفاهیم ارز دیجیتال نیز گسترش پیداکرده اند. صرافی های ارزهای دیجیتال یا CRYPTO EXCHANGE از این موارد هستند که تعداد آن ها در سال های اخیر در سراسر جهان افزایش یافته است. صرافی های ارزهای دیجیتال وب سایت های آنلاینی هستند که در آن ها یک رمز ارز خاص با یک نوع دیگر ارز دیجیتال مبادله می شود. صرافی ها کارمزدی را برای مبادلات انجام شده در نظر می گیرند.

هالوینگ (HALVING)

هالوینگ از کلمه انگلیسی HALF به معنای نصف گرفته شده است. به نصف شدن پاداش بیت کوین پس از استخراج هر 210000 بلاک، HALVING گفته می شود. این سیستم توسط ساتوشی خالق بیت کوین، برای جلوگیری از تورم، کمیاب شدن بیت کوین و به طورکلی کنترل عرضه و تقاضا ابداع شده است. پاداش ها هر چهار سال یک بار نصف می شوند آخرین هالوینگ در سال 2020 این اتفاق افتاد.

شماره یا ارتفاع بلاک (BLOCK HEIGHT)

یکی دیگر از مفاهیم ارز دیجیتال بلاک هایت یا ارتفاع بلاک است. همان طور که اشاره شد بلاک چین شامل تعدادی بلاک به صورت زنجیروار و پشت هم است. یک بلاک را در این زنجیر در نظر بگیرید، به اندازه بلاک های قبلی آن بلاک خاص،BLOCK HEIGHT آن بلاک گفته می شود.

ساتوشی اولین بلاک بیت کوین را ایجاد کرده است. نام این بلاک، بلاک پیدایش است. ازآنجایی که قبل از آن بلاک دیگری وجود ندارد بلاک هایت، بلاک پیدایش صفر است.

پول یا ارز فیات (Fiat)

معمولاً پشتوانه پول هر کشو میزان دارایی و ذخایر طلای آن کشور است؛ اما پول فیات به پولی گفته می شود که پشتوانه ای نداشته و ارزش آن به میزان عرضه و تقاضا بستگی دارد؛ مانند دلار آمریکا.

تاریخچه: این سیستم ارزی برای اولین بار در چند قرن گذشته و در کشور چین شکل گرفت و به مرور در کشورهای دیگر جهان از این سیستم استفاده شد.

فورک (Fork)

به این اصطلاح فورک یا انشعاب گفته می شود. هر یک از ارزهای دیجیتال با قوانین و پروتکل های خاص خود در حال فعالیت هستند. تا زمانی که این پروتکل ها توسط تمام برنامه نویسان قابل قبول باشند بلاک های موجود در بلاک چین به روند فعالیت خود ادامه می دهند؛ اما اگر به هر دلیلی برنامه نویسان با پروتکل موجود به مشکل برخورده و قصد اصطلاح و تغییر آن را داشته باشند، بلاک موردنظر را آپدیت می کنند. به آپدیت و یا ایجاد بلاک جدید فورک می گویند.

سافت فورک (SOFT FORK)

اگر تغییرات ایجادشده در بلاک ها به صورت سطحی و جزئی باشد، اصطلاحاً SOFT FORK انجام شده است. به این معنا که قوانین اجماع و پروتکل های قبلی بدون تغییر باقی مانده و قوانین اجماع جدید متشکل از پروتکل های جدید به قوانین قبلی اضافه می شوند.

هارد فورک (HARD FORK)

برخلاف مورد قبلی در قوانین اجماع قبلی به طورکلی کنار گذاشته شده و قوانین و پروتکل های (دستورالعمل) جدیدی جایگزین آن ها می شوند. قوانین جدید با قوانین قبلی سازگار نیستند. برای مثال نرم افزارهای کامپیوتری را در نظر بگیرید که آپدیت های جدید آن ها با نسخه های سال های قبلی اجرا نمی شوند اما برعکس آن امکان پذیر است.

هارد فورک در برخی مواقع باعث ایجاد ارز جدید می شود. برای مثال بیت کوین کش نتیجه هارد فورک در بیت کوین است.

عرضه اولیه سکه (ICO)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

INITIAL COIN OFFERING یا عرضه اولیه سکه را ICO می گویند. برای اجرای ایده ها و پروژه های مرتبط با ارز دیجیتال و درنهایت راه اندازی استارت اپ ها تأمین بودجه بسیار مهم است. تأمین بودجه برخی از این پروژه ها توسط ارزهای دیجیتال انجام می شود. به رویدادی که در آن بودجه راه اندازی استارت اپ به صورت ارز دیجیتال جمع آوری می شود ICO گفته می شود. در این رویداد سرمایه گذاران با ارز دیجیتال در پروژه سرمایه گذاری کرده و در عوض توکن بلاک چینی دریافت می کنند.

تاریخچه: برای اولین بار در سال 2013 شرکت ها از این روش جمع آوری سرمایه استفاده کردند.

EXIT SCAM

نوعی کلاه برداری است که توسط استارت اپ ها در ICO اتفاق می افتد. همان طور که اشاره شد استارتاپ ها محلی برای سرمایه گذاری هستند. در برخی مواقع پس از مدتی این شرکت ها به طورکلی منحل شده و ارزهای دیجیتالی که در این شرکت ها سرمایه گذاری شده است به سرقت می روند.

تاریخچه: این اصطلاح مخصوص بازار ارزهای دیجیتال نیست و پیش از آن نیز در مورد کسب وکارهایی استفاده می شد که باوجود دریافت هزینه سفارش ها جدید از مشتریان، ارسال سفارش ها را متوقف می کند.

زبان برنامه نویسی سالیدیتی (Solidity)

در بلاک چین ارز دیجیتال اتریوم، قراردادهایی وجود دارد که به آن قرارداد هوشمند می گویند. قرارداد هوشمند درواقع پروتکل خاص و ویژه ای برای تنظیم قراردادها است. به طورکلی سالیدیتی یک زبان برنامه نویسی است که قراردادهای هوشمند اتریوم توسط آن نوشته شده اند.

BITCOIN MAXIMALISTS

همان طور که اشاره شد اولین ارز دیجیتال طراحی شده بیت کوین است. ارزش این رمز ارز نسبت به سایر ارزهای دیجیتال بیشتر است. از همین رو برخی از افراد سایر ارزهای دیجیتال را بی ارزش می دانند که به آن ها بیت کوین ماکسیمالیست یا BITCOINER گفته می شود.

خودت تحقیق کن (DYOR)

DYOR یا DO YOU OWN RESEARCH به معنای «خودت تحقیق کن» است. این اصطلاح به طورکلی رایج بوده و مختص بازار ارزهای دیجیتال نیست. زمانی از این اصطلاح استفاده می شود که به فرد سؤال کننده پیشنهاد می شود تنها به گفته های دیگران اعتماد نکرده و قبل از هر تصمیمی درباره آن تحقیق کند.

WHEN LAMBO

از لغات جالب در میان اصطلاحات ارزهای دیجیتال است. کلمه LAMBO در این عبارت به لامبورگینی اشاره دارد. در میان کاربران بازار ارزهای دیجیتال اصطلاح WHEN LAMBO به این موضوع اشاره دارد که چه زمانی با سود حاصل از افزایش ارزش ارز دیجیتال لامبورگینی می خرید؟

تاریخچه: یکی از سرمایه گذاران و HODLERهای باسابقه بیت کوین در سال های ابتدایی معرفی بیت کوین در بازه های زمانی مختلف بیت کوین خریده و نگهداری کرده است. این فرد سال ها بعد و با افزایش ارزش بیت کوین تعدادی از آن ها را فروخته و با آن لامبورگینی می خرد. از آن زمان به بعد این اصطلاح در میان کاربران وایرال شده است.

BTFD

از اصطلاحات ارزهای دیجیتال است که به طورمعمول در میان کاربران باسابقه رواج دارد. این عبارت کوتاه شده عبارت BUY THE F*CKING DIP است. از این اصطلاح به عنوان یک پیشنهاد، زمانی استفاده می شود که قیمت به پایین ترین میزان خود رسیده و درنتیجه بهترین زمان خرید است.

دفتر کل مرکزی (CENTRAL LEDGER)

این عبارت در لغت به معنای «دفتر کل مرکزی» است. وظیفه این دفتر حفظ و نگهداری اطلاعات مربوط به تراکنش ها است. سیستم ثبت اطلاعات مربوط به بدهی ها، حساب ها، تراکنش ها و بسیاری موارد دیگر مختص به ارزهای دیجیتال نیست و پیش از آن نیز مورداستفاده بوده است.

دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger)

به معنی «دفتر کل توزیع شده» است. درواقع یک پایگاه داده با امنیت بسیار بالا است که به طور مشترک در چندین سایت و موسسه به اشتراک گذاشته می شود. این پایگاه داده توسط چندین نفر قابل دسترس بوده و اجازه می دهد معاملات شاهد عمومی داشته باشند، اما امکان حذف و تغییر اطلاعات ثبت شده در آن وجود ندارد.

جستجوگر بلاک چین (Blockchain explorer)

از اصطلاحات ارزهای دیجیتال و به معنای جستجوگر بلاک چین است. به موتور جستجو یک سایت و یا اپلیکیشن برای جستجو در بلاک چین ها گفته می شود. این مرورگرها یکی از مهم ترین ابزارهای مورداستفاده کاربران است که اطلاعات ارزشمندی از جزئیات بلاک، تراکنش ها، تاریخچه تراکنش یک آدرس خاص، آدرس های ورودی و خروجی و… را در اختیار آن ها قرار می دهد. درواقع مرورگر هر ارز دیجیتال به صورت اختصاصی عمل می کند؛ یعنی اطلاعات تراکنش بیت کوین در مرورگر اتریوم قابل رؤیت نیست.

ارز دیجیتال باثبات یا استیبل کوین (Stablecoin)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

STABL COIN یا ارز دیجیتال با ثابت به رمزارزهایی گفته می شود که باوجود ارزش ثابت، از آنها برای کاهش نوسانات بازار و ایجاد ثبات قیمت به کوین ها، استفاده می شود. برخلاف سایر کوین ها که به صورت مستقل عمل می کنند، معمولاً پشتوانه استیبل کوین ها ارزهای دولتی، طلا و یا سایر ارزهای دیجیتال است.

برای مثال یکی از استیبل کوین های معرفی شده به بازار «تتر» است. ارزش تتر 1 دلار است.

ارزش بازار (Market Capitalization)

MARKET CAPITALIZATION، مارکت کپ یا ارزش بازار به ارزش نقدی یک دارایی مثل ارز دیجیتال در بازار گفته می شود. برای به دست آوردن مارکت کپ هر ارز دیجیتال لازم است تعداد کل توکن و کوین های استخراج شده را در قیمت نقدی آن کوین ضرب کنید.

مثال ارزش بازار بیت کوین 220 میلیارد دلار است.

سیاست شناخت مشتری (KYC)

کوتاه شده عبارت KNOW YOUR CUSTOMER به معنای «مشتری خود را بشناس» است. KYC یک الزام قانونی برای جلوگیری از پول شویی و ضرر و زیان مالی است. بر طبق آن ها احراز هویت مشتریان ضروری است. KYC تنها مربوط به بازار ارزهای دیجیتال نبوده و بانک ها نیز اطلاعات شناسایی، آدرس و شماره تماس از مشتریان خود دریافت می کنند.

نود (NODE)

NODE یا گره سیستم‎های کامپیوتری هستند که برای تائید و بررسی تراکنش ها به شبکه بلاک چین متصل شده اند. اطلاعات موجود در هر یک از بلاک های یک بلاک چین در نودها ذخیره شده است.

FISH

به شخصی گفته می شود مقادیر ناچیزی از ارز دیجیتال را به لطف حالت WHALE که بازار را بالا و پایین می کند، در اختیار دارد.

متن باز یا اپن سورس (Open Source)

این اصطلاح در میان کاربران فارسی زبان به متن باز معروف است. ممکن است سازندگان یک نرم افزار اطلاعات و کدهای برنامه نویسی مربوط به آن را در دسترس عموم قرار نداده و از آن به صورت محرمانه نگهداری کنند؛ اما در برخی از مواقع برعکس آن این اتفاق افتاده و کدهای برنامه نویسی نرم افزار در هنگام انتشار در دسترس عموم مردم قرار می گیرد. ارزهای دیجیتال نیز به همین ترتیب به صورت متن باز و کاملاً شفاف هستند. علاوه بر دسترسی و مشاهده کدها و اطلاعات مربوط به ساختار ارزهای دیجیتال امکان تغییر و ویرایش آن ها وجود دارد.

تاریخچه: این اصطلاح مربوط به برنامه نویسی است و مختص ارزهای دیجیتال نیست اما ساتوشی به عنوان خالق اولین ارز دیجیتال از آن استفاده کرده است.

اصطلاحات ارزهای دیجیتال مربوط به سرمایه گذاری

هودل (HODL)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

تعجب نکنید، این عبارت یک غلط املایی نیست و درواقع یکی از جالب ترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال است. هودل اولین بار در مورد بیت کوین بکار برده شد اما امروزه به نگه داشتن و نفروختن ارزهای دیجیتال در شرایط نوسانات بازار تأکید دارد. به این معنا که بدون توجه به شرایط بازار و ارزش رمز ارز، ارز دیجیتال را برای طولانی مدت حفظ کنیم.

پس از مدتی در کنار اصطلاح hodl، مفهوم دیگری به نام hodler در میان کاربران در بازار ارزهای دیجیتال شکل گرفت. هودلر به کسی گفته می شود که با قصد سرمایه گذاری بلندمدت ارز دیجیتال خریده و قصد خریدوفروش آنی و احساسی در شرایط مختلف بازار را ندارد.

تاریخچه: در سال 2013 شخصی در وب سایت بیت کوین تاک، مهم ترین بستر ارتباط کاربران بیت کوین، با انتشار پستی با عنوان I am hodling از سایر کاربران خواست از ترید (خریدوفروش) روزانه و کوتاه مدت خودداری کرده و برای کسب سود بیشتر بیت کوین های خود را برای بازهای زمانی طولانی مدت حفظ کنند. او معتقد بود در سال های آینده ارزش بیت کوین بیشتر خواهد شد. عبارت منتشرشده توسط این فرد یک اشتباه تایپی بود اما بااین وجود این اصطلاح به همین صورت در میان کاربران رایج شد و به یکی از مهم ترین مفاهیم ارز دیجیتال تبدیل شد.

مثال: افراد زیادی با قصد سودآوری یک شبه و کوتاه مدت وارد بازار ارزهای دیجیتال می شوند. درصورتی که به سرعت به سود مدنظر نرسند، قصد فروش دارند. این اصطلاح به این افراد یادآور می کند که اگر از خریدوفروش های مکرر خودداری کرده و رمز ارز خود را برای مدت طولانی حفظ کنند قطعاً سود بیشتری کسب می کنند.

ترس از دست دادن (FOMO)

اصطلاح FOMO مخفف عبارت Fear Of Missing Out و به معنای ترس از دست دادن است. برخلاف اصطلاح قبلی fomo مختص ارزهای دیجیتال نیست و به طورکلی به کسی گفته می شود که با ترس از دست دادن فرصت های احتمالی، اقدامات هیجان زده و احساسی انجام می دهد. در بازار ارزهای دیجیتالی زمانی از این اصطلاح استفاده می شود که  سرمایه گذار ترس از دست دادن فرصت خرید را دارد.

تاریخچه: در سال 2017 سرمایه گذاران بیت کوین با ترس از دست دادن فرصت، اقدام به خرید کردند. همین موضوع منجر به افزایش قیمت بیت کوین از 7500 به 19700 دلار در عرض چند هفته شد.

خرسی (BEAR)

در میان انواع مفاهیم ارز دیجیتال، BEAR(خرس)، به شرایط نزولی بازار اشاره دارد که اغلب در مطالبی که در خصوص تحلیل بازار منتشر می شوند، کاربرد دارد. زمانی که بازار سیر نزولی و رو به پایین را تجربه می کند، سرمایه گذاران بازار به شرایط بازار اعتماد نداشته و از اصطلاح BEAR استفاده می کنند.

تاریخچه: این اصطلاح از گذشته در میان فعالان حوزه اقتصاد، به خصوص وال استریت، رواج داشته و امروزه توسط فعالان حوزه ارز دیجیتال نیز استفاده می شود.

گاوی (BULL)

واژه BULL در زبان انگلیسی به معنای گاو است. این اصطلاح در نقطه مقابل مورد قبلی یعنی BEAR قرار دارد. BULL به شرایط صعودی و رو به بالای بازار اشاره دارد. فعالان بازار زمانی از این اصطلاح استفاده می کنند به افزایش قیمت رمزارزها و بهبود وضعیت بازار امیدوار هستند.

وال (WHALE)

وال یکی دیگر از اصطلاحات ارزهای دیجیتال و به معنای نهنگ است. در بازار رمزارزها WHALE به سرمایه گذارانی (افراد یا سازمان) گفته می شود که مقادیر بسیار زیادی از یک رمز ارز خاص را در اختیار دارند. به طورکلی میزان دقیقی مشخص نشده اما این افراد به اندازه ای رمز ارز در اختیار دارند که با خریدوفروش آن ها، بر وضعیت بازار و قیمت رمز ارز تأثیرگذار هستند.

مثال: گروه سرمایه گذاریPantera Capital، نمونه ای از یک وال در بازار رمزارزها است.

نابودشده (REKT)

REKT حالت عامیانه نوشتار کلمه WRECKED به معنای نابودشده یا خراب شده است. در میان مفاهیم ارز دیجیتال، REKT برای توصیف یک خسارت مالی بسیار شدید که براثر سرمایه گذاری بد به وجود آمده است، بکار برده می شود. علاوه بر آن از این اصطلاح برای توصیف افت شدید ارزش بازار و از دست دادن کل دارایی استفاده می شود.

تاریخچه: این اصطلاح در میان GAMER ها بسیار رایج بوده و به بازیکنی گفته می شود که به طور کامل نابودشده است.

بگ هولدر (BAG-HODLER)

یکی از رایج ترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال و به طورکلی بازارهای مالی و سرمایه گذاری است. BAGHODLER از کنار هم قرار گرفتن دو کلمه BAG به معنای کیف و HODLER (اولین اصطلاح توضیح داده شده) به معنای نگه دارنده تشکیل شده است. BAGHODLER به کسی گفته می شود که یک سهام بی ارزش در اختیار داشته و به صورت غیرمنطقی به نگهداری آن اصرار دارد.

تاریخچه: این اصطلاح از زمان سال 1930 میلادی در اوج رکود اقتصادی بزرگ وارد واژگان مردم و پس ازآن دنیای سرمایه گذاری شد. در آن زمان این اصطلاح به افرادی گفته می شد که در صف غذا، کیف های خود را از سیب زمینی پر می کردند.

احساس ترس وحشت از افت قیمت (FUD)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

FUD مخفف عبارت FEAR UNCERTAINTY AND DOUBT و به معنای ترس، عدم قطعیت و تردید است. از FUD زمانی استفاده می شود که درباره یک ارز دیجیتال اخبار یا اطلاعات منفی، در فضای دیجیتال و سوشال مدیا منتشرشده و باعث ترس و نگرانی کاربران ارزهای دیجیتال می شود. به فردی که باعث انتشار بیشتر FUD می شود FUDDER گفته می شود.

برای مثال زمانی که یک فرد مهم حوزه ارزهای دیجیتال با رسانه ها مصاحبه کند و یا در صفحه شخصی خود با گذاشتن پستی ارزش فعلی بیت کوین را یک حباب بداند. این اظهارنظرها و اطلاعاتی که درستی آن ها مشخص نیست باعث FUD میان کاربران ارزهای دیجیتال می شود.

چین (CHOYNA)

یکی از جدیدترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال است. اصطلاح CHOYNA به کشور چین و نحوه تلفظ CHINA توسط ترامپ اشاره دارد. CHOYNA به کاربران چینی بازار ارزهای دیجیتال گفته می شود. چین استخراج رمزارزهای مختلف را ممنوع اعلام کرده است. بااین وجود بر اساس گفته ها بیشترین استخراج و تجارت بیت کوین توسط کاربران چینی انجام می شود.

اصطلاحات ارزهای دیجیتال مربوط به تحلیل تکنیکال

اوج قیمت (ATH)

اوج قیمت، یکی از امیدوارکننده ترین اصطلاحات کریپتوکارنسی و به معنای افزایش قیمت و ارزش یکی از رمزارزها در تمام دوران است. زمانی از این اصطلاح استفاده می شود که ارزش یکی از ارزهای دیجیتال به رکورد جدیدی در تاریخ رسیده باشد.

بالای خط (ATL)

کوتاه شده عبارت ALL TIME LOW و مخالف مورد قبلی یعنی ATH است. از این اصطلاح زمانی استفاده می شود که ارزش ارز دیجیتال به کمترین میزان در طول تاریخ رسیده باشد.

تله خرسی (BEAR TRAP)

در شرایطی که افت ارزش سهام موقتی است، برخی از سرمایه گذاران به اشتباه سیگنال هایی دریافت می‎کنند که بر اساس آن ها روند نزولی بازار ادامه دارد درنتیجه به اصطلاح به دام افتاده و با فروش سهام خود ضرر می کنند. در این شرایط اصطلاحاً سرمایه گذاران دچار یک تله خرسی شده اند.

تله گاوی (BULL TRAP)

به این اصطلاح در فارسی تله گاوی گفته می شود. این اصطلاح در شرایطی دقیقاً برعکس BEAR TRAP کاربرد دارد. در این حالت کاربران با دریافت سیگنال های اشتباه متقاعد می شوند که بازار به روند صعودی بازگشت است و درنتیجه از روند نزولی بازار غافل می مانند. در این شرایط شروع به خرید سهم کرده و ضرر می کنند.

قیمت به اوج رسیده (TO THE MOON)

این عبارت در لغت به معنای «به سوی ماه» و در فارسی به معنای «سر به فلک کشیده» است. اغلب به صورت فعل MOONING از این اصطلاح استفاده می شود. این اصطلاح برای توصیف ارزش یک ارز دیجیتال که در حال تجربه روند صعودی شدید در بازار است، به کاربرده می شود. علاوه بر آن TO THE MOON به باوری قوی برخی افراد مبنی برافزایش شدید ارزش ارزهای دیجیتال در آینده نزدیک اشاره دارد.

پامپ و دامپ (Pump and Dump)

از روش های کلاه برداری و غیرقانونی در بازار سهام است. گروهی از سرمایه گذاران اصلی با یک فرد و یا گروه دیگر از سرمایه گذاران دانه درشت همکاری کرده و به صورت غیرواقعی و تصنعی ارزش یک سهام یا کالایی را که از قبل خریداری کرده اند، بالابرده و سود بسیار زیادی کسب می کنند. به حالت افزایش ارزش سهام پامپ گفته می شود. سپس این افراد با جلب نظر مردم، سهام یا کالای خاص را به فروش می رسانند. با افزایش عرضه ارزش سهام به شدت افت کرده و افرادی که آن را خریده باشند ضرر می کنند. به حالت کاهش ارزش سهام نیز دامپ گفته می شود. امکان پامپ و دامپ در بازار ارزهای دیجیتال نیز وجود دارد.

اصطلاحات مربوط به کیف پول های ارز دیجیتال

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

کیف پول (WALLET)

از رایج ترین اصطلاحات کریپتوکارنسی بوده و به کیف پول دیجیتال کاربر اشاره دارد. درواقع WALLET یک نرم افزار (APP) است که به کاربر امکان می دهد تا ارزهای دیجیتال خود را در آن ذخیره کرده و از آن برای انجام معاملات استفاده کند. از کلیدهای خصوصی و عمومی در WALLET استفاده می شود.

کیف پول سرد (COLD STORAGE)

کیف پول سرد به معنای ذخیره سازی ارزهای دیجیتال به صورت آفلاین است. در این صورت امکان دسترسی آنلاین به این رمزارزها وجود نداشته و امنیت آن ها بالا می رود. نگهداری آفلاین ارزهای دیجیتال، هزینه بیشتری نسبت به روش های گرم یا آنلاین دارد.

کیف پول گرم (HOT WALLET)

یکی از انواع کیف پول های دیجیتال هات والت یا کیف پول گرم است که به صورت آنلاین در دسترس هستند. ازآنجایی که سرور سایت، کلیدهای خصوصی کاربر را ذخیره می کنند؛ این نوع کیف پول برای نگهداری طولانی مدت و ذخیره تمام سرمایه ارزهای دیجیتال مناسب نبوده و امنیت کافی را ندارند. هات والت مناسب افرادی است که به صورت مداوم در حال ترید ارز هستند.

کیف پول سخت افزاری (HARDWARE WALLET)

همان طور که اشاره کردیم کیف پول سخت افزاری یکی از راه های ذخیره سازی سرد یا همان آفلاین ارزهای دیجیتال است. این کیف پول ها مانند گاوصندوق فیزیکی از رمزهای دیجیتال به خوبی محافظ کرده و کلیدهای خصوصی و عمومی در آن حفاظت می شود. کیف پول سخت افزاری از طریق یک رابط به کامپیوتر و یا موبایل وصل می شود و با استفاده از نرم افزار اختصاصی، دسترسی شما را به کیف پول و موجودی حساب فراهم می کند.

مثال: لجر (LEDGER) یکی از کیف پول های سخت افزاری شناخته شده است که در سال 2014 ساخته شد.

آدرس کیف پول ارز دیجیتال (ADDY)

ADDY یکی دیگر از اصطلاحات ارزهای دیجیتال است که به آدرس کیف پول به خصوص بیت کوین اشاره دارد.

اصطلاحات مربوط به تراکنش ارزهای دیجیتال

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

تائید (CONFIRMATION)

CONFITMATION به معنای تأییدیه است. در کریپتوکارنسی تأییدیه ها یک مقیاس برای اندازه گیری تعداد بلاک های سپری شده از زمان اضافه شدن تراکنش جدید به بلاکچین هستند. هر چه تعداد تأییدیه ها بیشتر باشد امنیت تراکنش نیز بیشتر می شود. تاییدیه توسط ماینرها انجام می شوند.

عبارت بازیابی (RECOVERY PHRASE)

از اصطلاحات ارزهای دیجیتال و به معنای «عبارت بازیابی» است. عبارت بازیابی از 24 کلمه تشکیل شده و هر کاربر باید آن را به دوراز دسترس دیگران، نگه دارد. از عبارت بازیابی 24 کلمه ای می توان برای انتقال رمزارزها از یک کیف پول به کیف پول دیجیتال دیگر استفاده کرد.

کلید خصوصی (PRIVATE KEY)

به معنای «کلید خصوصی» و یکی از سه روش کریپتوگرافی است. کلید خصوصی از 51 کاراکتر متشکل از حروف انگلیسی و اعداد بوده که باعث افزایش امنیت ارزهای دیجیتال موجود در کیف پول کاربر شده و از دسترسی های غیرمجاز جلوگیری می کند. حفظ کلید خصوصی بسیار اهمیت دارد چراکه بدون آن کاربر نمی تواند ارزهای موجود در کیف پول دیجیتالی خود را از آن خارج کند.

کلید عمومی (PUBLIC KEY)

کلید عمومی از کاراکترهای متعددی از حروف و اعداد انگلیسی تشکیل شده و مانند کلید خصوصی در تأمین امنیت کیف پول کاربر نقش دارد. کلید عمومی در فرمت های مختلفی مانند فرمت فشرده، غیر فشرده و WIF وجود دارد. این کلید آدرس کیف پول کاربر است و برای دریافت رمز ارز با افراد دیگر به اشتراک گذاشته می شود.

امضای دیجیتال (SIGNATURE)

در لغت به معنای امضا است. به امضای رمزنگاری شده ای که توسط کلید خصوصی هر کاربر انجام می شود، SIGNATURE گفته می شود. درواقع زمانی که در شبکه بلاک چین، معامله ای انجام شود برای اثبات مالکیت انجام امضای رمزنگاری شده ضروری است.

مثال: ELECTRUM، JAXX، MYCELIUM

شناسه تراکنش ارز دیجیتال (TxID)

تراکنش رمز ارز شامل فرایندی است که طی آن رمز ارز جدید دریافت کرده و یا به شخص دیگری ارسال می کنید. هر یک از تراکنش های انجام شده در معاملات ارزهای دیجیتال دارای یک شناسه است. شناسه هر تراکنش منحصربه فرد بوده و با تراکنش های دیگر متفاوت است. از این شناسه برای پیگیری و بررسی وضعیت تراکنش استفاده می شود. این شناسه بانام های مختلف مانند TRANSACTION ID ،CODETRANSACTION، HASH، TxID و یا TxHASH شناخته می شود.

مثال:1b3938cbc3f4d9a5218f7286e7e689aa94f3e97e9f0cd04577f15ccd25a5e6b یک شناسه تراکنش در فضای رمز ارز است.

کارمزد تراکنش (TRANSACTION FEES)

یکی دیگر از اصطلاحات ارزهای دیجیتال و به معنای کارمزد یا همان هزینه انجام تراکنش ها است. برای انجام تراکنش ها و تائید نهایی آن ها لازم است ماینر تراکنش انجام شده را تائید کند. در هنگام انجام تراکنش در معاملات ارزهای دیجیتال امکان تعیین میزان کارمزد وجود دارد. به این صورت هر چه کارمزدی که کاربر تعیین کند بیشتر باشد ماینرهای بیشتری به تائید نهایی تراکنش ترغیب می شوند. درنتیجه هر چه کارمزد بیشتری پرداخت کنید، تراکنش شما در اولویت بالاتری برای تائید قرار می گیرد.

استاپ لیمیت (Stop-Limit)

یکی از اصطلاحات ارزهای دیجیتال است که در صرافی های ارزهای دیجیتال با آن مواجه می شویم. STOP LIMIT این امکان را می دهد تا هر فرد حد و میزان سود و زیان موردنظر خود را در بازار مشخص کند. برای مثال فرض کنید ارزش بیت کوین 8000 دلار است. شما با STOP LIMIT مشخص می کنید اگر زمانی ارزش بیت کوین سقوط کرده و به 7000 دلار رسید بیت کوین خود را بفروشید؛ و یا برعکس با مشخص کردن یک قیمت خاص درصورتی که ارزش بیت کوین به آن میزان افزایش یافت شما بیت کوین خریداری می کنید.

اصطلاحات مربوط به استخراج ارزهای دیجیتال

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

استخراج (MINING)

MINING در فارسی به معنای استخراج است. به فرایندی که طی آن تائید تراکنش ها با استفاده کامپیوترها و بر اساس حل مسائل ریاضی رمزنگاری شده انجام می شود، ماینیگ گفته می شود. درنهایت و پس از تائید صحت تراکنش ، بلاک جدیدی به زنجیره بلاک های قبلی اضافه می شود.

به افرادی که به صورت داوطلبانه کامپیوتر و دستگاه های استخراج خود را برای انجام محاسبات ریاضی، در اختیار شبکه قرار می دهند، ماینر یا استخراج کننده گفته می شود. این افراد سبب حفظ امنیت شبکه و تولید غیرمتمرکز واحدهای جدید بیت شده و در عوض پاداش دریافت می کنند. به استخراج گروهی GROUP MINING می گویند.

ماینر (MINER)

به معنای استخراج کننده است. ماینرها ابزار و تجهیزات مخصوصی هستند که با توان محاسباتی بالا قادر به استخراج رمز ارز و درواقع تائید تراکنش های ارسال شده به شبکه، هستند.

مثال: ماینرBITMAIN ANTMINER S5

تاریخچه: در دهه 90 میلادی که اسپمرها پیام های اسپم بسیاری ارسال می کردند، فردی به نام ADAM BACK با راه اندازی فرایند PROOF OF WORK سیستم ضد اسپمHASH CASH را راه اندازی کرد. MINING اصطلاحی برگرفته از این سیستم است.

مزرعه استخراج (MINING FARM)

در فارسی بانام مزرعه استخراج شناخته می شود. MINING توسط سخت افزارهایی (ASIC) با توان ویژه انجام می شود که مصرف برق بسیار بالایی دارند. برخی افراد تعداد بسیار زیادی دستگاه MINER را در خارج از شهر در یک سوله قرار داده و به کار استخراج مشغول می شوند. به محوطه قرارگیری این دستگاه ها مزرعه استخراج گفته می شود. اگر در این مزرعه بیت کوین استخراج شود به آن BITCOIN FARM می گویند.

ریگ استخراج (MINING RIG)

به تجهیزات لازم برای استخراج رمزارزها ریگ استخراج یا ماینیگ ریگ می گویند. ممکن است ریگ های (پک تجهیزات) بکار گرفته شده در فرایند استخراج کاملاً تخصصی و اختصاصی و یا یک کامپیوتر شخصی باشند. البته در سال های اولیه استخراج بیت کوین توسط کامپیوترهای خانگی هم امکان داشت اما اکنون استخراج سخت تر از گذشته شده و به تجهیزات پیشرفته با توان بالا نیاز است.

استخراج ابری (CLOUD MINING)

از اصطلاحات ارزهای دیجیتال است و زمانی استفاده می شود که یک شخص بدون داشتن تجهیزات شخصی ماینینگ، مبلغی را به صورت ماهانه به یک سایت شرکت استخراج کننده ارز دیجیتال پرداخت می کند تا بجای او ماینیگ انجام دهند. سود حاصل از کلود ماینیگ نسبت به استخراج مستقیم کمتر است و امکان ضرر دهی نیز وجود دارد؛ اما از طرفی هزینه های مربوط به تجهیزات، نگهداری، برق و فضا حذف می شوند.

مثال: سایت GENESIS-MINING.COM که در سال 2013 تأسیس شده، یکی از سایت های قابل اعتماد در این زمینه است.

استخر استخراج (MINING POOL)

اصطلاحات ارزهای دیجیتال

ماینیگ پول به معنای استخر استخراج است. زمانی از این اصطلاح استفاده می شود که ماینرهای یک شبکه برای انجام محاسبات ریاضی و افزایش شانس استخراج، دستگاه های ماینیگ خود را به صورت متمرکز با یکدیگر ادغام می‎ کنند. این افراد در تقسیم BLOCK REWARD با یکدیگر به توافق رسیده اند.

مثال: اولین استخر استخراج در اواخر سال 2010 شکل گرفت؛ و یکی از بهترین استخرهای استخراج، استخر POOLIN است.

مدارهای مجتمع (ASIC)

ASIC کوتاه شده عبارت APPLICATION-SPECIFIC INTEGRATED CIRCUIT و به معنای مدارهای مجتمع با کاربردهای خاص است.

INTEGRATED CIRCUIT یا همان IC به معنای مدارهای مجتمع است که به آن تراشه هم گفته می شود، این تراشه ها کاربردهای مشخصی داشته و برای انجام کارهای خاص طراحی شده اند. این تراشه ها سرعت و توان بالاتری نسبت به سایر تراشه ها دارند. به طورکلی ASIC دستگاه های مخصوصی هستند که تراشه های ویژه آن برای استخراج ارز دیجیتال استفاده می شوند.

پاداش بلاک (Block Reward)

همان طور که اشاره شد ماینرها تراکنش های هر بلاک را تائید کرده و باعث بسته شدن بلاک و اضافه شدن آن به زنجیر بلاک های قبلی می شود. این ماینرها در عوض پاداشی دریافت می کنند که به آن BLOCK REWARD گفته می شود. اکنون پاداش هر استخراج 5/12 بیت کوین است.

فاست (Faucet)

فاست به سایت هایی گفته می شود که به ازای فعالیت در آن ها به کاربر ارز دیجیتال پرداخت می شود. برخی از سایت ها به ازای حضور در سایت هرچند ثانیه و یا هرچند دقیقه یک بار و یا برخی دیگر از سایت ها به ازای فعالیت هایی مانند بازی، کلیک بر روی تبلیغات، بازی کردن در سایت و… به حساب کاربری فرد ارز دیجیتال واریز می کنند. البته میزان آن بسیار ناچیز بوده و حداقل میزان برداشت از حساب بسیار بالاست.

نتیجه گیری

اصطلاحات ارزهای دیجیتال بسیار متعدد و متنوع هستند. بازار رمزارزها در سال های اخیر طرفداران زیادی را جذب کرده است. ازآنجایی که ارزش تعدادی از ارزهای دیجیتال رو به افزایش است، این بازار مکان مناسبی برای سرمایه گذاری بلندمدت به حساب می آید. درک و شناخت درست از اصطلاحات کریپتوکارنسی و مفاهیم ارز دیجیتال به شما کمک می کند تا با آگاهی بهتری در این حوزه فعالیت کنید.

ادامه مطلب
نکات مهم در سرمایه‌ گذاری کریپتوکارنسی ها
13 نکته مهم سرمایه گذاری در...

سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال

بازار ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت مبهمی که در پس زمینه آن وجود دارد، در معرض طرح های کلاه برداری زیادی است. ولی با وجود همه اخبار منفی که سالهای اخیر پیرامون رمز ارزها منتشر شد، سرمایه های قابل توجهی به این بازار واردشده و سهم بازار بیت کوین افزایش یافته است. گرچه بازار آلت کوین ها رونق بیشتری نسبت به بیت کوین یافته، اما هم چنان این رمز ارز موردتوجه سرمایه گذاران است.

در حال حاضر تمایل سرمایه گذاران علاوه بر حضور در بازار بیت کوین به ریپل، ترون، نئو و یوتا است. رشد رقابت سرمایه گذاران و بزرگ شدن جامعه دارندگان کریپتوکارنسی ها، باعث شلوغی صرافی ها شده است.

فعالان این حوزه توصیه می کنند که به ابهامات این بازار واقف باشید و سپس اقدام به معامله کنید. هم چنین توصیه می شود مانند هر بازار دیگری در جهش های قیمتی اقدام به خریدهای سنگین ننمایید. در نقطه مقابل ارزان بودن هم همیشه علامت خوبی برای سرمایه گذاری نیست.

یکی از مهم ترین هشدارها به سرمایه گذاران آن است که سرمایه موردنیاز خود را وارد بازار نکرده و نسبت به کلاه برداران این حوزه هوشیار باشند.

یکی از آسیب هایی که به این حوزه وارد می شود، ورود هکرها است. طرح های پانزی و کوین های تقلبی نیز از دیگر آفات این بازار محسوب می شود و به شکل اجتناب ناپذیری با آن دست به گریبان خواهید بود.

زمانی که بازار رمز ارز دچار فروپاشی شود، صاحبان آلت کوین ها آسیب بیشتری را متحمل می شوند؛ زیرا سرمایه ها غالباً با جذب بیت کوین و بازارهای منسجم تر خواهد شد؛ بنابراین بهتر است به این نکته توجه کافی داشته باشید. سرمایه گذارانی که به اندازه ی کافی تحقیق کرده و فقط روی دارایی های معتبر سرمایه گذاری می کنند، در وضعیت ایمن تری قرار دارند.

حضور در بازار ارزهای دیجیتال مانند هر بازار دیگری نیاز به مطالعه و مهارت دارد. پس سعی کنید قبل از ورد به آن اطلاعات خود را ارتقا ببخشید.

البته این موضوع در خصوص افرادی که به استخراج ارزهای دیجیتال هم می پردازند صدق می کند، زیرا استخراج بیت کوین نیز نیازمند هزینه گزافی است؛ بنابراین بهتر است مدیریت هزینه مطلوبی صورت گیرد.

در ادامه نکات مهم سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال به شکل مفصل تر شرح داده خواهد شد.

  1. دامنه اطلاعات خود در زمینه بلاک چین و رمز را تا حد امکان توسعه بخشید.سرمایه  گذاری در ارزهای دیجیتال

یکی از سایت های خوب جهت کسب اطلاعات در این زمینه صفحه منبع بیت کوین است که توسط جیمز لوپ James Loop طراحی و اجرا شده است. همچنین می توانید از آموزش های موجود در سایت یوتیوب بهره گیرید.

این توسعه اطلاعات شامل بستر بلاک چین، رمز ارزها و توکن اختصاصی شما است. درواقع شما باید بدانید وارد چه بازاری شده اید تا بتوانید با اشراف کافی در آن فعالیت کنید.

نکاتی که در خصوص کوین خود باید بدانید شامل موارد زیر است:

  • آیا کوین موردنظر شما از کوین دیگری نشات می گیرد؟
  • آیا این کوین متن باز است؟
  • آیا کوین موردنظر از قبل استخراج شده است؟

بهتر است بدانید توزیع اولیه کوین شما به چه صورت بوده است. این اطلاعات در وب سایت رسمی کوین ها و توکن ها موجود است.

قیمت کوین یا توکن، عرضه و تقاضای آن، حجم معاملات، نیز از دیگر نکات بااهمیت است. همچنین شاید همه صرافی ها امکان معامله کوین موردنظر شما را نداشته باشند. بهتر است ابتدا بررسی کرده و سپس در صرافی ثبت نام نمایید.

2.راجع به کیف پول تحقیق کنید.

سرمایه  گذاری در ارزهای دیجیتال

پس از خرید کوین موردنظر، شما احتیاج به بستری جهت ذخیره آن دارید و آن چیزی نیست جز کیف پول دیجیتال. سعی کنید با انواع کیف پول ها آشنا شوید و معایب و محاسن هرکدام و میزان ذخیره سازی آن ها را بررسی نمایید. نکته ی مهمی که در خصوص کیف پول وجود دارد، ایمن سازی آن و تعیین رمز مناسب برای آن است که بهتر است با رویه آن آشنا شوید و سپس اقدام نمایید. حساب های خود را ایمن کنید و همیشه از احراز هویت دومرحله ای استفاده نمایید. بهترین کیف پول های موجود شامل موارد زیر است:

هر یک از این کیف ها فقط از یک یا تعداد محدودی از ارزهای دیجیتال موجود در بازار پشتیبانی می کنند، بنابراین قبل از استفاده کردن از آن ها بررسی کنید که کیف پول مربوطه آیا از ارز دیجیتال شما پشتیبانی می کند یا خیر.

  • کیف پول تراست (Trust wallet)
  • کیف پول بلو والت (Blue wallet)
  • کیف پول بیت کوین والت (Bitcoin wallet)
  • کیف پول مای سلیوم (Mycelium)
  • کیف پول الکتروم (Electrum wallet)
  • کیف پول بی آردی (BRD)
  • کیف پول اکسودوس (Exodus wallet)

3-وب سایت رسمی کوین یا توکن مربوطه را مطالعه کنید.

سرمایه  گذاری در ارزهای دیجیتال

شما باید بدانید مشاوران و تیم کوین مربوطه چه کسانی هستند و اعتبار آنان تا چه حد است. قوانین ناظر بر شرکت و محصول تولیدی آن چیست. گاهی اوقات محصولی وجود ندارد و صرفاً نقشه راه و وایت پیپر موجود است.

4-فریب بازار صعودی را نخورید.

فراموش نکنید یک بازار همیشه صعودی نیست و معامله گر حرفه ای روندها را مطالعه می کند. هر شخصی می تواند در بازار صعودی، سود کسب کند و برنده کسی است که از نوسانات شدید در امان بماند. تمام بازارهای مالی، نوسان را تجربه می کنند. از صعود و نزول قیمت ها نهراسید و برای معاملات خود برنامه ریزی کنید.

5-استراتژی های خود را در بازار ارزهای دیجیتال تعیین کنید.

سرمایه  گذاری در ارزهای دیجیتال

اگر سرمایه گذار بلندمدتی هستید، به رویکرد خود پایبند باشید و اقدام به معاملات هیجانی نکنید. اگر قصد دارید سریعاً به سود برسید و معامله گر کوتاه مدتی هستید، به بازه ی زمانی موردنظر سرمایه گذاری خود توجه کنید و در زمان معین اقدام به خریدوفروش کنید. استراتژی کوتاه مدتی عمدتاً با خرید در کف قیمتی و فروش در سقف قیمتی صورت می گیرد.

6-از مقایسه غیرمنطقی پرهیز کنید.

به این نکته توجه کنید که سود حاصل از معاملات بازار ارز دیجیتال، قابل مقایسه با سایر بازارها نیست و از مقایسه غیرمنطقی بپرهیزید. پس بهتر است به روش خود پایبند باشید و از هر استراتژی برای بازار مناسب خود استفاده کنید.

7-سود خود را سریع خرج نکنید.

بهتر است پس از کسب سود حاصل از معامله در رمز ارزها، آن را نقد و صرف خرید کالای لوکس نکنید. مدتی صبر کنید تا از پایدار بودن سود خود مطمئن شوید.

8-حواستان به برنامه های کلاه برداری باشد.

از تمام پروژه های مشابه بازاریابی شبکه ای (MLM) که در آن گفته شود به ازای هر فردی که از جانب شما عضو شود، پول دریافت خواهید کرد، دوری کنید. بسیاری از این طرح ها کلاه برداری بوده و سرمایه افراد را به غارت می برد. بهتر است قبل از ورود به هر طرحی راجع به آن تحقیق و بررسی نمایید و از پشتوانه آن مطمئن شوید.

9-شما نمی توانید نوسانات بازار را کنترل کنید.

سرمایه  گذاری در ارزهای دیجیتال

شما تنها می توانید رفتار معاملاتی خود و زمان ورود و خروج خود را معین کنید. پس تلاش کنید برنامه مدونی برای این موضوع داشته باشید.

10-فرصت ها را از دست ندهید.

بازار کریپتوکارنسی ها (ارزهای دیجیتال) بازاری ۲۴ ساعته است؛ بنابراین فرصت برای جبران اشتباهات بسیار است. گوش به زنگ فرصت های مناسب معاملاتی باشید.

11- اطلاعات خود را به روز رسانی کنید.

بازار رمز بازاری پویا است و هرلحظه اطلاعات آن در معرض تحول است؛ بنابراین سعی کنید اطلاعات خبری و تحلیلی خود را پوشش دهید و خود را محدود به مطالعه یک یا دو سایت نکنید.

12- از خرید و فروش ارزهای دیجیتال با حجم معاملات پایین پرهیز کنید.

از خریدوفروش ارزهای دیجیتالی که حجم معاملات پایینی دارند (مثلاً حجم مبادلاتی کمتر از ۵ میلیون دلار در روز)، بپرهیزید. در حال حاضر، بیش از ۱۵۰۰ ارز دیجیتال (کریپتوکارنسی) وجود دارد که بیش از ۹۰ درصد آن ها، حجم معاملات پایینی دارند. خریدوفروش ارزهای دیجیتالی که حجم معاملات پایینی دارند، دشوار است و ممکن است دچار تله نوسانات قیمتی شدید شوید.

13-همه دارایی خود را بر روی یک ارز سرمایه گذاری نکنید.

سرمایه  گذاری در ارزهای دیجیتال

بازار رمز ارز نیز مانند سایر سرمایه گذاری ها نیاز به توزیع ریسک دارد و بهتر است سبد ارزی تشکیل دهید و صرفاً روی یک ارز سرمایه گذاری نکنید. اغلب سرمایه گذاران حرفه ای سعی می کنند سبد دارایی های خود را متنوع تر کنند و سرمایه ای که دارند را بر روی ارزهای مختلف سرمایه گذاری کنند.

در این صورت نوسان شدید قیمتی یک ارز، تمام سرمایه شمارا تحت تأثیر قرار نمی دهد و شما می توانید در بازه های زمانی مختلف، از ارزهای متفاوت سوده ای بیشتری برداشت کنید.

جمع بندی

سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال به دلیل عدم ثبات قیمتی که دارند، با ریسک بالایی همراه هستند؛ و این نوسانات بسیار به جذابیت رمز ارزها افزوده است. نبود دامنه نوسان ریسک این بازار را نسبت به سایر بازارها به ویژه بازار بورس ایران دوچندان می کند؛ بنابراین تنها شما می توانید با یادگیری روش های مختلف تحلیل و بررسی بتوانید این ریسک ها را تبدیل به فرصت کرده و ریسک را توزیع کنید تا کمترین ضرر و بیشترین سود را کسب کنید.

ریسک های این بازار علاوه بر نوسانات قیمتی به عوامل دیگر نیز مربوط است. مثلاً اگر شما از صرافی نامعتبر یا کیف پول دیجیتال نامناسب استفاده کنید، ریسک سرمایه گذاری خود را افزایش می دهید. پس سعی کنید برای سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال احتیاط لازم را در این زمینه به خرج دهید.

متخصصین این حوزه، می توانند شما را در یک معامله موفق یاری نمایند.

ادامه مطلب
قرارداد هوشمند
قرارداد هوشمند چگونه کار می کند؟...

چرا باید از قرارداد هوشمند بیشتر بدانیم؟

سال 2021 است – حتی کسانی که با بلاک چین آشنایی ندارند احتمالاً نام اتریوم را شنیده اند. اتریوم دومین ارز رمزنگاری شده با بیش از 44 میلیارد دلار ارزش کل بازار است. هر شخصی برای درک کامل اتریوم، باید به درستی درک کند که قرارداد هوشمند چیست.

اتریوم فقط یک ارز نیست. در واقع اتریوم یک پلت فرم است که اجازه می دهد تا سایر برنامه های بلاک چین بر روی آن ساخته شود. سیستم عامل اتریوم از ارزی به نام Ether استفاده می کند که برای پرداخت معاملات استفاده می شود.

بلاکچین اتریوم مانند بلاکچین بیت کوین کار می کند. شبکه ای از رایانه ها (یا گره ها) نرم افزاری را اجرا می کنند که معاملات در شبکه را تأیید می کند.

اتر بیشتر از اینکه یک ارز رمزپایه معمولی باشد، مانند یک سوخت کار می کند. به همان روشی که برای اتومبیل خود به بنزین یا گازوئیل احتیاج دارید، برای اجرای قراردادهای هوشمند و برنامه های موجود در بلاک چین اتریوم به Ether نیز نیاز دارید.

به دلیل رشد محبوبیتی که اتریوم دیده است (این امر با مراجعه به هر پلتفرم صرافی ارز های دیجیتال مشهود است) این سوال که، “قرارداد هوشمند چیست؟” اخیراً به یکی از سوالات پرسیده شده در فضای رمزنگاری تبدیل شده است.

توجه: اگر اتفاقاً مقادیر زیادی سکه ETH دارید، باید مطمئن شوید که آن ها را در کیف پول های ارز رمزنگاری شده امن نگهداری می کنید. گزینه های پیشنهادی شامل Ledger Nano S، Coinbase و Trezor Model T هستند.

با این حال، اگر هنوز آن را ندارید و می خواهید خرید کنید، توصیه می شود این کار را از طریق Simplex انجام دهید – روشی سریع و مطمئن برای خرید ارزهای رمزپایه با کارت اعتباری خود.

بنابراین، قرارداد هوشمند چیست؟ خوب، بیایید نگاهی عمیق تر بیاندازیم.

معرفی کلی قرارداد هوشمند

قرارداد هوشمند

هدف این راهنما کمک به شما در درک اینکه قرارداد هوشمند چیست و قراردادهای هوشمند چگونه کار می کنند، می باشد.

ما با علم به اینکه که “قراردادهای هوشمند” در ابتدا گیج کننده به نظر می رسند. معتقد هستیم که وقتی آن ها را توضیح دادیم، آن ها ساده تر از آن چیزی هستند که فکر می کنید.

در پایان این مقاله،  شما خواهید فهمید که چگونه و چرا قراردادهای هوشمند آغاز به کار کردند، کدی که استفاده می کنند چیست، چگونه می توان از آن استفاده کرد و چرا این موضوع می تواند جامعه را برای همیشه تغییر دهد!

قبل از اینکه به موارد فنی بیشتری بپردازیم، مهم است که در مورد تاریخچه قراردادهای هوشمند صحبت کنیم. دانستن دلیل و چگونگی ایجاد قراردادهای هوشمند درک اهداف آن در دنیای بلاک چین را آسان می کند.

چه زمانی قراردادهای هوشمند اختراع شده است؟

در سال 1994، نیک سابو (یک رمزنگار) به این ایده رسید که می تواند قراردادها را به صورت کد رایانه ای ایجاد کند. این قرارداد در صورت تحقق برخی شرایط به طور خودکار فعال می شود. این ایده می تواند به طور بالقوه نیاز به شرکت های شخص ثالث مورد اعتماد (مانند بانک ها) را برطرف کند.

ولی چرا؟ پاسخ ساده است – زیرا هنگام انجام معامله دیگر نیازی به شخص ثالث مورد اعتماد ندارید. در عوض، قراردادها (یا معاملات) در یک شبکه قابل اعتماد که کاملاً توسط رایانه ها کنترل می شود، خود به خود اجرا می شوند.

ایده جالبی است، درست است؟ سابو سال ها روی این ایده کار کرد و حتی کتابی به نام “قراردادهای هوشمند: ایجاد بلوک برای بازارهای دیجیتال آزاد” نوشت. مشکل این بود که در سال 1994، فناوری بلاکچین وجود نداشت.

اما اکنون شرایط فرق می کند!

در سال 2009، بیت کوین اولین استفاده از فناوری بلاک چین را معرفی کرد. در سال 2015، اتریوم توسط یک جوان باهوش به نام Vitalik Buterin تاسیس شد و اولین کاربرد قراردادهای هوشمند را معرفی کرد.

قرارداد هوشمند چیست؟

قرارداد هوشمند

ما فقط نمی خواهیم به شما درمورد اینکه یک قرارداد هوشمند چیست مطالبی بیاموزیم، درواقع انتظار داریم که اطلاعات داده شده را به خاطر بسپارید. بنابراین، برای انجام این کار، ما سه نکته اساسی را برجسته کردیم که باید آن ها را بخوانید و سعی کنید به یاد بیاورید که قرارداد هوشمند چیست:

  • قرارداد هوشمند توافقی بین دو نفر به صورت کد رایانه است. آن ها بر روی بلاک چین اجرا می شوند، بنابراین در یک پایگاه داده عمومی ذخیره می شوند و قابل تغییر نیستند.
  • تراکنش هایی که در یک قرارداد هوشمند اتفاق می افتد توسط بلاکچین پردازش می شوند، به این معنی که می توانند بدون شخص ثالث به طور خودکار ارسال شوند. این یعنی کسی نیست که به او اعتماد کند!
  • معاملات فقط در صورت تحقق شرایط توافق انجام می شوند – شخص ثالثی وجود ندارد، بنابراین مشکلی در مورد اعتماد وجود ندارد.

قرارداد هوشمند چگونه کار می کند؟

قرارداد هوشمند

بله، حالا زمان مناسبی است که به این سوال مهم بپردازیم. پس قراردادهای هوشمند چگونه کار می کنند؟

برای یافتن پاسخ، بیایید با بررسی چگونگی استفاده از قرارداد هوشمند شروع کنیم:

بیایید تصور کنیم که جان می خواهد خانه مایک را بخرد. این توافق نامه با استفاده از یک قرارداد هوشمند در بلاک چین اتریوم شکل می گیرد. این قرارداد هوشمند حاوی توافق نامه ای بین جان و مایک است.

در ساده ترین شرایط، توافق نامه به شرح زیر خواهد بود: هنگامی که جان به مایک 300 اتر بپردازد، پس از آن جان صاحب خانه خواهد شد”.

هنگامی که این قرارداد هوشمند منعقد شد، نمی توان آن را تغییر داد. به این معنی که جان می تواند برای پرداخت هزینه مایک 300 اتر برای خانه احساس امنیت کند.

بدون استفاده از قرارداد هوشمند در این سناریو، مایک و جان مجبور به پرداخت هزینه های زیادی به شرکت های شخص ثالث هستند. از جمله بانک، یک وکیل و یک کارگزار خانه.

عالی است، درست است؟ دیگر کمیسیون و تأخیر در انتظار یک وکیل و دلال برای رسیدگی به توافق نامه وجود ندارد! این فقط یکی از نمونه های بسیاری است که می توان از قرارداد هوشمند استفاده کرد.

قراردادهای هوشمند پس از تحقق شرایط توافق نامه به طور خودکار اجرا می شوند. این بدان معناست که نیازی به شخص ثالثی مانند بانک، کارگزار یا دولت نیست.

چه طور ممکن است؟

همانطور که قبلا ذکر شد، ما فناوری بلاک چین را داریم که باید از آن ها تشکر کنیم. به دلیل فناوری بلاک چین، ما می توانیم قراردادهای هوشمند را غیرمتمرکز کنیم تا عادلانه و بی نیاز از اعتماد باشند. منظور از تمرکززدایی این است که آن ها توسط یک حزب مرکزی کنترل نمی شوند (مانند بانک، کارگزار یا دولت و غیره).

بلاک چین یک پایگاه داده مشترک است که توسط بسیاری از رایانه ها (به نام “گره”) متعلق به افراد مختلف اداره می شود. به همین دلیل، هیچ یک از افراد یا شرکت ها نمی توانند آن را کنترل کنند.

این بدان معنی است که هک کردن آن تقریباً غیرممکن است – اگر هکر بخواهد به بلاکچین یا قراردادهای هوشمندی که بر روی آن قرار دارند حمله کند، باید بیش از نیمی از گره ها را هک کند.

بنابراین، قراردادهای هوشمند می توانند با خیال راحت و اتوماتیک اجرا شوند، بدون اینکه کسی بتواند آن ها را تغییر دهد! اکنون شما حتی بیشتر در مورد اینکه یک قرارداد هوشمند چیست می دانید!

قراردادهای هوشمندی که در حال حاضر وجود دارند به طور عمومی برای چه مواردی استفاده می شود؟

قرارداد هوشمند

همانطور که قبلاً گفتیم، فروش خانه مایک و جان تنها سناریویی نیست که در آن می توان از قراردادهای هوشمند استفاده کرد. از قراردادهای هوشمند می توان برای هر نوع معامله ای استفاده کرد – لازم نیست لزوما مالی باشد.

این امکان برای قراردادهای هوشمند بی پایان است. آنها در حال حاضر برای تجارت و خدمات مالی، بیمه، مجوز اعتبار، مراحل قانونی و حتی برای توافق نامه های تأمین مالی سرمایه  استفاده می شوند.

بیایید بررسی کنیم که چگونه قراردادهای هوشمند قبلاً به سود برخی صنایع خاص بوده و چه سود دیگری برای صنایع دیگر خواهد داشت… .

شرکت های بیمه

دو شرکت بیمه، اطلس بیمه در مالت و آکسا در فرانسه، قراردادهای هوشمندی را در سال 2017 آزمایش کردند. آن ها نمونه های اولیه ای از این قرارداد ها را امتحان کردند که در صورت تأخیر پروازهای مشتریان آن ها، به مشتریان هواپیمایی جریمه پرداخت کند.

بیایید یک مثال ببینیم:

جان در شرف پرواز از NYC به لس آنجلس است. او ارز رمزنگاری شده 5 دلاری را به قرارداد هوشمند بیمه Axa می فرستد و شماره پرواز خود را ارائه می دهد. Axa نیز ۹۵ دلار برای قرارداد هوشمند می فرستد. بنابراین، 100 دلار در قرارداد هوشمند وجود دارد.

اگر پرواز جان به موقع باشد، 100 دلار از قرارداد هوشمند به AXA ارسال می شود. اما اگر هواپیما دیر کند، 100 دلار از طریق قرارداد هوشمند برای جان ارسال می شود. همه چیز اتوماتیک است.

این موضوع باعث صرفه جویی در وقت و هزینه زیادی می شود. این کار هم چنین بدان معناست که جان نیازی به اعتماد ندارد که AXA در صورت تأخیر پرواز، مبلغ توافق شده را به او پرداخت خواهد کرد – او می داند که اگر دیر شود، قرارداد هوشمند فوراً غرامت (100 دلار) وی را ارسال می کند.

سیستم های بهداشتی

سیستم های بهداشتی از قراردادهای هوشمند برای ثبت و انتقال ایمن داده ها استفاده می کنند.

ما قبلاً می توانیم نمونه هایی از قرارداد های هوشمند را که در صنعت پزشکی توسط افرادی مانند EncrypGen استفاده می شود، مشاهده کنیم. این موضوع یک برنامه کاربردی است که از قراردادهای هوشمند برای انتقال داده های بیمار به روشی ایمن استفاده می کند و اجازه دسترسی به اشخاص ثالث را نمی دهد.

به این ترتیب، بیماران اطلاعات خود را کنترل می کنند. اگر محققان می خواهند از داده های بیمار استفاده کنند، باید هزینه آن را پرداخت کنند. نه تنها این، بلکه بیمار باید انتخاب کند که آیا می خواهد آن را به آنها بفروشد یا نه.

دولت ها

قرارداد هوشمند

برای دولت ها، قراردادهای هوشمندی که در بلاک چین اجرا می شوند، می توانند سیستم های رأی دهی را کاملاً بی نیار از اعتماد و بسیار امن تر کنند.

برنامه هایی مانند FollowMyVote از قراردادهای هوشمند و فناوری بلاک چین برای محافظت از آرا در برابر تقلب استفاده می کنند. وقتی تراکنش رأی گیری در بلاک چین نوشته می شود، نمی توان آن را تغییر داد. وقتی رأی گیری تمام شد، قرارداد هوشمند توکن را به آدرسی ارسال می کند که نشان دهنده برنده رأی است.

به این ترتیب، رای گیری همیشه عادلانه است، به این معنی که برنده همیشه درست است.

مدیریت کسب و کار

مشاغل می توانند به شکل زیادی از قراردادهای هوشمند بهره مند شوند. آن ها می توانند به جای پرداخت حقوق به کارمندان برای اجرای حقوق و دستمزد، از قراردادهای هوشمند استفاده کنند.

مشاغل فقط می توانند یک قرارداد هوشمند تنظیم کنند که می گوید وقتی تاریخ مشخصی فرا می رسد، تجارت ۲ اتر به john ارسال می کند. این بدان معناست که جان همیشه به موقع حقوق خود را دریافت می کند و هیچ وقت دستمزد کمتری دریافت نخواهد کرد.

مزایای این موضوع برای کارفرما هم به این دلیل است که همه کارها خودکار است و باعث صرفه جویی در وقت و هزینه آنها می شود!

ICO ها

قرارداد هوشمند

اگر می خواهید پروژه خود را که از بلاک چین استفاده می کند شروع کنید، همانطور که قبلاً دیدیم می توانید پروژه خود را روی بلاک چین اتریوم بسازید. با این حال، شما نیاز به مقداری پول خواهید داشت!

چگونه می خواهید پول مورد نیاز خود را بدست آورید؟ به ICO خوش آمدید

ICO (عرضه اولیه سکه) یک سیستم سرمایه گذاری جمعی برای برنامه های جدیدی است که از فناوری بلاک چین استفاده می کنند. شما یک قرارداد هوشمند و توکنی برای آن قرارداد هوشمند ایجاد می کنید. بیایید تصور کنیم اسم رمز ارز شما ABC باشد.

شما می خواهید 10۰۰۰000 دلار برای شروع پروژه و ساخت برنامه خود جمع كنید – بیایید تصور كنیم كه 10۰۰۰000 $ برابر با 1۰۰۰0 Ether است. شما تصمیم می گیرید که 100000 توکن ABC را در قرارداد هوشمند قرار دهید و ارزش هر رمز ABC برابر با 0.1 اتر باشد.

به این ترتیب، اگر همه 100000 توکن ABC را بفروشید، ۱۰۰۰۰ اتر مورد نیاز شما را خواهید داشت.

اکنون، در کد قرارداد هوشمند، چیزی مانند این را خواهید نوشت: اگر 0.1 ETH به قرارداد هوشمند ارسال شود، سپس قرارداد هوشمند 1 ABC را به آدرسی که 0.1 ETH را ارسال کرده است، بفرستد. به این ترتیب، افرادی که به ICO کمک می کنند همیشه مقدار مناسب توکن ABC را دریافت می کنند.

یاد آوردی: بسیار مهم است که ارزهای رمزنگاری شده خود را در کیف پول های امن نگه دارید. بهترین گزینه های پیشنهادی  Ledger Nano S Coinbase  و Trezor است.

چرا مردم مایل به خرید رمز ABC هستند؟

قرارداد هوشمند

دو دلیل متداول در خرید توکن از ICOs:

  • هنگامی که توکن ساخته شد می توانید از آن استفاده کنید.
  • ممکن است با محبوبیت بیشتر پروژه، قیمت توکن افزایش یابد.

شما می توانید ICO ها را به عنوان نسخه بلاک چین Kickstarter در نظر بگیرید. تفاوت اصلی این است که کل فرآیند فروش گسترده را به روشی ایمن خودکار می کند.

چگونه قراردادهای هوشمند ایجاد می شود؟

قراردادهای هوشمند را می توان بر روی چندین سیستم عامل بلاک چین، از جمله اتریوم و NEO منعقد کرد. از آنجا که اتریوم محبوب ترین انتخاب برای توسعه دهندگان است، ما در مورد قراردادهای هوشمند اتریوم به شما می گوییم.

قراردادهای هوشمند با استفاده از زبان برنامه نویسی اصلی اتریوم، به نام Solidity، ایجاد می شوند.

اگر می خواهید Solidity را یاد بگیرید، می توانید از این لینک استفاده کنید:  https://www.bitdegree.org/course/learn-solidity-space-doggos

نتیجه

از مثال هایی که ذکر کردیم می توانید ببینید که قراردادهای هوشمند در حال حاضر جایگزین واسطه ها شده اند. ما همچنین پتانسیل این برنامه برای کاربرد های آینده را دیدیم – فروش خانه جان و مایک را به یاد می آورید؟ آن ها به یک آژانس املاک، وکیل یا بانک نیاز نداشتند. درست است؟

بنابراین، اگر قراردادهای هوشمند هدف خود را برآورده کنند، شاید ما روزی در جهانی زندگی کنیم که عاری از واسطه ها باشد.

پس چه اتفاقی می افتد؟

بهترین چیز در مورد نداشتن واسطه این واقعیت است که ما در هزینه های زیادی صرفه جویی می کنیم. نه تنها این، بلکه دیگر نیازی به اعتماد به کسی نخواهیم داشت.

یک نقطه ضعف بالقوه نیز وجود دارد: افراد ممکن است شغل خود را از دست بدهند. واسطه یک شخص واقعی است، دقیقاً مثل من و شما. چرا کسی به کارمندی هزینه پرداخت می کند تا کاری را انجام دهد که خودش می تواند با استفاده از قرارداد هوشمند به صورت رایگان انجام دهد؟ قطعا این کار را انجام نمی دهد.

مطمئناً، هیچ کس نمی داند که در آینده چه چیزی در انتظار آن ها است. تنها کاری که می توانیم انجام دهیم حدس زدن و پیش بینی است، اما باید برای همه نتایج احتمالی آماده باشیم.

بنابراین، همانطور که می بینید، قراردادهای هوشمند می توانند جهان را به مکانی بهتر و بدون کارمزد تبدیل کنند. این می تواند تقلب، تأخیر و هزینه کلی بسیاری از موارد را کاهش دهد. با این حال، با پیشرفت بیشتر فناوری، نیاز به مشاغل خاص را برطرف می کنیم. اکنون که این راهنما را خواندید، باید از پاسخ دادن به این سوال طلایی که “قرارداد هوشمند چیست؟ ” احساس راحتی کنید.

اگر پس از خواندن این راهنما، تصمیم به خرید سکه های ETH گرفتید، توصیه می شود این کار را از طریق Simplex انجام دهید – پردازش پرداخت بدون تقلب. به شما امکان می دهد در چند مرحله آسان رمزنگاری را با کارت اعتباری خود خریداری کنید.

همچنین، مطمئن شوید که یک کیف پول رمزنگاری قابل اعتماد مانند Ledger Nano S، Coinbase و Trezor انتخاب کرده اید.

ادامه مطلب
وایت پیپر
وایت پیپر (White Paper) چیست؟ تازه...

ورود ICO ها

7 میلیارد دلار این مقدار پیشنهادهای اولیه سکه (ICO) است که تنها در نیمه اول سال 2018 جمع شده است!

وقتی این واقعیت را در نظر می گیرید که این مقدار تقریباً دو برابر کل ICO است که در کل سال 2017 مطرح بوده است، می توانید متوجه شوید که چرا آن ها امروزه به یک موضوع داغ تبدیل شده اند.

قبل از اینکه ICO به چنین نامی شناخته شود، شرکت های موجود در جهان قبلاً IPO (Initial Public Offering) یا عرضه اولیه را انجام می دادند. این ایده بسیار ساده است. شرکت های خصوصی با فروش سهام شرکت خود به مردم معامله عمومی می کنند. IPO ها به دقت، تشریفات و مدارک لازم احتیاج دارند. به همین دلیل، برخی شرکت‏ های مستحق، فرصت های سودآور را از دست دادند. این دقیقا جایی است که ICO وارد شده و همه چیز را تغییر می دهد.

توجه: ما نمی گوییم این موضوع که ICO ها چنین تشریفات و سختگیری هایی را ندارند چیز خوبی است

توسعه دهندگان و کارآفرینان سرانجام این فرصت را پیدا کردند که میلیون ها دلار سرمایه را بدون گذراندن مراحل سخت گیرانه جمع کنند. تنها کاری که آن ها باید انجام می دادند ارائه وایت پیپر بود.

حالا، یک لحظه این را در نظر بگیرید.

تمام ثروت و آینده شرکت وابسته به کیفیت این وایت پیپر است. به همین دلیل است که ارایه درست وایت پیپر بسیار مهم است. این مقاله تنها، اگر به درستی خوانده شود، می تواند در کمتر از 24 ساعت فرصت میلیون ها دلار جمع آوری سرمایه را یه شما بدهد.

وایت پیپر چیست؟ (White Paper)

(White Paper) وایت پیپر

طبق ویکی پدیا، “وایت پیپر گزارش یا راهنمای معتبری است که به طور خلاصه خوانندگان را در مورد یک مسئله پیچیده آگاه می کند و فلسفه نهاد صادر کننده را در این مورد ارائه می دهد. این کار برای کمک به خوانندگان در درک مسئله، حل مسئله یا تصمیم گیری مهم است.”

اولین کاربرد شناخته شده اصطلاح “(White Paper) وایت پیپر” با دولت انگلیس و وایت پیپر چرچیل در سال 1922 بود. در آن زمان، نسخه کمتری از کتاب آبی در نظر گرفته می شد، هر دو اصطلاح از رنگ جلد سند گرفته شده است.

از آن زمان، وایت پیپرها تبدیل به بهترین دوست صاحب مشاغل می شوند. هیچ سند دیگری برای سرمایه گذاران نمی تواند هدف و طرح تجاری شما را بهتر از این توضیح دهد:

  • مشکلاتی که به دنبال حل آن ها هستید چیست؟
  • چگونه مشاغل شما این مشکلات را حل می کند؟
  • تجارت شما در آینده چگونه پیشرفت خواهد کرد؟

اهمیت یک وایت پیپر چیست؟

اهمیت وایت پیپر

بر اساس برخی از نظرسنجی های انجام شده توسط وبلاگ بازاریابی Savvy B2B “نرم افزار آزمایشی و وایت پیپرها بیشترین استفاده را دارند، به همراه اینکه در میان موثرترین اشکال محتوا برای تحقیق در مورد مشکلات و راه حل های فناوری اطلاعات هستند”.

آنها همچنین سرمایه گذاران بالقوه مختلف را مورد سنجش قرار دادند و دریافتند که:

۷۷٪ در 6 ماه گذشته حداقل یک وایت پیپر خوانده اند در حالی که در نظرسنجی 2008 آن ها 68٪ است.

۸۴٪ از آنها هنگام تصمیم گیری برای خرید فناوری، وایت پیپر را در حد متوسط ​​تا بسیار تأثیرگذار ارزیابی می کنند.

Eccolo Media همچنین برخی از نظرسنجی ها را در سال 2013 انجام داده است. این نظرسنجی شامل بسیاری از موضوعات بازاریابی محتوا – از جمله انواع وثیقه هایی که بیشتر مصرف می شوند و بیشترین تأثیر را دارند – و همچنین مراحل چرخه فروش که در آنها بیشترین نظر را دارد، می باشد.

در اینجا برخی از نتیجه گیری هایی است که آن ها از تحقیقات خود گرفته اند را عنوان می کنیم:

۴۹٪ از پاسخ دهندگان ادعا کردند که از وایت پیپرها برای ارزیابی یک خرید فنی استفاده کرده اند، و آن را بیشتر از هر نوع عنوان دیگری مطالعه می کنند.

وایت پیپر ها پیش از مطالعات موردی / داستان های موفقیت، بروشورهای محصول / برگه های داده، راهنماهای فن آوری دقیق و پرونده های ویدیویی / چندرسانه ای به عنوان تأثیرگذارترین شکل بازاریابی محتوا منتشر شدند.

هنگامی که سرمایه گذاران از هدف شما و از مشکلی که قصد حل آن را دارید بی اطلاع هستند، وایت پیپرها بهترین فرم محتوا در مرحله پیش فروش هستند.

پس از اتمام فروش، از هر 10 پاسخ دهنده 7 نفر گفت که ادامه دریافت محتوا از فروشنده مهم یا بسیار مهم است. وایت پیپر ها به وضوح مورد پسندترین نوع محتوا پس از خرید هستند و به دنبال آنها موارد موردی و راهنماهای فنی ارائه می شود.

اگر این آمار و ارقام هنوز شما را قانع نکرده است، پس اجازه دهید ما شما را به سال 2008 برگردانیم، زمانی که یک برنامه نویس ناشناس به نام Satoshi Nakamoto وایت پیپر خود را با عنوان “Bitcoin: یک سیستم نقدی الکترونیکی مبتنی بر ارتباط نظیر به نظیر” منتشر کرد. این وایت پیپر نه تنها ما را با بیت کوین آشنا کرد، بلکه زمینه را برای ارزهای رمزپایه دیگر و کل صنعت ICO هموار کرد. این وایت پیپر ما را با فناوری بلاکچین آشنا کرد.

همین یک عدد وایت پیپر تبلیغاتی یک دوره جدید را تعریف کرده و ما را به سمت یک صنعت چند میلیارد دلاری سوق داده است. یک وایت پیپر خوب و مدون می تواند انقلابی در کل صنعت ایجاد کند.

کارهایی که باید قبل از شروع نوشتن انجام دهید:

(White Paper) وایت پیپر

خوب، حتی قبل از شروع به خود نوشتن، برحی کار در منزل و تمرینات وجود دارد که باید آن ها را انجام دهید. همان طور که می گویند، نبرد حتی قبل از شلیک یک گلوله نیز به پیروزی رسیده است. در اینجا برخی از کارهایی که شما باید انجام دهید آورده شده است:

1- تحقیق، تحقیق و تحقیقات بیشتر

درباره هر منطقه ای که وایت پیپر شما باید پوشش دهد، باید کاملاً تحقیق شود. شما باید تمام اطلاعاتی را که می توانید در مورد مشکلاتی که قصد حل آنها را دارید و اینکه چگونه تلاش های قبلی برای حل آنها ناکام مانده است (در صورت وجود) جمع آوری کنید. بعداً می توانید از همه این مقالات به عنوان نقل قول در وایت پیپر خود استفاده کنید، که باعث افزایش اعتبار شما می شود.

باید بخاطر داشته باشید که وایت پیپرها همه بسیار متمرکز بر داده هستند. بنابراین، برای پر کردن صفحات، باید حقایق زیادی داشته باشید. یک وایت پیپر زمانی خوب است که توسط تحقیقات قابل توجهی پشتیبانی شده باشد. همه چیز را منتشر کنید و هیچ کاری را نیمه تمام نگذارید.

2- سایر وایت پیپرها را بخوانید

یک احتمال بزرگ وجود دارد که شخص دیگری قبلاً در موضوع یا موضوع شما کار کند. اگر چنین است، آیا آن ها قبلاً وایت پیپر منتشر کرده اند؟ اگر بله، پس باید آنها را مرور کنید تا رویکردی را که آنها اتخاذ می کنند ببینید تا ببینید چگونه می توانید آن را بهبود ببخشید.

به علاوه، می توانید مناطقی را که می توانید واقعاً مزایای پروژه خود را به نمایش بگذارید، بررسی کنید. همچنین، همیشه ایده خوبی است که از وایت پیپرهای کلاسیک مانند Bitcoin و Ethereum بازدید کنید.

3- همه چیز را سازماندهی کنید

بنابراین، پس از انجام تمام تحقیقات خود و ایجاد تمام نمودارها و جداول، ایده بسیار خوبی است که همه چیز را در یک مکان جمع آوری کنید. بنابراین، شما باید تمام اطلاعات خود را از قبل سازماندهی کنید تا مدیریت و تغییر ساختار آنها آسان شود.

4- مخاطبان خود را شناسایی کنید

هدف شما چه نوع مخاطبی است؟

آیا آنها به گروه سنی خاصی تعلق دارند؟ آیا آنها در منطقه خاصی قرار دارند؟ به کدام رشته ها علاقه دارند؟ چه نوع افرادی جذب پروژه شما می شوند؟

هنگامی که مخاطب خود را تصور کردید و برای جذب آنها ایده ای به ذهنتام رسید ، باید بتوانید زبان خود را تطبیق دهید و به روش خاصی با آنها صحبت کنید.

چگونه می توانیم وایت پیپر خود را ساختار بندی کنیم؟

ساختاربندی وایت پیپر

بسیار خوب، بنابراین شما تکالیف خود را انجام داده اید، اکنون زمان آن فرا رسیده است که همه چیز را جمع کنید و وایت پیپر خود را ایجاد کنید. بدیهی است، ما می فهمیم که شما ممکن است بهترین نویسنده نباشید، با این حال، ما به شما توصیه می کنیم که وایت پیپر خود را امتحان کنید و بنویسید.

بدیهی است که ممکن است خوش شانس باشید و نویسنده بزرگی را بیابید که تمام گوشه و کنار پروژه شما را انتخاب کند. با این حال، در پایان روز، هیچ کس محصول شما را بهتر از شما نمی شناسد.

هیچ ساختار مشخصی برای وایت پیپر وجود ندارد. یک شرکت وایت پیپری را ایجاد می کند که نیازها و رویکرد آنها را برآورده می کند. در پایان روز، مهم نیست که از چه ساختاری پیروی می کنید، یک وایت پیپر عالی باید بتواند با پاسخ دادن به سوالات زیر، شک و تردیدی را که یک سرمایه گذار بالقوه دارد حل کند:

  • هدف اصلی این پروژه چیست؟
  • آیا مدل تجاری مناسبی دارد؟
  • عمده مشكلاتی كه این تجارت قصد حل آنها را دارد چیست؟
  • چه تفاوتی با رقبای خود دارد؟ نقاط قوت آن چیست؟
  • آنها چگونه می توانند از پس مخارج خود برآیند؟
  • آیا رمز پروژه کاربرد واقعی دارد؟
  • آیا این پروژه به زنجیره بلوکی نیاز دارد؟
  • اعضای تیم چه کسانی هستند و اعتبار آنها چقدر است؟
  • آیا نمونه اولیه ای از این پروژه در آنجا موجود است یا فعلا فقط یک ایده تئوریک است؟

در اینجا برخی از بخش های کلی وجود دارد که قطعاً باید یک وایت پیپر داشته باشد:

شماره 1: عنوان و چکیده

عنوان و چکیده در وایت پیپر

عنوان و چکیده به سختی هر دو باهم در یک صفحه می توانند عنوان شوند. با این حال، اگر دقت کافی را در این بخش نداشته باشید، 90 درصد خوانندگان شما به یک باره شما را ترک می کنند. لازم نیست اهمیت یک عنوان را به شما بگوییم. چند بار صرفاً با توجه به قدرت عنوان آن، نامه الکترونیکی در صندوق ورودی خود باز کرده اید؟

یک تیتر خوب باید فوراً توجه شما را به خود جلب کند و باعث شود شما به اندازه کافی جذاب باشید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید. شما نیازی به جستجوی فراتر از “بیت کوین: یک سیستم نقدی الکترونیکی نظیر به نظیر” ندارید.

چکیده در اصل مختصر شده پروژه شما است. بیشتر اوقات، افراد چکیده مقاله شما را می خوانند تا بدانند شما چه پیشنهادی دارید. یک چکیده خوب باید مخاطبان شما را به حدی جذب کند که آنها را ترغیب به خواندن کامل وایت پیپر شما کند.

شماره 2: مقدمه

پس از چکیده مقدمه دارید. به یاد داشته باشید که هم اکنون هنوز روی یخ های نازک قدم می زنید. حداقل 5 صفحه طول می کشد تا مخاطب را مجذوب خود کنید. خلاصه مقاله و مقدمه باید حداکثر در حدود 2 یا ۲.۵ صفحه باشد.

در مقدمه، شما باید دلیل ایجاد پروژه خود را توجیه کنید و سپس به طور خلاصه از شرایط فعلی اقتصادی، سیاسی، مدیریتی و غیره که نیاز پروژه شما را پشتیبانی می کند، آگاه شوید. اساسا:

چرا پروژه شما مهم است؟

چرا پروژه شما در این لحظه مهم است.

به عنوان مثال Nagricoin در معرفی خود کار بزرگی انجام داد:

“طی هفت سال گذشته ، 5 میلیون دلار صرف تحقیقات فعال و آزمایش های میدانی برای سنجش اثر بخشی ناگری شد. آزمایشات در بیش از 10 کشور از جمله برزیل ، اروگوئه ، پاکستان ، ترکیه ، اردن ، ایتالیا ، اوکراین و فدراسیون روسیه انجام شده است. این تحقیق شامل منابع بزرگ خصوصی کشاورزی و همچنین مراکز تحقیقاتی دولتی و آزمایشگاه های کشورهای مختلف بود.

نتایج آزمایش نشان داد که Nagri-HL بسته به منطقه جغرافیایی کشت و شرایط آب و هوایی عملکرد محصولات مختلف را از 10٪ به 30٪ افزایش می دهد. در همان زمان ، افزایش عملکرد نیز با افزودن Nagri-HL به تقریباً همه ترکیبات شناخته شده کودها و محصولات محافظت از گیاه مشاهده شد.”

آنها با موفقیت اعتبار محصول را عنوان کرده و همچنین نشان می دهند که چگونه می تواند یکی از ستون فقرات عصر حاضر یعنی صنعت کشاورزی را بهبود بخشد.

شماره 3: مشکل، راه حل و توضیحات محصول

بنابراین، پس از معرفی پروژه، باید در مورد مشکلی که به دنبال حل آن هستید و راه حلی که ارائه داده اید، یعنی محصول خود، صحبت کنید.

اکنون به یاد داشته باشید، اینجا جایی است که شما مخاطبان خود را یک بار برای همیشه جذب می کنید. این بخشی است که کل پروژه شما را ایجاد یا خراب می کند. وقت خود را اختصاص دهید و یک توضیح فنی و واضح درباره محصول خود و چگونگی برنامه ریزی برای رسیدن به نتایج خود ارائه دهید.

برای توضیح مفاهیم برای خوانندگان خود و ایجاد آسودگی بصری، از گرافیک و نمودار استفاده آزاد کنید. در صورت نیاز شخصی را استخدام کنید تا اینفوگرافیک برای شما ایجاد کند. به یاد داشته باشید، شما باید آن را در این بخش بیان کنید.

بدیهی است که باید اصطلاحات خاصی وجود داشته باشد که شما باید در وایت پیپر خود توضیح دهید تا به مخاطبان خود کمک کند محصول شما را بهتر درک کنند. یا شاید یک فرآیند ضروری در تجارت شما باشد که باید آن را برای مخاطبان خود توضیح دهید (مانند چگونگی جدایی ناپذیری پلاسما در OmiseGo). اگر افراد را در بخش مقدمه جذب نکرده اید، باید اکنون آنها را جذب کنید.

در کل این بخش  شما می خواهید یک طناب را راه بروید. شما ممکن است وسوسه شوید که از بسیاری از عبارات مبالغه آمیز و اصطلاحات قلمبه استفاده کنید: که باید بگوییم انجام این کار توصیه نمی شود، زیرا مخاطبان باید به راحتی بتوانند با کار شما ارتباط برقرار کنند و آن را متوجه شوند.

با این حال، نباید  محلول خود را نیز کم فروشی کنید. شما باید آن تعادل را ایجاد کنید و به نقطه مهم برسید. اطمینان حاصل کنید که از لحن آموزشی و نه لحنی بازاریابی استفاده می کنید.

از هر ادعایی که در طول وایت پیپر خود ارائه می کنید باید از منابع معتبر پشتیبان تهیه شود و برای آنها مرجع آورده شود.

شماره 4: اقتصاد توکن

(White Paper) وایت پیپر

مورد بعدی که باید به درستی توصیف کنید، نقش رمزارز شما در تجارت شماست. نقش رمزارز باید تا آنجا که ممکن است به وضوح مشخص شود. هر چه سود توکن شما بیشتر باشد ارزش آن نیز بیشتر خواهد بود. اهمیت این موضوع بسیار زیاد است.

اولاً، اگر رمز مشخصی ندارید، سرمایه گذاران شما کم و بیش ماهیتی سوداگرانه دارند. آنها انتظارات واقع گرایانه ای از رمز شما نخواهند داشت و در لحظه افت بازار، آنها توکن شما را خراب کرده و ارزش آنرا پایین می آورند.

این چیزی نیست که باید برای رمز خود بخواهید.

توکن شما نباید یک مکان نگهدارنده باشد که هر کسی در هنگام پرواز با BTC یا Fiat تعویض کند. بلکه باید کالایی اثبات شده باشد که مردم بخواهند آن را در سبد سهام خود نگه دارند. مشخصاً تعریف نقش رمزگذاری تا حد زیادی در انجام این کار کمک خواهد کرد.

زیرا اگر این کار را نکنید، احتمال این وجود دارد که پروژه شما بخار حرکت خود را از دست بدهد. طبق گزارش Deloitte Insights که در نوامبر 2017 منتشر شد، میزان شکست پروژه های Blockchain تا 92 درصد است که بیشتر به دلیل “عدم وجود سناریوهای واقعی برنامه و از دست دادن سریع اعضای جامعه است.”

مفهوم سرعت رمزگذاری با این موضوع در هم آمیخته شده است که چرا شما می خواهید افراد توکن های شما را حفظ کنند.

سرعت توکن یکی از جنبه های کلیدی است که بر ارزش احتکاری توکن در آینده تأثیر می گذارد، با این حال بسیاری از مردم آن را درک نمی کنند. اگر بخواهید به Token Velocity به عنوان یک فرمول ریاضی نگاه کنید، به شرح زیر است:

سرعت = حجم کل معاملات تقسیم بر  ارزش متوسط ​​شبکه

بنابراین، سرعت با کل حجم معاملات کل یک ارز متناسب است و با حجم متوسط ​​شبکه رابطه عکس دارد. اگر این فرمول را بازآرایی کنید، موارد زیر را دریافت می کنید:

مقدار متوسط ​​شبکه = کل حجم معاملات تقسیم بر سرعت.

یعنی وقتی سرعت توکن بیشتر، متوسط ​​حجم شبکه اکوسیستم کمتر است.

بسیار خوب، بنابراین ما بسیاری از تعاریف ریاضی را دریافت کردیم، اما این به چه معناست و چرا می گوییم این می تواند داور نهایی موفقیت ICO باشد.

اساساً سرعت نشانگر میزان احترام مردم به توکن های پروژه است.

شماره 5: دستور العمل های استفاده از توکن ها

(White Paper) وایت پیپر

تصور کنید اگر بخواهید در یک ICO سرمایه گذاری کنید، آیا نمی خواهید بدانید که شرکت دقیقاً چگونه از پولی که شما با سختی بدست آورده اید استفاده خواهد کرد؟ این دقیقاً همان احترامی است که باید برای سرمایه گذاران خود قائل شوید.

مسئله این است که سرمایه گذار امروزی بسیار باهوش است. با تعداد کل کلاهبرداری هایی که در حال انجام است، منطقی است که چرا آن ها بیشتر بر سر این موضوع که پولشان کجاست، احتیاط کنند.

در نتیجه، شما باید یک برنامه ریزی دقیق برای چگونگی هزینه کردن پول خود داشته باشید. سرمایه گذاران باید مطمئن باشند که پول به جای تسهیل شیوه زندگی شما برای ساخت یک محصول واقعی و ارزشمند مصرف می شود.

شماره 6: نقشه راه

هر وایت پیپری باید نقشه راه داشته باشد که رویدادهای مهم کسب و کار و ضرب الاجل آن ها را ثبت کند. این بخش را می توان به عنوان یک نمودار زمانی که بیشتر بصری است تا متنی، بیان کرد کرد.

چرا باید RoadMap داده شود؟

در مرحله اول، این ایده خوبی به سرمایه گذاران شما می دهد که چگونه پروژه شما پیشرفت می کند. و همین باعث می شود که آنها انتظارات واقع بینانه ای داشته باشند.

ثانیاً، امکان نظارت مداوم بر پیشرفت پروژه را فراهم می کند. این امر به توسعه دهندگان پروژه به طور مداوم امکان پاسخگو بودن را میدهد.

RoadMap، حداقل باید یک برنامه کاری دقیق برای 12 تا 18 ماه آینده داشته باشد، که باید شامل راه اندازی نسحه بتا هم باشد.

شماره 7 تیم و مشاوران

(White Paper) وایت پیپر

به راحتی یکی از مهم ترین بخش های وایت پیپر شما بخشی است که خوانندگان خود را با تیم خود آشنا می کنید. یک تیم خوب و یا کارمندان و مشاوران می توانند کمک زیادی به تأمین سرمایه های سنگین کنند.

بگذارید برای شما مثال OmiseGO را بزنیم

این لیست مشاورانی هستند که در هیئت مدیره قرار دارند:

  • ویتالیک بوترین: مردی که پشت Ethereum است
  • دکتر گاوین وود: بنیانگذار Ethereum و بنیانگذار Parity
  • جوزف پون: یکی از خالقان شبکه رعد و برق
  • ولاد زمفر: بنیانگذار Ethereum و خالق پروتکل کاسپر
  • جولیان زاویستوفسکی: بنیانگذار گولم
  • راجر ور: مالک com

آیا تعجب آور است که آن ها در کمتر از 24 ساعت توانستند 25 میلیون دلار سرمایه جمع کنند؟

بخش تیم مهمترین بخش هر وایت پیپر است.

شما باید اطمینان حاصل کنید که توسط یک تیم عالی احاطه شده اید و همچنین باید مطمئن شوید که آن ها و استعدادهای آن ها را به درستی در وایت پیپر خود به نمایش می گذارید. اکثر ICO های موجود حتی یک مهندس بلاک چین مناسب در تیم خود ندارند!

نداشتن کسی در تیم خود با تجربه قابل توجه در زمینه بلاکچین نشانه واضحی است که پروژه قرار نیست به جایی برسد یا در بهترین حالت، پیشرفت بسیار کندی خواهد بود.

چگونه می توان وایت پیپر خود را طراحی کرد؟

خوب، بنابراین اکنون شما می دانید که چگونه می توانید وایت پیپر خود را بنویسید، با این حال، ارائه نیز به همان اندازه مهم است. چندین موضوع اصلی وجود دارد که باید روی آن ها تمرکز کنید.

در مرحله اول، صفحه جلد سفید شما باید زیبا، آراسته و حرفه ای به نظر برسد. ناگریکوین میخ را به این ضربه می زند. جلد آن ها نه تنها ظاهر شسته و رفته ای دارد، بلکه شما فوراً می دانید که پروژه آن ها در مورد چه چیزی هست.

تصاویر برای توضیح و تسکین

در سراسر وایت پیپر شما باید تصاویری وجود داشته باشد که:

  • فرایندهایی را که در مورد آنها صحبت می کنید توضیح می دهد.
  • به خوانندگان خود یک حس آرامش و راحتی در خواندن مطالب می دهد

وایت پیپر بیت کوین این کار را با نمایش مداوم نمودار برای توضیح چگونگی عملکرد مکانیسم های مختلف بلاکچین انجام می دهد.

Monetha از نمودارهای زیادی  استفاده می کند تا ادعاهای خود را تأیید کند.

افزایش بیشتر محبوبیت وایت پیپرتان

(White Paper) وایت پیپر

سعی کنید به دنبال مناطق دیگری باشید که می توانید برخی از عناصر جالب طراحی را به آنها اضافه کنید بدون اینکه در حرفه ای سازی به خطر بیفتید. WePower این کار را به طرز درخشان با صفحه تیم خود انجام می دهد.

آن ها می دانستند که این صفحه چقدر مهم و دقیق مورد بررسی قرار خواهد گرفت، بنابراین آن ها تلاش کردند تا خواندن این بخش را بیشتر لذت بخش کنند و آن را به روشی جالب طراحی کردند.

مشکلات مشترک که باید مراقبشان بود

اگر به فکر چک کردن وایت پیپر ICO خود برای بار دوم هستید، پس باید قبل از ارسال مجدد این بررسی ها را انجام دهید. این ها اشتباهات بسیار رایجی است که همه وایت پیپرها مرتکب می شوند و می توانید با یک چک ساده از آن ها جلوگیری کنید:

  • اشتباهات املایی: فقط اینها را مرتکب نشوید. آن ها بسیار غیرحرفه ای به نظر می رسند. یک بررسی ساده گرامری کافی است.
  • همه نتیجه گیری ها و برداشت های شما باید عینی باشد و نه ذهنی.
  • اهداف بیش از حد جاه طلبانه ای که از آنها پشتیبانی نمی شود: بیشتر وایت پیپرها قصد دارند اهداف بسیار دور از ذهن و بدون هیچ گونه پشتوانه ای را رقم بزنند. اگر ادعا می کنید که قرار است کاری را انجام دهید، حداقل باید نشان دهید که چگونه آن را انجام می دهید. عملکردها بلندتر از کلمات صحبت می کنند.
  • پویایی توکن ها : اگر رمز شما منطقی نیست، باید به صفحه طراحی برگردید و بلافاصله کل مدل خود را اصلاح کنید.
  • تیم: تک تک اعضای تیم شما باید وظیفه مشخصی را دارا باشند. به یاد داشته باشید، یک سرمایه گذار علاقه مند است تا مهارت های اعضای تیم شما را بررسی می کند. مطمئن شوید اطلاعان خوبی را ارائه دهید.
  • نقشه راه غیرواقعی: “ما در حال ساخت بلاکچین چند مقیاس با مقیاس میلیون ها معامله در هر ثانیه در طی دو ماه پیش رو هستیم !!” نه قطعا نیستید. نقشه راه خود را منطقی و اصولی بیان کنید
  • اشتباهات رایج در قالب بندی: آیا از تصاویر با وضوح مختلف در سراسر وایت پیپر خود استفاده می کنید؟ آیا قلم و اندازه قلم سازگار نیستند؟ آیا شما یک طرح ناسازگار دارید؟

 نتیجه گیری

قبل از نتیجه گیری، باید در اینجا چیزی بگوییم. در حالی که این دستورالعمل ها به شما کمک می کنند، اما ما اکیداً توصیه می کنیم که تا آنجا که ممکن است خواندن سایر وایت پیپرهای موفق ICO را شروع کنید. آن ها بیش از هر چیز دیگری به شما یاد می دهند. ما برای شما بهترین ها را آرزو می کنیم و امیدواریم که یک وایت پیپر کاملا تاثیرگذار ایجاد کنید!

ادامه مطلب
دلار دیجیتال
دلار دیجیتال چیست و چرا مهم...

آشنایی با دلار دیجیتال

معرفی دلار دیجیتال ایالات متحده که ایجاد آن سال گذشته بسیار دور از ذهن به نظر می رسید و اکنون مورد توجه جدی قرار گرفته است، چیزی کمتر از پیکربندی مجدد ساختار پول و سیستم مالی جهانی را نشان نمی دهد.

دلار آمریکا لویاتان مالی جهان است. دلار آمریکا ارز غالب در تجارت بین المللی و همینطور ارز ذخیره برای کشورها می باشد. هرگونه تغییر اساسی در آن چشم انداز اقتصادی جهانی را تغییر می دهد و میلیاردها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می دهد.

همچنین دلار دیجیتال ایالات متحده می تواند پیامدهای قابل توجهی برای صنعت رمزنگاری داشته باشد، به ویژه ارزهای رمزنگاری شده از جمله استیبل کوین و بیت کوین که برای استفاده پولی گسترده تر رقابت می کنند.

این مقاله در سه بخش به بررسی ااین موضوع می پردازد که به شرح زیر است:

  • شرح تاریخ دلار دیجیتال آمریکا و تعریف ارز دیجیتال بانک مرکزی و همچنین نیاز اساسی برای درک چگونگی ایجاد پول و شباهت ها و تفاوت های دلار دیجیتال آمریکا با پول رمزنگاری شده و پول معمول بانک
  • تجزیه و تحلیل تفاوت های اساسی و مزایا و معایب طرح پیشنهادی طراحی دلار دیجیتال ایالات متحده که در حال حاضر مورد بحث و بررسی است
  • نقش زیرساخت های پیرامون دلار دیجیتال ایالات متحده و حمایت های به عمل آمده از آن، به ویژه کیف پول های دیجیتال و مزایا و معایب مختلف طراحی آن ها

چگونه دلار دیجیتال ایالات متحده ناگهان مسیر خود را از رویای نامطمئن و دور به یک اولویت بالا تغییر داد؟

دلار دیجیتال

بیل گیتس به طور علنی گفت که ما اغلب مقدار تغییراتی را که در کوتاه مدت اتفاق می افتد، بیش از حد تخمین می زنیم. ولی برهه هایی هم هست که در یک سال شاهد تغییرات اساسی و بسیار بزرگ هستیم.

دوازده ماه پیش، عده خیلی کمی فکر می کردند که ایجاد دلار دیجیتال جدید ایالات متحده (ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) که به طور گسترده در دست اقدام و معامله است) به زودی در سیاست “قانون اساسی” در کنگره، فدرال رزرو و سایر نهادهای نظارتی قرار می گیرد و این بدبینی دلایل خوبی داشت.

در ژانویه 2019، بانک تسویه حساب های بین المللی، پس از نظرسنجی از اعضای بانک مرکزی خود، گزارش داد که به دلیل عدم اطمینان از مزایا و خطرات، هیچ عجله ای از سوی اکثر بانک های مرکزی برجسته برای گسترش ارز دیجیتالی بانک مرکزی وجود ندارد.

بسیاری از بانک های مرکزی قبلاً با آزمایش بلاکچین یا فناوری لجر توسعه داده شده، جنبه های فنی اجرای CBDC گسترده را بررسی کرده بودند و نگران بلوغ و توانایی های این فناوری برای استفاده در مقیاس وسیع بودند.

برای کشورهایی که قبلاً “پرداخت سریعتر” را انجام داده بودند یا در حال تلاش برای انجام این کار بودند، درمورد اینکه CBDC از نظر کارایی پرداخت و سایر امکانات چه کمکی میتواند بکند و مزایای آن تا چه حد می تواند گسترش بیابد شک و شبهه زیادی وجود داشت.

به طور خلاصه، وضعیت سال گذشته در فدرال رزرو و همچنین بسیاری دیگر از بانک های مرکزی پیشرو در جهان اینگونه بود که آن ها از ادامه مطالعه گسترده تر مفهوم CBDC خوشحال بودند، ولی با این وجود آنها دلایل قانع کننده ای برای عملی کردن آن در آینده نزدیک نمی دیدند.

نگرش “عجله نداشتن” نسبت به CBDC گسترده فقط مختص بانک های مرکزی نبود.

دلار دیجیتال

دیدگاه بسیاری از بانک های تجاری نسبت به ایده معرفی CBDC گسترده، بیطرف یا کاملاً خصمانه بود. بانک ها استدلال می کردند که دسترسی مشاغل مصرفی و غیر بانکی به CBDC باعث از بین رفتن موقعیت انحصاری و ممتاز بانک های تجاری می شود، بانک هایی که مدت هاست بین بانک های مرکزی و سایر فعالان اقتصادی به طور موثری قرار دارند.

یکی دیگر از نگرانی های اساسی بیان شده توسط بانکداران و مساله ای که ظاهرا به هیچ وجه قابل حل نیست، این است که مشتریان بانک های تجاری با سپرده های خود از بانک های تجاری نسبتاً پر خطرتر به آغوش بانک های بدون ریسک پناه ببرند. به عبارت دیگر، وجود CBDC به شکل گسترده خطر وحشت مالی و بی ثبات را ایجاد می کند.

تحولات مهم و موثر بر معرفی دلار دیجیتال

اما طی دوازده ماه گذشته چندین تحول عمده وجود داشته است که احتمال معرفی دلار دیجیتال معامله شده آمریکایی را به شکل چشمگیری افزایش داده است:

  • ارز جهانی جاه طلبانه Libra فیس بوک در اواسط ژوئن 2019 معرفی شد، و فناوری blockchain که برای خدمات دهی به میلیاردها کاربر فیس بوک به اندازه کافی قوی است از آن پشتیبانی می شود
  • ظاهراً در پاسخ به لیبرا، چین کار را تسریع کرد و در آوریل 2020 آزمایش یوان دیجیتال که مدت طولانی در مورد آن صحبت میشد را با عنوان DCEP (پرداخت الکترونیکی ارز دیجیتال) آغاز کرد.
  • رقابت استراتژیک ایالات متحده و چین و تنش های ژئوپلیتیک بالا گرفت
  • ویروس کرونا و اثار گسترده و مخرب آن به طرز دردناکی ماهیت منسوخ شده زیرساخت های پولی و مالی ایالات متحده را نشان داد (به عنوان مثال برای توزیع وجوه امداد به 70 میلیون شهروند آمریکایی از پول های فیزیکی کند و ناکارآمد استفاده شد)

در حالی که تغییر زیاد در انتظارات و زمان بندی عملی کردن دلار دیجیتال ایالات متحده ممکن است عمدتاً تحت تأثیر تحولات فوق باشد، ولی یک عامل پنجم نیز در این زمینه بسیار نقش موثری داشته است. رشد مداوم استفاده از استیبل کوین و استفاده از مجموعه ارز های رمزنگاری شده رقابت فزاینده ای را برای فیات سنتی موجب شده است.

در اواخر مارس، قانون دیجیتال دلار دیجیتال برای اولین بار در کنگره مطرح شد و جریان رو به رشد موافقت در کنگره، مقالات تحقیقی در زمینه سیاست گذاری و ابتکارات و پیشنهادات مختلف گویای رشد روزافزون و شتاب فزاینده پشت موضوع ایجاد دلار دیجیتال آمریکاست.

با این حال، دیدگاه های بسیار متفاوتی در مورد شکل دلار دیجیتال جدید ایالات متحده وجود دارد و حتی بسیاری از آنها سوال دارند که آیا باید یک شکل دلار وجود داشته باشد؟

برای درک این بحث ابتدا لازم است منظور از دلار دیجیتال ایالات متحده را فراتر از تعریف یک خطه آن (ارز دیجیتال بانک مرکزی با قابلیت معامله و نگهداری گسترده) بررسی کنیم.

دلار دیجیتال آمریکا چیست و چرا این همه سردرگمی در مورد ارز دیجیتال بانک مرکزی وجود دارد؟

دلار دیجیتال

علاقه به دلار دیجیتال ایالات متحده و به طور کلی ارز دیجیتال بانک مرکزی، در اصل از موفقیت ارزهای رمزپایه مانند بیت کوین (BTC) و فناوری زیربنایی آن الهام گرفته شد. برخی از پیشنهادات طراحی دلار دیجیتال ایالات متحده ترکیبی از فناوری پیشگام بیت کوین و سایر ارزهای رمزپایه است.

درک دلایل رشد بیت کوین و چگونگی شباهت و تفاوت دلار دیجیتال با بیت کوین، یک نقطه شروع مفید در درک دلار دیجیتال ایالات متحده است.

همین طور با درک سردرگمی پیرامون ارزهای رمزپایه مانند بیت کوین می توان سردرگمی پیرامون دلار دیجیتال آمریکا را نیز درک کرد.

بیت کوین بیش از 11 سال است که به طور قابل اعتماد کار می کند و نظرسنجی ها نشان می دهد که آگاهی و ثبت بیت کوین در بسیاری از کشورها بیش از 80٪ می باشد. ده ها میلیون نفر در سراسر جهان بیت کوین دارند و ارزش بازار آن در حال حاضر تقریبا 175 میلیارد دلار است.

یک لیست مختصر از دلایل موفقیت و رشد بیت کوین شامل موارد زیر است:

بیت کوین و دلار دیجیتال

  • قابل پیش بینی بودن عرضه این ارز و محدود بودن کل عرضه (21 میلیون سکه) آن را به یک دارایی سرمایه گذاری کمیاب تبدیل کرده است
  • معماری نسبتاً غیرمتمرکز، به حداقل رساندن ازوم اعتماد به واسطه هایی مانند بانک و …
  • انعطاف پذیری فنی (آپ تایم)
  • مقاومت در برابر سانسور و حفاظت از حریم خصوصی
  • کارآمد، هزینه نسبتاً کم و مفید بودن برای انواع خاصی از پرداخت ها
  • افزایش قیمت و سودده بودن سرمایه گذاری روی بیت کوین

اینکه کدام یک از ویژگی های بیت کوین به طرح نهایی دلار دیجیتال آمریکا راه پیدا می کند، موضوع قابل توجهی است و موضوعی است که ما در بخش دوم این مقاله بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

آنچه با اطمینان می توان پیش بینی کرد این است که بعید است بسیاری از مشخصات طراحی بیت کوین در دلار دیجیتال آمریکا کپی و جایگذاری شود. به عنوان مثال، برخی به شدت احساس می كنند كه یك دلار دیجیتال آمریكا از یك جنبه بسیار مهم باید به بیت کوین شباهت داشته باشد – به عنوان یك ارز به نام حامل (بینام) – درصورتی که در مقابل این ویژگی مقاومت قابل توجهی نیز وجود دارد. (دلار دیجیتال ایالات متحده به عنوان ابزار حامل مفهومی است که ما در بخش بعدی در زیر به آن برمی گردیم)

به طور کلی، همپوشانی محدود مشخصات فنی و سایر عوامل (به عنوان مثال وضعیت دلار آمریکا به عنوان پول قانونی) مشخص نیست که تا ه حد رقابت مستقیم بین دلار دیجیتال آمریکا و بیت کوین وجود خواهد داشت.

اگرچه دیگر توجه نکردن به موفقیت خارق العاده بیت کوین نمی تواند معتبر باشد، با این حال اکثریت قریب به اتفاق مردم هنوز (کاملاً قابل درک است) هنوز از بیت کوین استفاده نمی کنند و این حداقل تا حدی به این دلیل است که آن ‍ها ارز رمزنگاری شده را گیج کننده و پیچیده می دانند.

در واقع، روشی که امروزه بیت کوین به طور عمده مورد استفاده قرار می گیرد (کمتر به عنوان ارز برای پرداخت ها و بیشتر به عنوان دارایی کمیاب که اغلب با طلا مقایسه می شود) باعث شده برخی از جمله مارک کارنی، رئیس سابق بانک انگلیس، اظهار کنند که بیت کوین به اشتباه به عنوان واحد پول رمزنگاری شده شناخته شده است و این نام گذاری می تواند گمراه کننده باشد. کارنی و دیگران معتقدند به جای برچسب “ارز رمزپایه” طبقه بندی دقیق تر برای بیت کوین دارایی رمزنگاری شده است.

علاوه بر طبقه بندی متناقض آن، سردرگمی پیرامون ارزهای رمزنگاری شده تا حدودی به دلیل پیچیدگی بسیاری از فناوری های پیشرفته است که ارزهای رمزپایه به کار می گیرند. از جمله این فناوری ها میتوان به رمزنگاری، تئوری بازی های اقتصادی و … اشاره کرد. اصطلاحات جدید (فناوری بلاکچین) و توضیحات سطحی نیز احتمالاً کمکی نخواهند کرد.

اما بدون شک بزرگترین دلیل اینکه بسیاری ارز رمزنگاری شده را بسیار گیج کننده می دانند این است که به پول مربوط می شود.

درک ارزهای دیجیتال مانند دلار دیجیتال آمریکا اساساً بدون درک اولیه اینکه پول چگونه به وجود آمده است غیرممکن است

دلار دیجیتال

آقای هیلمن می گوید: در طول صحبت ها و تدریس هایی که در زمینه اقتصاد و رمز ارز در برنامه های تحصیلات تکمیلی و اجرایی طی دهه گذشته برای طیف وسیعی از مخاطبان در سراسر جهان تجربه کرده ام، دریافته ام که اکثریت قابل توجهی (از جمله بسیاری از افراد شاغل در خدمات مالی) به طور کامل درک نمی کنند که پول چگونه به وجود می آید.

این عدم دانش پولی قبلی تقصیر مردم عام نیست. اصول پولی غالباً نه تنها از سیلابس تحصیلات متوسطه حذف می شوند، بلکه به طور غیر قابل توجیهی از برخی کلاس های مقدماتی اقتصاد نیز حذف می شوند.

با که سرزنش بی سوادی مالی ما در بین مردم عمدتا تقصیر مربیان، رسانه ها، سیاست گذاران و شاید افراد دیگر در سمت های اداره کننده کشور است، ولی این واقعیت همچنان باقی است که سواد مالی ضعیف ما به طور کلی، چالش های قابل توجهی را برای بسیاری از مردم در درک ارز دیجیتال و ارز دیجیتال بانک مرکزی ایجاد می کند.

به طور خلاصه، اگر شما اصول چگونگی ایجاد پول را درک نکنید، درک بیت کوین و دلار دیجیتال آمریکا بسیار دشوار است.

درست است که اکثر مردم به طور کلی می دانند پول به شکل سکه و اسکناس در جیب ما (به ترتیب ضرب و چاپ) توسط دولت ها و بانک های مرکزی ایجاد می شود. این نوع پول را می توان پول بانک مرکزی نامید.

اما تنها بخش كمی از مردم می دانند كه پول بانك مركزی درصد نسبتاً كمی (غالباً <10٪) از كل پول موجود در یك كشور را نشان می دهد.

در واقع، اکثریت قریب به اتفاق پول (بیشتر از 90٪ در بسیاری از کشورها) زمانی ایجاد می شود که بانک های تجاری وام های جدید مانند وام های مسکونی به مردم بدهند.

این نوع پول دوم (اکثریت قریب به اتفاق پول) را می توان پول بانک تجاری نامید.

بانک های تجاری، که عموماً موسسات انتفاعی خصوصی هستند، این پول جدید را با به روزرسانی آنچه می توان به عنوان صفحه گسترده شرکت داخلی نامید انجام می دهند که شامل دو مورد زیر است:

الف) چقدر پول بانک ایجاد کرده است

ب) چه کسی صاحب پول ایجاد شده می باشد.

درک اینکه بانک های تجاری نوع متفاوتی از پول بانک های مرکزی ایجاد می کنند، نکته مهمی در درک دلار دیجیتال آمریکا است و ارزش تکرار آن را دارد.

برای جمع بندی می توان گفت که، اساساً دو نوع مختلف پول وجود دارد:

  • پول بانک تجاری (به عنوان مثال پول الکترونیکی موجود در حساب بانکی آنلاین شما)
  • پول بانک مرکزی (به عنوان مثال ارز فیزیکی و سکه های موجود در کیف پول / جیب شما)

دلار دیجیتالی آمریکا در دسته اسکناس و سکه می باشد و شکل دیگری از پول بانک مرکزی است.

تفاوت پنهان اما قابل توجه بین پول بانک تجاری و پول بانک مرکزی

دلار دیجیتال

این واقعیت که افراد و مشاغل می توانند از پول تجاری ایجاد شده در بانک تجاری و پول ایجاد شده در بانک های مرکزی به جای یکدیگر (اصلی که به نام قابلیت انعطاف پذیری شناخته می شود) استفاده کنند دلیل دیگری است که بسیاری از مردم از هیچ تمایزی بین این دو مطلع نیستند.

به عنوان مثال، هنگامی که به بیشتر فروشگاه ها مراجعه می کنید و پرداختی انجام می دهید، اغلب می توانید هزینه کالاهای خود را با پول نقد فیزیکی (پول بانک مرکزی) پرداخت کنید. همین طور می توانید با وجوه الکترونیکی با استفاده از کارت نقدی یا پرداخت تلفن همراه (پول بانک تجاری) کالای خود را خریداری کنید.

بنابراین اگر دو نوع مختلف پول بتوانند به طور موثری در شرایط واحد (خرید اکثر کالاها و خدمات) به طور یکسان عمل کنند، تفاوت اساسی بین این دو واقعاً چیست و آیا این تفاوت ها واقعاً مهم هستند؟ پاسخ کوتاه به مورد دوم مثبت است و پرداختن به مورد اول نیاز به توضیح دارد.

فراتر از تفاوتهای ملموس در شکل ظاهری پول بانک مرکزی و پول الکترونیکی (بانک تجاری)، تفاوت اساسی ماهیت حامل پول بانک مرکزی است.

مشابه بیت کوین، اگر شما دارای پول نقد چاپ شده یا سکه ضرب شده بانک مرکزی باشید، پس قدرت خرج کردن این پول را دارید. دارنده (حامل) پول بانک مرکزی بر رو آن کنترل کامل دارد و هنگامی که معاملات بیت کوین و پول نقد به پایان رسید، می توان گفت که معامله انجام شده دارای ویژگی “نهایی بودن تسویه حساب” است. اگرچه بحث طولانی درباره این موضوع از حوصله این مقاله خارج است، ولی به همین اندازه کافی است که اشاره کنیم که نهایی بودن تسویه حساب (یا فقدان آن) پیامدهای زیادی برای سیستم پولی دارد.

در مقابل، هرکسی که هنگام پرداخت با کارت اعتباری مسدود شدن کارتش را (شاید به دلایل ضد کلاهبرداری یا هر دلیل دیگری) تجربه کرده باشد، می فهمد که این بانک ها هستند که ابتدا باید اجازه خرج پول اعتباری را بدهند.

در مقابل، یک ابزار پولی مانند پول نقد یا بیت کوین نیاز به اجازه یا تاییدیه ندارد. به این معنی که استفاده از آن نیازی به تأیید قبلی توسط شخص ثالث مانند بانک ندارد.

بانک های تجاری و تهدیدها

معاملات پول بانکی تجاری همچنین می تواند معکوس شود، گاهی اوقات هفته ها یا حتی ماه ها پس از معامله در محل فروش، که اغلب در اختلافات بازپرداخت بازرگانان اتفاق می افتد. عدم نهایی بودن تسویه ذاتی در معاملات پول بانک تجاری می تواند منجر به شرایط جنجالی و دردناکی شود، جایی که بانک ها و شرکت های پرداخت، تسویه پول مشتری را که برای کالاها و خدمات قبلاً ارائه شده دریغ می کنند.

فقط به این دلیل که پول بانک تجاری شما در یک بانک واریز شده است، نیز به این معنی نیست که شما می توانید تمام وجوه خود را در صورت تقاضا برداشت کنید.

همانطور که در رکود بزرگ مشاهده کردیم، و اخیراً در سال 2007 در بانک شمال راک در انگلیس، 2008 در Bear Stearns و Lehman Brothers و بانک های قبرس در سال 2013، مشتریان بانک های تجاری و سرمایه گذاری گاهی اوقات نگرانی زیادی پیدا می کنند که ممکن است این بانک ورشکسته شود و به همین دلیل به سوی بانک ها هجوم می برند و برای برداشت وجوه عجله می کنند.

اخیراً، در روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا در مارس سال جاری، شاهد شواهدی از همین موضوع در ایالات متحده آمریکا، انگلیس بودیم (که این موضوع اخیراً به اسکناس های پلاستیکی نیز منتقل شده بود و برای مقابله با تقاضای برداشت، مجبور شدند کاغذ اسکناس 20 پوندی را دوباره استفاده کند)

در مقابل بانک های تجاری، که درصد نسبتاً کمی از پول بانک مرکزی را در هر زمان نسبت به سپرده های مشتری (بدهی ها) در دست دارند، بانک های مرکزی به دلیل داشتن قدرت چاپ در بانکداران مرکزی، بی پول نمی شوند.

سرانجام و شاید از همه بحث برانگیزتر، پول بانک مرکزی درجه دسترسی و حفظ حریم خصوصی بسیار بیشتری نسبت به پول بانک تجاری ارائه می دهد. معاملات نقدی نیازی به ثبت یا پخش عمومی از اشخاص ثالث نیست و یک حساب از پیش تأیید شده در یک موسسه شخص ثالث برای معامله با پول فیزیکی بانک مرکزی لازم نیست.

در مقابل، اکثر بانک های تجاری برای افتتاح حساب بانکی و یا درخواست کارتهای پرداخت نیاز به اثبات هویت و سایر اطلاعات دارند و معاملات برای اطمینان از انطباق با مقررات ثبت و غربال می شوند.

بانک های تجاری ممکن است داده های مالی شما را با دیگران به اشتراک بگذارند، و نقض داده ها منجر به قرار گرفتن اطلاعات مالی خصوصی در معرض جنایتکاران، دولت های متخاصم ملی و دیگران شده است.

دیگر نمی توان از مزایای بسیار دلار دیجیتال آمریکا چشم پوشی کرد

مزایای دلار دیجیتال

در سطح بالا، می توان دلار دیجیتال ایالات متحده را به عنوان راهی برای گسترش خواص پول نقد و سکه بانک مرکزی به یک ابزار دیجیتالی در نظر گرفت.

اگرچه ممکن است استفاده از ارز دیجیتال بانک مرکزی (مانند دلار دیجیتال آمریکا) بسیار آشنا و شبیه پرداخت از طریق پول بانک تجاری و کارت های اعتباری باشد. ولی اشتباه نکنید، زیرا دلار دیجیتال آمریکا یک پیشنهاد کاملا جدید ارائه می دهد. در واقع نهاد ها و افراد بسیاری تلاش خواهند کرد تا ایجاد آن را تضعیف کنند یا به شدت با ویژگی های مختلف یا ویژگی های طراحی آن مبارزه کنند.

با این وجود نادیده گرفتن مزایای دلار دیجیتال ایالات متحده که به طور گسترده معامله شده است امکان پذیر نمی باشد و حتی وجود آن ضروری به نظر میرسد.

گرچه شاید برای قضاوت نهایی در مورد پاسخ COVID-19 دولت خیلی زود است، اما در حال حاضر واضح است که کمبود دلار دیجیتال ایالات متحده تأثیر منفی شدیدی بر توانایی دولت و فدرال رزرو در رسیدگی به بیماری همه گیر فعلی دارد.

اگر دولت آمریكا از دلار دیجیتال و نرم افزار کیف پول پشتیبانی می كرد برای دستیابی به هدف استقرار سریع کمک مالی به صدها میلیون شهروند آمریکایی در این بحران بسیار مفید بود. علاوه بر سرعت، دلار دیجیتال ایالات متحده در مقایسه با چک های پستی و سایر روش های پرداخت، مزایای دیگری نیز دارد، از جمله:

  • کارآیی: کاهش هزینه های تحویل پرداخت که ممکن است با هزینه های پستی و غیره برای چک به ده ها میلیون برسد.
  • شمول مالی: پرداخت آسان به افرادی که دسترسی به حساب های بانکی را ندارند
  • حمایت از آسیب پذیرترین قشر: اطمینان از پرداخت به برخی از نیازمندان که فاقد آدرس پستی فیزیکی هستند یا کسانی که اخیراً نقل مکان کرده اند (به عنوان مثال دانشجویان).
  • بهداشت: تشویق روش های دیجیتالی پرداخت ممکن است به کاهش میزان انتقال ویروس در مقایسه با استفاده نقدی و چک کمک کند.
  • کارآیی: دریافت و استفاده از پرداخت های دیجیتال را می توان با سهولت بیشتری پیگیری کرد تا اطمینان حاصل شود که افراد از حمایت مالی برخوردار شده اند یا نه.

چنین مزایایی، که مسلماً تنها بخش کوچکی از کل منافع کوه یخی دلار دیجیتال می باشد (به عنوان مثال کمک به پرداختن جنبه های ناخواسته اقتصاد غیررسمی)، همراه با نیاز به پاسخگویی به چالش های رقابتی مانند یوان دیجیتال، Libra و ارزهای رمزپایه غیرمتمرکز مانند بیت کوین، موضوع را به نفع دلار دیجیتال بسیار جذاب جلوه می دهد.

اما چه نوع دلار دیجیتال آمریکا را می خواهیم؟ و بسیاری از نگرانی ها و موانع سیاسی ایجاد شده چگونه برطرف می شود؟

اشکال مختلفی که دلار گسترده دیجیتال آمریکا ممکن است داشته باشد موضوع قسمت بعدی این مجموعه است که در آن ما معاملات پیشنهادهای مطرح شده در زمینه طراحی دلار دیجیتال در حال بررسی را تجزیه و تحلیل خواهیم کرد.

ادامه مطلب