بازار بورس، در چند سال گذشته تبدیل به اولین انتخاب مردم برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی شده است. از این رو تحلیل و پیش بینی بورس از اهمیت زیادی برای سرمایه گذاران این بازار برخوردار است. در ادامه تحلیلی از این بازار خواهیم داشت و به بررسی عوامل تاثیر گذار آن می‌پردازیم.

فهرست []

    پیش‌ بینی بورس اردیبهشت 1403

    بازار بورس از اواخر فروردین ماه وارد یک روند صعودی ضعیف شد. بورس به دلیل تنش‌های موجود، خروج پول‌های حقیقی‌ را در کوتاه مدت تجربه کرده بود و برای ورود دوباره پول به بازار سهام نیازمند یک ثبات در روابط سیاسی است. اما در این حین بورس برای افرادی که به فکر سرمایه‌گذاری در طلا و صندوق‌های درآمد ثابت بودند جذابیت بسیاری داشت. طوری که ورود سرمایه حقیقی به این صندوق‌ها در چند هفته‌ی گذشته در شرایط بسیار جذابی قرار گرفت. نمودار زیر نشان‌دهنده‌ی ورود پول حقیقی به صندوق‌های با پشتوانه‌ی طلا در بورس هستند.

    نمودار فوق نیز مسیر حرکت سرمایه حقیقی را در صندوق‌های درآمد ثابت نشان می‌دهد که بعد از ایجاد فضای تنش‌زا، سرانه سرمایه حقیقی به این صندوق‌ها در فضای پر ریسک افزایش پیدا کرده است.

    تحلیل تکنیکال شاخص بورس

    برای تحلیل تکنیکال شاخص کل، دو سناریو مشخص شده که از دیگر سناریوهای موجود احتمال وقوع بیشتری دارند. در سناریوی اول که با مسیر حرکتی سیاه رنگ مشخص شده، بعد از یک حرکت کند صعودی انتظار یک روند اصلاحی قیمتی-زمانی تا محدوده 2,200,000 واحد متصور هستیم. و اما در سناریوی دوم که مسیر حرکتی با رنگ آبی مشخص شده است، بعد از یک روند کوتاه مدت صعودی در شاخص کل یک اصلاح کوتاه مدت ولی شارپ پیش‌بینی شده است. اما چیزی که مشخص است در هر دو سناریو برآیند حرکتی مثبت و صعودی خواهد بود و حد ضرر تحلیل را می‌توان نفوذ شاخص به زیر محدوده‌ی 2,200,000 واحد دانست.

    تحلیل فاندامنتال بورس

    یکی از معیارهای فاندامنتال تحلیل بورس شاخص P/E است.

    این شاخص در حالی الان در 7.5 قرار دارد که هر وقت در ناحیه‌ی بین 6-7 قرار می‌گیرد با یک پتانسیل صعود روبه‌رو می‌شود و برای خریدهای میان‌مدت بسیار مناسب است. معمولا وقتی بازار برای مدتی زیاد در ناحیه‌ی 6-7 قرار می‌گیرد، هدف میان‌مدتش می‌تواند عدد 10 این شاخص باشد. با توجه به این شاخص و شرایط بازار شاخص کل پتانسیل 33% برای صعود را دارد.

    ارزش دلاری

    یکی دیگر از شاخص‌های تحلیلی بازار بررسی ارزش دلاری شاخص کل است. با توجه به افزایش قیمت دلار نسبت به سال 1399 و حتی افزایش شاخص‌ کل اما همچنان نمودار این شاخص در محدوده‌ی قبل از رشد بورس در سال 1398 قرارداد که نشان از این است که ارزش دلاری بورس به شدت ضعیف بوده و پتانسیل دارد صعود خود را تجربه کند.
    (لازم به ذکر است که یکی از دلایل جاماندگی بورس نسبت به دلار مبادله‌ی بورس با دلار نیما و حواله به جای دلار آزاد است)

    الان وارد بورس بشیم یا نه؟

    با توجه به تحلیلی که از اسفندماه داده شده و پتانسیلی که برای کلیت بورس ارائه شده است؛ بورس در سال جاری می‌تواند یکی از کم ریسک‌ترین و جذاب‌ترین مسیرهای سرمایه‌گذاری باشد.

    معرفی پرتفوی بورسی اردیبهشت 1403

    1– وبملت (دارای پتانسیل رشد 100% در بلند مدت)
    2- خاور (با توجه به سود سازی سال گذشته پتانسیل رشد خوبی می‌تواند ایجاد کند.)
    3- شپنا (بزرگترین پالایشگاه نفت کشور که پتانسیل رشد بالایی دارد و ماه‌های قبل در پرتفوی هدف ما جای داشته است.)
    4- فزر (تنها شرکت بورسی که شمش طلا تولید می‌کند، در شرایط فعلی در حال بهتر شدن برای خرید بلند مدت.)
    5- آلتون (صندوق با پشتوانه طلا با سهم 93% شمش طلا و دارای حباب ذاتی کم و جایگزین مناسب خرید فیزیکی طلا)

    پیش بینی بورس در سال 1403

    با توجه به کم شدن سایه ریسک‌های غیرسیستماتیک از بازار بورس با توجه به اینکه از لحاط ارز بیش از 60% بازار در شرایط ارزشمند قرار دارد بنابراین بورس هم‌چنان جزو گزینه‌های سرمایه‌گذاری به حساب می‌آید. لازم به ذکر است با توجه به شکاف ایجاد شده بین دلار نیما و قیمت دلار آزاد و زمزمه‌های افزایش قیمت در دلار نیما پتانسیل رشد بازار بورس به دلیل شناسایی سود بیشتر دو چندان می‌شود.

    نظر کارشناسان درباره پیش بینی بورس

    محمدصادق میرزایی

    محمدصادق میرزایی

    کارشناس بازار سرمایه

    اردیبهشت می‌تواند ماه‌ خوبی برای بازار باشد، ولی همچنان به سرمایه گذاری غیر مستقیم تأکید می‌کنم چراکه این روز‌ها صندوق‌های سهامی به شدت عالی معامله می‌شوند. در شرایط فعلی، ۴۰ درصد صندوق‌های سهامی مناسب هستند و ۲۰ درصد فراصندوق‌ها و ۱۰ درصد صندوق‌های مختلط و ۲۰ درصد نیز، صندوق‌های طلا و ۱۰ درصد درآمد ثابت می‌توانند منطقی باشند.

    حمید میرمعینی

    حمید میرمعینی

    کارشناس بازار سرمایه

    رشد بورس ایران زمانی که نرخ دلار افزایش می‌یابد تحت تاثیر ارزش جایگزینی و تورم رخ می دهد. هرچند این اتفاق با تأخیر انجام می شود و شرکت های صادراتی محرک اصلی رشد بازار می شوند. اما در ادامه روی رشد سهام شرکت‌های ریالی نیز تاثیر می‌گذارد.

    انواع شاخص‌ها در بورس

    در تمامی بازارهای بورس جهانی، شاخصی تعریف می‌شود تا بتوان میزان افزایش و کاهش ارزش آن بازار را اندازه‌گیری کرد. در بازار بورس ایران نیز  شاخص‌های متعددی داریم که مهم‌ترین آنها عبارتند از: 

    • شاخص کل
    •  شاخص هم وزن

    شاخص کل

    مهمترین شاخصی که برای تحلیل و پیش‌ بینی شاخص بورس استفاده می‌شود، شاخص کل بورس است. شاخص TEDPIX، مخفف عبارت (Tehran Exchange Divedend and Price Index) است و میانگین تغییرات بازده سهام را در بازه زمانی مشخص نشان می‌دهد. به زبان ساده‌تر، این شاخص، مقدار میانگین افزایش یا کاهش قیمت را مشخص می‌کند و تعداد سهام‌های منتشر شده شرکت‌ها، نقش اصلی را در وزن محاسباتی شاخص کل دارد. برای مثال، تغییرات یک درصدی در شرکت ایران خودرو که دارای تعداد سهام بیشتری نسبت به شرکت پگاه گیلان است، تاثیر بیشتری در شاخص کل خواهد داشت. تحقیق و پیش‌ بینی‌هایی که درباره بورس انجام می‌شود، عمدتاً بر روی شاخص کل است و این شاخص بیانگر وضعیت کلی بورس ایران است.

    شاخص هم وزن

    دومین شاخصی که از اهمیت زیادی در تحلیل و پیش‌بینی شاخص بورس دارد، شاخص هم وزن است. این شاخص، برای برطرف کردن ایرادات شاخص کل و بهبود آن ایجاد شده است. احتمالاً شما هم شاهد این بوده‌اید که در بازه‌هایی از بازار، علی رغم اینکه بازده بسیاری از سهام رقمی منفی بوده است، تغییرات شاخص کل رقمی مثبت را نشان می‌داده است. این اتفاق ناشی از این است که تعداد بالای سهام شرکت مثبت، سبب شده تا شاخص کل مثبت باشد اما در حقیقت سهام کوچکتر بازده منفی داشته‌اند. 

    شاخص هم وزن نیز مانند شاخص کل محاسبه می‌شود اما با این تفاوت که اثر تمامی شرکت‌ها یکسان در نظر گرفته می‌شود تعداد سهام تاثیری در محاسبه شاخص نخواهد داشت.

    روش‌های پیش بینی شاخص بورس

    برای تحلیل و پیش بینی شاخص بورس، روش و استراتژی‌های مختلفی وجود دارد که اصلی‌ترین آن‌ها تحلیل تکنیکال شاخص بورس و تحلیل بنیادی سهام بورس است. در ادامه به بررسی این دو می‌پردازیم:

    پیش بینی بورس بر اساس تحلیل تکنیکال

    یکی از روش‌های پیش‌بینی شاخص بورس،  تحلیل تکنیکال است که در آن با استفاده از قواعد تکنیکالی، نمودار این شاخص تحلیل می‌شود و پیش بینی برای آینده آن انجام می‌شود. در این روش از تحلیل فقط عوامل قیمتی مثل قیمت، درصد تغییرات و حجم آن سهم بررسی می‌شود امشب و داده‌های بنیادی تاثیری در این تحلیل ندارند. 

    اتفاقات مهم و اخبار سیاسی در تحلیل تکنیکال قابل پیش‌بینی نیستند و در این تحلیل، صرفاً بر اساس قیمت، روندهای نزولی و صعودی شناسایی می‌شوند.

    مزایای تحلیل تکنیکال:

    • نسبت به سایر روش‌ها، آسان‌تر و قابل دسترس‌تر است. 
    • با این روش می‌توان روندهای صعودی و نزولی را تشخیص داد.
    • در تمامی سهام، قابل بررسی است.

    معایب تحلیل تکنیکال:

    • اخبار و اتفاقات مهم، قابل پیش بینی نمی‌باشد.
    • تایم فریم‌های مختلف، می‌تواند تحلیل‌های متفاوتی از بازار داشته باشد.
    • امکان اختلاف در تحلیل افراد بالا است.

    پیش بینی بورس بر اساس تحلیل بنیادی

    روش دیگری که افراد فعال در بازار از آن استفاده می‌کنند، تحلیل و بررسی بنیادی قیمت سهام است. در این نوع از تحلیل، صورت‌ مالی شرکت‌ها، سود و ضرر شرکت‌ها و نسبت‌های p/e، p/s عوامل مهمی هستند که در تحلیل قیمت سهام و پیش بینی شاخص بورس استفاده می‌شود. پیگیری اخبار و تحلیل آنها، یکی از وظایف اصلی کسانی است که به دنبال تحلیل بنیادی سهام هستند.

    صندوق بخریم یا سهم؟

    جواب این سوال به شخصیت سرمایه گذاری هر فرد بستگی دارد و هر فرد با توجه به ویژگی‌های شخصیتی خود باید تصمیم نهایی خود را بگیرد. عوامل زیر تاثیر مستقیمی بر روی تصمیم شما خواهد داشت که در بخش زیر آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

    ریسک خرید و فروش

    سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها همواره کم ریسک‌تر از خرید مستقیم سهام است زیرا شما با خرید صندوق، سرمایه خود را در اختیار گروهی می‌گذارید که اولویت آنها حفاظت از سرمایه سرمایه گذاران است. اگر به دنبال خرید مستقیم سهام هستید، باید ریسک انتخاب سهام درست، زمان درست ورود و خروج را در نظر داشته باشید. سود و ضرر خرید مستقیم سهام بالاتر از خرید صندوق است اما از طرف دیگر، ریسک بیشتری را باید متحمل شوید.

    نیاز به دانش و زمان

    خرید مستقیم سهام نیازمند دانش و زمان، برای تحلیل است. دانش تکنیکال و مفاهیم بنیادی بازار سهام، نکاتی هستند که شما باید برای خرید مستقیم سهام بلد باشید. خرید و فروش بدون سواد معاملاتی، ممکن است سبب ضرر برای شما شود.

    نقدشوندگی

    یکی از ایراداتی که بر خرید مستقیم سهام وارد است، انتظار در صف فروش است. زمانی که بازار با فشار فروش همراه است، امکان فروش سهام به صورت مستقیم سخت‌تر می‌شود و به اصطلاح سهم شما در صف فروش قفل می‌شود. صندوق‌های سهامی این مشکل را حل کرده‌اند و دیگر نگرانی بابت انتظار در صف خرید و فروش نخواهید داشت.

    عوامل تاثیر گذار بر روی شاخص بورس

    در بازار بورس ایران عوامل مختلفی بر روی قیمت سهام تاثیر می‌گذارند که مهم‌ترین آنها عوامل سیاسی و قیمت دلار است.در ادامه به توضیح بیشتر این دو مورد می‌پردازیم:

    عوامل سیاسی تاثیرگذار بر پیش بینی بورس

    از آنجایی که اقتصاد کشور ایران، همبستگی زیادی با اتفاقات و رویدادهای سیاسی دارد، بورس ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. اخبار جنگ، اخبار توافق و تحریم‌ها تاثیر مستقیمی بر روی روند حرکت شاخص بورس دارند. از این رو برای پیش بینی و تحلیل شاخص بورس، باید اطلاعات دقیق و به روزی از اخبار سیاسی داشته باشید.

    تاثیر دلار بر پیش بینی بورس

     در سال‌های گذشته، همواره قیمت دلار تاثیر مستقیمی بر روی قیمت سهام داشته و با توجه به همبستگی صورت مالی شرکت‌های صادراتی و وارداتی، هر تغییری در قیمت دلار اثر خود را در بازار بورس ایران نیز می‌گذارد.

    اگر بخواهیم رابطه میان افزایش یا کاهش قیمت دلار بر روی افزایش و یا کاهش قیمت اجناس در بازار ایران را مورد بررسی قرار دهیم، نتیجه گیری کاملاً ساده است. اکثر صنایع تولیدی در داخل کشور برای تهیه مواد اولیه و هزینه های خود مجبور به پرداخت های دلاری هستند و همین امر باعث می‌شود تا نوسانات قیمت دلار باعث افزایش هزینه های آنها شود و همین افزایش هزینه را احتمالاً باید در قیمت اجناس آن‌ها مشاهده کنیم.