اغلب این سوال از من پرسیده میشود که آیا الان زمان خوبی برای سرمایه گذاری در بازار بورس است؟ فرقی هم نمیکند که اوضاع بورس خوب باشد یا بد، چون همیشه عدهای – حتی برخی از حرفهایها – این سوال را خواهند پرسید. این مقاله را با هدف پاسخ به چنین دوستانی مینویسم.
پرسیدن این سوال درست مانند این است که چون شما میترسید رانندگی کنید، از دوستتان میپرسید آیا الان زمان خوبی برای رانندگی است؟ در حقیقت، هیچ پاسخ درستی برای این پرسش وجود ندارد. چون همه چیز به تسلط شما در رانندگی بستگی پیدا میکند. در نتیجه، میتوانیم این طور بگوییم که هر لحظه، زمان مناسب برای سرمایه گذاری در بورس است به شرطی که بتوانید بعد از شروع سرمایه گذاری، پول خود را مدیریت کنید. بد نیست به این ویدیو هم نگاهی بیندازید. این کلیپ کوتاه، نمونهای از شرایط خوب بازار و عدم توانایی سرمایه گذار در تحلیل و مدیریت فرصتهای سرمایه گذاری در بازار بورس است.
اگر ویدئو بالا به خوبی نمایش داده نمی شود با کلیک بر اینجا دانلود کنید .
یک خاطره بورسی
بعد از جلسهای در دانشگاه در جمع دوستان بورسی خود ایستاده و گرم صحبت بودیم. ماجرا به زمانی برمیگردد که اخبار مذاکرات ایران بسیار داغ بود و همه منتظر بودند ببینند نتیجه مذاکرات چه میشود. ناگهان فرد تازه کاری که تا آن روز اصلا در بورس فعالیت نکرده بود وارد جمع ما شد و پرسید: «دوستان اگر نتیجه مذاکرات خوب شد آیا زمان مناسبی برای ورود به بازار بورس است؟» من طبق معمول چیزی نگفتم و با لبخند به دیگر دوستانم که آنها هم مشاور سرمایه گذاری و سبدگردان بودند نگاه میکردم. ناگهان یکی از دوستان گفت: «بله خوب میشود برو سهم بخر» و بقیه هم سری به نشانه تایید تکان دادند. چند ماهی گذشت و دوباره همان ۴-۵ نفره وسط سالن دانشگاه ایستاده بودیم که دوباره این فرد آمد و گفت: «ای بابا! ما که کلی ضرر کردیم. دوستان چرا گفتید بخرم بازار خوب میشود؟ اولش سهمهایم صعود کرد ولی بعد ریخت. اما من نگه داشتم و تا الان یک عالمه ضرر کردم!»
داستانی که برایتان گفتم و این دوست، یکی از هزاران نفری است که دقیقا به همین شکل و به واسطه عدم توانایی هدایت سرمایه هر روز در بازار ضرر میکنند.
در واقع چیزی به اسم «زمان مناسب برای سرمایه گذاری در بورس» وجود ندارد. برای نخبگان سرمایه گذاری در بازار بورس این سوال اصلا مفهوم ندارد. چون در درجه اول، مثل یک راننده با تجربه در هر شرایطی حتی بحرانی میدانند چطور در بازار فعالیت کنند و گلیم خود را از آب بیرون بکشند و در درجه دوم بازار را به خوبی میشناسند و بهترین زمانهای ورود و خروج از بازار را تشخیص میدهند. آنها میدانند که با اتفاق غیرمنتظرهای مثل خبرهای ناگهانی، ریزش و غیره، چگونه باید برخورد کرده و چطور با تحلیل، سرمایه خود را هدایت کنند.
پس دو راه داریم، راه اول اینکه آموزش بورس و سرمایه گذاری در بازار را به صورت حرفهای و کامل یاد بگیریم و راه دوم این است که سرمایه خود را به کسی که این کار را به خوبی انجام میدهد بسپاریم. این موضوع در داستان ما مصداق این است که یا راننده حرفهای برای خود داشته باشیم و دیگر خودمان رانندگی نکنیم یا رانندگی را به خوبی بیاموزیم. راهی جز این برای موفقیت در بازار بورس وجود ندارد. شرکتهای سبدگردانی و شرکت مشاور سرمایه گذاری در بازار بورس در حکم راننده حرفهای سرمایه شما هستند. اما اگر میخواهید خودتان طعم موفقیت در بازار بورس را بچشید باید به یک راننده تمام عیار در این بازار تبدیل شوید.
و کلام آخر اینکه سرمایه گذاری در بورس مثل شرکت در یک مسابقه رانندگی پرماجراست و نیازمند یک راننده فوق حرفهای است تا در هر شرایطی بدون توجه به وضعیت راه بتواند به سمت مقصد حرکت کند. نخبگان بورس مثل چنین راننده حرفهای بدون تاثیر از وضعیت شاخص کل میدانند چگونه باید در هر شرایطی از بازار به سمت حداکثر بازده خود پیش روند.
دوستدار شما، علی صابریان
نویسنده:
علی صابریان، مدرس دوره نخبگان بورس خانه سرمایه