Lines_Background
وبینار آنلاین خانه‌سرمایه
00روز
00ساعت
00دقیقه
00ثانیه
ثبت‌نام رایگان
لوگو خانه سرمایهآموزش ترید از صفر صفر

قوانین و مقررات معاملاتی

Scalping-in-the-digital-currency-market
معاملات اسکالپینگ چیست؟ بررسی کامل ترید...

اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال چیست و چه کاربرد و معنایی دارد؟ یکی از مهم ترین دلایل استقبال از بازار ارزهای دیجیتال این است که بستری با اهداف و مهارت های مختلف برای فعالیت کاربران ایجاد کرده است؛ به عنوان مثال، اگر تحلیلگر خوبی بوده و توانایی تصمیم گیری و ترید لحظه ای را داشته باشید، می توانید در بازه های زمانی مختلف به سود برسید. در مقابل اما اگر سرعت عمل بالایی نداشته باشید و نتوانید در لحظه تصمیم بگیرید، باید روش ها و استراتژی هایی را انتخاب کنید که به سرعت عمل بالایی نیاز ندارند.

درست است که بازار ارزهای دیجیتال، نوسان بسیار بالایی دارد، اما همین ویژگی است که به برخی از کاربران امکان می دهد تا از آن سود به دست بیاورند. در این میان، افرادی که ترسی از انتخاب روش های پرریسک نداشته و همچنین می توانند مدت زمان قابل قبولی را به رصد بازار اختصاص دهند، حتماً از روش اسکالپینگ استقبال کرده و می توانند آن را به عنوان استراتژی مناسب خودشان انتخاب کنند.

ما قصد داریم در این مقاله، اسکالپینگ را شرح داده و پنج استراتژی آن را در بازار ارزهای دیجیتال با هم بررسی کنیم. به این ترتیب، شما می توانید در صورت تمایل و البته کسب مهارت کافی، از این روش ها برای کسب سود در بازار ارزهای دیجیتال استفاده کنید.

ترید با روش اسکالپینگ

اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال چیست؟

اسکالپینگ یا اسکالپ تریدینگ، یک استراتژی معاملاتی شناخته شده در بازار ارزهای دیجیتال است که به کسب سودهای کم اما متعدد در تریدهای کوتاه مدت اشاره می کند. درواقع، در این استراتژی، تریدر سودهای بسیار کم را در چندین معامله در طی شبانه روز کسب می کند؛ در نهایت، جمع این سودها (که از چندین معامله به دست آمده است)، برای اسکالپر یا همان تریدر بسیار قابل توجه خواهد بود.

یکی از دلایل محبوبیت استراتژی اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال، ماهیت پرنوسان این بازار است که امکان پیداکردن موقعیت برای کسب سودهای کوچک را برای اسکالپرها بسیار ساده می کند. اسکالپرها با استفاده از لوریج و همچنین حد ضرر محدود، سعی می کنند تا ریسک معاملات خود را کنترل کنند.

تریدرها در بازارهای ارز دیجیتال و همچنین بازار فارکس، از این استراتژی واکنش سریع، به تحرکات بازار استفاده می کنند. برخلاف باز نگه داشتن یک معامله توسط تریدرهای مختلف برای چند ساعت، چند روز و یا حتی چند هفته، اسکالپرها معمولاً معاملات خود را در چند دقیقه و یا حتی در برخی مواقع در چند ثانیه می بندند.

«در این استراتژی معاملاتی، ثبات و سرعت عمل از فاکتورهای اساسی ای هستند که تعیین کنندۀ میزان سود و یا ضرر تریدر خواهند بود.»

استراتژی اسکالپینگ، نیازمند نوسانات بالا در جفت ارز انتخابی است. به عبارتی دیگر، نوسانات شدید در قیمت، کسب سود اسکالپرها را ساده تر می کند؛ هرچند که اسکالپرها، نوسانات کوچک و کوتاه مدت بازار را برای کسب سود در معاملاتشان انتخاب می کنند.

در مقایسه روش اسکالپینگ با روش ترید روزانه و یا سوئینگ تریدینگ، متوجه خواهید شد که ریسک معاملات اسکالپرها نسبتاً کم تر است. همچنین، این روش، سود را در لحظه و بدون معطلی برای تریدر ایجاد می کند. با وجود تمام این مسائل، یک اسکالپر برای رسیدن به سرمایه قابل توجه، به انضباط شخصی و پشتکار نیاز دارد تا بتواند در استراتژی اسکالپینگ موفق عمل کند.

استراتژی اسکالپینگ چیست

روش ایجاد سود با اسکالپینگ

اگر در بازار ارزهای دیجیتال و همچنین در بخش اسکالپرها فعالیت داشته باشید، می دانید که هر تریدر، استراتژی معاملاتی خاص خود را برای کسب بیش ترین سود دارد. با این حال، برخی از اصول استراتژی اسکالپینگ، تقریباً در میان تمامی اسکالپرها& مشترک است. لازم به ذکر است که استراتژی اسکالپینگ، براساس تحلیل تکنیکال در لحظه صورت می گیرد و به دلیل نیاز به سرعت عمل در انجام معامله، فرصتی برای بررسی تحلیل بنیادی جفت ارز باقی نمی ماند.

به طور متوسط، اسکالپرها هر پنج الی ده دقیقه یک بار، موقعیت های معاملاتی خود را باز می کنند؛ زیرا تایم فریم پنج دقیقه ای به دلیل سازگاری با اکثر استراتژی ها، در بسیاری از مواقع ترجیح اکثر اسکالپرهاست. همچنین، امکان تحلیل در این تایم فریم برای تریدر وجود داشته و می تواند براساس پیش بینی های خود نیز به سود برسد.

دو روش کاملاً متفاوت برای اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد که توسط تریدرها به کار گرفته می شود. در ادامه این دو روش را با هم بررسی خواهیم کرد:

  • روش دستی

در حالت دستی، تریدر باید با جدیت و دقت حرکت بازار را بررسی کرده و معاملات خود را زیر نظر داشته باشد. همچنین باید به تحرکات توجه داشته باشند تا بتوانند موقعیت های خرید و فروش را به موقع باز کرده و در زمان درست، اقدام به بستن آن ها کنند تا از این طریق به سود برسند.

روش دستی

  • روش خودکار

در مقابل روش دستی، روش خودکار وجود دارد که در آن، تریدرها یک برنامه منحصربه فرد را براساس استراتژی خود طراحی می کنند. این روش، برای کم کردن میزان ریسک و زمان هایی که تریدر به بازار دسترسی ندارد، بسیار کاربردی خواهد بود.

در بیش تر مواقع، اسکالپر باید تصمیماتی را در رابطه با معاملات خود بگیرد؛ این در حالی است که تریدر نمی تواند زمانی را به تفکر در رابطه با دارایی مورد معامله صرف کند. در چنین لحظاتی، بصیرت و ادراک مستقیم، تنها مشاور و کمک در زمینه تصمیم گیری خواهد بود. این روش که با نام اسکالپینگ شهودی نیز شناخته می شود، به تجربه عمیق معامله گری، درک دقیق بازار و همچنین مهارت در تحلیل نیاز دارد.

اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال و بازار فارکس

بازار ارزهای دیجیتال و فارکس دو بازار مالی جهانی هستند که شباهت هاب بسیاری به یکدیگر داشته باشند؛ با این حال، برخی از ویژگی ها ممکن است در یک بازار با شدت بیش تری وجود داشته و یا حتی فقط مختص همان بازار باشد.

شباهت اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال و بازار فارکس

شباهت ها

در این بخش، قصد داریم تا شباهت های استراتژی اسکالپینگ در بازار ارز دیجیتال و فارکس را با هم بررسی کنیم تا بتوانید به شناخت درست تری نسبت به این روش در بازارها برسید.

1. عرضه و تقاضا

میزان عرضه و تقاضا در هر دو بازار فارکس و کریپتوکارنسی، عامل اصلی و تعیین کننده قیمت است؛ به عبارت دیگر، مهم نیست که شما در حال معامله کردن ارزهای فیات کشورهای مختلف باشید و یا رمزارزها را معامله کنید، در هر حال، میزان عرضه و تقاضا در این بازارهاست که قیمت را تعیین می کند.

2. پلتفرم های معاملاتی

امکان فعالیت در هر دو بازار ارزهای دیجیتال و فارکس، از طریق پلتفرم های معاملاتی در سطح اینترنت برای کاربران سراسر جهان فراهم شده است.

3. وجود ربات های معاملاتی

کاربران بازار ارزهای دیجیتال و فارکس، می توانند از ربات های معامله گر استفاده کنند. در این صورت، مواقعی که خواب هستند و یا به بازار دسترسی ندارند، از کسب سود جا نخواهند ماند. همچنین احساسات آن ها به عنوان تریدر باعث تصمیم گیری اشتباه در زمآن های حساس نخواهد شد.

ربات های معاملاتی

 

تفاوت ها

ممکن است از نظر یک تریدر تازه کار، هر دو بازار فارکس و ارزهای دیجیتال تقریباً یکسان باشند؛ اما حقیقت این است که این دو بازار با اهداف مختلفی به وجود آمده و در حال فعالیت هستند.

بازار فارکس بسیار قدیمی بود و در سطح جهانی از طرف افراد زیادی قابل قبول و شناخته شده است؛ این در حالی است که بازار کریتو تقریباً جوان به حساب می آید و این موضوع باعث می شود تا از نظر بسیاری از افراد، قابل پذیرش و اعتماد نباشد.

از طرف دیگر، نوسانات شدیدی در بازار کریپتو تشکیل می شوند که عملکرد تریدرها را در این بازار تحت تأثیر قرار می دهد. در ادامه تفاوت های دو بازار مالی فارکس و بازار ارزهای دیجیتال را بررسی خواهیم کرد.

1. نوسانات

در بازار فارکس، دارایی هایی مانند ارز رایج کشورهای شناخته شده مبادله می شوند؛ از آنجاییکه نرخ ارزها معمولاً تغییرات شدیدی را در کوتاه مدت تجربه نخواهند کرد، نوسانات بازار چندان شدید نیستند.

از طرف دیگر، قیمت رمزارزها در بازار ارزهای دیجیتال نوسانات شدیدی را ثبت می کنند. این شرایط امکان کسب سود برای اسکالپرهای حرفه ای را فراهم می کنند.

نوسانات در استراتژی اسکالپینگ

2. واسطه

انجام معامله در بازار فارکس، با وجود واسطه هایی انجام می شود که وجود آن ها برای خدماتی که فراهم می کنند، باعث بیش تر شدن میزان کارمزد معاملات می شوند. در مقابل، استفاده از واسطه ها در بازار ارزهای دیجیتال مطرح نبوده و به همین دلیل هزینه های معاملاتی تریدرها به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

3. زمان

فعالان بازار ارزهای دیجیتال، می توانند در هر روزی از سال و در هر ساعتی، اقدام به معامله در بازار کنند؛ اما در بازار فارکس، تنها در پنج روز هفته (دوشنبه تا جمعه) و در ساعات کاری می توان معاملات خود را انجام داد.

البته بازار فارکس، در روزهایی که فعالیت می کند نیز یک بازار 24 ساعته به حساب می آید؛ اما ازآنجایی که بازارهای مالی در کشورهای مختلف در فارکس فعال هستند، در برخی از ساعات معاملات با حجم بالاتری انجام می شوند.

4. مقررات

ارزهای رایج کشورها که در بازار فارکس معامله می شوند، از سوی دولت ها حمایت می شوند. به همین دلیل، می توان گفت که معاملات در این بازار به صورت قانونی تنظیم می شوند؛ اما ارزهای دیجیتال، تنها از سوی تعداد معدودی از کشورها قابل قبول هستند (دولت ها و نه عموم مردم)؛ همین موضوع باعث شده است که ریسک معاملات در بازار ارزهای دیجیتال بیش تر از بازار فارکس بوده و غیرقابل پیش بینی نیز باشد؛ زیرا هیچ نهادی بر عملکرد آن کنترل مستقیم ندارد.

قوانین و مقررات

انواع استراتژی اسکالپ تریدینگ

هر اسکالپر، باید دقیقاً بداند که در حال انجام چه کاری است و استراتژی معاملاتی خود را به درستی درک کند. برای همین است که گفته می شود یک اسکالپر باید بر استراتژی خود پایبند بوده و از گرفتن تصمیمات غیر ضروری و انحراف از روش معاملاتی خود دوری کند.

پنج استراتژی اسکالپینگ مناسب برای تریدرهای مبتدی تا حرفه ای وجود دارد که می توان از آن ها استفاده کرد. این روش ها عبارتند از:

1. تریدینگ در محدودۀ رنج (Range Trading)

اصطلاح رنج (Range) به این معناست که قیمت بین دو سطح کف و سقف در یک بازه زمانی در نوسان باشد. زمانی که رنج قیمتی تشکیل می شود، تریدرها علاقه دارند که در آن محدوده، باتوجه به موقعیت قیمت، معاملات خرید و فروش را باز کنند. زمانیکه تریدری بتواند یک محدوده رنج مناسب برای معامله پیدا کند، سعی می کند در نواحی حمایت یا کف ها اقدام به بازکردن موقعیت خرید کند تا بتواند از بالارفتن قیمت سود کند؛ همچنین زمانی که قیمت به سقف قیمتی در محدوده رنج یا همان مقاومت برسد، تریدر اقدام به بازکردن موقعیت فروش کرده و از این طریق به سود می رسد.

از طرف دیگر، اسکالپرها می توانند یک سفارش محدود یا همان لیمیت برای موقعیت خرید (Long) ثبت کنند. بهتر است این کار در شرایطی انجام شود که قیمت در محدودۀ رنج پایین است و روند قیمتی در جهت مطلوبی قرار گرفته است. انجام معاملات رنج و استفاده از این استراتژی اسکالپینگ در محدوده ها زمانی که بازار سطح همواری دارد و به عبارت دیگر شاهد روند صعودی یا نزولی در نمودار قیمتی نیستیم، کاربرد دارد.

ترید در Range Trading

2. اختلاف قیمت پیشنهادی خریداران و فروشندگان

اسپرد به اختلاف قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده اشاره دارد. در این روش، اسکلپر معامله ای را در یک قیمت پیشنهادی باز کرده و به سرعت و پس از کسب سود کمی، آن را می بندد. در این روش، ممکن است تریدرهای اسکالپر با دو حالت مواجه می شوند:

  • اختلاف قیمت زیاد بین قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده

این حالت زمانی اتفاق می افتد که قیمت پیشنهادی فروشنده بالاتر و قیمت پیشنهادی خریدار به طور قابل توجهی پایین تر از حالت معمول باشد. دلیل رخ دادن این موضوع، می تواند بیش تر بودن تعداد خریداران از فروشندگان باشد. همچنین در چنین حالتی، قیمت افزایش یافته و باعث می شود که اسکالپرها اقدام به فروش کنند.

  • اختلاف قیمت کم بین قیمت پیشنهادی خریدار و فروشنده

زمانیکه تعداد خریداران از فروشندگان بیش تر شود، قیمتی که فروشندگان پیشنهاد می دهند، کم تر و قیمت پیشنهادی خریداران بالاتر از حد معمول خواهد بود. اسکالپرها این روش را برای تسریع دوره خرید به کار می برند و به این ترتیب فشار فروش را متعادل می کنند.

اختلاف قیمت کم بین خریدار و فروشنده

3. آربیتراژ

استفاده از استراتژی اسکالپینگ آربیتراژ، به دلیل ماهیت نوسانی بازار ارزهای دیجیتال در این بازار، کاربردی است. زمانی که تریدری از خرید و فروش یک دارایی در بازارهای مختلف به سود برسد، درواقع آربیتراژ انجام داده است. یک اسکالپر تقریباً هر دو کار را با فاصله زمانی بسیار کم انجام می دهد.

آربیتراژ در بازار ارزهای دیجیتال هم می تواند به صورت مکانی انجام شود و هم به صورت جفت ارزی که در ادامه شرح خواهیم داد.

  • آربیتراژ مکانی

در آربیتراژ مکانی، با دو صرافی سروکار داریم. در این روش، اسکالپر در یک صرافی، موقعیت خرید باز کرده و در صرافی دیگر به بازکردن یک موقعیت فروش اقدام خواهد کرد. در نتیجه، با این کار پوششی را در برابر ترندهای مختلف در بازار برای خود خواهد داشت.

  • آربیتراژ جفت ارز

در روش جفت ارزی، اسکالپرها روی جفت ارز موردنظر خود، آن هم در یک پلتفرم (یک صرافی) سعی در کسب سود از معامله روی دارایی می کنند.

آربیتراژ جفت  ارز

4. پرایس اکشن

در این استراتژی اسکالپینگ، اسکالپرها با بررسی تحرکات قیمتی و تفسیر آن ها معاملاتی را انجام می دهند. استراتژی اسکالپینگ به کمک پرایس اکشن، تفاوت چندانی با استراتژی پرایس اکشن در دیگر بخش ها ندارد.

مارجین تریدینگ

یکی از عواملی که در کسب سود بیش تر در اسکالپینگ به کمک شما می آید، سرمایه زیاد است. با همین هدف در استراتژی اسکالپینگ مارجین تریدینگ، از سرمایه یک طرف سوم استفاده می شود تا شما بتوانید با سرمایه ای چند برابر سرمایه خود معامله کرده و به سود بیش تری برسید. از طرف دیگر، گروهی از فعالان بازار ارزهای دیجیتال نیز با کمک مارجین، در این بازار سرمایه گذاری کرده و برخی از صرافی های ارزهای دیجیتال نیز امکان استفاده از قابلیت مارجین را برای کاربران خود فراهم می کنند.

به این ترتیب، اسکالپرها در چنین صرافی هایی می توانند سود خود را به میزان قابل قبولی افزایش دهند. استفاده از مارجین می تواند در استراتژی های اسکالپینگ مختلف مورد استفاده قرار گیرد که هرکدام هم ریسک متفاوتی دارد؛ بنابراین، بهتر است تمامی استراتژی های مفید را پیاده کرده و بهترین را برای خود انتخاب کنید.

مارجین تریدینگ

بهترین تایم فریم برای استراتژی اسکالپینگ

انتخاب تایم فریم در زمان انجام تحلیل و معامله، بر تعداد معاملاتی که تریدر انجام می دهد و همچنین سرعت معاملات او تأثیر می گذارد. با این حال، بهترین تایم فریم برای اسکالپرها، تایم فریم های پنج الی سی دقیقه هستند.

توجه داشته باشید که هرچه تایم فریم کوچک تری را انتخاب کنید، امکان پیداکردن موقعیت های معاملاتی بیش تری را خواهید داشت. با این حال، فراموش نکنید که انتخاب تایم فریم برای هر تریدر باید باتوجه به استراتژی وی صورت گیرد.

آنچه در تصویر زیر می بینید، نمودار قیمتی BTC/USD در تایم فریم پنج دقیقه ای است. ما در این نمودار، از اندیکاتور میانگین متحرک برای تشخیص روند و از اوسیلاتور استوک استیک برای مومنتوم استفاده کرده ایم.

بهترین تایم فریم برای استراتژی اسکالپینگ

در این مثال، اسکلپر می تواند شش معامله با سود را تقریباً در هفت ساعت انجام دهد که هر معامله به زمانی کم تر از سی دقیقه نیاز دارد. این مورد از زیبایی های اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال است که یک تریدر امکان دارد در طول یک روز چندین معامله با سود داشته باشد. در نهایت نیز مجموع این سودها مبلغ قابل توجهی خواهد شد.

اگرچه استراتژی اسکالپینگ را می توان به عنوان یک روش پرسود شناخت، مواردی مانند هزینه بالای انجام معاملات متعدد نیز از معایب این استراتژی به حساب می آید. معاملات در بازار ارزهای دیجیتال به دلیل هزینه بالای معاملات که می تواند برآیند سود تریدر را به میزان زیادی تحت تأثیر قرار دهد، در میان مردم بدنام شده است.

سرعت عمل و فشار ناشی از آن در استراتژی اسکالپینگ یک اصل است که اسکلپرها را ملزم به داشتن یک قدرت ذهنی برای مقابله می کند. همچنین برای موفقیت در این روش اسکلپرها باید پایبند به استراتژی خود باشند و بتوانند احساسات خود را کنترل کنند.

مروری بر استراتژی های اسکالپینگ

برای تریدری که معاملات روزانه انجام می دهد، استراتژی اسکالپینگ می تواند به طور هم زمان، گیج کننده، هیجان انگیز و سریع باشد. ما در ادامه، استراتژی اسکالپینگ را به زبان ساده شرح خواهیم داد.

درحقیقت، معاملاتی که تحت استراتژی اسکالپینگ انجام می شوند، ممکن است از چند ثانیه تا نهایتاً چند دقیقه طول بکشند. هر استراتژی معاملاتی ای که انتخاب کنید، هدف نهایی آن است که بتوانید بیش ترین سود ممکن را کسب کنید. با این حال در استراتژی اسکالپینگ، تریدرها به دنبال آن هستند که بیش ترین میزان سود را از کوچک ترین نوسانات قیمتی دارایی موردنظر کسب کنند. به دلیل ماهیت پرنوسان بازار رمزارزها، اسکالپینگ از بهترین استراتژی های انتخابی فعالان بازار رمزارزها بوده است.

استراتژی های اسکالپینگ

برای کسب سود مناسب از بازار، نیاز است که یک اسکلپر به سرعت به تحرکات و نوسانات بازار عکس العمل نشان دهد. باتوجه به مسائلی که به آن ها اشاره شد، احتمالاً متوجه شده اید که اسکالپینگ بر سه اصل اساسی پایه ریزی شده است:

  • ثبات
  • سرعت عمل
  • مهارت در مطالعه نمودارها

معمولاً اسکالپرها توجه زیادی به تحلیل بنیادی نداشته و در عوض سعی در پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت کوتاه مدت دارند. آن ها نمودار قیمتی دارایی که قصد معامله روی آن دارند را بررسی کرده و آن را با تحلیل تکنیکال آمیخته می کنند. بنابراین، اگر شما مهارت کافی در تحلیل تکنیکال نداشته باشید، شاید روش اسکالپینگ برای شما مناسب نباشد.

خوشبختانه شما می توانید در مدت کوتاهی در تحلیل تکنیکال به مهارت برسید. برای رسیدن به مهارت در تحلیل تکنیکال و ارتقای سطح دانش خود در زمینه بازار ارزهای دیجیتال، می توانید در یک دوره آموزش ارز دیجیتال شرکت کنید. با این کار، یک قدم برای کسب موفقیت در استراتژی اسکالپینگ و یا هر استراتژی دیگری در بازار برمی دارید.

باز هم یادآوری می کنیم که هدف از اسکالپینگ، کسب بیش ترین سود ممکن در مدت زمان کوتاه است و این به آن معناست که ورود و خروج در زمان مناسب به معاملات، کلید موفقیت در این استراتژی است. شما باید از زمان آغاز یک روند، موقعیت خود را باز کنید و زمانیکه روند ضعیف شد، به سرعت موقعیت خود را ببندید.

سیستم ایده آل برای اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال، معمولاً ترکیبی از اندیکاتورهای تکنیکال و مومنتوم است. این ترکیب به شما در شناسایی جهت روند و همچنین بزرگی روند موردنظر کمک کرده و از این طریق است که امکان رسیدن به ثبات در معاملات برای شما فراهم می شود.

در این روش ممکن است شما وسوسه شوید که از بسیاری از اندیکاتورهای موجود استفاده کنید؛ اما فراموش نکنید که با این کار، دقت تحلیل شما بالاتر نرفته و در عوض با سیگنال های مختلفی که از اندیکاتورهای مختلف دریافت می کنید، با ابهام و سردرگمی مواجه شده و به این ترتیب، قدرت پیش بینی ادامه روند را از دست خواهید داد.

  • میانگین متحرک (MA)

میانگین متحرک یا مووینگ اوریج، متوسط ارزش محاسبه شده جفت ارز در یک بازه زمانی را نشان می دهد؛ بنابراین، با کمک این اندیکاتور، اسکلپر می تواند پیش بینی کلی ای از آینده روند قیمتی دارایی را داشته باشد.

Moving Average

  • شاخص قدرت نسبی (RSI)

این شاخص تکنیکال، قدرت روند قیمتی را در نمودار قیمتی مشخص کرده و امکان و احتمال تغییر روند در ادامه را تعیین می کند. سیگنال هایی که شاخص RSI صادر می کند، با کمک واگرایی در این شاخص و سوئینگ ناقص به دست می آیند. استفاده از این اندیکاتور در تشخیص روند کلی بازار بسیار کاربردی است.

  • سطوح حمایت و مقاومت

سطوح حمایت و مقاومت در نمودار قیمتی، به نواحی ای اشاره دارند که حداقل و حداکثر قیمت در یک محدوده را مشخص می کنند. در نواحی ای که ریزش قیمت متوقف شده و شاهد برگشت قیمت و در واقع شروع روند صعودی هستیم، نواحی حمایت تشکیل می شوند. در مقابل، نواحی ای که در آن صعود قیمت متوقف شده و از آنجا شاهد یک برگشت روند و آغاز روند نزولی هستیم، با عنوان نواحی مقاومت شناخته می شوند.

  • اندیکاتورهای معامله گری

در بخش های قبلی، به ابزارهای تحلیلی اشاره کردیم که می توانند در تشخیص روند به تریدرها کمک کنند. با این حال، شما برای پیش بینی روند، محدود به ابزارهای تحلیلی نبوده و می توانید از الگوهایی که مکرراً در نمودار قیمتی ظاهر می شوند، نیز اطلاعاتی به دست آورید.

این الگوهای تکرارشونده، می توانند مربوط به حجم معاملات، قیمت دارایی و یا اندیکاتورهای مختلف باشند که با کمک آن ها امکان پیش بینی روند و آینده قیمتی دارایی برای تریدر ساده می شود. از شناخته شده ترین الگوها می توان به الگوهای سروشانه، فنجان و دستگیره و مثلث اشاره کرد که در پیش بینی آینده روند و در پی آن تصمیم گیری معاملاتی به تریدر کمک می کنند.

اندیکاتورهای معامله گری در استراتژی اسکالپینگ

چگونگی تنطیم استراتژی اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال

درصورتی که به تازگی اسکلپ تریدینگ را آغاز کرده اید، اصلاً نگران نباشید؛ زیرا برای موفقیت در این مسیر باید با مجموعه ای از قوانین آشنا شده و آن ها را به کار بگیرید تا موفقیت شما در این بازار تضمین شود. مهم ترین این قوانین را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • انتخاب جفت ارز موردنظر برای انجام اسکالپینگ

چندین هزار دارایی قابل معامله در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد که می توانید معاملات اسکالپینگ را روی آن ها انجام دهید. حجم معاملات، بزرگی بازار، محبوبیت و قیمت این دارایی ها با هم تفاوت دارد.

در زمان انتخاب یک جفت ارز برای اسکلپینگ، حتماً به این موارد توجه کافی داشته و دقت کنید که نقدینگی و نوسان ارزهای دیجیتال انتخابی با موفقیت شما در این حوزه ارتباط مستقیم دارد.

  • انتخاب یک پلتفرم معاملاتی مناسب

بعد از انتخاب جفت ارز، باید برای انجام اسکلپینگ به پلتفرم معاملاتی، دسترسی داشته باشید. در زمان انتخاب صرافی مطمئن شوید که آن صرافی حتماً از جفت ارز انتخابی شما پشتیبانی کند و درواقع آن دارایی را لیست کرده باشد.

اعتبار صرافی در میان مردم و تجربۀ کاربران نیز باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد. علاوه بر مواردی که ذکر شد، کارمزد معاملات و دیگر خدماتی که صرافی ارائه می دهد، باید در زمان انتخاب صرافی، مورد توجه قرار گیرند.

انتخاب یک پلتفرم معاملاتی مناسب

  • استفاده از ربات های معامله گر

همان طور که می دانید، سرعت عمل در اسکالپ تریدینگ، یک اصل اساسی است و نقش بزرگی در میزان موفقیت شما در این زمینه دارد. علیرغم اینکه امکان فعالیت شخصی و ثبت سفارش و انجام معامله به صورت دستی نیز وجود دارد، به دلیل خطاهای احتمالی و نیاز به سرعت در ثبت سفارش ها، استفاده از ربات ها می تواند بسیار کمک کننده باشد.

  • بررسی کارمزد معاملات

کارمزد معاملات در اسکلپینگ بسیار مهم است؛ زیرا به دلیل تعدد معاملات در این استراتژی، میزان کارمزد می تواند تأثیر به سزایی در میزان سود شما داشته باشد. سعی کنید از هر فرصتی برای کاهش کارمزد معاملات خود استفاده کنید.

کارمزد معاملات

  • استفاده از استراتژی های مختلف و انتخاب بهترین گزینه

تعصب و وسواس روی یک استراتژی خاص نداشته باشید، سعی کنید با مبالغ کم انواع استراتژی اسکالپینگ را امتحان کرده و در نهایت بهترین و مناسب ترین را برای خود انتخاب کنید.

  • آغاز فرآیند اسکلپینگ

پس از آشنایی با تمام قوانینی که در زمان شروع به فعالیت اسکلپینگ باید به آن ها توجه کنید، حالا آمادگی لازم برای اسکالپینگ را پیدا کرده اید.

بهترین ابزارها برای اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال

برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال به عنوان اسکالپ تریدر، ابزارهای مختلفی وجود دارد که برای ترید موفقیت با استراتژی اسکالپینگ استفاده از آن ها ضروری است. این ابزراها هم به صورت رایگان و هم به صورت پولی قابل دسترسی هستند؛ بدیهی است که ابزارهای پولی، کمک بیشتری به تریدر می کنند. برخی از ابزارهایی که شما می توانید از آن ها استفاده کنید، عبارتند از:

  • ربات های معاملاتی ارزهای دیجیتال

ربات های معاملاتی درواقع نرم افزارهایی هستند که برای تریدرها در بازارهای معاملاتی طراحی شده اند. تریدر پیش از استفاده از ربات آن را براساس نیاز و استراتژی خود برنامه ریزی کرده و با فعال سازی آن، دستورالمعل های تنظیم شده، اجرا می شوند. با کمک این ربات ها، امکان فعالیت به صورت مداوم در بازار برای تریدر فراهم شده و علاوه بر آن، احتمال خطا نیز به طور قابل توجهی کاهش می یابد. در پی این اتفاق، شانس موفقیت بیش تری برای تریدر وجود خواهد داشت.

  • ابزارهای API

APIها در حقیقت تضمین کننده تعامل شما با پلتفرم های معاملاتی و همچنین دیگر پروژه های مبتنی بر بلاک چین هستند. عملیاتی از جمله یکپارچه سازی کیف پول تریدر، پشتیبانی از تراکنش ها و ردیابی قیمت بازار در دسته خدماتی قرار می گیرند که ابزارهای API به کاربران ارائه می دهند.

ابزارهای API

  • نمودارهای ارزهای دیجیتال

یک اسکلپر برای تریدکردن، حتماً باید نمودار قیمتی دارایی ای که قصد ترید آن را دارد را تحلیل کند. نمودارهای قیمتی و همچنین نمودارهای مربوط به حجم، اطلاعات ضروری را در اختیار تریدرها قرار می دهند. می توان گفت که تنظیم یک استراتژی بدون بررسی نمودارها و چارت ها غیرممکن است. درنهایت، باید به این موضوع توجه داشته باشید که علاوه بر نمودارهای معاملاتی، استفاده از ابزارهایی مانند حدضرر به شما کمک می کند که تصمیمات معاملاتی منطقی تری بگیرید

مزایا و معایب استراتژی اسکالپینگ در بازار ارزهای دیجیتال

هر روش معامله گری که انتخاب کنید، در کنار یک سری مزایا، معایبی نیز به همراه خواهد داشت. برای انتخاب یک استراتژی برای خود، به ویژگی ها و مزایا و معایب هر روش توجه کرده و با توجه به شرایط و دانش خود، بهترین و مناسب ترین را برای خودتان انتخاب کنید. توجه داشته باشید که بهترین روش برای شخص A ممکن است بهترین روش برای شخص B نباشد؛ پس به دنبال یک الگوی خاص نباشید.

مزایا

  • استراتژی های اسکالپینگ، عموما معاملاتی با سایز کوچک هستند و همین موضوع باعث می شود ریسک معاملات در این روش کاهش یابد.
  • امکان استفاده از ربات های معامله گر در روش معاملاتی اسکالپینگ به دلیل وابسته بودن آن به تحلیل تکنیکال که قابل محاسبه است، برای تریدرها فراهم شده است.
  • حتی زمانی که بازار تحرکات کافی ندارد و به عبارتی روند خاصی را دنبال نمی کند، کسب سود برای اسکالپرها ساده است؛ زیرا این دسته از تریدرها به سودهای کم در معاملات زیاد نیاز دارند.

مزایای استراتژی اسکالپینگ

معایب

  • میزان سود به دست آمده از هر ترید بسیار کم بوده و برای آنکه به سود قابل قبولی برسید، به سرمایه زیادی نیاز دارید.
  • اسکالپینگ می تواند سخت و تهاجمی باشد؛ به همین دلیل، برای افرادی که آمادگی ذهنی برای انجام آن ندارند، خسته کننده خواهد بود.
  • سرعت عمل در اسکالپینگ یک اصل است که در صورت رعایت نکردن و داشتن تأخیر در انجام آن، نتایج بدی را در تریدهای خود کسب خواهید کرد.
  • اسکالپرها باید تعداد زیادی از معاملات را در یک روز انجام داده و برای انجام هر معامله در بازار باید کارمزدی پرداخت کنند؛ بنابراین، به دلیل انجام تعداد زیاد معاملات در استراتژی اسکالپینگ، می توان هزینه این روش را بالاتر از دیگر روش ها دانست.

آیا استراتژی اسکالپینگ برای همه مناسب است؟

فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال به عنوان اسکالپر به ویژگی و توانایی هایی نیاز دارد که در صورت نداشتن آن ها، شکست خواهید خورد. درصورتیکه کاربری تازه کار هستید، روش های کم ریسک تر مانند سرمایه گذاری در بازه های میان مدت و بلندمدت برای شما مناسب تر است؛ اما اگر فکر می کنید که آمادگی لازم برای فعالیت در این حوزه را دارید، اسکالپینگ می تواند روش مناسبی برای شما باشد.

آیا استراتژی اسکالپینگ برای همه مناسب است

کلام آخر

کاربران بازار ارزهای دیجیتال با توجه به مهارت و شخصیت خود و البته هدفشان از فعالیت در این بازار، می توانند به کسب سود با روش های مختلف مشغول باشند. تریدینگ که عمده فعالیت کاربران بازار رمزارزها را تشکیل می دهد، به روش های مختلف با استراتژی های گوناگون قابل انجام است که یکی از آن ها استراتژی اسکالپینگ است.

در اسکالپ تریدینگ افراد سعی می کنند معاملات متعددی در بازه های زمانی کوتاه با سودهای کم داشته باشند؛ اما ازآنجاییکه تعداد معاملاتشان زیاد است، در طول شبانه روز می توانند به سود قابل قبولی برسند.

ما در این مقاله سعی کردیم پنج استراتژی برتر اسکالپ را در بازار ارزهای دیجیتال بررسی کنیم و از ابعاد مختلف به این روش معامله گری نگاهی داشته باشیم. با مطالعه این مقاله، می توانید متوجه شوید که آیا روش اسکالپینگ برای شما مناسب است یا خیر و در صورت انتخاب آن، می توانید استراتژی موردنظر خود را نیز انتخاب کرده و پس از کسب دانش و تجربه کافی در آن به سود برسید.

سؤالات متداول

اسکالپینگ یک استراتژی معاملاتی در بازارهای مالی است که با استفاده از آن تریدر اقدام به بازکردن معاملات متعدد کوتاه مدت (معمولاً پنج الی سی دقیقه) می کند و با کسب سودهای کم از هر معامله درنهایت به سود قابل قبولی در طول روز دست می یابد.

درصورتی که تجربه و دانش کافی در بازار را دارید و می توانید فشار ناشی از سرعت روش را تاب بیاورید، استراتژی اسکالپینگ می تواند برای شما مفید باشد؛ اما درصورتی که به تازگی وارد بازار رمزارزها شده اید، بهتر است که روش های کم ریسک تر همچون هولدکردن را امتحان کنید.

تریدینگ در محدودۀ رنج (Range Trading)، ترید براساس اسپرد، آربیتراژ، پرایس اکشن و مارجین تریدینگ.

ویژگی های مشابهی که اسکالپینگ را در هر دو بازار تحت تأثیر قرار می دهد عبارتند از: عرضه و تقاضا، پلتفرم های معاملاتی و همچنین وجود ربات های معاملاتی که در هر دو بازار وجود دارند.

جفت ارز موردنظر برای انجام اسکالپینگ را انتخاب کنید، یک پلتفرم معاملاتی مناسب را انتخاب کنید، ربات های معامله گر را فراموش نکنید، حواستان به کارمزد معاملات باشد، استراتژی های مختلف را امتحان کنید و سپس بهترین را انتخاب کنید و درنهایت اسکلپینگ را آغاز کنید.

ادامه مطلب
کارگزار ناظر
کارگزار ناظر کیست؟ [وظایف، نحوه شناسایی...

همانطور که می دانید در بورس اوراق بهادار ایران معاملات سهام برای مشتریان حقیقی از طریق کارگزاری ها و یا کارگزار ناظر انجام می گیرد. در واقع کارگزاری ها واسطه ی بین خریداران و فروشندگان محسوب می شوند. در سیستم معاملاتی پیشین سهام، افراد می توانستند سهام خود را در کارگزاری های مختلف به فروش برسانند.

به طور مثال اگر شخص در دو کارگزاری مفید و آگاه حساب معاملاتی داشته و با حساب  آگاه خود ۲۰۰۰ سهم فولاد خریداری می کرد میتوانست  ۲۰۰۰ سهم خود را توسط کارگزاری مفید به فروش برساند. یعنی هیچ الزامی برای یکسان بودن کارگزار خریدار و فروشنده وجود نداشت.

کارگزار ناظر کیست؟

در سال های اخیر با راه اندازی سیستم معاملاتی جدید، مفهوم جدیدی به عنوان کارگزار ناظر به قوانین بازار افزوده شد. این بدین معنی است که سهامداران دارایی سهام خود را در هر نماد معاملاتی فقط می تواند توسط کارگزاری به فروش برسانند که سهام خود را از آن خریده اند. چنانچه با همان شرایط مثال قبلی اقدام به خرید ۲۰۰۰ سهم فولاد در کارگزاری آگاه کرده باشید؛ صرفا می توانید از طریق همان کارگزاری ۲۰۰۰ سهم فولاد خود را به فروش برسانید.

نحوه شناسایی کارگزار ناظر

اگر تنها در یک کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید و تمامی خرید و فروش های خود را با همان حساب معاملاتی انجام دهید؛ کارگزار ناظر شما همان کارگزاری است که با آن کار می کنید. ولی اگر دارایی سهام تان در نمادهای معاملاتی مختلف متفاوت است، کارگزار ناظر با توجه به سابقه ی معاملاتی شما با کارگزاری های مختلف تعیین خواهد شد. بدین معنی که در هر نماد معاملاتی بسته به سابقه معاملاتی، کارگزار ناظر متفاوتی خواهید داشت. برای تشخیص این کارگزاری خود روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

درگاه یکپارچه ذینفعان

در ابتدا وارد درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه به آدرس اینترنتی ddn.csdiran.ir شوید و سپس کد ملی و رمز عبور خود را در کادرهای موجود وارد کنید. برای وارد کردن اطلاعات می توانید برای بالا بردن امنیت، از کیبورد موجود در صفحه نیز استفاده کنید. پس از وارد کردن کد امنیتی، باید بر روی گزینه ی “ورود” در پایین پنجره کلیک کنید تا وارد حساب خود شوید. توجه داشته باشید که این سامانه تنها برای افرادی قابل استفاده است که پیش از این در سامانه سجام ثبت نام کرده و احراز هویت شده باشند. همچنین در صورتی که در این وبسایت ثبت نام نکرده اید، باید در ابتدا اقدام به ثبت نام کنید و پس از آن از خدمات وبسایت استفاده کنید.

نحوه شناسایی کارگزار ناظر

پس از ورود به حساب خود می توانید نمادهایی که خریداری کرده اید را با مشخصات کامل بررسی کنید. همان طور که در تصویر هم مشخص شده است، در ستون کارگزار ناظر می توانید نام کارگزاری آگاه که برای این سرمایه گذار و برای این نماد معاملاتی است را مشاهده کنید.

نحوه شناسایی کارگزار ناظر

بدیهی است که در صورتی که شما تنها در یک کارگزاری ثبت نام کرده و فعالیت داشته باشید، همان کارگزاری، مسئول و ناظر فعالیت های خرید و فروش انجام شده برای همه ی نمادها در پورتفولیوی شما خواهد بود و در این صورت نیازی به شناسایی یا تغییر آن نخواهید داشت.

سامانه معاملاتی

یکی دیگر از روش های شناسایی کارگزار ناظر برای یک نماد معاملاتی آن است که سبد سهام خود را بررسی کنید، در صورتی که تعداد سهام شما در بخش سپرده گذاری صفر باشد، به این معنا است که کارگزاری حاضر، مسئول عملیات بر روی این نماد معاملاتی نیست و اما اگر تعداد سهام و تعداد سپرده گذاری برابر باشند به این معناست که کارگزاری که در حال بررسی آن هستید، کارگزار نماد معاملاتی موردنظر است.

  • تطابق گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام

راه دیگر برای تشخیص کارگزار ناظر آن است که سهامدار در هر نماد پس از مراجعه به سایت شرکت سپرده گذاری اوراق بهادار، کد کارگزار خریدار یا فروشنده را که در آخرین گواهینامه ی نقل و انتقال سهام صادر شده را با جدول شناسایی کد کارگزاری که در سایت موجود است، تطابق داده و از کارگزار خود در هر نماد معاملاتی اطلاع یابد.

توجه: بر اساس اطلاعیه سازمان بورس و اوراق بهادار چنانچه کد کارگزار خریدار یا فروشنده در آخرین گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام صادره ی پیش از ۱۶/۰۹/۱۳۷۸ برابر ۹۹۹، ۸۸۸، ۷۷۷، ۶۶۶ یا ۱۱ باشد؛ سهامداران تنها از روش اول می توانند از کارگزار ناظر خود مطلع شوند.

نحوه انتخاب کارگزار ناظر

همان طور که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، شما به عنوان یک شخص حقیقی می توانید در چند کارگزاری ثبت نام کنید و سپس اقدام به خرید و فروش سهام خود در آن کارگزاری ها کنید. زمانی که شما قصد فروش سهامی را داشته باشید یا باید سهام خود را در همان کارگزاری خریده باشید یا اینکه کارگزار را تغییر داده و در کارگزاری دیگر اقدام به فروش سهام کنید.

در حقیقت تمام دارایی های شما در بازار سرمایه در یک سامانه ثبت شده است و شما می توانید با ثبت نام در هر کارگزاری معتبر، دارایی خود را به آن انتقال داده و فروش دارایی را انجام دهید.

روش های تغییر کارگزار ناظر

مراجعه به کارگزاری جدید

در صورتی که شخصی دانش کافی برای فعالیت در حساب معاملاتی خود در کارگزاری را نداشته باشد، می تواند به کارگزاری جدیدی که قصد دارد سهام خود را به آن انتقال دهد، مراجعه کند و با تحویل دادن مدارک لازم به متصدی، این کار را به او بسپارد. مدارکی که فرد باید به متصدی کارگزاری تحویل دهد عبارتند از اصل شناسنامه و کارت ملی و همچنین آخرین برگه سهام است. علاوه بر اینها متقاضی باید فرم های لازم برای این کار را در شعبه کارگزاری پر کند. در این روزها که استفاده از اینترنت جایگزین روش های زمان بر شده اند، کمتر کسی از این روش استفاده می کند. بدیهی است که برای انتقال دارایی به کارگزاری جدید باید پیش از این در آن ثبت نام کرده باشید.

خرید و فروش سهام

از دیگر کارهایی که می توانید انجام دهید این است که سهام خود را در کارگزاری فعلی بفروشید و پس از گذشت یک روز، سهام خود را در کارگزاری دیگر خریداری کنید با این کار کارگزار ناظر به کارگزاری که سهام را در آن خریداری خواهید کرده تغییر می کند. به عنوان مثال در صورتی که شما 1000 سهم از نماد فولاد را در کارگزاری مفید داشته باشید، می توانید آن 1000 سهم را فروخته و پس از یک روز اقدام به خرید 1000 سهم در کارگزاری دیگر (مثلا آگاه یا فارابی) کنید، با انجام این کار کارگزار نماد معاملاتی موردنظر دیگر “مفید” نیست و به آگاه یا فارابی تغییر می کند. با توجه به اینکه اختلاف قیمت و همچنین کارمزد در این روش می توانند کاربر را متحمل ضرر کنند، این روش چندان مورد استقبال قرار نگرفته است.

استفاده از تنظیمات سامانه معاملاتی

بر خلاف دو روش گذشته که طرفداران کمتری دارند، انجام تنظیمات ساده در سامانه معاملاتی یک روش ساده است که می توانید به کمک یک گوشی تلفن یا سیستم کامپیوتر و البته اتصال به اینترنت انجام دهید. در این روش باید به حساب معاملاتی خود در کارگزاری جدید مراجعه کنید و درخواست خود را از بخش تغییر کارگزار ناظر ثبت کنید.

به عنوان مثال در صورتی که سهامی را در هر کدام از کارگزاری ها به جز کارگزاری مفید داشته باشید، و قصد داشته باشید که دارایی خود را به کارگزاری مفید انتقال دهید و سپس دارایی خود در این کارگزاری نگه داشته و یا به فروش برسانید، باید پس از ورود به حساب معاملاتی خود در کارگزاری مفید در بخش ایزی تریدر، بر روی گزینه ی پروفایل با آیکون آدمک در ستون سمت راست تصویر (شماره 1) کلیک کنید و سپس از میان گزینه هایی که پیش روی شما قرار می گیرند، بخش “تغییر کارگزار ناظر” را انتخاب کنید.

در مرحله ی بعد نیز باید نماد موردنظر خود را در کادر جستجو تایپ کرده و آن را انتخاب کنید. با انتخاب نماد حالا تنها کاری که باقی می ماند این است که بر روی گزینه ی “ثبت درخواست” که در تصویر (شماره 2) هم مشخص شده است کلیک کنید.

روش های تغییر کارگزار ناظر

تغییر گارگزار ناظر در آگاه

در صورتی که قصد داشته باشید که کارگزاری آگاه را به عنوان کارگزار نماد معاملاتی خود انتخاب کنید باید پس از ثبت نام در این کارگزاری وارد حساب کاربری خود شده و بر روی گزینه ی سه خط منو در ستون سمت راست تصویر کلیک کنید، با این کار زیرمنویی برای شما باز خواهد شد که باید از بخش درخواست ها، بخش “تغییر کارگزار ناظر” را انتخاب کنید تا به مرحله بعد منتقل شوید.

تغییر گارگزار ناظر در آگاه

در اینجا باید بر روی گزینه ی “+ تغییر کارگزار جدید” کلیک کنید و سپس از پنجره ای که برای شما باز می شود، نماد معاملاتی که قصد دارید کارگزاری آگاه را به عنوان کارگزار  آن انتخاب کنید یا به زبان ساده دارایی خود از آن نماد را به کارگزاری آگاه انتقال دهید را در کادر “نماد” قرار دهید و در نهایت بر روی گزینه ی “ذخیره” کلیک کنید.

تغییر گارگزار ناظر در آگاه

 

 

 

 

 

 

همان طور که مشاهده کردید روند کار تقریبا در کارگزاری مفید و آگاه مشابه بود، بنابراین شما در هر کارگزاری دیگری هم که بخواهید این کار را انجام دهید، باید پس از ثبت نام و ورود به حساب معاملاتی خود، بخش تغییر کارگزار ناظر را در پلتفرم کارگزاری جدید پیدا کرده و درخواست تغییر را برای نماد موردنظر خود ثبت کنید.

کلام آخر

شما برای فعالیت در بازار بورس تهران باید در سامانه سجام ثبت نام کنید، پس از ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام می توانید در چند کارگزاری معتبر ثبت نام کرده و از طریق آنها اقدام به خرید و فروش سهام کنید و از این طریق به سود برسید. گاهی به دلایل مختلف شما ترجیح می دهید سهام خود را به کارگزاری دیگری انتقال دهید، اما نکته ای که وجود دارد این است که بدانید صرف دیدن یک نماد در پورتفولیوی خود نمی توانید مطمئن شوید که این کارگزاری، کارگزاری ناظر این نماد است، پس باید راهی بیابید که مطمئن شوید کارگزار ناظر برای نمادهای معاملاتی که در پورتفولیو دارید کدام کارگزاری است، پس از آنکه جواب این سوال را یافتید حالا وقت آن است که اقدام به انتقال سهام خود کنید و یا به عبارتی کارگزار ناظر را برای سهام خود تغییر دهید. ما در این مقاله تمام روش های موجود برای انجام این کارها را بررسی کریدم.

ادامه مطلب
معاملات برخط (آنلاین) چیست؟
معاملات برخط یا آنلاین چیست؟

سرمایه گذاری در هر حوزه ای نیاز به یک سری زیرساخت ها و ملزومات دارد و در عصر جدید با توجه به توسعه و گسترش فضای تحت وب، بسیاری از امور و کسب و کارها از طریق شبکه جهانی وب (Word Wide Web) انجام می گیرد؛ از بازار فروش مسکن تا ارزهای دیجیتال و سهام همگی در بستر وب دنبال می شوند. امروزه هر کسب و کاری ساز و کار مخصوص به خود را دارد و روش های مختلفی برای انجام و اجرای آن طراحی شده است و راحت ترین راه انجام معاملات برخط یا آنلاین است.

معاملات برخط

در دنیای امروز اینترنت جایگاه ویژه ای دارد و کمتر کسب و کاری را می توان یافت که در این فضا حضور نداشته باشد و از این بستر استفاده نکند. دنیای اینترنت فضایی بسیار گسترده و متنوع ایجاد کرده و صاحبان مشاغل به راحتی می توانند امورات و تجارت خود را از این درگاه دنبال کنند. بازار سرمایه نیز از این قاعده مستثنی نیست و فضای تحت وب به شدت در این بازار کارایی دارد. در واقع، بستر اصلی بورس بر فضای وب پایه گذاری شده است و خدمات بسیاری از این طریق در اختیار سهامداران و سرمایه گذاران قرار می گیرد. افراد فعال در بازار سهام عموم فعالیت های خود را از طریق اینترنت دنبال می کنند و از این فضا برای خرید و فروش سهام استفاده می کنند.

معاملات برخط در بورس

شخصی که قصد دارد در بورس فعالیت کند، باید حتما از کارگزاری های فعال در این حوزه، کد معاملاتی دریافت کند. خدماتی که کارگزاری ها به سهامداران خود برای معامله سهام ارائه می کنند به دو دسته تقسیم می شود؛ خدمات آفلاین (غیربرخط) و خدمات آنلاین (برخط). به طور کلی، سهامداران به دو دسته تقسیم می شوند؛ دسته اول کسانی هستند که انجام امورات خود را به کارگزاری محول می کنند و این کارگزاری است که با کسب اجازه از سهامدار، نسبت به خرید یا فروش سهام اقدام می کند که به این شیوه، معاملات آفلاین می گویند. به عبارت بهتر، در معاملات آفلاین شخصی که قصد خرید یا فروش سهامی را دارد، با کارگزار خود تماس (صوتی یا پیامی) گرفته و درخواست خرید یا فروش را می دهد و این کارگزار است که نسبت به ثبت سفارش اقدام می کند. در طرف دیگر، برخی از سهامداران شخصا خود نسبت به خرید و فروش سهام اقدام می کنند و در این مسیر، ارتباط مستقیم بین سهامدار و کارگزار برقرار نمی شود؛ به این روش معاملات آنلاین یا برخط می گویند.

تفاوت معاملات برخط و غیر برخط (آنلاین و آفلاین)

در واقع، در روش معاملات برخط، سهامدار از طریق درگاهی که کارگزار در اختیار شخص قرار می دهد، شخصا نسبت به ارسال سفارش خود به سیستم معاملات بورس اقدام می کند. در مجموع می توان چنین گفت که تفاوت معاملات آفلاین با آنلاین در این است که در معاملات آفلاین، سرمایه گذار درخواست خرید یا فروش سهام مدنظر خود را به کارگزار خود می دهد و کارگزار نسبت به ثبت سفارش در سیستم معاملاتی اقدام می کند اما؛ در معاملات آنلاین (برخط) بدون واسطه، خود سهامدار سفارش خود را ارسال می کند. در شرایط کنونی، معاملات آنلاین نسبت به آفلاین مزیت بیشتری دارد؛ چرا که در معاملات آنلاین شخص در لحظه می تواند سفارش خود را ثبت یا ویرایش کند اما؛ در حالت آفلاین نیاز به برقراری ارتباط با کارگزار است و معامله گر کارگزار نیز با توجه به حجم کاری خود درخواست مشتری را ثبت می کند. به عبارتی، در معاملات آفلاین اتلاف زمانی داریم و از لحظه ای که سهامدار قصد خرید یا فروش می کند تا زمانی که معامله گر کارگزار سفارش را ثبت می کند، زمان قابل توجهی مصرف می شود اما؛ یک معامله گر که خود کد آنلاین دارد، به سرعت می تواند نسبت به ارسال سفارش خود واکنش نشان دهد.

ادامه مطلب
تغییر کارگزار ناظر چیست؟
چگونه کارگزاری خود را تغییر دهیم...

در سامانه معاملات بازار، دارایی سهام­داران زیر نظر یک کارگزار قرار می گیرد که به آن، کارگزار ناظر گفته می­ شود. هرچند سهام داران می توانند با مراجعه به هریک از کارگزاران خود نسبت به خرید سهام اقدام نمایند ولی دارایی سهامدار در یک نماد معاملاتی زیر نظر یک کارگزار ناظر و در نماد معاملاتی دیگر زیر نظر کارگزار ناظر دیگری باشد و شما می­ توانید در چندین کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید و محدودیتی در تعداد کارگزاری های شما وجود ندارد اما سهامداران دارایی های سهام خود را صرفا از طریق آن کارگزار ناظر می توانند به فروش برسانند. در واقع کارگزاری ها واسطه بین خریداران و فروشندگان محسوب می شوند.

تغییر کارگزار ناظر چیست؟

به عنوان مثال شما در دو کارگزاری x,y حساب معاملاتی دارید، حال در کارگزاری x مقداری سهم از شرکت خساپا خریداری کرده اید اگر بخواهید که این سهم را در کارگزاری y به فروش برسانید چنین اجازه ای به شما داده نمی شود زیرا کارگزار ناظر شما کارگزاری x بوده است. ممکن است دارایی سهام­دار در یک نماد معاملاتی زیر نظر یک کارگزار ناظر و در نماد معاملاتی دیگر زیر نظر کارگزار ناظر دیگری باشد و شما می توانید در چندین کار گزاری حساب معاملاتی داشته باشید و محدودیتی در تعداد کارگزاری ها برای شما نیست. اما این بدان معنی نیست که شما باید سهامتان را در کارگزاری x بفروشید و در کارگزاری y بخرید و فقط کافی است از کارگزاری y به صورت آنلاین درخواست تغییر کارگزار ناظر را بدهید تا سهامتان (معمولا تا ۴۸ ساعت بعد از ثبت درخواست) منتقل شود.

چگونگی تغییر کارگزار ناظر

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به دلایل متعددی از جمله راضی نبودن از سیستم پلتفرم یا درخواست اعتبار بیشتر یا بحث کارمزد و هم چنین سرویس دهی بهتر بخواهید کارگزار خود را تغییر بدهید، اما چطور؟

۱- راه نخست:

این راه زیاد معقولانه نیست ولی گفتنش هم خالی از لطف نیست، شما می توانید تمامی سهام خود را در کارگزاری اول فروخته و بعد از اعلام دریافت وجه از سیستم که معمولا ۲۴ ساعت یا بیشتر این روند طول می کشد پول خود را دریافت نموده و مجددا همان مبلغ را در کارگزاری جدید شارژ کنید تا بتوانید در روزهای آتی خرید انجام دهید. اما این کار به صرفه نیست زیرا احتمال دارد در همان بازه زمانی که سهم را فروخته ­اید سهم شروع به رشد کند و از رشد بازار عقب بمانید و بدان معنا است که چند روز از بازار عقب افتاده باشید و امکان دارد متحمل زیان بشوید.

۲- راه دوم:

شما بعد از ثبت نام در کارگزاری جدید و دریافت نام کاربری و رمز، وارد کد معاملاتی خود می شوید و بعد از مشخص کردن سهام خود گزینه تغییر کارگزار ناظر را انتخاب نمایید و درخواست خود را ثبت کنید تا بعد از ۴۸ ساعت سهام به حساب کارگزاری جدید شما منتقل شود. این کار هیچ گونه هزینه ای برای شما ندارد و کاملا رایگان انجام می شود.

تغییر کارگزار ناظر چیست؟

۳- راه سوم:

شما می توانید برای دریافت کد معاملاتی جدید به صورت حضوری به کارگزاری جدید مراجعه کنید و با در دست داشتن برگه آخرین سهام درخواست کتبی تغییر ناظر را به کارگزاری اعلام نمایید. حال ببینیم آخرین برگه سهام را چگونه می توانیم دریافت کنیم.

  • روش اول: ورود به درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا) به آدرس ddn.csdiran.com
  • روش دوم: مراجعه به کارگزاری که سهام از طریق آن خریداری شده است.

در واقع تغییر کارگزار ناظر برای انتقال سهم از یک کاگزاری به کارگزاری دیگر که در هر دو شخص دارای کد معاملاتی می­ باشند صورت می­ گیرد و این امر به صورت آنلاین بسیار ساده و بدون اتلاف وقت و هزینه انجام می گردد.

ادامه مطلب
تسویه معاملات
تسویه معاملات چیست و چگونه انجام...

موفق شدن در هر زمینه ای نیازمند آشنایی با اصطلاحات تخصصی و فوت و فن های آن است. بورس اوراق بهادار ایران هم از این قافله جدا نیست. وقتی فعالیتتان را در بازار بورس آغاز کنید، هر روز با مفهوم ها و واژگان تازه ای روبه رو خواهید شد. شاید این واژه ها در ظاهر، سخت و پیچیده به نظر برسند؛ اما وقتی معنای آنها را درک کنید، خواهید دید که گاهی ساده تر از چیزی هستند که به نظر می رسند. تسویه معاملات یکی از همین مفهوم های مهم است که در این مقاله به معرفی آن می پردازیم.

 تسویه معاملات به چه معنا است؟

 خرید و فروش سهام در بورس تهران به واسطه کارگزاری ها انجام می گیرد. در نتیجه، هر فرد برای انجام معامله باید حساب مخصوصی در کارگزاری داشته باشد. هر معامله دو طرف مستقیم و غیر مستقیم دارد؛ طرف های مستقیم همان خریدار و فروشنده سهام در یک نماد خاص هستند که در ساعات معاملاتی بازار بورس اقدام به خرید یا فروش سهام می کنند. طرف های غیر مستقیم هم کارگزاری هایی هستند که واسطه معاملاتی بین خریداران و فروشندگان سهام یک نماد معین به شمار می روند. پس از انجام معامله، وجه خرید و فروش سهام مورد معامله بین کارگزاری خریدار و فروشنده جا به جا می شود که به این کار «تسویه معاملات» می گویند. در یک تعریف ساده تر می توان گفت که تسویه معاملات به معنی جا به جایی پول و اوراق بهادار بین خریدار و فروشنده در یک سیستم معاملاتی است.

تعداد معاملات و کارگزاری های موجود در بازار بورس بسیار زیاد هستند. در نتیجه، باید یک نهاد مرکزی واسطه بین کارگزاری های وجود داشته باشد تا تسویه معاملات به آسانی انجام شود. این نهاد مرکزی، «شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه» نام دارد. در واقع می توان گفت که شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، نقش اتاق پایاپای را بر عهده دارد و امین هر دو طرف معامله محسوب می شود. بنابراین ساز و کار تسویه معاملات را می توان بدین صورت تشریح کرد؛ پس از انجام معامله بین خریدار و فروشنده، وجه خریدار از کارگزار خریدار وارد سیستم مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه شده و پس از آن وارد حساب کارگزار فروشنده می شود. شخص فروشنده می تواند وجه حاصل از فروش سهامش را حداقل بعد از یک روز کاری پس از انجام معامله از کارگزاری خود درخواست کرده و پس از حداقل دو روز کاری از حساب خود برداشت کند. روند تسویه معاملات، دو روز کاری به طول می انجامد. به همین علت است که برداشت وجه توسط فروشنده به دو روز زمان نیاز دارد.

ابزارهای مالی و روزهای تسویه

تسویه معاملات

تسویه معاملات در بورس کالا

در بورس کالا، اتاق پایاپای نقش مهمی در فرآیند تسویه معاملات ایفا می کند. اهمیت اتاق پایاپای در قبل و بعد از معاملات بر کسی پوشیده نیست. در فرآیند قبل­ از معامله، اتاق پایاپای موظف است فرآیندهای پیش عرضه را کنترل کند و جهت عرضه کالاها، مستندات و تضامین لازم را حداکثر تا ساعت ۱۵:۳۰ روز کاری قبل از عرضه، دریافت و موافقت یا مخالفت خود را به بورس و کارگزار عرضه کننده اعلام کند.

ارائه وثیقه و تضمین در تسویه معاملات

یکی از کلیدی ترین بخش های این فرآیند، کنترل تضامین و وثایق ارائه شده عرضه کننده است. اتاق پایاپای با کنترل این اسناد، استاندارد این محصولات و شرط لازم برای عرضه آن ها را فراهم می کند. بنابراین، طی شدن این مرحله برای عرضه کنندگان بسیار حساس است. عرضه کنندگان، با انجام اقداماتی نظیر، تسویه تعهدات قبلی یا سپردن وجه نقد به اتاق پایاپای ، اعتماد و اطمینان آن ها را جلب می کنند. رویه فعلی عرضه در بورس کالای کشور ایران طبق مصوبه هیئت مدیره تأمین صددرصدی تضامین عرضه است. پس از آنکه عرضه محصول صورت گرفت و معامله در تالار کالاها جریان یافت، طبق مقررات ، قراردادهای جداگانه با اجزای مشخص به اتاق پایاپای ارسال می گردند.

فرآیند تسویه معاملات

تسویه در اتاق پایاپای، فارغ از اینکه چه نوع قراردادی باشد(نقدی- سلف – نسیه) طبق دستورالعمل فقط به دو صورت نقدی و اعتباری امکان­پذیر است. در تسویه نقدی، خریدار باید ظرف مهلت مقرر (حداکثر سه روز کاری)، وجه قرارداد را با احتساب کارمزد دو طرف به حساب تسویه واریز نماید ولی در تسویه اعتباری، خریدار باید سند تسویه اعتباری طبق فرمت شرکت تهیه کند و به همراه سایر مدارک و مستندات به اتاق پایاپای ارائه دهد. گفتنی است این سند اعتباری باید به تأیید دو طرف معامله برسد. در این سند، فروشنده باید کتبی اعلام کند که وجه معامله را دریافت کرده است. مهلت تسویه، سه روز کاری بعد از انجام معامله است که زمان بندی انجام امور تسویه طی این مدت بر اساس مصوبه هیئت مدیره بورس کالای ایران تعیین می گردد. در حال حاضر به موجب این مصوبه، آخرین ساعت واریز وجه برای قراردادها، ساعت ۱۳ روز سوم است. درعین حال کلیه فیش های واریزی و مدارک قراردادها، قبل از ساعت ۱۵ هرروز می ­بایست از طریق سامانه جهت تسویه توسط کارگزاری ذی ربط به اتاق پایاپای ارسال گردد. حساب بانکی که جهت تسویه طبق ضوابط توسط اتاق پایاپای مورداستفاده قرار می گیرد، حساب عملیاتی نامیده می شود.

تسویه معاملات

جریمه تأخیر تسویه معاملات

اگر قراردادها ظرف مهلت تسویه (سه روز کاری) تسویه نشوند، مشتری تا حداکثر ۷ روز تقویمی پس از مهلت تسویه، فرصت دارد وجه موردنظر را پرداخت و تسویه کند. البته به دلیل تأخیر در پرداخت وجه، باید به ازای هرروز تقویمی تأخیر، ۲۵/۰ درصد ارزش معامله را به عنوان جریمه پرداخت کند. این جریمه به حساب فروشنده واریز می شود اگر وی اعلام کند که از دریافت جریمه انصراف داده، اتاق پایاپای تأیید کرده و فرآیند تسویه انجام می شود.

فسخ معامله

اگر خریدار بعد از ۷ روز تقویمی نیز وجه موردنظر را تسویه نکند، معامله فسخ می شود و لازم است ۵% ارزش معامله را به عنوان خسارت فسخ قرارداد به اضافه کارمزد طرفین قرارداد، واریز نماید. این مبلغ به حساب عملیاتی واریز می شد. گفتنی است ملاک تسویه فقط پرداخت وجه توسط خریدار نیست، بلکه انتقال وجه و اخذ تأیید نهائی توسط کارگزار از طریق سیستم کارگزاری به منزله تسویه قرارداد تلقی می شود.

فرآیند تحویل کالا

پس از اینکه قرارداد تسویه شد، فروشنده موظف است کالا را طبق زمان بندی که در اطلاعیه عرضه مشخص شده به خریدار تحویل دهد.

  1. حداکثر زمان تحویل در قراردادهای نقدی و نسیه، حداکثر تا سه روز کاری پس از مهلت تسویه است. در صورت انجام تسویه با تأخیر، به میزان روزهای تأخیر به این مهلت اضافه می شود.
  2. در قراردادهای سلف با سررسید کمتر از ۳۰ روز، حداکثر تا ۵ روز تقویمی پس از سررسید تحویل
  3. در قراردادهای سلف با سررسید ۳۰ روز یا بیشتر، حداکثر تا ۱۵ روز تقویمی
ادامه مطلب