Lines_Background
وبینار آنلاین خانه‌سرمایه
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایهآموزش ترید از صفر صفر

راه اندازی کسب و کار

self-employment-1
خود اشتغالی چیست و چگونه خود...

اگر از جمله افرادی هستید که به استقلال شغلی خود اهمیت می دهید، حتما گزینه های متنوع خود اشتغالی ذهن شما را خود مشغول کرده است؛ البته شما تنها کسی نیستید که رویای شغلی مستقل و درآمد مناسب را در ذهن خود می پرورانید!

بگذارید حقیقت را به شما بگوییم؛ اگرچه مسیری که انتخاب کرده اید رویایی و ایده آل به نظر می رسد، این مسیر فراز و نشیب های مخصوص به خود را دارد. رئیس خود بودن، انعطاف پذیری ساعات کاری و حقوق بالا از جمله وسوسه های ذهنی است که ما را به “خویش فرمایی” سوق می دهد. اما آیا آن سوی سکه را نیز دیده اید؟ می دانید در این مسیر چه چیزهایی را باید فدا کنید؟

همه افراد ما را به استقلال و خویش فرمایی تشویق می کنند؛ اما آیا کسی مسیر درست را به شما نشان داده است؟ نگران نباشید ما شما را با واقعیت های خود اشتغالی آشنا می کنیم. بنابراین اگر به دنبال تحقق رویای استقلال و خویش فرمایی هستید، ادامه مطلب را از دست ندهید!

خود اشتغالی را متفاوت از تعاریف قدیمی بشناسید!

حتما بارها مفاهیم کلیشه ای خویش فرمایی را شنیده اید؛ یک خویش فرما برای هیچ کارفرمایی کار نمی کند که به او حقوق یا دستمزد ثابتی داده شود. به طور معمول فرد خود اشتغال از طریق یک کسب و کار به صورت مستقیم یا غیرمستقیم کسب درآمد می کند.

جالب است بدانید گروه های شغلی متعددی در دسته افراد خود اشتغال قرار می گیرند. از نویسندگان و تجار گرفته تا فریلنسرها، سرمایه گذاران و حتی وکلا نیز در دسته افراد خود اشتغال قرار خواهند گرفت. اما تعریف استاندارد و جهانی خویش فرمایی چیست؟

براساس ادعای IRS (اداره کل مالیات های درون مرزی)، فردی به عنوان خویش فرما شناخته می شود که یکی از شرایط زیر را داشته باشد:

  • فردی که به عنوان یک مالک یا پیمان کار به کسب و کاری مشغول است؛
  • فردی که به عنوان شریک و از طریق مشارکت به انجام تجارتی مشغول است؛ حتی اگر این کار را به صورت شغل پاره وقت انجام می دهد.

فعالیت به عنوان خویش فرما چه مزایایی دارد؟ چه چالش هایی پیش روی شما قرار خواهد داشت؟ برای آگاهی از پاسخ سوالات ادامه مطلب را از دست ندهید!

با جوانب مختلف خود اشتغالی آشنا شوید!

صحبت از خود اشتغالی و مزایای وسوسه کننده آن آسان است؛ اما کدام یک از جوانب این مسیر را در نظر گرفته ایم؟ کدام یک از ما از موانع و چالش های پیش رو خبر دارد؟

برای قدم گذاشتن در هر مسیری باید شرایط و جوانب را به خوبی سنجید. تنها با این کار است که شما آمادگی روبرویی با واقعیت را خواهید داشت. به همین خاطر ما قصد داریم که نه تنها مزایای خویش فرمایی، بلکه آن روی سکه را نیز به شما نشان دهیم.

خویش فرمایی و مزایای آن

چنانچه به دنبال آزادی عمل و انتخاب زمان کاری خود هستید، خویش فرمایی گزینه ای ایده آل برای شما به نظر می رسد؛ اما سایر محاسن انتخاب این مسیر چیست؟

پس انداز کردن برخی از هزینه ها

هنگامی که خارج از منزل کار می کنید، حتما باید هزینه هایی بابت جابه جایی از خانه به محل کار بپردازید. در برخی موارد نیز لازم است هزینه هایی بابت لباس کار پرداخت کنید. اما همه این هزینه ها با کار کردن در خانه از بین می روند! با انتخاب خویش فرمایی شما این امکان را دارید که با لباس خواب و حتی روی تخت خواب خود کار کنید!

برخورداری از برنامه کاری منعطف

خود اشتغالی

لذت بخش ترین قسمت شغل آزاد این است که شما این امکان را دارید ساعات کاری خود را تعیین کنید. احساس می کنید صبح ها بازدهی بهتری دارید یا شب بهترین زمان برای کار کردن است؟

با خویش فرمایی، ساعات کاری خود را براساس نقاط قوت خود انتخاب خواهید کرد و برنامه ریزی، دیگر دغدغه ای برای شما نخواهد بود. اگر نیاز به استراحت دارید، دیگر لازم نیست از رئیس خود اجازه بگیرید! حتی این امکان را دارید هر زمان می خواهید قرارهای ملاقات خود را تنظیم کنید.

تا زمانی که وظایف خود را به اتمام برسانید، برای استراحت و تفریح هیچ مانعی پیش روی شما قرار ندارد.

پایانی بر اتلاف وقت

روزانه چندین ساعت را در ترافیک شهری می گذارنید؟ می توانید تصور کنید با دقیقه به دقیقه اوقات از دست رفته امکان انجام چه کارهایی را داشتید؟ رفتن به پیاده روی با خانواده، آماده کردن عصرانه، وقت گذراندن با فرزندان و انجام هزاران کار عقب افتاده همه از جمله کارهایی است که در زمان از دست رفته امکان انجام آن ها را داشتید. بنابراین، اگر به دنبال راهکاری برای بهبود کیفیت زندگی خود هستید، خویش فرمایی همان راه نجات شما است.

آزادی عمل

با قرار گرفتن در ابتدای مسیر خود اشتغالی ممکن است برای تامین مخارج خود مجبور به انتخاب پروژه هایی شوید که به آن علاقه ای ندارید؛ اما نگران نباشید، اوضاع همیشه اینطور باقی نخواهد ماند.

با حرفه ای شدن در شغل خود به تدریج این امکان را خواهید داشت که علاقه خود را دنبال کنید. بدین ترتیب انجام هیچ کاری برای شما خسته کننده نخواهد بود. البته آزادی عمل در خویش فرمایی تنها به همین موارد محدود نمی شود.

چرا باید وقت خود را با کارفرمایی که مطالبه شما را دیر پرداخت می کند، تلف کنید؟ تنها کافی است که با رعایت ادب پایان همکاری خود را اعلام کنید.

این قانون را در خویش فرمایی به یاد داشته باشید:

“شما رئیس خود هستید و این حق را دارید که در رابطه با شغل خود تصمیم گیری کنید.”

خویش فرمایی و نقاط ضعف آن

اگرچه آشنایی با مزایای خویش فرمایی لذت بخش است، این مزایا واقعیت مسیری که انتخاب کرده اید را به شما نشان نمی دهد! به همین خاطر نقاط تاریک این مبحث را نیز به شما نشان خواهیم داد.

درآمد ناپایدار

اولین چالشی که در خود اشتغالی با آن مواجه می شوید، حقوق غیر ثابت به حساب می آید. این یک واقعیت است! سال های اولیه خود اشتغالی دشوار به نظر می رسد؛ در این سال ها شما تجربه کاری لازم را ندارید و مشتریان دائمی نیز مانند گوهر نایابی هستند که پیدا کردن آنها سخت است.

البته این تمام ماجرا نیست! چنانچه مصمم باشید و تلاش و پشتکار از خود نشان دهید، به درآمدهای رویایی خود دست خواهید یافت. البته به یاد داشته باشید هیچ گاه از پرداخت دیرهنگام مصون نخواهید بود. بنابراین، اگر توانایی وفق با شرایط جدید و درآمد ناپایدار را ندارید، گزینه مناسبی را برای آینده شغلی خود انتخاب نکرده اید!

تعادل بین کار و زندگی شخصی

به عنوان خویش فرما این امکان وجود دارد که از آن سوی بوم نیز بیفتید! ایجاد تعادل میان کار و زندگی از جمله چالش های پیش رو در خود اشتغالی است. حتی اگر عاشق شغل خود هستید و از لحظه لحظه کار کردن لذت می برید، باید برای خود و عزیزان تان وقت بگذارید.

درغیر این صورت باید انتظار فرسودگی و از دست رفتن عشق به شغل تان را داشته باشید؛ حفظ تعادل در خویش فرمایی شرط اول است. فرصت های جدید را به بهانه آزادی عمل از دست ندهید و با بیش از حد کار کردن خود را فرسوده نکنید!

تنهایی و انزوا

خود اشتغالی

کار راهکاری برای بهبود کیفیت زندگی است. اگرچه در خویش فرمایی شما رئیس خود هستید و خود دررابطه با برنامه ها تصمیم گیری می کنید، بااین حال مجبور به تنها کار کردن هستید. حتی اگر کسب و کار شما به گونه ای است که با افراد زیادی سروکار خواهید داشت، این امکان را ندارید که مشکلات و چالش های پیش روی خود را با آنان به اشتراک گذارید.

خبر خوش اینجاست که راه حل های متعددی برای رفع این معضل وجود دارد. شبکه های اجتماعی امکان تعامل را برای همه افراد مهیا کرده است. با فعالیت در این رسانه ها ایده های جدید را با کاربران و حتی همکاران خود به اشتراک خواهید گذاشت و در مقابل از تجربه آن ها در حوزه های مختلف استفاده خواهید کرد.

کمبود یا از دست دادن مشتری

موفقیت فرد خود اشتغال به شدت به تلاش مستمر او بستگی دارد؛ با این حال نباید تاثیر شانس پیدا کردن مشتری خوب را نیز دست کم گرفت. این احتمال همیشه وجود دارد که حتی با تحویل به موقع محصولات و خدمات به مشتری او را از دست بدهید!

نگران نباشید؛ این اتفاق برای هر کسب وکار مستقلی رخ خواهد داد. بااین حال آمادگی برای مواجه شدن با چنین شرایطی به پشت سر گذاشتن آسان آن کمک می کند. در چنین شرایطی ممکن است با کاهش ناگهانی سرمایه مواجه شوید. حتی اگر بد شانس باشید، این احتمال وجود دارد سودآورترین مشتری خود را از دست دهید.

بنابراین این توصیه افراد خود اشتغال را آویزه گوش خود کنید:

“هیچ فرصتی را برای پیدا کردن مشتری جدید از دست ندهید!”

سیر تا پیاز چگونگی خود اشتغالی

آیا به دنبال دستیابی به اهداف زیر هستید؟

  • رئیس خود بودن
  • به دست آوردن پول بیشتر
  • برخورداری از آزادی عمل بیشتر

در این صورت، ادامه مطلب را از دست ندهید! ما به صورت گام به گام به شما آموزش می دهیم چگونه به یک فرد خود اشتغال تبدیل شوید؛ پس پیش به سوی آینده ای روشن!

۱- خویش فرمایی؛ چرا و به چه علت؟

خود اشتغالی مزایای منحصر به فردی دارد که کمتر شغلی چنین امکاناتی را در اختیار شما قرار خواهد داد. با انتخاب این مسیر این امکان را خواهید داشت که حرفه مورد علاقه خود را دنبال کنید و حتی با افرادی کار کنید که از کار کردن با آنها لذت می برید. پس چه چیزی از این بهتر؟ با این حال این حرفه نیمه پنهان دیگری نیز دارد:

  • مدیریت همه کارها بر عهده شما است (حداقل در ابتدای کار)؛
  • اگر مشتاق نباشید، کسب درآمد ممکن نخواهد بود؛
  • برای افرادی که قلب ضعیفی دارند، قطعا گزینه مناسبی نیست!

پیش از اینکه یاد بگیرید چگونه خود اشتغال شوید، باید به دنبال “چرایی” ماجرا بگردید. با پاسخ به این پرسش دو نکته مهم را درخواهید یافت.

شاید شما نمی خواهید خود اشتغال شوید و تنها به دنبال شغلی بهتر هستید! به عنوان مثال ممکن است که تنها از رئیس خود متنفر باشید و توانایی مواجه شدن با تمام چالش های خود اشتغالی را نداشته باشید؛ در این حالت شما تنها به یک رئیس بهتر نیاز دارید.

به یاد داشته باشید که “چرایی” انتخاب این مسیر به شما کمک می کند در مواجهه با فراز و نشیب ها و موانع پیش رو، انگیزه ای برای ادامه مسیر و جنگیدن برای دستیابی به اهدافتان داشته باشید.

۲- برنامه ریزی؛ نخستین گام

خود اشتغالی

برخورداری از یک طرح تجاری ملموس پیش از اقدام به پیدا کردن مشتری، اصل آغاز خویش فرمایی است. برای این کار باید دو فاکتور مهم را در نظر داشته باشید:

  • اهداف شما؛
  • استراتژی دستیابی به آن ها.

البته به منظور برنامه ریزی و تعیین مسیر پیش روی خود ما توصیه هایی برای شما در نظر گرفته ایم.

محصولات و خدمات خود را تعریف کنید

ایده های متعددی در ذهن شما نقش بسته است؟ با کمی تحقیق و جست و جو متوجه خواهید شد کدام ایده بهترین گزینه برای شما خواهد بود. البته در این راه توجه به علایق خود را نیز لحاظ کنید. آیا شیفته نوشتن هستید یا طراحی شغل مورد علاقه شما است؟ از مواجه شدن با موانع تجاری و حل آ ن ها لذت می برید یا بازاریابی و فروش مهارت شما است؟

اکنون زمان آن رسیده است که محصولات و خدمات خود را به صورت شفاف تعریف کنید.

مخاطبان خود را پیدا کنید

به محض اینکه از فروش محصولات یا خدمات مورد نظر خود اطمینان پیدا کردید، نوبت آن رسیده است به سراغ مخاطبان هدف خود بروید. گستره مخاطبان هدف خود را محدود کنید.

اگرچه این کار در ابتدا از انتظارات شما دور است، به مرور زمان آن را درک خواهید کرد.

شما به عنوان صاحب یک باشگاه محلی ترجیح می دهید چه کسی را استخدام کنید؟

“فردی که به صاحبان مشاغل کمک می کند بازاریابی خود را بهبود دهند.”

“فردی که به سالن های ورزشی کمک می کند بازاریابی خود را بهبود دهند.”

در مورد دوم از آنجایی که فرد تنها روی یک حوزه تمرکز دارد، تخصص بیشتری را در کار خود خواهد داشت و بی شک شما او را انتخاب می کنید!

ارزش خدمات و محصولات خود را تعیین کنید

آنگاه که متوجه شدید قصد فروش چه چیزی را به چه کسی دارید، باید ارزش محصولات و خدمات خود را مشخص کنید. مثال زیر درک این موضوع را برای شما روشن تر خواهد کرد.

  • خدمات بازاریابی ارائه می دهم.
  • بازاریابی کسب وکار شما را بهبود می بخشم.
  • از طریق بازاریابی به جلب نظر مشتریان جدید کمک می کنم.
  • از طریق بهبود رتبه بندی سایت شما در گوگل، مشتریان جدیدی برای کسب وکار شما پیدا می کنم.

با تعیین ارزش خود، مشتریان به دنبال شما خواهند بود، نه شما به دنبال آنها!

۳- برنامه ریزی برای امور مالی کلید موفقیت شما

خود اشتغالی

مدیریت امور مالی مهم ترین چالش پیش روی شما به عنوان یک خود اشتغال است. به همین خاطر به شما پیشنهاد می کنیم که پیش از اقدام برای پیدا کردن مشتری، مدیریت امور مالی خود را در دست بگیرید.

بدین ترتیب از وقوع یک دردسر بزرگ پیشگیری خواهید کرد! شاید بپرسید چگونه باید کنترل امور مالی را در دست گرفت؟

روش های بی شماری برای مدیریت این مقوله وجود دارد؛ شما این امکان را دارید که خود، حسابداری امور مالی خود را بر عهده گیرید یا آن را برعهده یک حسابدار حرفه ای قرار دهید.

این توصیه را به یاد داشته باشید:

مهم نیست چگونه امور مالی خود را کنترل می کنید، مهم این است که همه امور مالی تحت کنترل شما باشد.

پول و سرمایه در میان افراد خود اشتغال مهم ترین عامل استرس زا به شمار می آید؛ به همین خاطر بهتر است پیش از اینکه امور مالی گریبان گیر شما شوند، دست به کار شوید.

۴- کانال های تبلیغاتی خود را بسازید

خود اشتغالی

فراموش نکنید مشتری مهم ترین اولویت شما به عنوان یک فرد خود اشتغال است. فرقی نمی کند که تا چه اندازه کار خود را بدون عیب و نقص انجام می دهید، تا زمانی که مشتری برای فروش نداشته باشید، تلاش های شما بی ثمر خواهد بود.

رسیدگی به مشتری ها با اتمام یک روز کاری خسته کننده، دشوار به نظر می رسد؛ اما اگر به دنبال مشتریان رویایی خود هستید، هیچ فرصتی را نباید از دست بدهید!

از طرفی چنانچه به خویش فرمایی به عنوان شغلی بلندمدت نگاه می کنید، باید به دنبال کانال های ارتباطی جدیدی با مشتریان خود باشید. بدین منظور به شما توصیه می کنیم عملکرد و تخصص خود را به معرض دید بگذارید و شروع به بازاریابی کنید.

استراتژی های زیر را برای دستیابی به این مهم از دست ندهید:

  • انتشار محتوا و پست در وبلاگ یا وب سایت خود؛
  • استفاده از شبکه های مجازی پرطرفدار؛
  • استفاده از تبلیغات پولی.

به یاد داشته باشید با هر سرمایه ای هر چند اندک این امکان را دارید برای بازاریابی اقدام کنید. تنها کافی است مشتریان خود و نیازهای آنان را بشناسید.

۵- کمک گیری از ابزارها و سیستم ها را فراموش نکنید

خود اشتغالی

به عنوان یک فرد خود اشتغال، راهنمایی دیگری وجود ندارد که به شما در رابطه با ابزارها، نرم افزارها و سیستم های یادگیری آموزش دهد. این شما هستید که درباره کارها و وظایف خود تصمیم گیری می کنید.

این موضوع در عین اینکه برای برخی افراد هیجان انگیز به نظر می رسد، برای برخی دیگر چالش برانگیز خواهد بود.

با وجود تنوع بالای نرم افزارها، انتخاب سخت تر از همیشه خواهد بود. از طرفی نیز به کارگیری برخی از نرم افزارها برای پیش روی در کارها ضروری است.

اگرچه کلیشه ای است، زمان برای فرد خود اشتغال طلاست! پس باید به دنبال راهکارهایی برای افزایش بازدهی خود باشید.

اما چه راهکارهایی به شما کمک خواهند کرد؟

فرایند قبول مشتری

برای هر مشتری یا پروژه جدیدی که در دست دارید، یک پروسه مشخص تعیین کنید. بدین صورت که با شروع همکاری با مشتری جدید، باید به طور مشخص بدانید که قرار است در هر مرحله از همکاری چه اقداماتی صورت گیرد. بدین ترتیب کارایی خود را به طرز غیر قابل باوری افزایش خواهید داد.

مدیریت مشتری

مدیریت موثر مشتری نقش مهمی در تعیین ارتباطات، انتظارات و مهلت انجام پروژه خواهد داشت. البته به یاد داشته باشید مشتریان مختلف به سبک های مدیریتی متفاوتی نیاز دارند. درک مشتری منجر به ارتباط کاری طولانی مدتی خواهد شد.اما برای مدیریت مشتری چه باید کرد؟

تهیه قراردادها و فاکتورهای از پیش تعیین شده به سرعت بخشیدن کارها کمک می کند. با تعیین فرآیندها، ارتباط شما با مشتری ارتباطی طولانی مدت و بر پایه رضایت طرفین خواهد بود.

به کارگیری نرم افزارها و رسانه های اجتماعی

اتوماسیون نقش مهمی در صرفه جویی در زمان شما دارد. به عنوان مثال با استفاده از برنامه هایی مانند Trello و Buffer این امکان را خواهید داشت مشتری خود را در جریان چگونگی پیش روی کارها قرار دهید.

البته لیست ابزارهای قابل اعتماد تمامی ندارد؛ اما شما به مرور زمان و با استفاده از ابزارهای مختلف متوجه خواهید شد که کدام یک بهترین گزینه برای کسب وکار شما خواهد بود.

۶- مرزهای کاری خود را تعیین کنید

خود اشتغالی

مسئله مهمی که دیر یا زود فرد خود اشتغال را درگیر خود می کند “اعتیاد به کار” است. یک مطالعه که در این خصوص تحقیق کرده است، آمار جالب توجهی را به ما نشان می دهد:

  • ۴۰% از افراد خود اشتغال بیش از ۴۰ ساعت در هفته کار می کنند؛
  • ۵۰% از افراد خود اشتغال بیش از ۵۰ ساعت در هفته مشغول به کار هستند.

اگرچه در خود اشتغالی ساعات کاری در کنترل شما قرار دارند، افراد بسیاری افراط را در این زمینه پیش می گیرند. این راه مقصدی جز درماندگی و فرسودگی نخواهد داشت.

ما راه و چاه پیشگیری از قرار گرفتن در چنین موقعیتی را به شما آموزش می دهیم:

تعیین ساعات کاری

بهترین راهکار برای پیشگیری از فرسودگی، تعیین ساعات کاری مشخص است. از جمله محاسن خود اشتغالی، تعیین ساعات کاری در بازه ای است که بیشترین بازدهی را دارید.

تدارک فضای کاری

تعیین یک فضای کاری برای خود، نه تنها مانع از حواس پرتی شما خواهد شد، بلکه به شما انگیزه ای برای ادامه کار می دهد.

تعیین زمان در دسترس بودن

حتما برای شما هم پیش آمده است که به محض اعلام خود اشتغالی خود به دوستان یا خانواده با درخواست هایی از سوی آن ها مواجه شده باشید. واقعیت را به دوستان و خانواده خود بگویید؛ اینکه شما صاحب یک شغل هستید و باید مخارج زندگی خود را از این طریق تامین کنید. بنابراین، با تعیین زمان کاری خود به آن ها اطلاع دهید که درگیر حرفه خود هستید. به این ترتیب زمان مشخصی را برای ارتباطات خود اختصاص دهید.

۷- اهداف بلندمدت خود را تعیین کنید

خود اشتغالی

همانطور که در دنیای خود اشتغالی غرق می شوید، اهداف خود را نیز به مرور فراموش خواهید کرد. البته تعداد زیادی از افراد خود اشتغال نیز وجود دارند که خود را به شدت برای دستیابی به اهداف تحت فشار قرار می دهند.

اگر به دنبال شکست هستید، یکی از این دو روش را انتخاب کنید؛ اما اگر به دنبال موفقیت هستید، توصیه های زیر را از دست ندهید!

  • به خودتان زمان دهید؛ هیچ موفقیتی یک شبه به دست نمی آید. تصویر شما از موفقیت با هر شخص دیگری در این دنیا تفاوت دارد؛ پس به دنبال رضایت دیگران نباشید.
  • اگر قصد گسترش کار خود را دارید، این هدف را نادیده نگیرید.
  • درصورتی که هدف شما این است که به صورت یک نفره به کارها ادامه دهید، همزمان با تعداد محدودی مشتری کار کنید.

در نهایت اگر می پرسید کدام هدف خود اشتغالی مهم است، باید بگوییم که هیچ یک از این اهداف مهم نیستند؛ آنچه میان افراد خود اشتغال موفق مشترک بوده، انعطاف پذیری و انضباط است. توانایی انطباق با تغییرات و کشف راهکارهای جدید به منظور ارائه خدمات، دو فاکتور مهم هستند که کسب وکار شما را به قله های موفقیت می رسانند!

این قانون طلایی را به یاد داشته باشید:

“موفقیت را در ذهن خود معنا کنید و برای دستیابی به آن از هیچ تلاشی فروگذار نباشید.”

۸- راز خود اشتغالی؛ یادگیری

خود اشتغالی

آخرین مرحله از فرایند خود اشتغالی، مهم ترین مرحله آن است. هرگز دست از یادگیری برندارید! خود اشتغالی تنها با یک سوخت به حرکت خود ادامه می دهد، یادگیری!

تا زمانی که به یادگیری ادامه می دهید، تجارت شما نیز به بال و پر گرفتن ادامه خواهد داد؛ اما به محض اینکه دست از یادگیری بردارید، رشد تجارت شما نیز متوقف می شود. بنابراین، به عنوان آخرین توصیه به یادگیری تعهد داشته باشید و موفقیت را به چشم ببییند!

خود اشتغالی مسیری پرفراز و نشیب به سوی آینده ای روشن

استقلال و برای خود کار کردن شعارهای وسوسه انگیزی به نظر می رسند؛ اما آنچه پیش روی شما قرار دارد فراتر از این موارد است. درصورتی که به خویش فرمایی علاقه مند هستید، پیش نیازهای قدم گذاشتن در آن مسیر را نیز بیاموزید.

از خودتان بپرسید چرا این مسیر را برای آینده خود انتخاب کرده اید و با دلیلی که می آورید، برای رسیدن به آرزوهای خود بجنگید. هر آنچه باید از این مسیر پرفرازونشیب می دانستید را به شما گفتیم.

حال این شما هستید که باید مسیر پیش روی خود را تعیین کرده و برای داشتن آینده روشن و دلخواه خود تلاش کنید.

“دنیای خود را با انتخاب هایتان برای همیشه تغییر دهید!”

ادامه مطلب
اصول راه اندازی کسب و کار شخصی
اصول راه اندازی کسب و کار...

اگر بخواهید همیشه به عنوان یک کارمند فعالیت کنید، در اصل کارکردن شما سبب پیشرفت دیگران می شود. ضرب المثلی هست که می گوید “اگر خودتان هدفی نداشته باشید، برای رسیدن دیگران به هدفشان استخدام خواهید شد”. پس بهتر است به جای کارمندی به فکر راه اندازی کسب و کار شخصی باشید و از فرصت های پیش رویتان نهایت بهره را ببرید.

راه اندازی کسب و کار همیشه سخت تر از ادامه دادن آن است. در ابتدای راه مسائل زیادی سر راه کارتان وجود دارد که باید یکی پس از دیگری آن ها را حل کنید. قطعاً زمانی که کارهایتان سر روال بیفتند، راحت تر می شوید و سود و درآمدی که عایدتان می شود، خستگی راه را از تنتان به در می کند. البته اگر می خواهید به درآمد برسید باید اصولی کارتان را شروع کنید و از همان ابتدا پایه ها را قوی بنیان نهید.

پس کسب اطلاعات کافی برای کسب و کارهایی که برایتان مناسب اند به شما کمک شایانی می کند. احتمالاً کسب و کارتان را انتخاب کرده اید و فقط می خواهید آن را شروع کنید. ولی افرادی هم هستند که هنوز این مرحله را هم طی نکرده اند. اگر چندین ایده کاری را در نظر دارید و قصد دارید یکی را که مناسب تر است انتخاب کنید، باید هوشمندانه عمل کنید.

انتخاب شغل جدید و ایده ای نو، ممکن است آن قدرها که فکر می کنید راحت نباشد. درآمد آینده تان، کارهایی که باید انجام دهید، ریسک های سر راهتان و غیره همگی متأثر از ایده ای است که برمی گزینید.

نکاتی که برای انتخاب شغل باید در نظر بگیرید

انتخاب شغل کار ساده ای نیست و باید برای تصمیم گیری در این مورد نکات حساس و دقیقی را مد نظر قرار دهید. برخی از این نکات شامل موارد زیر هستند:

  • اول از هر چیز علاقه تان را در نظر بگیرید. کاری را که از آن لذت می برید انتخاب کنید تا راحت تر مشکلات آن را تحمل کنید.
  • سرمایه و ایده کاری را متناسب با هم انتخاب کنید.
  • در زمینه ای که اطلاعات و تخصص دارید شروع به کار کنید.
  • نیازهای جامعه را بررسی کنید و کسب و کارتان را متناسب با آن تنظیم کنید.
  • زمان بازدهی کار را در نظر بگیرید.
  • توقعات و میزان بازدهی کسب و کار مورد نظر را با همدیگر مقایسه کنید.

هر گاه تمام این نکات را در نظر گرفتید، می توانید در انتخاب کسب و کار هوشمندانه تر عمل کنید و به سود بیشتری هم برسید.

راه اندازی کسب و کار شخصی و اصول مربوط به آن

هر کاری اصول خاص خود را دارد. اگر بدون هدف و ناشیانه شروع به کار کنید، ممکن است آنگاه که به خود می آیید، غرق در مشکلات کاری ریز و درشت باشید و نه تنها چیزی عایدتان نشود بلکه ضرر هنگفت هم از نظر مالی و زمانی متحمل شوید. برای راه اندازی کسب و کار هم باید اصول آن را رعایت کنید و برای قدم به قدم آن برنامه ریزی داشته باشید. همچنین از نظر رفتاری و عملکرد نیز به بهترین نحو ممکن عمل کنید. میزان موفقیت شما بستگی به این دارد که چقدر در پایه ریزی اولیه کارتان موفق بوده اید.

۱- بهانه ها را کنار بگذارید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

اگر دقت کرده باشید، وقتی می خواهید کار جدیدی را شروع کنید، مقاومت ذهنتان به شدت بالا می رود. این امر کاملاً طبیعی است. ذهن ما برای خود یک دایره امن ایجاد کرده است که دوست ندارد از آن بیرون بزند. هنگامی که بخواهید پا را از آن فراتر بگذارید، بهانه ها یکی پس از دیگری به مغزتان خطور می کنند و شما را از انجام دادن آن منصرف می کنند.

خیلی از ایده های کسب و کار بسیار پربازده و مناسب هستند؛ ولی بهانه ها و ترس از شکست مانع از این می شود که فرد آن ها را به مرحله عمل برساند. باید همیشه به خودتان تأکید کنید که انجام دادن و حتی شکست خوردن در یک کار همیشه بهتر از این است که بعداً حسرت بخورید. پس بهانه ها را کنار بگذارید و سریع تر دست به کار شوید.

۲- تحقیقاتی جامع در زمینه کسب و کارتان داشته باشید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

اولین گامی که نیاز است بردارید تا بتوانید به عنوان یک کارآفرین موفق عمل کنید، داشتن ایده های جدید است. ابتدا بررسی کنید که در چه زمینه ای بهتر عمل می کنید و چه محصولات یا خدماتی ارائه می دهید که نیاز روز جامعه باشد. بهتر است در دفترچه ای از همان ابتدا ایده ها کاری و روش های معرفی کسب و کارتان را بنویسید. سپس خواهید دید که روز به روز ایده های بهتر و بیشتری به ذهنتان می رسد که شما را شگفت زده می کند.

برای ایده پردازی می توانید از شنیده ها و دیده هایتان در زمینه کسب و کار حتی در مسیر رفت و آمد خود نیز استفاده کنید. حال که ایده مناسبی پیدا کردید، باید تحقیقات خود را شروع کنید. اکثر اوقات نداشتن تحقیقات کافی قبل از شروع کسب و کار مشکلاتی را پدید می آورد که در میانه راه شکست می خورید. در مورد نیاز بازار، رقبای احتمالی خود، قدرت رقیبان، نقاط ضعف و قوت آن ها و … تحقیق کنید و از نقاط ضعف آن ها برای تأمین بهتر نیازهای جامعه بهره ببرید. این کار سبب می شود تا ضریب ریسک کارتان به مراتب کاهش یابد.

۳- نقشه راه ترسیم کنید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

تقریباً تمام افراد برای شروع کسب و کار خود هدف دارند؛ اما بهتر است در جهت پیشبرد اهدافتان برنامه ریزی دقیقی هم داشته باشید. یک ایده کسب و کار خوب، جزئیات کاملی دارد و یک نقشه راه دقیق برای آن ترسیم شده است. پروپوزال در اصل همان چیزی است که نیاز دارید. باید ابتدا اهدافتان را مشخص کنید تا بتوانند راه رسیدن به آن را مشخص کنید.

زمان بندی حدودی را برای رسیدن به هر مرحله نیز تعیین کنید. هر چه جزئیات کارتان بهتر طراحی شده باشد، راحت تر کسب و کارتان را شروع می کنید و اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. البته این نقشه قابل تغییر است و ممکن است در میانه راه متوجه شوید که باید بخشی از آن را تغییر دهید؛ اما بالای ۶۰ درصد از مسیرتان را معین کرده است.

۴- سرمایه راه اندازی کسب و کار را تأمین کنید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

افرادی هستند که فقط ایده پردازی می کنند و ایده های خود را با دیگران به اشتراک می گذارند؛ اما برخی افراد نیز خودشان سرمایه لازم را برای ایده هایشان نیز تأمین می کنند. باید حساب و کتاب خود را درست و منطقی پیش ببرید. جزو هر کدام از گروه ها که باشید، تأمین هزینه کسب و کار شخصی بسیار اهمیت دارد و می تواند یکی از محدودیت های مسیر راهتان باشد که باید همواره به آن فکر کنید. اگر باید سرمایه گذار برای ایده تان پیدا کنید، باید هنگام ارائه ایده، آن قدر قوی عمل کنید که بتوانید سرمایه گذار را متقاعد کنید و به او اطمینان خاطر دهید که طرحی پربازده دارید.

۵- بزرگ فکر کنید اما کوچک شروع کنید

همیشه ایده های بزرگ، انگیزه بیشتری به فرد می دهند؛ ولی ممکن است آن قدر به نظر دست نیافتنی باشند که از همان ابتدا نگرانی ایجاد کنند. همچنین کسب و کارهای بزرگ بازدهی طولانی مدتی دارند. بهتر است بدانید که هر ایده ای می تواند به بخش های کوچک تری نیز تقسیم بندی شود که به مرور توسعه یابد.

پس ایده اولیه خود را بزرگ ترسیم کنید و ابتدا در مقیاس کوچک آن را شروع کنید. حتی در صورتی که سرمایه لازم را برای راه اندازی کسب و کار شخصی دارید، بهتر است به یک باره ریسک نکنید و اجازه دهید تا راهی که پیش گرفته اید هم خودش را به شم ا اثبات کند. به آینده دور خود نگاه کنید و برای آن برنامه ریزی کنید. بدانید در هر مرحله چه تعداد نیروی کار نیاز دارید و همین طور مشکلات سر راهتان را پیش بینی کنید.

۶- هزینه های خود را حساب شده پیش ببرید

دلیل این که می خواهید شغل جدیدی داشته باشید این است که درآمد کسب کنید. پس هزینه های اولیه خود را هم باید مدیریت کنید و بدانید در هر مرحله ای چقدر از هزینه هایتان باید صرف شروع کار شود. این کار هنگامی که سرمایه گذار روی کارتان حساب باز کرده است، حساسیت بیشتری دارد؛ زیرا پاسخگوی او نیز باید باشید. اگر برنامه ریزی دقیق مالی نداشته باشید، ممکن است در میانه راه کم بیاورید و کسب و کارتان با پرداخت هزینه، وقت و انرژی زیادی، متوقف شود.

هنگامی که برنامه ریزی مالی خود را انجام می دهید، مبلغی را هم برای هزینه های پیش بینی نشده در نظر بگیرید. بهتر است از همان ابتدا یک سیستم حسابداری مشخص برای خودتان تعیین کنید که ریال به ریال سود و زیان خود را در آن محاسبه کنید. از نمودارهای روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه استفاده کنید تا بتوانید این مسئله را درک کنید که به چه سمتی در حال حرکت هستید. بدین صورت گردش مالی برندتان را راحت تر کنترل خواهید کرد.

۷- محیط کسب و کارتان را مشخص کنید

برای راه اندازی کسب و کار به ابزار و فضای کاری نیاز دارید. البته ممکن است مشاغلی را انتخاب کنید که از تکنولوژی های روز مانند اینترنت بهره می برند و نیاز به دفتر کار نداشته باشید؛ اما در صورتی که مکانی را برای انجام کارهایتان نیاز دارید، باید آن را هم ساماندهی کنید. بسته به نوع کسب و کارتان نیز مکان مناسبی را باید انتخاب کنید.

به عنوان مثال اگر می خواهید محصولات و خدماتتان در دید عموم باشد، بهتر است جایی را که رفت و آمد بیشتری دارد انتخاب کنید یا از ویترینی با کارایی بالا بهره ببرید. بدانید چقدر فضا نیاز دارید، تابلوی محل کسب و کارتان را در کجا باید نصب کنید و چگونه آن را طراحی کنید. ظاهر محل کسب و کارتان در پیشرفت آن مؤثر است، از این نکته هم غافل نشوید.

البته هزینه های مورد نیازتان را هم باید مدیریت کنید و همان قدر که برای اجاره یا خرید ملک و آماده سازی آن در نظر گرفته اید، هزینه کنید، نه بیشتر.

۸- برندتان را ثبت کنید

اگر می خواهید کاری را شروع کنید و آن را روز به روز ارتقا دهید، در همان وهله اول باید آن را هویت دار کنید. ممکن است برخی افراد در شروع کسب و کار شخصی خود این بخش را نادیده بگیرند. همانند نوزادی که می خواهید برای او نام انتخاب کنید، برندتان را هم هوشمندانه و حرفه ای برگزینید. هر چه نام برندتان پرمعناتر باشد در آینده که بزرگ شدید و به موفقیت رسیدید بیشتر از آن لذت می برید.

در مرحله بعد برندتان را به ثبت برسانید تا دیگران اجازه سو استفاده از برندتان را نداشته باشند. تا زمانی که برند مشخصی نداشته باشید، در زمینه برندینگ هم نمی توانید فعالیتی داشته باشید.

۹- مجوزهای لازم را دریافت کنید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

برای راه انداز کسب و کار در هر نوعی که باشد باید مجوزهایی را از اصناف و ارگان های مربوطه دریافت کنید. ممکن است برای دریافت مجوز، شرایطی را مجبور باشید فراهم کنید و مدارک خاصی را تحویل دهید. از این رو باید اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. برخی افراد تصور می کنند برای دورکاری یا کسب و کارهای اینترنتی، نیازی به مجوز نیست؛ بهتر است بدانید که مجوزهای لازم برای این نوع مشاغل با حساسیت بیشتری مواجه هستند و باید بتوانید از نظر امنیتی کارتان را ارتقا ببخشید تا خود و مشتریانتان ضرر نکنید.

۱۱- از تجربه افراد متخصص در زمینه کاری خود بهرهمند شوید و تیمتان را تشکیل دهید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

اگر برای اولین بار است که وارد یک حوزه شده اید، داشتن تجربه بدون شک از ابتدای راه برایتان امکان پذیر نیست؛ ولی می توانید از تجربیات دیگران استفاده کنید. کسانی که در شغل جدیدتان سابقه دار هستند، بهترین گزینه برای مشورت و دریافت راهنمای کار محسوب می شوند. افرادی که متخصص هستند و تجربه های بالایی دارند، راهی را که قرار است بروید، می شناسند و همین امر باعث می شود تا به شما بگویند که چه مشکلاتی ممکن است سر راهتان قرار گیرد یا چه چالش هایی را احتمال دارد تجربه کنید. در این صورت خودتان را برای مقابله با آن ها بیشتر آماده می کنید.

۱۲- تخصصی کار کنید و تمرکز خود را بر بخش خاصی بگذارید

حوزه کاری شما ممکن است بخش های متفاوتی داشته باشد. به عنوان مثال اگر می خواهید خدمات تولید پوشاک ارائه دهید، طیف وسیعی از طرح و جنس را در ژورنال های مختلف می بینید. همچنین می توانید برای افراد زیادی محصول تولید کنید؛ اما سعی کنید حداقل اوایل شروع کار، روی بخش خاصی کار کنید و تمرکز خود را بر آن بگذارید. به عنوان مثال از لباس کودک شروع کنید.

در این زمینه آن قدر تخصص پیدا کنید که مشتریان خود را راضی نگه دارید. حال می توانید در آینده و زمانی که این بخش را به اندازه کافی تخصصی کردید، روی طراحی لباس برای بزرگسالان، خانم ها یا آقایان کار کنید. شاید در این صورت، جامعه هدف کمتری داشته باشید؛ ولی همان مشتریان کم هم رضایت بالایی از کار شما خواهند داشت.

۱۳- راه اندازی کسب و کار و نوآوری

در دنیای امروز، رقابت اقتصادی بسیار نفس گیر است. پس اگر می خواهید کاری متفاوت انجام دهید و خود را در بین رقیبانتان بالا بکشید، باید خلاقیت داشته باشید. تولید و ارائه محصولات و خدماتی مشابه دیگران، شما را در حد متوسط نگه می دارد. نوآوری در کسب و کارتان ایجاد کنید. حتی می توانید از روش های جدید و فناوری های نوین بهره ببرید. این کار باعث می شود تا خدمات بهتری ارائه دهید و مشتریان تفاوت های شما را در بازار مشاغل مشاهده کنند و به سمتتان جذب شوند. برای داشتن خدماتی بهتر از افراد متخصص و دارای مهارت زیاد بهره ببرید.

۱۴- برنامه ریزی دقیق برای راه اندازی کسب و کار و بیزینس پلن خود را آماده کنید

سعی کنید نتایج کارتان را پیش بینی کنید. این مهم در صورتی امکان پذیر است که برنامه ریزی دقیقی داشته باشید. بسته به این که شرایط کاریتان چگونه باشد، زمان شروع را انتخاب کنید؛ مثلاً برای این که بازدهی بالاتری داشته باشید، برای شروع به کار فروشگاه اینترنتی تان، بهتر است زمانی را انتخاب کنید که نیاز مردم به خرید بیشتر است. ایام قبل از عید بازدهی بالایی در این زمینه دارد و برای سوددهی سریع تر به شما کمک می کند.

در صورتی که همه جنبه های کار را در نظر بگیرید و شروع به راه اندازی کسب و کار شخصی کنید، فشار کمتری در اوایل کار روی دوشتان خواهد افتاد. بیزینس پلن، در واقع نقشه و طرحی است که همه ابعاد و زوایای کسب و کار نوپای شما در آن توضیح داده است. هدفی که دنبال می کنید، دلایلی که برای موفقیت اهداف خود دارید و ایده هایی که جهت رونق تجارتتان ارائه می دهید، همه باید به طور کامل و مشخص در بیزینس پلن آورده شود تا اگر نیاز به تیم جدید یا سرمایه گذار دارید، این طرح بتواند آن ها را قانع کند که همکاری با شما موفقیت آمیز و سودآور خواهد بود.

در نوشتن بیزینس پلن لازم است که به چند نکته توجه کنید. اول اینکه بیزینس پلن شما کوتاه، مفید و کاربردی باشد. ممکن است سرمایه گذاری که در صدد جلب نظر او هستید، اطلاعاتی در زمینه کسب و کار شما نداشته باشد؛ بنابراین از نوشتن جملاتی که موجب سردرگمی او می شود خودداری کنید و در نهایت سادگی، اهداف و برنامه های خود را توضیح دهید. تجزیه و تحلیل جزییات بازار هم باید در بیزینس پلن آورده شود تا مشخص شود که چقدر علمی و آماری به حرفه آینده خود نگاه کرده اید.

مسائل مالی و توضیحات روشن پیرامون آن، یکی دیگر از مسائلی است که حتماً باید در بیزینس پلن به طور کامل به آن پرداخته شود. بازه های زمانی هر بخش از کار باید مشخص باشد. به عنوان مثال باید بدانید سال بعد این موقع در چه مرحله ای از کسب و کارتان هستید و تا چه حد آن را رشد داده اید. این بخش همان طور که گفته شد شامل هزینه های مورد نیاز و سود دریافتی نیز می شود.

۱۵- استخدام نیروی متخصص را جدی بگیرید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

از قدیم گفته اند، “کار را باید به کاردان سپرد”. هر کسی در زمینه خاصی تخصص دارد و اگر بخواهید همه اصول کار را یاد بگیرید، زمان زیادی از شما گرفته می شود. پس به فکر استخدام نیروی متخصص در هر زمینه ای باشید. ورود افرادی که تجربه و تخصص کافی در کارهایتان را دارند، به شما کمک می کنند تا بتوانید سریع تر رشد کنید و خطاهای کار به مراتب کمتر می شود. حتی ممکن است نیاز باشد برای به کار گرفتن افراد متخصص، هزینه بیشتری صرف کنید؛ ولی قطعاً بازخوردی که از این کار می بینید به مراتب بهتر خواهد بود و این هزینه به شما برمی گردد.

۱۶- کیفیت را از همان ابتدای راه اندازی کسب و کار بالا ببرید

یکی از اشتباهاتی که افراد برای راه اندازی کسب و کارشان مرتکب می شوند، این است که فکر می کنند در اوایل کار باید هزینه های خود را کمتر کنند و به خدمات سطح پایین راضی شوند. این کار شاید در ابتدا جلوی هزینه های بالا را بگیرد؛ ولی قطعاً از دست دادن مشتری اولین اثری است که بر روی کسب و کارتان می گذارد.

در هر صورت شما باید چیزی را به فروش برسانید، ممکن است محصول خاصی داشته باشید، خدماتی ارائه کنید یا حتی علم و هنرتان را بفروشید. اگر کیفیت محصول و خدماتتان پایین باشد، مشتریان و وجهه کاری خود را همان ابتدا از دست می دهید. از آن به بعد نه تنها از صفر بلکه باید از منفی شروع کنید؛ زیرا دیدگاه افراد در موردتان منفی شده است.

۱۷- برای مشکلات مسیر راه حل بیابید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

قبلاً گفتیم که با افراد با تجربه در زمینه کاری تان مشورت کنید و از آن ها بخواهید که مشکلات احتمالی را برایتان شرح دهند. این کار به شما کمک می کند تا آمادگی بیشتری داشته باشید و راه حل بسیاری از مسائل پیش رویتان را از یک فرد باتجربه دریافت کنید. از طرفی این نکته را هم مد نظر قرار دهید که همیشه کارها آن گونه که تصور می کنید، پیش نمی روند.

پس باید همیشه اتفاقات غیرمنتظره را پیش بینی کنید. حتی اگر نتوانید ماهیت آن ها را به خوبی تصور کنیدَ؛ ولی وقت و هزینه لازم برای اتفاقات احتمالی را در نظر بگیرید. پیدا کردن راه حل برای مشکلات سر راهتان باعث می شود تا روز به روز قوی تر شوید و به یک فرد خبره و صاحب نظر در زمینه کاریتان تبدیل شوید.

۱۸- در مورد تجارتتان با دیگران صحبت کنید

صحبت کردن در مورد کسب و کار شخصی این امکان را به شما می دهد که اطلاعات جدید و تجارب بیشتری به دست آورید. حتی ممکن است مشتریان جدیدی را پیدا کنید که در آینده به سمتتان بیایند. برخی افراد تصور می کنند که فقط با افراد با تجربه صحبت کنند و کسانی را برگزینند که به خدمات یا محصولاتشان نیاز دارند. ممکن است افراد مختلف اطلاعاتی داشته باشند که از دیگران کسب کرده اند و بتوانند در زمینه ای خارج از فعالیت خودشان نیز شما را راهنمایی کنند. برای رشد کسب و کار، به تعامل با دیگران نیاز دارید. حتی اگر به صورت مستقیم از آن ها بهره ای نبرید، حداقل شغلتان را به دیگران معرفی کرده اید.

۱۹- مارکتینگ پلن را از یاد نبرید

اصول راه اندازی کسب و کار شخصی

یکی از مهم ترین بخش هایی که باید به آن توجه داشته باشید، مارکتینگ پلن است. هر چقدر که محصولات با کیفیتی تولید کنید و خدماتی عالی ارائه دهید؛ ولی دیگران آن را نبینند و نشناسند، نمی توانید پیشرفت کنید. مارکتینگ پلن همان نقشه ای است که برای بازاریابی و تبلیغات در نظر می گیرید. قبل از هر کار باید نیاز بازار و جامعه را بشناسید و گروه هایی که به خدمات یا محصولاتتان نیاز دارند مشخص شوند.

این کار سبب می شود تا مارکتینگ پلنتان کاملاً هوشمندانه باشد و هزینه هایی که در این مسیر صرف می کنید از بازدهی بالایی برخوردار باشند. در مارکتینگ پلن از روش هایی که قرار است استفاده کنید، درصد آن ها، بازدهی که از هر کدام انتظار دارید، هزینه هایی که برای هر یک در نظر می گیرید و … نیز یاد کنید و برنامه ریزی دقیقی پس از تحقیق کافی در این زمینه داشته باشید.

۲۰- خودتان را ارزیابی کنید

بدانید با خودتان چند چندید! شما اگر اصول راه اندازی کسب و کار را انجام داده باشید، برنامه ای هم در دست دارید که باید طبق آن پیش بروید. این برنامه ها شامل هزینه، زمان کار، درصد پیشرفت کار و غیره است. نباید آن قدر سرگرم پیشبرد اهدافتان شوید که خودارزیابی را کنار بگذارید. در بازه های زمانی مشخصی برگردید و ببینید چه مقدار به برنامه ها و پیشرفتتان پایبند بوده اید.

ارزیابی تان از نحوه انجام کار، باعث می شود تا در صورت نیاز فعالیت های جدیدی داشته باشید یا حتی رویه کاری خود را تغییر دهید. می توانید بازه های، هفتگی، ماهانه و حتی به صورت سالانه را انتخاب کنید. این که چند وقت یک بار به پشت سر و راه رفته تان نگاه کنید، بستگی به وسعت کسب و کارتان دارد.

۲۱- فروش را آغاز کنید

آنچه شما را به سود می رساند، فروش است. اگر بهترین کسب و کار را شروع کنید؛ ولی در فروش موفق عمل نکند، انگار هیچ کاری نکرده اید. سعی کنید فروش را از همان ابتدا شروع کنید. برخی از صاحبان مشاغل، پیش فروش را سرلوحه کار خود قرار می دهند تا مقداری از هزینه های راه اندازی کسب و کار را از این طریق به دست آورند. این کار می تواند به شما انگیزه دهد و نشان می دهد چقدر مردم از محصولات یا خدماتتان استقبال خواهند کرد. البته بدون شک در فروش واقعی، وضعیت بسیار بهتر از پیش فروش خواهد بود. پس اگر در این مواقع خیلی موفق عمل نکردید، نگران نباشید و ناامید نشوید.

۲۲- تجارتتان را توسعه دهید

حال نوبت راه اندازی کسب و کار شخصیتان رسیده است؛ سریع تر شروع کنید. اگر مراحل قبل را به درستی انجام داده باشید نیازی به نگرانی نیست. شما موفق خواهید شد. همیشه به یاد داشته باشید که موانع اول کار ممکن است ناامیدتان کند ولی از هدفتان دست نکشید و کسب و کار خودتان را راه اندازی کنید. تمام برندهای بزرگ و مطرح جهانی همگی از همان نقطه صفری که شما اکنون در آن هستید شروع کرده اند، پس شما هم می توانید به آن ها برسید.

به کم قانع نشوید! هر چند باید همیشه هوشمندانه عمل کنید، ولی زمانی که احساس کردید می توانید کسب و کارتان را به خوبی مدیریت کنید، خود را به چالش جدیدی بکشانید. تجارتتان را توسعه دهید و روی پروژه های جدید کار کنید. یادتان باشد هنگامی که می خواهید این کار را انجام دهید، باید حداکثر ۲۰ درصد به روال قبلی کسب و کارتان بیفزایید. این احتمال وجود دارد که پروژه های جدید موفقیت آمیز نباشد. در این صورت جمع و جور کردن خود و شغلتان راحت تر خواهد بود و به ناگاه ضررهای هنگفت و شکننده را تحمل نخواهید کرد.

ادامه مطلب
منظور از بنگاه اقتصادی چیست؟
منظور از بنگاه اقتصادی چیست؟

بعضی از مفهوم ها مثل «بنگاه اقتصادی» سابقه استفاده بسیار طولانی مدتی نزد مردم دارند. افراد جامعه، بخشی از آن مفهوم هستند، به آن معنا می بخشند و فراتر از آن، حتی بدون دانستن نام واقعی اش، از آن استفاده کرده و برای گسترش و بهینه سازی اش تلاش می کنند.

درست مانند یک کشاورز که گیاهان دارویی بسیار زیادی را می شناسد و از کاربرد هر یک به خوبی آگاهی دارد. اما وقتی یک دانشمند، نام علمی همان گیاهان را از او می پرسد کشاورز، گیج می شود و فقط به او نگاه می کند. ماجرای بنگاه های اقتصادی هم یکی از همان مفهوم ها است.

ما عضو بنگاه های اقتصادی هستیم و بدون آنکه چیز زیادی درباره این بنگاه ها بدانیم به توسعه و رشدشان کمک می کنیم. در این مقاله از خانه سرمایه، بنگاه های اقتصادی را زیر ذره بین می بریم تا به شکلی ساده از سازوکارشان سر دربیاوریم.

لی ایاکوکا، مدیرعامل سابق کارخانه فورد:

در نهایت، تمام فعالیت های اقتصادی را می توان در سه کلمه خلاصه کرد به «انسان ها، محصولات و سود» انسان ها در مرحله اول قرار دارند. اگر یک تیم خوب نداشته باشیم، دو بخش دیگر نیز به کارمان نمی آیند.

بنگاه اقتصادی (Economic Firm)

بنگاه اقتصادی را می توان یک سازمان یا مجموعه ای از منابع، شامل منابع مالی، انسانی، ابزارهای تولید، دانش فنی و هر چیزی که برای تولید کالا و ارائه خدمات مورد نیاز باشد، تعریف کرد که در کنار یکدیگر، کالا یا خدمت مشخصی را با هدف کسب سود، ارائه می دهند.

معمولا، بنگاه های اقتصادی با هدف کار در یک بازه زمانی طولانی ایجاد می شوند. پررنگ ترین نشانه ای که یک بنگاه اقتصادی را از سایر سازمان ها جدا می کند، تاکید مستقیم بر سودآوری و کسب درآمد است.

از طرفی، تشکیل بنگاه به این معنا نیست که افراد زیادی باید دور هم جمع شوند و در قالب یک شرکت یا سازمان، فعالیت اقتصادی بزرگی را آغاز کنند. حتی اگر چند نفر با هم یک مغازه کوچک را اداره کنند، باز هم می توانیم آنها را یک بنگاه اقتصادی بنامیم. بنگاه های اقتصادی از نظر نوع فعالیت به سه دسته خدماتی، بازرگانی و تولیدی تقسیم می شوند.

چه چیزی یک بنگاه نیست؟

وقتی نگاهی به تعریف بنگاه اقتصادی می اندازیم می بینیم که هدف نهایی آن دور هم جمع کردن منابع مختلف برای به دست آوردن سود است. با این حساب موارد زیر نمی توانند یک بنگاه اقتصادی باشند:

  • انجمن های خیریه
  • مراکز فرهنگی مردم نهاد
  • مجموعه ها و سازمان های دولتی که به طور مستقیم هیچ سودآوری ندارند
  • دولت!

ماجرای بنگاه های دولتی و خصوصی چیست؟

در یک اقتصاد سالم و رو به رشد، دولت ها به عنوان گروهی که حاکمیت یک کشور را بر عهده دارند وارد تجارت و بنگاه داری نمی شوند. چون قدرت آنها و این توانایی که می توانند بسیاری از قانون های دست و پا گیر برای کسب و کارهای دیگر را نادیده بگیرند به آنها توانایی زیادی برای رشد می دهد.

این در حالی است که طبق اصل 44 قانون اساسی کشور ما ایران، دولت نباید به سمت راه اندازی بنگاه های اقتصادی و کسب سود برود. در عوض باید این کار را به بخش خصوصی بسپارد. چون این کار، چرخه رقابت سالم را به حرکت درمی آورد و باعث بالا ماندن شرکت هایی با کیفیت و خدمات برتر می شود.

نکته دیگر اینکه میزان شفافیت اقتصادی در بنگاه هایی که دولت ها آن را در دست گرفته اند بسیار اندک است. به همین دلیل، هر از چند گاهی از این طرف و آن طرف می شنویم که فلان بنگاه اقتصادی دولتی با هزاران میلیارد تومان اختلاس و … روبه رو شده است!

چرا بانک ها وارد ماجرای بنگاه های اقتصادی می شوند؟

شاید برایتان جالب باشد که جذاب بودن راه اندازی بنگاه های اقتصادی به حدی بالا است که بانک ها هم به سمت آن کشیده شده اند. بانک ها باید به وظیفه اصلی خودشان که نگهداری از سپرده ها و دادن وام یا تسهیلات است مشغول باشند.

اگر یک بانک به جای این کارها به عنوان یک شخصیت حقوقی وارد سرمایه گذاری و کسب سود از راه دیگری باشد، ضربه ای قابل توجه به بدنه اقتصاد و سرمایه گذاری می زند.

سه گانه چرخ اقتصاد، خانواده و بنگاه ها

خانواده و بنگاه های اقتصادی به شکل جالبی به هم گره خورده اند. ما در خانواده زندگی می کنیم؛ چه این خانواده یک نفره باشد و چه چند نفره، هر کدام از ما نقشی در این تعریف اجتماعی داریم. از طرفی، بنگاه ها نیز از افرادی تشکیل شده اند که هر کدام عضوی از یک خانواده هستند.

در نتیجه، ما خودمان و اعضای خانواده مان را در اختیار بنگاه ها قرار می دهیم تا از این راه بتوانیم درآمد داشته باشیم. نکته جالب تر اینجا است که ما درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی خود در یک بنگاه را صرف خرید محصول یا خدمات از سایر بنگاه ها می کنیم. بنگاه ها نیز وقتی پول کم می آورند به سراغ منابع مالی خانواده ها می روند تا این کمبود مالی را جبران کنند. به این وضعیت گردشی بین خانواده و بنگاه ها، «چرخه اقتصاد» می گویند.

البته ماجرای چرخه اقتصادی، کمی پیچیده تر از این حرف ها است. چون ما تاثیر نقشی به نام «دولت» و «اقتصاد کشورهای دیگر» را در نظر نگرفته ایم. اما حتی بدون این دو بخش نیز، خانواده و بنگاه اقتصادی کاملا به هم گره خورده اند.

می توان این طور برداشت کرد که از زمان آشنایی ما با بنگاه های اقتصادی زمان زیادی می گذرد. در چرخه اقتصاد، ما بخشی از بنگاه ها هستیم که از بنگاه ها خرید می کنیم. شاید به همین دلیل است که اقتصاددان ها از واژه «بنگاه» خیلی خوششان می آید.

نگاهی به معیار نفرات بنگاه های اقتصادی

هر کشور، بسته به زمینه، شرایط اقتصادی و موارد بی شمار دیگری معیار مشخصی برای در نظر گرفتن ابعاد یک بنگاه اقتصادی دارد. اجازه بدهید نگاهی فهرست وار به چند کشور جهان و معیار آنها برای بزرگی و کوچکی بنگاه ها بیندازیم:

  • چین: بنگاه های کوچک بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر و بنگاه های متوسط بین ۱۰۱ تا ۵۰۰ نفر نیرو
  • ژاپن: بنگاه های کوچک، کمتر از ۲۰ نفر و بنگاه های متوسط بین ۲۰ تا ۳۰۰ نفر نیرو
  • کانادا: بنگاه کوچک، کمتر از ۱۰۰ نفر نیرو با فروشی کمتر از ۵ میلیون دلار کانادا و بنگاه متوسط بین ۱۰۰ تا ۵۰۰ نفر نیرو با فروشی بین ۵ تا ۲۰ میلیون دلار کانادا
  • آمریکا: بنگاه کوچک و متوسط: کمتر از ۵۰۰ نفر نیرو
  • ایران: در ایران، تعریف مشخصی از بنگاه های کوچک و متوسط ارائه نشده و این ماجرا از یک سازمان به سازمان دیگر متفاوت است. با این وجود در یک طبقه بندی، بنگاه های کوچک شامل سه گروه ۴۹-۱۰ نفر نیرو، ۹۹-۵۰ نفر نیرو، ۱۴۹-۱۰۰ نفر نیرو و بنگاه متوسط ۱۵۰ نفر نیرو جای می گیرند.

مالکیت بنگاه اقتصادی

بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مالکیت بنگاه های اقتصادی به سه دسته دولتی، تعاونی و خصوصی تقسیم می شود. بنگاه های اقتصادی دولتی، به طور مستقیم یا غیر مستقیم در مالکیت دولت یا سایر نهادهای عمومی قرار دارند.

در بنگاه های اقتصادی تعاونی، یک همکاری متقابل بین اعضای این بنگاه وجود دارد و همه آنها با هم مالک بنگاه هستند و در بخش خصوصی نیز، هر بنگاه به یک یا چند نفر تعلق دارد.

با سه ساختار اصلی بنگاه های اقتصادی آشنا شوید

منظور از بنگاه اقتصادی چیست؟

هر بنگاه اقتصادی در یکی از سه ساختار اصلی زیر جای می گیرد. این ساختارها، به بنگاه ها هویتی قانونی می دهند و مسیر توسعه آن را مشخص می کنند. قبل از انتخاب هر ساختار باید مزایا و معایبش را بررسی کنید و با توجه به موقعیت فعلی و اهدافی که از راه اندازی بنگاه دارید نوع مناسب خود را برگزینید. این ساختارها شامل موارد زیر می شوند:

۱- مالکیت فردی

مالک و کنترل کننده این ساختار، تنها یک نفر است. این نوع از بنگاه، یکی از رایج ترین شکل های کسب و کار در کشورهایی مانند آمریکا است. بزرگ ترین مزیت ساختار مالکیت فردی این است که مالک یا مدیر، صاحب همه کسب و کار است و به این ترتیب، تمام سودها به او تعلق می گیرد.

در این نوع کسب و کار، آزادی عمل زیادی در انتخاب روش اداره تجارت وجود دارد. علاوه بر این، به دلیل محدود و کوچک بودن فعالیت های این ساختار، تعداد کارکنان کم است و اداره کردن آن نیز بسیار راحت تر صورت می گیرد.

ساعت های کار انعطاف پذیر نیز یکی دیگر از مزیت های این نوع از کسب و کار به شمار می روند. با وجود آنکه شروع فعالیت در این نوع ساختار به مجوزهایی نیاز دارد اما مالک می تواند هر وقت که خواست کار خود را شروع یا تمام کند.

مزیت دیگر این کسب و کار، حفظ اسرار تجاری است و رقبا اطلاعات بسیار محدودی از ماجراهای داخلی دارند. بسیاری از کارآفرین های مستقل معتقدند که بهترین ویژگی کسب و کارهای انفرادی، احساس رضایتی است که از این کار به دست می آورند. گذشته از مزیت هایی که در ساختار انفرادی وجود دارد، وجود سه نقطه ضعف را نمی توان انکار کرد:

  • مسئولیت نامحدود

این مورد، هم می تواند نقش یک مزیت و هم یک نقطه ضعف را بازی کند. مسئولیت نامحدود، وقتی به یک نقطه ضعف تبدیل می شود که کسب و کار دچار بحران شده و بدهی زیادی بالا آورده باشد. در این صورت، تمام انگشت ها به سمت یک نفر گرفته می شوند؛ مدیر بنگاه.

  • اندازه محدود

کسب و کار انفرادی یک مبارزه تک نفره است. تاریخ به ما نشان داده که هیچ لشکر تک نفره ای نمی تواند فاتح پیروزی های بزرگ باشد. در نتیجه، کسب و کارهای انفرادی نیز از پتانسیل رشد بسیار محدودی برخوردار هستند.

چون مدیر باید به طور همزمان، چندین نقش را بازی کند. مثلا هم مدیر باشد، هم فروشنده، هم حسابدار و گاهی حتی نقش تولید کننده را هم بر عهده داشته باشد. اگر فردی که مالک یک کسب و کار انفرادی است بخواهد تجارتش را توسعه دهد باید از زیر پرچم ساختار انفرادی خارج شود.

  • عمر محدود

شیشه عمر بنگاه انفرادی به عمر صاحب آن گره خورده است. اگر مدیر این بنگاه فوت کند، به زندان بیفتد یا هر حادثه دیگری برایش رخ بدهد، کسب و کارش نیز با او سقوط می کند.

۲- شراکتی

این ساختار، موسسه ای است که از دو یا چند نفر به عنوان شرکای کاری تشکیل شده است. این افراد با هدف کسب سود با هم همکاری می کنند. شرکا در مواردی مانند شیوه تقسیم سود و زیان، شرایط ورود و خروج یک شریک، محدوده وظایف هر شریک، روش های حل اختلاف های پیش بینی نشده و شیوه تقسیم دارایی در زمان فسخ شراکت با هم به توافق می رسند. از مزیت های این ساختار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش منابع و اعتبار

در ساختار انفرادی، مالک اصلی که تنها یک نفر بود باید برای تامین هزینه های بنگاه خود تلاش می کرد و اغلب از پس اندازهای شخصی برای این کار بهره می گرفت. اما در ساختار شراکتی چند نفر با هم روی یک کسب و کار سرمایه گذاری می کنند. در نتیجه، بار این تامین سرمایه بر دوش یک نفر سنگینی نمی کند.

  • افزایش قابلیت تصمیم گیری درست

تصمیم هایی که در یک ساختار شراکتی گرفته می شوند به دلیل همفکری بین شرکا، تخصصی تر و هوشمندانه تر خواهند بود.

  • افزایش امکان رشد و توسعه اقتصادی

به دلیل افزایش منابع سرمایه و بهبود تصمیم گیری ها امکان رشد و توسعه بنگاه در ساختار شراکتی بسیار بیشتر از ساختار انفرادی است.

معایب بنگاه شراکتی

هر چه یک کسب و کار بزرگ تر می شود به همان اندازه، مزایا و معایب بزرگ تری را به نمایش می گذارد. کسب و کار مشارکتی نیز دارای اِشکال های جدی است. مثلا کسانی که به عنوان شرکای عمومی شناخته می شوند هم از لحاظ فردی و هم جمعی، مسئول پرداخت بدهی های شراکت خواهند بود.

این بدان معنی است که اگر هر کدام از شرکای عمومی، نتوانند سهم خود از زیان وارد شده را پرداخت کنند، شریک عمومی دیگر باید سهم او را بر عهده بگیرد. مشکل دیگری که در این ساختار وجود دارد تداوم شرکت است.

در صورتی که یکی از شرکا فوت کند، به زندان بیفتد یا به هر دلیلی بخواهد از شراکت در کسب و کار انصراف دهد، عمر بنگاه شراکتی پایان خواهد یافت. مگر آنکه شریک های باقی مانده با هم توافق کنند که سهم او را بخرند. در ساختار شراکتی، سه نوع شریک وجود دارد:

  • شریک عمومی

افرادی که شریک عمومی به شمار می روند، مسئولیت نامحدودی دارند و در بیشتر فعالیت های موسسه همکاری می کنند. در هر کسب و کار شراکتی، حداقل یک شریک عمومی وجود دارد. این افراد، بیشترین مسئولیت را در قبال تعهدات کسب و کار دارند. اگر همه شرکای یک شرکت از نوع عمومی باشند، کسب و کار شراکتی به کسب و کار سهامی عام تبدیل می شود.

  • شرکای با مسئولیت محدود

به افرادی گفته می شود که تمایل ندارند مسئولیت خطر یک تجارت را بر عهده بگیرند. در واقع، مسئولیت آنها تنها به اندازه پولی که سرمایه گذاری کرده اند خلاصه می شود.

  • سایر شرکا

علاوه بر دو دسته اصلی، دسته سومی شامل شرکای ساکت، مخفی، اسمی یا غیر فعال وجود دارد. شریک ساکت، فردی است که در نظر عموم مردم به عنوان شریک کاری شناخته می شود اما نقش فعالی در اداره کسب و کار ندارد.

شریک مخفی، فردی است که عموم مردم او را به عنوان شریک کسب و کار نمی شناسند اما بر خلاف شریک ساکت، نقش فعالی در اداره بنگاه دارد. شریک غیر فعال، فردی است که نه نزد عموم مردم به عنوان شریک یک بنگاه اقتصادی شناخته می شود و نه نقش فعالی در اداره کسب و کار ایفا می کند.

اما شریک اسمی که جالب ترین نوع شراکت را به نمایش می گذارد، فرد مشهوری است که نقشی در اداره کسب و کار ندارد و هیچ پولی را هم در بنگاه، سرمایه گذاری نکرده است و تنها به صاحبان کسب و کار اجازه می دهد تا از نام او به عنوان شریک برای افزایش اعتبار تجارتشان استفاده کنند.

۳- شرکت

شرکت، محبوب ترین ساختار بنگاه است که تحت عنوان یک موجود حقوقی می تواند با استفاده از نام خود وارد تجارت شود.

ایلان ماسک:

ایجاد شرکت، مثل پختن کیک است. باید تمام مواد اولیه را به نسبت درست داشته باشی.

مزایای راه اندازی شرکت

  • مسئولیت محدود

سهام داران شرکت، تنها به اندازه میزان سهامی که دارند در سود و زیان شرکت سهیم هستند.

  • عمر نامحدود

بر خلاف دو ساختار انفرادی و شراکتی، عمر یک شرکت نامحدود است. چون در صورت فوت یکی از سهام داران، سهام او به وارثش انتقال پیدا می کند. وارث نیز می تواند سهم را حفظ کند یا در صورت تمایل آن را بفروشد. در هر صورت، عدم حضور یکی سهام داران، خدشه ای به عملکرد شرکت وارد نمی کند.

  • قابلیت توسعه

شرکت ها می توانند سرمایه خود را از طریق فروش سهام افزایش دهند و برای رشد خود اقدام کنند.

  • مدیریت کاربردی

در شرکت، مالکیت از مدیریت مجزا است. این بدان معنی است که سهام داران بزرگ شرکت، به طور معمول، مدیریت کسب و کار را بر عهده ندارند. این کار، فرصت استفاده از مدیران متخصص و کاردان را افزایش می دهد.

نقطه ضعف های شرکت

  • مالیات سنگین

در مقایسه با کسب و کارهای انفرادی و شراکتی، شرکت ها مالیات بیشتری پرداخت می کنند.

  • هزینه های لازم برای سازمان دهی

راه اندازی شرکت، هزینه های زیادی را در بر دارد. مثلا گرفتن مجوزهای لازم، خرید تجهیزات اداری و استخدام کارمندان، نمونه هایی از این هزینه های سازمانی هستند.

  • مخفی نماندن اطلاعات شرکتی

شرکت ها باید اطلاعات مالیاتی خود را در اختیار دولت قرار دهند. از طرفی، گزارش های سالانه به سهام داران نیز بخش بزرگی از اسرار شرکت را در اختیار عموم قرار می دهد.

سبک های مختلف مدیریت بنگاه اقتصادی

منظور از بنگاه اقتصادی چیست؟

هیچ کسب و کاری نمی تواند بدون داشتن یک مدیریت درست به نتیجه نهایی که از آن انتظار می رود دست پیدا کند. به قول «استیون کاوی»، رهبری کارآمد، تنها مزیتی است که در رقابت پایدار خواهد ماند و دلیلش این است که رهبری دو سویه دارد.

جهت اول به شخصیت یک فرد و جهت دوم به قابلیت او در انجام کارها باز می گردد. سبک های مختلفی برای مدیریت بنگاه های اقتصادی وجود دارند که بسته به شرایط، نوع بنگاه و شخصی که مسئولیت مدیریت را بر عهده گرفته است نکته های مثبت و منفی خاص خودشان را بروز می دهند. بیایید نگاهی به تعدادی از این سبک ها بیندازیم.

سبک های متفاوت مدیریت بنگاه اقتصادی

۱- مدیریت اقتدارطلبانه

در این سبک مدیریتی، مدیر ها هیچ اعتماد و اطمینانی به زیردستان خود ندارند. به همین دلیل، ارتباط بین آنها و کارمندانشان یک طرفه و از سمت مدیر به بقیه است. تمام توجه مدیر روی تولید و افزایش آن متمرکز شده است و به افرادی که برایش کار می کنند، اهمیت زیادی نمی دهد. مقرراتی که در بنگاه وجود دارد، وظیفه افراد و چگونگی انجام آن را تعیین می کند. هدف مدیرانی که این سبک را دنبال می کنند، رسیدن به حداکثر بازدهی است.

۲- مدیریت بی تفاوت

مدیر بی تفاوت، تلاش زیادی برای توسعه کسب و کارش نمی کند و به زحمت های کارمندانش اهمیت نمی دهد. او از هر تغییری در وضعیت کاری خود دوری می کند و تنها هدفش حفظ وضعیت موجود است.

۳- مدیریت باشگاهی

در سبک مدیریت باشگاهی، مدیر اهمیت زیادی به کارمندانش می دهد و می خواهد با استفاده از ایجاد جوی دوستانه در محیط کاری، سرعت انجام کارها و کیفیت نتیجه را افزایش دهد.

۴- مدیریت بینابینی

مدیری که سبک بینابینی را پیش می گیرد، تمام تلاش خود را به کار می بندد تا همه را راضی نگه دارد و با کارمندانش مدارا کند. این تلاش نافرجام برای راضی نگه داشتن همه، روی عملکرد او تاثیر مستقیم می گذارد. در نتیجه، این مدیر به جای حرکت رو به جلو، در موقعیت فعلی درجا می زند. چنین مدیری، محبوب کارمندانش است اما نمی تواند به بنگاه اقتصادی و رشد آن کمکی کند.

۵- مدیریت تیمی

مدیری که سبک رهبری تیمی را انتخاب می کند، می خواهد از طریق کسب مشارکت، همکاری و تعهد افرادش به اهداف خود برسد و دو جهت تولید و توجه به کارمندانش موفق شود. این سبک به عنوان آرمانی ترین روش مدیریتی شناخته شده است. مدیران زیادی دوست دارند که به عنوان یک رهبر تیمی شناخته شوند اما این رفتار و عملکرد آنها است که حقیقت ماجرا را فاش می کند.

جان دبلیو گاردنر، نویسنده حوزه رهبری:

رهبران در قالب های متفاوتی ظاهر می شوند. آنها سبک ها و خصوصیت های متنوعی دارند؛ برخی آرام و ساکت هستند و صدای برخی دیگر به گوش فلک می رسد؛ برخی قدرت را در سخنوری می جویند، برخی در جسارت و برخی دیگر در قضاوت!

جمع بندی

  • بنگاه اقتصادی، یک سازمان یا مجموعه ای از منابع انسانی است که در کنار یکدیگر، کالا یا خدمت مشخصی را با هدف کسب سود ارائه می دهند.
  • خانواده و بنگاه های اقتصادی با هم ارتباطی مستقیم دارند. به این ترتیب که اعضای خانواده ها، افرادی هستند که در بنگاه های اقتصادی کار می کنند و پول به دست آمده از این راه را نیز صرف خرید کالا یا خدماتی می کنند که از طرف بنگاه های دیگر تولید شده اند.
  • هر کشوری بسته به شرایط و وضعیت اقتصادی اش، تعداد نفرات متفاوتی را به عنوان یک بنگاه در نظر می گیرد. مثلا در چین، بنگاه های کوچک بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر نیرو و در ایران بین ۱۰ تا ۴۹ نفر را شامل می شوند.
  • مالکیت بنگاه های اقتصادی به سه دسته دولتی، تعاونی و خصوصی تقسیم می شود.
  • سه ساختار اصلی بنگاه های اقتصادی شامل مالکیت انفرادی، شراکتی و شرکت هستند.
  • سبک های متفاوتی برای مدیریت بنگاه های اقتصادی وجود دارند. اما پنج سبک مهم آن شامل، مدیریت اقتدارطلبانه، بی تفاوت، باشگاهی، بینابینی و مدیریت تیمی است.

نظر شما چیست؟

به نظر شما بنگاه های اقتصادی موجود در ایران، چقدر با توانایی واقعی خود فاصله دارند؟ آیا با وجود تحریم ها بنگاه های داخلی، تمام ظرفیت خود را برای خدمت رسانی به مردم به کار گرفته اند؟ علت رشد آهسته بنگاه های اقتصادی داخلی را در چه می بینید؟ مدیریت غلط؟ کمبود سرمایه؟ یا نداشتن آگاهی؟

ادامه مطلب
انواع کسب و کار
معرفی و آشنایی با انواع کسب...

چنانچه جویای کار و یا در فکر راه اندازی یک کسب و کار هستید، در وهله اول باید با انواع کسب و کار آشنا گردید. امروزه، جهان اقتصاد، افراد را با موقعیت های شغلی متنوعی روبرو ساخته که گاها “انتخاب بهترین و مناسب ترین گزینه برای فعالیت تجاری را قدری دشوار می سازد. به طور مثال لازم است که پیش از هر انتخابی، از خود سوال کنید که چه هدفی از کسب و کار خود دارید؟ آیا مایلید محصول و خدماتی قابل لمس تولید کرده و در اختیار بازار هدف قرار دهید؟ یا شاید از ماجراجویی های عرصه تولید دل خوشی ندارید و دوست دارید در حوزه خرید و فروش فعالیت کنید. همچنین ممکن است صرفا” ارائه خدماتی چون خدمات آموزشی، ورزشی، هنری و … برایتان کافی باشد و نیاز شغلی شما را اغنا نماید. اما چنانچه نمی توانید خود را تنها به یکی از این سه حالت محدود کنید و یا توانایی فعالیت در بیش از یکی از این حوزه ها را دارید، پس از هواداران بیزینس های مختلط می باشید.

علاوه بر موارد فوق، آیتم های دیگری نیز وجود دارند که در انتخاب کسب وکار خود باید در نظر داشته باشید. به طور مثال، تمایل شما به تأسیس یک بیزینس خانوادگی یا تک نفره و یا تشکیل یک تعاونی هرکدام به نوعی شما را با چالش های مخصوص به خود روبرو خواهند ساخت. یا حتی میزان مسئولیتی که فکر می کنید قادر به تحمل آن خواهید بود نیز نقش بسزایی در ماهیت کسب و کارتان خواهد داشت. در هر صورت، می توان به جرأت ادعا کرد که تنها در گرو برخورداری از دانشی نسبی در مورد انواع کسب و کار و ویژگی های منحصربفرد هرکدام است که قادر خواهید بود با چشم باز و رویکردی آگاهانه به حوزه شغلی مورد علاقه خود ورود نمایید. همانطور که واقفید، نهادهای تجاری سازمان هایی هستند که با استفاده از منابع و ورودی های اقتصادی، دست به تولید محصولات و خدماتی می زنند که در ازای پول یا دیگر کالاها و خدمات در اختیار مشتریان قرار می دهند.  البته این سازمان ها همگی یک خط مشی را دنبال نکرده و از جهات مختلف، مثلا نوع مالکیت و نوع خروجی با هم اختلاف دارند. به همین دلیل است که از دسته بندی های گوناگونی برای انواع کسب و کارها استفاده می شود. این مقاله قصد دارد که شما را با انواع کسب و کارها آشنا کرده و پس از آن یک دسته بندی جامع از سازمان های تجاری را در اختیار شما قرار دهد. پس اگر هنوز کسب و کارتان را راه اندازی نکرده و یا شغل دلخواه خود را پیدا نکرده اید، تا پایان این مقاله دست از مطالعه نکشید.

انواع کسب و کار

بر اساس یک طبقه بندی جامع و کامل، می توان انواع کسب و کار را به ۶ گروه ذیل دسته بندی نمود:

۱- کسب و کار خدماتی

کسب و کارهای خدماتی

این نوع کسب و کارها محصولات خود را به صورت خدمات، و نه کالاهای محسوس و قابل لمس ارائه می کنند. این محصولات یا خدمات می توانند شامل انواع مهارت ها، آموزش ها، تبلیغات، استراتژی ها، توصیه ها و غیره باشند. از جمله کسب و کارهای خدماتی رایج در جوامع گوناگون، از جمله جامعه ایرانی می توان به آرایشگاه ها، تعمیرگاه ها، مدارس، بانک ها و موسسات مالی، شرکت های حسابداری، و شرکت های حقوقی اشاره کرد. تصور کنید اتومبیل شما در مسیر منزل به محل کار دچار مشکل شده است. پس از اینکه کاپوت ماشین را بالا زدید و با ناامیدی دستی به چانه تان کشیدید، اولین گزینه ای که به ذهنتان خطور می کند چیست؟ قطعا” تماس با یک تعمیرکار آشنا و یا رساندن اتومبیل به نزدیک ترین تعمیرگاه عاقلانه ترین راه حل ممکن است. تعمیرکار با مشاهده و عیب یابی اتومبیل شما به تعمیر آن می پردازد. در واقع، تعمیر اتومبیل توسط این شخصی نوعی خدمات رسانی محسوب می شود که هرچند کالایی نیست، مشکل شما را مرتفع خواهد ساخت. به عبارتی، این تعمیرکار، در ازای دریافت هزینه تعمیر، خدمات خود را که شامل تعمیر و تحویل اتومبیل به شماست به مشتری –شما- به فروش خواهد رساند.

  • سایت آچاره، ایده ای نو در این زمینه است و تمامی خدمات مربوط به خودرو از قبیل تعمیر، تعویض روغن، سوخت رسانی و عیب یابی را در هر جایی که هستید برایتان انجام می دهد.

۲- کسب و کار بازرگانی

کسب و کار بازرگانی

در این نوع بیزینس، صاحبین مشاغل محصولات را به قیمت عمده خریداری نموده و به قیمت خرده فروشی به فروش می رسانند. به این نوع بیزینس گاها“بیزینس “خرید و فروش” نیز گفته می شود. مبنای کار این سازمانها و شرکت ها بر پایه سودی است که از هزینه کم و درآمد بالا به دست می آورند. به علاوه، این نوع کسب و کارها محصولات را بدون هیچ کم و کاستی به فروش می رسانند. از جمله این بیزینس ها می توان به سوپرمارکت ها، شرکت های توزیعی، و دیگر خرده فروشی ها اشاره داشت. اگر دقت کرده باشید، در دهه نود، با رشد قارچ گونه انواع هایپرمارکت های زنجیره ای در سراسر ایران روبرو بوده ایم. هایپرمارکت هایی که پیشتر عمدتا” در کلان شهرها قابل دسترسی بودند؛ در سال های اخیر حتی در شهرستان های کوچک و بخش ها نیز به افتتاح شعبه همت گماشته اند و گویی در این زمینه با یکدیگر مسابقه گذاشته اند. مسئله مهم دیگری که در مورد این هایپرمارکت ها قابل تأمل است، تخفیف های دائمی آن هاست. به طوری که حتی یکی از این بیزینس ها، یعنی شرکت افق کوروش از زیر عنوان  فروشگاه های همواره تخفیف برای معرفی برند خود استفاده کرده و به حق، با موفقیت روبرو بوده است. این کسب و کارها، همگی در وهله اول، محصولات خود را از تولیدکنندگان عمده و با قیمت پایین (عمده) خریداری کرده و به قیمت خرده فروشی در فروشگاههای خود عرضه می کنند. تصور کنید که قیمت عمده کالاهای موجود در قفسه های هر یک از شعبات کوروش، شهروند، اتکا، جانبو، هفت و … چه مقدار بوده است که صاحبین این شرکت ها، حتی با وجود این میزان تخفیف همچنان سرپا ایستاده و از افتتاح شعبات جدید عقب نشینی نمی کنند.

۳- کسب و کار تولیدی

کسب و کار تولیدی

همانطور که از نام آن پیداست، وجه تمایز این بیزینس با دیگر بیزینس ها در تولیدگری آن می باشد. در کسب و کارهای تولیدی، محصولات اولیه به قصد مصرف در جریان تولید محصولی جدید خریداری خواهند شد. بنابراین، برخلاف بازرگانی ها، بیزینسهای تولیدی محصولات اولیه را دستخوش تغییر و تحول نموده و به محصولی جدید و بازاری تبدیل کرده و به فروش خواهند رساند. آیا لازم است که برای این نوع کسب و کار مثالی موردی ذکر کنیم؟ واضح و مبرهن است که تمامی برندهایی که محصول خاص خود را وارد چرخه تولید کالا می کنند، بیزینس های تولیدی محسوب می شوند. به طور مثال، شرکت خودروسازی سایپا را در نظر بگیرید. این شرکت با تهیه و خریداری محصولات اولیه اعم از فلزات، رنگ ها، پلاستیک ها و قطعات موتور و سرنشین خودرو فرایند تولید خودرو را در کارخانه به انجام می رساند. همچنین، می توانید کارخانجات سنگ و مصالح ساختمانی یزد و میبد را در نظر بگیرید. این کارخانجات، به دلیل دسترسی فراوان به محصولات سنگی در این اقلیم خاص، از فراوانی قابل توجهی در استان یزد برخوردار می باشند. همچون کارخانجات خودروسازی که قطعات را کنار هم مونتاژ کرده و کلیتی قابل فروش و مصرف تولید می کنند، کارخانجات سنگ و مصالح میبد نیز از خاک بی جان و سنگ های بی شکل، زیباترین مصالج درونی و بیرونی ساختمان را تولید کرده و به بازار عرضه می دارند.

۴- کسب و کار مختلط

کسب و کار مختلط

این کسب و کارها را می توان در دو یا چند گروه از سه مورد فوق دسته بندی نمود. رستوران ها از جمله معروفترین بیزینس های مختلط هستند. به طور مثال، شعبات مختلف اکبرجوجه را در سراسر ایران در نظر بگیرید. این رستورانها به طرق مختلف، به مشتریان خود خدمات رسانی می کنند. هر اکبرجوجه ای که سر میز مشتریان سرو می شود در واقع یک محصول تولیدی این برند محسوب می شود (تولیدی). همچنین، شما به عنوان یک مشتری این رستوران، در کنار غذا، آب، دستمال کاغذی، و … را نیز مورد مصرف قرار می دهید. بنابراین، این رستوران به طور مثال آب معدنی را که با قیمت عمده ۵۰۰ تومان تهیه کرده است، به قیمت ۱۰۰۰ تومان به شما خواهد فروخت (بازرگانی). به علاوه، دریافت و ثبت سفارش شما توسط گارسون ها نیز نوعی خدمات غیرملموس محسوب می شوند (خدماتی). اگر به اطراف خود نگاه کنید، با کسب و کارهای مختلط بسیار زیادی روبرو می شوید که به خوبی انواع شیوه های بیزینسی را در ارائه خدمات به مشتریان و نتیجتا سوددهی خود به کار بسته اند.

۵- کسب و کار اینترنتی

کسب و کار اینترنتی

یکی دیگر از گونه های کسب درآمد، فعالیت در بستر اینترنت است که با توجه به رشد صعودی تکنولوژی و وابستگی و تمایل افراد به استفاده از اینترنت، پای خود را به دنیای تجارت باز کرده است. فعالیت در فضای اینترنت  به دلایل مختلفی برای بیشتر افراد وسوسه انگیز است. در این مدل کسب و کار، شما نیاز به یک سیستم کامپیوتری، اینترنت با سرعت مناسب و یک میز کار دارید. ضمن اینکه برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی نیاز به مکان و زمان مشخصی نیست و در هر ساعت شبانه روز و هر جایی که هستید به راحتی می توانید تجارت خود را کنترل کنید. علاوه بر آن، نگرانی هم از بابت پرداخت هزینه های جاری مانند اجاره و قبض آب و برق ندارید. اما سوال اینجاست که چه نوع کسب و کارهایی را می توان در اینترنت انجام داد؟ تقریبا هر کاری که فکرش را بکنید می توانید در این فضا انجام دهید. فقط باید دانش خود را در زمینه ی اینترنت، بهینه سازی سایت و سئو کمی بالا ببرید. به طور کلی، تولید محتوا، فروشگاه آنلاین محصولات متنوع و ارائه خدمات مختلف، سه گونه مهم فعالیت هایی هستند که در فضای تجاری اینترنت شکل گرفته اند. کار کردن اینترنتی هم معمولا به دو صورت است. یا شما برای خود کسب و کار مستقلی راه می اندازید یا برای شرکتی به صورت دورکاری، کار می کنید. سود حاصل هر کدام از این فعالیت ها با یکدگیر متفاوت است و البته سقف درآمد مشخصی هم برای تجارت اینترنتی وجود ندارد. مثلا درآمد کسی که با سرمایه زیاد وارد بورس می شود و با علم و آگاهی به خرید و فروش سهام می پردازد، با کسی که به صورت دورکاری برای سایت های مختلف تولید محتوا می کند قابل مقایسه نیست. نکته دیگر در مورد کسب و کارهای اینترنتی این است که فقط منحصر به فضای وب نیست و اگر با شبکه های مجازی و دانش استفاده از آنها در رابطه با فروش محصولات آشنا باشید نیز می توانید حتی بدون پرداخت هزینه های رایج سایت، از طریق صفحه های اینستاگرام یا کانال ها ی تلگرامی اقدام به خرید و فروش کالا یا ارائه ی خدمات کنید. از شرکت های بزرگی که در ایران فعالیت های تجاری اینترنتی موفقی دارند می توان به دیجی کالا، اسنپ، علی بابا و دیوار اشاره کرد.

۶- کسب و کار خانگی

کسب و کار خانگی

این نوع کسب و کار، در واقع زیر مجموعه کسب و کار اینترنتی است و بسیاری از افراد که فرصت بیشتری در منزل دارند، می توانند از طریق اینترنت به فروش محصولات خود یا ارائه ی خدماتی که در توانشان است به صورت اینترنتی اقدام کنند. کسب و کار خانگی به صورت سنتی هم وجود داشته است که می توانیم به تولید و فروش مربا و ترشی توسط زنان خانه دار اشاره کنیم. اما با ورود اینترنت، شکل سنتی این مشاغل در مورد روش عرضه ی محصولات تغییر کرد و فروش ها به صورت آنلاین شد. کارهای بیشماری را می توان جزو فهرست مشاغل خانگی آورد. از ساخت و فروش انواع صنایع دستی و تولید محتوا و ترجمه متون گرفته تا فروش پوشاک و کیف و کفش و حتی غذای خانگی. از مزیت های کسب و کار خانگی هم لازم نبودن سرمایه زیاد و امکان کنترل زمان و مکان است. بسیاری از صفحه های فروش محصولات اینستاگرامی و کانال های تلگرامی توسط افرادی اداره می شود که از خانه مبادرت به فروش محصولاتشان می کنند. حال که با انواع کسب و کار آشنا شدید، بهتر است انواع سازمانهای تجاری را نیز بشناسید. لازم به ذکر است که این دسته بندی عمدتا بر مبنای نوع مالکیت کسب و کارهای مختلف انجام شده است.

بر اساس این دسته بندی، ۵ نوع کسب و کار وجود دارد:

۱- کسب و کار تک مالکیتی

کسب و کار تک مالکیتی

از این نامگذاری می توان فورا به این نتیجه رسید که مالکیت این نوع بیزینس ها تنها بر عهده یک نفر می باشد. در مقایسه با دیگر انواع مالکیت، پایه گزاری این نوع کسب و کارها آسانتر و ارزانتر خواهد بود. صاحبین این مشاغل، با معضل مسئولیت نامحدود روبرو هستند؛ این بدین معناست که اعتباربخشان این بیزینس ها درصورت عدم موفقیت مالک در بازپرداخت، این اختیار را دارند که او را مورد پیگرد قانونی قرار داده و طلب خود را وصول نمایند. اگر به مشاغل کوچک علاقمند هستید، این نوع کسب و کارهای تک مالکیتی برای شما مناسب هستند. بر اساس ماده ۴۱۸ قانون تجارت، در صورتی که فردی شخصا تجارتی را آغاز نماید و پس از مدتی ورشکسته شود و از پرداخت بدهی های خود عاجز باشد، با دریافت حکم ورشکستگی، از ادامه معاملات تجاری منع خواهد شد. همچنین او دیگر حق دخل و تصرف در اموال و حقوق مالی خود را نیز نخواهد داشت. اما در صورتی که فرد در قالب شرکت مشغول به فعالیت تجاری بوده و پس از مدتی ورشکسته شود؛ هرچند برای وی حکم ورشکستگی صادر خواهد شد، اما وی که تنها موسس و تنها شریک این شرکت بوده هیچ ممنوعیتی در خصوص دخل و تصرف در اموال خود نخواهد داشت. در واقع او می‎تواند با باقی اموال خود به تجارت دیگری ورود کرده و طلبکاران شرکت مزبور نیز حق ندارند ضرر خود را از وی مطالبه نمایند.

۲- شراکت

انواع کسب و کار

زمانی که دو یا چند نفر با همکاری با یکدیگر یک کسب و کار را راه اندازی می کنند، در واقع بیزینسی شراکتی را افتتاح کرده اند. این مالکین که در وهله اول، منابع و سرمایه های لازم را به بیزینس خود تزریق کرده اند، سود نهایی را بین خود تقسیم خواهند نمود. اگر به تنهایی از پس افتتاح و توسعه بیزینس خود برنمی آیید، خوب است به یکی از دو طریق ذیل یک کسب و کار شراکتی را راه اندازی نمایید:

  • اشراکت کلی: در این نوع شراکت همه شرکا به طور مساوی، از مسئولیت نامحدود برخوردار می باشند.
  • شراکت محدود: در شراکت محدود اعتباربخشان نمی توانند شرکای کم سهم را در خصوص عودت سرمایه خود مورد پیگرد قرار دهند.

بنابراین، شراکت نه تنها با مسئولیت ها، بلکه میزان سود نهایی و همچنین ریسک های احتمالی نیز در ارتباط می باشد.

۳- شرکت سهامی

انواع کسب و کار

شرکت های سهامی، سازمان هایی هستند که هویت قانونی مستقلی از مالکین خود دارند. مالکین شرکت های سهامی بورس، می توانند مالکیت خود را با میزان سهام بورسی که دارند نشان دهند. مالکین این شرکت ها (سهامداران) از مسئولیت محدودی برخوردار بوده و بالطبع، نقش محدودی در فرایند عملیاتی شرکت خواهند داشت. وظیفه کنترل فعالیت های شرکت سهامی بر عهده هیئت مدیره ای است که از میان سهامداران برگزیده می شوند. شرکت های سهامی به دو دسته سهامی عام و خاص قابل تقسیم می باشند. شرکت های سهامی عام بودجه اولیه خود را از طریق فروش سهام خود به مردم تأمین می‎ نمایند. به طور کلی به شرکت هایی که سهام آن ها عمدتا در دست عموم مردم باشند شرکت های سهامی عام می گویند. چند نمونه از شرکت های سهامی عام ایران عبارتند از: شرکت پارس الکتریک، موسسه کشت و صنعت چین چین، صنایع لاستیکی سهند، شرکت کیمیدارو، بانک انصار، بیمه پارسیان، و بانک حکمت ایرانیان. در مقابل شرکت های سهامی خاص، شرکت هایی هستند که بودجه تأسیس خود را تنها توسط موسسین تأمین می کنند. سهام این شرکت ها در دست عموم مردم نبوده و متعلق به موسسین و سهامداران خاص آن می باشد.

۴- شرکت با مسئولیت های محدود (LLC)

انواع کسب و کار

این شرکت ها رایج ترین شرکت های بازرگانی در ایران بوده و مالکیت آن معمولا بین اعضای خانواده، دوستان و آشنایان تقسیم می گردد. بر اساس ماده ۹۴ قانون تجارت کشور، این شرکت ها با مالکیت چند نفر و به هدفی تجاری تشکیل شده اند و هر یک از مالکیت، تنها به اندازه سرمایه اولیه خود وظیفه دارند تعهدات و قروض را پیگیری و پرداخت نمایند. همچنین، این مشاغل از ترکیبی از مشخصه های اصلی شرکت های سهامی و بیزینس های شراکتی برخوردار هستند. با این حال، از آنجا که LLC از سیستم مالکین سهامدار برخوردار نیستند، نمی توان آن ها را در گروه شرکت های سهامی دسته بندی نمود. با این حال، مالکین این شرکت ها، درست مانند مالکین شرکت های سهامی، از مسئولیت محدودی برخوردار هستند. لازم به ذکر است که در خصوص امور مالیاتی، این نوع مشاغل در یکی از سه گروه تک مالکیتی، شراکت و سهامی دسته بندی می شوند.

۵- شرکت تعاونی

شرکت تعاونی

سود نهایی این نوع مشاغل در گروه تعاون و همکاری گروهی از مالکین است که در صدد دستیابی به سودی مشترک می باشند. افراد تشکیل دهنده این گروه از مالکین را اعضا می خوانند. در سال ۹۶ اسامی تعاونیهای برتر ملی اعلام شد. برخی از این تعاونی ها عبارت هستند از: شرکت داروسازی زنجان، مس سرچشمه، تعاونی خدماتی زیربنای رفسنجان، تعاونی دندانپزشکان ایران، و اتاق تعاون آذربایجان غربی.

ادامه مطلب
پنج الگوی اصلی برای ساخت مدل کسب و کار – به زبان ساده
۵ الگوی اصلی برای ساخت مدل...

هر کسب و کاری به یک مدل مشخص برای اجرا نیاز دارد. ساخت یک مدل بکر و تازه آن هم از صفر، نه تنها زحمت و تلاش بسیاری را می طلبد بلکه به دلیل نقطه های مشترکی که در کسب و کارهای مختلف وجود دارند، به نوعی، تکرار مکررات و کشف چیزهای از قبل کشف شده به شمار می رود. بهترین کار این است که الگوهای پایه مدل کسب و کار را به خوبی بشناسیم، آن ها را با اهداف کار خود مقایسه کنیم و از یکی یا ترکیبی از آن ها برای ساخت مدل مورد نظر خودمان بهره بگیریم.

۵ الگوی اصلی مدل کسب و کار

کریستوفر الکساندر، پدر جنبش زبان الگو:

الگو در معماری، مفهومی است که زیربنای ایده های طراحی را تشکیل می دهد و می تواند به عنوان نمونه اولیه مورد استفاده مجدد قرار بگیرد.

۱- مدل کسب و کار تفکیکی (Unbundling Business Model)

مدل کسب و کار تفکیکی (Unbundling Business Model)

در این مدل، شرکت ها از سه نوع کسب و کار مختلف درونی اما بسیار متفاوت و مستقل تشکیل شده اند. این سه بخش شامل موارد زیر می شوند:

  • کسب و کارهای ارتباط با مشتری: وظیفه آن ها یافتن، جذب مشتریان و ایجاد ارتباط با آن ها است.
  • کسب و کارهای نوآوری محصول: وظیفه آن ها توسعه محصولات و خدمات جدید و جذاب است.
  • کسب و کارهای زیرساختی: وظیفه آن ها ایجاد و مدیریت پلتفرم هایی برای انجام وظایف تکراری با حجم بالا است.

نکته کلیدی در مدل تفکیکی، حفظ استقلال این سه بخش است. با وجود آن که در هر کسب و کاری بخش های ارتباط با مشتری، تولید محصولات نوآورانه و وظایف مدیریتی نقشی کلیدی و مهم را بر عهده دارند اما می توان هدف نهایی شرکت را بر دستیابی به یکی از این سه بخش ها پایه گذاری کرد.

۲- مدل کسب و کار دنباله دار (The Long Tail Business Model)

مدل کسب و کار دنباله دار (The Long Tail Business Model)

مدل کسب و کار دنباله دار از پیشنهادهای «کریس اندرسون» متفکر و کارآفرین حوزه تکنولوژی برای داشتن نگاهی متفاوت به تجارت های دیجیتالی است. کریس اندرسون، نویسنده کتاب «Long Tail» (دُمِ دراز و طویل) است که در آن برای نخستین بار در تاریخ وب به شکلی دقیق و ساختار یافته تفاوت های فضای دیجیتال و فیزیکی را توضیح داد و مسیر رشد آینده کسب و کارها را در فضای وب پیش بینی کرد. او در کتابش می گوید:

«مدل کسب وکار سنتی، بر پایه فروش زیاد از محصولات محدودی است که طرفداران زیادی دارند. ما نمی توانیم دقیقا با همان ذهنیت فروش و تجارت انبوه که در فضای فیزیکی وجود دارد، در فضای دیجیتال هم فعالیت کنیم». مدل پیشنهادی اندرسون بر پایه فروش کم تعداد زیادی از محصولات، پایه گذاری شده است. در واقع، تمرکز مدل کسب و کار دنباله دار روی عرضه تنوع زیادی از محصولات است که مخاطبان خاص یا محدودی دارند. بر خلاف آنچه به نظر می رسد، این مدل از کسب و کار در مقایسه با مدل سنتی یعنی فروش زیاد تعداد کمی از محصولات، بسیار هم سودآور است. استفاده از این مدل، با وجود هزینه های انبارداری بسیار پایین، نیازمند پلتفرمی بسیار قوی برای ارائه آسان محصولات به کاربران است. کسب و کارهایی مانند «نت فلیکس»، «ای بی»، «یوتیوب»، «فیس بوک» و «لولو دات کام» بر پایه مدل دنباله دار پایه ریزی شده اند. مثلا نت فلیکس که کار آن اجاره دادن آنلاین فیلم های ویدیویی است بخشی از تمرکزش را روی اجاره دادن فیلم های کم مخاطب گذاشت و تنوع را در این قسمت بسیار بالا برد. در نهایت، مجموع درآمد حاصل از اجاره فیلم های متنوع اما کم فروش با اجاره فیلم های پر فروش اما محدود رقابت می کرد. ای بی نیز ساز و کاری مشابه را انتخاب کرد. این سایت مزایده آنلاین بر پایه فعالیت تعداد زیادی از حراج کننده هایی است که مقدار اندکی از محصولات کم فروش را خرید و فروش می کنند.

چرا مدل کسب و کار دنباله دار محبوب است؟

سه دلیل اقتصادی باعث استقبال از این مدل شده است:

  • همگانی شد ابزارهای تولید

به کار بردن این مدل کسب و کار با کاهش هزینه های فناوری این فرصت را در دست افرادی خاص قرار داد تا بتوانند به راحتی از ابزارهایی که مشتاقانه آرزوی استفاده از آن را داشتند بهره ببرند. اکنون به لطف گسترش این مدل، میلیون ها نویسنده تازه کار می توانند کتاب های خود را چاپ کنند، آهنگسازهای مبتدی، موسیقی خود را ضبط کنند و کارگردان های تازه نفس، فیلم هایی کوتاه و بسیار حرفه ای بسازند. در واقع، این مدل کسب و کار، مسیر را برای عده ای که نادیده گرفته می شدند، به شکلی حرفه ای باز کرد.

  • همگانی شدن توزیع

اینترنت، توزیع محتوای دیجیتالی را به یک کالای متداول تبدیل کرد و هزینه های انبارداری و تحویل را به صورت چشمگیری کاهش داد. علاوه بر این، باعث ایجاد بازارهایی جدید برای مخاطبان جدیدی شد.

  • کاهش شدید هزینه های جستجو برای اتصال عرضه به تقاضا

نکته کلیدی این مدل، یافتن خریداران واقعی و بالقوه است. خدماتی که اینترنت در اختیار کسب و کارها قرار می دهد – مثل استفاده از موتورهای جستجو و ارائه ابزارهایی حرفه ای برای دیجیتال مارکتینگ – پروسه یافتن این افراد علاقه مند را بسیار آسان کرده است.

یک مدل کسب و کار دنباله دار می تواند همزمان به تولیدکنندگان محتوای حرفه ای و آماتور، خدمات ارائه دهد و برای این کار از یک پلتفرم چندوجهی استفاده می کند. پلتفرم، منبع کلیدی این مدل به شمار می رود. بنابراین، اصلی ترین فعالیت هایی که در این مدل از کسب و کار صورت می گیرد به توسعه، نگهداری، ساخت یا خرید امتیاز محتواهای خاص محدود می شود. این مدل ، از اینترنت به عنوان یک کانال قدرتمند برای ارتباط با مشتری و ایجاد تراکنش استفاده می کند. جریان های درآمدی آن نیز متنوع هستند و ممکن است از مسیرهایی مانند تبلیغات، فروش محصول یا حق عضویت مشترکین به دست آیند.

۳- مدل کسب و کار پلتفرم های چند وجهی (Multi-Sided Platforms Business Model)

مدل کسب و کار پلتفرم های چند وجهی(Multi-Sided Platforms Business Model)

در مدل پلتفرم های چند وجهی یا به قول اقتصاددان ها «بازارهای چند وجهی»، دو یا چند گروه مجزا و در عین حال به هم وابسته از مشتری ها به دور هم جمع می شوند. این پلتفرم ها تنها در صورتی برای یک گروه از مشتری ها ارزشمند خواهند بود که بقیه گروه های مشتری هم حضور داشته باشند. در حقیقت، نقش اصلی این پلتفرم، آسان تر کردن ارتباط بین گروه های مختلف مشتریان است. هر چقدر که کاربران بیشتری جذب این پلتفرم شوند، موفقیت آن بزرگ تر خواهد بود. کسب و کارهایی مثل «گوگل»، «ای بی»، «مایکروسافت ویندوز»، «فایننشال تایمز» و «ویزا» از این مدل در بدنه تجارت خود استفاده می کنند. به زبان ساده، کسب و کارها در این مدل، نقش یک واسطه را بازی کرده و از طریق مرتبط کردن گروه های مختلف به یکدیگر، ارزش آفرینی می کنند.

گوگل، مدلی از یک پلتفرم چند وجهی

گوگل، مدلی از یک پلتفرم چند وجهی

مثلا هسته اصلی کسب و کار گوگل، انجام تبلیغات متنی بسیار هدفمند، آن هم به صورت جهانی روی وب است. رمز موفقیت گوگل در ایفای نقش یک واسطه خوب و کارآمد خلاصه می شود تا به این وسیله بتواند کاربران بسیار زیادی را به سمت خود جذب کند. کاربران اینترنت، به دنبال پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز خود به صورت هدفمند، سریع و بسیار راحت هستند. از طرفی، صاحبان کسب و کار هم می خواهند با تبلیغاتی که در گوگل انجام می دهند، به اهداف سودآوری خودشان برسند. حلقه این اتصال، فوق العاده عمل کردن گوگل در ارائه این خدمات است. گوگل، مشتریان خود را به سه دسته تقسیم کرده است؛ گروه تبلیغ دهندگان، گروه وب گردها و گروه تولیدکنندگان محتوا. این تفکیک کاربران به گوگل اجازه می دهد تا برای رفع نیازهای آنها تخصصی تر عمل کند. مثلا برای تبلیغ دهندگان، تبلیغات هدفمند با استفاده از ابزار «گوگل ادوُرز»، برای وب گردها، امکان جستجوی رایگان و استفاده از ابزارهایی مانند «جیمیل»، «گوگل مپز» و «پیکاسا» و برای تولیدکنندگان محتوا، امکان کسب درآمد از طریق تولید محتواهایی سودمند و جذاب، نمونه هایی از عملکردهای تخصصی گوگل به شمار می روند. درآمد چشمگیر گوگل از مزایده کلمه های کلیدی به او این امکان را می دهد تا به طور پیوسته، عملکردهای رایگان خود را برای موتور جستجو و کاربران ابزارهای این موتور، بهینه سازی کند.

۴- مدل کسب و کار رایگان (Free Business Model)

مدل کسب و کار رایگان (Free Business Model)

رایگان بودن یک محصول یا خدمت، همیشه گزینه جذابی برای مشتریان بوده است. «کریس اندرسون» که مدل پیشنهادی دنباله دار او را کمی قبل تر با هم خواندیم، به توسعه این مدل کسب و کار نیز کمک بزرگی کرده است. او نشان داد که افزایش پیشنهادهای رایگان جدید، رابطه نزدیکی با اقتصاد کاملا متفاوت محصولات و خدمات دیجیتالی دارد. مثلا ساخت و ضبط یک آهنگ به زمان و هزینه زیادی نیاز دارد. اما هزینه تکثیر و توزیع دیجیتالی همان آهنگ روی اینترنت، نزدیک به صفر است! بنابراین یک هنرمند می تواند از طریق اینترنت، موسیقی خود را به مخاطبانش ارائه دهد و در سطح جهانی، آن را تبلیغ کند به شرط آن که بتواند از طریق جریان های درآمدی دیگری مثل اجرای کنسرت، هزینه هایش را پوشش دهد. به زبان ساده تر، در این مدل کسب و کار، مشتری ها به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول، همان کسانی هستند که از خدمات رایگان شرکت بهره می برند و دسته دوم مشتری ها نیز کسانی هستند که تنها به خاطر وجود دسته اول، به سراغ شرکت می آیند و حاضر می شوند برای دریافت خدمات – که معمولا هیچ ربطی به محصول رایگان ارائه شده ندارد – پول خوبی بپردازند. نمونه های چنین کسب و کاری را می توان در «روزنامه های رایگان»، «نرم افزارهای متن باز»، «گوگل» و «اپلیکشن های رایگان» مشاهده کرد.

کارتیک هوزاناگار:

میزان تقاضا در قیمت صفر، چندین برابر بیشتر از میزان تقاضا در قیمتی بسیار ناچیز است.

در این مدل، می توان به سه الگوی متفاوت کسب درآمد اشاره کرد:

  • پیشنهاد رایگان بر اساس پلتفرم های چند وجهی بر پایه تبلیغات

نمونه این روش را در گوگل مشاهده کردیم. دیدیم که گوگل، بخش بزرگی از خدماتش را – که شامل استفاده از موتورهای جستجو و ابزارهای کاربردی می شد – به صورت رایگان ارائه می داد تا به این ترتیب بتواند گروه بسیار بزرگی از مشتریان را به سمت خود جذب کند. سپس با راه اندازی بخش های تبلیغاتی بسیار هوشمندش روی بخش دوم مشتریان خود کار کرد و با مزایده کلیدواژه ها توانست به درآمد بسیار خوبی برسد.

  • خدمات مقدماتی رایگان به همراه خدمات تکمیلی انتخابی پولی

نمونه های این مورد را می توان در سایت هایی پیدا کرد که بخشی از اطلاعات یا حتی خدماتشان را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می دهند و اگر کاربران بخواهند از تمام پتانسیل اطلاعاتی یا خدماتی سایت استفاده کنند باید هزینه ای – که معمولا اندک است – را بپردازند. مثلا سایت هایی که اطلاعات یا آموزش های مختلف را به فروش می رسانند با تقسیم اطلاعات خود به دو بخش رایگان و ویژه این محدودسازی را اجرا کرده و مشتری را به سمت خرید حق اشتراک و استفاده کامل از اطلاعات و آموزش های سایت، تشویق می کنند. در زمینه خدماتی هم می توانیم سایت «دراپ باکس» را مثال بزنیم که با ارائه پلن های رایگان و بیزنس، فضاهای ذخیره سازی محدود و نامحدودی را به کاربرانش ارائه می دهد. بدون شک، استفاده از فضای ذخیره سازی نامحدود، نیازمند پرداخت هزینه خواهد بود. افزونه های مورد استفاده در سیستم های مدیریت محتوایی مثل وردپرس یا جوملا نیز در این دسته قرار می گیرند. به این صورت که تنها بخشی از خدمات یک افزونه رایگان و فعال است و کاربر برای دریافت تمام خدمات آن افزونه باید مبلغی را به صورت سالیانه بپردازد.

  • الگوی طعمه و شکار که در آن یک پیشنهاد رایگان یا بسیار ارزان قیمت ارائه می شود تا مشتری را برای خرید بعدی تشویق کند.

در این الگو، شرکت با ارائه یک پیشنهاد بسیار جذاب رایگان، کاربر را به دام می اندازد. اولین کسی که از این مدل برای گسترش مشتری های خودش استفاده کرد، یک بازرگان آمریکایی به نام «کینگ سی ژیلت» بود. او برای این که بتواند تیغ های ریش تراشی خود را به صورت انبوه و طولانی مدت به فروش برساند، دسته تیغ ریش تراشی را به صورت رایگان در اختیار مشتریانش قرار می داد. اولین دسته، به همراه خود تیغ هم داشت اما وقتی تیغ ها تمام می شدند، کاربر برای خرید تیغ های بیشتر، دوباره به سمت شرکت بازمی گشت و این تکرار خرید باعث می شد که سود بسیار زیادی نصیب شرکت شود.

اپراتورهای شبکه همراه  – البته نه در ایران – نیز با ارائه گوشی رایگان به همراه سیم کارت خریداری شده، به شکلی جذاب کاربر را به دام می اندازند. بدون شک، آنها با دادن گوشی های رایگان، دچار ضرر می شوند اما وقتی کاربر، استفاده از خدمات پولی اپراتور را آغاز می کند، تمام این ضررها به سودهایی کلان تبدیل می شوند. در ایران، چندان به این ماجرا اهمیتی داده نمی شود و اپراتورها از هر فرصتی برای خالی کردن جیب مشتریان خود استفاده می کنند! نهایت خلاقیت اپراتورهای وطنی در ارائه چند گیگ اینترنت رایگان خلاصه می شود که بعد از تمام شدن مدت استفاده از آن، با قیمت های سرسام آوری که روی هر گیگ مصرفی می گذارند، آن را جبران می کنند! در نتیجه، می توان گفت که جای این مدل کسب و کار – به شکل اصولی – در کشور ما بسیار خالی است و در صورت داشتن یک برنامه منسجم می توان از این فرصت برای ایجاد یک کسب و کار پر سود، نهایت استفاده را برد.

۵- مدل کسب و کار باز یا نوآوری باز (Open Business Model)

مدل کسب و کار باز یا نوآوری باز (Open Business Model)مخترع این مدل، «هنری چسبرو» است. او در سال ۲۰۰۶ با انتشار مقاله ای با عنوان «نوآوری باز: ضرورتی جدید برای خلق و کسب منفعت از فن آوری» این مدل را معرفی کرد. مدل کسب و کار باز به دو صورت عمل می کند:

  • نوآوری داخل به خارج

این نوآوری زمانی روی می دهد که شرکت ها به سراغ بخش های داخلی می روند و با واگذاری امتیاز مالکیت معنوی یا فناوری ها و دارایی های بدون استفاده خودشان درآمدزایی می کنند.

  • نوآوری خارج به داخل

زمانی روی می دهد که شرکت، ایده ها، فناوری و مالکیت معنوی خارج از سازمان را به درون فرآیندهای توسعه و تجاری سازی خود راه دهد. نمونه این شیوه عملکرد را در شرکت «پروکتر اند گمبل» با هم بررسی می کنیم.

نجات یک شرکت با تغییر دیدگاه

نجات یک شرکت با تغییر دیدگاه

در نوآوری باز خارج به داخل که بر خلاف مدل های سنتی و بسته عمل می کند، شرکت فقط روی پتانسیل های درونی خودش تمرکز نکرده و از هر فرصتی برای بهره برداری از پتانسیل های خارج از خودش استفاده می کند. بهترین و موفق ترین نمونه برای این مدل، شرکت «پروکتر اند گمبل» است که وقتی در آستانه ورشکستگی بود با استفاده از این مدل، توانست دوباره خودش را بالا بکشد و از رقبایش پیشی بگیرد. «ای. جی. لفلی» رئیس و مدیرعامل پروکتر اند گمبل، کسی که این مدل را در شرکتش اجرا کرد در این باره می گوید: «ما تمایل به انجام تمام کارها در شرکت را کنار گذاشتیم و جستجوی نوآوری را از هر جای ممکن – شامل تمام منابع داخل و خارج از شرکت – آغاز کردیم و به این ترتیب دوباره به قله بازگشتیم.» شرکت پروکتر اند گمبل با اجرای هدفمند این مدل در سه جهت، توانست از پتانسیل های خارج از شرکتش به شکلی کارآمد استفاده کند:

  • ارتباط بین متخصصان داخلی خود را با متخصصان دانشگاهی برقرار کرد. به این ترتیب، آنها از به روزترین اخبار تکنولوژی و فناوری استفاده می کردند.
  • وب سایتی برای حل چالش هایی که در شرکت با آن روبه رو بودند راه اندازی کرد. رویکرد وب سایت به این صورت بود که چالش ها و مسائل حل نشده داخلی شرکت برای دانشمندان و متخصصان خبره در سرتاسر جهان افشا می شد و به کسی که بهترین و کارآمدترین راه حل را پیدا می کرد، جوایز نقدی داده می شد!
  • وب سایتی برای افراد بازنشسته برپا کرد تا بتواند از دانش و تجربه افرادی که اکنون در کنارش نیستند نهایت استفاده را ببرد.

شرکت نستله نیز با ایجاد بخشی به نام «مشارکت های نوآورانه» خود را به قافله این مدل کارآمد رساند. «هلموت تریتلر» رئیس بخش مشارکت های نوآوری نستله در این باره می گوید: «نستله به روشنی پذیرفته است که برای رسیدن به اهداف توسعه خود باید ظرفیت های درونی اش را گسترش دهد تا بتواند مشارکت های استراتژیک زیادی را برقرار کند. این شرکت، مدل نوآوری باز را پذیرفته و با شرکای استراتژیک خود کار می کند تا با یکدیگر فرصت های قابل توجه جدید بازار و محصول را خلق کنند.»

هنری چسبرو، نظریه پرداز در حوزه سازمان و استاد دانشکده کسب وکار کالیفرنیا:

نوآوری باز، در مورد کار در دنیایی از دانش است؛ دنیایی که در آن همه آدم های باهوش برای شما کار نمی کنند. بنابراین شما بهتر می توانید آنها را بیابید، با آنها ارتباط برقرار کنید و بر مبنای کاری که می توانند انجام دهند، قدم بردارید.

سوار بر موج، حرکت کنید

در این مقاله با هم پنج مدل کسب و کار را بررسی کردیم که هر کدام از آنها شیوه مخصوص به خودشان را برای کسب درآمد دنبال می کردند. این پنج مدل برتر، در شرکت های بزرگی مثل گوگل، پروکتر اند گمبل، برند ژیلت، مایکروسافت و غیره اجرایی شده اند و می توان گفت که امتحان خود را پس داده اند. اما این بدان معنا نیست که تمام مسیر پر هیجان تجارت تنها به این پنج مدل محدود می شود. همان طور که این مدل ها بر مدل های سنتی خود پیشی گرفتند در آینده نیز مدل هایی تازه نفس تر با رویکردهایی سنت شکن تر به وجود خواهند آمد. بهترین راه این است که انعطاف پذیری خود را همیشه بالا نگه دارید و در مقابل مدل های کسب درآمد جدیدتر مقاومت نکنید تا در این مسیر بی ثبات و پر از تازگی، پر قدرت باقی بمانید. خلاصه ای از آنچه با هم گفتیم:

  • استفاده از الگوی مدل های کسب و کار می تواند در آغاز مسیر کارآفرینی به مدیران جوان کمک کند. به این ترتیب، آنها در زمان، هزینه و تجربه، صرفه جویی خواهند کرد.
  • در دنیای تجارت، ۵ الگوی اصلی مدل های کسب و کار وجود دارد که تمام شرکت های بزرگ و موفق در سطح جهان از یکی یا ترکیبی از آنها استفاده می کنند. این الگوها شامل مدل کسب و کار تفکیکی، دنباله دار، پلتفرم چند وجهی، رایگان و مدل کسب و کار باز هستند.
  • مدل کسب و کار تفکیکی، به این موضوع مهم اشاره می کند که شرکت ها باید سه بخش اصلی خود را به طور کامل از هم تفکیک کرده و در صورت امکان، روی یکی از آنها تمرکز کنند. این سه بخش اصلی شامل، ارتباط با مشتری، نوآوری محصول و فعالیت های زیر ساختی هستند.
  • کریس اندرسون، متفکر و کارآفرین حوزه تکنولوژی، مدل کسب و کار دنباله دار را پیشنهاد داده است. مدل پیشنهادی او بر پایه فروش کم تعداد زیادی از محصولات، پایه گذاری شده است. در واقع، تمرکز مدل کسب و کار دنباله دار روی عرضه تنوع زیادی از محصولات است که مخاطبان خاص یا محدودی دارند.
  • سه دلیل اقتصادی باعث استقبال از الگوی دنباله دار شد. اول، همگانی شدن ابزارهای تولید؛ دوم، همگانی شدن توزیع و سوم، کاهش شدید هزینه های جستجو برای اتصال عرضه به تقاضا
  • مدل کسب و کار پلتفرم های چندوجهی، دو یا چند بخش مشتری را مدیریت می کند که هر بخش مشتری، جریان درآمدی متفاوتی می سازد. در این مدل، خدمات رایگانی به یک یا چند بخش از مشتری ها ارائه می شود که هزینه آن از طریق پول های دریافتی از بخش های دیگر مشتری جبران می شود.
  • در مدل کسب و کار رایگان با تقسیم مشتری به دو بخش استفاده کننده رایگان و پرداخت کننده به کسب درآمد می پردازند. مثلا در روزنامه های رایگان، مشتری استفاده کننده کسی است که اطلاعات روزنامه را می خواند و مشتری پرداخت کننده هم کسی است که هزینه درج آگهی در روزنامه را می پردازد.
  • مدل کسب و کار باز به دو قسمت نوآوری داخل به خارج و نوآوری خارج به داخل تقسیم می شود. در این مدل، شرکت ها از حالت بسته و سنتی خود فاصله می گیرند و شروع به برقراری ارتباطی سودمند با منابع و پتانسیل های درآمدزایی و فناوری خارج از سازمان می کنند.

نظر شما چیست؟

به نظر شما اجرای کدام یک از مدل های کسب و کاری که در این مقاله آنها را توضیح دادیم در کشور ما سود ده خواهد بود؟ آیا شرایط اقتصادی هر کشور می تواند در شیوه اجرای این روش ها تاثیرگذار باشد؟

ادامه مطلب
buffet-(4)
۷ شخصیت کلیدی در راه اندازی...

راه اندازی کسب و کار بزرگ

راه اندازی کسب و کار یکی از راه های عالی برای رسیدن به استقلال مالی است. وقتی بتوانید به راحتی رئیس خود باشید و بدون هیچ محدودیتی کارهای مورد علاقه خودتان را انجام دهید، چرا باید به عنوان یک زیر دست کار کنید و غرولندهای رئیستان را پذیرا باشید؟ برای دستیابی به سودهای کلان در ۱۲ تا ۲۴ ماه اول شروع کارتان با مجموعه ای از چالش های منحصربه فرد روبه رو خواهید شد، به ویژه در حالتی که یک گروه مشاوره در کنار خود نداشته باشید. در این مقاله از خانه سرمایه شخصیت های کلیدی کسب و کارتان را به شما معرفی می کنیم. 

★ شخصیت های کلیدی کسب و کارتان را بشناسید

بسیاری از برنامه ها و کتاب هایی که در حوزه راه اندازی کسب و کار نگاشته شده اند، این توهم را در ذهن کارآفرینان نوپا ایجاد می کنند که به تنهایی می توانند در راه اندازی کسب و کار خود موفق شوند. اگرچه با گذر چندین سال هر کارآفرینی به خوبی درک خواهد کرد که برای رسیدن به درآمدهای کلان باید از مشاوران قدرتمند استفاده کند. اما آنها زمانی به این نتیجه می رسند که دست کم چندین بار سرشان با سنگ تجربه برخورد کرده باشد! تشکیل تیمی از مشاوران نیازمند سرمایه گذاری روی گروهی از افراد متخصص است که خود این افراد روی موفقیت های آتی کسب و کار شما سرمایه گذاری کرده باشند. این تیم، گروهی دوستانه یا فامیلی نیست اما در عوض هر کدام از آن ها می توانند یکی از رهبران اثبات شده در حرفه خود باشند.

براساس نظر متخصصان، اهداف اولیه از تشکیل تیم مشاوران، صحبت کردن، چانه زنی، بحث و جدل، مخالفت، تدبیر کردن و یادگیری خلق آثار با معنا به کمک همدیگر است. اگرچه توصیه های اعضای تیم مشاوره ای باهم جور نیستند، اما در باطن، همه آن ها به دنبال ایجاد ارزش افزوده نهایی برای رشد کسب و کار هستند. هرکدام از آن ها باید نفش جداگانه ای داشته باشند و نماینده باکیفیت ترین رهبر موفق در زمینه کاری خود باشند. اولین تیم مشاوران در شرکت من را هفت نفر از زبده ترین اشخاص در همان حرفه تشکیل داده بودند که دورنمای فکری کاملاً متضادی با همدیگر داشتند.

این تضاد فکری به خودی خود باعث می شد تا تمام نقص های موجود در شرکت را شناسایی کنیم؛ چنین وضعیتی به من این امکان را می داد تا به جای این که تلاشم را صرف امور داخلی شرکت کنم، روی پیشرفت و رشد شرکت تمرکز داشته باشم. در اینجا به معرفی هفت شخصیت کلیدی در راه اندازی کسب و کار می پردازیم. هر کدام از شما برای شروع کسب و کار خود به ایفای نقش تک تک آن ها در تیم مشورتی تان نیاز دارید.

 ✔ حقوق دان

با رشد شرکتتان ممکن است درگیر مشکلات حقوقی ناخواسته ای شوید. در این زمان است که وکیلی ماهر و برجسته می تواند میان شما و تمام مشکلات حقوقی تان بایستد. در اوایل راه بزرگ و پیشرفت طرح های تجاری خود با یک وکیل خبره ارتباط برقرار کنید تا از مسائلی مثل علامت تجاری، قانون کپی رایت، مسائل حقوقی منعقد کردن قرارداد و نوشتن توافق همکاری درون سازمانی از او کمک بگیرید. یادتان باشد که هرگز بدون مشورت، خودتان قرارداد ننویسید. سعی نکنید که به تنهایی از پس همه امور برآیید. مناقشه های تجاری به ویژه در دوران توسعه دادن کسب و کار، می توانند بسیار هزینه بر باشند. پس توصیه می شود حتما در تمام مرحله های راه اندازی کسب و کار خود از مشاوره این فرد بهره ببرید.

✔ حسابدار مورد تایید

همیشه حسابداری واقعا زبده در تیم کاری خود داشته باشید تا به طور دقیق در جریان اعداد و ارقامی که در شرکت جابه جا می شود قرار بگیرید. یک حسابدار خوب، مسئولیت پذیر است، سابقه همه معاملات را دقیقا ثبت می کند و می تواند چشم انداز درستی از هزینه ها و سود نهایی به شما ارائه دهد. وجود حسابدار برجسته در تیم کاری، شما را از عملکرد سود دهی شرکت و تراز سود و زیان آگاه می سازد.

✔ متخصص بازاریابی و برندسازی (مارکتینگ)

امروزه همه افراد پیشنهاداتی برای بازاریابی در آستین دارند، اما شما باید یک جای خالی برای متخصص بازاریابی که از پیش، فعالیت ثمربخش خود را ثابت کرده است، نگاه دارید. توصیه می کنیم یک متخصص بازاریابی به تیم خود جذب کنید تا از پیشنهادهایی که به شما ارائه می دهد، شگفت زده شوید. مشاور بازاریابی به شما کمک خواهد کرد تا به بازار هدف و شبکه مشتری های پایه خود نزدیک شوید، بنابراین می توانید به طور پیوسته، حاشیه سود خود را افرایش دهید.

✔ مدیر مالی

زمانی که کسب و کارتان رونق بگیرد و شروع به رشد کند، به سرمایه گذاری هوشمندانه نیاز پیدا می کنید. نقش مدیر مالی این است که شما را در یافتن بهترین گزینه برای سرمایه گذاری چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت یاری دهد. چون در این هنگام، ذهنتان راه حل های گوناگونی را به شما می دهد که شاید بیشترشان عاقلانه نباشند. مثلا ممکن است بخواهید مشتری های جدیدی برای محصولتان پیدا کنید یا به سراغ شراکت با رقیبتان بروید تا به این وسیله، سهم بازاری خود را افزایش دهید. لحظه ای که من متوجه رشد چشمگیری در شرکتم شدم، مشاور مالی شرکت جلسه ای ترتیب داد. او در این جلسه راه حل هایی را پیشنهاد کرد تا سرمایه شرکت را بدون جذب مشتری های جدید و تنها با سرمایه گذاری در دیگر شرکت ها افزایش دهیم.

✔ مدیر اجرایی

وقتی در سال های گذشته در دوره های مخصوصی که برای استارت آپ ها برگذار می شدند شرکت می کردم یاد گرفتم که بسته به مقیاس کمپانی به یک مدیر اجرایی حرفه ای نیازمندم. بسته به ارزش و جایگاه هر سازمان، مدیر اجرایی باید قدرت در اختیار داشته باشد. مدیر اجرایی شما را در ایفای نقش رهبری سازمان هدایت می کند. نقش و وظایف مدیر اجرایی نباید به فردی که با جدیت پیگیر امور نیست واگذار شود. درون یک سازمان سطوح متفاوتی از اطمینان و قدرت غیر معمول پنهان برای پیگیری امور و مسئولیت ها وجود دارد که انجام آن ها تشکیل یک تیم برای تقسیم کار را می طلبد. همچنین در این مرحله شما یاد خواهید گرفت که تیم مدیریتی و منابع انسانی خود را تشکیل دهید.

✔ مشتری بالقوه یا مراجعه کننده

چگونگی راه اندازی کسب و کاراگرچه شما به بهترین مشاوران مجهز هستید، اما باید مطمئن شوید که مشتریان اصلی شما نیز با مدل کسب و کارتان به خوبی ارتباط برقرار می کنند. وجود یک مشتری ایده آل در تیم مشاوره ای برای همه چیز از بازخورد گرفته تا قیمت گذاری و بازاریابی استفاده می شود. به این موضوع مثل داشتن یک گروه کانونی فکر کنید. داشتن این فرد باعث می شود پیش از ارائه محصول یا خدمت به ویژه در بازار، بازخورد مناسبی از رفتار مصرف کنندگان دریافت کنید.

راه اندازی کسب و کار در ایران✔ کپی رایتر یا طراح حرفه ای

وجود کپی رایتر یا ویرایشگر حرفه ای در هیئت مدیره شما ضروری است. کپی رایتر کسی است که محتوای مطلوب شما را برای سهامداران، شرکا، مشتریان، عرضه کنندگان و… طراحی می کند. در این مورد، مقیاس، تعیین کننده کیفیت است. ممکن است شما نویسنده ای فوق العاده باشید، اما پیشنهادهای اجرایی نیاز به نوشتاری متفاوت دارند.

برگرفته از: ماهنامه معیشت

ادامه مطلب
1)
چگونه اولین کسب و کار خود...

چگونه اولین کسب و کار خود را شروع کنیم؟

ارزش کارهای پاره وقت و ایجاد کسب و کار در خانه

پس از ترک نیروی دریایی، تصمیم گرفتم کسب و کاری برای خودم راه بیندازم. جوان بودم و مشتاق و پر از جاه طلبی اما بی پول. نمی دانستم چگونه کاری برای خودم راه بیندازم. پولی برای زندگی کردن نداشتم چه برسد به ایجاد کسب و کار.

گرسنگی و عدم اعتماد به نفس باعث شد به پدر پولدار زنگ بزنم. او قاطعانه به من گفت: “برو کاری پیدا کن”. شوکه شدم و با ناباوری گفتم: “فکر می کردم تو به من بگویی شغلی برای خودم راه بیندازم”.

پدر پولدار گفت: “بله همین را می خواستم بگویم ولی تو باید غذایی، برای خوردن داشته باشی و سقفی برای زیستن”.

سپس پدر پولدار یک قانون بسیار با ارزش را به من آموخت: “کار کن برای آموختن، نه برای کسب درآمد.”

با یافتن شغلی توانستم مهارت های لازم برای ایجاد کسب و کار مورد نظرم را بیاموزم؛ بدون این که کسب و کاری راه بیندازم یا امنیت شغلی داشته باشم. پدر پولدار شغلی به من پیشنهاد کرد تا مهارت های فروش را به من بیاموزد زیرا او می دانست من فردی بسیار خجالتی هستم و از این که مشتری ها کالای من را نخرند، وحشت زده می شوم. او می خواست من یاد بگیرم تا بر ترس هایم غلبه کنم. هر روز مجبور بودم از دفتری به دفتر دیگری بروم و جلساتی را با افراد غریبه داشته باشم و سعی کنم به آنها دستگاهی را بفروشم که آنها فکر نمی کردند به آن دستگاه ها نیاز داشته باشند. این مرحله از یادگیری، دردناک بود، اما گذراندن همین مراحل، من را طی سالها میلیونر کرد و این نوع یادگیری، واقعا یک سرمایه گذاری بود. همان طور که در دفتر کار می کردم، تبدیل به یکی از فروشندگان برتر شدم اما هنوز مشکل مالی را داشتم.

با توجه به این واقعیت، پدر ثروتمند درس دوم را به من داد: “کار روزانه خود را حفظ کن و یک کار پاره وقت دیگر را شروع کن.”

پدر پولدار می گوید: ” بزرگترین اشتباه مردم این است که آنها برای کسب درآمد، سخت کار می کنند ]همان شغل اول[، همچنین اکثر مردم سراغ شغل دوم نمی روند و فقط زمانی که به پول بیشتر نیاز دارند، سراغ شغل نیمه وقت می روند. اگر کسی بخواهد این روش را به کار گیرد بایستی شغل روزانه خود را حفظ کند و به دنبال کار پاره وقت باشد.” این مساله برای شرکت هایی مانند مایکروسافت، فیس بوک، آمازون و Dell صدق می کند. پدر پولدار توضیح داد که بیشتر کسب و کارهای بزرگ در ابتدا به صورت کار پاره وقت شروع شدند. در حال حاضر مشکل، نداشتن ایده های بزرگ در دنیا نیست بلکه به دلیل عدم وجود معامله گران بزرگ است. مساله اصلی شروع یک کسب و کار نیمه وقت این است تا شما را به یک کارآفرین بزرگ تبدیل

کند. تمرکز بر ایجاد یک کسب و کار بزرگ پاره وقت باعث می شود شما بتوانید بیاموزید و صاحب یک کسب و کار بزرگ برای خودتان باشید.

چه چیزهایی خواهید آموخت

شروع یک کسب و کار در منزل به صورت پاره وقت به شما کمک می کند تا مهارت های کسب و کار با ارزش و موضوعاتی مانند موارد زیر را بیاموزید:

  • مهارت های ارتباطی
  • مهارت های رهبری
  • مهارت های ایجاد تیم
  • قوانین مالیاتی
  • قوانین صنفی
  • قوانین اوراق بهادار

این موارد را نمی توان در یک کتاب یا در یک کارگاه آخر هفته آموخت. آنها را باید به طور مداوم فرا گرفت.

تا به امروز من در حال یادگیری این موضوعات هستم. هر چه بیشتر مطالعه می کنم، بیشتر کسب و کارم را بهبود می بخشم.

با شروع یک کسب و کار پاره وقت، تبدیل به کارمند خودتان می شوید و یک دنیای کاملا جدید با فرصت مالی نامحدود را برایتان فراهم می کند. این مساله واقعا یک تجربه قابل تغییر در نگرش و دیدگاه است.

 

نویسنده و مترجم: خانم هانیه عظیم زادگان

 

ادامه مطلب